1K
2020-08-08 2600 瀏覽
有時 weekend 嘅朝早🌤都想去 coffee shop 飲翻杯咖啡休息下☺️就去咗汕頭街呢間澳洲風格 Mansons Lot 🇦🇺店舖播放住休閒音樂🎵環境慢活、寫意😌飲埋杯咖啡就非常享受😆.Mocha🍫奶泡綿密滑順,朱古力味濃郁😛咖啡味道香濃甘醇🤤飲完之後口腔仲隱約保留到咖啡嘅餘韻👍🏻幾好飲.Latte☕️拉花好靚😍牛奶幼滑厚實,口感唔錯🥛咖啡味又唔會太苦,又唔會酸😋飲到最後個拉花仲 keep 到
  • Latte
2020-06-17 1408 瀏覽
同同事去咗公司附近一間小店Cafe食午餐晏晝有set lunch可以揀包咗餐湯/沙律🥗、主菜同飲品.📍雜菌波菜黑松露忌廉汁意大利粉($113)Wild Mushroom Spaghetti with Spinach and Truffle Cream Sauce意粉份量好多,男仔都應該食得飽唔會煮得過腍黑松露味未算好強烈意粉伴有菠菜同大量雜菌置頂仲有一大粒波特菇成個意菇味幾香🍄雖然冇肉,但都唔會太齋忌廉汁食落唔會膩個意粉都好清新🌿.當日餐湯係洋蔥湯🧅,清得嚟好好飲👍🏻仲可以自選$40以下嘅飲品一杯Cappuccino 奶泡打得綿滑咖啡味都幾香☕️.見到旁邊有個食客叫咗漢堡🍔個burger好大之餘仲配有海量薯條🍟下次可以一試😚✌️🏻.晏晝嚟食一定要book位,因為呢間真係小店成日都坐滿就冇得入嫁啦🙈
同同事去咗公司附近一間小店Cafe食午餐
晏晝有set lunch可以揀
包咗餐湯/沙律🥗、主菜同飲品

📍雜菌波菜黑松露忌廉汁意大利粉($113)
意粉份量好多,男仔都應該食得飽
唔會煮得過腍
黑松露味未算好強烈
意粉伴有菠菜同大量雜菌
置頂仲有一大粒波特菇
成個意菇味幾香🍄
雖然冇肉,但都唔會太齋
忌廉汁食落唔會膩
個意粉都好清新🌿

當日餐湯係洋蔥湯🧅,清得嚟好好飲👍🏻
仲可以自選$40以下嘅飲品一杯
Cappuccino 奶泡打得綿滑咖啡味都幾香☕️

見到旁邊有個食客叫咗漢堡🍔
個burger好大之餘仲配有海量薯條🍟
下次可以一試😚✌️🏻
晏晝嚟食一定要book位,因為呢間真係小店
成日都坐滿就冇得入嫁啦🙈
2020-06-17 823 瀏覽
本身想食另一間,估唔到星期一無開門之後係同一條巷見到依間cafe, 而且有岩我低醣既餐單(點知入到去先知無哂)兩個人,叫左兩份主食egg benedict, 基本上無咩出錯,沙律又夠新鮮蛋既熟度岩岩好,一切d 蛋汁流哂出黎慢煮雞胸,所以雞胸都尚算嫩身,唔太鞋但面頭莎莎醬真係少得滯同太大粒d 味入唔到去雞胸度,薯條夠熱同脆但估唔到一間cafe 最差既係咖啡,咖啡味唔香而且好酸。。。成餐飯竟然以一杯失敗既咖啡做結尾。。
本身想食另一間,估唔到星期一無開門

兩個人,叫左兩份主食

egg  benedict(salmon)

egg benedict, 基本上無咩出錯,沙律又夠新鮮
蛋既熟度岩岩好,一切d 蛋汁流哂出黎

慢煮雞胸拼薯條

慢煮雞胸,所以雞胸都尚算嫩身,唔太鞋

但面頭莎莎醬真係少得滯同太大粒

d 味入唔到去雞胸度,薯條夠熱同脆

成餐飯竟然以一杯失敗既咖啡做結尾。。
2020-06-15
慢煮雞胸拼薯條
2020-05-25 852 瀏覽
洋蔥湯好足料,有好洋蔥,保留咗洋蔥嘅口感唔會好軟爛,味道清甜。牛肉芝士肉醬千層麵 ($98)賣相好吸引!成塊芝士喺面,而每層麵中間都有滿滿嘅肉醬同芝士。千層麵比較薄身,醬汁好入味,每一啖都包含咗濃濃嘅芝士同肉醬,芝士控一定唔可以錯過呀!仲有好多沙律伴碟,可以減低油膩感,加埋個黑醋,酸酸甜甜好開胃!煎三文魚伴蕃茄沙沙及薯條 ($148)魚皮煎到勁香脆,魚肉火候控制唔錯,唔會過熟而變得乾嚡,不過仍有進步空間,可以嫩滑啲!薯條熱辣辣,炸得到外酥內軟,好好味!Rose Latte無咩玫瑰味,但勝在唔係好甜,咖啡水準有啲參差。

洋蔥湯

好足料,有好洋蔥,保留咗洋蔥嘅口感唔會好軟爛,味道清甜。
洋蔥湯

牛肉芝士肉醬千層麵 ($98)

牛肉芝士肉醬千層麵

煎三文魚伴蕃茄沙沙及薯條 ($148)

煎三文魚伴蕃茄沙沙及薯條

薯條熱辣辣,炸得到外酥內軟,好好味!
薯條

Rose Latte
無咩玫瑰味,但勝在唔係好甜,咖啡水準有啲參差。
Rose Latte
薯條
2020-03-03 1213 瀏覽
早上十一點嚟到灣仔拎啲野難得過海 早一日已經諗好要靜靜地飲杯靚咖啡提神篩選一番後 對主打澳洲風格的「Mansons Lot」最感興趣🤓店舖內外裝修均低調平實 帶點復古味☺️不隨波逐流走時下文青或奢華路線👍🏻有獨特風格接近十二點到店內幸好中午用餐人潮未至匆匆點了一杯flat white($40)店員似乎都有啲愕然😂呢個時候入嚟唔食lunch 仲要單點一杯咖啡堂飲🤣店內有一對男女 小編則面壁坐Flat white送到 入口非常絲滑札實 牛奶部分厚實 存在感高 易入口 但咖啡體after taste強 喝畢後仍餘韻強勁😊高質
早上十一點嚟到灣仔拎啲野
難得過海 早一日已經諗好要靜靜地飲杯靚咖啡提神

店舖內外裝修均低調平實 帶點復古味☺️
不隨波逐流走時下文青或奢華路線👍🏻有獨特風格
接近十二點到店內
幸好中午用餐人潮未至
匆匆點了一杯flat white($40)
店員似乎都有啲愕然😂

但咖啡體after taste強
喝畢後仍餘韻強勁😊高質
  • Flat White
2020-02-28 671 瀏覽
星期日一早約好咗朋友仔嚟汕頭街搵食,本身唔係嚟呢間,可惜冇開舖,誤打誤撞幫襯。雖然近排少咗好多人出街食飯,但係呢間餐廳舖頭細細都有8成滿,相信有一半係熟客。雖然坐位距離比較近,但感覺都舒服。餐牌款式都唔少,是日我㨂咗個牛肉闊麵,朋友就選擇咗魚柳意大利飯。牛肉闊麵睇落好似細細件,相信係片裝芝士喺個闊麵面,啱啱好覆蓋晒個闊麵,牛肉碎份量都唔少,味道平均,伴碟有沙律菜配上黑醋,食落份量對女士嚟講就真係好足夠。魚柳意大利飯,份量十足,魚柳件大大件,厚得嚟嫩滑,飯嘅口感軟硬度適中。加杯Long Black,咖啡味香,濃淡度啱啱好,冇酸味,一杯真係唔夠喉。當日我倆傾到唔知時間,只知客如輪轉,亦有滿坐嘅時候。雖然我哋兩個原來都傾咗大概都有2個鐘,不過服務員們都有為我哋添水,感覺良好。
牛肉闊麵
魚柳意大利飯
Long  Black
牛肉闊麵
魚柳意大利飯
Long  Black
2020-02-25 572 瀏覽
Mansons Lot📍灣仔 Wan Chai.⭐️ 位於灣仔汕頭街嘅Mansons Lots係一間走澳洲風格嘅cafe 室內嘅位置比較狹窄 但係lunch hour都有好多人嚟食 食物主要以輕食為主: All-Day Breakfast, Toast, Risotto, Pasta 佢哋亦都主打espresso 啱哂中意嘆咖啡嘅您🥰.🥒 Chicken Risotto with Zucchini and Spinach Sauce 雞肉菠菜意大利飯 $108: lunch set (daily soup or salad, fresh main course, and a drink within $40).☕️ Cappuccino
Mansons Lot
📍灣仔 Wan Chai

☕️ Cappuccino
Cappuccino
2020-02-06 470 瀏覽
灣仔汕頭街雖然唔多起眼,但其實巷內都有好幾間小店,Mansons Lot就係其中一間話明小店,店舖當然不大,放到幾張枱仔,不過唔算好迫夾,係度飲杯咖啡hea下都不錯既Vegetarian All Day Breakfast有多士,牛油果,炒蛋,集菇,薯餅同埋沙律,正常all day breakfast既食材,但肚餓既關係覺得特別好食Flat White奶泡做得好好,好滑,咖啡唔酸同飲到咖啡既味道,我鍾意Artisan Toast煙三文魚,牛油果再搽上cream cheese, 真係好夾好好味 Cappuccino拉花拉得幾靚,奶泡同flat white一樣咁滑,不錯Fries朋友食左一條話咸到食唔到,要求重做過一份,但店員堅稱係芝士既咸味,佢地無加鹽,朋友話無可能,其實放大張相睇都睇到一粒粒鹽,拗黎都嘥時間,我地最後cancel咖啡,all day breakfast同toast都不錯,係價錢略貴,同店員態度有點囂張外,基本上都係一間不錯既cafe
Vegetarian All Day Breakfast

Flat White
奶泡做得好好,好滑,咖啡唔酸同飲到咖啡既味道,我鍾意

Artisan Toast

Cappuccino
拉花拉得幾靚,奶泡同flat white一樣咁滑,不錯

Fries

2020-01-16 314 瀏覽
灣仔嘅汕頭街有好多嘢食 會突然之間見到啲唔知點解但係冇食過嘅Cafe仔😂😂我哋嗰日就係呢條街覓食之後見到呢一間好似仲有位 我哋就決左一戰😎·7oz Beef Burger $98一見到佢個Menu寫住7oz既牛 好似好legit咁 所以我就嗌咗😎😎佢係你一嗌佢即整嘅 所以上菜既時候所有野仲係熱辣辣😋佢個麵包有稍為烘一烘 呢個我覺得有加分既🤩同埋佢個牛煎得真係啱啱好 有鎖住肉汁得黎唔會過熟 同埋佢入邊啲蕃茄都好juicy 成個漢堡包都幾好食keke佢啲薯條即炸嘅 所以一定好食既😏·#rbyeat#rbycafe#rby灣仔·📍灣仔汕頭街15號地下
7oz Beef Burger $98
tomato  soup
7oz  beef  burger
tomato  soup
2020-01-12 291 瀏覽
去完冬日美食節仲想醫肚,於是同朋友求其黎左依間cafe食個下午茶同飲咖啡。佢有啲afternon tea set有送咖啡/茶。我同朋友就一人叫左honey scone, 一個就叫左apple crumble.咁落單嗰陣,店員都有特登同我地講,佢哋嘅honeyscone係偏硬嘅質感,咁我哋嗰陣就都冇乜所謂,就話好啦試下。但個鬆餅上到枱之後,睇相都見到其實係一個光酥餅咁嘅樣。食物都非常之硬同埋乾,雖然係有蜜糖嘅味道,但係真係難以下咽。結果係食淨嘅Apple crumble係好少少, 但唔係出面食開baked apple crumble咁.... 依個都只係一般般。最後飲埋杯咖啡,不過不失。但食物質素真係打哂折扣.... 同埋原來加flat white要再加錢的。感覺食物價錢同質素對唔上,下次喺灣仔我會選擇去第間cafe.

Honey  scone

Apple  crumble

星期日本身諗住食個brunch,去到原定想去嗰間餐廳門口先發現依日緊急裝修唔開😅,即刻要轉場。好在身處於灣仔,周圍都係食肆,而且醒起其中有一條旺中帶靜嘅街:汕頭街,有好多唔同種類嘅餐廳,而啲餐廳又好似幾吸引,定價唔算貴,所以就去碰下運氣啦😛。不過其實上次經過汕頭街,我都已經有間心水想試,就係Mansons Lot。首先因為出面有張outdoor seat好似好chill咁,第二係見到有甜品食,即刻心心眼😍。星期日中午時份,咖啡店坐滿人,但我哋都啱啱好有位。小店裝修有少許古典風,以木調做主題🕰,並於牆身掛上唔少掛畫,其中兩幅都畫咗樹林,望落真係有少少豁然開朗(放鬆)嘅感覺🙈。但留意返,咖啡店其實幾細間,右手邊係廚房,左手邊所有座位就一眼可以望哂,除咗一個隱蔽位。由於空間有限嘅關係,所以枱與枱之間都比較迫,唔算話好好坐。但我同朋友好幸運地💫喺落單前轉到去秘密隱蔽位到坐,好似一個private corner咁,闊落啲,頓時胃口大開🤤!以一間咖啡店嚟講,食物種類算好多🍽,All Day Breakfast, Burger, Risotto, Omelette, Artisan Toast, E
以一間咖啡店嚟講,食物種類算好多🍽,All Day Breakfast, Burger, Risotto, Omelette, Artisan Toast, Eggs, Salad同Main等等,都各有幾款選擇。當然唔少得Sweets甜品同飲品啦😆,飲品主要係咖啡,另外亦有朱古力同茶🍵等。
Smoked Salmon Spaghetti & Soft Cheese Cream Sauce($103),🍝意粉造型唔錯喎,煙三文魚份量好多,唔係平日嗰啲好孤寒咁得兩片。上碟時先諗起soft cheese其實無乜味,而且一嚿嚿唔係sauce嚟,個意粉會唔會好乾呢?但意粉食落一啲都唔乾之餘,個汁仲好好味,又唔漏,加上意粉軟硬到適中,好好食啊😋。依碟意粉,無論味道同份量都喜出望外!
Parma Ham Risotto with Spicy Tomato Sauce($103),同樣地,意大利飯造型吸引😌,份量多,風乾火腿有成五、六片,大大片!我本身預期個飯應該幾濃味下,甚至幾辣🌶,但佢相對地比較淡,蕃茄味🍅唔出,所以唔酸;而辣味就有,但係BB辣level,唔飲水都無問題。不過唔濃味嘅飯配上鹹鹹嘅Parma ham🥓(唔會過鹹)就一拍即合,互補長短,夾埋一齊食變得好match啊。
Eggs Benedict Florentine
Eggs Benedict Florentine($83),Florentine即係指菠菜Spinach🌱。本身想要三文魚的,但意粉已經叫咗,廢事撞啦!Muffin上面先放啲菠菜,然後再加隻水波蛋,就搞掂。一啖係食唔哂的🤣,會爆漿,哈哈。初頭摸落塊包到好似硬硬哋、又唔太熱,有啲失望,食落發現只係個邊位脆,入面仲係暖暖哋同鬆軟嘅。🥚Eggs Benedict夾菠菜係好食的,但始終都係有啲寡🙈,食慣肉的我建議加配煙三文魚一齊食,應該會再好食好多。另外,蛋側邊嘅沙律菜都幾好食🥗,黑醋汁好味。
Iced Long Black
飲品方面,我朋友要咗Iced Long Black($40),佢係愛咖啡之人,鐘意飲黑咖啡,唔落糖唔落奶,品嚐咖啡豆嘅原味☕️。佢話Long Black好飲係因為比起Americano更濃更香,但佢對依一間嘅Long Black感到好失望喎,完全唔濃唔香,唔知係咪叫咗凍又有啲影響,只係比起茶記齋啡好啲喎😳,普通到一個點。上述係節錄自我朋友嘅評價,我自己對咖啡無研究,但飲咗啖都覺得唔香加無乜特別。
Hot White Chocolate
至於我就要咗Hot White Chocolate(Large)($60),其實我覺得一杯朱古力要成幾十蚊好貴😖,如果唔好飲,更加會激親。熱白朱古力隻色果然係淡啲,偏白色/好立克嘅色,所以上面個拉花都只係隱約見到。嗯,味道唔錯喎,唔太甜,有啲似Hershey’s隻曲奇白朱古力,真係同平日嘅熱朱味唔同,好飲🤤,加上Large真係幾大杯,算係值回票價啦。
終於到甜品喇,我哋兩份都要咗🍞麵包類,所以我朋友成程都話唔覺食緊甜品,只係食緊甜嘅麵包🤣。下午茶時段,甜品好似有套餐,送飲品抵啲。
French Toast with Fresh Berry & Ice Cream($68),呢個仲唔係法蘭西多士?哈哈。甜品賣相非常精美😍,兩片多士疊住咁擺,上面放咗球雪糕,側面就放咗啲藍莓同士多啤梨🍓。我再淋咗啲楓糖上多士面,望落同食落都甜甜的,好開心。多士size唔大、薄薄哋,咁樣反而仲好,甜品不宜太heavy(而家已經夠heavy🙈)。多士煎到金黃色好靚,包包仍然保持鬆軟,而且熱辣辣煎起,見住上面嚿🍨雲呢拿雪糕好似熱鍋上嘅螞蟻咁溶緊😆。視覺效果好正,但因為隻碟太平,啲雪糕溶咗後瀉咗出枱...。
Our Homemade Banana Bread
Our Homemade Banana Bread($48),呢個我都覺得真係唔係好似甜品XD,賣相ok嘅,都係用上雜莓點綴,而且仲加咗肉桂粉喺面,幾香。不過食落我就覺得一般,一嚟口感比較實,有啲似馬拉糕,但又無咁鬆;另一方面就係都無乜香蕉味嘅🍌,唔夠香,我覺得港式餅舖整嘅香蕉糕仲好食、仲香。如果要講優點就係,依個食完會好飽囉,而且都夠濕的,但總體我認為唔特別需要試。
講完食物,想講少少有關服務方面,其實大致上都ok的,小店內全部都係男店員,大部分都親切、有禮貌,一坐低時亦有斟杯水俾我哋。唯獨係有一位無帶眼鏡嘅店員態度就比較rude😐,我行出去加單,佢明明見到我,但就無反應,我企咗陣忍唔住嗌唔該,佢先take order,但都勁無禮貌,好似我講得好唔清楚咁。呢個係成餐美中不足嘅地方,如果唔係佢,會係一個100分嘅體驗。
總括嚟講,依間小店無令我失望,甚至可以話係喜出望外😁!因為我冇諗過一間咖啡店嘅食物質素會咁好,份量又多,價錢亦算合理唔太貴。我原本只係諗住嚟打下卡hea下,而家算係一個意外嘅收穫,令我好滿足咁度過咗一個星期日嘅中午。
2020-01-05
Eggs Benedict Florentine
Hot White Chocolate
2019-12-30 398 瀏覽
星期日去會展冬日美食節, 去前到灣仔先食個午餐, 係openrice搵到呢間口碑唔錯嘅Cafe, 就同朋友試試看!我同朋友分別叫咗vegetarian all day breakfast 同埋蒜蓉帶子意粉😋仲有2杯long black, 佢地個long black係double shot, 真係岩哂唔夠瞓嘅我!! 比我撐足一日!!食物質素十分好, 份量夠,味道好😁 同一個價錢,比係出面其他餐廳一定係屬於性價比高😎 值得一試!
2019-12-17 430 瀏覽
Lunch time 經過幾次都full 咗,訂位又只可以訂12點或者1點,想食咗好耐,今日終於食到啦。雖然難book位,但都值得嘅。 salad賣相好靚,真係可以增強食慾,veggie burger有好多牛油果,好有誠意,薯條同oak milk latte 都好好味😋好滿足嘅一個lunch!餐廳嘅咖啡唔錯,仲有soy milk 同oak milk揀,非常好👍🏼👍🏼另外有dark chocolate 飲,幾特別。

Oak  milk  latte
Dark  chocolate
2019-12-17
2019-10-29 865 瀏覽
這家cafe是我近期同朋友的lunch time最愛價錢合理Lunch set款式不定期轉換 走西式路線包主食、沙律/餐湯和$40以下的飲品.飲品方面咖啡是選用偏nutty的澳洲精品咖啡豆.辣肉腸蕃茄意大利粉一上菜店員會問要不要加即磨芝士粉意大利粉的煙韌度剛剛好 十分彈牙 用料和調味方面亦十分用心和有誠意.Piccolo飲品方面點了Piccolo 奶泡打得好滑咖啡有堅果朱古力風味喜歡nutty咖啡的 我相信你會好喜歡啊
這家cafe是我近期同朋友的lunch time最愛

飲品方面點了Piccolo 奶泡打得好滑
咖啡有堅果朱古力風味
喜歡nutty咖啡的 我相信你會好喜歡啊
2019-10-22 481 瀏覽
最近食太多噶中餐啦,今日想轉轉口味食翻個西餐,於是去左我成日都去噶西餐廳Mansons Lot,我真系好中意食哩間店噶沙律,好合我噶心意,對於一個減肥噶人士來講,真系良心推薦!沙律份量超級足,雖然系輕食,但系絕對飽,三文魚沙律真系好好味!三文魚好新鮮,而且都幾多塊噶,口感非常好,配菜都好多,新鮮得來又脆蔔蔔,真心唔錯噶!