2021-03-19 73 瀏覽
唔係講玩笑,旺角越南菜LE VIET 真係經常吃,原因好簡單,好食又更抵食,哈哈。當然仲有些其他因素既。皆因離地鐵站好近,係正銀行中心裡面,而且地方闊落又舒服,來到旺角想搵個地方坐得舒服d, 就第一時間唸到le viet la。今次再來朝聖,第一樣野點既就係條烏頭魚,呢條香茅燒烏頭基本上我每次來都會點,因為成條烏頭魚大大條,燒🉐️真係好惹味,個賣相又好鬼搞笑,成條香茅由魚嘴插住條魚,好贊鬼。而且少骨易入口,加上d越式醬汁真係好好味,完全越南特色。因為唔係太肚餓關係,都係唸著同朋友食下野chitchat 下,所以點了幾款甜品,有越南綠豆拉椰糕,焦糖燉奶同埋燒菠蘿配朱古力醬。唔好以為呢個越南綠豆拉椰糕圖片中細細件,其他都幾full 下架,切開兩個人食剛剛好。焦糖燉奶就係我最愛,甜甜的焦糖燒係面頭,連埋燉奶一起吃,真係正爆。最好生果燒菠蘿加埋朱古力醬一樣咁甜咁好味,塊塊菠蘿都大大舊,甜到心坎裡。今勻埋單$350左右,算係唔錯選擇。
今勻埋單$350左右,算係唔錯選擇。
2021-02-23