2022-02-03 289 瀏覽
就黎改名做二訪Jenny🤣打卡位真係超多,三層高加埋唐樓內外都咁colourful真係冇理由唔encore!貫徹mamaday搞鬼風格,牆身壁畫同埋menu都夠晒local無厘頭風👻最正一定係條髹上色彩繽紛漆油嘅樓梯,配埋轉動嘅disco燈光,有啲迷幻又糜爛好吸引🤤想轉小清新風,可以走出佈滿植物嘅小露台🌱一次過儲晒相慢慢出ig😏𝙁𝙤𝙤𝙙🥯松露蕃茄貝果 $56即使第二次食,水準仍然keep到😙上手暖笠笠,食落一啲都唔硬,有粒粒烤蕃茄,蘸上松露cream cheese真係食到唔停口。原來呢隻cream cheese係進口貨,有啲來頭喎😇🍫布朗尼 $42鍾意特別濃嘅朱古力味,食落去舊brownie較滑身但又唔算好fudgy,鍾意朱古力嘅朋友應該會中意🤤𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🧂海鹽焦糖咖啡 $46入口好smooth唔太甜,嗌凍好啱夏天飲~鋪面有焦糖脆脆,可惜好快就融晒🥲Jenny比較鍾意上次試嘅豆腐豆腐咖啡多啲,比較特別~睇開Jenny嘅都知道,影人影景外仲有鋪影動物癮🤪而呢間cafe嘅店主有養貓🐈除咗衝出閘門同露台會嚇人一跳外,其實好溫馴好好影🥰征服左大家嘅相機~但靚女們影相時記得關好大閘、露台門,保

𝙁𝙤𝙤𝙙
🥯松露蕃茄貝果 $56

🍫布朗尼 $42

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🧂海鹽焦糖咖啡 $46

睇開Jenny嘅都知道,影人影景外仲有鋪影動物癮🤪而呢間cafe嘅店主有養貓🐈除咗衝出閘門同露台會嚇人一跳外,其實好溫馴好好影🥰征服左大家嘅相機~但靚女們影相時記得關好大閘、露台門,保護貓貓們嘅安全呀~

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
🥯松露蕃茄貝果
🍫布朗尼
  • 松露蕃茄貝果
2022-01-29 241 瀏覽
朋友好耐之前就已經不停話想黎呢間cafe打卡,終於等到我星期日放假可以去啦。呢間cafe真係令人十分驚喜😍 呢間cafe係自助形式嘅,先係地下入口處落單畀錢,然後自行搵心水既位置,再到返前台自取食物。mamaday ge 門面唔大,但居然有成三層樓咁高。你會先經過一條好似時光隧道咁既樓梯,上到2,3樓就係飲食區啦~ 地方唔大, 座位唔算多,但每層裝修都各具特色,而且仲有貓貓係度陪你,好chill 好relax.豆腐豆腐咖啡 $48最底有豆腐喺度,同咖啡出奇地夾,仲有一球豆腐雪糕😍雙重享受。睇心情整梳打 $44飲落有d桂花味係度,我都飲唔出佢係溝出啲乜嘢,但整體嚟講係好飲嘅,不過就甜咗ddBrownie $42朱古力味都夠濃,有少量果仁係度,增添一點口感,但如果再濕身一啲就更好啦。伯爵茶芝士蛋糕 $58呢個cheese cake真係好好食,芝士香濃幼滑得黎好重茶香味,芝士完全唔會搶咗伯爵茶嘅茶味,又唔會好甜,食完都唔會好漏,好味❤️❤️❤️松露蕃茄Bagel $56用焗爐翻熱左既 Bagel 口感紮實,煙煙韌韌得黎有小小脆邊,帶有淡淡既蕃茄味。但個松露cream cheese我就覺得唔夠松露味

豆腐豆腐咖啡 $48

睇心情整梳打 $44

Brownie $42

伯爵茶芝士蛋糕 $58

松露蕃茄Bagel $56
用焗爐翻熱左既 Bagel 口感紮實,煙煙韌韌得黎有小小脆邊,帶有淡淡既蕃茄味。但個松露cream cheese我就覺得唔夠松露味,不過都好食既

2022-01-23
  • 豆腐豆腐咖啡
2021-12-13 141 瀏覽
今晚就要睇Drive My Car 🚗 就首先在油麻地搵地方落腳,於是就係Mamaday Studio Cafe 蒲左一個下晝🙃 係一個幾靜可以睇書做野嘅地方。最欣賞係拉花。即使係紙杯,都能夠做到基本有多嘅拉花~ 抹茶ラテ都可以做到。Sea-salt caramel latte 我額外order less syrup 甜度就適中可以飲得舒服😌Matcha latte 🍵 綠茶的底蘊深厚~ 不過味道就茶味為主、唔會太甜。Cheese cake 藍苺芝士蛋糕🍰 軟身~清新,芝士比例恰到好處~環境兩層樓上都有陽台可以在露天環境坐低睇書,因為室內冷氣幾大。

Sea-salt caramel latte
我額外order less syrup
甜度就適中可以飲得舒服😌

Matcha latte 🍵
綠茶的底蘊深厚~ 不過味道就茶味為主、唔會太甜。

Cheese cake
藍苺芝士蛋糕🍰 軟身~清新,芝士比例恰到好處~

兩層樓上都有陽台可以在露天環境坐低睇書,因為室內冷氣幾大。
2021-12-13
  • 藍苺芝士蛋糕
  • Sea salt  Caramel  Latte
2021-12-07 143 瀏覽
今日同朋友係隔離食完Lunch 就過左黎飲咖啡☕️☕️睇個門口都已經覺得好得意好多打卡位 因為入面真係玩味幾濃😆呢邊係地下個層Order咖啡然後自己拎埋上去搵位買完咖啡要行到盡頭有道門入去呢到🙆🏻‍♀️上面有兩層,兩層都有露台開露台道門要小心d貓🐱係跟埋出去露台位好Chill🌿⚠️⚠️因為d貓貓好想出去露台所以佢地係可以跳過每層既貓閘係露台前等我地開門所以都係要小心⚠️⚠️樓梯都有貓🐱🐱樓梯亦都可以坐真係非常好既設計但就會坐得唔太舒服❤️
今日同朋友係隔離食完Lunch
就過左黎飲咖啡☕️☕️
睇個門口都已經覺得好得意

好多打卡位 因為入面真係玩味幾濃😆

呢邊係地下個層Order咖啡
然後自己拎埋上去搵位

買完咖啡要行到盡頭有道門入去呢到🙆🏻‍♀️

上面有兩層,兩層都有露台
開露台道門要小心d貓🐱係跟埋出去

樓梯都有貓🐱🐱

樓梯亦都可以坐
真係非常好既設計但就會坐得唔太舒服❤️
2021-12-04 215 瀏覽
💛打卡勝地💛一幢樓高三層嘅舊樓 被翻新為每個角落都可以 #打卡 📸二樓同三樓更有outdoor騎樓位置 🚬人士吹水傾計啱哂呢間分店為 #自助形式 得飲品同輕食提供一入店內可先係cashier選購完 行到最入 左手面有個白色閘 再到樓上坐低享用#icedamericano $36有fruity & nutty 咖啡豆選擇#好好食牛角包 $68是日牛油果🥑售罄 改咗用鴨胸牛角包即叫即整 牛角包即焗加熱 配上生菜、蕃茄、Ham、cheese、鴨胸 再加上蜜糖芥末醬 好juicy 留意返 washroom🚾設於3️⃣樓最高果層=====================#黃色經濟圈 #懲罰 #yellow佐敦 #hker #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter Pls follow🙇🏻‍♀️
💛打卡勝地💛

Iced  americano  +  好好食牛角包
2021-12-04
Iced  americano  +  好好食牛角包
2021-11-26 134 瀏覽
Coffee shop文化越來越普及 地方空間細小又限時 可惜失去了優哉游哉的感覺為了跟朋友好好享受聊天時光特意來到這個Mamaday studio ⭐️(必試)豆腐豆腐咖啡 ☕️$48咖啡係用house blend 較為nutty 雖然係有豆腐花係底層 但沒有搶去咖啡的面層仲有豆腐雪糕 一路食一路飲 係幾種享受😎海鹽焦糖咖啡☕️$44紙杯裝更衛生又生物分解👍🏻聞落去會有淡淡既海鹽味,一飲落去焦糖、海鹽、咖啡3個口味非常配合,同時沒有衝突,過左一陣之後就會有少少海鹽既after taste 出,咖啡上面既拉花都很靚,就算行完幾層樓梯都無散開,證明咖啡師手勢不錯☺️期間限定:巴斯克番薯🍠蛋糕$58本來會好奇怪 我又好鍾意食巴斯克但期間限定就試吓啦 番薯好綿 應該係黃心番薯原來同芝士蛋糕都好夾最欣賞呢間餐廳好有特色得來食物質素又高水準坐低又舒服 好多梳化位鍾意望吓藍天白雲嘅又有露台選擇絕對會再次返嚟食!
Coffee shop文化越來越普及

最欣賞呢間餐廳好有特色得來
食物質素又高水準
坐低又舒服 好多梳化位
鍾意望吓藍天白雲嘅又有露台選擇
絕對會再次返嚟食!

2021-11-16 131 瀏覽
係佐敦想飲咖啡 e間之前飲過又近公司所以去買。見到openrice寫有外賣自取9折去到問店員話冇e樣野 我話冇都唔緊要同你地講緊可能改返佢😊佢話同openrice合作取消左 已冇做這優惠 「不過如果你係因為尼樣野黎我就做返比你」😤😤😤😤😤😤想問 光顧你係因為9折既話係要比你串?唔可以因為咖啡好飲又有9折所以黎買?態度十分差 買杯咖啡都要受氣再睇返先知 原來話做返9折比我 都收多左我錢 收左$34.2而唔係$32.4真講 冇折咪冇折囉 唔洗講d有骨既說話既嬲到我啡都未飲就要上黎打差評🤬🤬🤬佐敦咁多間咖啡店 我寧願行遠少少 e到冇下次😡
去到問店員話冇e樣野 我話冇都唔緊要同你地講緊可能改返佢😊
佢話同openrice合作取消左 已冇做這優惠
態度十分差 買杯咖啡都要受氣
真講 冇折咪冇折囉 唔洗講d有骨既說話既
嬲到我啡都未飲就要上黎打差評🤬🤬🤬
佐敦咁多間咖啡店 我寧願行遠少少 e到冇下次😡
2021-11-15 115 瀏覽
我又食mamaday喇!不過今次黎咗佐敦嘅mamaday studio。呢間同平時去開嘅mamaday唔同,主要係食輕食,而且嘅自助式嘅,但環境更正,有三層,仲有兩隻貓貓🐈🐈‍⬛。🥐好好食牛角包($68)味道口感超豐富嘅牛角包!入面有芝士、生菜、牛油果蓉、火腿、蕃茄,有火腿同芝士嘅咸,又有蕃茄嘅清甜。🥯松露蕃茄bagel($52)口感好紮實,煙煙韌韌。松露醬係重點,超級香,不過唔係太食到有蕃茄味。不過我稍嫌佢唔夠熱,相信熱啲會再好食啲。☕️海鹽焦糖咖啡(Large)($46)鹹鹹地嘅咖啡味道非常新鮮,同焦糖嘅味非常夾,咖啡味亦好香。☕️Latte Mochiato(Large)($42)可以揀fruity或nutty,飲落好順滑,但咖啡味唔出太出,味道較淡。由8月至11月,店舖每周都會隨機推出 12款 Daily Special 切餅!其中 3 款的 抹茶摩亞、伯爵織織、朱朱戚風,仲提供 Whole cake 預訂架!

🥐好好食牛角包($68)

🥯松露蕃茄bagel($52)

☕️海鹽焦糖咖啡(Large)($46)
鹹鹹地嘅咖啡味道非常新鮮,同焦糖嘅味非常夾,咖啡味亦好香。

☕️Latte Mochiato(Large)($42)

2021-11-03 132 瀏覽
今日真係同Mamaday有緣。去開油麻地個頭想食個下午茶,就不如幫襯下呢間打卡勝地既Mamaday Studio。先講我最最最重視既食物。Mamaday Studio一向都係做輕食如蛋糕,簡單Bagels,但係咖啡有好多唔同款,另外都有茶同特飲。而家原來都有原個蛋糕同12款切餅賣,仲可以試食。店員話至到11月每個禮拜都會隨機推出12款每日精選切餅,其中有3款(抹茶摩亞、伯爵織織、同朱朱戚風)仲可以整原個蛋糕比你預訂。終於等到呢度有蛋糕同貝果以外嘅熱野食,可以轉吓口味試下新野啦!今次我地每人叫左一份熱食分享。首先自己係地下收銀落單比錢,順便攞埋野食就可以自己行去隔離個座上樓找位坐,餐具同紙巾都係自助。店員叫我哋可以10至12分鐘之後先攞野食,可以先上去揾位坐。記得入去隔離座之後鎖返度門,如果唔係貓咪可能會走出黎。即叫即焗披薩 $68即叫即焗披薩口味係鴨胸千島醬。披薩一大個圓形批底,面頭有4塊鴨胸配4塊芝士,烤完之後店員喺上面灑上味粉。批底好薄脆又香口,正!千島醬勁多,芝士又拉絲,成個披薩好濕潤。咁樣焗出黎嘅披薩有呢個質素,喜出望外。好好食牛角包 $68究竟有幾好食呢?見到店員將個包同內饀

即叫即焗披薩 $68

好好食牛角包 $68

好好食牛角包

究竟有幾好食呢?見到店員將個包同內饀分開焗,都好認真製作。個牛角包雖然唔係多層,不過都好香脆,入面有極多千島醬汁,多到漏哂出黎,另外仲有Mozzarella同火腿係分開焗,熱融芝士好邪惡。另外仲夾住新鮮生菜同番茄片。火腿食落有啲似鴨胸,唔係乾身嗰啲火腿。成個牛角包好濕潤而外皮脆脆哋,唔錯。

隨心調製沙冰 $48

隨心調製沙冰

隨心調製沙冰係豆腐oreo味道,沙冰打得好幼滑,oreo味唔會過濃或甜,同豆腐味好夾,面頭仲有oreo曲奇碎咬下加添口感。好飲呀。

隨心調製沙冰

Mamaday Studio裝修同其他Mamaday一樣有玩味,不過呢度係以鬼屋為主題,Halloween黎就一流啦,肯定夠節日氣氛!
2021-11-03
2021-10-29 147 瀏覽
💛 Mamaday Studio 🐱第一次去呢間cafe,已經成為我最愛嘅cafe之一!🤩 呢度係自助式嘅,點餐後自己喺店面拎食物同飲品上樓上嘅座位☺️ 成間店嘅裝修超有心思,好多打卡位! 而且仲有兩位貓主子🐱,佢哋超得意㗎🥰☕️ 豆腐豆腐咖啡 ($48)揀咗呢杯豆腐咖啡試吓,好味!會再飲!佢有個豆腐雪糕喺咖啡裏面,咖啡係冇奶冇糖嘅hand drip(?) 🥯 洋蔥藍莓貝果 ($44)個bagel好靚又熱辣辣🥰 面層有少少脆,而且煙煙韌韌,cream cheese可以自己按份量搽,香而不膩、推薦🤩!
💛 Mamaday Studio 🐱

豆腐豆腐咖啡

☕️ 豆腐豆腐咖啡 ($48)
洋蔥藍莓貝果

🥯 洋蔥藍莓貝果 ($44)
2021-10-28 1855 瀏覽
Mamaday Studio is probably one of the most interestingly designed cafes in the city. I've seen so many photos of it and always wondered where it was. Thus, boyfriend and I decided to find it. Located in Yau Ma Tei, a quick walk from Temple Street, is this colorful old Hong Kong colonial style building. The entire cafe is all three floors of this building so you can also get a look at the architecture from within.The bottom floor is where you order and pick up your food. You also return your plat

The bottom floor is where you order and pick up your food. You also return your plates here when finished. The upper floors are found at the end of this hall.

This narrow outdoor area is where you find the door to the upstairs area. It's located at the very end. They own two cats so they require you to lock the gate to the bottom floor along with the doors to the balcony.

Once you open the door, you'll find this mind blowing colorful staircase.

The entire building has a whimsical decor. Plenty of places for you to take selfies.

There are also seats every where including the staircases.

There are two floors upstairs for dining along with a balcony area.

Their cats also roam freely. Or in my case, they were asleep when I was there.

Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge. They serve various coffee varieties and other drinks along with light bites. I'm always interested in cake. Apparently, they have 12 limited edition cakes that change weekly at random. So, be sure to ask what the cake is that day.

They also sell whole cakes for take away.  The limited cakes are also avaiable as well. Something I should remember if I want to pre-order cake.

I wanted coffee but this drink called Tofu & Tofu Ice Cream ($48) peaked my interest. This was really good. A shot of espresso blended with tofu and followed by a scoop of delicious tofu ice cream. The drink was good. It just felt like adding soymilk to coffee but it was much better. The coffee itself was smooth and full body.

The limited cake that day was Honey Apple Cheesecake ($58). The cake was very creamy with a light flavor of apple. Not too sweet at all.

We also had a chiffon cake called Hazelnut Hochija Chiffon Cake ($52). Generously drizzled with a rich hazelnut chocolate sauce. The cake itself was soft and cloud-like. It held together well and had a strong taste of Hochija.  I love how the cakes were also festively Halloween.

When I first heard about this place, I thought it would only look like a place for selfies and the food would be forgotten like so many places like these. But I was wrong. The food was really good. The decor was interesting and fun. The place isn't noisy and crowded. A great quiet place to relax. Will definitely be back.
2021-10-26
2021-10-23 92 瀏覽
🌹星期日,行山前搵了一間收藏食店《Mamaday Studio)食早餐,因為它早開門,早到達食店人流不多,可以輕鬆享受早餐及打卡。🌹食店是自助形式,付款訂食物後,自行上進食區找位坐下來,在預計時間內取餐處取食物。餐廳樓高兩層,每個角落有很多奇趣擺設,很適合打卡,同場還有兩隻乖乖貓兒四處走動,增添樂趣。由於怕貓兒影響我們用餐,選擇坐露台位置。🍴食物我們點選了牛角包🥐⭐️⭐️⭐️牛角包鬆脆Pizza⭐️⭐️不夠熱Iced mocha⭐️⭐️⭐️朱古力+咖啡水準平均個人評分食物味道飲品環境衛生服務抵食回頭率

🍴食物我們點選了

食物味道

飲品

回頭率

2021-10-21 41 瀏覽
行行下街 想搵個地方 坐下休息就俾我係附近搵到呢間3層既cafe(真係估你唔到)門口裝修已經好特別 好吸睛👀睇睇Menu 款式雖然唔多 但有是日精選 有驚喜1. Flat White 熱HK$38 唔鐘意太奶既我 好岩好味😋2. Mocha 凍HK$48 👍甜味咖啡☕️甘味 好平均3. 海鹽焦糖芝士蛋糕HK$484. 是日精選咸食 HK$68 有驚喜既蛋餅🥞入面係有蕃茄同煙肉 蛋餅既鬆軟程度適中 超級推介 👍👍👍👍Cafe 既環境真係好舒服 出入要關門因為入面有大地同在下(貓)周圍行旺中帶靜既地方 好正 好推介另外提提大家呢到係自助架 食完既野記得拎返落返去俾員工
行行下街 想搵個地方 坐下休息
就俾我係附近搵到呢間3層既cafe(真係估你唔到)
門口裝修已經好特別 好吸睛👀

旺中帶靜既地方 好正 好推介

另外提提大家呢到係自助架 食完既野
記得拎返落返去俾員工
2021-10-18 54 瀏覽
mamaday嘅cafe一直都幾出名但我就一直都冇去過🤣今次機緣巧合之下就去咗佐敦嘅mamaday studio👽呢間分店係主打輕食同咖啡😌連埋地下一共三層🙂喺地下order完嘢食嘢飲就可以上去坐㗎啦😛上上面要通過一道白色嘅貓閘🚪店員會叫你記得鎖返道閘🙌🏻因為要防止舖頭嗰兩隻貓走咗出去🐱🐱另外想講道閘有啲窄🤣如果冬天着多咗衫就要逼住咁入🤣今次嗌咗以下嘅飲品😛海鹽焦糖咖啡☕️宇治抹茶拿鐵🍵德國蜜桃紅茶🍑嘢食就嗌咗👇🏻洋蔥藍莓貝果🫐🥯好好食牛角包🥐即叫即焗披薩🍕我自己就飲蜜桃紅茶😛正正常常都幾好飲同埋浮下浮下嗰啲渣好似同出面嗰啲有啲唔同🤔其他嗰兩杯係朋友嗌嘅😌抹茶latte味道幾出好香抹茶味👍🏻食物方面份量就真係好輕食💨洋蔥藍莓貝果幾煙靭😌個洋蔥cream幾特別🧅Pizza雖然細不過都幾多配料😛佢個底似taco🌮底😛食落脆卜卜😛牛角包個名叫好好食🤣識食落真係幾好食嘅🤣好香口又有啲生菜蕃茄食落唔會好油膩😋
mamaday嘅cafe一直都幾出名但我就一直都冇去過🤣

牛角包個名叫好好食🤣
識食落真係幾好食嘅🤣
好香口又有啲生菜蕃茄食落唔會好油膩😋
2021-10-18 1073 瀏覽
{必食黑松露蕃茄Bagel!!!!!!}📍Mamaday Studio.依間已經想試好耐,趁今日得閒就嚟觀摩下,呢間絕對可以用內有乾坤嘅餐廳黎形容,地下門面唔大,但係佢原來有三層咁多😱每層裝修都超有心思,而且你會經過一條時光隧道上去🤣🤣🎡唔想劇透太多,想你哋自己去觀摩吓,一定有驚喜!🤪🤪.🌸黑松露蕃茄Bagel $56✨MVP✨佢會即場焗返熱,外脆內軟!而且佢係有蕃茄粒粒係入邊,配埋個黑松露沙律醬真係無可挑剔!口感同味道都滿分!❤️❤️.🌸Long Black (nutty口味) $34 大杯香濃嘅齋啡,有得揀nutty定fruity!配bagel飲好正🥰而且嗰度嘅咖啡師都好有心沖咖啡👍🏻.🌸Brownie $42朱古力味好夠,唔會太甜,口感啱啱好😚仲有核桃添!.📝總結唔需要講太多,一定要去!無論環境,服務,食物質素都滿分!☺️💛.🤍食完俾分時間🤍🍔食物: 10/10🏝環境: 10/10👩🏻‍🍳服務: 10/10📸打卡: 10/10🔥推介: 10/10.📍 Mamaday Studio油麻地白加士街105號地舖#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie
{必食黑松露蕃茄Bagel!!!!!!}
📍Mamaday Studio
🌸黑松露蕃茄Bagel $56
✨MVP✨
🌸Long Black (nutty口味) $34 大杯
🌸Brownie $42
朱古力味好夠,唔會太甜,口感啱啱好😚仲有核桃添!
📝總結
📸打卡: 10/10
🔥推介: 10/10
📍 Mamaday Studio
油麻地白加士街105號地舖

#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #foodie #hk #food #hongkong #hkig #佐敦美食 #佐敦

2021-10-18
  • 蕃茄乾貝果圈