2019-09-17 113 瀏覽
餐廳主打西班牙菜,叫左幾樣野,前菜叫左個凍蜆同埋凍湯。凍蜆- 感覺清新有D FUSION 感, 青檸汁酸酸甜甜,好開胃,最重要最值得讚既係一D沙都無! 凍湯- 個人黎講第一次飲凍湯,都係開胃菜,但原來西班牙湯係唔滑嫁! 真係新嘗試黎! 芝士煎蟹餅 -  另外仲叫左個小食,個人覺得係西班牙既特式菜,蛋內有好多料, 有雜菌, 有薯仔,有蟹肉, 最上層有蟹鉗同埋木魚,食得出有 蟹肉鮮甜味,都有濃濃的蛋香。整體感覺軟淋淋禁,好食!西班牙海鮮炒飯 (2人前)- 西班牙菜一定要食西班牙海鮮炒飯,賣相超正,大大碟,仲要係用煎PAN 上,而且放左大量海鮮,有青口,有大蝦,有海蜆,有風乾火腿, 炒飯味道酸酸辣辣的又有海鮮味。真係好正!La Postre裝修好靚,設計都幾特別,紅色磚牆,一卡卡既廂座,坐得舒服,環境好好。
餐廳主打西班牙菜,叫左幾樣野,前菜叫左個凍蜆同埋凍湯。

• 西班牙海鮮炒飯
2019-09-16 93 瀏覽
上兩個月剛好去完西班牙旅行,這麼快就掛念住西班牙美食啦~下班就決定在上環覓食啦~上網見到這間滿有好評,就決定一試~小食,芝士煎蟹餅有六隻蟹鉗,蛋餅焗得香脆內軟,熱騰騰令到木魚碎在躍動而且蛋味很香。西班牙豬手,這個真不得了,豬手外皮炸得香脆,咬下脆卜卜~吃下的肉還能保持嫩滑,滿有肉汁,配菜色彩繽紛,有三色椒、洋蔥等等,原來加點蜜糖提起味來更好吃,令口感層次更豐富~鮮什果麻糬窩夫新鮮什果有什莓、橙、芒果、還有無花果,麻糬口感軟軟綿綿,且有嚼頭,作為晚餐甜品作結,真的很滿足~飲品方面,我點了鮮雜果Mojito,朋友點了柚子Mojito,同樣清新可口,座位寬闊又舒適,我們還聊了一晚,是個十分適合聚餐的好地方~
上兩個月剛好去完西班牙旅行,
這麼快就掛念住西班牙美食啦~
下班就決定在上環覓食啦~
上網見到這間滿有好評,就決定一試~

小食,芝士煎蟹餅
有六隻蟹鉗,蛋餅焗得香脆內軟,
熱騰騰令到木魚碎在躍動
而且蛋味很香。

西班牙豬手,這個真不得了,
豬手外皮炸得香脆,咬下脆卜卜~
吃下的肉還能保持嫩滑,滿有肉汁,
配菜色彩繽紛,有三色椒、洋蔥等等,
原來加點蜜糖提起味來更好吃,
令口感層次更豐富~

鮮什果麻糬窩夫
新鮮什果有什莓、橙、芒果、還有無花果,
麻糬口感軟軟綿綿,且有嚼頭,
作為晚餐甜品作結,真的很滿足~

飲品方面,我點了鮮雜果Mojito,
朋友點了柚子Mojito,同樣清新可口,
座位寬闊又舒適,我們還聊了一晚,
是個十分適合聚餐的好地方~
2019-09-05
  • 雜果麻糬窩夫
2019-09-16 1911 瀏覽
慶祝生日當然要先做資料搜集,上網搵下那間餐廳坐得舒適食得招積啦!衆裏尋它尋了這間西班牙菜,地點方便環境舒適~到達餐廳時已被那高雅的門面吸引著眼球, 裝修得別緻高貴感覺很舒服所用的餐具也很精緻呢我們都是第一次食西班牙菜,看見餐牌內的食物的賣相也很吸引。我們點了芝士煎蟹餅、 原隻龍蝦海鮮燉飯、 紅酒無花果芝士蛋糕、Blueberry Mango Mojit & Green Tea Latte。芝士煎蟹餅~看見賣相已經嘩嘩聲了,6隻 蟹鉗十分足料用鐵板奉上熱辣辣。口感軟滑內裡是用香濃的蛋汁加蟹肉&芝士焗製而成的,加埋木魚絲惹味十足~原隻龍蝦海鮮燉飯~ 龍蝦新鮮彈牙,海鮮飯內有無數隻原粒帶子,飯底配料有白肉腸、 青豆、蝦仁、帶子、櫻花蝦 配料配搭令整個飯大大升華。紅酒無花果芝士蛋糕~ 驚喜之作,味道十分特別,服務員介紹這個像雪糕的是叫 ”沙巴 嗡” 是用蛋、忌廉、酒製作而成。很像雪糕及吉士的混合體,但口感很滑溜。加理杏仁及紅酒一起食真是想encore 再encore.Green Tea Latte~ 綠茶味十分香濃,綠茶控必叫item!Blueberry Mango Mojit~ 味道清新,解

所用的餐具也很精緻呢

我們都是第一次食西班牙菜,看見餐牌內的食物的賣相也很吸引。

Blueberry Mango Mojit~ 味道清新,解渴之選。

• 紅酒無花果芝士餅
  • 西班牙海鮮飯
2019-09-15 93 瀏覽
放工約左朋友係上環吃飯,朋友推薦有甜點的La postre。餐廳地點好近上環地鐵站,位於大廈的三樓,環境舒適寧靜,是和朋友聊天的好地方。 餐廳裝潢優雅有格調,餐具擺設🍴亦相當吸引眼球。 食物我們點了: 蜜瓜黑毛豬(24個月) 黑毛豬油脂分佈平均,風乾時間長,肉味濃郁、充滿甘香,配上甜度十足的哈蜜瓜,真是齒頰留香。🤤西班牙豬手🥰豬手外皮香脆,肉質有口感,充滿香烤味,第一次食西班牙豬手,配上蜜糖及芥末味的三色椒及青瓜等配菜,十分出色。🍡雜果麻糬窩夫賣相出色,水果新鮮,而且種類很多,包括芒果、奇異果、無花果,橙、士多啤梨、藍莓等等。熱熱的窩夫配上雪糕球,又冷又熱,刺激味蕾。🍸飲品分別點了荔枝角莫希托 及蜂蜜玫瑰茉莉花茶

食物我們點了:
蜜瓜黑毛豬(24個月)

西班牙豬手🥰

🍡雜果麻糬窩夫

🍸飲品分別點了荔枝角莫希托 及蜂蜜玫瑰茉莉花茶

2019-09-12 110 瀏覽
跟朋友興生日,壽星妹指定食西班牙菜。當然我不會令她失望啦。上環話出口不到3分鐘就到,方便未食就搵定甜品😂😂😂先上芝士蟹餅,入面有厚厚蛋,再配上薯仔及什菇再上一層就係芝士,所以比較飽肚,但口感好豐富,芝士味不算濃,不錯👍🏻燴龍蝦燉飯,外面已經好吸引,龍蝦算大隻,但飯比較粘,有帶子粒,龍蝦肉爽,多膏,2人份量都幾大,最後,用抹茶煱夫當上蛋糕,抹茶迷的她已經相眼發亮,熱熱煱夫,咬落翠翠的,加上綠茶粒帶甜,配合得相當不錯。雪糕就更加吸引,最後點了杯水果茶,帶有亞熱帶生果味,清香,不甜,岩晒食到飽飽後飲品。👍🏻👍🏻
跟朋友興生日,壽星妹指定食西班牙菜。當然我不會令她失望啦。
上環話出口不到3分鐘就到,方便
未食就搵定甜品😂😂😂
2019-09-05
  • 抹茶麻糬窩夫
2019-09-11 81 瀏覽
😋 No.303 香港 | La Postre🔹地址:上環永樂街50號昌盛大廈3樓🔹非常小清新的一家餐厅,店内装修既少女又典雅,是花了心思的,座位不算多,灯光很好,适合约会。🔸整体菜品都没有惊艳之处,摆盘是真的还不错,餐具好看。🔸章鱼沙拉里面的食材很新鲜,以为会带来新的体验但其实还好。🔸意面中规中矩,面煮的火候蛮不错的,很劲道,每一根都均匀沾满酱汁。🔸店内的海鲜饭应该是特色,但分量实在有点大,没有点,感兴趣的朋友可以去试试。🔹人均250-350,环境9/10,口味7/10,服务8/10.
😋 No.303 香港 | La Postre
🔹地址:上環永樂街50號昌盛大廈3樓
🔸整体菜品都没有惊艳之处,摆盘是真的还不错,餐具好看。
🔸章鱼沙拉里面的食材很新鲜,以为会带来新的体验但其实还好。
2019-09-10 2203 瀏覽
有個舊同事兼老友生日🎂梗係要搵下佢慶祝一番啦⋯⋯之前喺舊公司已經同佢好老友!正所謂志同道合!同事都可以變老友😊知己難求!我梗係要同佢慶祝啦!佢在上環工作!我特意搵一間我鍾意嘅西班牙🇪🇸菜🎈🎈La Postre🎈🎈餐廳設計非常有西班牙feel!採用淺藍色嘅襯托!好🈶情調啊⋯⋯食西班牙🇪🇸菜點少得Tapas啦蜜瓜黑毛豬(24個月)蜜瓜甜到一個點!真係好鮮甜!黑毛豬火腿充滿甘香丶油香和果仁味道!甘甜味美!食到唔停得口!西班牙豬手西班牙豬手肉質鮮嫩多汁又鬆軟!外層又脆又煙韌!而且份量十足!兩個大男人食都好足夠!最愛伴以蜜糖芥末沙律菜!酸酸地甜甜地又能中和油膩👍加上蜜糖😋超正😎雜果麻薯窩夫我覺得這是呢間餐廳的名菜😬 窩夫外層香脆內裏軟糯!中間夾着麻薯軟軟綿綿!而且雜果仲好豐富😋添仲有貴價嘅無花果添!又有雪糕🍦加上蜜糖yummy加埋兩杯雜果Mojito大大杯又清新又冰凍😎又唔過甜🤓爽呀⋯⋯我個朋友超滿足呀⋯⋯

🎈🎈La Postre🎈🎈

食西班牙🇪🇸菜點少得Tapas啦

蜜瓜黑毛豬(24個月)

西班牙豬手

雜果麻薯窩夫

加埋兩杯雜果Mojito

大大杯又清新又冰凍😎又唔過甜🤓爽呀⋯⋯
我個朋友超滿足呀⋯⋯

2019-09-08 76 瀏覽
good taste and not expensive. we order a rice with lobster and a salad with avacado. each dish are with a lot of cheese which is our favor. love it

2019-09-08 99 瀏覽
We originally wanted to got Green Orange, the restaurant above this La Postre. But the owner of Green Orange was very rude (asking us to leave if we don’t like the table they assigned to us). So we decided to try La Postre. In contrast to Green Orange, La Postre is much cleaner and nicely decorated. The waitress who helped us was very friendly and nice, a huge contrast to Green Orange. The food was good, except that the salad was not very fresh, and the lobster was a bit dry.
1K
好友生日,當然要好好慶祝,而我早已為她安排好節目,請了半天假,中午看電影,散場後在商場內逛街,晚上就帶她到上環吃飯。我深知她愛吃窩夫,所以在揀選餐廳時,我亦下了不少苦工,首先餐廳食物要有質素,其次就是要有窩夫吃,最後,環境必須舒適,而La Postre 正正就得滿足我三大願意。La Postre裝修設計非常特別,牆上大大個的時鐘,配上紅色磚牆,一卡一卡的廂座,感覺就像置身火車站內,再看看窗外高樓景色,突然,又會有一種時空交錯的感覺。而餐廳主打西班牙菜,食物選擇非常多,小食、主菜、窩夫,特色飲品,應有盡有。芝士煎蟹餅這款小食就是烘蛋餅,亦是西班牙全統菜式,蛋漿內加了雜菌及薯仔,再於上層蟹鉗及木魚,入口時既有 蟹肉鮮甜香味,亦有濃濃的蛋香。西班牙海鮮炒飯 (2人前)大力推介這個西班牙海鮮炒飯,不但賣相超讚,而且內裏還放了大量海鮮,包括肥美青口、爽口大蝦及鮮甜海蜆等等,而炒飯更加上龍蝦湯汁炒成,味道酸酸辣辣的,又帶點龍蝦海鮮味,另外,廚師裏加了風乾火腿,令味道更豐富,集鮮、鹹、甜、酸、辣於一身。雜果麻糬窩夫甜品時間,當然是她最愛的窩夫,窩夫上放滿了大量的雜果,包括有藍莓、芒果、黑桑子、奇異果

芝士煎蟹餅

西班牙海鮮炒飯 (2人前)

雜果麻糬窩夫
甜品時間,當然是她最愛的窩夫,窩夫上放滿了大量的雜果,包括有藍莓、芒果、黑桑子、奇異果及士多啤梨,再加一球大大的雪糕,賣相精緻。窩夫外層香脆,內層麻糬煙煙韌韌,將蜜糖淋於窩夫上,味道層次便會大大提升,味道亦會即時變得甜美。

鮮雜果莫希托
Mojito 內加了大量雜果,味道甜甜酸酸的,帶有濃郁的果香,解喝順喉。

最後,當然要說聲「Happy Birthday, my bestie!」
2019-08-29
2019-08-31 194 瀏覽
想吃最高質的西班牙菜一定要選擇這一家不論賣相味道都是一流的之前吃過的都不能跟他比廢話不再說了介紹一下我們吃了些什麼蜜瓜黑毛豬蜜瓜爽甜黑毛豬本身有一些鹹味只是吃肉會覺得有點鹹但配上甜甜的蜜瓜口感跟味道都好豐富主菜是西班牙海鮮炒飯當然係西班牙菜主打之一賣相十分之吸引因為她是兩人分的所以份量看似很大而且海鮮都很多加上飯有辣味吃起來很開胃甜品是抹茶麻薯窩夫雪糕濃郁的抹茶味加上口感十足的麻薯這個甜品做結尾就最適合不過
想吃最高質的西班牙菜

2019-08-21
西班牙海鮮炒飯
抹茶雪糕麻薯
2019-08-30 99 瀏覽
今晚特意帶媽媽來吃西班牙菜,順道和她行下海味街掃下貨。坐下後便研究一下餐牌先,樣樣都想吃,真的有選擇恐懼症啊!最後我們叫了啤酒海鮮火鍋、麥瓜黑毛豬、仲夏水果茶、蜂蜜玫瑰茶,及雜果雪糕窩夫蜜瓜西班牙黑毛豬火腿是我最like 的,黑毛豬有點鹹,和蜜瓜的甜味很夾,海鮮火鍋是第一次叫的,食材非常豐富湯底選了蕃茄湯底,非常鮮味濃郁海鮮非常豐富,有五款之多,食到舔舔脷啊雜果窩夫見到已經很雀躍,水果多元化,連無花果都有。窩夫外脆內軟,上枱時仍熱辣辣的水果茶很香,飲完還可以食埋水果蜂蜜玫瑰茶傳來陣陣花香,味道清淡,很合女士們飲用座位坐得舒適食具擺設優雅
今晚特意帶媽媽來吃西班牙菜,順道和她行下海味街掃下貨。
海鮮火鍋是第一次叫的,食材非常豐富
湯底選了蕃茄湯底,非常鮮味濃郁
海鮮非常豐富,有五款之多,食到舔舔脷啊
水果茶很香,飲完還可以食埋水果
蜂蜜玫瑰茶傳來陣陣花香,味道清淡,很合女士們飲用
座位坐得舒適
食具擺設優雅
2019-08-27
  • 啤酒海鮮火鍋
  • 仲夏水果茶
  • 雜果麻糬窩夫
  • 蜂蜜玫瑰茶
2019-08-27 85 瀏覽
食物質素好高,服務好好,而且地點唔難搵。frd生日仲好有心咁系點嘅窩夫中擺上個生日快樂牌。好值!食物味道好好,而且系現做,所以有d耐,但等待系值得嘅。芝士煎蟹餅都好好味,份量好大,蟹肉好大舊。體驗唔錯!
體驗唔錯!
西班牙海鲜炒饭
西班牙海鲜炒饭
  • 西班牙海鮮炒飯
2019-08-26 100 瀏覽
今日黎上環食晚餐La postre既位置好方便非常近地鐵站環境要一讚十分寧靜舒適裝潢都花心思叫左青檸香辣凍蜆龍蝦燉飯雜果麻糬窩夫青檸香辣凍蜆超級推介本身我係一個鐘意食蜆既人但凍蜆其實比較少見到而且要讚原來辛辣同青檸味咁夾非常惹味食唔停口雖然係小食但份量一點都不少龍蝦燉飯鐘意食龍蝦必叫!賣相一流真材實料大大隻龍蝦係面一開為二見到入面好多膏肉質彈牙飯就係非常濃郁既蕃茄底雜果麻糬窩夫賣相都非常好心型waffle旁邊有新鮮既雜果窩夫外脆內軟夾埋雜果酸酸甜甜十分好味既甜品作結
今日黎上環食晚餐

非常惹味
食唔停口
雖然係小食但份量一點都不少

龍蝦燉飯
鐘意食龍蝦必叫!
賣相一流

窩夫外脆內軟
夾埋雜果酸酸甜甜
十分好味既甜品作結
2019-08-19 562 瀏覽
餐廳裡很多打卡位:)佈置得很有英式復古風味(紅磚,大笨鐘等等)。前菜:芝士煎蟹餅 - 蛋和芝士本來就是絕配,再加上蟹鉗(鉗裡還有肉呢!)和木魚碎,味道十足:)主菜:兩人份量西班牙海鮮飯 - 海鮮份量很足夠,有青口、大蝦、櫻花蝦、蜆。飯不硬不軟,可以吃到完整的飯粒,也有著海鮮嘅鮮味和各種傳統調味料(例如:番茄醬、紅椒粉、蔥蒜等),很香很吸引。甜品:什果麻糬窩夫 - 份量好大,每一格窩夫裡都藏了麻薯,脆身的窩夫跟黏黏的麻薯配上,口感的對比很有趣。雪糕送窩夫太好吃了。水果也有幾種,酸酸甜甜,不會太腻。(我自己很喜歡它裡面新鮮的無花果:)

西班牙海鮮飯
飲料