Odelice! (海之戀商場)

餐廳: Odelice! (海之戀商場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
朋友生日食靚少少,揀左海之戀商場內的Odelice,每次經過都坐滿人,睇相亦十分吸引,便book定枱同朋友慶生😘睇睇餐牌,好多野都想叫呀,選擇困難症發作,左睇右睇都係二人晚餐啦,一次過有哂頭盤、主菜同甜品,落完單傾下偈等上菜🥰⭐啤酒&汽泡酒食西餐配返番杯酒享受下,朋友叫左杯啤酒,是香港出品的拉格啤酒,酒名叫鬼佬,充滿香港特式😆入口帶果香,口感清爽。自己就揀左汽泡酒,是法國霞多麗,聞落香味十足,飲落同樣帶果香,口感清新🥰⭐法國2號生蠔另加左四隻生蠔,賣相不錯嘛,蠔肉肥美脆口,有海水味又有蠔鮮味,落少少檸檬汁已經勁正🤤⭐田園沙律餐湯賣哂改左做沙律,甚有誠意,除左沙律菜,仲有露筍、麵包糠等,醬汁酸酸甜甜好好味。⭐法國田螺配辣肉腸頭盤三款選擇都想食,最後揀左田螺,田螺脆口鮮味,配上普羅旺斯蕃茄醬,內邊仲有鹹香辣肉腸,而一旁的法包已塗橄欖油,加埋茄醬一齊食真係勁正。⭐軟殼蟹墨汁意大利飯本身好鍾意食炸軟殼蟹就叫咗呢樣,墨汁意大利麵就食得多,意大利飯就真係第一次食,個成品個樣真係好黑喎😆意外哋個飯食到有香濃海鮮味,飯嘅口感亦好好,有驚喜。⭐阿根廷安格斯肉眼牛柳另一款主菜加錢要了牛扒,一大塊仲有一大堆

⭐啤酒&汽泡酒

⭐法國2號生蠔

⭐田園沙律

⭐法國田螺配辣肉腸

⭐軟殼蟹墨汁意大利飯

⭐阿根廷安格斯肉眼牛柳
另一款主菜加錢要了牛扒,一大塊仲有一大堆薯條,薯條即炸的十分香脆,牛扒肉嫩充滿肉汁,附上的黑松露紅酒汁香氣十足,同牛扒勁夾,食到唔停得口🤤

⭐蘋果派可麗餅
最後就係甜品作結,見呢度好似出名可麗餅,就揀咗蘋果批口味嘅可麗餅,餅皮軟身煙韌有口感,蘋果蓉香甜還帶著濃濃嘅肉桂香味,加上焦糖醬甜而不膩,非常出色,好想試埋另一款菠蘿口味添😋

店員好好服務,隻碟污糟咗少少都即刻幫手換,見到水杯吉左又立即refill返水,呢個加一服務費抵畀啦🥰
2023-11-16
2023-11-18 57 瀏覽
    秋風送爽海邊黃昏日落景色怡人,與先生到荃灣海濱長廊散步一下,再到海之戀商場内一間心儀的法国餐廳享受一個悠閑寫意晚餐。   「O delice」是我喜歡的餐廳之一,這裡的裝潢很有格調坐在小圓枱座位静静地享用法式晚餐感覺挺浪漫的。晚餐時間尚早,客人未到更覺環境特別舒服,悠閑地慢慢選擇想品嚐的項目...我們選了一份二人Dinner  Set $ 518 (有些项目升级需另外加錢 )有湯,頭盆,主菜,甜品,飲品~薯仔洋蔥湯~跟香脆麵包上熱呼呼的,湯底滑中帶有點點薯仔微粒口感也有洋蔥香氣。頭盆小食~Escargots Chorizo焗法國田螺 配  法包這款田螺體積較細粒,但肉質特別爽彈。醬汁的味道層次也很豐富,酸酸甜甜有蕃茄,香草調味和肉腸粒,配法包十分滋味。特飲~Bisou Rouge Iced Tea  + 45Coco Queen Iced Tea + 45一紅一白,這裡的Cocktail & Mocktail都賣相好靚。Bissou Rouge颜色紅艷艷,有熱情果,紅桑子....等。酸酸甜甜口感清爽好fresh!Coco Queen奶白色口感柔滑好香椰奶味。主菜~Duck Co
有湯,頭盆,主菜,甜品,飲品~
薯仔洋蔥湯~
薯仔洋蔥湯
頭盆小食~
Escargots Chorizo
焗法國田螺 配  法包
這款田螺體積較細粒,但肉質特別爽彈。

特飲~
Bisou Rouge Iced Tea  + 45
Coco Queen Iced Tea + 45
Coco Queen奶白色口感柔滑好香椰奶味。

主菜~
Duck Confit +28
法国油封鴨
這道菜上次品嚐過味道相當不錯!今次加錢也要再嚐!
法國油封鴨
鴨脾皮簿帶脆無油膩感,肉質嫩滑咸甘口味好有香肉。

墨魚海鮮意粉
頂層一隻墨魚大隻肉質好爽滑!

有一定份量二人分享剛剛好。
醬汁帶酸甜緊掛住每条意粉口感清新,蜆肉和蝦肉都爽口鮮味。

甜品~
Creme Brulee   (杏仁棒子焦糖布蕾)
Creme Brulee
面層焦糖脆脆的香氣甜蜜,下層的果仁做得好幼滑,口感Creamy。

食物很滋味水準依然,是個享受的法式晚餐!
2023-11-15
薯仔洋蔥湯
法國油封鴨
Creme Brulee
2023-11-12 71 瀏覽
星期六下午約朋友到荃灣海之戀商場的Odelice餐廳嘆下午茶,由荃灣西站大堂直上,非常方便。餐廳半開放式,裝飾充滿歐洲風格:壁畫、壁鏡,更有露台座位可望海景。可惜今天下雨,露天部份不開放。我見餐牌上的巴黎鐵塔很吸引:“野餐@巴黎”二位用$258,便點了一個。服務員搬來一座巴黎鐵塔,分兩層,下面一層放鹹點。“煙三文魚多士”,三文魚甘香可口,多士卜卜脆。“自家製鴨肝醬多士”,鴨肝醬香口,配多士最合宜。“枝豆蘸醬”,配手指餅,用來點醬最美味,泛著一層豆香。“炸黑松露蘑菇球”,外皮炸脆,裏面黑松露蘑菇蓉,香氣濃郁,特別滋味。“西班牙白毛豬火腿”,甘香可口,有肉味,不太乾身,口感不錯。上面一層放甜點。“焦糖布蕾迷你撻”,迷你小蛋撻,蛋漿幼滑,撻皮酥脆。“士多啤梨迷你撻”,新鮮士多啤梨,下底是朱古力。“紅桑子馬卡龍”,甜蜜蜜,脆卜卜。“羊奶芝士蛋糕”,羊奶芝士的味道特別濃郁,喜歡吃芝士的朋友都讚不絕口。“法國花草熱茶”,有兩壺(三選二),而且份量非常多,附有一小杯糖漿,可隨喜好添加。熱茶有花香味、淡淡的薄荷味,口味清新,份外頤神。這裏的環境不錯,食物美味,而且服務有水準,性價比高。

服務員搬來一座巴黎鐵塔,分兩層,下面一層放鹹點。

“煙三文魚多士”,三文魚甘香可口,多士卜卜脆。
“自家製鴨肝醬多士”,鴨肝醬香口,配多士最合宜。

“枝豆蘸醬”,配手指餅,用來點醬最美味,泛著一層豆香。

上面一層放甜點。
“焦糖布蕾迷你撻”,迷你小蛋撻,蛋漿幼滑,撻皮酥脆。
“士多啤梨迷你撻”,新鮮士多啤梨,下底是朱古力。
“紅桑子馬卡龍”,甜蜜蜜,脆卜卜。

這裏的環境不錯,食物美味,而且服務有水準,性價比高。
2023-11-11 208 瀏覽
今日星期六沒有安排,臨時想吃Brunch,於是和太太到荃灣西海之戀的這家Odelice!。餐廳環境裝飾簡約明亮,座位有空間感,秋天在室外座位應該十分舒適,只可惜今日下毛毛雨,星期六早午餐時段亦接近全場滿座,記得要先訂位。餐廳週未11:00開始提供Brunch早午餐,餐點選擇眾多,有各式經典早午餐、意粉及肉類主菜,豐儉由人。椰菜花濃湯跟餐奉送的餐湯是椰菜花濃湯,口感細緻綿密,有著濃郁的椰菜花味道,加入芝士細絲增添口感,味濃上口有層次感。法國Charolais生牛肉他他 $95以優惠價加點了一客生牛肉他他,用上法國名種Charolais牛肉,十分單純的菜式,可以試出食材的質素,調味十分巧妙,牛肉他他入口先有品嚐到油香,然後抿出香濃的牛肉味,微酸帶點辛香,非常開胃。龍蝦意粉Extravaganza $265點了一客龍蝦意粉Extravaganza,波士頓龍蝦厚肉彈牙,煎得香氣撲鼻,調味惹味香口,鮮味十足,肉爽彈牙,而意粉亦做到Al dente,口感豐富,龍蝦醬汁煮透入味,加上大蝦及鮮蜆,每一啖都滋味豐美。阿根廷安格斯肉眼牛排 $185另一客點了少見的阿根廷安格斯肉眼,肉眼生熟程度拿捏精準,外

法國Charolais生牛肉他他 $95
龍蝦意粉Extravaganza $265
阿根廷安格斯肉眼牛排 $185
另一客點了少見的阿根廷安格斯肉眼,肉眼生熟程度拿捏精準,外層焦香而內裡軟嫩,此肉眼本身沒有多餘的調味,入口就是純粹的豐腴肉汁及濃厚肉味,而配菜的薯條亦份量十足。
杏仁榛子焦糖布蕾 $80
最後加點一客甜品,上層的焦糖烤得香脆,而下面的杏仁榛子布蕾味道香濃柔美,甜而不膩。

Cappuccino
Cappuccino +$25
最後餐飲點了Cappuccino,必須一提餐廳的咖啡十分有水準,Cappuccino咖啡香濃同時富有奶泡感。

Gwei-lo Lager Beer
Gwei-lo Lager Beer +$40
吃Brunch少不了小酌一杯,點了本土品牌Gwei-lo的啤酒,一呷清新爽口,同時帶有淡淡的果香。
2023-11-11
Cappuccino
Gwei-lo Lager Beer
法國Charolais生牛肉他他🥩非常新鮮,好重牛肉味配埋麵包,作為一個好好味嘅前菜餐湯-紅菜頭甘筍湯兩款蔬果味夾埋啱啱好,唔會話其中一個搶咗另外一個嘅味道煙三文魚Crepe 食法國餐一定要食最出名嘅crepe,有齊煙三文魚、沙律、荷包蛋,又好味又營養豐富😋燒春雞配番薯條炸雞燒得啱啱好雞肉非常嫩滑,而我最鍾意嘅就係蕃薯條甜甜地又飽肚😙焦糖布甸配埋兩個雪糕球🍮🍨布甸比我想像中大份,而且非常滑嘟嘟,好好食,幫呢個午餐作咗一個完美嘅句號環境🏡荃灣西呢度有個大露台可以打卡天氣好啲,種可以坐出去食添!
法國Charolais生牛肉他他🥩
非常新鮮,好重牛肉味配埋麵包,作為一個好好味嘅前菜

餐湯-紅菜頭甘筍湯
兩款蔬果味夾埋啱啱好,唔會話其中一個搶咗另外一個嘅味道

煙三文魚Crepe

燒春雞配番薯條

焦糖布甸配埋兩個雪糕球🍮🍨

環境🏡
荃灣西呢度有個大露台可以打卡天氣好啲,種可以坐出去食添!
2023-11-06 76 瀏覽
有咩幸福得過weekend自然醒再去食返過brunch 呢🤪咁為放便梗係搵間度度都有啦小編就去咗試試Odelice!🇫🇷依間法國菜有幾間分店有荃灣 灣仔 沙田 尖沙咀 將軍澳揸車人士要留意返🙈荃灣依個係冇消費免費泊車但係有戶外用餐同吸煙區🚬1️⃣煎封吞拿魚薄片超清新 開胃嫩口🤭2️⃣黑松露牛肉雜菌蕎麥薄餅超香濃黑松露配上沙律🥗3️⃣法國Polmard生牛肉他他配上洋蔥碎清新開胃4️⃣Weekend 六隻生蠔送2杯白酒生蠔新鮮可口🦪5️⃣肉眼牛扒配薯條🍟黑松露薯條加$15就可以唔使分開嗌架😜6️⃣法式香蕉船可麗餅配上雲呢拿雪糕🍧同士多啤梨雪芭為滿足嘅一餐劃上句號🤤
有咩幸福得過weekend自然醒

配上雲呢拿雪糕🍧
同士多啤梨雪芭
為滿足嘅一餐劃上句號🤤
2023-08-27
荃灣海之戀Odelice! 一直係我既book mark list 因為每次經過都覺得好chill 佢地既裝修令你聯想起巴黎˗ˏˋ ♡ ˎˊ˗而且價錢好親民!喺一間性價比好高嘅法國菜餐廳.餐廳有一個露台 坐喺露台嘆番杯咖啡真係人生享受ෆ¨̮見到佢推出咗˖❁超夢幻嘅「野餐@巴黎」雙人下午茶套餐˖❁二人份量竟然只不過係$258!真係好抵食!聽聞仲係Odelice集團總廚精心打造嘅( ˙꒳​˙ )感覺就好似遊走左成個巴黎嘆盡每一款鹹甜點!相當之有性價比!味道不錯除咗可以用咁平嘅價錢食到咁好嘅美食仲可以用嚟瘋狂打卡🤭🤭🤭.˖ ࣪⊹鹹點❀煙三文魚 & Sainte-Maure 多士❀自製鴨肝醬多士❀吞拿魚他他迷你撻❀枝豆蘸醬❀炸黑松露蘑菇球❀西班牙白毛豬火腿.˖ ࣪⊹甜點❀焦糖布蕾迷你撻❀士多啤梨朱古力迷你撻❀紅桑子馬卡龍❀绵羊芝士蛋糕.˖ ࣪⊹Tisarom 法國花草熱茶兩壺金
喺一間性價比好高嘅法國菜餐廳

❀紅桑子馬卡龍
❀绵羊芝士蛋糕

˖ ࣪⊹Tisarom 法國花草熱茶兩壺金
2023-11-05 63 瀏覽
與家人在荃灣西玩完,中午便來到海之戀商場吃午餐,特意選擇了Odelice!。這兒環境優雅闊落,桌子與桌子之間有足夠的距離,我們坐得十分舒服。今天陽光明媚,露台一邊享受午餐也不錯!🍴班尼迪克蛋🍳🫓這款班尼迪克蛋把精萃的溫泉蛋做得很好,當你用刀子把蛋切開,看到那蛋黃緩緩流出,跟濃稠、順滑、微酸的荷蘭醬汁和味道香濃的牛油果醬結合在一起,實在引人入勝!更令我欣賞的是底部採用法國布里歐修麵包,這種麵包外酥內軟,味道甜而不膩,跟荷蘭醬汁和牛油果醬味道和而不同,可見大廚匠心獨運!中間的配料可以選擇煙三文魚、哈羅米芝士或煙肉。我們選的煙三文魚肉質嫩滑,滋味十足。🍴龍蝦意粉“Extravaganza”🦞🍝這碟龍蝦盛宴真是大人小朋友都喜愛!半隻鮮活龍蝦加蝦鉗已經佔據了碟子的一半,而意粉中還有不少蝦和大蜆作配料,真材實料!普羅旺斯蕃茄醬汁令意粉味道十分鮮甜,我的兒子看見我吃,又說要試試,結果一吃便吃了我大半碟意粉,真的非常感謝大廚餵飽了我孩子🤣🍴澳洲M4+牛胸腹排🥩我們加了30元升級至220克阿根廷安格斯肉眼排,阿根廷的牛排以原汁原味著名,無需調味料已經十分惹味。牛排焦香撲鼻,牛味極濃!配上味道濃郁的黑松露

🍴班尼迪克蛋🍳🫓

🍴龍蝦意粉“Extravaganza”🦞🍝

🍴澳洲M4+牛胸腹排🥩
我們加了30元升級至220克阿根廷安格斯肉眼排,阿根廷的牛排以原汁原味著名,無需調味料已經十分惹味。牛排焦香撲鼻,牛味極濃!配上味道濃郁的黑松露紅酒醬汁,真是十分惹味!

🍴蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆
這個蜆份量真多,蒜香及蘑菇忌廉汁也十分配合,令人吃不停!

☕法國黑朱古力🍫
這杯黑朱古力熱飲一入口便知可可含量高,濃郁的黑朱古力味加上幼滑的質感,是朱古力愛好者不能錯過之選!

🍵Detox-排毒+Anti-Stree-抗壓
兩款法國花草茶都是由多種不同種類的花草沖泡而成,味道清香,加上蜜糖,清甜宜人。
2023-11-04 50 瀏覽
Odelice 係香港有好幾間分店,網上成日都見好多人post 呢間餐廳嘅食物同環境,令到我忍唔住黎試下,食野之餘順便影下相打下卡。今日黎到荃灣海之戀商場分店,店內燈光柔和,裝修時尚優雅,除左有落地玻璃之外,仲設有戶外露台用餐區,一路食飯一路望住汀九橋景致,相當有情調。是日假日,午餐時段有brunch menu,食物款式都好多,all day breakfast,三文治,意粉,意大利飯,薄餅樣樣齊,價錢由$85到$265不等,包主菜,餐湯或餐飲。除此之外,仲有唔同嘅小食同甜品。我地叫左兩個brunch set, 一個小食同一份甜品。龍蝦意粉 EXTRAVAGANZA:鍾意食龍蝦嘅我地一見到餐牌上呢個意粉,就毫無猶豫地揀左呢個。上菜時真係令我地哇左一聲,半隻龍蝦佔據左隻碟大半位置,意粉配料好多,有半隻鮮活龍蝦、蝦同埋大蜆,龍蝦不但有膏,而且仲厚肉,食落非常新鮮,值得一讚係餐廳提供工具俾我地處理啲龍蝦,非常貼心,鮮甜嘅海鮮配埋普羅旺斯蕃茄醬帶出蕃茄嘅鮮味,入口酸酸地,帶輕輕嘅芝士味,非常開胃。煙三文魚無麩質蒿麥薄餅:薄餅唔係平時食到嘅Pizza,而係法式galette, galette包著

我地叫左兩個brunch set, 一個小食同一份甜品

龍蝦意粉 EXTRAVAGANZA:

煙三文魚無麩質蒿麥薄餅:
薄餅唔係平時食到嘅Pizza,而係法式galette, galette包著艾文達芝士,上面放上菠菜,中間仲加左淋上荷蘭汁嘅溫泉蛋,淨係賣相都非常吸引。

蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆:
蘑菇忌廉汁非常香滑,香濃嘅蒜香味,蜆肉大大粒,全部都開晒殻,非常新鮮。

Nutella 榛子朱古力醬煎香蕉可麗餅:
黎到法式餐廳,又點可以唔食crepe,我哋揀咗榛子朱古力醬煎香蕉味道。

塗滿榛子朱古力醬嘅可麗餅,上面放有加咗焦糖嘅香蕉,非常好味。

餐飲可以揀凍檸茶、汽水、熱茶或者美式咖啡,咖啡味道香濃,配埋可麗餅食,真係完美配搭,為我哋嘅午餐劃上完美句號。

2023-11-01 53 瀏覽
ODELICE!系荃灣呢邊食brunch嘅好選擇,最鐘意佢悠閑浪漫嘅環境同埋具有法國特色嘅風味,如果揀室外位置仲可以望住汀九橋景致,氣氛十分悠閑。而室內裝修就非常有品味,湖水藍主色調配搭珍珠白波波燈,走法式優雅風格。ODELICE! 轉咗新MENU,我哋揀咗龍蝦意粉、法國油封鴨腿,會跟埋餐湯或飲品,另外都仲可以另加小食、甜品、飲品,每款唔同價錢,最平95蚊起就有得食。非常欣賞佢個set湯,認真好高質,今日呢款系紅菜頭忌廉湯,估唔到紅菜頭味勁突出,口水感綿密。我哋嗌咗龍蝦意粉,賣相實在太吸引啦,有成半隻龍蝦,龍蝦肉質鮮甜扎實,蟹鉗勁大隻,啖啖肉又容易起肉。龍蝦有膏,非常邪惡。意粉掛汁,配有好多青口、蝦仁、蕃茄汁夠晒惹味。法國油封鴨腿鴨腿外皮香脆配有薯蓉,鴨腿啖啖肉,法式油封烹調令到鴨肉質好冧又入味,而且口感好嫩滑。最後甜品係Crème brûlée,充滿法式特色,面層焦糖好脆,內層口感綿密,呈現淺咖啡色,甜咗少少不過非常好味!📍Odelice! (海之戀商場)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖

法國油封鴨腿

📍Odelice! (海之戀商場)
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖

♡ 浪漫法國🇫🇷西餐廳 | Odelice! ♡-每次想食法國餐都會諗起Odelice! 佢嘅性價比好高~ 而且定期仲會update下餐單Odelice! 雖然係連鎖式經營但係服務質素同埋食物質素 絕對比得上正統嘅法國餐廳🍴今次叫咗法式小館雙人套餐 $738 😆包左2份前菜、1份頭盤 、2份主菜同1份甜品👍 -♡ 開胃菜 ♡ 是日精選餐湯 蕃茄濃湯 有芝士同香草🌿湯嘅口感滑順,入口有濃郁嘅蕃茄味,配上芝士同香草,增添咗香氣,真係開胃又美味。Poke 沙律🥗 另加腌吞拿魚 +$20加咗腌吞拿魚,口感層次更加豐富。沙律新鮮爽脆,配上腌吞拿魚,帶嚟鮮美嘅海鮮味道。-♡ 主廚拼盤“法國南部篇” ♡ 入面有自製鴨肝醬多士,多士鬆脆。山羊芝士香濃,吞拿魚他他好正,白毛豬火腿鹹香,炸黑松露蘑菇球香脆,枝豆蘸醬同餅乾條配搭完美。- ♡ 香煎三文魚配黑松露什菌燴飯 ♡ 三文魚煎得啱啱好,肉質鮮嫩,配上黑松露同什菌燴飯,口感豐富,味道鮮美。-♡ 阿根廷安格斯牛脊肉 ♡ 配菜有燒薯粒、露荀 牛脊肉我地簡左medium rare 配上鴨肝砵酒醬汁 無得彈呀‼️😆肉質嫩滑,味道豐富濃郁,真係美味至極。-♡
♡ 浪漫法國🇫🇷西餐廳 | Odelice! ♡
每次想食法國餐都會諗起Odelice!

佢嘅性價比好高~
而且定期仲會update下餐單
包左2份前菜、1份頭盤 、2份主菜同
1份甜品👍
♡ 開胃菜 ♡
是日精選餐湯 蕃茄濃湯 有芝士同香草🌿
湯嘅口感滑順,入口有濃郁嘅蕃茄味,
配上芝士同香草,增添咗香氣,

真係開胃又美味。
Poke 沙律🥗 另加腌吞拿魚 +$20
加咗腌吞拿魚,口感層次更加豐富。

沙律新鮮爽脆,配上腌吞拿魚,
帶嚟鮮美嘅海鮮味道。
♡ 主廚拼盤“法國南部篇” ♡

入面有自製鴨肝醬多士,多士鬆脆。
山羊芝士香濃,吞拿魚他他好正,
♡ 香煎三文魚配黑松露什菌燴飯 ♡

三文魚煎得啱啱好,肉質鮮嫩,
配上黑松露同什菌燴飯,

口感豐富,味道鮮美。
♡ 阿根廷安格斯牛脊肉 ♡

配菜有燒薯粒、露荀
牛脊肉我地簡左medium rare
配上鴨肝砵酒醬汁 無得彈呀‼️😆
肉質嫩滑,味道豐富濃郁,
真係美味至極。
♡ 火焰橙酒可麗餅 ♡

橙酒可麗餅煎得金黃色,
店員加入橙酒 造成火焰效果
配上紅肉橙同雲呢拿雪糕,甜酸交融,
口感豐富,好好食。
♡ Iced Tea ♡ $34
檸檬茶唔錯~ 解渴一流。
♡ SWEET-GLS-DS / Monbazillac, Ch Barrière 白酒♡ $60
女仔特別啱飲
甜甜地好容易入口👍

#
⇢店鋪資料:
Odelice! (海之戀商場) (荃灣)
#

• 火焰橙酒可麗餅
  • 阿根廷安格斯牛脊肉
2023-10-28 66 瀏覽
海之戀餐廳OP Mall 開咗間高質餐廳,環境氣氛都相當唔錯✨2人套餐 $738✨是日餐湯🥣紅菜頭甘筍忌廉湯-湯底濃度幾高 食得到一粒粒碎甘旬 酸酸地幾開胃 ✨頭盤🦐烤虎蝦 -煎香兩邊嘅虎蝦 底部墊有酸種麵包 爽口兼脆口嘅咬口 配上蒜香蘑菇忌廉汁 相當之惹味✨主菜🐖脆皮燒豬腩-豬腩燒到好脆口 皮脆到索索聲 肉微乾 腩肉帶椒鹽鹹香味 配上酸甜蘋果蓉 及 紅酒蘑菇醬汁 🥩阿根廷安格斯牛脊肉-200g牛脊肉煎到五成熟 肉心呈粉嫩顏色 牛肉味重帶肉汁 口感嫩 配上鴨肝砵酒醬汁可以將牛昇華 更香濃 伴碟有燒薯粒及粗壯露筍✨甜品🍰羊奶芝士蛋糕-外型係巴斯克蛋糕 內層有少少流心嘅芝士 羊奶芝士味道好濃郁 好黏口味道好吸引👍🏻🥂氣泡酒 $70🍷紅葡萄酒 $75-葡萄酒色釋唔錯 酒幾香 酸度及甜度都屬中等 相當易入口總括嚟講,色香味俱全,服務貼心有禮,享受👍🏻

✨2人套餐 $738

🍰羊奶芝士蛋糕
🥂氣泡酒 $70
🍷紅葡萄酒 $75
-葡萄酒色釋唔錯 酒幾香 酸度及甜度都屬中等 相當易入口

總括嚟講,色香味俱全,服務貼心有禮,享受👍🏻
這幾天的天氣十分好, 選了間有落地玻璃, 能望出外面風景感受溫暖陽光的餐廳, 這種天氣最適合來個週末悠悠早午餐! 餐湯或餐飲 ~ 先來一客蕃茄蘿勒芝士湯, 餐後再來一杯即磨咖啡! 湯十分好味道, 不會嗆喉的蕃茄味, 很濃香, 有著淡淡的忌廉及香草味道, 超暖胃! 優惠追加午餐餐牌以外的頭盤 ~ 醃大西洋紅鯛魚! 以芒果、蕃茄、紫洋蔥、檸檬汁醃製, 令魚肉更緊緻, 口感保持嫩滑, 沒有因醃製而變硬及乾! 口感很豐富, 完全沒有腥味! 澳洲M4+ 牛胸腹排 $155 ~ 200g 牛胸腹排、薯條、黑松露紅酒醬汁! +$30 升級 220g 阿根廷安格斯肉眼牛扒!! 想不到阿根廷牛扒是那麼出色, 肉很嫩滑, 肉汁超豐富, 牛味濃郁但沒有羶味, 煎的生熟剛剛好, 搭配黑松露紅酒汁令層次更豐富, 薯條雖不是帶皮薯條, 但炸得十分香脆, 愛上! 龍蝦意粉 “extravaganza” $265 ~ 加拿大鮮活波士頓龍蝦半隻、蝦、大蜆,普羅旺斯蕃茄醬汁! 龍蝦爽口彈牙, 很多膏很飽滿! 意粉軟硬適中, 中間還夾雜著蝦肉、蜆肉等, 超豐盛!再點一份甜品 ~ 羊奶芝士蛋糕 $78! 雖是羊奶, 但沒有羊

再點一份甜品 ~ 羊奶芝士蛋糕 $78! 雖是羊奶, 但沒有羊羶味, 切開是半溶芝士, 口感十分幼滑, 外層部份焦香, 雖然味道濃厚, 但完全不覺得膩, 配上一杯咖啡, 剛剛好!
  • 澳洲M4+ 牛胸腹排
  • 龍蝦意粉 “extravaganza”
  • 羊奶芝士蛋糕
2023-10-27 53 瀏覽
Odelice! (海之戀商場) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖紅菜頭甘筍餐湯清爽鮮甜,紅菜頭甘筍餐湯帶來清爽鮮甜的口感。營養豐富:餐湯中的紅菜頭和甘筍提供了豐富的營養。Poke 沙律新鮮多彩,展現了新鮮食材的豐富。美味爽口,沙律中的各種配料搭配出美味爽口的口感。腌紅鯛魚芒果,紅洋葱,青檸醬汁,鮮嫩多汁,腌紅鯛魚保持了魚肉的鮮嫩多汁。酸甜爽口,青檸醬汁中的芒果和紅洋葱帶來酸甜爽口的味道。煎鴨肝,油封鴨腿意粉鴨肝甜白酒醬汁,精緻豐盛,煎鴨肝和油封鴨腿意粉組合成精緻豐盛的一道菜。醇香濃郁:鴨肝甜白酒醬汁帶來醇香濃郁的口味。龍蝦燴飯半隻鮮活龍蝦,離菌.海鮮濃湯汁,豪華美味,龍蝦燴飯以半隻鮮活龍蝦作為主要食材,呈現出豪華美味。濃郁鮮香,海鮮濃湯汁增添了燴飯的濃郁鮮香風味。羊奶芝士蛋糕綿密滑順,濃郁香甜。甜白葡葡酒:法國🇫🇷波爾多,香醇芳香,甜白葡萄酒帶有香醇芳香的特色。口感綿密,葡萄酒的口感綿密細膩,令人愉悅。白葡萄酒清新爽口,酸度適中:葡萄酒的酸度恰到好處,提升口感平衡度。
Odelice! (海之戀商場) (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖

Poke 沙律新鮮多彩,展現了新鮮食材的豐富。
美味爽口,沙律中的各種配料搭配出美味爽口的口感。

羊奶芝士蛋糕綿密滑順,濃郁香甜。

2023-10-27 50 瀏覽
好友生日,知道他最愛西餐,邀請他到荃灣OP Mall的Odelice好好享受一頓法式晚宴。法式雙人套餐$788,除了沙律或湯,還有前菜,兩款主食和甜品,套餐提供的選擇也很吸引。是日精選餐湯是紅菜頭甘筍椰奶湯。起初聽到沒有太大好感,想不到味道讓人驚艷,吃不出紅菜頭和甘筍的草青味,相反清新的味道讓人胃口大開。另外一份Poke沙律加配了吞拿魚。吞拿魚味道濃郁鮮嫩,配以新鮮的蔬菜和美味的醬料,輕盈而又充滿層次。前菜腌紅鯛魚搭配芒果、紅洋蔥和青檸醬汁,酸爽醬汁帶出了魚肉的鮮美,再加上香甜的芒果,醒胃又解膩。主菜脆皮燒豬腩配上蘋果蓉、西蘭花苗和紅酒蘑菇醬汁。燒豬腩表皮烤得香脆,肥瘦肉層次分明,蘋果蓉和蘑菇汁中和了肉類的膩感,絕對是肉食愛好者的極致享受。阿根廷安格斯牛脊肉加鴨肝,搭配燒薯仔粒、蘆筍和鴨肝砵酒醬汁,這道菜以嫩滑多汁的牛脊肉為主角,牛脊肉油花較少卻不失軟嫩,肉味也夠濃郁。鴨肝表面煎封帶焦香,咬下去口感綿軟,有入口即化的感覺。去Odelice當然要吃招牌甜品可麗餅,套餐的配搭是火焰橙酒可麗餅,店員會在客人面前倒上橙酒和點火,儀式感滿分。甜點結合了香橙的酸甜和可麗餅的香脆口感,再搭配上士多啤

去Odelice當然要吃招牌甜品可麗餅,套餐的配搭是火焰橙酒可麗餅,店員會在客人面前倒上橙酒和點火,儀式感滿分。甜點結合了香橙的酸甜和可麗餅的香脆口感,再搭配上士多啤梨雪糕的濃厚奶香,營造出一種口感豐富且令人愉悅的甜品享受。

朋友選了法國波爾多的甜白葡萄酒,口感輕柔,味道芳香易入口,性價比高。
白雪女王結合了荔枝、椰奶和伯爵茶的風味,喝起來有點像無酒精版的Pina Colada,淡淡的椰香為飲品增添了層次感,讓人彷彿置身於異國的熱帶風情中。
2023-10-26