2021-05-14 1583 瀏覽
手沖咖啡是次揀選埃塞俄比亞 耶加雪菲 Kochere 水洗 咖啡豆。咖啡師有心介紹咖啡,而且真的彷彿一杯花茶。用酒杯上又有別外出一般的風味。忌廉芝士貝果配煙三文魚、牛油果 WWWWWWWWWWWWWWWWWWWW貝果bagel厚實煙韌,正式美式風格,正。(有別坊間網店過於鬆軟)外層微脆,非常有口感,搭配著煙三文魚和軟硬合適的牛油果,味道剛好。伴碟還有沙律解膩,爽脆蔬菜新鮮,味道不會很寡。女士已經夠飽。

手沖咖啡

咖啡師有心介紹咖啡,而且真的彷彿一杯花茶。
用酒杯上又有別外出一般的風味。

WWWWWWWWWWWWWWWWWWWW
忌廉芝士貝果配煙三文魚、牛油果

伴碟還有沙律解膩,爽脆蔬菜新鮮,味道不會很寡。

女士已經夠飽。
2021-04-10
忌廉芝士貝果配煙三文魚、牛油果
餐廳採用半開放式設計,門口兩大隻窗,仲設有內外座位,歡迎毛孩一齊嚟。唔鍾意望街,可選擇店內嘅座位,目測大約有16個。裝修以黑色 x 木系打造中性系格調,男女老幼都啱key。知道佢哋有好好嘅石板牛扒及好好嘅手工啤酒🍺🍺,但新年過後我只想輕食,所以揀咗松露芝士雜菜香蔥餡餅🥙+ Cappuccino 。先要讚吓杯Cappuccino👍👍,用玻璃杯present出嚟,咖啡層同牛奶層清晰分明可見。咖啡味道好明顯,濃郁甘甜。餡餅係用手抓餅包住青瓜、紅蘿蔔、鮮冬菇及松露,素食者都啱食,略嫌味道清淡,可伴同餡餅上嘅乳酪一齊食。新鮮沙律菜配黑醋汁,傳統食法,酸甜開胃。

2021-02-14 669 瀏覽
LG Taproom🥩☕️𝙏𝙪𝙘𝙠𝙚𝙙 𝙖𝙬𝙖𝙮 𝙤𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙩𝙧𝙚𝙚𝙩 𝙞𝙣 𝙆𝙚𝙣𝙣𝙚𝙙𝙮 𝙏𝙤𝙬𝙣, 𝙇𝙂 𝙏𝙖𝙥𝙧𝙤𝙤𝙢 𝙞𝙨 𝙖 𝙢𝙞𝙣𝙞𝙢𝙖𝙡𝙞𝙨𝙩 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙨𝙝𝙤𝙥 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙛𝙚𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚𝙨 𝙜𝙤𝙤𝙙 𝙦𝙪𝙖𝙡𝙞𝙩𝙮 𝙤𝙛 𝙨𝙩𝙤𝙣𝙚 𝙜𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙨𝙩𝙚𝙖𝙠𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙥𝙖𝙨𝙩𝙖. 𝙏𝙝𝙚 𝙡𝙖𝙧𝙜𝙚 𝙫𝙚𝙣𝙩𝙧𝙞𝙘𝙡𝙚 𝙧𝙚𝙩𝙧𝙖𝙘𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙬𝙞𝙣𝙙𝙤𝙬 𝙖𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙚𝙣𝙩𝙧𝙖𝙣𝙘𝙚 𝙖𝙡𝙡𝙤𝙬𝙨 𝙥𝙖𝙩𝙧𝙤𝙣𝙨 𝙩𝙤 𝙚𝙣𝙟𝙤𝙮 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙙𝙚𝙡𝙞𝙘𝙞𝙤𝙪𝙨 𝙘𝙪𝙞𝙨𝙞𝙣𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙡𝙤𝙘𝙖𝙡 𝙨𝙩𝙧𝙚𝙚𝙩 𝙡𝙞𝙛𝙚.🪟🚦🚗1️⃣𝐏𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐝 𝐞𝐠𝐠 𝐥𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚温泉蛋卡邦尼扁意粉🍝味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️環境(Environment):⭐️⭐️⭐️服務(Service): ⭐⭐⭐2️⃣𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞, 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞, 𝐯𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧 𝐩𝐚𝐬𝐭𝐫𝐲🧀🥗松露芝士野菜香蒽餡餅味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分
LG Taproom

打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️
服務(Service): ⭐⭐⭐

✅LG Taproom (西環, Sai Wan)
西環堅尼地城爹核士街11號浚峯地下7號舖
2021-01-04 591 瀏覽
🍽☕️🍨🍐 Red Wine Pear with ice-cream紅酒燴啤梨配雪糕🍐🍨 The pear is so tender and taste of spices, I can taste the cinnamon and clove. Together with cream and ice-cream, which gives you another feeling of the pear. The creamy taste gives another smoothness to the pear. 啤梨軟硬適中,只要用少少力就可以切開。啤梨入口香甜,有一股肉桂及丁香的味道。忌廉及雪糕的一點點乳香,給啤梨增添一種香滑,有另一種風味。 Hand Drip Coffee ☕️ 手沖咖啡 Guatemala SHB 瓜地馬拉水洗咖啡GENUINE Antigue WashedVariety: Catuai, BourbonAltitude: 1300-1500mNote: Hazelnut, Nutella, Dark Chocolate Aftertaste風味:榛子,榛子
🍽☕️🍨🍐

Red Wine Pear with ice-cream
紅酒燴啤梨配雪糕🍐🍨

Hand Drip Coffee ☕️

Guatemala SHB 瓜地馬拉水洗咖啡
GENUINE Antigue Washed
Variety: Catuai, Bourbon
Altitude: 1300-1500m
風味:榛子,榛子朱古力醬,黑朱古力

I am a beginner of hand drip / pour cover coffee. I love low acidity coffee, therefore I try Guatemala coffee beam. The bean is very rich in “dark chocolate” smell once it is ground, and it remains its note after pour over.

好香的一杯手沖咖啡,咖啡師好用心,也好願意分享咖啡的心得。新鮮磨的咖啡豆,有一股沉穩的朱古力香味,當沖完後,朱古力的香味,透過熱道散發。味道都好古典,厚實。

Cascara 咖啡果肉茶
Barista is nice and willing to share his experience, and introduce “cascara” to me. The taste is just like a drink made from dried fruit, and with slightly sweet and the smell of fruit! Just told it is a drink with shell of coffee bean!

第一次知道「咖啡果肉茶」這飲品,真的多謝咖啡師的介紹。入口有股清澈的感覺,果肉淡淡的香甜味!喝完咖啡再來一杯「咖啡果肉茶」,好滿足!
紅酒燴啤梨配雪糕
咖啡果肉茶
2021-01-03
紅酒燴啤梨配雪糕
咖啡果肉茶
2020-12-14 474 瀏覽
堅尼地城有住一種懷念嘅歷史感,或者因為呢份感覺令到唔少人享受呢份和諧同寧靜,酒吧臨立嘅街道,收工後聚滿唔同嘅人一齊飲番杯,其實都幾chill🤗哈哈,今日要同大家介紹嘅就係係呢個老區下嘅一間西餐廳,佢主打嘅係石燒牛扒,叫左個二人餐再加左啲嘢食,成餐都好滿足🤤套餐包左以下嘅食物:前菜嘅野菌焗時蔬好豐富,有好大塊芝士同埋有唔同嘅蔬菜;餐湯係羅宋湯,鐘意飲嘅朋友仔一定會鐘意佢夠辣得黎又有啲菜嘅甜味;溫泉蛋煙肉忌廉汁扁意粉一上檯就香氣撲鼻,👦🏻就好鐘意個忌廉汁,偷偷地同咁多位朋友仔講,白汁嘅意粉真係無得輸,意粉嘅口感煮得岩岩好,忌唔住食完又食🙈石上燒美國穀飼牛板鍵10oz同石上燒澳洲肉眼扒10oz,一上檯簡直係震懾到👦🏻,好大塊肉,餐廳輕輕整熟左個表面,之後就有塊石板俾👦🏻燒,想煎到幾熟都得,👦🏻就推介石上燒澳洲肉眼扒,因為佢嘅肉質比較上更好味,除咗原味,仲有紅酒醬、海鹽同黑椒沾,可以帶黎唔同嘅層次🤤手打鴛鴦檸檬茶可以話係signature因為聽到員工親手打嘅青檸同檸檬,混合埋紅茶,perfect match套餐嘅尾聲係焦糖燉蛋,👦🏻就略嫌面個層焦糖太厚實,有少少膩🙈套餐以外👦🏻仲叫左XO醬茄茸
套餐以外👦🏻仲叫左XO醬茄茸虎蝦帶子扁意粉,一上檯撲鼻而來嘅XO醬味加埋新鮮嘅海鮮,值得一叫,香炸蕃薯條更加係一條接一條,粗身嘅蕃薯條真好yummy🤤最後再加嘅甜品紅酒燴啤梨配雪糕做得好好,成個甜品都高質!

評分:9 / 10
  • 石上燒澳洲肉眼扒
  • 石上燒美國穀飼牛板腱
I was so amazed by this mushroom pasta, and maybe it’s because of the egg but it tastes different from other truffle pastas from cafes. It was creamy and filled with mushrooms while having a hint of egg. I would say it’s a vegetarian carbonara 😂The steak was an interesting experience as we had to cook it ourself and it was pretty fun but I think I’d let the experts cook it next time instead 😂

2020-12-10 201 瀏覽
朋友突然想食西餐,又覺得銅鑼灣既餐廳成日都食,想去下其他地方試下,咁我就提議咗去西環個邊食。諗住兩個人叫一個main就可以叫埋小食同埋甜品,所以我地就淨係叫咗石上燒澳洲穀飼牛板腱。嚟到既賣相比我想像中正好多,餐廳既店員好仔細咁解釋咗要點樣燒,同埋有自家製既紅酒汁、日本鹽。首先要落用油咗既蒜頭嚟整熱過鐵板,之後就可以落牛,啲牛原本係跟據我地落order既3成,因為我地都鐘意生啲,所以就咁燒一燒。但燒完就真係好正,因為燒完吸咗蒜頭既味。同埋因為我自己勁鐘意食蒜頭,所以燒完既蒜頭都食晒,仲有一次係放咗啲落去塊牛度,兩樣一齊食都好正。之後我地叫咗個麻辣豬肉醬焗芝士墨西哥片,依個都好正,好多料。最後叫埋個焦糖燉蛋就係perfect ending😍

最後叫埋個焦糖燉蛋就係perfect ending😍
2020-12-05 173 瀏覽
今日去咗西環,行過呢一間LG Taproom,最令我注意到嘅,其實喺門外dog friendly嘅位置,今日就無帶埋我隻小狗一齊嚟,但我都決定先試下呢間餐廳嘅食物質素,如果好食嘅話下次就可以帶埋狗仔一齊嚟食啦。平日12點至五點有lunch Menu,免收+1服務費,而2:30後更加有Tea Menu,都幾抵食。Lunch set已經包左沙律一份,沙律份量雖然唔算好多但係當中包含幾款新鮮嘅蔬菜,再加上黑醋汁,味道唔錯。餐湯係肉骨茶,非常足料,飲完全身都暖晒。砵酒燴牛尾伴長通粉牛尾煮得夠淋夠入味,味道偏重偏濃,配上長通粉一齊食就啱啱好。而lunch來講份量都非常之夠,食完都夠飽。馬來咖喱椰香牛肉飯咖喱同飯分開上,咖喱唔會浸林晒啲飯。呢度嘅馬來咖喱非常之香辣,鍾意食辣刺激感覺嘅朋友就啱晒,椰香稍稍中和左辣嘅味道,而且令到咖喱嘅質感更加順滑。

餐湯係肉骨茶,非常足料,飲完全身都暖晒。

砵酒燴牛尾伴長通粉

馬來咖喱椰香牛肉飯
2020-11-29 148 瀏覽
食肆臨立的堅尼地城,這小店卻比這條街的店都用心、非常有誠意。店面地方不算很大,半開放的設計可以欣賞到對面古老的樹牆。一家人第二次來到,一樣沒有令人失望。落單後店員遞上小朋友用的餐具,都是剛用熱水再清洗過的,非常細心。石燒牛原來是石板上,自己再煎,Rib eye有肉味、一點都不靭。All day breakfast的松露蛋都炒得很香滑,見微知著,可見廚師用心製作。香港太可愛,願小店加油💪🏼香港人,珍重。

香港太可愛,願小店加油💪🏼

香港人,珍重。

LG Taproom bookmark 好耐一直想試呢間嘅stone grill😆今日終於有機會去啦~餐廳裝修簡約風,仲有大窗檯~石上燒牛扒套餐包前菜、牛板腱、飲品🌠前菜-薯角同沙律菜沙律菜配黑醋汁,酸酸甜甜,作為前菜好開胃~食牛板腱配薯角一流,脆脆帶小小辣味~的確唔錯!🌠主菜-澳洲牛板腱採用澳洲穀飼牛板腱,而且仲有10安士!另加$40可轉澳洲肉眼~師先煎牛板腱成3 成熟,客人可因應自己需1放上鐵板,煎成自己鐘意嘅熟度😆店員會教你用小蒜係鐵板上查上少少油,之後放牛板腱上去煎牛板腱肉質細緻,鮮嫩不油膩~煎後可配海鹽或紅酒汁個人就比較推薦加少少海鹽,咁樣就可以食到肉鮮味~🌠 法式焦糖燉蛋食完主餐當然要食埋個甜品即叫即燒的焦糖燉蛋叫人興奮~外面焦糖脆脆,裏面燉蛋非想嫩滑唔洗一分鐘比我鯨吞曬😜🌠LG 朱古力布朗尼本身布朗尼好甜,加cream反而中和咗,令布朗尼滑中帶酥脆而內層軟黏~口感嚼勁!最岩涼涼地嘅天氣~
LG Taproom bookmark 好耐

一直想試呢間嘅stone grill😆
今日終於有機會去啦~

餐廳裝修簡約風,仲有大窗檯~

石上燒牛扒套餐
包前菜、牛板腱、飲品

🌠前菜-薯角同沙律菜
沙律菜配黑醋汁,酸酸甜甜,作為前菜好開胃~
食牛板腱配薯角一流,脆脆帶小小辣味~的確唔錯!

🌠主菜-澳洲牛板腱
採用澳洲穀飼牛板腱,而且仲有10安士!
另加$40可轉澳洲肉眼~
店員會教你用小蒜係鐵板上查上少少油,之後放牛板腱上去煎

牛板腱肉質細緻,鮮嫩不油膩~
煎後可配海鹽或紅酒汁
個人就比較推薦加少少海鹽,咁樣就可以食到肉鮮味~

🌠 法式焦糖燉蛋
食完主餐當然要食埋個甜品
即叫即燒的焦糖燉蛋叫人興奮~
外面焦糖脆脆,裏面燉蛋非想嫩滑
唔洗一分鐘比我鯨吞曬😜

🌠LG 朱古力布朗尼
  • 石上燒美國穀飼牛板腱
2020-11-28 143 瀏覽
之前同朋友嚟食過一次,嗰次食嘅係午餐已經覺得好好味。今次得閒就嚟試埋佢嘅晚餐先!服務態度真係好好,一入嚟店員已經好溫馨咁招待,非常舒適。佢哋嘅招牌石板燒,不可不試係因為有得自己煎,而且牛肉都好高質,所以今次都點咗石板燒澳洲肉眼扒,馬來叻沙海鮮配扁意粉,LG特色燒春雞配脆薯角同沙律。試咗三款食物,我同朋友都最鍾意馬來喇沙海鮮配扁意粉,因為叻沙醬真係整得好香。用嚟炒扁意粉,意粉索曬啲汁,好香濃好入味。而佢嘅海鮮都幾多樣,有蝦,魷魚,同埋帶子粒,海鮮非常之豐富,加埋佢微辣嘅醬汁真係一定要叫嚟試下。上面兩支香脆嘅腐竹,都非常之香口。而它的特色燒春雞配薯角同沙律,非常之簡單同健康。燒春雞嘅醬汁好特別,有少少南乳味,富有中式嘅特色,同燒春雞嘅味道好夾,個醬汁整得用心。配菜沙律都非常之大份,好健康又營養。

2020-11-28 118 瀏覽
星期五晚行過堅尼地城,發現呢一間特色餐廳,設計已經好特別,仲有對出嘅打卡窗口位,好有休閒度假feel!同朋友未試過,就入嚟試下先。叫咗3樣餸,紅酒黑椒牛肉粒,石板燒澳洲肉眼扒,同特色燒春雞配薯角沙律。我覺得紅酒黑椒牛仔粒好好食,食落去嘅肉質非常香口。仲伴有淡淡嘅紅酒香,一上到嚟已經香味撲鼻。而佢哋嘅石板燒都好有特色,店員非常之有耐心咁教你用蒜頭點油,再將牛扒放落石板上面煎。因為點嘅係肉眼拍,所以幾高質,食落去非常之香滑,而且牛肉味都好濃郁。覺得佢嘅牛扒用料幾好。店員嘅服務好細心,仲會專登就你,行出窗口為你上菜,服務非常窩心。

• 石上燒澳洲肉眼扒
西環一向比人有一種輕鬆慢活嘅感覺,今次去既LG taproom都有呢種感覺☺️餐廳用左開放式既設計,門口有一個歐陸式既大窗,對住街景食野,非常開揚又舒適呢到出名石上燒牛扒,套餐包左沙律同薯菜同飲品,唔食牛扒仲有其他選擇,意粉小食樣樣齊------1. 石上燒牛扒套餐 $218叫左一份牛板腱,上菜時大概3成熟左右,建議唔好燒太耐,而且唔洗落太多鹽調味,輕輕燒到五成熟,配埋個醬汁已經好食🤤不過肉質比較實同埋有少少筋2. 香脆辣薯角配雜菜沙律薯角非常推介🥰夠熱夠脆,綿密細緻質感,香糯有點咬感的薯角,非常好食,沙律菜加左意大利黑醋,非常開胃3. 泰式香茅雞翼拼雞搥 $58雞翼開左邊方便食用,味道不錯,夠嫩滑同埋唔油膩,如果賣相可以改善一點,更做到色香味☺️4. 松露野菌溫泉蛋啡菇扁意粉 $118賣相唔錯,蛋白呈半凝固狀態,一切開就有流心效果😋松露味幾出,扁意粉好易掛到汁,食落creamy,野菌同啡菇份量都唔少,幾值得一試

------

香脆辣薯角配雜菜沙律
泰式香茅雞翼拼雞搥
松露野菌溫泉蛋啡菇扁意粉
2020-11-25 854 瀏覽
今日嚟開呢邊做嘢,所以喺呢邊搵埋餐廳食飯。見到呢間舖個裝修都幾chill,所以就入去試吓。原來佢呢度主打手工啤,不過因為揸車嘅關係我哋就冇試啦。而佢呢度另外出名嘅仲有熱石牛扒,一般食石板牛嘅地方都係日式餐廳,反而少啲喺西式餐廳會食到。佢個牛扒上嚟嘅時候係三成熟,你可以按照自己嘅需要將佢煎到你自己想要嘅程度我哋今晚試咗佢個牛板鍵,雖然有少少筋,但係我都覺得超級林,就算我手殘煎耐左都唔會好硬,仍然都好Juicy。佢跟嚟嘅粗鹽同埋紅酒汁都好好味,因為本身啲牛都好好味再加埋啲汁係錦上添花。而佢個set仲跟咗個沙律同薯角,因為我自己鍾意食蕃薯條多啲,所以就要求佢轉咗做番薯條。因為返薯條食落甜甜地,外脆內軟,好好味。而佢個沙律係跟西式嗰隻黑醋,都好夠酸,加埋啲新鮮嘅沙律菜都好唔錯㗎。我哋仲另外叫咗佢個香茅雞翼,一拎上嚟已經好香香茅味。咬落都食到好香濃嘅玫瑰酒味,因為佢有攞酒醃過,所以啲雞肉特別嫩滑,最重要嘅係佢唔會好厚粉。另外我哋仲額外叫咗個紅酒汁牛肉粒,佢個牛肉粒牛味好重,雖然係全熟但係都好林,值得一提嘅係佢個紅酒汁真係好好味,同佢講牛肉真係好夾味。

原來佢呢度主打手工啤,不過因為揸車嘅關係我哋就冇試啦。

我哋仲另外叫咗佢個香茅雞翼,一拎上嚟已經好香香茅味。

2020-11-24
2020-11-24 714 瀏覽
放工最好就係去飲杯酒relax下,仲飲埋啤酒就最chill喇~🍺4 flavours with snacks🥜 $120.有冇人同我一樣,見到啤酒一字排開就心花怒放🥰雖然今日有一款冇貨,但都可以試到3隻味,鍾意邊款仲可以飲多杯😎.☁️LG @ Young Master Cloud Wit小麥味相當突出,帶有淡淡柑橘橙皮味道👀.🌸LazzyGarden Hazy IPA柑橘味濃重,襯托啤酒花的苦澀味,味道很有趣👍🏻.🍊LG @ Young Master Pale Ale最易入口之選😁充滿熱帶水果香氣,沒什麼苦澀味,很容易一杯接一杯地喝😛🥩石上燒澳洲肉眼扒10oz $218好好吃🥺 靚牛扒簡單地燒一燒已經很好吃🤤 石燒方式可以自行控制生熟度,而且更好保存肉汁😌 外皮焦脆,肉質軟腍腍的,不靭👍🏻🧂隨扒附上三碟調味料——想要鹹香更重的話可以沾一些胡椒海鹽;香蒜由餐廳自行醃製,油香滿溢,我把蒜放在石燒碟的邊角,讓蒜油慢慢流到中間,平均沾在牛肉上,不得了😎最後是我最愛的紅酒汁❤️ 味道不會很重,但大大提升了牛肉的香味和層次,後來我一直在沾它😂

🍺4 flavours with snacks🥜 $120
有冇人同我一樣,見到啤酒一字排開就心花怒放🥰
☁️LG @ Young Master Cloud Wit
小麥味相當突出,帶有淡淡柑橘橙皮味道👀
🌸LazzyGarden Hazy IPA
柑橘味濃重,襯托啤酒花的苦澀味,味道很有趣👍🏻
🍊LG @ Young Master Pale Ale

🥩石上燒澳洲肉眼扒10oz $218