2024-03-07 139 瀏覽
到咗黄花风铃木开花嘅时候啦🌼🌼我今日喺东涌同我啲姐妹喺度过咗一个上午,去年嚟嗰时冇咁多花开🌼 然後差唔多要返嘅时候,就拣咗一间喺地铁口🚇附近嘅餐厅食午餐啦,喺地铁口出去行大概十分钟🔟就到位置好搵,就喺蓝天海岸商场嗰边 不过我同我姐妹嘅食量唔系好大😯所以即使睇到菜单超级多好食嘅泰国菜之後,都系决定咗拣海南椰青焗饭同原只芒果糯米饭🤩 因为椰青焗饭样子好正!!😆一大只椰子里面满满的,唔单止赏心悦目,仲食得好开心。 我姐妹点嘅就系你哋喺图片里面可以见到嘅,有一大只整个芒果同黑糯米嘅甜品饭。呢个睇起来都好有泰国菜特色!😋 真系唔使去泰国都能够食到咁正宗嘅泰国菜,真系好开心🥰🥰服务员态度都唔错,环境都挺阔落。下次再嚟东涌玩,我一定仲要嚟呢间食!!
到咗黄花风铃木开花嘅时候啦🌼🌼

位置好搵,就喺蓝天海岸商场嗰边

2024-03-06
2024-02-26 81 瀏覽
最近放假諗住遠離市區,所以去咗東涌行下,順便搵埋食😁經過間泰菜,見到menu都幾多選擇,價錢又唔貴,所以就入咗去食啦~主菜叫咗生菜包同炒金邊粉,兩樣野食個味道都非常唔錯,夠味但唔會咸 (之前食過一間咸到我返去飲咗成L水😓)生菜包嘅份量好多,食晒啲菜都仲有肉淨。而金邊粉就酸酸辣辣,好惹味。飲品叫咗椰青,正常發揮。下次再心血來潮嚟東涌嘅話都會考慮再食呢間泰菜呀👍
2024-02-24
2024-01-15 125 瀏覽
好耐冇食泰菜,係屋企附近搵到間好似唔錯嘅就去咗試啦~食物味道唔錯 色香味俱全,份量都幾大 同朋友share食就啱晒啦🤩叫咗咁多樣嘢食最鍾意嘅係串燒,炭香味好足,啲肉都唔會燒到好柴,附送個醬汁簡直係將成道菜昇華呀😍服務不錯,店員都幾熱情同有禮貌~環境非常舒服,唔會坐到好迫👍總括嚟講今次個體驗非常好,下次夜晚唔想煮飯嘅話會再黎呢度食!
2023-12-28 170 瀏覽
清大假入左去大嶼山行下. 唔係好想行山, 改去行outlet, 個商場真係好大下, 行行下都冇乜mood. 所以諗住去附近行下, 其實冇乜好行, 反而撞到個舊同事, 正想搵個地方坐低聚下舊, 見到間泰國餐廳, 唔算太大, 但裝修都幾特別, 顏色反差都好大好搶眼, 所以就試下佢. 環境其實都OK, 服務員都有禮貌笑容. 至於食物方面其實都算唔錯, 例如個菠蘿炒飯好夠鑊氣, 熱騰騰咁, 另外叫咗咖哩軟殼蟹農夫包, 呢個都抵食, 足料, 夠3-4個人分乾咖哩虎蝦, 都好大隻新鮮, 雖然都有少少貴, 但都值. 仲有個生菜包, 四個人食四個菜, 加埋飲品七百幾埋單, 就咁天南地北就傾左幾粒鐘.

菠蘿炒飯
咖哩軟殼蟹農夫包

乾咖哩虎蝦, 都好大隻新鮮, 雖然都有少少貴, 但都值.
乾咖哩虎蝦

生菜包
2023-12-27
菠蘿炒飯
咖哩軟殼蟹農夫包
乾咖哩虎蝦
生菜包
2023-12-24 129 瀏覽
上星期去完愉景灣玩,就坐番車出東涌食晚飯!大家一致決定話食泰國菜,咁我即時揾吓邊度有泰菜揀!🤩🤩🤩登登登👉🏻比我揾到係《My Thai Bar & Restaurant》 大家都好肚餓🤤menu內最正除咗泰菜之外仲有西餐可以揀!唔駛驚小朋友怕辣食唔到都仲有多樣選擇!🪻泰式雜錦拼盤🪻鮮蝦柚子沙律🪻海鮮濕炒河粉🪻咖喱軟殼蟹農夫包🪻燒原隻尤魚🪻芝士焗通心粉⏩️我就最喜歡個拼盤,多款選擇又款款好食😋⏩️老公就話鐘意柚子沙律好開胃,個汁調得合到好處⏩️仔仔就緊係芝士啦,佢係「芝士🧀️人」丫嘛🤭所以一定係呢個粉最合佢心意⏩️細佬就話個濕炒河粉🍲最好食,滑流流嘅河粉又真係冇小朋友不愛⏩️契仔就竟然最愛燒尤魚😍我諗佢食咗半碟😆佢話好香口,仲要唔靭小朋友先容易咬開呢度好似好遠咁,但其實我哋黎開東涌行街shopping完,或者好似我哋咁,去完愉景灣個playhouse玩,都可以過嚟一試!由東滙城行嚟好近架咋!
上星期去完愉景灣玩,就坐番車出東涌食晚飯!
大家一致決定話食泰國菜,咁我即時揾吓邊度有泰菜揀!

🪻泰式雜錦拼盤
🪻鮮蝦柚子沙律
🪻海鮮濕炒河粉
🪻咖喱軟殼蟹農夫包
🪻燒原隻尤魚
🪻芝士焗通心粉

⏩️我就最喜歡個拼盤,多款選擇又款款好食😋
⏩️老公就話鐘意柚子沙律好開胃,個汁調得合到好處

2023-11-23 130 瀏覽
個日去左機場送機,所以係個邊揾左間食泰國菜既餐廳🍴個雞翼扎肉撈檬,D雞翼🐔炸得啱啱好,咬落去嘅時候D汁流晒出黎😋加埋魚露汁雞絕配,口感濃郁多汁另外,個無骨鳳爪沙拉都好開胃,酸酸地又冇雪味🥗❄️餐廳嘅環境整體上都唔錯坐得都幾舒服。結論:絕對可以encore!👍🏻
個日去左機場送機,所以係個邊揾左間食泰國菜既餐廳🍴
另外,個無骨鳳爪沙拉都好開胃,酸酸地又冇雪味🥗❄️
餐廳嘅環境整體上都唔錯坐得都幾舒服。
結論:絕對可以encore!👍🏻
2023-11-13
📍My Thai Bar & Restaurant (東涌)東涌海濱路12號藍天海岸商場地下9A1號舖==============================今日放假約埋朋友一早去東涌行outlet,行完就去搵野食,因為東薈城周圍都好多人,所以就唯有行遠d去到藍天海岸果邊搵野食,竟然比我地搵到呢間泰國菜,仲有戶外位坐,依家天氣涼涼地坐出面超舒服😌==============================泰式喇沙湯粉🍜呢款喇沙湯粉湯底好濃蝦味,微辣麵質彈牙,上面仲有幾塊蝦片,好有泰式風味🇹🇭蒜茸炒時菜半份🥬時菜揀左通菜,d菜都嫩唔會好多渣👍🏻自家製龍眼冰🍹龍眼冰好清甜,仲有幾粒新鮮龍眼😍
東涌海濱路12號藍天海岸商場地下9A1號舖

泰式喇沙湯粉🍜

蒜茸炒時菜半份🥬
時菜揀左通菜,d菜都嫩唔會好多渣👍🏻

自家製龍眼冰🍹
龍眼冰好清甜,仲有幾粒新鮮龍眼😍
2023-10-11 157 瀏覽
前幾日同男朋友去咗東涌行下,禮拜日商場啲餐廳排晒隊,唔想等咁耐就決定行出去試下依間朋友推介嘅泰國菜,又真係幾好食喎叫咗兩個主食同一碟小食,份量都幾多幾足料,一定夠兩個人食。扎肉雞翼撈檬好惹味,雞翼炸得啱啱好,唔會太乾爭爭,加埋魚露一齊食好開胃。海南雞飯最怕就係啲雞鞋拾拾,同埋有雪味,但呢度又唔會,啲雞食落去幾滑身,份量絕對唔少。杯青檸特飲唔會太甜,啱晒要減肥嘅我哈哈。 餐廳佈局幾舒服寬倘,啱晒一大班朋友食飯傾計!

餐廳佈局幾舒服寬倘,啱晒一大班朋友食飯傾計!
2023-10-08
2023-09-05 240 瀏覽
前兩日Daddy生日,去左東涌outlet買野比佢,順便去呢到食飯,原來除左東薈城入面,行遠少少都有甘出色及既泰國野。我地叫左幾樣野,無骨鷄爪、海南鷄配黃姜飯、泰式乾炒河粉,價錢一定平過東薈城食,但就要行遠少少,位置都吾算難穩。講反D野食,無骨鷄爪酸酸甜甜,而且非常爽口,有時有D餐廳雪太耐、放太耐會有振怪味,但呢個完全無。海南鷄既肉質非常話滑,同樣都係無唔應該出現既怪味,個河粉都好有鑊氣,呢幾樣入面我最中意呢樣。總括而言,除左位置真係遠左少少響東涌,整體來講,環境、食物質素都極好,如果來開呢邊行街都不妨可以行遠少少,而且家父都好滿意。

2023-08-24 181 瀏覽
早幾日”提早”收工,難得正常午餐時間返到屋企附近,就順便食個飯先返去。雖然唔係第一次食My Thai,但咁岩試左依碟炒飯覺得真係好得,而且佢地上菜幾快手,所以推薦俾大家。泰式雞肉菠蘿炒飯,金金黃黃好吸睛,飯量夠多有穫氣。中間混合青豆、粟米同拌碟蕃茄,感覺帶D纖維,好似健康D營養均衡D。雞肉量唔算豐富,但好嫩滑,唔會炒到乾柴。菠蘿酸微微,加入炒飯底減少油膩,就更加開胃。頂層加左不少肉鬆同腰果,食落更加惹味,亦都添加整個層次感。
泰式雞肉菠蘿炒飯
2023-08-21
泰式雞肉菠蘿炒飯
2023-08-17 176 瀏覽
泰國菜味道通常都會比較濃郁因為泰國有很多香料,讓食物的味道更加豐富所以間中食一兩餐就好,食得太多怕會水腫今天就來衝擊味蕾啦!其實我第一次食巴東牛展,不要看到小小的一碗,裡面有5-6塊牛展,而且是厚厚的,啖啖肉,味道有點辣,送飯一流最讓我驚喜的是很有牛肉味如果胃口大的要試一下。雞肉冬陰功湯粉材料豐富,喜歡冬陰功酸酸辣辣的,十分開胃,湯粉除了雞肉還有菇和泰式香料,而且有多款麵類可以選擇。不得不提餐點的份量都很足,雞肉和麵量都很多!值得再次光臨
泰國菜味道通常都會比較濃郁
因為泰國有很多香料,讓食物的味道更加豐富
所以間中食一兩餐就好,食得太多怕會水腫
最讓我驚喜的是很有牛肉味
如果胃口大的要試一下。
巴東牛展

2023-08-08
巴東牛展
2023-08-10 145 瀏覽
嗌外賣,早上大約11:00am已落單,想12:00送到,職員話要12:15先到。諗住遲少少都ok就照落order。點知到12:30都未黎,打去問佢先話岩岩出車,等到12:52 先送到,足足遲左大半個鐘。我個lunchtime剩番15分鐘比我食… 你遲唔緊要,你送唔倒咪預早同我地講,我地最多cancel張單。好多機場區員工都會貪方便嗌呢間野外賣,但你送餐服務做到咁,點幫襯呀?個炒飯仲要勁少雞肉… 絕對唔會再幫襯呢間野
2023-08-08 114 瀏覽
雞,全部都係雞~又食海南雞飯!香港今年真係熱得離譜,搞到經常都想搵D東南亞嘅餐廳,好似特別有feel咁。依間海南雞份量幾足料,望到啲黃皮已經加咗分。表面令面,雞肉、雞皮同脂肪比較夠平均。唔會肥膩,又唔會煮到乾柴,「鞋」肉。油飯色澤唔錯,乾濕比例好,算做到粒粒分明,唔似糊仔米飯咁濕淋淋。另上醬汁純粹當Bonus味道,因為主食本身已經入味,差在睇下個人係咪鍾意再重口味D。我就覺得唔沾醬都好OK~
海南雞飯
2023-07-31
海南雞飯
2023-08-04 92 瀏覽
今日lunch 想食泰國嘢, 叫左外賣拎返屋企食, 貪佢平, 42蚊有湯有嘢飲,星期一至五每一日都有唔同款叫左個青咖哩牛腩配白飯,辣辣地,椰香味出另外加左$15印度煎餅,配咖哩一流
星期一至五每一日都有唔同款
叫左個青咖哩牛腩配白飯,辣辣地,椰香味出
另外加左$15印度煎餅,配咖哩一流
2023-08-04
8 分鐘 (外賣自取)
  • 青咖哩牛腩
2023-07-04 180 瀏覽
最近遠道去東涌探朋友,到咗午餐時間佢話帶我食好嘢。朋友群之中佢都出名對食要求高,心諗依度係美食沙漠會有咩好嘢呢?原來係屋苑包圍下嘅小廣場有間「隱世泰國餐廳」。室內設計有啲泰國貴族風,以柔和色調配搭,令人感覺舒服放鬆。中央位置設置飲品沖調吧,成個觀感更增添氣派。另外食物方面,夏日炎炎個人想食濃味野開胃下,於是揀咗黃咖哩牛肉飯。牛肉份量多,肉質嫩滑,配上濃郁黃咖哩十分掛汁。微辣黃咖哩帶有清甜椰奶味,質地濃稠。以咖哩粉平衡整體咸度,配上小蕃茄天然酸甜味,入口順滑舒服,開胃下飯。朋友果然無介紹錯,下次去outlet 行街可以過嚟自私食,或者一大班朋友係度搞飯聚都係好選擇。

黃咖哩牛肉飯

2023-07-03