2020-05-25 50 瀏覽
夜晚行新都會,見到呢間餐廳座無虛席我同朋友都見飽,所以就選擇入嚟食個甜品鋪頭夠開揚闊落,有大片嘅綠色植物特別牆,令人感覺好舒服雲石紋嘅枱面亦好適合打卡叫咗個士多啤梨雪山梳乎厘pancake整個甜品係用咗hot iron pan上嘅,食嘅時候要小心睇住隻手,唔好辣親一邊幫「動L嘅班戟」影相,一邊見到個雪糕冒煙,好有視覺效果,即刻趁熱切開,中間竟然有流心,唔知係咪夾咗士多啤梨jam,酸酸甜甜咁飲品方面,叫咗2杯特飲,一杯係蜜桃梳打,上面仲有2片白色嘅桃另一杯係蜜瓜鮮奶,飲落有啲似紙包裝嘅蜜瓜豆奶,但係多咗份奶香
夜晚行新都會,見到呢間餐廳座無虛席
我同朋友都見飽,所以就選擇入嚟食個甜品
鋪頭夠開揚闊落,有大片嘅綠色植物特別牆,令人感覺好舒服
雲石紋嘅枱面亦好適合打卡

叫咗個士多啤梨雪山梳乎厘pancake
士多啤梨雪山梳乎厘班戟

蜜桃梳打

蜜瓜鮮奶

2020-05-24 45 瀏覽
今日係新都會行街,見到ocio有假日下午茶套餐,幾抵食,一於食呢度!焦糖香蕉朱古力窩夫$58 賣相誘人😍窩夫同埋朱古力雪糕都有朱古力粒粒,口感一流,朱古力味道濃郁,窩夫質感偏硬,但我又幾中意!配上忌廉、雪糕食,仲有焦糖香蕉,好香甜,令人食過返尋味。三文魚菠菜忌廉意大利飯$68食落好creamy!好味道!意大利飯嘅質感做得啱啱好,吸晒啲忌廉汁,加上三文魚同菠菜,當然係perfect match😝佢嘅份量都唔太少,我覺得女仔食係飽嘅😄嘢飲方面,叫咗凍奶茶同埋凍檸檬水,我最鍾意飲呢度嘅奶茶,茶味香濃😊呢一餐幾抵食,食物質素都好好,正!
焦糖香蕉朱古力窩夫$58

三文魚菠菜忌廉意大利飯$68

呢一餐幾抵食,食物質素都好好,正!
2020-05-24
2020-05-22 41 瀏覽
今日母親節🤓同媽咪去左葵芳行街 順便就係新都會食埋個晚餐先回家😙 呢間媽咪食過話唔錯 所以我就再同媽咪再食過 😚母親節既價錢雖然貴平時小小但都可以接受🥰我地叫左呢個套餐(A + B + S)$288(未加一)。咁就可以揀兩款主菜加一款小食☺️A9 刺身帶子明太子意大利粉帶子唔算多 但咬落都唔會太韌 驚喜的係佢個汁☺️ 好好味 真係有種日本既味道 明太子亦好香。稍微唔夠熱姐!B7 特級牛柳(8oz)拼虎蝦(5成熟)牛柳咬落有小小似牛腩既口感 有一絲絲既感覺😂 口感幾淋! 虎蝦size正常 口感彈牙有鮮味!S5 芝士焗蠔(3PCS)焗蠔偏細隻 無咩肉 下次都係叫翻雞翼好味啲同抵食啲🥰套餐加多$23,可以揀飲餐湯/咖啡茶/沙律(三選二),如此類推。我地個日就揀左餐湯同檸茶:是日餐湯係忌廉蘑菇湯凍檸茶少冰

A9 刺身帶子明太子意大利粉

B7 特級牛柳(8oz)拼虎蝦(5成熟)

S5 芝士焗蠔(3PCS)
焗蠔偏細隻 無咩肉 下次都係叫翻雞翼好味啲同抵食啲🥰

餐湯
是日餐湯
係忌廉蘑菇湯

凍檸茶少冰
  • 刺身帶子明太子意大利粉
  • 特級牛柳(8oz)拼虎蝦
2020-05-21 39 瀏覽
試過旺角的Ocio, 見經開葵芳,又開了分店,餐廳裝修別緻,看來坐起度傾偈都幾舒服,感覺好清新,一於同朋友一齊試吓。精選二人晚市套餐 ($216)兩款主菜+1個小食主菜+是日餐湯+是日沙律+特飲/咖啡或茶可以優惠價加配📍黑松露軟殻蟹意粉 軟殼蟹炸到金黃色、卜卜脆。賣相不俗,意粉有濃郁黑松露味道,中間夾有雜菌,10分有層次感。.📍安格斯肉眼扒8oz配燒汁 ,朋友大讃好味又大大塊。📍小食 - 小食拼盤 好抵食,份量十足,有炸薯角,炸雞,炸蝦等,夠晒兩個人食。 我哋仲叫咗杯凍檸茶,睇相都見到茶色好出,茶味香濃,正!

📍黑松露軟殻蟹意粉

📍安格斯肉眼扒8oz配燒汁 ,朋友大讃好味又大大塊。

📍小食 - 小食拼盤
好抵食,份量十足,有炸薯角,炸雞,炸蝦等,夠晒兩個人食。

我哋仲叫咗杯凍檸茶,睇相都見到茶色好出,茶味香濃,正!

2020-05-18 28 瀏覽
疫情再度緩和,一於支持香港經濟,出外購物消費。在新都會廣場買完運動用品,同太太食晚飯。見有Cafe推出二人晚餐,價錢實惠,一於試試。Cafe 叫 Ocio,店內面積不大,但侍應有禮,服務態度好。二人點了黑松露軟殼蟹意大利飯、安格斯肉眼扒配燒汁、沙律及餐湯和特飲Pink Lady。黑松露軟殼蟹意大利飯賣相好,軟殼蟹炸得非常鬆化,但不油膩,口感亦佳。飯煮得剛剛好,不會太硬,但有點al dente。值得一讚是飯的黑松露味道濃郁,增添不少食慾。安格斯肉眼扒份量合格,要五成熟,煎得剛剛好,肉汁亦可以保持,配燒汁及英式芥辣同食,帶出牛肉味道,水準不俗。薯角份量非常多,食落非常香口。沙律菜亦非常新鮮,忌廉薯仔湯味道適中,應加了一點魚湯同煮,因味道有點鮮味。Pink Lady味道甜中帶酸,非常解渴。二人埋單約$300 ,以食物水準來說, CP值非常不俗。

見有Cafe推出二人晚餐,價錢實惠,一於試試。

二人埋單約$300 ,以食物水準來說, CP值非常不俗。
2020-05-17 31 瀏覽
今天星期日,六點半,人不多,不用等位,坐了一會兒就選好A+B+S的套餐238連加一A選了魷魚意大利飯,感覺捧捧的B選了肉眼扒,看了就覺得選錯了,太膿,外觀不太滿意S選了蜜糖雞翼,無論外觀味道都唔錯👍
A選了魷魚意大利飯,感覺捧捧的

B選了肉眼扒,看了就覺得選錯了,太膿,外觀不太滿意

S選了蜜糖雞翼,無論外觀味道都唔錯👍

肉眼牛扒
蜜糖雞翼
蝦汁魷魚意大利飯
蜜糖雞翼
蝦汁魷魚意大利飯
2020-05-16 1562 瀏覽
朋友想去Muji 買家品, 佢係新界人,當然去葵芳新都會廣場。 呢個商場真係唔錯, 好多大型舖頭,又有很多高質餐廳。買完嘢就要搵地方醫肚仔😂😂,見到呢間餐廳好多人排隊, 我哋都唔執輸埋去睇下, 原來精選晚市二人套餐 , 只係二百幾蚊😎😎 排咗一陣終於到我哋。我哋都冇諗太多一於揀返個二人套餐😍😍刺身帶子明太子意大利粉🍝意粉煙韌彈牙醬汁creamy。最重要係有最鍾意食嘅帶子, 兩邊煎得金黃香脆。 加埋和風明太子醬汁同埋紫菜, 十分滋味。🍯醬燒豬肋骨配薯角🥔豬肋骨份量不少, 可以切開多於10件😆😆😆 豬肋骨煎得香口, 秘製bbq醬汁同埋 rosemary, 非常match嘅組合, 令人流曬口水😋😋😋蒜香雞翼 😃套餐附帶嘅小食, 絕對唔會馬虎, 仲要係正常餐點嘅份量。 外皮炸到金黃香脆, 內裏肉汁juicy 又夠味。😉😉凍檸茶🍋🍹熱檸茶🍋☕餐飲我哋嗌咗普普通通嘅檸茶, 不過最欣賞佢就係糖漿另上, 可以自己調教檸茶嘅甜度🍯總括嚟講, 二百幾蚊一個晚餐, cp值非常高, 環境坐得唔錯服務又ok, 餐點份量都好大份。 可以再encore。

我哋都冇諗太多一於揀返個二人套餐😍😍

刺身帶子明太子意大利粉🍝

🍯醬燒豬肋骨配薯角🥔

蒜香雞翼 😃

凍檸茶🍋🍹熱檸茶🍋☕

• 刺身帶子明太子意大利粉
  • 醬燒豬肋骨配薯角
呢間黃店8月5、殤11有罷市 有少量文宣 但提提你:冇上地圖💛Yellow restaurant-1️⃣黑松露野菌意大利飯🍄($72)好香口 好creamy 啖啖菇香🤤! 飯可以再淋身dd 覺得幾抵食-2️⃣醬燒豬肋骨窩夫🧇🐷($78)有5-6舊ribs 酸酸甜甜 係水牛城味🤪🍅薯條好脆身🍟流心蛋配蛋香味waffle好吸睛 唯獨ribs偏瘦-3️⃣蒜香牛油炒野菌 🧈(+$26)蒜香同牛油同時都好出味!除左菇仲有嫩嘅蘆筍🤤👍🏻-⚠️:3pm下午茶 afternoon tea🕒-I have ordered Black truffle mushroom risotto 🍄($72), BBQ ribs with waffle and eggs🧇🐷($78) and garlic butter mushrooms🧈 (+$26) The risotto is creamy and rich in mushroom flavour. The ribs and waffle are very Ig-able and the maple syrup is the highlight of the dish!🍁-
1️⃣黑松露野菌意大利飯🍄($72)
2️⃣醬燒豬肋骨窩夫🧇🐷($78)
3️⃣蒜香牛油炒野菌 🧈(+$26)
蒜香同牛油同時都好出味!除左菇仲有嫩嘅蘆筍🤤👍🏻
⚠️:3pm下午茶 afternoon tea🕒
💰:$60 - $100 (+10%)
📍:葵芳新都會2樓2/F, Metroplaza, Kwai Fong
性價比CP value:🤤🤤🤤🤤⚪️
飽肚fullness:🤤🤤🤤🤤⚪️
味道taste:🤤🤤🤤🤤⚪️
環境environment:🤤🤤🤤🤤⚪️
服務service:🤤🤤🤤⚪️⚪️
Score:78/100
2020-05-13 40 瀏覽
這兩晚都夜放煮唔倒晚餐,今晚幫襯葵芳新都會廣場Ocio精選二人晚市套餐低至$216加一就可以任選兩個主菜 + 一款小食,以晚餐黎講都算抵食👍餐廳裝潢新潮,時尚檯櫈更顯貴氣,我很喜歡皮座位因為比較衛生☺主菜一: 雜菌乾蕃茄意大利粉意粉的硬道適中,有口感又不至於太硬,利用洋蔥、蒜蓉同香草提味,乾蕃茄酸酸的層次更多,再配上雜菌健康又好味😋主菜二: 香燒紐西蘭羊架7成熟的羊架剛剛好,外層有一點焦香,內裡柔軟肉汁飽滿,薯蓉配上芥末醬及磨菇汁好夾,焗蒜頭有豐富營養,而且去掉了辛辣味,容易入口🍴小食: 小食併盤份量一D都唔少,有雞塊、炸魚、炸蝦同薯角,即叫即炸,非常脆口,必選🤗

主菜一: 雜菌乾蕃茄意大利粉

主菜二: 香燒紐西蘭羊架

2020-05-12
  • 雜菌乾蕃茄意大利粉
2020-05-12 1196 瀏覽
Ocio 係多次罷工既日子 (8月5號、11月11號等)都參與罷工活動表態政治立場。而近排Ocio因應疫程關係,推出左一個平民價位既二人套餐,定價唔高,兩道主菜加一個小食都只係$216,既係黃店又咁抵食,一定要去支持下。-✨芝士肉醬牛肉漢堡配薯條 (⭐⭐⭐✨/5🌟)見到餐牌入面有一個咁有特色既漢堡,芝士肉醬,聽落幾吸引,當然要試下~個漢堡一黎到,份量都幾大,入面有煙肉、漢堡排、芝士、蕃茄,非常巨型。見到呢一個漢堡,我即刻覺得好有親切既感覺,話說Burger expert係CityU讀書果時,成日食AC2既巨型漢堡,呢一個漢堡有7-8成相似,回憶鈍時湧上心頭,嗚嗚。-✨安格斯肉眼排配燒汁 (⭐⭐⭐⭐/5🌟)除左漢堡之外第二道主菜就係安格斯肉眼排,點左7成熟,一切開就呈現粉紅色,好Juicyyyy。旁邊仲有少許薯菜,勝在夠大份又飽肚~~-✨小食拼盤(⭐⭐⭐✨/5🌟)小食拼盤包羅萬有,入面有雞塊、薯角、炸魚手指、炸蝦,配有沙律醬,味道同一般既炸物拼盤差唔多,勝在夠大份。-✨紅豆牛奶沙冰 (⭐⭐⭐⭐/5🌟)呢個沙冰係我鍾意既味道,由於個人不太好果汁味沙冰,牛奶味就完全Fit哂,加上底下有紅豆幾

✨芝士肉醬牛肉漢堡配薯條 (⭐⭐⭐✨/5🌟)

✨安格斯肉眼排配燒汁 (⭐⭐⭐⭐/5🌟)

✨小食拼盤(⭐⭐⭐✨/5🌟)

✨紅豆牛奶沙冰 (⭐⭐⭐⭐/5🌟)
呢個沙冰係我鍾意既味道,由於個人不太好果汁味沙冰,牛奶味就完全Fit哂,加上底下有紅豆幾有咬口,非常推薦~
2020-05-06
2020-05-12 42 瀏覽
好耐無出街,趁著疫情減退,個個都走出街,肥A都唔例外。喺新都會行街,肚餓就隨便入左間餐廳食飯。餐廳環境都幾小清新,而防疫措施都做到好足。🍴巴黎牛油汁香茅雞扒配蘿菜其實本身想食燒春雞,不過賣晒。上枱時幾有驚喜,原枝香茅插喺雞扒中間。不過香茅味唔算濃。巴黎牛油汁好香,不過相對地比較油,雞扒口質不錯,煎得香脆,仲有肉汁流出。薯條比較乾身,但不脆。🍴南瓜露絲瑪利豬肉腸意大利飯呢個意大利飯好有fusion感,汁比較濃味,有啲似中式蒜蓉汁,南瓜粒偏硬,豬肉腸豬味濃烈。個人覺得雞扒比較出色。隨餐附送餐湯同飲品。飲品可加錢升級選擇。🍴Rainbow 感覺好似fruit punch,不過唔會太甜,有點清新感,賣相都好靚。

🍴巴黎牛油汁香茅雞扒配蘿菜
薯條比較乾身,但不脆。

🍴南瓜露絲瑪利豬肉腸意大利飯
個人覺得雞扒比較出色。

隨餐附送餐湯同飲品。
飲品可加錢升級選擇。

🍴Rainbow
2020-05-10
葵芳會一向人多,食肆多,好多人都會專程過嚟食lunch ,行街, 行商場都就快人夾人, 餐廳亦都少不了要排隊,餐廳食lunch價位,右加一後,大概係75~140hkd. 人流好旺,午餐時段,客似雲來冇停過手, 餐廳主要重質不重量, 色香味俱全,份量就較一般午餐細少少。M5 燒汁牛肉粒意大利飯set 76hkd成碟飯,精華係牛肉粒, 煮完之後上枱八成熟, 唔會韌, 意大利芡汁甜甜地咸咸地, 黏埋一齊,yummy。M6 南瓜露絲瑪莉豬肉腸意大利飯set 76hkd豬肉腸分量都算多,切得細粒, 估計應該都有一條至兩條豬肉腸, 南瓜切到一粒粒同豬肉腸差唔多size, 糊狀既飯及醬汁。餐湯 free磨菇忌廉湯分量雖然小小哋200ml左右, 不過勝在香濃cream, 有蘑菇口感凍檸茶 free冇加糖 ,可以自己添加糖漿 。凍奶茶 free雖然餐廳非常多人,但係店員效率非常高, 等緊飛嘅時候就已經量咗體溫, 入去坐嘅時候已經點咗菜, 唔使三分鐘就即刻上湯, 一飲完湯set lunch就出嚟, 唔使20分鐘已經輕輕鬆鬆食埋離開咗餐廳, 難怪餐廳做到客似雲來,冇complaint。

M6 南瓜露絲瑪莉豬肉腸意大利飯set 76hkd

凍檸茶 free
冇加糖 ,可以自己添加糖漿 。

凍奶茶 free

M5 燒汁牛肉粒意大利飯set
M5 燒汁牛肉粒意大利飯set
  • M6 南瓜露絲瑪莉豬肉腸意大利飯set
2020-05-11 62 瀏覽
之前食過Ocio既dinner 同媽咪一致認為佢既豬肋骨幾唔錯 所以今次又去食lu發現Ocio既午市套餐都幾抵食 豬肋骨$78就有 套餐仲附送是日餐湯及餐飲餐湯忌廉湯好滑好creamy 食落好香忌廉磨菇味 偶爾仲會食到少少薯蓉粒▪️醬燒豬肋骨窩夫 $78呢個價錢黎講 豬肋骨比想像中大份!成日都好怕豬肋骨得啲骨無肉 但係呢間肉既比例唔會太少 豬肋骨佈滿BBQ醬 仲帶小小辣好惹味窩夫質地比較軟冧 帶啲咬口 上面仲有隻太陽蛋 窩夫配上流心既蛋黃 點埋旁邊嘅蜜糖又幾夾 味道幾豐富 不過個人就鍾意脆卜卜既窩夫多啲最估唔到係豬肋骨底仲有唔少薯條 薯粗足料實心 脆身唔油膩整體份量十足 呢個價錢黎講性價比幾高▪️蜜瓜雪山梳乎厘pancake $98呢個梳乎厘打卡一流 不過就唔係午市套餐梳乎厘綿密柔軟 介紹空氣感同厚實之間 入口啖啖蛋香 食完唔會好似食咗空氣咁因為係同雪糕蜜瓜放埋一齊嘅關係 梳乎厘好快就會變凍 但係難得地凍左都仲幾好食 蜜瓜鮮甜多汁 配上雪糕 夏天食呢個甜品消暑一流整體而言 環境光猛舒適 午市套餐好抵食 私心推薦豬肋骨

餐湯

▪️醬燒豬肋骨窩夫 $78
醬燒豬肋骨窩夫

呢個價錢黎講 豬肋骨比想像中大份!
最估唔到係豬肋骨底仲有唔少薯條 薯粗足料實心 脆身唔油膩
整體份量十足 呢個價錢黎講性價比幾高

▪️蜜瓜雪山梳乎厘pancake $98
蜜瓜雪山梳乎厘pancake
呢個梳乎厘打卡一流 不過就唔係午市套餐
蜜瓜鮮甜多汁 配上雪糕 夏天食呢個甜品消暑一流

整體而言 環境光猛舒適 午市套餐好抵食 私心推薦豬肋骨
2020-05-10 39 瀏覽
Ocio今日去開葵廣買野, 睇下有好西食啦平開都有食開依間, 見佢有做優惠疫情關係見到佢有二人套餐($216), 當然試下啦茄汁野菌虎蝦意大利粉茄汁底份量夠多整體感覺更加清新, 意粉控制得好好唔會太硬太軟肉眼扒肉眼扒嘅質素可以, 配菜都好多焗生蠔味道不錯, 三隻食完想再食啦#liukahin@gmail.com #93575555#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig
Ocio
今日去開葵廣買野, 睇下有好西食啦
平開都有食開依間, 見佢有做優惠
疫情關係見到佢有二人套餐($216), 當然試下啦

茄汁野菌虎蝦意大利粉
茄汁底份量夠多
整體感覺更加清新, 意粉控制得好好唔會太硬太軟

肉眼扒
肉眼扒嘅質素可以, 配菜都好多

焗生蠔
味道不錯, 三隻食完想再食啦

#liukahin@gmail.com #93575555
2020-05-07 40 瀏覽
我實在是因為窩夫來吃的。經過食店已感受到這是主攻年輕人的食店,裝潢挺hip,簡約+雲石+金屬,很年輕主流的所謂北歐風格。看看餐牌,其實是西餐,甚至是意大利餐的意粉及意大飯類,但最吸睛的莫過於窩夫了!窩夫總類算多,以甜點為主,士多啤梨呀、香蕉呀、朱古力呀,最受歡迎的都應有盡有,但對於還未吃午飯的我來說,我又想要鹹點,又想要窩夫,午市套餐中的醬燒豬肋骨窩夫就最適合我!➡️ 點醬燒豬肋骨窩夫前我問了侍應份量如果,因為擔心不夠飽,知道有5條豬肋骨,我就放心點了。➡️ 原來底部還有薯條,那肯定夠飽了吧!份量實在是足料,男士也夠飽➡️ 醬汁味道好,也不吝嗇➡️ 豬肋骨大大條,食肉獸最愛➡️ 最喜歡還是窩夫,軟硬度適中,也不太甜,預留了甜度給另外加的蜜糖。➡️ 整體而言,窩夫不會讓你失望
醬燒豬肋骨窩夫

➡️ 醬汁味道好,也不吝嗇
➡️ 豬肋骨大大條,食肉獸最愛
➡️ 整體而言,窩夫不會讓你失望
2020-05-06