2020-04-14 55 瀏覽
今日行開新都會先發現開左Ocio~之前去得旺角食多~現在近近地就食到啦~因為疫情既關係~入店舖之前要量體溫~仲會有塊牌格住~遮住食物~所以大家都可以放心食用~坐左一陣店員好貼心~比餐牌同介紹推介~我地叫了兩個主菜set配小食~再加餐湯同沙律~大蒜薯仔煙肉湯一入口就濃濃既大蒜香味~之後仲咬到薯仔粒~加埋煙肉碎好夾~呢個配搭係出面好少有~都幾好味~沙律蔬菜好新鮮~加上黑醋好清新~小食拼盤(雞塊,薯角,炸魚)原本係炸蝦但無~轉了春卷同咖哩角~份量可以~但我覺得只得薯角會更好~有啲沙律比我地清清地~無咁熱氣🤣都幾貼心❣️刺身帶子明太子意粉意粉好creamy ~每條意粉都有明太子~帶子都大粒~唔錯~特級牛柳拼虎蝦牛柳好冧~牛味都好出~仲要好厚身~虎蝦好新鮮~燒完好香口~配料既薯蓉好香牛油味~好滑身~朱古力布朗尼窩夫朱古力愛好者必選~布朗尼好熱辣辣配上雪糕~加埋窩夫都係用朱古力整~層次同口感都有4層~如果加埋布朗尼啲nut~一流😋但有啲大份~食完主餐未必食得完~P.S.服務態度真係好好~好有禮貌~
今日行開新都會先發現開左Ocio~
之前去得旺角食多~
現在近近地就食到啦~
因為疫情既關係~
入店舖之前要量體溫~
仲會有塊牌格住~遮住食物~
所以大家都可以放心食用~
坐左一陣店員好貼心~
比餐牌同介紹推介~

我地叫了兩個主菜set配小食~
再加餐湯同沙律~

大蒜薯仔煙肉湯
一入口就濃濃既大蒜香味~
之後仲咬到薯仔粒~
加埋煙肉碎好夾~
呢個配搭係出面好少有~都幾好味~

沙律
蔬菜好新鮮~
加上黑醋好清新~

小食拼盤(雞塊,薯角,炸魚)
原本係炸蝦但無~轉了春卷同咖哩角~
份量可以~
但我覺得只得薯角會更好~
有啲沙律比我地清清地~
無咁熱氣🤣都幾貼心❣️

刺身帶子明太子意粉
意粉好creamy ~
每條意粉都有明太子~
帶子都大粒~唔錯~

特級牛柳拼虎蝦
牛柳好冧~
牛味都好出~
仲要好厚身~
虎蝦好新鮮~
燒完好香口~
配料既薯蓉好香牛油味~
好滑身~

朱古力布朗尼窩夫
朱古力愛好者必選~
布朗尼好熱辣辣配上雪糕~
加埋窩夫都係用朱古力整~
層次同口感都有4層~
如果加埋布朗尼啲nut~一流😋
但有啲大份~
食完主餐未必食得完~

P.S.
服務態度真係好好~
好有禮貌~
2020-04-09
2020-04-11 34 瀏覽
上星期到葵芳新都會買完東西後到了晚飯時段,留意到這一間西餐廳,看過網上評價不錯便決定進去菜式選擇不少另外他們晚飯時段亦同樣提供套餐餐湯口感creamy,充滿淡淡的奶油香,餐湯來說是高質素的處理香煎石斑柳配菠菜薯蓉,石斑柳非常驚喜,餐廳把外皮煎至香脆,同時間肉質相當鮮嫩,另外薯蓉亦充滿奶油香,而且份量不少,值得推薦朋友點了這個全日早餐,同樣表示滿意,嘗試過一口滑蛋和雞扒,滑蛋生熟程度剛好,而且雞排處理得相當嫩滑,這間餐廳質素有驚喜

菜式選擇不少另外他們晚飯時段亦同樣提供套餐

發現Ocio幾抵食既二人晚市套餐 就決定起葵芳新都會Ocio食晚餐 叫套餐揀兩款主菜 加款小食加埋一都兩個人300樓下 🤯幾平揀左個A4鐵板龍蝦汁魷魚意大利飯 同B6 安格斯肉眼扒 小食要左個S5既水牛城雞翼 鐵板龍蝦汁魷魚意大利飯係小鐵板上比較耐熱 keep到一間溫 飯面鋪滿左好多木魚絲 同彈牙爽口既魷魚 意大利飯比較港式 質地相對軟身 龍蝦汁既味道幾出不過醬汁鹹左小小安格斯肉眼扒 食落肉質幾軟淋美肉味都幾香濃 叫五成黎到真係五成左右熟 唔會有老好多既情況出現 質素唔驚豔 但對得起呢個價錢😌最滿意既係水牛城雞翼 雞翼幾脆皮 醬汁夠曬淍身 雞翼掛滿醬汁幾惹味😋Ocio葵芳興芳路223號新都會廣場2樓270-271號舖

Ocio
葵芳興芳路223號新都會廣場2樓270-271號舖

2020-04-10 41 瀏覽
位於人來人往嘅葵坊新都會廣場中的一間清新餐廳!曾經試過佢嘅pancake非常不錯,今次中午嚟想試一試佢哋嘅午餐,午餐選擇多,而在人流極高商場裏面嘅餐廳,價錢已經算是非常合理!呢間餐廳座位不算很多,但是坐得非常舒服寬敞,而且牆上草地嘅裝飾非常清新,令食客覺得非常醒神!今日嘅午餐我選了「特選全日早餐」($88)裏面有炒蛋、窩夫、蕃茄、雞扒、煙三文魚、腸仔、沙律等等!嘩!一個早餐有咁多嘢食真係抵!首先送上餐湯,呢個甘筍餐湯非常清甜,食到一絲絲嘅甘筍絲,湯底很厚身,感覺非常健康,可以清一清喉嚨準備食我的豐富午餐!我的特選全日早餐上枱,嘩!非常豐富呀!每樣食材都非常大件,份量非常之足夠,特別是那件雞扒非常大件厚身,而且醃製得宜,加上香料很是好味!另外值得我讚一讚的就是他的炒蛋,炒蛋份量多而且非常軟滑好食!廚師一定有佢嘅獨特炒蛋方法呢!另外煙三文魚卷亦都很厚身,食得非常滿足!這個全日早餐的食材總括而言都算不錯!最特別的就是有糖漿伴¼塊的窩夫!滿足埋我食甜品嘅慾望!整個食物令我感覺非常圓滿!另外我還叫了榛子咖啡!可能這間餐廳重點有鮮奶飲品,所以我的榛子咖啡奶味香濃,味道較甜,反而咖啡味冇咁重,若喜歡

甘筍餐湯

特選全日早餐

榛子咖啡

另外我還叫了榛子咖啡!可能這間餐廳重點有鮮奶飲品,所以我的榛子咖啡奶味香濃,味道較甜,反而咖啡味冇咁重,若喜歡奶類飲品的這個咖啡會很適合你!

甘筍餐湯
特選全日早餐
榛子咖啡
2020-04-10 21 瀏覽
今日假日當然要enjoy 一下lunch! 在新都城廣場見到一間好有mood的餐廳,feels like garden。.⭐️燒汁牛肉粒意大利飯牛肉粒超級香,味道似是用和牛,豐盈的油脂味!意大利飯煮得好入味,淨食飯都好滋味。.⭐️特選全日早餐嘩嘩嘩,好豐富呀,很大份,食完超飽呀。有炒蛋、窩夫、蕃茄、雞扒、煙三文魚...... 雞扒有香草,窩夫脆脆地。又有好多薯條,焗豆、香草腸...... .每個餐有送湯及飲品。咖啡香醇,在西餐廳而且算好唔算。飲完好精神,生猛一整日呢。
今日假日當然要enjoy 一下lunch!

⭐️燒汁牛肉粒意大利飯
牛肉粒超級香,味道似是用和牛,豐盈的油脂味!
意大利飯煮得好入味,淨食飯都好滋味。

⭐️特選全日早餐
嘩嘩嘩,好豐富呀,很大份,食完超飽呀。

每個餐有送湯及飲品。
咖啡香醇,在西餐廳而且算好唔算。飲完好精神,生猛一整日呢。
  • 餐湯
  • 奧斯特選全日早餐
2020-04-09 25 瀏覽
之前已經食過呢間嘅下午茶,今次就試吓晚市優惠套餐啦我同老公分別嗌咗三文魚扒同肉眼扒,套餐仲包一個小食,我哋揀咗小食拼盤,有咖哩角、炸雞、薯角同埋炸魚,個醬幾好食,同伴碟沙律一齊食都好夾,而三文魚扒幾大件,食落唔算乾,不過薯蓉酸咗少少。肉眼扒喺最令人失望嘅一道菜,我哋嗌咗7成熟,切嘅時候出咗啲血水,點知食落好韌好多渣,完全唔喺肉眼扒嘅質素套餐盛惠$256加一,要加錢先有嘢飲/湯/沙律,本身想食梳乎厘,不過因為太飽嘅關係,所以最後無嗌到,下次再嚟試特飲同甜品餐廳裝修算喺幾靚,適合情侶嚟拍拖,不過油煙味太重,搞到成套衫都有陣味,呢方面絕對需要改善吓
之前已經食過呢間嘅下午茶,今次就試吓晚市優惠套餐啦

2020-04-09
2020-04-09 30 瀏覽
小清新的OCIO~餐廳裝潢簡樸明亮,令人心情放鬆menu :蜜糖蒜香雞翼 雞翼味道鹹香~~入口香脆,醬汁惹味煎石斑魚柳配香草忌廉汁香味撲鼻~急不及待拿起刀义,快快品嚐那塊熱騰騰的魚柳。厚肉魚柳配上香滑的忌廉汁大廚以慢火香煎魚塊兩邊至金黃及全熟,控制火候恰到好處!!魚塊吃進去仍然香口,再配上香草忌廉汁,滋味無窮。日式鐡板龍蝦汁魷魚意大利飯。鰹魚片在飯上跳舞, 感覺可愛~龍蝦汁煮的意大利飯味道豐富~ 龍蝦汁入鼻夠濃郁, 加上魷魚等的海鮮粒, 帶有陣陣海鮮味。意大利飯軟硬適中,不會太軟太濕,creamy多汁, 吸收了海鮮的美味, 十分好吃。草莓奶昔冰爽解渴,入口是濃郁的草莓味OCIO是一間「平凡中顯實力」的西餐廳,值得大家一試
小清新的OCIO~餐廳裝潢簡樸明亮,令人心情放鬆
menu :

蜜糖蒜香雞翼

雞翼味道鹹香~~入口香脆,醬汁惹味

煎石斑魚柳配香草忌廉汁

香味撲鼻

大廚以慢火香煎魚塊兩邊至金黃及全熟,控制火候恰到好處!!
魚塊吃進去仍然香口,再配上香草忌廉汁,滋味無窮。

日式鐡板龍蝦汁魷魚意大利飯。

鰹魚片在飯上跳舞, 感覺可愛~

草莓奶昔

冰爽解渴,入口是濃郁的草莓味

OCIO是一間「平凡中顯實力」的西餐廳,值得大家一試
  • 蜜糖蒜香雞翼
  • 煎石斑魚柳配香草忌廉汁
  • 日式鐡板龍蝦汁魷魚意大利飯
2020-04-09 34 瀏覽
同男友黎到葵芳新都會廣場,行完街咁岩見到間唔貴環境又唔錯既餐廳,所以就入去試試佢🔻安格斯肉眼扒配燒汁(5成熟)味道:8/10價錢:$168牛扒夠大塊算juicy,唔會太韌,而且有少量邪惡但惹味嘅肥膏伴隨住。另外燒汁味道唔錯、配菜亦唔錯🔻忌廉香草汁三文魚扒味道:8.5/10價錢:$158三文魚非常大舊,煎得好香。佢個忌廉香草再加啲檸檬汁令到個味道更有層次~重點佢個薯蓉好好食!🔻蜜糖蒜香雞翼味道:8/10價錢:$38有5隻雞翼,炸得好脆同好有蜜糖味!🤟🏻我地仲加左個薯蓉煙肉忌廉湯同杯咖啡。個湯好入味,好好飲,而杯啡就不過不失!總捨而言,300蚊左右好食得黎又食得飽,抵食!📍Ocio (葵芳)葵芳興芳路223號新都會廣場2樓270-271號舖

🔻安格斯肉眼扒配燒汁(5成熟)
味道:8/10
價錢:$168

🔻忌廉香草汁三文魚扒
味道:8.5/10
價錢:$158

🔻蜜糖蒜香雞翼
味道:8/10
價錢:$38
有5隻雞翼,炸得好脆同好有蜜糖味!

📍Ocio (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場2樓270-271號舖
2020-04-07 24 瀏覽
服務態度一流不得不讚的著西裝帶眼鏡的樓面男服務員態度友善當我們想轉沒太多人的位置坐位時,會提醒我們那位置近廚房,稍為會感受到油煙味🚬非常細心❤️及好有耐性介紹菜單用餐過程中,所有店員均服務殷勤而且非常親切好有禮貌,值得表揚食物方面,牛扒類B6,B7配菜的大啡姑又窿又喊外整體是很好的價錢方面算平,由於本身菜單上價錢不貴,加上經OpenRice 訂坐還有額外85折值得再去環境及衞生方面,家下肺炎肆虐,店員都帶左口罩😷有抺乾淨枱面及地下,令人食得也放心

服務態度一流

不得不讚的著西裝帶眼鏡的樓面服務員態度友善

非常細心❤️及好有耐性介紹菜單

用餐過程中,所有店員均服務殷勤
而且非常親切
好有禮貌,值得表揚

食物方面,牛扒類B6,B7配菜的大啡姑又窿又喊外
整體是很好的

值得再去

2020-04-07
以前係葵芳返學,都會係新都會廣場食飯。畢咗業咁耐都冇再去過,今日咁啱約咗人係葵芳食飯,就揀咗呢一間OCIO食dinner。環境黎講,整體感覺偏文青風,花牆非常適合打卡。由於疫情嘅影響,餐廳都有設立一啲透明嘅膠牌隔開每個座位,睇嚟餐廳嘅安全意識都唔錯。食物方面我哋叫咗兩個餐,一個係刺身帶子海膽明太子意粉,另一個係日式鐵板龍蝦汁魷魚飯。兩個餐都有跟餐湯同一杯飲品。意粉份量唔算多,但絕對夠一個人食既份量。味道黎講我覺得唔錯,帶子肉質非常嫩滑,醬汁偏向濃味。魷魚飯嘅話飯軟硬適中,芝士味比較濃郁,魷魚還算新鮮有口感。餐湯口感好creamy,吾錯。以晚飯來講,價錢方面都覺得合理。中意西餐既朋友,經過都可以過來試下!

魷魚飯嘅話飯軟硬適中,芝士味比較濃郁,魷魚還算新鮮有口感。

餐湯口感好creamy,吾錯。

以晚飯來講,價錢方面都覺得合理。
中意西餐既朋友,經過都可以過來試下!

2020-04-01
2020-04-06 24 瀏覽
喺葵芳商場行咗幾個圈都諗唔到食乜嘢無意中見到呢間好特別嘅裝修。好似一啲嘅網紅打卡地點一樣嘅地方。畀佢嘅裝修吸引住我坐低之後個menu諗都唔諗就咗去 dessert 個頁la~我決定食完個 main course 之後再食返個dessert(鑊仔伯爵茶雪山熱香餅)香噴噴熱辣辣超好味佢係我食過咁多間最好食嘅熱香餅喎黑松露軟殼蟹意大利飯 , 軟殼蟹炸到脆卜卜等我試下佢地all day breakfast一樣唔錯 ,水準一流每個餐仲會送餐湯同餐飲添好抵食呀
喺葵芳商場行咗幾個圈都諗唔到食乜嘢

(鑊仔伯爵茶雪山熱香餅)

香噴噴熱辣辣超好味

佢係我食過咁多間最好食嘅熱香餅喎

黑松露
軟殼蟹意大利飯 , 軟殼蟹炸到脆卜卜

等我試下佢地all day breakfast
一樣唔錯 ,水準一流

每個餐仲會送餐湯同餐飲添
好抵食呀

2020-04-05 23 瀏覽
去一田超市購買日用品,買完之後就到樓下的西餐廳自己食午餐。店員會首先幫客人探熱謂語為之間有足夠空間及阻隔。.午餐有餐湯、主菜及飲品。.加拿大豬鞍伴薯菜 - 上菜的時候非常驚喜,豬鞍很大嚿,切開見到肉是白雪雪的,肉質很嫩,第一次吃到沒有蘇味的豬肉,感覺有少少似吃雞扒。薯菜伴碟就是有粗薯條及翠玉瓜茄子片,十分豐富!.薯仔煙肉忌廉湯薯仔打成粒粒,很香口。.凍奶茶凍飲品是不用加錢的,而且糖是on the side,很有高級餐廳的感覺。

午餐有餐湯、主菜及飲品。

薯仔煙肉忌廉湯
薯仔打成粒粒,很香口。

凍奶茶

2020-04-03 29 瀏覽
喺葵芳一帶食嘢,費事食一啲比較迫嘅餐廳,所以揀咗呢一間。坐落都幾舒服,有港女嘅打卡位,而且環境衛生整潔。店員嘅服務態度都好好,我哋叫咗兩個晚餐。包括有餐湯, 飲落幾creamy黑松露軟殼蟹意大利粉$138好足料同好夠份量,超級濃既黑松露味🤤個汁幾濃,食到最尾覺得有啲漏十安士美國安格斯肉眼配薯條 $198肉眼醃得幾好,煎得都幾好,配合沙律同埋薯條好夠飽之餘又唔會覺得太油膩😛叫左杯oreo milk shake, 奶味幾重,飲落有曲奇既口感。
喺葵芳一帶食嘢,費事食一啲比較迫嘅餐廳,所以揀咗呢一間。

包括有餐湯, 飲落幾creamy

黑松露軟殼蟹意大利粉$138

十安士美國安格斯肉眼配薯條 $198

1K
2020-04-02 28 瀏覽
Ocio對上一次食都隔左段時間,今日經過葵芳行下既時間先發現原來佢地葵芳都有間分店,晚夜仲估緊85折,見到咁抵食就即刻入左去食啦.餐湯係薯仔忌廉煙肉湯,內裏帶粒粒薯蓉粉香,煙肉既煙薰香同薯仔味好夾.小食拼盤有齊炸雞塊,魚柳,炸蝦同薯條一次過滿足晒對炸物既慾望.拼盤炸得夠乾,外層炸皮唔會沖淋淋,夠晒香口.黑松露軟殼蟹飯原隻軟殼蟹上枱見到已經超級心心眼,切開聽到咔嚓咔嚓聲之餘仲見到內裏熱氣不停冒出,證明真係即叫即炸唔會炸定.意大利飯內裏夾住好多雜菌及洋蔥粒,令意大利飯充滿菌香同洋蔥即甜味,雖然有黑松露但黑松露味唔會過濃而掩蓋左菌香味.意大利飯煮得夠綿滑飽滿,入口帶煙韌唔會煮到糊晒之餘又吸晒醬汁既精華.伯爵茶雪山梳乎厘pancake用鐵板上,底下浸住伯爵茶醬同綿花糖粒.梳乎厘pancake充滿彈性,感覺似輕型既蛋糕質感,咬落帶點空氣感.伯爵茶醬香甜,味略比綿花糖既甜味搶過左少少.

• 黑松露軟殼蟹飯
2020-03-31 22 瀏覽
閨蜜生日,大家都忙終於夾到一天一起晚飯慶祝。近近地朋友選了位於葵芳商場既cafe!星期一平日8點左右,餐廳唔算太多人座位闊落。睇完menu, 我們選了二份晚餐,小食及甜品。set dinner 包了餐湯及飲品。是日餐湯忌廉粟米湯熱辣辣😋小食水牛城雞翼,幾野味的帶有淡淡香草味道。帶子海膽明太子意粉,面層加左我個人最愛吃既小食紫菜!意粉都幾creamy 還有鮮甜既明太子、海膽和帶子,好食👍🏻order 左做緊promotion 既牛翼扒牛扒order了五成熟剛剛好,肉質juicy 腍身配合香脆薯條,不錯呢!見甜品賣相精緻加上是朋友生日當然要食一點甜才夠完整美吧!伯爵茶雪山疏乎厘pancake,pancake 口感綿滑,茶味唔算好濃,不會太甜,好食😋 朋友大愛呢款!

星期一平日8點左右,餐廳唔算太多人座位闊落。

是日餐湯
忌廉粟米湯熱辣辣😋

小食
水牛城雞翼,幾野味的帶有淡淡香草味道。

order 左做緊promotion 既牛翼扒

2020-03-26