1K
2024-02-02 174 瀏覽
「La famille 」長期都會幫襯嘅蛋糕店,喜歡佢嘅地戚風蛋糕唔太甜,又多花款,而且一個迷你size嘅蛋糕都只係幾十蚊,最好就係兩個人慶祝生日嘅時候,就係最好嘅選擇,有時自己一個人都會買黎食,分店仲越開越多,非常方便👍🏻👍🏻💚▪️Pistachio 香濃開心果 $ 70外層包住脆皮朱古力,有濃濃的開心果味道而且仲食到粒粒開心果碎,戚風蛋糕非常鬆軟,外脆內軟的口感,好味道🍊▪️Japanese Yuzu 日本柚子 $ 60最清新清香嘅味道,淡淡柚子香氣,鬆軟蛋糕裏面仍藏了粒粒柚子肉,加上面層有滑嘅忌廉,非常美味,這個口味大人小朋友都咁鍾意食🌰▪️Mont Blanc 沖繩黑糖栗子蒙布朗 $ 65我最愛嘅栗子口味,面層鋪滿香滑既栗子蓉,口感綿密,栗子味道超濃,最愛有一粒大大粒嘅糖糖漬栗子,配合埋鬆軟嘅蛋糕,栗子粉絲,絕對唔可以錯過🌹▪️Rose & Lychee 玫瑰荔枝 $ 65賣相是粉紅粉紅加上荔枝啫喱和新鮮士多啤梨,荔枝配合玫瑰味,原來味道好得意,就像食緊荔枝味道嘅玫瑰花一樣,好香好香

💚▪️Pistachio 香濃開心果 $ 70

🍊▪️Japanese Yuzu 日本柚子 $ 60

🌰▪️Mont Blanc 沖繩黑糖栗子蒙布朗 $ 65

🌹▪️Rose & Lychee 玫瑰荔枝 $ 65

• Mont Blanc 沖繩黑糖栗子蒙布朗
2024-05-04 0 瀏覽
我好鐘意好La Famille 嘅蛋糕,款式多又好味,細細個剛剛好,而且色彩繽紛睇見都好開心🙆🏻‍♀️最近有限定新口味,咁就試下先🩷ྀི 茉莉蘋果用蘋果造型做裝飾,加上茉莉花戚風蛋糕果香,入面有炒過既蘋果果肉,蘋果慕絲,蘋果Cream,有種清香茶味,好清爽🩷ྀི 三重蜂蜜檸檬 用咗蜂巢網朱古力,小花花做裝飾,用唔同蜂蜜製作,入面有蜂蜜檸檬 Mousse• 檸檬醬同,蜂蜜 Cream,酸酸甜甜,好Fresh🩷ྀི 日本白桃 上面有白桃,好香甜,入面夾有白桃果肉,配埋白桃慕絲同果醬,好滋味,食唔停口🩷ྀི 日本柚子賣相精緻,擠花好靚,打卡一流,柚子好甜cream入面都混入咗啲果肉,好清新

最近有限定新口味,咁就試下先
🩷ྀི 茉莉蘋果
用蘋果造型做裝飾,加上茉莉花戚風蛋糕

🩷ྀི 三重蜂蜜檸檬

🩷ྀི 日本白桃

🩷ྀི 日本柚子
2024-02-18 48 瀏覽
La Famille 一向係我最鍾意買嚟同朋友慶生嘅蛋糕🎂每次慶生總會食大餐食飽飽. 如果蛋糕太大大家又總會食唔哂La Famille 嘅蛋糕size啱啱好. 10cm同朋友食又得. 自己食都得. 多人嘅時候重可以買多幾款口味開心share❤️價錢亦都好相宜. 質素又好. 簡直係大部分人嘅心儀蛋糕每個戚風蛋糕都非常鬆軟濕潤. 就算放在過夜都依然好鬆軟入面嘅cream唔會好膩. 奶味香濃幼滑🎂日本柚子日本柚子好清香. 蛋糕入面重有柚子皮一個人食晒一個絕對冇問題🎂沖繩黑糖栗子蒙布朗栗子蒙布朗嘅栗子份量非常多又唔會太甜. 上面重有大大粒糖漬栗子🎂泰式奶茶泰式奶茶味都尚算突出. 每啖都充滿茶香🎂大甲香芋黑糖麻糬綿密嘅香芋蛋糕夾住Q彈嘅黑糖麻糬. 口感豐富佢嘅蛋糕口味越出越多. 搞到有選擇困難症嘅我更加困難😂因為每一個都好好食

價錢亦都好相宜. 質素又好. 簡直係大部分人嘅心儀蛋糕

泰式奶茶味都尚算突出. 每啖都充滿茶香

🎂大甲香芋黑糖麻糬
綿密嘅香芋蛋糕夾住Q彈嘅黑糖麻糬. 口感豐富

2024-02-06 43 瀏覽
想食戚風蛋糕一定會諗起 La famille cake 而家佢地越出越多味呀 揀細細個(10cm)嘅仲可以一次過試唔同味 😳今次叫咗最signature 個2款再加2款我自己鍾意嘅味道 📍日本白桃估唔到呢個時間都有咁靚嘅桃,多汁得黎又甜👍🏻👍🏻📍英國伯爵茶茶味濃郁 ☺️ 亦係我嘅選擇入面唯一無生果嘅蛋糕 🍰 會比較適合男士們~ 📍玫瑰荔枝玫瑰荔枝係新推出架,粉紅色好少女,而且食落荔枝味都幾香 😍 岩哂同閏蜜share 呀 ~ 📍日本柚子酸酸甜甜,加上輕盈嘅蛋糕口感,食落一啲都唔覺得膩,反而有種清新嘅味道
想食戚風蛋糕
一定會諗起 La famille cake
而家佢地越出越多味呀
揀細細個(10cm)嘅仲可以一次過試唔同味 😳
今次叫咗最signature 個2款
再加2款我自己鍾意嘅味道

📍日本白桃
估唔到呢個時間都有咁靚嘅桃,多汁得黎又甜👍🏻👍🏻

📍英國伯爵茶

📍玫瑰荔枝

📍日本柚子
La Famille 咁親民嘅蛋糕店出聖誕限定啦!,多款精心設計的聖誕蛋糕、禮盒及禮籃,為你和摯愛帶來一場美妙的聖誕盛宴。✨ 開心果蛋糕係用伊朗開心果製作 💚 內裡鬆軟濕潤開心果戚風蛋糕,配香醇濃郁的開心果鮮忌廉及慕絲,外層仲有一層薄薄嘅開心果朱古力coating ✨ 士多啤梨蛋糕外觀上已經好靚,加上濃濃嘅士多啤梨🍓✨ 聖誕球盒 兩款精心設計的「聖誕球」,紅色係「薑餅人造型焙茶曲奇」而綠色係混合酥脆果仁和濃香朱古力製作而成的堅果朱古力⭐️ 𝐃𝐞𝐚𝐥 ⭐️限時禮遇:由12月1日起至12月10日,於門市單一消費滿$500,即可獲贈聖誕球禮盒1個(款式隨機) 📍 各大La Famille有售

✨ 開心果蛋糕

係用伊朗開心果製作 💚 內裡鬆軟濕潤

✨ 士多啤梨蛋糕

外觀上已經好靚,加上濃濃嘅士多啤梨🍓

✨ 聖誕球盒

⭐️ 𝐃𝐞𝐚𝐥 ⭐️

📍 各大La Famille有售
La famille蛋糕相信大家都食過主打威風蛋糕,不定時推出新口味多款迷你戚風蛋糕;細細個的骰精巧食曬成個都冇咁大罪惡感🫣✾ 泰式奶茶 $60鬆軟戚風蛋糕濃濃泰式奶茶風味入口唔會太甜且帶淡淡甘香茶味蛋糕夾層加入幼滑濃厚忌廉芝士增添點鹹香,彷彿帶有芝士奶蓋的泰奶✾ 玫瑰荔枝 $65粉紅的玫瑰荔枝蛋糕,充斥浪漫迷人氣息玫瑰芳香與酸甜荔枝果香在口中擴散而頂層荔枝果凍同細膩荔枝忌廉增添口感外,更帶來清爽感✾ 香印青提 $70一朵翠綠香印青提花在蛋糕上採用日本產香印青提粒粒飽滿多汁清新的青提戚風蛋糕綿軟濕潤每啖都散發青提獨特果香✾ 大甲香芋黑糖麻糬 $65紫色的大甲香芋蛋糕,充滿高貴優雅氛圍戚風蛋糕同忌廉採用台灣大甲芋頭製作每啖帶有醇厚香芋清香同甜味而夾層更加入煙韌黑糖麻糬,增添口感
La famille蛋糕相信大家都食過
主打威風蛋糕,不定時推出新口味
多款迷你戚風蛋糕;細細個的骰精巧
食曬成個都冇咁大罪惡感🫣

✾ 泰式奶茶 $60
鬆軟戚風蛋糕濃濃泰式奶茶風味
入口唔會太甜且帶淡淡甘香茶味
蛋糕夾層加入幼滑濃厚忌廉芝士
增添點鹹香,彷彿帶有芝士奶蓋的泰奶

✾ 玫瑰荔枝 $65
粉紅的玫瑰荔枝蛋糕,充斥浪漫迷人氣息
玫瑰芳香與酸甜荔枝果香在口中擴散
而頂層荔枝果凍同細膩荔枝忌廉
增添口感外,更帶來清爽感

✾ 香印青提 $70
一朵翠綠香印青提花在蛋糕上
採用日本產香印青提粒粒飽滿多汁
清新的青提戚風蛋糕綿軟濕潤
每啖都散發青提獨特果香

✾ 大甲香芋黑糖麻糬 $65
紫色的大甲香芋蛋糕,充滿高貴優雅氛圍
戚風蛋糕同忌廉採用台灣大甲芋頭製作
每啖帶有醇厚香芋清香同甜味
而夾層更加入煙韌黑糖麻糬,增添口感
2023-06-02 366 瀏覽
話說前幾日訂咗個蛋糕,生日牌已經寫好咗,但臨時我哋想改,cake shop 員工都即刻二話不說做到👍👍完全感受到佢哋真摯嘅服務態度!個開心果蛋糕,成個綠色好靚,又好好食😋👍啲開心果味啱啱好,唔會太甜,cream 都夠滑唯一稍遜,就喺個馬卡龍有薄荷味生日壽星好喜歡綠色,所以超級鍾意個蛋糕🎉呢間蛋糕一定會再買,亦推介大家🎉
話說前幾日訂咗個蛋糕,生日牌已經寫好咗,
完全感受到佢哋真摯嘅服務態度!

個開心果蛋糕,成個綠色好靚,又好好食😋👍
啲開心果味啱啱好,唔會太甜,cream 都夠滑
唯一稍遜,就喺個馬卡龍有薄荷味

生日壽星好喜歡綠色,所以超級鍾意個蛋糕🎉

呢間蛋糕一定會再買,亦推介大家🎉

開心果蛋糕
2023-05-31
生日
開心果蛋糕
  • 香濃開心果蛋糕
2023-04-20 264 瀏覽
同事今日退休請食散水餅由於非常近公司,就喺中環站,款式又多,個樣又靚,同事話買呢間餅舖蛋糕做散水餅。佢哋嘅戚風蛋糕,非常之吸引女士,顏色同埋花款都好粉色系列。有啲配搭水果,有啲配搭食用鮮花。都係一個靚字,一定會影多幾張相打卡!我揀咗粉紅色石榴香梨$65。味道清新,蛋糕唔算太甜,下午茶食啱啱好。價錢唔可以話平,但係一個人食實在太多,所以我同另一位同事share啱啱好。兩個人乘除番開,其實又唔算貴喎!呢間餅舖有好多分店,梗有一間喺左近,未食過可以試吓。
同事今日退休請食散水餅

我揀咗粉紅色石榴香梨$65。
味道清新,蛋糕唔算太甜,下午茶食啱啱好。
兩個人乘除番開,其實又唔算貴喎!
呢間餅舖有好多分店,梗有一間喺左近,未食過可以試吓。
Summer is around the corner ☀️La Famille就以夏日當造水果為主題🌱🌞推出兩款戚風蛋糕新品:.🝮Mango & Passion Fruit香芒熱情果🝮Pink Guava & Pear 粉紅石榴香梨15cm-$370 | 17cm-$490 |20cm-$610 | 23cm-$990.💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️今次試咗香芒熱情果味:軟滑熱情果忌廉酸酸甜甜包住芒果熱情果慕絲🤤幾乎入口即溶中間有蘆薈粒,表面有芒果乾增添口感加上爽口香桃啫喱,各種食材香氣交集🤝🏻😽滿滿夏日氣息🫶🏻係小清新の美味✨✨

La Famille就以夏日當造水果為主題
20cm-$610 | 23cm-$990
💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️今次試咗香芒熱情果味:

軟滑熱情果忌廉酸酸甜甜

包住芒果熱情果慕絲🤤幾乎入口即溶
中間有蘆薈粒,表面有芒果乾增添口感

加上爽口香桃啫喱,各種食材香氣交集🤝🏻😽

滿滿夏日氣息🫶🏻係小清新の美味✨✨
2023-03-27
外賣自取
不知大家生日時又會選擇什麼蛋糕呢?今年生日,我就選擇了La Famille的小型蛋糕,外觀精緻,適合打卡!而且份量剛剛好,兩三人分享就最適合不過啦~🎂英國伯爵茶 Earl Grey Tea ($60)入口已是極香濃的伯爵茶香氣~ 蛋糕口感綿密,味道清新不會過膩!🍮日本日向夏蜜柑巴伐利亞 Japanese Mikan Bavarois ($50)超靚!打卡一流~ 慕絲入口即化,日本蜜柑味道香濃,水玄信餅中更有不同水果及食用花,既香又清新!🍮西瓜玫瑰巴伐利亞 Rose & Watermelon Bavarois ($46)慕絲口感幼滑,西瓜和玫瑰香慢慢散發出來~ 水玄信餅中的水果及食用花更是口感層次豐富!

🎂英國伯爵茶 Earl Grey Tea ($60)

英國伯爵茶

西瓜玫瑰巴伐利亞
英國伯爵茶
西瓜玫瑰巴伐利亞
2022-10-16 359 瀏覽
⌇l a f a m i l l e“ 💚 “ 香濃開心果($67)開心果味非常濃郁加埋外面既脆皮開心果朱古力同開心果碎包住成個蛋糕 中間亦有開心果mousse 口感非常豐富!“ 🍓 “ 皇牌士多啤梨($58)蛋糕上面薄薄既一片啫喱蓋過幾粒士多啤梨 賣相加分 蛋糕切開中間同樣有cream 士多啤梨非常香甜 私心鍾意士多啤梨既我非常推薦!“ 🍇 “ 長野之紫 ($70)提子蛋糕係今期既限定 粒粒提子都非常香甜爽口 糕切開中間同樣有cream 想試既朋友就要趁長野提子依家仲當造既時候快啲試啦!“ 🍋 “ 瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞 Lemon & Cheese Bavarois ($46)首先賣相非常精緻獨特 上層既水信玄餅晶瑩剔透 可以清楚睇倒吾同既餡料 有當造鮮果同可食用花 而下層既mousse檸檬芝士既配搭吾會過甜 口感有層次 非常清新!la famille既蛋糕分店遍佈港九新界店舖位置都非常方便 蛋糕細細個 適合三五知己慶祝 而且超多吾同味道選擇 水果、朱古力、茶類蛋糕都一樣禁出色 賣相好精緻價錢合理 真係好好既慶生蛋糕!La Famille🏡中環中環港鐵站CEN E3號舖🍞#food
⌇l a f a m i l l e
“ 💚 “ 香濃開心果($67)

“ 🍓 “ 皇牌士多啤梨($58)

“ 🍇 “ 長野之紫 ($70)

La Famille
🏡中環中環港鐵站CEN E3號舖
🍞#foodraah_central
2022-10-09
下午茶
2022-10-04 245 瀏覽
今日開完會時間尚早心情好, 行過La Famile就順手買兩件回家同媽咪共享。這店主打戚風蛋糕及巴伐利亞Bavarois。我是見到他們有沖繩黑糖栗子蒙布朗,媽咪最愛栗子,所以就想買, 湊熱鬧,我也揀了一件伯爵茶俾自己。他們家的餅是用戚風蛋糕做基底, 中心有點鮮忌廉,再在面上舖上不同口味的忌廉及裝飾。迷你戚風幾鬆軟,伯爵茶茶味濃郁唔太甜,配上舖面的柚子jelly, 食完唔會有負擔。媽咪最喜歡的栗子味,戚風外裹了一圈栗子忌廉塔, 甜而不膩,栗子迷應該好喜歡。雖然蛋糕價錢有點小貴,但質素真的很高,下次會試埋Bavarois。

2022-09-21 211 瀏覽
中環又有一間👍🏻😍🥰呢間蛋糕基本上必食😋😋又唔會太甜。蛋糕又鬆軟😋😋。每次經開都係要買返屋企食😜😜大人細路都鍾意🤩🤩。食任何一款都係正😋😋兩三個人又可以一齊share 😃😃。可以試多幾個味🤩😋🥰
中環又有一間👍🏻😍🥰呢間蛋糕基本上必食😋😋
2022-08-21 272 瀏覽
係中環地鐵站新開左呢間餅店,貪得意去望吓,啲餅大大個,價錢又唔算太貴,58蚊1個,買咗一個日本柚子試吓,感覺不俗。質地似雪芳蛋糕,食落唔太漏,兩三個人分剛剛好。