餐廳:Number 8 Burger (大坑)地址:大坑銅鑼灣道132-134號地舖大坑最近新開咗間東南亞風味漢堡外賣店——Number 8 Burger🍔,餐廳基乎所有食物都喺自家製,希望用盡無限嘅創意去製造無限嘅可能性♾️,比你一試佢哋主打與別不同嘅漢堡、撈麵同沙律🥗香港人一向鍾意性價比高嘅美食,餐廳推出多款全日餐、下午茶餐同飯餐,除咗滿足到唔同人嘅需要😋,仲比你可以用最抵嘅價錢食到最多嘅嘢,而我今次就叫咗呢個包主食、醬料、配菜同飲品各一款嘅全日餐✝️水滴吉列雞堡Set $76漢堡有3個size,跟餐喺regular size,亦可以加優惠價$10升級做mega size,面頭、中間、底層各一塊自家烘焙嘅漢堡麵包🥯,呈水滴形狀夠晒獨特💧,當中加咗雞蛋、奶同芝麻,仲搽上黃油,無論聞定食起上嚟都比一般出面嘅漢堡包香😌;所用嘅豬牛雞肉都喺原塊扒,因為坊間好多漢堡肉都唔知加咗咩餡料喺入面,餐廳希望每個食客食都食得放心啲,所以直接用扒去取代漢堡肉🤓;另外有多款東南亞直送嘅醬汁比你揀,擺脫食burger只喺得芥末同茄汁嘅concept,而我就揀咗柚子醬,清新香甜中和咗油膩感跟餐另外送咗個印尼雞胸沙
餐廳:Number 8 Burger (大坑)
地址:大坑銅鑼灣道132-134號地舖

✝️水滴吉列雞堡Set $76
漢堡有3個size,跟餐喺regular size,
呈水滴形狀夠晒獨特💧,

跟餐另外送咗個印尼雞胸沙律🥗,
除咗有切條嘅吉列雞胸扒之外🐔,
用咗香辣嘅印尼傳統沙律醬撈勻青瓜同沙葛粒🌶️,當中有蝦醬成份但一啲都唔油亦唔會好heavy,
相反食落微辣清甜又開胃,外面好少見到,值得一試👍

飲品叫咗杯熱情果茶,先將鮮果汁榨出嚟,再加埋整乾咗嘅熱情果肉放返落印尼紅茶當中浸泡而成,令熱情果嘅原味盡情咁散發出嚟

✝️水滴手打撈麵 $48
餐廳師傅人手手打嘅撈麵,每日朝頭早即整即日賣,因功序繁複所以限量每日只賣大約15份,由搓麵粉到將麵條整成最幼身狀態完全喺功夫同心機💗,
食落爽彈條條分明,加咗炸蒜、炸乾蔥同芽菜,食落更香更有層次感,仲有炸雞扒同蝦餅,會唔會豐富咗少少😍
2023-12-30