到了一家位於市中心的餐廳,去尖沙咀加連威老道樓上,唔難搵。上網見到啲人介紹幾得意,所以試吓這家餐廳的菜品和飲品是真正地為用戶慎選的最佳組合。用餐環境也讓人感到非常舒適,整體氛圍非常棒,好有設計玩味,比較少有,都幾有心思。周年啲食物名稱都有特別諗過。🤍海洋生物沙律 $120新鮮程度可以說是非常高,結合了新鮮的海鮮、蔬菜和水果,味道清爽。🤍白酒忌廉煮青口 + white wine 2杯 $188白酒忌廉煮青口,加上2杯白葡萄酒相得益彰,經典的組合,份量都幾多,充滿洋蔥白酒忌廉香味。🤍草飼牛扒 $178 已經幫你切開一塊塊,口感很嫩,更是配以醬汁,配有新鮮嘅沙律,仲有一個芝麻醬冷烏冬,仲有兩塊大蝦片。🤍水蜜桃花茶 (Cold) $56 味道很好,充滿水蜜桃乾的果肉,不僅清涼還不會太甜。
到了一家位於市中心的餐廳,去尖沙咀加連威老道樓上,唔難搵。
上網見到啲人介紹幾得意,所以試吓

周年啲食物名稱都有特別諗過。

🤍海洋生物沙律 $120

🤍白酒忌廉煮青口 + white wine 2杯 $188

🤍草飼牛扒 $178

🤍水蜜桃花茶 (Cold) $56
味道很好,充滿水蜜桃乾的果肉,不僅清涼還不會太甜。

2023-10-30 16361 瀏覽
玩味餐廳最適合我呢個大細路同埋古靈精怪嘅 #虎牙天 唔止裝修非常特別,連餐廳嘅菜品名都別樹一格美利堅合眾國草飼肉眼扒 🥩草飼牛以草為主,低脂不油膩👍要咗7成熟,讓肉質保持嫩滑的同時,配上兩大塊脆脆的蝦🦐片,大小朋友都話正除此之外,還有清新的芝麻醬烏冬和沙律。芝麻醬配上彈牙烏冬帶著濃郁的香氣,清新鮮甜的芒果沙律則為整道菜增添了一抹清爽的風味。真心無乜驚喜大啡菇黑松露意大利扁麵🍝其實非常驚喜,黑松露落得非常豪爽,🍄散發出濃郁的黑松露香氣,搭配豐富的大啡菇,口感豐富鮮嫩。麵條煮得剛好,彈牙有嚼勁。每一口都充滿了迷人的黑松露風味,讓人陶醉其中,絕對是美味的極致享受。避風塘炸雞翼🍗外皮酥脆香辣,內裡肉質鮮嫩多汁。吃下一口,辣味與香氣迸發,讓人欲罷不能。絕對是下酒絕佳選擇!原味薯條🍟呢個經典配菜要做得好味,並不容易但係呢度做得超正,不油不膩,香香脆脆,食到唔停口🤤非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰🍹(簡稱檸茶)其實檸檬茶沙冰一杯,比平常嘅檸檬茶甜瞓覺少,但係又多咗一陣清新嘅果皮味,要來食炸嘢解渴一流🫶傳統Mojito 🍸清爽薄荷,酸甜搭配,綠意盎然。

美利堅合眾國草飼肉眼扒 🥩

真心無乜驚喜大啡菇黑松露意大利扁麵🍝

避風塘炸雞翼🍗

原味薯條🍟
呢個經典配菜要做得好味,並不容易
但係呢度做得超正,不油不膩,香香脆脆,食到唔停口🤤

非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰🍹(簡稱檸茶)

傳統Mojito 🍸
清爽薄荷,酸甜搭配,綠意盎然。

• 美利堅合眾國草飼肉眼扒
2023-10-30 42 瀏覽
兩星期前幫襯了GoodDay BadDay MamaDay,感覺玩味十足,於是今天有朋友相約傾心事,就約她來到另一間分店OMG Mamaday,體會歡樂氣氛!果然,朋友說,單是拿着餐牌食物名稱, 已十分歡愉。吃過美味的食物後,更讚不絕口,表示Mamaday餐廳,令她enjoy了一個Hohoday😄👍🏻有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵($145)🦀🦀以新鮮的蟹肉為亮點,帶來了豐富的海鮮風味。蟹肉的鮮甜和鮮嫩口感在意大利扁麵的陪襯下更加突出。意大利扁麵的彈牙口感和蟹肉的質地形成了令人愉悅的口感組合。好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥($145)🍟🍟這是一道創意十足的比薩,融合了咸蛋、牛油果和蟹肉等食材。咸蛋的鹹香和牛油果的奶油味與比薩的酥脆餅皮形成有趣的對比。蟹肉的鮮美提供了額外的口感層次。這道比薩獨特而美味,值得一試。美利堅合眾國草飼肉眼扒($178)🥩🥩草飼牛肉通常具有豐富的肉汁和濃郁的口味,扒煎後更加鮮嫩多汁。這塊扒搭配了一道麻醬冷食烏冬,不會太膩又有新鮮感。你今日飲左益力多柚子沙冰未呀?($56)🍹🍹以益力多乳酸飲品和柚子為主要成分,益力多的酸奶口感搭配柚子的酸甜風味,讓這道沙冰

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵($145)🦀🦀

好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥($145)🍟🍟

美利堅合眾國草飼肉眼扒($178)🥩🥩

你今日飲左益力多柚子沙冰未呀?($56)🍹🍹
以益力多乳酸飲品和柚子為主要成分,益力多的酸奶口感搭配柚子的酸甜風味,讓這道沙冰帶有一定的酸度。口感綿密滑順,柚子的清香使整體味道更加清新。

非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰($56)🍹🍹
以檸檬果皮和烏龍茶為主要成分,檸檬果皮的酸味和烏龍茶的香氣相結合,帶來清新的口感。沙冰的口感蓬鬆細緻,入口即化,是一道清涼解渴的夏季甜點。

OMG Mamaday (尖沙咀)
地址:尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
電話:23456856

2023-10-29 59 瀏覽
今日同我老友聚舊,揀左好就腳既尖沙咀👍🏻🛎 $145 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵麵如其名🙏🏻🙏🏻🙏🏻又有蟹膏、蟹鉗🦀️意大利扁麵幾彈牙有咬勁,醬汁掛身~令每一啖都充滿滿足感仲有啲蟹籽點啜,咬落卜卜脆,增加口感層次😁🛎 $142 蒜蓉虎蝦比薩 鐘意食既就鐘意食比薩底餅超薄脆!配上豐富嘅芝士🧀️真係超邪惡再加上新鮮蕃茄仔,鮮嫩多汁嘅虎蝦同香氣四溢嘅蒜蓉,形成一種絕妙嘅組合💯蒜蓉份量好多,原來配埋比薩都會咁夾架!🛎 $72 蜜糖芥末雞翼味道甜甜地👍🏻雞翼炸得香脆~每啖都有咬勁,肉質鮮嫩多!先係甜嘅味道瀰漫口中🥰然後芥末嘅辣勁逐漸嚐出❤️刺激味蕾,令人回味無窮🥳🛎 $48 我黑芝麻你個牛奶個名好搞笑🤣黑芝麻香勁正,加埋牛奶口感好滑順~佢嘅味道香濃而不膩,喜歡黑芝麻嘅人一定會愛上呢杯黑芝麻牛奶😏🛎 $56 法式焦糖咖啡係常溫的~味道濃郁香甜,帶有淡淡嘅焦糖風味🥳同咖啡本身帶有豆香氣,形成一種完美嘅平衡⚖️🛎 $90 手工紫薯窩夫有成4件窩夫咁多😈好彩我地仲有個甜品胃窩夫外層嘅酥脆,內裏香軟,口感豐富~紫薯香甜,有顆粒感,係真材實料架🥰仲配有雲呢拿雪糕、奶蓋😏冷熱交加勁正!
今日同我老友聚舊,揀左好就腳既尖沙咀👍🏻

🛎 $145 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
麵如其名🙏🏻🙏🏻🙏🏻又有蟹膏、蟹鉗🦀️
意大利扁麵幾彈牙有咬勁,醬汁掛身~令每一啖都充滿滿足感
仲有啲蟹籽點啜,咬落卜卜脆,增加口感層次😁

🛎 $142 蒜蓉虎蝦比薩 鐘意食既就鐘意食
比薩底餅超薄脆!配上豐富嘅芝士🧀️真係超邪惡
蒜蓉份量好多,原來配埋比薩都會咁夾架!

🛎 $72 蜜糖芥末雞翼
味道甜甜地👍🏻
雞翼炸得香脆~每啖都有咬勁,肉質鮮嫩多!

🛎 $48 我黑芝麻你個牛奶
個名好搞笑🤣
黑芝麻香勁正,加埋牛奶口感好滑順~

🛎 $56 法式焦糖咖啡
係常溫的~
味道濃郁香甜,帶有淡淡嘅焦糖風味🥳
同咖啡本身帶有豆香氣,形成一種完美嘅平衡⚖️

🛎 $90 手工紫薯窩夫
有成4件窩夫咁多😈好彩我地仲有個甜品
窩夫外層嘅酥脆,內裏香軟,口感豐富~
紫薯香甜,有顆粒感,係真材實料架🥰
仲配有雲呢拿雪糕、奶蓋😏
冷熱交加勁正!
  • 手工紫薯窩夫
  • 蜜糖芥末雞翼
2023-10-28 25 瀏覽
呢間餐廳裝修同埋佈置都好特別,個個位都係打卡位,好靚!啲嘢食都唔錯,我最鍾意嘅就係食佢嘅薄餅,材料多,又新鮮,薄餅🍕焗得啱啱好,夠酥脆可口,會再幫襯😘😍💖💖
2023-10-25 314 瀏覽
餐廳的報置和擺設好搞鬼,往往認真思考完會會心微笑,而餐牌內的菜式名稱亦有心思,同樣出奇不意。【法式焦糖咖啡】融合了法式焦糖布甸的概念,面頭芝士奶泡加焦糖經過火炙後形成脆片,味道鹹香得耐又有奶滑質感,令咖啡易入口。【朱古力奶昔】小朋友的最愛,香蕉上還有焦糖脆片。【有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面】蟹肉份量多,扁面又彈牙,濃厚的蟹膏溶在麵條醬汁。【來自舊金山的斧頭豬】斧頭豬扒中間充滿肉汁而且外皮又脆,質地軟熟得來有濃郁的香味,其他配菜亦見心思。【蜜糖芥末雞翼】有點像新鮮的脆香雞翼,加上蜜糖芥茉就成了香口小食。【How are you today】今天的蛋糕是椰奶芝士蛋糕,濃濃的味道將椰汁糕又加了芝士元素。

法式焦糖咖啡

【朱古力奶昔】小朋友的最愛,香蕉上還有焦糖脆片。
香蕉朱古力奶昔

蜜糖芥末雞翼

椰汁芝士蛋糕

2023-10-14
香蕉朱古力奶昔
蜜糖芥末雞翼
椰汁芝士蛋糕
♡ 尖沙咀玩味高質西餐廳|Mamaday ♡-一段時間冇食過西餐😆今日就嚟到尖沙咀食我最愛嘅呢間餐廳😆呢度勁多打卡位✨食物質素亦都好高 🆙就連餐牌嘅菜式名都零舍特別😂環境亦都好舒服、寫意 ~ 令到工作嘅壓力都一掃而空🫰- ♡ 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 ♡ $ 145有海量鮮甜嘅蟹肉,仲有蟹膏 😆,蟹籽同蟹鉗~ 🦀️ 完全顛覆咗平時食嘅蟹肉意粉諗法🍝😂因為呢度真係十分足料‼意大利粉亦都好出色,口感有嚼勁。-♡ 美利堅合眾國草飼牛扒 ♡ $178牛扒可以揀兩種熟成程度 分別係七成熟 或者 Well Done 而我就揀咗七成熟😆 牛肉質地軟腍 亦有淡淡的炭燒香味。最吸睛嘅就係隔離嘅兩塊大蝦片😆食落脆卜卜 好開胃 。沙律菜好新鮮 有芒果、車厘茄、紅桑子、藍莓喺入面 。旁邊仲有一個胡麻醬烏冬👍-♡ 手工紫薯窩夫 🧇 ♡ $90自家製紫薯醬放咗喺窩夫嘅旁邊伴隨嘅就係雪糕 同埋奶蓋 ~ 呢個組合都幾特別😆 而且窩夫好鬆軟👍-♡ 黃金阿婆塊皮 沙冰 🍧 ♡ $56見到呢杯飲品個名咁特別就點咗呢啲杯飲品啦😂佢係以蘋果同蜂蜜混合飲落清新解渴。-♡你今日飲咗益力多柚子 沙冰 未呀? 🍧 ♡
♡ 尖沙咀玩味高質西餐廳|Mamaday ♡
一段時間冇食過西餐😆
今日就嚟到尖沙咀食我最愛嘅呢間餐廳😆
呢度勁多打卡位✨
食物質素亦都好高 🆙
就連餐牌嘅菜式名都零舍特別😂
環境亦都好舒服、寫意 ~
令到工作嘅壓力都一掃而空🫰
♡ 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 ♡ $ 145
有海量鮮甜嘅蟹肉,仲有蟹膏 😆,
蟹籽同蟹鉗~ 🦀️
完全顛覆咗平時食嘅蟹肉意粉諗法🍝😂
因為呢度真係十分足料‼
意大利粉亦都好出色,口感有嚼勁。
♡ 美利堅合眾國草飼牛扒 ♡ $178
牛扒可以揀兩種熟成程度
分別係七成熟 或者 Well Done
而我就揀咗七成熟😆 牛肉質地軟腍
亦有淡淡的炭燒香味。
最吸睛嘅就係隔離嘅兩塊大蝦片😆
食落脆卜卜 好開胃 。
沙律菜好新鮮 有芒果、
車厘茄、紅桑子、藍莓喺入面 。
旁邊仲有一個胡麻醬烏冬👍
♡ 手工紫薯窩夫 🧇 ♡ $90
自家製紫薯醬放咗喺窩夫嘅旁邊
伴隨嘅就係雪糕 同埋奶蓋 ~
呢個組合都幾特別😆
佢係以蘋果同蜂蜜混合
飲落清新解渴。
♡你今日飲咗益力多柚子 沙冰 未呀? 🍧 ♡ $56
入面都幾多柚子皮
加埋益力多,好似柚子乳酪咁 😆
幾特別,有驚喜。

⇢店鋪資料:
Mamaday (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓

🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X尖沙咀
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
#香港美食地圖#香港美食指南

• 手工紫薯窩夫
  • 美利堅合眾國草飼肉眼扒
2023-10-24 52 瀏覽
朋友今日帶我黎玩味十足嘅Mamaday打卡,店內布置風趣幽默而且用霓虹燈裝飾格外色彩繽紛,最搞笑係佢在牆上同餐牌中出現好多金句,有勁多打卡位,影出嚟真係好靚架!雖然係樓上咖啡,但佢環境真系幾晤錯,店面好闊,枱與枱之間好有空間感,非常好坐。「可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵」見到呢個咁搞鬼嘅菜名,比佢撩起想知點解佢覺得會失望,明知山有虎,偏向虎山行心理。即嗌黎食吓!其實正常好味喎!賣相都非常不錯,撈勻溫泉蛋仲有豐富嘅明太子醬汁,意粉掛汁,加上蟹柳,口感層次豐富。「點解個個都叫軟殼蟹比薩架 」我哋又叫個黎試吓,pizza餅底脆薄,中間有香脆嘅軟殼蟹,配上千島醬非常惹味!仲配有菠蘿同埋蟹柳,口感超正。「手工紫薯窩夫」窩夫可以揀味,我哋揀咗超上鏡嘅紫薯,紫薯蓉綿密冇渣不會太甜,窩夫新鮮出爐很香脆。(常溫)法式焦糖咖啡 Creme Brulee Caffe Latte表面有層焦糖脆脆,賣相唔錯。提拉米蘇聽過 未(常溫)Tiramisu似甜品咁咖啡,其實佢系咖啡又係甜品。📍Mamaday尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓

「可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵」

「點解個個都叫軟殼蟹比薩架 」

「手工紫薯窩夫」

表面有層焦糖脆脆,賣相唔錯。

提拉米蘇聽過 未(常溫)Tiramisu
甜品咁咖啡,其實佢系咖啡又係甜品

📍Mamaday
尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
2023-10-23 24 瀏覽
OMG mamaday係我同厚切都好鐘意嘅餐廳🍽️初初去係因為充滿玩味嘅環境 去過一次就愛上 野食都好好味🤤而且間中又有新菜式 所以每次次都會有啲驚喜唯一要擔心嘅應該係食得太飽😂全部都大大份ꕥ 辣㗎傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日式蛋包飯餐牌顯示1隻辣椒嘅辣度🌶️食落辣味都幾突出 不過係惹味嗰種 唔會嗆口 肉碎同豬頸肉份量都好多 而驚喜位係蛋煮得好滑 一啖飯有肉有蛋咁食 好有層次🥄ꕥ 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵除咗蟹膏蟹肉 仲有蟹籽添🦀難怪係呢度熱門菜式之一 整體味道都好有鮮味 基本上每一啖都有蟹味 撈勻效果都creamy 唔會太稠 扁麵煮得啱啱好 軟硬適中🍝ꕥ 記住,期望越大,失望越大…雞翼完全冇失望 每次嚟都會食雞翼 單骨方便容易食🐥炸粉薄薄地脆卜卜 面頭加啲芥末蜜糖醬 甜甜辣辣好正🤤另外仲有微辣原味/芝士味同避風塘選擇ꕥ 溶唔晒的棉花糖除咗面頭大粒棉花糖 其實仲有啲細粒嘅 呈半溶狀態 店員有提醒要攪勻飲☕️咖啡味同甜味相融和 ꕥ 你今日飲咗益力多柚子沙冰未啊?飲咗啦😆估唔到益力多同柚子都咁夾喎 入面仲有啲柚子肉喺度添 夠誠意✨

唯一要擔心嘅應該係食得太飽😂全部都大大份
ꕥ 辣㗎傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日式蛋包飯
ꕥ 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
ꕥ 記住,期望越大,失望越大…雞翼
ꕥ 溶唔晒的棉花糖
ꕥ 你今日飲咗益力多柚子沙冰未啊?
2023-10-21 53 瀏覽
老公約咗朋友賭馬!乖女😘就約我撐枱腳啦!順便行吓街🥰作為一個香港人⋯⋯應該要促進香港嘅經濟💪幫襯吓香港嘅餐飲業💪🥰係必須嘅🥰😉⋯⋯乖女😘帶我去一間特色餐廳⋯⋯餐廳裝修可愛☺️幽默⋯⋯食物嘅名字非常幽默😏會令你回微笑😊⋯⋯食物質素仲好高添!🍽️🍽️MAMADAY🍽️🍽️唔算基本野:海洋生物沙律食材超豐富,有超大隻帶子和爽脆的大蝦!沙律菜非常爽脆!仲有鮮甜的芒果和紅桑子!頂層仲有脆卜卜的蟹籽增添風味!蒜蓉虎蝦pizza呢隻Pizza都係第一次食!味道估唔到蒜蓉虎蝦可以咁夾嘅!虎蝦彈牙新鮮,而且非常大隻!Pizza餅底非常鬆脆,加上美味嘅芝士😋Yummy⋯⋯有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵蟹肉多到你唔信😎😏⋯⋯差唔多每一口都充滿蟹肉和蟹膏!非常滿足!仲有好兩隻鮮味的蟹棒添!頂層有脆卜卜嘅蟹籽!每一口都非常鮮味!甜品焦糖脆脆窩夫窩夫非常香脆可口!配以特色嘅焦糖脆脆!淋上奶蓋🥰真是另一番滋味!海鹽雪糕甜甜地鹹鹹地好過癮!嗜甜之選豆腐奧利奧冰沙Oreo加上豆腐味道好想像之中咁甜添!😋幾特別!牛油果冰沙口感是杰撻撻的牛油果🥑超濃!應該係落咗好多嘅牛油果!正!非常幼滑⋯⋯
老公約咗朋友賭馬!乖女😘就約我撐枱腳啦!順便行吓街🥰
乖女😘帶我去一間特色餐廳⋯⋯
餐廳裝修可愛☺️幽默⋯⋯
食物嘅名字非常幽默😏會令你回微笑😊⋯⋯
食物
質素仲好高添!

🍽️🍽️MAMADAY🍽️🍽️

唔算基本野:海洋生物沙律

食材超豐富,有超大隻帶子和爽脆的大蝦!

蒜蓉虎蝦pizza

呢隻Pizza都係第一次食!
味道估唔到蒜蓉虎蝦可以咁夾嘅!
虎蝦彈牙新鮮,而且非常大隻!
Pizza餅底非常鬆脆,加上美味嘅芝士😋Yummy⋯⋯

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

蟹肉多到你唔信😎😏⋯⋯
差唔多每一口都充滿蟹肉和蟹膏!非常滿足!
仲有好兩隻鮮味的蟹棒添!
頂層有脆卜卜嘅蟹籽!
每一口都非常鮮味!

甜品
焦糖脆脆窩夫

窩夫非常香脆可口!
配以特色嘅焦糖脆脆!
淋上奶蓋🥰真是另一番滋味!
海鹽雪糕甜甜地鹹鹹地好過癮!

嗜甜之選豆腐奧利奧冰沙
Oreo加上豆腐味道好想像之中咁甜添!😋幾特別!

牛油果冰沙口感是杰撻撻的

牛油果🥑超濃!應該係落咗好多嘅牛油果!正!非常幼滑⋯⋯
  • 海洋生物沙律
  • 焦糖脆脆窩夫
  • 蒜蓉虎蝦pizza
2023-10-20 10213 瀏覽
【Mamaday】 麻麻地系列一向都講求玩味,由店名、到舖頭嘅裝修、以致餐牌上面嘅菜式, 全部都非常搞鬼過癮。好多都要係香港長大嘅「陀地」,先至可以明白到箇中的精髓。餐廳位於尖沙咀加連威老道, 地點夠曬方便。 上星期就同朋友行完街到呢度開一餐。先嚟一個《 白酒忌廉藍青口》,$188 一個青口連2杯白酒, 和朋友邊吃邊飲最適合不過。冰凍的白酒, 帶點微酸,同時亦滲透著一點果香。 輕輕淺嚐,為朋友帶來一點點微醺, 配合美食, 錦上添花。至於白酒忌廉藍青口, 肉質嬌嫩,不會過火喉,同時亦有海水鹹鮮。 忌廉汁既有牛油香氣,同時亦有炒香的洋蔥粒, 額外增添了 爽口的口感,作為前菜小食,以及佐酒,適合過。另外亦點選了一個《明太子薯薯薯薯條》,明太子本身帶有鹹鮮, 同時帶有微微的辛辣。 薯條厚切,上枱熱辣辣,外層酥脆, 裏面綿密, 配上明太子醬,味道層次更加昇華。另外亦叫咗一個有香港特色的《避風塘雞翼》, 避風塘風味揉合香蒜、黑胡椒及辣椒等重口味香料製成,爆蒜香口, 而且帶有點辛辣,非常惹味。 除咗食物之外, 呢度嘅飲品設計上同樣都非常之有特式。呢一杯《 花生醬咖啡沙冰》,一睇個名就想嗌。平時都飲過

好多都要係香港長大嘅「陀地」,先至可以明白到箇中的精髓。

2089 瀏覽

2088 瀏覽

平時都飲過Fxx Gxx的花生醬奶昔, 總會被那一陣花生醬香氣所吸引,今次仲要夾埋咖啡和沙冰,可謂三重享受。

另一杯《 非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰》, 入口清爽, 冰凍非常, 別適合熱辣辣嘅天氣。 比起港式檸檬茶的那種澀得起的感覺,多了一份烏龍茶的清香。讚~

整體嚟講, 呢一間餐廳可以用搞鬼、高質、過癮嚟形容,喜歡港式感覺, 必定要嚟試下同打卡。

• 明太子薯條
2023-10-20 237 瀏覽
Honey要喺尖沙咀拎嘢,所以就順便出埋尖沙咀食飯,未肚餓之前喺加連威老道行咗陣街,無意間望到有間二樓嘅餐廳窗口位置都幾光猛,就比佢吸引咗,反正之前都未諗到食咩,就上咗去。上到餐廳都好Full,好彩啱啱有人埋單就唔使等好耐。餐廳內部裝修好有特色,佈置咗好多公仔,亦都見到好多骷髏骨頭,唔知係咪10月接近萬聖節嘅關係。睇完餐牌就點咗一個沙律、意粉&主食,包括:有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵來自舊金山的斧頭豬都算基本嘢-肉食者沙律德國水蜜桃花茶都算基本嘢-肉食者沙律新鮮沙律菜配上芒果肉、藍莓及紅莓,酸酸甜甜好開胃,而炸咗嘅雞肉亦都好酥脆。有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵估唔到除咗蟹膏蟹肉之外,仲有好多蟹籽,蟹膏味濃郁蟹柳亦都好鮮味。來自舊金山的斧頭豬斧頭豬超厚身,但出奇地多汁嫩滑,肉汁豐富。德國水蜜桃花茶水蜜桃花菜越飲越香濃水蜜桃味道。

睇完餐牌就點咗一個沙律、意粉&主食,包括:

來自舊金山的斧頭豬
斧頭豬超厚身,但出奇地多汁嫩滑,肉汁豐富。

德國水蜜桃花茶
水蜜桃花菜越飲越香濃水蜜桃味道。

2023-10-18
德國水蜜桃花茶
Mamaday真系幫襯过幾次了,每次同朋友出席她們都會讚好👍!說好食,價錢又ok咁😄!餐牌內每款菜式名字都古古怪怪的,十分配合此餐廳既室內佈置形象。🤣1) 蒜蓉虎蝦pizza $142好味!芝士份量足夠,大大件抵食😋2) 草飼肉眼扒 $178每次來幫襯都會order,沒有失手过,推介比大家!👍👍👍但價格確实有点貴3) 蟹肉意大利扁麵 $145材料足夠,好香蟹肉味,Yummy!😋4) 蒲燒鰻魚蛋包飯. $135 +另加左少少錢轉一整條鰻魚,果然夠份量厚肉又燒得很好,主要啖啖肉,又冇乜細魚骨,正!😋5) 明太子薯條 (大) $72例牌會order的😊7) 芝士粉雞翼。$72值得一試啊!8) 芝士cake味道只是一般

1) 蒜蓉虎蝦pizza $142
好味!芝士份量足夠,大大件抵食😋

2) 草飼肉眼扒 $178

3) 蟹肉意大利扁麵 $145
材料足夠,好香蟹肉味,Yummy!😋

4) 蒲燒鰻魚蛋包飯. $135 +

味道只是一般

2023-09-17
生日
2023-10-14 62 瀏覽
相信我今日介紹嘅呢間餐廳大家都唔會陌生🥰 就係玩味十足嘅OMG mama day 啦❤️ 入到去擺設依舊夠曬玩味😎我哋係lunch去嘅🥰 見到原來有lunch set😎 我哋就叫咗兩個😍 已經包左餐湯或者沙律🥗 同埋跟餐飲品🍹燒汁豬軟骨蛋包飯 🍚🥚🍖 ($138)軟淋嘅豬軟骨配埋滑嫩嘅蛋🥚 再加上香噴噴嘅燒汁,真係令人忍唔住食晒啲飯😆美國安格斯牛扒配沙律薄脆 🥩🥗 ($138)嫩嫩嘅安格斯牛扒🥩 帶有小小蕉香味,肉質軟熟多汁🥰 配上清新嘅沙律🥗 同埋脆脆嘅薄脆😍 超級豐富😎焦糖比利時窩夫配雪糕 🍞🍨 (跟餐+$46)比利時窩夫外脆內軟熟🥰 口感好好❤️ 側邊仲配左大大粒嘅焦糖脆脆👍🏻 加埋冰涼嘅海鹽雪糕,甜而不膩,絕對係最啱夏天食😍溶唔晒的棉花糖☕️ (跟餐+$36)咖啡香氣濃郁,入口醇厚,加上頂部嘅棉花糖甜味, 味道好balance 🥰自家製山楂果肉玫瑰花茶 🌺🍵🍒 (跟餐+$34)自家製嘅山楂果肉玫瑰花茶,清新嘅玫瑰花香同山楂嘅酸甜好match🥰 健康養顏嘅首選😎

燒汁豬軟骨蛋包飯 🍚🥚🍖 ($138)

美國安格斯牛扒配沙律薄脆 🥩🥗 ($138)

焦糖比利時窩夫配雪糕 🍞🍨 (跟餐+$46)

溶唔晒的棉花糖☕️ (跟餐+$36)

自家製山楂果肉玫瑰花茶 🌺🍵🍒 (跟餐+$34)
2023-10-11 87 瀏覽
餐廳裝修都是以盞鬼趣味的裝修為主,就連餐具的字句,也能令人回心微笑的!炸吉列蠔外層炸得香脆而乾身,不油膩,而蠔肉則能保持水潤嫩滑!燒汁豬軟骨蛋包飯,有兩大片豬軟骨在頂部,中層則是嫩滑流汁滑蛋,厚厚的包著白飯,周邊則圍著豬肉醬;豬軟骨炆得相當腍軟,好吃!海龍皇比薩有隆重登場的感覺,一整隻的龍蝦頭放到pizza中間,而龍蝦肉則放到pizza上,沙律醬用上了千島醬,吃起來酸酸的超好吃!香蕉朱古力奶昔比相像中喝起來清爽,香濃朱古力味都不封喉,新鮮的香蕉味亦相當濃郁,兩者比例剛剛好!蜂蜜紅茶是跟餐附上的,但也很好喝,不太甜的!紫薯比利時窩FULL超好吃,午餐加四十多元就有,有兩片外脆內軟的紫薯窩夫,碟上再掃上了一層玫瑰紫薯蓉,旁邊還有一球雲尼拿雪糕球,而中間有一杯鹹鹹的奶香醬,用來沾窩夫同吃,超正!

蜂蜜紅茶是跟餐附上的,但也很好喝,不太甜的!