2023-02-13 86 瀏覽
小店位於油麻地地鐵站鄰近小巷,位置雖然隱蔽但係原來係隱世小店睇得出小店同埋師傅都非常有心,除左串燒用料都係日本食材,老闆娘每一季都會因應季節天氣創造不同期間限定依家冬季期間限定就有雪耳松葉蟹肉拉麵,口感比較creamy濃味好食好啱冬季食用嚟緊轉夏天會有芫荽湯底比較清新適合天氣熱季節另外餐廳預備左素食湯底拉麵俾素食者👍🏻未試過拉麵店既前菜係辣味蜆肉,前菜都非常豪華有誠意麵身幼身彈牙,比較卦汁食到濃郁湯味櫻花蝦炸過整成蝦球形狀,櫻花蝦球份量完全可以獨立成為一個小食,師傅即叫即做,建議先食左櫻花蝦球食到脆口口感,再配搭湯食用小食揀左牛舌芯➕雞軟骨串🍢老闆娘喺小食用了上到選用日本食材🤤牛舌芯好爽口,材料靚用少少鹽味已經帶出牛舌香味雞軟骨唔係普通平時一粒粒嘅雞軟骨,特別採用雞胸軟骨位置,更加爽脆

嚟緊轉夏天會有芫荽湯底比較清新適合天氣熱季節

另外餐廳預備左素食湯底拉麵俾素食者👍🏻

未試過拉麵店既前菜係辣味蜆肉,前菜都非常豪華有誠意

麵身幼身彈牙,比較卦汁食到濃郁湯味

2023-02-13
  • 厚切牛舌
  • 鹽燒雞軟骨串
2023-02-08 37 瀏覽
地點好方便嘅拉麵店,喺油麻地地鐵站行3分鐘就到,真係好味又方便🤣一入到餐廳就有幅日本feel嘅牆,感覺唔錯💗櫻花蝦辛辣拉麵 $88一向食拉麵都鍾意叫辛辣,呢碗辛辣拉麵嘅湯底好濃郁,辣味都幾香,最上面嘅係炸櫻花蝦,店員提醒我要首先食咗炸櫻花蝦,當佢好似小食咁食先,以免佢浸淋,炸得好鬆脆,味道幾香。麵質有得揀淋啲,硬啲或正常,口感都唔錯。💗特濃豚骨拉麵 $82豚骨湯底濃郁,豚肉唔算太肥,都幾厚實,咬落啖啖肉總結:算係好味嘅拉麵小店,價錢唔貴

💗櫻花蝦辛辣拉麵 $88

💗特濃豚骨拉麵 $82
豚骨湯底濃郁,豚肉唔算太肥,都幾厚實,咬落啖啖肉

總結:算係好味嘅拉麵小店,價錢唔貴

一凍嘅時候就會好想搵拉麵食😛雖然我終愛雞白湯,但間唔中都會想試吓其他湯底比較下邊種好食啲🤣呢間位於油麻地鴉打街嘅拉麵店可以話係超隱蔽🤣喺大街後面唔係個個都會經過見到,不過我哋有朋友就成日嚟食~話呢間係日常飯堂😗所以呢日放工就嚟試一試🥰🌟特濃豚骨拉麵 $82 🌟黑蒜油豚骨拉麵 $88🌟櫻花蝦辛辣拉麵 $88🌟厚燒牛舌 $38/串 🌟汁燒雞皮 (唔記得幾錢😗)加一服務費:✅📍地址:Maki拉麵 (油麻地)油麻地鴉打街46-58號雅寶大廈地下3號舖

🌟特濃豚骨拉麵 $82

🌟黑蒜油豚骨拉麵 $88

🌟櫻花蝦辛辣拉麵 $88

🌟厚燒牛舌 $38/串

🌟汁燒雞皮 (唔記得幾錢😗)

加一服務費:✅

📍地址:Maki拉麵 (油麻地)
油麻地鴉打街46-58號雅寶大廈地下3號舖
2023-01-28 39 瀏覽
呢間舖就係鬧市中嘅一個轉角位,比較隱蔽,一入到去店員就即刻比左2杯水同小食比我地,當日嘅小食係辣味蜆肉拉麵款式唔多,總共有5款,其中一款係季節限定。我同朋友都揀左「白」—特濃豚骨拉麵,點麵時可以揀埋麵嘅軟硬度同需唔需要加蔥。我地就揀左正常硬度特濃豚骨拉麵 $82 (7/10)拉麵配有半隻流心蛋,兩大片豚肉,木耳絲,蔥花,仲有大大塊紫菜一黎到即刻飲左啖湯,湯底係豬骨湯味,比起其他舖個湯唔算好濃郁,但勝在鹹度啱啱好,冇加味精同埋唔多油,所以都飲左好多,食完之後都唔覺得好口喝。拉麵係幼身,食落幾彈牙,而且做到掛湯效果,塊紫菜浸落個湯到吸曬啲湯底👍🏻豚肉方面肥瘦均勻,肉身夠厚,有輕輕炙燒過雞軟骨餃子 $25 (8.5/10)小食方面就叫左雞軟骨餃子,佢嘅外皮香脆,入邊塞滿雞軟骨,十分有咬口,點埋沙律醬就錦上添花!5大件只係$25,十分抵食!

特濃豚骨拉麵 $82 (7/10)

豚肉方面肥瘦均勻,肉身夠厚,有輕輕炙燒過

雞軟骨餃子 $25 (8.5/10)

2023-01-26 26 瀏覽
一陣準備去上堂,又唔想食太飽,去孤獨食個拉麵都好。好,坐低睇吓有咩好食先。先黎個辣味蜆肉小食,呢個前菜係送既,蜆肉粒粒都好爽彈,少少辣,好惹味!櫻花蝦辛辣拉麵,最搶眼係大大塊紫菜,店員細心提示紫菜可以搣碎嚟食,但我就鍾意成塊浸一下再放入口,索晒個湯底最好味。蝦餅要先食,出面係炸脆嘅蝦,裏面係柔軟,食落果種咸香超正!仲有叉燒半肥瘦,好腍好有肉味。拉麵係幼身,爽滑又彈牙,係口嚼嚼下又有少少拉麵黏牙性,係我食過好食拉麵之一
一陣準備去上堂,又唔想食太飽,去孤獨食個拉麵都好。

好,坐低睇吓有咩好食先。

蝦餅要先食,出面係炸脆嘅蝦,裏面係柔軟,食落果種咸香超正!

仲有叉燒半肥瘦,好腍好有肉味。

2023-01-18 23 瀏覽
油麻地人氣拉麵小店,廚師Maki 好親切,會主動與顧客交流,相談之下,先知道原來佢曾經喺日本學師,將日本傳統拉麵帶回香港黑蒜油豚骨拉麵黑蒜油香遠處已聞到!拉麵嘅擺設都好有日本feel,碗邊放上一大片香脆紫菜。 湯底好濃郁,豚骨有兩片但好厚身,肉脂夾雜,肉香嫩滑😋 配菜有木耳、糖心蛋,拉麵可以揀軟硬度。呢度仲提供即叫即燒~鹽燒雞翼鹽燒雞軟骨串蒲燒鰻魚串雞翼係烤得外皮好脆,雞肉保留水份;用左雞胸軟骨,比較一般大件,更有咬口;鰻魚串同樣出色,肥美柔軟香甜無腥味🥰魔鬼燒魚翅乾餐前小食,每一件都烤得外脆內軟,配沙律醬更滋味

黑蒜油豚骨拉麵

呢度仲提供即叫即燒~
鹽燒雞翼
蒲燒鰻魚串

魔鬼燒魚翅乾
餐前小食,每一件都烤得外脆內軟,配沙律醬更滋味

• 黑蒜油豚骨拉麵
2023-01-15 72 瀏覽
兩個人諗住去廟街食煲仔飯,但好多人排隊,就經過呢間拉麵店,心諗無咩人就呢間啦,點知中大伏……味噌豚肉拉麵($95) :完全係普通麵一碗櫻花蝦辛辣拉麵($88) :中間炸櫻花蝦物體,只有外面有櫻花蝦,裡面係似將啲蝦打成醬既物體,蝦腥味好重另加紫菜、蔥($18)鹽燒雞軟骨($26) :都無燒過,一啲燶位都無,似用水淥熟再加少少鹽同胡椒,完整一舊雞軟骨連少少雞肉,4舊串埋一齊就當串燒!咁既質數仲要加一,唔會再食!

味噌豚肉拉麵($95) :完全係普通麵一碗
另加紫菜、蔥($18)

咁既質數仲要加一,唔會再食!
2023-01-15
油尖旺拉麵,除咗最出名嘅「一記」同「台記」,個人認為maki拉都值得入選三甲~同另外兩間店唔同,呢間係用最幼身的拉麵~本人揀咗「硬」,條條分明得來又有少少黏牙感,正~(不過如果鍾意沾麵個種粗身麵條既人就未必岩你啦)大愛櫻花蝦🦐🦐!令我非常驚喜嘅,係小店將櫻花蝦砌成厚厚的蝦餅,就算去到後期,上面個層仍然有一啲脆脆嘅蝦😍亦相當香口~平時喺一記食櫻花蝦湯拉,食完總係仲會見到零碎嘅櫻花蝦散落喺個湯,感覺好嘥🤣呢邊嘅蝦餅就唔會啦而個湯🍜佢算係比較唔油既,但係味道都好夠,有蝦嘅香味。*注意⚠️唔食得辣嘅朋友要三思😝另外,超重口味嘅人可能會鍾意再杰身d/油d既湯底~💁🏻‍♀️小店人客比較少,可能因為油麻地始終人流唔多。但店員都好細心,可以提供圍裙,期間又不斷幫我地加水😹我哋食嗰晚,咁啱有兩個女仔排緊隊食其他餐廳,但係又好得意咁淨係入黎maki拉麵借廁所😂店員都好好招待,我作為食客見到都有啲驚喜🤣希望大家經過可以入去試下,唔好淨係借廁所啦🌱雖然佢哋嘅洗手間都幾乾淨。

大愛櫻花蝦🦐🦐!

2022-12-21 895 瀏覽
今晚到「Maki拉麵」吃拉麵晚餐,店舖在文明里轉入的鴉打街,地點靜中帶旺,又鄰近鐵路站,交通十分方便。拉麵店環境不算大,但地方整潔企理,麵店主打五款拉麵,以五色湯底類別:日常有白、黑、赤、橙。季節限定是藍。此外還有期間限定的素食拉麵。我們選擇白、赤、橙,特濃豚骨湯拉麵各一款,汁燒鮮魷魚。小食:帶子群邊。我的櫻花蝦辛辣拉麵(赤)~我很想一嘗櫻花蝦,但又不知道會否抵得辛辣拉麵的辣!?幸好侍應答應給我儘量減辣。色澤赤紅的櫻花蝦辛辣拉麵端來了!先嘗一口湯,香而不太辣,符合我的口味,壓成球餅狀的櫻花蝦炸香,吃到淡淡櫻花蝦的香味與油香,還有輕微嚼勁口感。特濃豚肉拉麵 (白)~湯底口感淳厚柔滑,拉麵楝中等腍度,麵質口感很合心意。  味噌豚肉拉麵(橙)與替玉~拉麵湯底味道濃郁,咸度剛好。每款湯拉麵都有一大塊紫菜,兩大片肥瘦均匀又爽滑的日式叉燒,盪漾著流心的半邊蛋,來自的日本的雞蛋。汁燒鮮魷魚~肉爽味鮮燒魷魚,每次都愛吃。今晚原本來嘗試季節限定拉麵~鳳梨拉麵(黃),可惜來遲一步,已經完成季節限定,明天的季節限定是雪耳松葉蟹肉拉麵。稍後會重臨一試。
地點靜中帶旺,又鄰近鐵路站,交通十分方便。

我們選擇白、赤、橙,特濃豚骨湯拉麵各一款,汁燒鮮魷魚。

汁燒鮮魷魚

小食:帶子群邊。
我的櫻花蝦辛辣拉麵(赤)~

櫻花蝦辛辣拉麵

特濃豚肉拉麵 (白)~
湯底口感淳厚柔滑,拉麵楝中等腍度,麵質口感很合心意。

特濃豚肉拉麵

味噌豚肉拉麵(橙)與替玉~
拉麵湯底味道濃郁,咸度剛好。
味噌豚肉拉麵(橙)與替玉

每款湯拉麵都有一大塊紫菜,兩大片肥瘦均匀又爽滑的日式叉燒,
盪漾著流心的半邊蛋,來自的日本的雞蛋。

汁燒鮮魷魚~
肉爽味鮮燒魷魚,每次都愛吃。

2022-12-21
特濃豚肉拉麵
味噌豚肉拉麵(橙)與替玉
2022-12-20 26 瀏覽
今天和朋友來到油麻地吃飯,我們選了一家拉麵,距離油麻地站不遠,挺方便。我們到達之後店員也主動給我們倒水和冷盤。我點了一份黑蒜油豚骨拉麵,朋友則叫了味噌豚骨拉麵。我們還叫了一串牛小排肉,玉子燒呢。先上來的是玉子燒,很好吃,鬆軟,有層次,而且很有蛋香。 然後拉麵來了,我比較重口味所以決定黑蒜油可以再多一點,不過豚肉很好吃,油脂比例剛剛好。 朋友的味噌豚骨拉麵正常發揮,上面還有芽菜增加口感呢!牛小排的火候也控制得不錯,整體牛得肉味也很出。總的來說這家在油麻地的拉麵是不錯的!

牛小排的火候也控制得不錯,整體牛得肉味也很出。
總的來說這家在油麻地的拉麵是不錯的!

2022-12-10 23 瀏覽
話想食拉麵好耐都未去食🤓去開油麻地決定上網睇下有咩好食見到網上有人推薦呢間🤩佢哋喺今年重新開業捲土重來😚賣相睇落都好吸引所以去咗試😗🦐 櫻花蝦辛辣拉麵 $88師傅將櫻花蝦結合埋煎成蝦餅可以將佢吸晒湯汁配埋拉麵食又可以就咁當小食食😚✨拉麵軟硬嗌咗適中✨拉麵質底唔錯食落有咬口😆唯獨拉麵湯底比較黏稠🙆🏻‍♀️如果湯底少啲黏稠會更好食😚🍜 特濃豚骨拉麵 $82拉麵送嚟嘅時候放一兩分鐘再食等拉麵吸入湯底精華再食🤤味道比即時食更好味🤩見到師傅用心將每塊叉燒炙燒✨叉燒都算大塊同厚肉😗但略嫌肥膏多咗少少🤏🏻如果肥膏少返啲會更加好食但整體味道都算唔錯😋
話想食拉麵好耐都未去食🤓

但略嫌肥膏多咗少少🤏🏻
如果肥膏少返啲會更加好食
但整體味道都算唔錯😋
2022-11-27 35 瀏覽
已有一段時間沒有來過Maki 拉麵,今天來到油麻地,便順道吃個拉麵作午餐啊!一入門口,店員便親切地招呼,坐下後,便叫了特濃豚骨拉麵,及季節限定的清雞湯拉麵,另外叫了四款串燒,鹽燒雞腎、雞皮、雞軟骨串,及魔鬼燒魚翅乾。食物很有水準,湯麵一濃一清。特濃豚骨拉麵湯底超濃郁,入口已覺重口味,麵條幼身煙靭,配料有大紫菜、溫泉蛋、叉燒、木耳,十分豐富。清雞湯拉麵湯底既清新,又帶有淡淡的雞味,這個湯底是配有碟豆花,非常養生美顏。麵條較粗身,很有咬口,配料亦有大紫菜、溫泉蛋、叉燒,同樣豐富。串燒方面,即叫即燒。我們選了三款雞串,鹽燒雞腎彈牙,雞皮香口,雞軟骨爽口,含豐富蛋白質。魔鬼燒魚翅乾美味,吃後咀唇是黏着的,富有骨膠原,營養豐富。今次是第二次造訪,仍然是很有驚喜呢!
今次是第二次造訪,仍然是很有驚喜呢!
2022-11-18
2022-11-25 43 瀏覽
《Maki拉麵》油麻地地鐵站C出口附近,原來有一間日式拉麵店🍜,同朋友忍唔住入去試試,餐廳環境好日式嘅感覺🇯🇵,牆身畫咗櫻花樹做裝飾🌸。餐前小食有辣味蜆肉,食落有少少甜味同辣味好開胃。藍色清雞湯拉麵 (期間限定) $118湯底咁特別原因係用左蝶豆花而變做藍色,而且飲落好清甜,一啲油膩感都無,勁吸引😋!麵質揀咗軟身但都唔會太過淋,叉燒肥瘦適中,粒蛋好正一咬開係糖心架😍,旁邊枝檸檬汁滴落個湯到拌勻,即刻變做紫色好得意☺️。特濃豚骨拉麵 $82飲完第一啖湯感覺有濃濃嘅豬骨湯味,麵質揀左適中食落幾彈牙,而且拉麵好掛湯,塊紫菜浸落個湯到吸曬啲湯底好正☺️。鹽燒雞腎 $20汁燒雞肝 $26串燒方面叫左2️⃣款,鹽燒雞腎同汁燒雞肝,雞腎好爽口唔會咬落好硬,而雞肝個醬汁好濃郁,燒到好香而且外脆內軟👍🏻。日式芝士蛋糕🍰 $25蛋糕好好食,濃濃嘅芝士味🧀,唔洗點咬就係口腔裏面慢慢融化,如果唔係太飽仲想食多一件🤣。
《Maki拉麵》

餐前小食有辣味蜆肉,食落有少少甜味同辣味好開胃。

藍色清雞湯拉麵 (期間限定) $118

特濃豚骨拉麵 $82

鹽燒雞腎 $20
汁燒雞肝 $26

日式芝士蛋糕🍰 $25

2022-11-24
2022-11-24 36 瀏覽
落住雨開始少少凍嘅時候,就想食返碗熱辣辣嘅拉麵,打開app見到附近有一間拉麵就去試吓。去到門口見到有好多達摩貼紙同日式屋頂裝修。一坐低已經見到有搓手液同埋唔同餐具。店員隨即放低中華沙律同水,中華沙律撈咗少少辣椒,但係唔會好辣,所以更加開胃。廚房上面會見到除咗Menu上嘅菜式之外,都會有特別嘅小食。見到佢除咗本身有嘅拉麵之外,仲有限定拉麵有藍色清雞湯拉麵同埋素食拉麵,聽到隔籬枱問仲有冇芫荽拉麵,不過店員話已經係上期嘅限定拉麵所以我估佢哋都應該真係會定期轉下期間限定。我就叫咗個藍色清雞湯拉麵,而朋友就嗌咗黑蒜油豚骨拉麵,小食方面就嗌咗一個魔鬼燒魚翅乾同一個鹽燒雞腎。朋友嘅豚骨拉麵好快已經上菜,塊紫菜10分大塊,而且脆卜卜。佢覺得豬骨湯嘅味道都好濃郁,叉燒因為有炙燒過,所以唔會有過膩嘅感覺,有入口即溶感覺。見到舖頭寫可以比圍裙,咁就唔怕食到雪雪聲嘅時候,會彈到自己件衫啦!然後到我碗藍色拉麵,一上枱嘅時候都比藍色嘅拉麵驚艷到,店員話可以首先試咗個湯先,店員話係落咗蝶豆花落去,我覺得係清甜嘅,而且唔會越飲越口渴,有相比起濃郁嘅豬骨湯,我更加鍾意依個,而且因為個湯夠清,同濃郁嘅叉燒有更大對比。店員

朋友嘅豚骨拉麵好快已經上菜,塊紫菜10分大塊,而且脆卜卜。佢覺得豬骨湯嘅味道都好濃郁,叉燒因為有炙燒過,所以唔會有過膩嘅感覺,有入口即溶感覺。見到舖頭寫可以比圍裙,咁就唔怕食到雪雪聲嘅時候,會彈到自己件衫啦!然後到我碗藍色拉麵,一上枱嘅時候都比藍色嘅拉麵驚艷到,店員話可以首先試咗個湯先,店員話係落咗蝶豆花落去,我覺得係清甜嘅,而且唔會越飲越口渴,有相比起濃郁嘅豬骨湯,我更加鍾意依個,而且因為個湯夠清,同濃郁嘅叉燒有更大對比。店員話飲完頭幾啖湯之後可以用吉喺蛋上面嘅檸汁,然後就會顏色有變化,見到佢由藍色變做紫色,真係視覺同味覺上都有享受。落咗之後唔會令到個湯變得好酸,反而係有一種清新嘅感覺。

見到麵條同雞蛋到染咗做藍色,但係都無改佢哋嘅味道。麵條都係爽口彈牙,而且份量足夠,唔會食幾啖就食晒。溫泉蛋就令到我同我朋友好驚喜,因為佢真係做到流心嘅效果。
小食方面,雞腎非常有咬口,而且比嘅檸檬好大嚿可以每一粒都有檸檬味。反而燒魔鬼魚魚翅乾嗰度係最有驚喜,烤得比較焦黑嘅地方非常脆口,點埋沙律醬就非常滋味,而冇烤焦嘅部份就煙靭,做送酒小食真係一流,鹹香味齒頰留香。下次嚟嘅時候可以再試吓佢其他限定拉麵。
2022-11-23
2022-11-21 679 瀏覽
晏晝2點幾嚟到,唔多人,可以慢慢食。食物未到之前,店員好貼心,見我著恤衫,即刻遞上一條圍裙清雞湯拉麵 ($118)藍色嘅拉麵?!其實係蝶豆花,勁靚。平時食其他拉麵個湯底會比較膩,不過呢個唔會有咁嘅感覺,反而係好light,仲有位食其他串燒!芫荽素食拉麵 ($85)用芫荽汁、蘋果、洋葱、紅蘿蔔、白蘿蔔及昆布煮3小時,超級清甜,同清雞湯拉麵嘅湯底一樣咁light,食完都唔會覺得有罪惡感。材料有一大堆芫荽、好juicy嘅翠玉瓜、木耳、菠菜、南瓜及冬菇。唔多地方有素食拉麵,呢個好啱鍾意食芫荽嘅素食者嘞香蔥玉子燒 ($20)外層脆脆,加咗香蔥更加香口鹽燒雞軟骨串 ($26)平時嘅軟骨係好細塊,但呢度嘅雞軟骨係非常大件,鍾意食軟骨嘅應該會超級開心厚燒牛舌 ($38)厚得嚟唔會好韌,好juicy魔鬼燒魚翅乾 ($65)好大塊,送酒好啱貼心嘅服務,食物又好味,值得再嚟試!

清雞湯拉麵 ($118)
溏心蛋

芫荽素食拉麵 ($85)
芫荽素食拉麵

香蔥玉子燒 ($20)
外層脆脆,加咗香蔥更加香口
香蔥玉子燒

鹽燒雞軟骨串 ($26)
鹽燒雞軟骨串

厚燒牛舌 ($38)
厚得嚟唔會好韌,好juicy
厚燒牛舌

魔鬼燒魚翅乾 ($65)
好大塊,送酒好啱
魔鬼燒魚翅乾

貼心嘅服務,食物又好味,值得再嚟試!
溏心蛋
芫荽素食拉麵