2024-02-17 338 瀏覽
好耐冇去過大坑,趁假期同朋友去「火龍文化館」行下,逛完就順便喺區內搵食。醒起銅鑼灣道有間新開 Burger 外賣店,餐廳主打東南亞風味漢堡同印尼手打撈麵,所有食物,由漢堡包到醬料,每日全人手新鮮製作,十分有誠意。漢堡包有六款,三個 size,分別為 Mega、Regular 同 Mini。我哋自選咗 6 件小漢堡,有水滴大菇堡、煎牛排堡、吉列雞堡、吉列蝦堡、吉列魚堡及吉列豬堡。漢堡包呈水滴狀,造型獨特,面頭滿佈粒粒白芝麻,賣相好吸引。牛排以原塊牛柳取代常見嘅漢堡扒,入口肉質很嫩滑;吉列蝦爽身紮實,食落彈牙有口感。吉列豬外層炸至金黃色,入口酥脆鬆化,內裡有肉汁和豬肉原始甜香,加埋芝士、蕃茄、生菜同餐廳自家製嘅醬汁一齊食,滋味倍添。另外仲點咗印尼沙律 同 水滴手打撈麵,沙律以青瓜和沙葛製作,入口爽脆清甜,撈埋啲醬汁食,帶微微辣勁,非常惹味。撈麵用上純手工鴨蛋鹼水麵炮製,麵質煙韌有嚼勁,帶獨特麵香,配上汁醬,酸酸辣辣,相當開胃。餸料有芽菜、炸雞扒同蝦餅,份量十足,大件夾抵食。飲品選了蘋果茶 同 印尼傳統珍多冰,蘋果茶用上空運印尼紅茶,加入蘋果乾及麥芽糖以傳統方式泡製,味道清甜可口。
2024-01-25 253 瀏覽
早幾日去大坑搵朋友👫佢介紹我哋食水滴形漢堡💧🍔聽個名就覺得好特別😋好想快啲試下🥰我哋買左外賣上屋企食😆🍔Number.8 主要係賣水滴形漢堡🍔店員姐姐好細心熱情❤️同我哋介紹佢哋嘅開店理念👌小店嘅媽咪係印尼華僑🇮🇩自家調制各款醬料配上漢堡😍餐牌有多款選擇☺️漢堡包仲有三個size ▶️Mini , Regular , Mega 🍔😋🍔水滴吉列豬堡套餐加$5可以升級三重芝士薯條🍟薯條份量好多✨即叫即炸🔥熱辣辣👌點埋芝士醬真係食到停唔到口🤭漢堡係自家制🫶🏻同坊間嘅好唔同☺️水滴形狀💧麵包好鬆軟🥰完全唔乾👍🏻Mega size 真係超級大個😱兩個人食完全好足夠🥰吉列豬扒一啲都唔細塊🐷有兩大塊😆仲要炸得好靚🔥加埋芝士🧀蕃茄🍅生菜🥬自家製醬汁✨成個配搭好惹味😋😋🍜水滴手打撈麵招牌必食撈麵🍜麵底自家製🫶🏻麵條彈牙幼身💕好煙韌👍🏻小朋友食都絕對冇問題👌入邊加左大量芽菜🥬仲都雞扒同蝦餅🍤好豐富😋拌醬汁好惹味✨😋☕️熱甜茶印尼涼茶☺️飲落甜甜地😚店員介紹有清熱功效✅💕佢哋嚟緊仲會推出8️⃣分鐘挑戰食完巨型漢堡🍔詳情留意佢哋IG 🥰
早幾日去大坑搵朋友👫

印尼涼茶☺️飲落甜甜地😚店員介紹有清熱功效✅

💕佢哋嚟緊仲會推出8️⃣分鐘挑戰食完巨型漢堡🍔
詳情留意佢哋IG 🥰
2024-01-23
漢堡包看似款式多變但其實萬變不離其宗,不過大坑新店NUMBER 8主打的東南亞風味漢堡卻是前所未見,以外賣為主而店內亦只設有一張餐桌。各款漢堡定價親民,從麵包以至於醬料大部分食材都為自家製造,除了芥末沙律醬、黑醋汁、柚子醬、照燒汁及芝麻醬外亦可加$3選配別具東南亞風味的巴東醬、參巴醬或青咖哩。漢堡分為迷你、普通及大三種尺寸。水滴吉列蝦堡 ($55)三層麵包烘得焦脆並充滿牛油香,兩塊吉列蝦餅口感彈牙,再配以自家製柚子醬份外清爽。水滴吉列魚堡 ($49)吉列魚柳選配芥末沙律醬可謂天作之合,炸得外脆內軟而肉厚結實。水滴手打撈麵 ($48)印尼撈麵可算是家傳戶曉的平民美食,有別於大家耳熟能詳的「營多」,選用每日人手製作的鴨蛋鹼水麵,雖不及香港傳統竹昇麵爽彈但仍軟硬有致,味道方面亦比「營多」輕盈得多,加入辣醬後酸酸辣辣並帶淡淡蒜油香,再配上吉列蝦餅及吉列豬扒份量十足。迷你漢堡 ($54/4; $72/6)水滴吉列小蝦堡、水滴牛堡、水滴吉列小雞堡、水滴吉列小豬堡、水滴吉列小魚堡及水滴小菇堡六款口味任君選擇,雖說是「迷你」但其實依然份量十足,值得一提的是水滴牛堡會以原塊牛柳取代漢堡扒,真材實料。不過
漢堡分為迷你、普通及大三種尺寸。

水滴吉列蝦堡 ($55)
水滴吉列蝦堡

水滴吉列魚堡 ($49)
水滴吉列魚堡

水滴手打撈麵 ($48)
水滴手打撈麵

迷你漢堡 ($54/4; $72/6)
迷你漢堡
迷你漢堡
水滴吉列小蝦堡、水滴牛堡、水滴吉列小雞堡、水滴吉列小豬堡、水滴吉列小魚堡及水滴小菇堡六款口味任君選擇,雖說是「迷你」但其實依然份量十足,值得一提的是水滴牛堡會以原塊牛柳取代漢堡扒,真材實料。不過個人認為漢堡太大以致食用時難以一併嘗到所有層次,最後只能拆分為麵包歸麵包、沙律菜歸沙律菜、肉類歸肉類,反而弄巧反拙。
餐廳:Number 8 Burger (大坑)地址:大坑銅鑼灣道132-134號地舖大坑最近新開咗間東南亞風味漢堡外賣店——Number 8 Burger🍔,餐廳基乎所有食物都喺自家製,希望用盡無限嘅創意去製造無限嘅可能性♾️,比你一試佢哋主打與別不同嘅漢堡、撈麵同沙律🥗香港人一向鍾意性價比高嘅美食,餐廳推出多款全日餐、下午茶餐同飯餐,除咗滿足到唔同人嘅需要😋,仲比你可以用最抵嘅價錢食到最多嘅嘢,而我今次就叫咗呢個包主食、醬料、配菜同飲品各一款嘅全日餐✝️水滴吉列雞堡Set $76漢堡有3個size,跟餐喺regular size,亦可以加優惠價$10升級做mega size,面頭、中間、底層各一塊自家烘焙嘅漢堡麵包🥯,呈水滴形狀夠晒獨特💧,當中加咗雞蛋、奶同芝麻,仲搽上黃油,無論聞定食起上嚟都比一般出面嘅漢堡包香😌;所用嘅豬牛雞肉都喺原塊扒,因為坊間好多漢堡肉都唔知加咗咩餡料喺入面,餐廳希望每個食客食都食得放心啲,所以直接用扒去取代漢堡肉🤓;另外有多款東南亞直送嘅醬汁比你揀,擺脫食burger只喺得芥末同茄汁嘅concept,而我就揀咗柚子醬,清新香甜中和咗油膩感跟餐另外送咗個印尼雞胸沙
餐廳:Number 8 Burger (大坑)
地址:大坑銅鑼灣道132-134號地舖

✝️水滴吉列雞堡Set $76
漢堡有3個size,跟餐喺regular size,
呈水滴形狀夠晒獨特💧,

跟餐另外送咗個印尼雞胸沙律🥗,
除咗有切條嘅吉列雞胸扒之外🐔,
用咗香辣嘅印尼傳統沙律醬撈勻青瓜同沙葛粒🌶️,當中有蝦醬成份但一啲都唔油亦唔會好heavy,
相反食落微辣清甜又開胃,外面好少見到,值得一試👍

飲品叫咗杯熱情果茶,先將鮮果汁榨出嚟,再加埋整乾咗嘅熱情果肉放返落印尼紅茶當中浸泡而成,令熱情果嘅原味盡情咁散發出嚟

✝️水滴手打撈麵 $48
餐廳師傅人手手打嘅撈麵,每日朝頭早即整即日賣,因功序繁複所以限量每日只賣大約15份,由搓麵粉到將麵條整成最幼身狀態完全喺功夫同心機💗,
食落爽彈條條分明,加咗炸蒜、炸乾蔥同芽菜,食落更香更有層次感,仲有炸雞扒同蝦餅,會唔會豐富咗少少😍
2023-12-30
2024-05-12 4 瀏覽
今日去左大坑買burger🍔返屋企歎,呢間印尼style burger好吸引,決定要帶返去品嚐。天后地鐵站行過去不太遠,店員親切介紹食物,大部分食品都是手工製作。👍買了2個全日餐同家人分享, 水滴吉列魚堡及水滴手打撈麵。魚堡好大份,配柚子醬,麵包幾特別,口感 煙韌。🥰手打撈麵夠彈牙,配料豐富😋配菜有薯條及印尼沙律,so yummy。😍 飲品有熱情果茶及🍎蘋果茶,唔係太甜好清新👍。 整體幾好味可以再買

買了2個全日餐同家人分享, 水滴吉列魚堡及水滴手打撈麵。

魚堡好大份,配柚子醬,麵包幾特別,口感 煙韌。🥰

手打撈麵夠彈牙,配料豐富😋

配菜有薯條及印尼沙律,so yummy。😍

飲品有熱情果茶及🍎蘋果茶,唔係太甜好清新👍。

整體幾好味可以再買

2024-05-12
2024-05-03 5 瀏覽
呢日喺天后站附近呢間外賣店買咗啲印尼食物🤣$55「水滴手打撈麺Home Made Indonesian Noodles」:撈麺煮得軟腍腍,仲加有 炸蝦餅 同埋 沙葛😁$47「印尼炸雞沙津Indonesian Salad with Chicken」:炸雞炸得脆脆哋,仲有啲漬過嘅青瓜同埋沙葛😁$65「黑醋雞扒飯 Cutlet Chicken Rice with Black Rice Vinegar (所有飯餐配熱飲同埋湯一杯)」:雞扒用脆漿包住都係炸過 😁;熱飲要咗杯「熱檸茶🍋☕️」😁
呢日喺天后站附近呢間外賣店買咗啲印尼食物🤣

2024-05-02 3 瀏覽
今日放工想食burger,諗起大坑附近應該有呢類型嘅舖頭,就行過去睇吓,見到有一間叫做Number 8 fusion burger 嘅外賣店,所以就買咗以下食物返屋企食喇。水滴煎牛扒堡set ($84)再+$25升級至Mega burger:我升級咗做Mega burger,入邊有四大塊牛扒,蕃茄片同埋沙律菜。牛扒中帶有少少粉紅色,仲留到肉汁喺入邊。牛味濃郁。油脂比一般漢堡扒少。以呢個牛扒嘅份量,其實係好抵食。漢堡醬汁揀咗芥末沙律醬-酸酸辣辣嘅味道,感覺冇咁油膩。配菜揀咗印尼炸雞沙律-沙律包括沙角粒,青瓜粒,大量花生碎同埋印尼沙律醬汁。沙角粒好爽脆,青瓜粒味道清新。再配埋花生碎,更添印尼風味。炸雞即叫即炸,炸皮鬆脆。飲品揀咗熱情果凍茶-酸酸美味嘅熱情果味。味道清新。水滴吉列魚堡tea set($44):兩點至六點有tea set供應,好抵食。當然burger size係Mini size,但加埋小食,作為一個tea絕對係夠飽。呢個迷你漢堡好cutie!炸皮唔會太厚。魚肉唔會散修修。漢堡醬汁揀咗芥末沙律醬-芥末沙律醬配魚肉都係好夾。配菜揀咗炸薯條-薯條加咗辣粉,好惹味。薯條熱辣辣出爐!飲

漢堡醬汁揀咗芥末沙律醬-酸酸辣辣嘅味道,感覺冇咁油膩。
飲品揀咗熱情果凍茶-酸酸美味嘅熱情果味。味道清新。

水滴吉列魚堡tea set($44):
漢堡醬汁揀咗芥末沙律醬-芥末沙律醬配魚肉都係好夾。
配菜揀咗炸薯條-薯條加咗辣粉,好惹味。薯條熱辣辣出爐!
飲品揀咗蘋果凍茶- 蘋果茶味道清甜,好啱夏天飲。

喺等漢堡包嘅時候,聽職員講佢哋老闆嘅媽咪係土生土長印尼人,識整好多印尼料理。而佢哋嘅醬汁除咗芥末沙律醬同埋芝麻醬,其他醬汁全部都係佢哋自己整㗎,仲要唔係用攪拌打爛,而係用石磨去磨。至於佢哋嘅麵包都係自家製。咁有heart嘅小店有機會要再幫襯吓先
今次我哋去咗大坑嘅NUMBER 8 FUSION BURGER , 係一間印尼料理嘅FUSION BURGER , 等嘢食嘅期間都有同我哋傾下計  ,原來佢哋嘅麵包同埋撈麵最勁係連醬料都係全部自家手製😲😲, 點解會諗到fusion落burger度呢 ,原來係因為老闆覺得buger 係任何人都會鍾意食嘅, 大人細路都啱食🤗🤗! 喺其他burger店一定食唔到嘅青咖哩醬同埋巴東醬都有😋😋水滴煎牛扒堡 MEGA SIZE $80 🍔🥩今次嚟到大坑都係為咗試佢哋嘅漢堡 , 因為非常期待所以就是在佢哋最大嘅mega size🤗 , 再試埋佢哋舖頭自家製獨有嘅巴東醬 , 係名副其實嘅巴東牛肉漢堡 !自家製嘅麵包比出面嘅burger店鬆軟 😋😋, 巴東牛肉一入口就可以感覺到辣椒的勁道🌶️,然後是各種香料的混合體,之後則是充滿肉味嘅牛扒 🥩, 即使係平時唔食開辣嘅朋友 , 都一定可以食到 ,仲要係mega size份量十足😆😆 ! 兩個人分嚟食都飽😆!印尼手打撈麵 套餐 $65🥡🥡同出面嘅印尼撈麵唔同 , 佢哋嘅撈麵系全部自己自家製 , 有問過主要嘅調味都係醬油膏蔥油同埋炸蒜 🧄, 但係同indomie

水滴煎牛扒堡 MEGA SIZE $80 🍔🥩

印尼手打撈麵 套餐 $65🥡🥡
同出面嘅印尼撈麵唔同 , 佢哋嘅撈麵系全部自己自家製 , 有問過主要嘅調味都係醬油膏蔥油同埋炸蒜 🧄, 但係同indomie完全唔同 , 麵質好彈牙仲要吸收咗蒜油同埋醬油嘅香味 , 食到停唔到口😋😋, 再加埋上面嘅topping有芽菜炸雞同埋炸蝦餅😼, 無論係口感同埋份量都相當豐富😼😼

松露芝士薯條 (跟套餐)🍟🥔
上面嘅撈麵同埋麵包都係自家製, 薯條當然唔例外啦 , 粗薯條全部都係薯仔現刨🥔, 係類似five guys嘅薯條但係就炸得再堅庭啲 , 再配埋松露薯條係邪惡之選 😈😈!
今日係大坑附近做完野,知道大坑有唔少餐廳,諗住周圍睇吓有咩好嘢食醫肚~行過見到呢間有印尼菜的burger舖,覺得咁搞蛋既~ 經店員介紹揀左個撈麵餐+3重芝士蒜蓉薯條+一口mini burger試試佢😋~起初以為個撈麵係indo me🤣店員解釋係自己手打既麵,好奇寶寶好期待🤩~ ✅個熱情果茶同印尼沙律(少少辣的花生碎撈青瓜沙葛)口感好清爽開胃🤤夏天無胃口勁啱食✅個撈麵無味精真心正(原來係全部嘢都無落味精👍🏻)~ 吉列蝦同豬的toppings雖然係炸,不過完全唔油膩同脆口~ 連芽菜都食得出好新鮮🤭 用心就係從每一個細節睇得出!✅3重芝士蒜蓉薯條個🧀同用新鮮薯仔手切鮮炸,薯條控表示驚艷🤤🤤🤤✅一口mini burger 連個包皮都係自己焗,大癲!香港經營飲食業真心唔容易🥲希望大家多多支持有❤️的小店💪🏻💪🏻💪🏻再次幫襯指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)

✅一口mini burger 連個包皮都係自己焗,大癲!

再次幫襯指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)
3重芝士蒜蓉薯條
撈麵餐
3重芝士蒜蓉薯條
撈麵餐
  • 水滴手打撈麵
2024-03-27 9 瀏覽
餐廳位置非常之方便,今次我哋叫咗水滴煎牛扒堡❤️配黑醋汁加多份印尼炸雞沙律❤️蘋果茶❤️買滿$80仲可以加$3送一個迷你burger今日係吉列豬堡❤️另外要多個巴東牛肉飯❤️唔知大家對印尼菜嘅印象係點樣,喺我眼中就係食完會想飲好多水同埋都好重口味好甜嘅食物🤣但係今次呢餐飯,完全顛覆咗我對印尼菜嘅印象!係等餐嘅途中店員都會講解下,原來佢哋嘅調味料絕大部份都係每日人手調配唔係用現成!而且佢哋個蔬菜湯非常之香甜可口,勁開胃🥰而且佢哋嘅麵包都係店員每日自己親手製造,個炸雞亦都非常之香脆可口!份量亦都大大份牛扒好香口。如果人多仲可以試更多款!
餐廳位置非常之方便,今次我哋叫咗

另外要多個巴東牛肉飯❤️

2024-03-23 12 瀏覽
NUMBER 8 FUSION BURGER 地址: 大坑銅鑼灣道134號地舖電話: 26918488大坑超抵食burger,走東西亞風格,burger 有牛豬雞魚幾個肉,一個burger set 先賣70幾蚊up !我叫了個牛,另加一個豬,得意在呢度有mini 一口burger ,對想上下味或者胃口唔大架人,可以叫2-3個一口burger,取代叫一個大架!個beef burger set $84,set 有埋french fried or salad 點解叫water drop ?其實唔太明,但burger 拿上手都大架,男人食一個set 都夠飽。加柚子醬,汁是自家製,味道創新$49是吉列豬肉burger,黑醋汁,酸香味平均炸物油膩感漢堡包麵包即日自己焗,薯條自家切,用心小店薯條及蘋果茶,清新!幾好飲老闆家人有印尼人,把細食到大印尼口味加入漢堡包入邊
NUMBER 8 FUSION BURGER
地址: 大坑銅鑼灣道134號地舖
電話: 26918488

$49是吉列豬肉burger,黑醋汁,酸香味平均炸物油膩感

漢堡包麵包即日自己焗,薯條自家切,用心小店

薯條及蘋果茶,清新!幾好飲

老闆家人有印尼人,把細食到大印尼口味加入漢堡包入邊
🍽️大坑新開的Number 8 Fusion Burger 主打東南亞風味漢堡,🍔是市場少見的路線,🪑以外賣為主所以店內只有一張餐桌。💧店鋪售賣水滴形漢堡為主,🍞從麵包以至於醬料大部分食材都為店內工場人手製造。🍶醬汁除了有芥末沙律醬、黑醋汁、柚子醬、照燒汁和芝麻醬外,還有特色東南亞醬汁如巴東醬、青咖喱醬、參巴醬,別具風味。🍔水滴大菇堡套餐 $70 (醬汁:芝麻醬)(+薯條+ 蘋果茶)🧈漢堡每一層都烤得非常脆口而且充滿牛油香,🍔就算是外賣都保持到好脆。漢堡外型與別不同,💧是水滴形。Size可選Mega,regular 和mini size。🍄餡料有大啡菇,蕃茄,生菜,芝士,而芝麻汁更是多到滿瀉。🍟薯條配菜可選薯條,印尼沙律和印尼炸雞沙律。粗薯條份量好多,胡椒鹽鋪滿薯條,香口又香脆。🍏蘋果茶清清甜甜很解渴,適合吃完漢堡和薯條後解解膩。🕰️店鋪還有一個挑戰賽讓大家參加,只要在8分鐘內完全吃完整個Mega漢堡,💰成功挑戰的人不需要付錢,還可以獲得10元的現金券。挑戰失敗的話,這一餐會有九折優惠,同時還可以獲得15元的優惠券。📍 NUMBER 8 FUSION BURGER 🏠 大坑銅鑼灣道134號

🍟薯條

🍏蘋果茶
清清甜甜很解渴,適合吃完漢堡和薯條後解解膩。

📍 NUMBER 8 FUSION BURGER
🏠 大坑銅鑼灣道134號地舖
⏰11:00 - 21:30
🚙港鐵天后站B出口,步行約5分鐘

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #大坑美食 #東南亞風味 #印尼漢堡 #fusionburger #自家製漢堡包 #number8burger

2024-03-10
2024-03-11 8 瀏覽
我哋又喺大坑搵食啦!嚟到位於大坑一間好有特色嘅漢堡包店😍 Number 8 🍔 最近仲有NUMBER 8 MEGA 8分鐘挑戰呀!只要$ 1 就可以參加參加者只需要8分鐘之內,食完整個吉列豬Mega漢堡便可•配尼印尼凉甜茶一杯(非計時内容)Number 8 burger 🍔 漢堡外賣店,可以稱得上係一間愛心💗小店!以全人手烘焙漢堡,自家製醬汁由東南亞直送,非常有東南亞風味,仲有多款口味選擇,適合喜歡嘗試新口味的朋友添!我今次就試咗5款,下次要再試埋其他先!漢堡包🍔嘅份量十足,同沙膽個頭差唔多大😱迷你漢堡:罕見超巨型嘅迷利漢堡。印尼紅茶:用傳統方式泡製的印尼紅茶,清甜可口。雙層原塊牛排漢堡:兩塊厚實的牛排夾在自家烘焙的漢堡包中間,好Juicy仲有個印尼撈麵,真係大推👍👍,麵條都係老闆每日人手自家製作,爽滑彈牙!再配上秘制醬汁😋😋非常惹味!薯條又係驚喜,好好味!加$8仲可以有三重芝士醬添😍

我哋又喺大坑搵食啦!
嚟到位於大坑一間好有特色嘅漢堡包店😍 Number 8 🍔
參加者只需要8分鐘之內,食完整個
吉列豬Mega漢堡便可
•配尼印尼凉甜茶一杯(非計時内容)

漢堡包🍔嘅份量十足,同沙膽個頭差唔多大😱

迷你漢堡:罕見超巨型嘅迷利漢堡。
印尼紅茶:用傳統方式泡製的印尼紅茶,清甜可口。

薯條又係驚喜,好好味!加$8仲可以有三重芝士醬添😍

2024-03-02 16 瀏覽
💖又比我搵到間小店,主打漢堡同印尼美食,既地道又適合香港人口味~1⃣️水滴手工撈麵🍜 $74🔸印尼沙律🥗🔸印尼甜茶🍵💖套餐幾抵食,一款主菜+自選醬汁、飲品、配菜。手工撈麵採用傳統竹升麵做法,麵類越壓越硬唔親水,所以只做撈麵唔做湯麵。口感爽口得黎唔似一班撈麵咁油膩,食落酸辣清爽,配上以生辣椒同香料炒嘅自家辣醬,味道回甘得過癮!配上炸豬排🥩同炸蝦餅,香脆又彈牙🦷。💖印尼沙律都好特別,調味酸辣微惹味,好特別咁用沙葛,平時煲湯就食得多,都係第一次沙律形式食,味道清甜爽口。印尼甜茶以麥芽糖/椰糖/蜜糖取代砂糖,飲落更自然健康,味道清甜、口感輕薄。偏涼茶,低咖啡因小朋友老人家都適合飲。2⃣️水滴吉列雞堡🍔 $84🔸薯條🍟 🔸熱情果茶🍵💖推薦!佢地嘅漢堡全部係即日手工製,係獨家嘅水滴形狀。麵包硬挺有形,係舊時麵包味道🥰,口感緊實、類似bagel,咬落厚身煙韌,純用麵粉、蛋、奶、牛油製成,好味又放心。吉列雞塊香脆大塊得黎肉質幾嫩🤤,店鋪用新鮮原肉而非meat patty(因為印尼傳統唔容許肉碎上台‼️),配上番茄同生菜更清新。自選左芥末沙律醬,平衡左wasabi香味和甜味。佢地所有醬汁都係自家手打,仲有多款東南

1⃣️水滴手工撈麵🍜 $74
🔸印尼沙律🥗
🔸印尼甜茶🍵

2⃣️水滴吉列雞堡🍔 $84
🔸薯條🍟
🔸熱情果茶🍵
💖推薦!佢地嘅漢堡全部係即日手工製,係獨家嘅水滴形狀。麵包硬挺有形,係舊時麵包味道🥰,口感緊實、類似bagel,咬落厚身煙韌,純用麵粉、蛋、奶、牛油製成,好味又放心。吉列雞塊香脆大塊得黎肉質幾嫩🤤,店鋪用新鮮原肉而非meat patty(因為印尼傳統唔容許肉碎上台‼️),配上番茄同生菜更清新。自選左芥末沙律醬,平衡左wasabi香味和甜味。佢地所有醬汁都係自家手打,仲有多款東南亞醬汁,推薦試下!

💖佢哋嘅果茶都係採用中國茶煮法,好似煲雪梨茶咁,所以茶底keep得耐、果香味更濃郁且唔使加好多糖,健康天然。熱情果茶清新酸甜,好refreshing!

💖職員態度好nice,而且好比心機介紹佢地舖頭,feel到佢地好有熱誠❤️,大家不妨去支持下!

-今日嚟到大坑嘅NUMBER 8 FUSION BURGER,聽講佢地的東南亞風味漢堡包同印尼手打撈麵都好出色。餐廳主打新鮮製作,所有食物,由漢堡包到醬料,都係每日新鮮製作,有誠意。---印尼沙律先嚟個印尼沙律開胃,沙律入面有青瓜、沙葛同花生,夠晒咸香。沙律醬汁用上健康醬汁同蝦膏調味,先辣後甜,非常開胃。沙律基本上係無油,一般素食者都可以食。-三重Belgium薯條三重Belgium薯條用真蒜蓉同芝士炒出嚟,香口惹味。薯條外脆內軟,食到粒粒薯仔嘅香甜。蒜蓉同芝士嘅香味完美融合,令人忍唔住一啖接一啖。-水滴手打撈麵水滴手打撈麵嘅麵底係印尼師傅人手壓製,用鴨蛋簡水,製作過程繁複,令麵條更加彈牙爽口。撈麵配料有炸蒜、芽菜、蝦餅同雞扒,非常豐富。-水滴吉列雞堡水滴吉列雞堡嘅漢堡包係餐廳自家烘焙,水滴形狀非常吸睛。麵包口感鬆軟,充滿蛋奶香味。雞扒炸得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。整體嚟講,NUMBER 8 FUSION BURGER嘅食物質素同味道都非常出色,值得推介。#大坑 #香港美食 #東南亞美食 #印尼撈麵 #漢堡包 #水滴吉列雞堡 #三重Belgium薯條 #印尼沙律

印尼沙律

先嚟個印尼沙律開胃,沙律入面有青瓜、沙葛同花生,夠晒咸香。

三重Belgium薯條

三重Belgium薯條用真蒜蓉同芝士炒出嚟,香口惹味。
薯條外脆內軟,食到粒粒薯仔嘅香甜。
蒜蓉同芝士嘅香味完美融合,令人忍唔住一啖接一啖。

水滴手打撈麵

水滴手打撈麵嘅麵底係印尼師傅人手壓製,

用鴨蛋簡水,製作過程繁複,令麵條更加彈牙爽口。

撈麵配料有炸蒜、芽菜、蝦餅同雞扒,非常豐富。

水滴吉列雞堡

水滴吉列雞堡嘅漢堡包係餐廳自家烘焙,水滴形狀非常吸睛。