2021-10-18 47 瀏覽
油麻地佐敦多野食好多人知,但好多人未必知呢到有間咁特別嘅cafe,🥰🥰🥰佢棟都係,每層都有不同特色。而我最中意佢地杯豆腐豆腐咖啡☕️☕️☕️,好有豆腐香,而咖啡面的沙冰球都係用豆腐做,所以就算溶左冰都唔會變淡,越飲越有香味😋😋😋😋朋友叫左芝麻沙冰,打得好滑,唔會飲落去kick 住喉嚨,好香芝麻味,而且好大杯,連蓋都頂住左🤣🤣🤣其實好想試埋佢地嘅bagel🥯,但實在杯野飲太飽肚,最後都係無試😅
2021-10-15
下午茶
2021-10-07 59 瀏覽
放假要chill chill😌難得放annual 去左想去好耐既Mamaday cafe~ 食左件是日限定柚子cheesecake加dirty~ 不過因為要自己棒餐上樓...會影響dirty 美感 所以建議大家飲番cappucino 個d 好啦😂成間cafe 繼續堅持其餘兩間餐廳既特色裝修~ 除左外牆有副對聯外, 點完餐上樓會經過條既復古又七彩繽紛既樓梯~絕對打卡able💃另外樓上仲有兩隻貓貓😌😌陪大家共享high tea/工作😆😆
放假要chill chill😌

2021-09-26 64 瀏覽
Mamaday Studio 油麻地店行Cafe 路線~店內有超多打卡位~樓梯轉角、露台等等好多位都好靚,岩哂打卡!可惜今次我自己一個嚟松露芝士蕃茄比高 $56個松露芝士醬係重點~ 味道唔錯!今日可能我箍緊牙,我覺得好硬~切都切唔到,要搣細佢食朱古力伯爵茶蛋糕 $48 😍非常好味😋😋朱古力同伯爵茶嘅味都好突出,亦唔會太甜餅底係Oreo👍🏻抹茶牛奶 正常水準~採用小山園抹茶粉同埋日本牛奶不過有好多貓貓周圍走,所以出入都要記得閂閘!另外,佢地係pets friendly, 好多人都有帶狗狗上嚟!👍🏻👍🏻
Mamaday Studio
油麻地店行Cafe 路線~

松露芝士蕃茄比高 $56

朱古力伯爵茶蛋糕 $48
😍非常好味😋😋朱古力同伯爵茶嘅味都好突出,亦唔會太甜
餅底係Oreo👍🏻

抹茶牛奶
正常水準~採用小山園抹茶粉
同埋日本牛奶

2021-09-25 55 瀏覽
喺佐敦返完工,搵嘢食醫肚,諗起好耐冇食Mamaday studio 喇 😋 最鍾意佢係西式coffee shop輕食路線 🍽 本來堂食同堂飲都係用外賣紙盒紙杯,原來可以要求用堂食杯碟 😶 亦接受自攜外賣器皿 👍🏻 店員都好樂意幫我呢個環保L 👍🏻👍🏻喺地下落咗order先,再上二三樓揾位 😎 記得要關閘,以免走貓❗️因為而家貓貓可以喺樓層走圍走松露醬蕃茄bagel ($52) : 口感紮實得嚟又煙韌,好有咬口,烘得脆卜卜培茶戚風蛋糕 ($52) : 超級軟綿綿,比較濕身,d cream 唔會太甜,推介!Latte (regular $38) : 揀咗nutty,好順口同balance,酸度苦度啱啱好IG @mamaday.studio .

IG @mamaday.studio
// brownie + earl grey cheesecake + matcha latte + sea salt caramel honeycomb //I’ve heard a lot of good reviews of their desserts and I couldn’t wait to try them out anymore so I decided to head here for with my friend for a quick bite and coffee fix🙂 located conveniently near the mtr, it’s very easy to find and you don’t have to walk that long either! They have a variety of drinks, coffees, teas, cakes and bagels to choose from, but I was in the mood for something sweet so I ordered an earl gr

I’ve heard a lot of good reviews of their desserts and I couldn’t wait to try them out anymore so I decided to head here for with my friend for a quick bite and coffee fix🙂 located conveniently near the mtr, it’s very easy to find and you don’t have to walk that long either! They have a variety of drinks, coffees, teas, cakes and bagels to choose from, but I was in the mood for something sweet so I ordered an earl grey cheesecake, a brownie and a sea salt caramel honeycomb coffee. Everything is handed to you in cute little trays/ baskets which allows you to easily carry to the first or second floor. Luckily, it wasn’t too crowded when we went so it was easy to find a spot! Each floor and corridor is decorated in such a unique style that it honestly speaks for itself, it’s so very worth the visit. The food and drinks add onto that experience because it tastes very high quality! The brownie is called the best brownie in town and tbh it might as well be! It was rich in chocolate flavour with bits of almonds, nuts inside AND it wasn’t too sweet! It wasn’t too moist, or chewy or soft, just the perfect texture! The earl grey cheesecake had a biscuit base which went very well with the creamy cake! I was so surprised to find that the earl grey flavour wasn’t insanely artificial like some places I’ve tried before🥲. This place is definitely worth the visit, plus everything is so ig worthy! 😍
2021-09-17 1046 瀏覽
#cafeeatcovery #佐敦eatcovery💡 玩味打卡cafe💛小編平時番工有收工無放工,終於頂唔住,要出去附近飲杯野,抖下氣。呢間遠遠都見到成間野好colorful,裝修好別緻,非常有風格!仲有成3層,連樓梯口都有座位,成間gallery咁,最重要係有埋貓貓陪你chill同佢玩下。🍽 朱古力布朗尼🍫🍰朱古力味濃厚,但又唔會太甜。而且又唔會太乾身,中間仲有啲濕潤,仲有粒果仁,令口感更豐富!🍽 洋蔥藍莓貝果落Order後需要等大約10分鐘,店員會即時幫忙加熱。Bagel質地偏硬身,外皮有少少脆,內層有小小煙韌,如果再軟身多少少就更好啦!食到淡淡嘅藍莓味,配埋有小小蒜香味嘅cream cheese,令人有驚喜😍🍽 隨心調製沙冰天氣咁熱最啱飲番杯沙冰降溫,見到個名好特別!原來係芝麻味,飲落有啲似芝麻糊味,但係沙冰既質地,都幾特別,飲完即刻好解渴。#佐敦食咩好 #佐敦美食 #好西 #小店# 情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #佐敦 #佐敦cafe #相機食先 #chill #hkfoodie #food #hkinstagram #foodie #hkfoodporn #h
#cafeeatcovery #佐敦eatcovery

💡 玩味打卡cafe💛

🍽 朱古力布朗尼🍫🍰

🍽 洋蔥藍莓貝果

🍽 隨心調製沙冰

#佐敦食咩好 #佐敦美食 #好西 #小店# 情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #佐敦 #佐敦cafe #相機食先 #chill #hkfoodie #food #hkinstagram #foodie #hkfoodporn #hkfood #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodlover #cafe #玩味cafe #貝果 #bagel #朱古力布朗尼 #chocolatebrownies
#brownies
  • 洋蔥藍莓貝果
勁chill勁有style嘅一間3層cafe🍥連樓梯間區間都設計感十足🧑🏻‍🎨平日嘅下午無乜人嚟,加上店員好少上樓,買個小食坐成日或者想轉換下環境remote working都得🤣~有2隻貓店主好親民🐈🐈完全唔驚人,仲會成日走來走去巡舖😆💕不過要小心唔好比佢哋唔小心食錯野呀🤭1️⃣ 松露蕃茄貝果 $56 🤍4/5🌩 貝果厚實得來又唔會太硬梆梆,好有咀嚼感😋🌩 松露醬有驚喜,好香好濃嘅松露味✨鹹鹹地同貝果一齊食好match👍🏼✨🌩 不過相較起嚟蕃茄味冇咁突出💦2️⃣ Daily Special: Honey muster 五花肉批 $68🤍5/5🌩 超級好食!🌟🌟🌟🌟🌟🌩 望落好似一塊切開咗嘅Pizza,其實份量唔少,但係會越食越肚餓😌🌩 新鮮熱辣🔥切落去勁酥脆,好似切緊薯片咁🤣🌩 五花肉都焗到嗰邊好脆😍而且油脂均勻😋再mix埋軟糯嘅芝士,係一個好出色嘅鹹點🤩3️⃣ 73.5% 朱古力(H) $38 🤍4/5🌩 朱古力味好香濃😋🌩 鍾意佢唔會太甜,唔會飲完好口渴🥰

1️⃣ 松露蕃茄貝果 $56 🤍4/5
🌩 貝果厚實得來又唔會太硬梆梆,好有咀嚼感😋
🌩 不過相較起嚟蕃茄味冇咁突出💦

🌩 超級好食!🌟🌟🌟🌟🌟
🌩 新鮮熱辣🔥切落去勁酥脆,好似切緊薯片咁🤣

3️⃣ 73.5% 朱古力(H) $38 🤍4/5
🌩 朱古力味好香濃😋
🌩 鍾意佢唔會太甜,唔會飲完好口渴🥰

73.5% 朱古力(H) + 松露蕃茄貝果

• Honey  Muster  五花肉批
🍴Sea-salted Caramelcomb (Iced) HKD 48飲之前要先攪底💭咖啡同焦糖味完美融合🥳咖啡味亦都好香💩覺得係比較nutty既口感☕️而且面頭仲有啲焦糖脆脆 食埋都唔會過甜😋🍴Tofu & Tofu ice cream HKD 48同個名一樣 面頭有豆腐雪糕 仲真係有豆腐係底😂夠哂特別😎呢杯其實甜度都適中👌🏻但如果鍾意咖啡味重既人可能就會覺得甜左少少啦🙈建議可以加多1shot 就更醒神😉🍴Homemade Mamaday Pizza HKD 68因為係即叫即焗🔥需時8-10分鐘⏱係薄既餅底上有滿滿芝士同鴨胸做配料😚熱辣辣食很不錯👍🏻🍴Best Brownie In Town HKD 42要講呢個brownie最欣賞佢既地方 真係甜而不膩 但又唔會唔夠味😍自己一個都輕鬆ko一嚿😎而且口感比較蓬鬆 唔會太實太硬😬同💩一樣鐘意朱古力既話記得要試阿🥳🍴Matcha Cheesecake HKD 58餐廳每隔一排就會轉下蛋糕口味 而呢一款就係期間限定啦~先講成件cheesecake口感都係好軟滑😚綠茶味亦十分濃郁🍵配埋紅豆蓉食 甜甜地仲可以中和下綠茶既澀味添😋

🍴Tofu & Tofu ice cream HKD 48

🍴Best Brownie In Town HKD 42

🍴Matcha Cheesecake HKD 58
2021-09-10 40 瀏覽
Cafe 好colourful ,有玩味感覺~餐廳好多打卡位,而且有兩層,座位夠多,連樓梯口都有位座。坐得休閒~係一個唔錯嘅地方。 好想食戚風蛋糕,但係是日賣晒。揀咗布朗尼、熱海鹽焦糖咖啡及熱朱古力咖啡☕️咖啡店仲有少量室外位置,店內仲有兩隻貓貓可以隨便影相、同佢玩下。朱古力布朗尼味道幾好,細細件又唔會太甜,啱晒想食甜品又怕肥嘅人~咖啡幾好飲,仲有靚靚拉花。熱朱古力咖啡咖啡味香濃,而且帶有朱古力香~海鹽焦糖咖啡,鹹鹹甜甜,咖啡味突出~呢度自助形式,落完單等一陣,自己拎上去搵位坐~平日真係唔錯可以坐耐啲~

2021-09-07 56 瀏覽
一直都知Mamaday係走Fusion 路線,今次就去咗油麻地嘅Mamaday studio , 有別於另外兩間Mamaday,因為哩間主要係食輕食💛本身一心想試佢杯73.5度朱古力,可惜賣哂🥲終是就叫咗杯Matcha Latte ($48) ,逼男朋友叫咗杯最出名嘅豆腐豆腐咖啡 ($48)跟住再嗌個海鹽焦糖蛋糕 ,另外嗌咗個Daily 款,但已經唔記得咩款🥲蛋糕價錢都唔記得老老竇竇,海鹽焦糖蛋糕okay 嘅,海鹽同焦糖都出嘅,但只係普通果種,冇話好驚嘆果種😮‍💨另外嗰款連叫乜嘢名都唔記得,可想而知佢係幾唔特別。Matcha Latte 抹茶味係夠濃嘅,okay啦! 豆腐咖啡,豆腐雪糕加咖啡,幾特別,咖啡味都夠香至於環境,不得了,每個角落都係打卡位🥰放假同男朋友閨密飲杯野打吓卡傾吓偈都係一個唔錯嘅選擇架👍🏻仲有記得閂好門,因為佢地有兩隻主子係度架😼

至於環境,不得了,每個角落都係打卡位🥰
2021-09-02 41 瀏覽
油麻地呢一間咖啡店,真係嚟多幾次都唔會厭🥳因為之前飲下午嘅時候嚟過一次,果次淨係試咗佢哋嘅咖啡☕今次因為仲未食嘢,所以就試埋佢哋嘅小食先!🤩試咗兩款,同樣好高質。我叫咗一個牛角包,同埋當日嘅精選鹹點,原來鹹點係煙肉批,店員order之後都會用焗爐幫你加返熱,🥧焦香嘅金黃面真係好靚好吸引~食落都好有牛油嘅香味,而且酥皮都多層好鬆化。另一個我哋叫咗牛角包,🥐豐富嘅餡料食落去口感好清新,有生菜更加爽口。呢度可以吹水同friend傾偈,仲有唔少嘅特色牆可以俾你打卡🤓

2021-09-01 1030 瀏覽
今日放左半日假同朋友一齊 HEA,行過佐敦想搵個地方坐下。行左入廟街左右見到呢間Mamaday studio,睇過OP 都好好打卡,就入去試下佢。我地首先填完資料就先上樓上搵位,再落番樓下買野飲同食。呢間係Mamaday 輕食同野飲,如果餓既建議大家去食完正餐先。上到樓上都幾驚喜,原來有貓貓,我同朋友都好鍾意貓,但貓貓唔知係咪怕人,唔入黎坐既地方,兩隻都係樓梯訓緊美容教。我落去叫左2個咸點2杯野飲,哥哥仔話等10-15分鐘,我可以上番上面等。我叫左杯 『小山圓宇治抹茶牛奶』,另外朋友叫左『隨心調製梳打』,野杯可以等埋上去坐住等。我杯抹茶就細杯左D,但抹茶味算濃,唔錯 !朋友好期待佢果杯乜黎,我地睇過佢係士多啤梨同藍莓加利賓納既梳打,唔太甜都幾好飲,可以一消呢個熱死人既天氣 !我地點左一個 Pizza,一個批,呢個係芥末煙肉批。個芥末煙肉批係由酥皮制成,成件事邪惡左,但效果好好呀!! 入面仲勁多料,但就冇咩芥末味,煙肉好在唔太咸,唔係咁多餡料會咸死,哈哈哈。食完呢個都幾滿足 ~ 呢個係鴨肉芝士 Pizza,個 Pizza 餅底比我想像中薄,好似春卷皮,好脆!! 面既配料都幾足,味道都唔錯
睇過OP 都好好打卡,就入去試下佢。

如果餓既建議大家去食完正餐先。

我地點左一個 Pizza,一個批,呢個係芥末煙肉批。

呢個係鴨肉芝士 Pizza,個 Pizza 餅底比我想像中薄,好似春卷皮,好脆!! 面既配料都幾足,味道都唔錯,如果係真係麵包底會好好多 ~
2021-08-30 38 瀏覽
位於油麻地呢間MAMADAY STUDIO好適合打卡同CHILL下,由樓梯至到座位,周圍都係打卡位📸,文青又岩,潮人又岩,你又黎左朝聖未呢🤩🙌🏻🧉隨心調製沙冰 DEPENDS ON YOUR MOOD FRAPPE $48朋友被飲品個名吸引咗,叫咗杯試下,呢杯隨心調製沙冰聞落已經陣陣清香花味🌹飲落似有桂花🌸同菊花🌼等材料 ,而且甜度適中,最啱夏天清暑飲🌞☕️你好污糟 SO DIRTY $38DIRTY本身係凍奶加特濃咖啡,做到層次都要有啲技巧,哩杯「你好污糟」做到果種層次,飲落有咖啡味☕️之餘,奶味🥛都好特出,互相輝映☺️🍰戚風蛋糕 CHIFFON CAKE $52口感鬆軟,望落回彈力十足既蛋糕,戚風蛋糕最緊要就係空氣感💨,相比起其他種類既蛋糕一定無咁邪惡 ,而食落似可可味🍫,唔會太甜,配咖啡或茶都唔錯😍可能暑假關係,平日黎到都唔少人喎,我哋就㨂咗坐outdoor,店主好貼心照顧,放咗風扇係度比我哋降溫😘👍🏻

☕️你好污糟 SO DIRTY $38

🍰戚風蛋糕 CHIFFON CAKE $52

2021-08-26
2021-08-30 26 瀏覽
位於油麻地的mamaday studio ,未入到入面都已經知道入面充滿了藝術氣息, 滿滿的擺設, 各種的圖畫, 陶瓷和裝置都獨具特色。 店內的餐牌用了簡單的設計, 同店舖成了一個強烈的對比我當天就飲了一杯cappuccino 和叫了一份戚風蛋糕, 咖啡偏nuty ,好岩我口味,因為我不太喜歡偏酸的咖啡。 杯子的設計都得意, 上面的愛因斯坦卡通牌,樣子很滑稽。 蛋糕方面,很鬆軟, 賣相不錯,加上一杯咖啡。 美好的下午又過了一天了

店內的餐牌用了簡單的設計, 同店舖成了一個強烈的對比

2021-08-28 24 瀏覽
在佐敦鬧市找到一間很Chills的cafe設計獨特試了個豆腐咖啡☕️還在真係有蛋黃味的蛋黃甜品🍮傾計一流兩層外面都有陽台佈置得很有特色🧳絕對係一流的hea點好多女仔來打咭影專業靚相我算影得少了🤣夕陽🌇時外面的陽光燦爛好舒服美麗啊下次再來啊
2021-08-26
  • 鹹蛋蛋糕