Odelice! (海之戀商場)

餐廳: Odelice! (海之戀商場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-13 485 瀏覽
週末懶洋洋瞓到😴中午先起身,近近地去荃灣海之戀商場,嘆返個法國🗼Brunch 🍽️先!地點十分方便,荃灣西鐵站上蓋,餐廳景觀開陽,座位寬敞舒適,適合週末或晚上嚟享受一下👍🏻Brunch Set 餐湯或沙律+ 主菜 + 飲品🔸餐湯 : 蘑菇忌廉湯蘑菇味道濃郁,質地夠Creamy🔸沙律:牛油果🥑凱撒沙律有牛油果蓉、沙律菜、蕃茄仔、雞蛋、麵包脆、青瓜、加埋沙律醬,材料豐富🔸追加:巴斯克甜椒煮蜆蜆鮮甜冇沙,個醬汁酸酸甜甜好開胃🤤🔸主菜:🔹阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩Medium ware 嘅牛扒,外層煮得焦香,入面Juicy,安格斯牛扒比較有咬口,牛味濃郁,配上脆炸薯條一齊食好正😋🔹法國油封鴨腿 法國餐必點,鴨腿皮剪得卜卜脆,鴨肉嫩滑保持肉汁,配黑松露薯蓉、橙香砵酒醬汁,食物同醬汁非常配合,推介推介😍🔸飲品:lemonade 🍋酸酸甜甜,醒胃又好飲🔸追加甜品:火焰橙酒可麗餅侍應先把白蘭地就燒熱,倒在可麗餅上,有點火效果香味四散,可麗餅底韌韌,放有橙皮橙肉還有雪糕,呢個甜品做得幾出色,食得非常滿足🥰

Brunch Set
餐湯或沙律+ 主菜 + 飲品

🔸餐湯 : 蘑菇忌廉湯
蘑菇味道濃郁,質地夠Creamy

🔸沙律:牛油果🥑凱撒沙律

🔸追加:巴斯克甜椒煮蜆
蜆鮮甜冇沙,個醬汁酸酸甜甜好開胃🤤

🔸主菜:
🔹阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩

🔹法國油封鴨腿

🔸飲品:lemonade 🍋
酸酸甜甜,醒胃又好飲

🔸追加甜品:火焰橙酒可麗餅

2024-04-13
  • 法國油封鴨腿
2023-12-09 960 瀏覽
今日特意早提早放工約友人來一之久違得「港女high tea」,今次是有浪漫💕元素,「巴黎鐵塔」做主題。荃灣olidice 有一個特色,就是有戶外和戶外坐位, 今天天氣非常好,下午的自然光由落地玻璃滲透入室內,非常有到戶外野餐的感覺,但又可以舒舒服服的享受下午茶☕️兩層透明中空碟,穿上巴黎鐵塔,配上精緻的鹹點和甜點,打卡都已經用了15分鐘。煙三文魚 & Sainte-Maure 多士三文魚尚算新鮮,不會過鹹。自製鴨肝醬多士醬比一般的甜,中和左鵝肝肥膩感,感覺很新鮮吞拿魚他他迷你撻吞拿魚份量豐富,鮮味十足,撻皮亦都很脆,有牛油香👍🏻枝豆蘸醬看似平平無奇的,但偏偏就是我最喜愛的鹹點。加了一些獨特嘅香料和蕃茄味,非常開胃,枝豆磨得幼細,完全吃不出有腥味,起初因為沒有仔細看餐單,還以為這就是牛油果醬,必試!炸黑松露蘑菇球外層炸粉份厚薄適中,所以即使凍了都不會覺硬,白蘑菇醬配上龍龍的黑松露,非常滋味。西班牙白毛豬火腿火腿真係值得一讚,可以用嫩滑不「鞋口」,我就咁食塊火腿,無配面包都不會覺得鹹。 羊奶芝士蛋糕呢個味既芝士蛋糕非常獨特,除了因為中間是流心之外,還有羊奶既鹹香。不吃羊的朋友放心,沒有臊味的

鹹點
煙三文魚 & Sainte-Maure 多士
三文魚尚算新鮮,不會過鹹。

自製鴨肝醬多士
醬比一般的甜,中和左鵝肝肥膩感,感覺很新鮮

吞拿魚他他迷你撻
吞拿魚份量豐富,鮮味十足,撻皮亦都很脆,有牛油香👍🏻

枝豆蘸醬
看似平平無奇的,但偏偏就是我最喜愛的鹹點。

炸黑松露蘑菇球

羊奶芝士蛋糕
呢個味既芝士蛋糕非常獨特,除了因為中間是流心之外,還有羊奶既鹹香。不吃羊的朋友放心,沒有臊味的。

焦糖布蕾迷你撻
焦糖皮面夠脆夠薄,吉士味同蛋香味都好重好香
士多啤梨朱古力迷你撻 、紅桑子馬卡龍

紅桑子馬卡龍
馬卡龍中間有紅桑子醬,酸酸甜甜的,味道清新難忘。
士多啤梨朱古力迷你撻
士多啤梨很甜, 配上純正朱古力🍫很合襯。
Tisarom 法國花草熱茶

最後不少得要提及花茶,花茶壺很新淨,容量很大,還配上蜜糖和焦糖餅,多層次享受。
鹹點
士多啤梨朱古力迷你撻 、紅桑子馬卡龍
Tisarom 法國花草熱茶
  • 鐵塔下午茶
最近 @ODELICE推出一個性價比極高二人晚餐優惠🈹只需HKD528,包括湯、小法包、頭盤、兩道主菜、甜品。這間法式西餐廳裝修精美且舒適,當晚亦有不少人慶祝生日🎉🎂🔸薯蓉忌廉湯配小法包薯蓉切得幼滑綿密🥔加入忌廉湯中,味道帶點鹹香,配上番茜 🌿 暖身開胃🔸法式田螺法式田螺搭配普羅旺斯蕃茄醬汁🍅 辣肉腸、蘿蔔等,加上脆多士🍞味道甘香惹味。田螺本身帶有嚼勁,搭配醬汁,口感豐富。🔸法國油封鴨腿($118)法國油封鴨腿搭配橙香砵酒醬汁🍊外皮煎得香脆可口,內裏鴨肉入味且軟熟,口感鮮嫩🦆配上口感綿密,而且帶有黑松露香的薯蓉🥔食落很有層次感🔸阿根廷安格斯肉眼牛排 $38另一道主菜是阿根廷安格斯肉眼牛排,搭配黑松露紅酒醬汁。點了medium,牛扒煎得恰到好處,肉質嫩滑多汁🥩搭配香脆的薯條🍟十分滿足🔸火焰橙酒可麗餅 服務員以小鍋盛起橙酒,用火槍點燃後🔥淋上可麗餅上,帶來酒香的氣息。再加上雪糕🍨和可麗餅的組合,口感冰火交融,甜度中帶有微妙的酒香😌非常美味。🔸紅酒及氣泡酒(+$70)兩者亦十分容易入口,搭配上以上的美食,能提升整體的用餐體驗🍷

🔸薯蓉忌廉湯配小法包

🔸法式田螺

🔸法國油封鴨腿($118)

🔸阿根廷安格斯肉眼牛排 $38

🔸火焰橙酒可麗餅

🔸紅酒及氣泡酒(+$70)
📍𝓞𝓭𝓮𝓵𝓲𝓬𝓮! (荃灣) Happy Friday必須好好慶祝!! 今次嚟咗海之戀商場嘅靚景法國餐廳😙◾️晚市雙人套餐 ($528) ▫️𝐒𝐨𝐮𝐩 + 𝐁𝐚𝐠𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞薯仔湯口感綿密,配上法包~ ▫️香煎帶子 𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩𝐬帶子新鮮嫩口,口感彈牙~ ▫️阿根廷安格斯肉眼牛排 (+$35)𝐀𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧𝐢𝐚𝐧 𝐀𝐧𝐠𝐮𝐬 𝐑𝐢𝐛𝐞𝐲𝐞肉質偏腍身,肉嫩多汁,五成熟剛剛好!▫️煎鴨肝,油封鴨腿意粉 (+$35)𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐅𝐨𝐢𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐬 & 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐢𝐭 𝐃𝐮𝐜𝐤 𝐋𝐞𝐠 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢鴨肝好厚身,口感軟嫩,油香豐富!油封鴨腿鹹香滿滿,而意粉好creamy香口,味道似卡邦尼~ ▫️火焰橙酒可麗餅𝐂𝐫𝐞𝐩𝐞 𝐒𝐮𝐳𝐞𝐭𝐭𝐞店員會即席倒上火焰橙酒再點火,令可麗餅充滿酒香~ 而且伴上一球雪糕冰火交融~ ▪️𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐢𝐞 - 𝐃𝐚𝐲𝐝𝐫𝐞𝐚𝐦𝐞𝐫 ($48)▪️𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐢𝐞 - 𝐌𝐚𝐝 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 ($48)兩杯smoothies都好清新,個人鐘意𝐃𝐚𝐲𝐝𝐫𝐞𝐚𝐦𝐞𝐫多啲,香蕉味好香同甜啲~ 𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:📍荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖Shop 1002,
📍𝓞𝓭𝓮𝓵𝓲𝓬𝓮! (荃灣)

◾️晚市雙人套餐 ($528)
▫️𝐒𝐨𝐮𝐩 + 𝐁𝐚𝐠𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞
薯仔湯口感綿密,配上法包~

▫️香煎帶子 𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩𝐬
帶子新鮮嫩口,口感彈牙~

▫️阿根廷安格斯肉眼牛排 (+$35)
𝐀𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧𝐢𝐚𝐧 𝐀𝐧𝐠𝐮𝐬 𝐑𝐢𝐛𝐞𝐲𝐞
肉質偏腍身,肉嫩多汁,五成熟剛剛好!

▫️煎鴨肝,油封鴨腿意粉 (+$35)

▫️火焰橙酒可麗餅
𝐂𝐫𝐞𝐩𝐞 𝐒𝐮𝐳𝐞𝐭𝐭𝐞

▪️𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐢𝐞 - 𝐃𝐚𝐲𝐝𝐫𝐞𝐚𝐦𝐞𝐫 ($48)
▪️𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐢𝐞 - 𝐌𝐚𝐝 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 ($48)

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖
Shop 1002, 1/F, OP Mall, 100 Tai Ho Road, Tsuen Wan
👧🏻😋👅🍽✨Spend the Afternoon in Paris ☺️-🇫🇷 Odelice全港有好幾間分店, 係親民法國菜既代表😛 原來有afternoon tea set, 成座巴黎鐵塔做三層架, 有塊紅色枱布係幾有巴黎feel-🗼 PICNIC IN PARIS 巴黎野餐 $258 FOR 2 🧺-🧆 鹹點 🥓💯法國鄉村凍肉醬多士💯吞拿魚他他迷你撻💯煙三文魚蘸醬💯番茄芝士迷你蛋批💯炸黑松露蘑菇球💯西班牙白毛豬火腿✅最愛凍肉醬多士, 肉醬超厚再加埋酸瓜解膩, 雖然麵包質地比較rough但整體係食落好舒服-🍰 甜點 🥧✨焦糖餅乾口味芝士蛋糕✨士多啤梨迷你撻✨紅桑子馬卡龍✨榛子朱古力迷你撻✅最愛榛子朱古力撻, 一咬開竟然係流心! 唔會太甜好香nuts味, 面頭有脆脆令個口感好rich-🍹飲品 ☕️💯包2杯咖啡/茶/汽水, +$15 可轉Lemonade / Latte
👧🏻😋👅🍽✨

✨紅桑子馬卡龍
✨榛子朱古力迷你撻

🍹飲品 ☕️
2024-05-05 0 瀏覽
今日就同朋友去左Odelice!食飯 餐廳對住海濱長廊, 環境好chill我同朋友就叫左Dinner set包括餐湯, 頭盤,主菜, 甜品同飲品, 超豐富忌廉湯好幼滑香濃頭盤法式點心拼盤賣相超級精緻, 包括吞拿魚他他, 煙三文魚蘸醬, 西班牙火腿, 炸黑松露蘑菇球, 迷你蛋批,法國油封鴨腿外皮超脆身, 肉質軟腍嫩滑配搭黑松露薯蓉非常香口,再加埋橙香砵酒醬汁, 甜甜地盲槽魚海鮮鍋魚皮煎得香脆, 魚肉嫩滑, 用海鮮濃湯汁烹調, 底層放咗黑青口,蜆,燒薯粒, 超級鮮味Sparking wine 同white wine 配撘海鮮好夾好易入口, 味道醇香火焰橙酒可麗餅店員即場消燒咗啲橙酒, 之後再淋上可麗餅, 造成火焰效果, 好香蛋味, 帶少少酒味再加埋雲呢拿雪糕 , 層次豐富
今日就同朋友去左Odelice!食飯
餐廳對住海濱長廊, 環境好chill

我同朋友就叫左Dinner set
包括餐湯, 頭盤,主菜, 甜品同飲品, 超豐富

忌廉湯好幼滑香濃

頭盤法式點心拼盤

法國油封鴨腿
外皮超脆身, 肉質軟腍嫩滑
配搭黑松露薯蓉非常香口,再加埋橙香砵酒醬汁, 甜甜地

盲槽魚海鮮鍋

好易入口, 味道醇香

火焰橙酒可麗餅
2024-05-05 0 瀏覽
Weekend 瞓到自然醒是常識吧😎瞓醒後就梗係要搵嘢食啦😌Odelice! 係一間西法餐廳🍴假日期間仲有brunch set 提供,位於荃灣海之戀商場嘅分店仲有少量戶口雅座,啱哂嘆住咖啡享受一個愜意的週末🥰🥰Brunch set 一個價錢已經包括頭盤、主菜同餐飲,想再豐富啲嘅話仲可以追加side dish 同甜品添😆頭盤🍴炸黑松露蘑菇🍄‍🟫球蘑菇球原來係以蘑菇碎加忌廉製成,外層薄薄嘅炸粉衣包裹住整體,食落似蘑菇忌廉湯再濃稠版吞拿魚他他吞拿魚肉切成骰子🎲般size ,加上自製dressing ,酸酸甜甜,作為頭盤都幾開胃🤤主菜🍽️阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩7成熟嘅牛扒🥩剛好,手掌🖐🏻size 啲牛扒有一定嘅厚度,外面焦糖化好香燒烤味而內裏爆哂肉汁,仲有大量即炸嘅薯條🍟,性價比高伊比利亞黑毛豬頸肉豬頸肉煎至外面焦脆可口,內裏仍保持粉嫩嘅肉質,沾上油蔥一齊食更滋味,薯蓉加上忌廉煮成相當綿滑嘅口味🤩餐飲🫖Latte 拉花精緻,Latte 奶味夠濃而且超級超級滑順,估唔到哩到嘅咖啡☕️都咁高質Cappuccino 好澎湃嘅泡沫咖啡☕️唔需要加糖,而係最後食埋附送嘅biscoff 更享受😋追加👇🏻巴斯克甜

頭盤🍴

Latte

Cappuccino

追加👇🏻

巴斯克甜椒🫑煮蜆
好喜歡佢嘅醬汁,有蕃茄天然嘅酸甜味外仲多添一份迷人嘅微辣感,蜆清潔得好乾淨完全無沙

香蕉🍌船
有別於一般香蕉船,船身以法式crepes 製作,出奇地脆身,船內裝滿兩大球雲厘拿同士多啤梨🍓味雪糕球,加上香甜香蕉片同酸甜新鮮士多啤梨肉,以此作結💯💯
2024-05-05 0 瀏覽
星期六同友人食lunch,基本食物質素不錯,我可以給予70到80分,但員工服務質素我會比零分。大部份員工都係後生仔女,由一坐下,一個黑衫女員工已經刻着塊面,不打招呼,感覺很不耐煩地等我哋order,其實成個過程不到20秒,想叫佢攞樽水嚟,轉頭已經冇咗影,唯有自己出去攞。另外有位男員工,只在我身後,我已經兩次講唔該,他仍然當聽不到走開,冇再返過嚟,反而只有一位說英文的女員工是全場最好的。午餐基本有三道菜,頭盤上唔夠2分鐘,個main就已經嚟,我食完頭盤我塊牛扒已經凍晒,呢啲吃西餐的最基本要求,由我30年前小時候的港式西餐廳開始,夥計都會逐碟上,現在被標榜為法國小酒館的中價餐廳,這些服務仲差過茶餐廳,要知道外出食飯過程同食物質素係同樣重要,若只着重食物同價錢,完全忽視服務質素,我不如自己在屋企煮。我覺得呢個可能係現今香港餐廳的標準服務水平。這是我第二次幫襯,其實我好欣賞老闆開這鋪的誠意,他肯定花了很多心機,但是就在最後一步員工管理方面出問題,導致好多花得起錢有點要求的食客敬而遠之。呢個亦可以解釋到為何香港大部份食肆都是掙扎求存,人客離開晒的主要原因,希望經營食肆的老闆,東主徹底注視這個嚴重

但是就在最後一步員工管理方面出問題,導致好多花得起錢有點要求的食客敬而遠之。呢個亦可以解釋到為何香港大部份食肆都是掙扎求存,人客離開晒的主要原因,希望經營食肆的老闆,東主徹底注視這個嚴重問題。
忙碌過後總是需要獎勵自己,平日放工我都喜歡去法國菜餐廳 - Ôdelice,唔好誤會我好奢侈~呢道環境靚又價錢親民嘅!裝修溫馨又有法國風情,平凡日子都可以小浪漫起來法國菜唔一定係貴㗎💑 這裹的晚市雙人套餐 ($528) 提供多款精緻的法國菜式,讓你嘅味蕾感受到法國的美味!逐一介紹這美食之旅吧🍽️🍲 餐湯 + 小法包 🥖開胃的法式餐湯搭配著香脆的小法包,讓你在享受美食的同時,感受到法國的風情🐌 法國田螺配辣肉腸蕃茄汁 🌶️嘗試一下這獨特的法國田螺,搭配辣肉腸和香濃的蕃茄汁,每一口都充滿了鮮美的口感和辛辣的風味🦪 4隻法國生蠔 (加 $145) - 15% OFF 🍾如果你是個生蠔愛好者,這絕對不能錯過!鮮嫩多汁的法國生蠔,搭配醇香的白酒,讓你的味蕾在一口口的美味中享受到法國的海洋風情🦆 法國油封鴨腿配黑松露薯蓉,橙香砵酒醬汁 🍊這道法國油封鴨腿是絕對不能錯過的主菜!鴨腿外酥內嫩,搭配黑松露薯蓉和橙香砵酒醬汁,每一口都帶來豐富的層次感和口感🐂 紅酒燉牛面頰 🍷紅酒燉牛面頰是法國菜中的經典之作!牛面頰燉煮得極其軟嫩,搭配濃郁的紅酒醬汁,入口即化,讓你感受到法國美食的精髓🍊 火焰橙酒可麗餅 🥞最後

🍲 餐湯 + 小法包 🥖

🐌 法國田螺配辣肉腸蕃茄汁 🌶️

🦪 4隻法國生蠔 (加 $145) - 15% OFF 🍾

🦆 法國油封鴨腿配黑松露薯蓉,橙香砵酒醬汁 🍊

🐂 紅酒燉牛面頰 🍷

🍊 火焰橙酒可麗餅 🥞
最後,來一份火焰橙酒可麗餅作為完美的結尾!一個金黃酥脆的可麗餅,淋上橙酒燒烈酒,點燃火焰,讓你在享受甜點的同時,也感受到法國的熱情

2024-05-02 0 瀏覽
本來想過嚟Odelice!食午餐,但啱啱過咗鐘又見到佢哋有個野餐@巴黎主題下午茶就決定試吓。上枱都嚇親,真係成個迷你巴黎鐵塔抬出嚟😂。🩷鹹點:⭐️法國鄉村凍肉醬多士上面會鋪上一塊酸瓜,凍肉醬口味鹹鹹哋咁唔錯。⭐️煙三文魚蘸醬食落有好濃郁嘅三文魚香味,鹹味適中。⭐️炸黑松露蘑菇球一口咬落去黑松露同蘑菇獨特香氣就係口入面爆發,齒甲留香。⭐️番茄芝士迷你蛋批味道酸酸甜甜咁非常開胃。⭐️吞拿魚他他迷你撻粒粒吞拿魚他他,味道鹹鹹味都算幾新鮮。⭐️西班牙白毛豬火腿薄皮白毛豬火腿,唔需要配麵包食都好好味,鹹香味好正。🩷甜點:⭐️樁子朱古力迷你撻外面鋪上可可粉,朱古力味十分濃郁又唔會死甜,樁子味亦好香濃。⭐️士多啤梨迷你撻士多啤梨味道香甜又夠新鮮,配合堆鬆脆酥皮口感夠晒豐富。⭐️紅桑馬卡龍中間嘅紅桑子醬味道甜中帶微酸,口感軟綿。⭐️焦糖餅乾口味芝士蛋糕味道好特別嘅芝士蛋糕,焦糖餅乾味道香醇濃郁帶微微苦味,唔錯。
上枱都嚇親,真係成個迷你巴黎鐵塔抬出嚟😂。

🩷鹹點:
⭐️法國鄉村凍肉醬多士
上面會鋪上一塊酸瓜,凍肉醬口味鹹鹹哋咁唔錯。

⭐️煙三文魚蘸醬
食落有好濃郁嘅三文魚香味,鹹味適中。

⭐️炸黑松露蘑菇球
一口咬落去黑松露同蘑菇獨特香氣就係口入面爆發,齒甲留香。

⭐️番茄芝士迷你蛋批
味道酸酸甜甜咁非常開胃。

⭐️吞拿魚他他迷你撻
粒粒吞拿魚他他,味道鹹鹹味都算幾新鮮。

⭐️西班牙白毛豬火腿
薄皮白毛豬火腿,唔需要配麵包食都好好味,鹹香味好正。

🩷甜點:
⭐️樁子朱古力迷你撻

⭐️士多啤梨迷你撻
士多啤梨味道香甜又夠新鮮,配合堆鬆脆酥皮口感夠晒豐富。

⭐️紅桑馬卡龍
中間嘅紅桑子醬味道甜中帶微酸,口感軟綿。

⭐️焦糖餅乾口味芝士蛋糕
2024-05-02 0 瀏覽
🔹️Odelice! 🔹️餐廳係一間親民多元化既法式餐廳亞洲與法國料理融合,令每個菜式都各有特色海之戀分店設有室內外座位室外座位更chill飽覽海景或欣賞日落景致內部環境以藍白色系打造一種高雅且舒服感覺👫👭🧑‍🤝‍🧑與小情人來浪漫一翻也是不二之選晚市雙人套餐 ($528)🔆頭盤🥢餐湯及餐包🥢法國田螺 田螺配辣肉腸蕃茄醬汁帶有煙韌味道田螺且更加惹味由頭盤打開了味蕾🔆主菜 🍝煎鴨肝油封鴨腿意粉一次過可嚐多種滋味之選油封鴨腿鹹香味十足鴨肝油潤口感溶化在口腔內拌意粉食吃起來鮮香油潤卻不膩口🥩阿根廷安格斯肉眼牛扒配薯條黑松露紅酒汁看似平平無期既薯條,熱辣辣脆口又不油膩牛扒選了五成熟,外表煎至褐色焦脆內肉粉嫩帶油香,推薦點選🔆甜品🍎法式蘋果撻新鮮即制,蘋果果肉軟綿酸甜,撻皮脆口配冰凍雪糕一同食,令蘋果撻味道層次更豐富🔆飲品🍺Gweilo Beer 口感清爽,帶著熱帶水果香氣我覺得好適合女生食用
🔹️Odelice! 🔹️

餐廳係一間親民多元化既法式餐廳
亞洲與法國料理融合,令每個菜式都各有特色

海之戀分店設有室內外座位
室外座位更chill飽覽海景或欣賞日落景致
內部環境以藍白色系打造一種高雅且舒服感覺
👫👭🧑‍🤝‍🧑與小情人來浪漫一翻也是不二之選

晚市雙人套餐 ($528)

🔆頭盤

鴨肝油潤口感溶化在口腔內
拌意粉食吃起來鮮香油潤卻不膩口

🥩阿根廷安格斯肉眼牛扒配薯條
黑松露紅酒汁
看似平平無期既薯條,熱辣辣脆口又不油膩
牛扒選了五成熟,外表煎至褐色焦脆
內肉粉嫩帶油香,推薦點選

🔆甜品
🍎法式蘋果撻
新鮮即制,蘋果果肉軟綿酸甜,撻皮脆口
配冰凍雪糕一同食,令蘋果撻味道層次更豐富

🔆飲品
🍺Gweilo Beer
口感清爽,帶著熱帶水果香氣
我覺得好適合女生食用

2024-05-01 0 瀏覽
呢間餐廳之前食過佢哋嘅晚餐c素質相當唔錯,見佢最近推出咗afternoon tea,仲要258 for 2,即刻同朋友去試咗👏🏻Afternoon Tea- Picnic in Paris🇫🇷法國鄉村凍肉醬多士吞拿魚他他迷你撻煙三文魚蘸醬番茄芝士迷你蛋批炸黑松露蘑菇球西班牙白毛豬火腿焦糖餅乾口味芝士蛋糕士多啤梨迷你撻紅桑子馬卡龍榛子朱古力迷你撻佢哋嘅煙三文魚蘸醬,令我印象最深刻🥹三文魚味道濃郁,配上餅乾脆食一流👍🏻其次係佢哋嘅炸黑松露蘑菇球都相當唔錯,外皮炸得酥脆,內裏裹滿黑松露,味道香濃😻其他甜品質素都高,而且用料豐富,最重要係環境闊落,坐得好舒服,可以慢慢休閒地享受個下午茶🥰整體嚟講呢個下午茶CP值極高,值得一試🫶

法國鄉村凍肉醬多士
士多啤梨迷你撻
紅桑子馬卡龍
榛子朱古力迷你撻

2024-05-01 0 瀏覽
常說美食之都是法國但很authetic法國菜我有點怕怕印象是一餐要吃很久(?)Odelice是集合了法國菜的精緻和亞洲風的風格算是入門級的法國風味也貼近亞洲的節奏(但也可以慢慢吃啦)一至日也設有套餐可選午市套餐感覺有晚餐級的精緻Starters炸黑松露磨菇球內裡是黑松露忌廉磨菇醬這樣炸起來是有點驚喜呑拿魚他他愛吃呑拿魚的必點份量滿多的,簡單調味已是絕品香煎帶子這是side order而且要$78貴是貴的我也不騙你不過中間的椰菜花puree真是太美味還有兩片西班牙火腿超脆帶鹹香實在是用料上乘加上廚藝頂級Budget許可的話我是推薦一試的牛油果egg benedict加煙三文魚這個配搭是錯不了的蛋流心富蛋香超美味採用到麵包不是english muffin我感覺是沒那麼乾但沒太吸收蛋汁澳洲牛胸腹排很久沒吃到如此美妙的牛排五成熟,看到肉汁已讓人口水直流喜歡吃牛的人,信我,點這個不會失望!套餐包括餐茶Americano & 法國茶(四款可選)這裡的crepe甜品聽說是名物間中放縱一下點了一個邪惡的甜品一半塗滿了朱古力榛子醬另一半是燒至微焦的香蕉片怎麼可以抗拒呢順帶一提服務很好加水快,有禮貌有笑容
常說美食之都是法國
但很authetic法國菜我有點怕怕
印象是一餐要吃很久(?)
Odelice是集合了法國菜的精緻
和亞洲風的風格
算是入門級的法國風味
也貼近亞洲的節奏(但也可以慢慢吃啦)

一至日也設有套餐可選
午市套餐感覺有晚餐級的精緻
Starters

炸黑松露磨菇球
內裡是黑松露忌廉磨菇醬

這樣炸起來是有點驚喜

呑拿魚他他
愛吃呑拿魚的必點
份量滿多的,簡單調味已是絕品

香煎帶子

採用到麵包不是english muffin
我感覺是沒那麼乾但沒太吸收蛋汁

澳洲牛胸腹排
很久沒吃到如此美妙的牛排

五成熟,看到肉汁已讓人口水直流
喜歡吃牛的人,信我,點這個不會失望!

套餐包括餐茶
Americano & 法國茶(四款可選)

這裡的crepe甜品聽說是名物
間中放縱一下點了一個邪惡的甜品
一半塗滿了朱古力榛子醬
另一半是燒至微焦的香蕉片
怎麼可以抗拒呢

順帶一提服務很好
加水快,有禮貌有笑容
客人可以在輕鬆的環境下享受美食
食物質素也是沒話說
價錢稍為高一點也是能理解的

2024-05-01 0 瀏覽
星期六就是要找間cafe食個brunch~週末比較多人,都等咗一陣先有位,不過放假就是要慢活😌炸黑松露磨菇球比到驚喜我,每一口都有蘑菇嘅鮮味同黑松露嘅香氣,仲有必叫香蕉船!係一個精緻嘅甜品~佢好似一艘小船🍧,上面擺滿香蕉同兩球雪糕,有朱古力、雲尼拿口味,而且個船身上面嘅朱古力醬好靚,小朋友摯愛!包括我都好鐘意!!主菜推薦牛扒,叫咗7成熟,覺得啱啱好。Brunch 包頭盤,主菜同甜品,性價比好高。

2024-05-01 0 瀏覽
-荃灣海之戀 Odelice! -前幾多係荃灣收工搵食🤲🏻唔想左諗右諗直接叫 -晚市雙人套餐-🍽️直接強烈推薦主菜既 - 「煎鴨肝,油封鴨腿意粉」🍝鴨肝口感好油潤 👅滑lulu 而且鴨肝無鵝肝咁重味 唔怕食唔慣👅意粉超掛汁 加上鹹鹹既鴨腿絲 幾樣國配合個味道好平衡唔會覺得佢好鹹或者好油👌🏻我極推薦主菜要選呢個❤️另一推薦係甜品 -焦糖餅乾口味芝士蛋糕🍰以為普通三角型一舊個D😂點知原來係流心既焦糖餡 唔係死甜同涷冰冰個D甜品🫶🏻🫶🏻另外前菜既法國田螺都可以一試佢除左田螺 仲有辣肉腸蕃茄醬同點包食 有特式之餘 味道仲幾開胃👅
-荃灣海之戀 Odelice! -
前幾多係荃灣收工搵食🤲🏻
唔想左諗右諗直接叫 -晚市雙人套餐-🍽️

直接強烈推薦主菜既
- 「煎鴨肝,油封鴨腿意粉」🍝
鴨肝口感好油潤 👅滑lulu
而且鴨肝無鵝肝咁重味 唔怕食唔慣👅