Odelice! (海之戀商場)

餐廳: Odelice! (海之戀商場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
喜歡去海之戀odelice 鍾意佢環境好、服務nice、食物好食所以每次朋友問我荃灣邊間西餐好食我都會大推odelice~最近餐廳推出2人晚餐$518有湯、前菜、主菜、甜品非常抵食好味👍🏻👍🏻🔸是日精選餐湯濃濃嘅新鮮番茄湯,酸酸甜甜,加上芝士香,成功打開了胃口,讚!🔸頭盤(3選1)一口燒豬腩外皮超脆,一層肥一層瘦嘅腩肉充滿油香肉香,軟而彈牙,連酸瓜一齊食平衡口味。. 🔸主菜(5選2)▪️法國油封鴨腿 (+$28)鴨腿好大隻煎得香口,肉味好香、唔肥。伴紅桑子砵酒醬汁,甜甜地帶果香,配菜有西蘭花苗、黑松露薯容都好好味。▪️阿根廷安格斯肉眼牛排(+$48)肉質好鬆軟、邊邊位帶點脂肪煎完好香!
薯條又脆又有薯仔味好食!🔸甜品(3選1)之前食過杏仁榛子焦糖布蕾覺得好味,質地好綿滑豐盈,有蛋、杏仁香味,仲有脆脆焦糖,忍唔住要再食。

喜歡去海之戀odelice
鍾意佢環境好、服務nice、食物好食
所以每次朋友問我荃灣邊間西餐好食
我都會大推odelice~
最近餐廳推出2人晚餐
$518有湯、前菜、主菜、甜品
非常抵食好味👍🏻👍🏻

🔸是日精選餐湯

🔸頭盤(3選1)
🔸主菜(5選2)
▪️法國油封鴨腿 (+$28)
鴨腿好大隻煎得香口,肉味好香、唔肥。
伴紅桑子砵酒醬汁,甜甜地帶果香,
配菜有西蘭花苗、黑松露薯容都好好味。
▪️阿根廷安格斯肉眼牛排(+$48)
肉質好鬆軟、邊邊位帶點脂肪煎完好香!
薯條又脆又有薯仔味好食!

🔸甜品(3選1)

之前路過看到這裏都有這間食肆的分店,今晚便來到一試。這裏的裝修帶點法國小店的風味,坐得舒服。晚市雙人套餐$518。是日精選餐湯,是蕃茄忌廉湯,酸酸甜甜,蕃茄味道香濃。頭盤:法國田螺配辣肉腸,田螺來的牛油味道香濃,加上惹味的蕃茄辣肉醬汁,更加美味。主菜1 : 經典燒雞,半隻燒雞配薯蓉、蘑菇忌廉汁。燒雞外皮香脆,內裏雞肉鮮嫩美味,加上蒜蓉和蘑菇汁的味道,層次更豐富。主菜2:阿根廷安格斯肉眼牛扒,另加$48。香港很少西餐廳,可以享用來自阿根廷的牛扒,想不到牛肉味道香濃,脂肪不算太多,肉質鮮嫩,如果喜歡吃牛扒的可以一試。紅酒$75 ,雖然是House Wine,不過果味香濃,容易入口。甜品是杏仁榛子焦糖布蕾,外皮有香脆可口的焦糖,內裏有點像焦糖燉蛋,不過味道更加複雜,而且呈現流質狀。

晚市雙人套餐$518。

是日精選餐湯,是蕃茄忌廉湯,酸酸甜甜,蕃茄味道香濃。

主菜2:阿根廷安格斯肉眼牛扒,另加$48。

2024-01-10 123 瀏覽
又到聖誕啦,做冬又做節,我呢啲西人梗係食西野,酒樓真係不了,住荃灣既朋友仔陪我食好西。好,坐低睇下有咩好食先。叫左個festive set for 2,前菜要左一個湯一個沙律,個湯濃郁暖笠笠,沙律加埋腌三文魚好豐富。主廚拼盤,好似好多野食,成份afternoon tea咁超靚仔,鴨肝醬多士,口味重、香,配包包食,正山羊芝士,好羊好羊,要連餅乾條食先得。中間個辣椒仔醃得幾特別,食落係微酸,裡面既辣又突然爆發岀黎,喜歡食辣會鍾意的。脆皮燒豬腩,煎到好香既豬腩,成係present 係西式燒豬肉咁,係豬皮係脆架!阿根廷安格斯牛脊肉,超嫩脊肉,五成熟既粉紅色又嫩又有牛味。個煎薯仔真係要講,好少話配菜都咁好味!法式椰子撻,好香椰味,上面有輕量椰絲,結實既口感。榛子朱古力,小朋友最愛,又真好好飲,除左香濃朱古力味,上面個whipped cream一定一定重要。

好,坐低睇下有咩好食先。

山羊芝士,好羊好羊,要連餅乾條食先得。

法式椰子撻,好香椰味,上面有輕量椰絲,結實既口感。

2024-01-08 127 瀏覽
平民法國餐❤️也是我吃過最美味的法國菜,二人套餐連加一也是800來元,太划算了。環境裝修優雅海藍色調,極具特式。而服務很到位,當晚serve我們的待應哥哥風趣幽默。二人套餐❤️前菜 - Poke 沙律& 是日餐湯沙拉的蔬菜量非常充足新鮮,用微酸油醋醬汁調味,加$20可享法式醃制吞拿魚肉。餐湯是忌廉三文魚打蓉,Creamy的餐湯配著軟糯的酸種麵包。❤️前菜 - 烤虎蝦香濃磨菇醬汁加上爽口彈牙的烤虎蝦,怎麼連前菜都這麼驚豔😱貓太太想續盤耶,太好吃了吧?!❤️主菜🐖脆皮燒豬腩每一塊都是特級厚切😍有別於中式燒豬的乾硬,法式的豬五花肉質入味而鬆軟,卻仍保留「脆卜卜」的豬皮,淋上醬汁格外惹味哦!🐂阿根廷安格斯牛脊肉廚師挑選了最完好的三塊牛脊肉,完美的圓形,七成熟下粉嫩的肉質,薄灑海鹽香蔥。旁邊的燒薯角也是一流🤤外脆內軟,「薯」不簡單。🥃🍸Mulled Wine以紅酒和香辛料為原料的熱飲酒。每一口紅酒都帶著淡淡的肉桂和八角的清香,容易入口,但在喉嚨卻很熾熱,過一會兒更會渾身發燙。難怪在德國和法國等歐洲國家,是秋冬的必備飲料。☕Nutella Chocolate 榛子熱朱古力面加上幾圈肥嘟嘟的忌廉,灑朱古力粉

二人套餐
❤️前菜 - Poke 沙律& 是日餐湯

❤️前菜 - 烤虎蝦

❤️主菜
🐖脆皮燒豬腩

🐂阿根廷安格斯牛脊肉

🥃🍸Mulled Wine

☕Nutella Chocolate
榛子熱朱古力面加上幾圈肥嘟嘟的忌廉,灑朱古力粉,配上Lotus餅,冬日標配增肥飲品😂😍

🥥🍰法式椰子撻
椰子蓉焗制的經典法國甜品。撻上淋上焦糖醬和杏仁片,一球花生碎椰香雪糕,加些許醬果皮,沒有遺憾的結束。

2024-01-04 112 瀏覽
這間位於荃灣海之戀的分店,環境氣氛絕對數一數二,餐廳裝修富歐陸風,感覺時尚優雅,還有室內室外座位選擇,戶外位置更可欣賞🌉汀九橋醉人景色。我們點了二人餐,更可享八五折優惠加點🦪法國生蠔。.Festive Set for 2(2份開胃菜、1份頭盤、2份主菜、1份甜品).🔺開胃菜▪️是日精選餐湯/Poke 沙律是日餐湯黑松露磨菇湯味道香濃,口感順滑,配搭多士十分合適。Poke 沙律的沙律菜好新鮮,還有車厘茄、雞蛋、麵包粒,清新美味。.🔺頭盤▪️主廚拼盤“法國南部篇”有7️⃣款法式小吃,十分豐富。自製鴨肝醬多士🍞鴨肝醬味道惹味又香脆;吞拿魚他他🐟的吞拿魚份量不少,味道清新;炸黑松露蘑菇球🍄是最愛小食,外脆內軟,而且黑松露味香濃;白毛豬火腿🐷肉質細緻,充滿咸香;Sainte-Maure 山羊芝士🧀香濃惹味;枝豆蘸醬🫛感覺清新;餅乾條🥖小小的好香脆。.🔺主菜▪️脆皮燒豬腩豬腩肉🐷啖啖肉,肥瘦適中,豬皮燒得好香脆,味道咸香惹味,配上紅酒蘑菇醬,味道更提升,伴碟還有蘋果蓉、西蘭花苗,感覺清新,剛好中和了油膩感。.▪️阿根延安格斯牛脊肉安格斯牛脊肉🐮肉味香濃富肉汁,肉質結實有咬口,而且無筋,搭配鴨肝砵酒醬汁,鴨肝味
Festive Set for 2
(2份開胃菜、1份頭盤、2份主菜、1份甜品)
🔺開胃菜
▪️是日精選餐湯/Poke 沙律

🔺頭盤
▪️主廚拼盤“法國南部篇”

🔺主菜
▪️脆皮燒豬腩

▪️阿根延安格斯牛脊肉
安格斯牛脊肉🐮肉味香濃富肉汁,肉質結實有咬口,而且無筋,搭配鴨肝砵酒醬汁,鴨肝味超濃,配上牛扒有驚喜。伴碟燒薯粒🥔同樣美味,吃不停口。

🔺甜品
▪️法式椰子撻
牛油撻皮好香脆,而且充滿🥥椰子味道,上層滿滿的椰絲,配上海鹽焦糖醬、酸酸甜甜的冧酒燒菠蘿🍍、冰凍的雲呢嗱雪糕🍦,為完美一餐作結。

🔺飲品
▪️榛子朱古力 $48
呢幾日天氣甘凍,飲杯香濃又溫暖的榛子朱古力🍫就最適合。如果鍾意飲酒,更可享八折。

2024-01-03 75 瀏覽
Christmas set dinner🥃🥳🎄主廚推介既拼盤“法國南部篇”有自製鴨肝醬多士,Sainte-Maure 山羊芝士,吞拿魚他他,白毛豬火腿,香脆既炸黑松簬蘑菇球,枝豆蘸醬加餅乾條搭配得好好👍🏼主菜1:聖誔焗火雞胸配有粟子,抱子甘藍,法式芥末蘑菇忌廉汁,火雞胸外層香口,入面肉質好嫩唔會覺得太乾身👍🏼主菜2: 龍蝦燴飯有半隻鮮活龍蝦,海鮮濃湯汁,燴飯 好creamy濃郁龍蝦汁味道,口感軟腍煙韌,非常美味👍🏼甜品:法式椰子撻配有冧酒燒菠蘿,海鹽焦糖醬,雲呢嗱雪糕, 椰子撻微甜帶有小小酸,味道好fresh,又唔會太膩,推介👍🏼
Christmas set dinner🥃🥳🎄

主廚推介既拼盤“法國南部篇”

主菜2: 龍蝦燴飯

2023-12-29 66 瀏覽
留意左呢間法式餐廳好耐😍同行朋友生日 一於就簡左做生日飯餐廳❤️-忌廉南瓜餐湯啲南瓜打到好滑好綿配埋啲忌廉真係好好味!仲配多咗一個酸種麵包比您點黎食😳前菜方面我地簡左:一口燒腩仔💰$98一見到覺得好正喎!法國餐廳嗌燒腩仔有驚喜之食落唔係成口油個種主菜方面就叫左3個main course雜錦海鮮意粉💰$155勁足料 仲比多左個碗我地用黎裝食剩嘅殼另外個墨汁意粉都好重味(成個嘴黑晒添呀😆)半隻燒雞💰155通常燒雞都好容易入邊好乾身搞到口感麻麻但係呢次燒出嚟啲雞肉入面仲好嫩口個薯蓉簡直就係加晒分!有啲黑松露味😍澳洲M4+牛胸腹排💰225我地叫5成熟岩岩好 偏熟小小入口牛味十足!真係忍唔住一口接一口😛仲有好多薯條食😏最後甜品方面:法式蛋白霜檸檬撻!好好食😋蛋白霜唔會話太甜 檸檬足味又唔會過酸🤩值得一試,不過我哋冇主動同餐廳講有朋友生日,所以個甜品就冇寫字lo😃P.S 溫馨提示如果你有需要可以早少少同餐廳講 睇吓安唔安排到~~🐷📍🇭🇰 @o.delice(海之戀商場) 荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖 #hkfoodie #foodiegram #香港美食 #chillchu荃灣 #性
留意左呢間法式餐廳好耐😍
同行朋友生日 一於就簡左做生日飯餐廳❤️
忌廉南瓜餐湯
啲南瓜打到好滑好綿配埋啲忌廉真係好好味!
仲配多咗一個酸種麵包比您點黎食😳

前菜方面我地簡左:
一口燒腩仔💰$98
一見到覺得好正喎!法國餐廳嗌燒腩仔
有驚喜之食落唔係成口油個種

主菜方面就叫左3個main course
雜錦海鮮意粉💰$155
勁足料 仲比多左個碗我地用黎裝食剩嘅殼
另外個墨汁意粉都好重味(成個嘴黑晒添呀😆)

半隻燒雞💰155

最後甜品方面:
法式蛋白霜檸檬撻!好好食😋
蛋白霜唔會話太甜 檸檬足味又唔會過酸🤩

🐷📍🇭🇰 @o.delice

#hkfoodie #foodiegram #香港美食 #chillchu荃灣 #性價比餐廳 #荃灣區 #odelic #法國菜 #法式餐廳 #生日飯 #hkig #hkfood #hkfoodblogger
2023-12-25 75 瀏覽
今日同媽咪兩個人撐枱腳,去左荃灣西食odelice食左個巴黎鐵塔下午茶~個下午茶真係放左係巴黎鐵塔上,岩晒打卡!咸點有煙三文魚&Sainte-Maure多士/自製鴨肝醬多士/吞拿魚他他迷你撻/枝豆蘸醬/炸黑松露蘑菇球/西班牙白毛豬火腿每樣都好食,各有千秋!白毛豬火腿唔會太咸甜點有焦糖布蕾迷你撻/士多啤梨朱古力迷你撻/紅桑子馬卡龍/羊奶芝士蛋糕撻皮鬆脆,馬卡龍口感豐富,羊奶芝士蛋糕芝士味濃!另外,仲有花茶,亦可以加白酒/氣泡酒仲有露台座位,享受户外風光
個下午茶真係放左係巴黎鐵塔上,岩晒打卡!
每樣都好食,各有千秋!白毛豬火腿唔會太咸
撻皮鬆脆,馬卡龍口感豐富,羊奶芝士蛋糕芝士味濃!
另外,仲有花茶,亦可以加白酒/氣泡酒
仲有露台座位,享受户外風光
2023-12-25 80 瀏覽
海之戀商場入面有間法國菜餐廳,臨近聖誕推出咗聖誕套餐,仲有聖誕香料酒✨咁就可以過一個開心聖誕!套餐有前菜、頭盤、主菜、甜品,份量都幾多,食完超級飽。前菜試咗沙律同湯,今日嘅湯係青豆忌廉湯😱之前一直都好驚食青豆,今次試咗兩啖幾香忌廉味,完全冇嗰浸草青味,麵包非常出色脆卜卜。沙律係抵食嘅成大碗滿晒,蔬菜種類多。主廚拼盤“法國南部篇”好大碟呀,入邊有我最鍾意嘅鴨肝醬多士,多士鬆脆,鴨肝夠幼滑。山羊芝士好濃重口味人士最岩。阿根廷安格斯牛脊肉我同朋友仔都係牛魔王🙈叫呢個就最啱,medium rare啱啱好,肉嫩滑夠大件味道濃郁。額外加咗件鴨肝,師傅好用心喺上面𠝹花,啱啱好裏面仲好creamy😝 配燒薯粒,蘆筍。聖誕焗火雞胸栗子、抱子甘藍、法式芥末磨菇忌廉汁,之前都未食過火雞😱諗住聖誕節試吓,以前聽人哋講係好鞋口,今次食落又幾嫩,而且有啲火雞肉香。火焰橙酒可麗餅呢個甜品有得食又有得打卡,職員會倒啲甜酒上去,用火槍燒。味覺同視覺滿足🫶🏻我最鍾意嘅可麗餅唔係太甜,好香橙酒味。Mulled Wine 香料熱紅酒 $65入邊有啲八角,香料味十足!Warm Cider 熱蘋果酒 $65酒同蘋果味都好香好濃🫶

主廚拼盤“法國南部篇”
士最岩。

阿根廷安格斯牛脊肉

聖誕焗火雞胸

火焰橙酒可麗餅

Mulled Wine 香料熱紅酒 $65
入邊有啲八角,香料味十足!

Warm Cider 熱蘋果酒 $65
酒同蘋果味都好香好濃🫶🏻

📍 Odelice! (海之戀商場) (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖
2023-12-22 57 瀏覽
前幾天和朋友逛海之戀,順道在這商場的Odelice食晚飯,這店環境幾舒適,頗有格調,服務員態度殷切,感覺很不錯。黑松露磨菇湯,濃稠度剛好,有淡淡的黑松露味,磨菇味亦濃郁,最好的就是熱度夠,配合麵包很好味。主廚拼盤,相當有特色,種類繁多,光看賣相已令人垂涎。鵝肝醬多士相當脆口,配上鵝肝醬幾惹味。白毛豬火腿不會太咸,入口軟滑濃郁。整體是一個幾豐盛的前菜。香煎三文魚,魚皮煎得幾香脆,三文魚夠油潤,配上香橙蜜糖汁,微甜帶有橙香,感覺頗清新。露荀很粗大,入口爽脆。龍蝦燴飯,份量十分,都幾大碟,燴飯上有半隻龍蝦,飯粒軟滑而煙韌,味道香濃惹味,而且龍蝦亦爽口,整體有驚喜。火焰橙酒可麗餅,服務員把燃點的橙酒灑在可麗餅上,火焰就在餅上燒,光看已覺得好味,而且好大塊,兩個人都食唔晒。

2023-12-19
  • 龍蝦燴飯
2023-12-22 36 瀏覽
聖誕將至, 餐廳推出節慶餐膳, 荃灣海之戀商場Odelice餐廳以歐陸式裝修, 佈置典雅, 環境舒適, 節日雙人套餐相當豐富。黑松露蘑菇湯蘑菇蓉濃郁, 加上黑松露嘅獨特香味, 口感順滑。主廚拼盤 "法國南部篇自製鴨肝醬多士嫩滑鵝肝醬配多士很適合。Sainte -Maure 山羊芝士芝士味道濃郁, 口感幼滑有山羊奶膻香。吞拿魚他他軟綿魚香, 味道清新。白毛豬火腿肉軟富鹹香。炸黑松露磨菇球香脆可口。枝豆蘸醬豆香幼滑, 配餅乾條好合適。脆皮燒豬腩腩肉腍滑, 外皮香脆, 甜酸蘋果蓉和紅酒蘑菇醬汁正好中和豬腩嘅肥膩感。阿根廷安格斯牛脊肉肉質嫩滑, 配以鴨肝砵酒醬汁, 令牛脊肉更腍滑美味。羊奶芝士蛋糕賣相精緻, 切開蛋糕是流心 奶香芝士內餡, 令人回味。配飲是熱朱古力, 香濃可口, 甜蜜窩心。
聖誕將至, 餐廳推出節慶餐膳,

黑松露蘑菇湯

蘑菇蓉濃郁, 加上黑松露嘅獨特香味, 口感順滑。

主廚拼盤 "法國南部篇
自製鴨肝醬多士
嫩滑鵝肝醬配多士很適合。
Sainte -Maure 山羊芝士
芝士味道濃郁, 口感幼滑有山羊奶膻香。
吞拿魚他他軟綿魚香, 味道清新。
白毛豬火腿肉軟富鹹香。
炸黑松露磨菇球香脆可口。
枝豆蘸醬豆香幼滑, 配餅乾條好合適。
脆皮燒豬腩

阿根廷安格斯牛脊肉

肉質嫩滑, 配以鴨肝砵酒醬汁, 令牛脊肉更腍滑美味。
羊奶芝士蛋糕

賣相精緻, 切開蛋糕是流心 奶香芝士內餡, 令人回味。
配飲是熱朱古力, 香濃可口, 甜蜜窩心。

2023-12-21 84 瀏覽
上星期未開始咳死失聲時,同好友係海之戀去 Odelice 食 Festive set 真係好開心。🥙 Poke 沙律加腌吞拿魚 ~ 清新的沙律菜內有蕃茄仔熟蛋麵包粒,另加腌吞拿魚拌勻食更加帶出鮮味。🧀 主廚拼盤“法國南部篇” ~ 有入口軟滑味道濃奶香的山羊芝士,有美味可口想再添食的自製鵝肝醬多士,有口感豐富沒有油膩感的吞拿魚他他,有咸咸地帶香的白毛豬火腿,有外脆內軟的炸黑松露蘑菇球,仲有最驚喜特別的枝豆蘸醬用餅乾條沾來食,豆香濃厚。🥩 脆皮燒豬腩 ~ 簡直係Odelice 的皇牌,豬腩肉夠哂惹味,最正個位係燒到脆卜卜的豬皮,記得上枱即食呀!🦞 龍蝦燴飯升級至整隻活龍蝦 ~ 每粒飯都吸收了海鮮濃湯汁,每一口燴飯連同雜菌一齊食都係咁滋味,龍蝦大隻爽口好滿足。🍰 羊奶芝士蛋糕加雲呢拿雪糕 ~ 蛋糕來到好友已經好興奮,食一口已經大讚好creamy 又夠濃。☕ 榛子朱古力 ~ 飲杯暖暖的朱古力再食一口cake 多美滿。🥃 香料熱紅酒 ~ 友人的紅酒是熱的超香喎, 飲落都順喉。

🥃 香料熱紅酒 ~ 友人的紅酒是熱的超香喎, 飲落都順喉。
2023-12-21 31 瀏覽
今日嚟到荃灣行下大型日式零食店,當然要搵間餐廳食好嘢啦。是日精選餐湯~味道香濃,營養豐富。Poke沙律~大大個新鮮沙律bowl,蔬菜新鮮豐富纖維,雞蛋含有益蛋白質。頭盤揀咗主持拼盤(法國南部篇)~材料包括自製鵝肝醬多士~山羊芝士~芝士控一定捧場;吞拿魚他他~新鮮吞拿魚蓉配上精美脆撻底;白毛豬火腿~炸黑松露蘑菇球~充滿香濃黑松露味道;枝豆蘸醬+餅乾條~好喜歡個枝豆醬味道,空口食也非常滋味;這個頭盤簡直不得了,三五知己一齊分享更美妙。主菜㈠揀咗脆皮豬燒豬腩~豬腩肥膏含量一定高,令烤肉更惹味,香噴噴,口感也非一般豬肉的香,皮脆亦使人欲罷不能。主菜㈡揀咗阿根廷安格斯牛脊肉~200g牛脊肉,燒薯粒,蘆筍,配鴨肝砵酒醬汁,牛味夠濃。甜品試下個法式椰子撻~ 呢個季節限定,椰子味夠香,唔會太甜,餅底都做得唔錯,配合雲呢拿雪糕,這甜品實在美妙。聖誕特備熱飲~榛子朱古力&香料熱紅酒。
今日嚟到荃灣行下大型日式零食店,當然要搵間餐廳食好嘢啦。
[聖誕特別Set(二人)]
是日精選餐湯~
味道香濃,營養豐富。
Poke沙律~
頭盤揀咗主持拼盤(法國南部篇)~
材料包括自製鵝肝醬多士~
山羊芝士~
芝士控一定捧場;
吞拿魚他他~
新鮮吞拿魚蓉配上精美脆撻底;
白毛豬火腿~
炸黑松露蘑菇球~
充滿香濃黑松露味道;
枝豆蘸醬+餅乾條~
好喜歡個枝豆醬味道,空口食也非常滋味;
這個頭盤簡直不得了,三五知己一齊分享更美妙。

主菜㈠揀咗脆皮豬燒豬腩~
主菜㈡揀咗阿根廷安格斯牛脊肉~
200g牛脊肉,燒薯粒,蘆筍,
配鴨肝砵酒醬汁,牛味夠濃。
甜品試下個法式椰子撻~

聖誕特備熱飲~榛子朱古力&香料熱紅酒。

2023-12-13
2023-12-18 51 瀏覽
餐廳位於海之戀商場,地鐵荃灣西站C4出口一出就到達,方便極了。每間Odelice分店都有不同特色,荃灣分店設有戶外及戶內座位,感覺得舒服很寫意。這次嚐了一頓「巴黎鐵塔」的high tea! 「巴黎鐵塔」好吸引、好吸晴,大家都忍不住瘋狂拍照及打卡。咸點有:煙三文魚 & Sainte-Maure 多士 - 帶有陣陣煙薰香味,入口甘香鴨肝醬多士 - 鴨肝醬香口,配多士食很美味吞拿魚他他迷你撻 - 吞拿魚份量多,撻皮香脆枝豆蘸醬 - 第一次吃,驚喜十足,配上多士食很特別很好味炸黑松露蘑菇球 - 即炸新鮮熱辣,黑松露味道濃濃的,香脆又可口西班牙白毛豬火腿 - 味道細緻,甘甜芳香甜點有:焦糖布蕾迷你撻 - 蛋香味及焦糖味的配搭美味士多啤梨朱古力迷你撻 - 甜甜酸酸很開胃紅桑子馬卡龍 - 甜度適中的馬卡龍羊奶芝士蛋糕 - 芝士香濃濃一邊吃一邊喝法國花草茶,真的像去了巴黎一樣!

這次嚐了一頓「巴黎鐵塔」的high tea!

「巴黎鐵塔」好吸引、好吸晴,大家都忍不住瘋狂拍照及打卡。

咸點有:
鴨肝醬多士 - 鴨肝醬香口,配多士食很美味
吞拿魚他他迷你撻 - 吞拿魚份量多,撻皮香脆
枝豆蘸醬 - 第一次吃,驚喜十足,配上多士食很特別很好味
西班牙白毛豬火腿 - 味道細緻,甘甜芳香

甜點有:
焦糖布蕾迷你撻 - 蛋香味及焦糖味的配搭美味
士多啤梨朱古力迷你撻 - 甜甜酸酸很開胃
紅桑子馬卡龍 - 甜度適中的馬卡龍
羊奶芝士蛋糕 - 芝士香濃濃

一邊吃一邊喝法國花草茶,真的像去了巴黎一樣!
2023-12-17 77 瀏覽
海之戀1樓, 西鐵站一出見到藍藍法國餐廳FESTIVE SET FOR 2 浪漫法國晚餐 2份開胃菜瓜(湯或沙律) +頭盤 (腌紅鯛魚/主廚拼盤/烤虎蝦/空運黑青口)主菜1  :香煎三文魚/聖誕焗火雞胸/脆皮燒豬腩主菜2 : 龍蝦燴飯/阿根廷安格斯牛脊肉甜品: 火焰橙酒可麗餅/法式椰子鐽/羊奶芝士蛋糕 我們想了很久這套餐很吸引先選了2個黑松露磨菇湯(濃郁好味無失望)蘑菇打碎, 黑松露在湯面, 超香頭盤:主廚拼盤•法國南部篇有鴨肝多士;吞拿魚他他;山羊芝士;炸黑松露菇球;白毛豬火腿;枝豆釀醬;配餅乾條 選擇多味道特別. 餅乾可以配山羊芝士或枝豆醬, 不同味道有不同感覺主菜2個:脆皮豬腩肉和阿根延安格斯牛脊肉 (前者香脆甘香,肉質有咬口)脆皮豬腩皮真的又厚又脆, 紅酒蘑菇醬汁比較驚喜不會很咸而且肉質有豬肉香阿根延安格斯牛脊肉 牛肉軟綿選了5成熟. 粉嫩多汁, 有圖有真相 配燒薯粒,露筍,鴨肝砵酒汁好夾, 味道濃濃牛肉味好喜歡紅酒磨菇汁,感覺菌類菜式特別好吃。甜品:法式出名的火焰橙酒可麗餅 - 雲呢拿雪糕 紅肉燈 味道好香。  另外加了法國生蠔非常滿足生蠔海水味重爽口, 好新鮮好味道~冬日暖
海之戀1樓, 西鐵站一出見到藍藍法國餐廳

FESTIVE SET FOR 2 浪漫法國晚餐

主菜1  :香煎三文魚/聖誕焗火雞胸/脆皮燒豬腩
主菜2 : 龍蝦燴飯/阿根廷安格斯牛脊肉
甜品: 火焰橙酒可麗餅/法式椰子鐽/羊奶芝士蛋糕

我們想了很久這套餐很吸引
先選了2個黑松露磨菇湯(濃郁好味無失望)

黑松露磨菇湯

蘑菇打碎, 黑松露在湯面, 超香

頭盤:主廚拼盤•法國南部篇
主廚拼盤•法國南部篇

有鴨肝多士;吞拿魚他他;山羊芝士;

炸黑松露菇球

餅乾可以配山羊芝士或枝豆醬, 不同味道有不同感覺
山羊芝士

主菜2個:脆皮豬腩肉和阿根延安格斯牛脊肉
脆皮豬腩肉

(前者香脆甘香,肉質有咬口)
脆皮豬腩肉
脆皮豬腩皮真的又厚又脆, 紅酒蘑菇醬汁

比較驚喜不會很咸而且肉質有豬肉香

牛肉軟綿選了5成熟. 粉嫩多汁, 有圖有真相

配燒薯粒,露筍,鴨肝砵酒汁好夾, 味道濃濃牛肉味

好喜歡紅酒磨菇汁,感覺菌類菜式特別好吃。

法式出名的火焰橙酒可麗餅

另外加了法國生蠔非常滿足
法國生蠔

生蠔海水味重爽口, 好新鮮好味道~

冬日暖飲:熱香料紅酒
熱香料紅酒

(有啖啖肉桂和八角煮過加1片檸檬)
味道熱熱檸檬香.香料味道好夾紅酒第1次喝到味道
熱蘋果酒

熱蘋果酒  (多片檸檬)
果味重些酸酸甜甜 ,有種健康感覺
2023-12-12
聖誕節