2022-03-27 383 瀏覽
❈午餐-散叫❈☞ 蟹黃油拌麵 HK$138 | 評分:10/10 (極力推介 💯👍🏻)吃過一次就愛上,所以吃過幾次,有堂食和外賣版本🤣顧客可以自行加蟹黃、蟹油和醋到麵條上,蟹黃肯定是全部加上去的啦,蟹油我就加一半左右,醋我就吃完麵一半後再加 (因為本身不加醋我也覺得夠美味了,不過加了點醋也在味道上增添了層次),這樣兩種口味都可以品嚐啦😋麵條本身就很彈牙可口,再沾上了滿滿蟹黃和蟹油的鮮味,還有少許蔥花的提香去膩,令風味昇華😍不過飲料方面,之前我喝過珍珠奶茶覺得不過不失,所以之後就沒再點套餐了,如果有朋友喝過哪款好喝的留言告訴我喲❣(P.S. 其實我也曾吃過他們的滷大排飯和大雞排飯,但始終還是蟹黃麵最入我心丫🤤💗)❈總括❈環境舒適,空氣流通 (在ifc商場內)食物的賣相、口感和味道都不錯服務中規中矩
❈午餐-散叫❈

蟹黃拌麵

吃過一次就愛上,所以吃過幾次,有堂食和外賣版本🤣

❈總括❈

環境舒適,空氣流通 (在ifc商場內)
食物的賣相、口感和味道都不錯
服務中規中矩
蟹黃拌麵
  • 蟹黃油拌麵
2022-03-24 329 瀏覽
之前去台灣旅行已經成日都買KiKi拌麵而家香港開埋實體店真係好正🙌🏻有好多不同配搭既拌麵可以揀春日滋味套餐 🌟涼拌燻蹄 晶瑩剔透既燻蹄配以酸汁呢個前菜真係相當開胃😋🌟滷雞胗採用來自美國既火雞胗配以秘製醬汁滷製而成 咬落肉質柔韌同好入味👍🏻🌟薑母牛肉拌麵 呢款真係好有創意! 牛肉同子薑出奇地夾子薑獨有既甜酸風味令成碗麵食落更加清爽開胃💯🌟 鮑汁海參拌面濃厚甘甜既鮑汁用黎撈麵真係好正配精選入口自澳洲既純天然野生禿參炆得夠哂腍 但又keep到皮薄肉爽既口感😋🌟青蘋果茉莉綠茶採用左台灣高山茉莉花茶為搭配愛玉同新鮮青蘋果片 飲落好清香回甘同解渴👍🏻由即日起凡親臨光顧KiKi麵店仲可以港幣68元換購1盒成本價發售既「金花清感顆粒」大家亦可於品牌既微信公眾號購買「金花清感顆粒」同樣定價係港幣68元1盒 如果購買2盒「金花清感顆粒」仲可以用特惠價港幣29.8元換購1袋5包的KiKi招牌椒麻拌麵或蔥油拌麵!
之前去台灣旅行已經成日都買KiKi拌麵

採用左台灣高山茉莉花茶為
搭配愛玉同新鮮青蘋果片
飲落好清香回甘同解渴👍🏻

1K
疫情肆虐下,改變不少香港人的飲食習慣,買外賣已成生活日常,最近台灣人氣KiKi麵店由即日起至2022年5月31日推出全新期間限定「春日滋味套餐」,同時可供堂食及外賣,傳承經典台味。春日滋味套餐 $158 包括前菜丶主食及茶飲,備有兩款前菜及主食可供食客自由配搭,茶飲包括期間限定供應的大熱茶飲「青蘋果茉莉綠茶」。春雨綿綿,濕氣漸增,肉食之選「子薑牛肉拌麵」採用溫補食材逼出體內濕氣,神清氣爽喚起春天味覺。子薑牛肉拌麵以台式薑母茶為靈感設計,粉紅薑絲為傳統牛肉麵注入子薑獨有的酸辣風味,清爽開胃,於春季忽冷忽熱的天氣去寒暖身。牛肉片煮得入味,肉質鬆軟卻仍帶有嚼勁,肉汁飽滿。麵條口感純樸,掛汁力強,保持Q彈有勁。涼拌燻蹄帶有港式風味的前菜冷盤,肥瘦相間,味道酸香帶絲絲辣勁,去除豬皮的油膩感,喚醒沉睡的味蕾。秉持KiKi手工日曬乾拌麵的原則,菜單中的兩款主食以體現台式美食精髓為本,打造全天然、無添加任何化學添加劑,更不含味精或防腐劑的古早麵食。鮑汁海參拌麵倒入品牌自家調製的鮑汁,色澤深褐,質感濃厚,牽引出海鮮和菇菌的鮮甜味。精選入口自澳洲的純天然野生禿參,皮薄肉爽,高蛋白低脂肪,入口滑嫩彈牙。滷雞

子薑牛肉拌麵

牛肉片煮得入味,肉質鬆軟卻仍帶有嚼勁,肉汁飽滿。
子薑牛肉拌麵

麵條口感純樸,掛汁力強,保持Q彈有勁。

涼拌燻蹄
涼拌燻蹄

滷雞胗
特別選用來自美國的火雞胗,並以秘製醬汁滷製而成,夾雜著微微的麻辣香氣,肉質柔韌爽彈。
滷雞胗

青蘋果茉莉綠茶
以台灣高山茉莉花茶為基調,加入酸酸甜甜的新鮮青蘋果切片,搭配招牌彈嫩愛玉,茶色清澈,甜度較低,帶出清幽含蓄的茶香。

金花清感顆粒
題外話/補充資料: 由即日起,凡親臨光顧KiKi麵店即可以$68換購1盒「金花清感顆粒」,還可於品牌的微信公眾號購買「金花清感顆粒」,定價同樣是$68 一盒。凡購買2盒「金花清感顆粒」,更可以特惠價港幣29.8元換購1袋5包的KiKi招牌椒麻拌麵或蔥油拌麵!
2022-03-22
青蘋果茉莉綠茶
好耐無去旅行🧳好掛住台灣美食,夜市的滷水雞胗、充滿骨膠原的燻啼通通都好想食🥰好彩KIKI麵店開左係IFC 、堂食又得,外賣🥡又得,上網一睇得悉推出左「春日滋味套餐」🌸心血來潮預訂🈯️再外賣番屋企慢慢嘆。大家都知KIKI 拌麵是純天然不含化學添加劑的手工日曬乾拌麵,秉持健康宗旨,放心食用👍🏽「春日滋味套餐」備有兩款主菜及主食可自由配搭,定價港幣158,吾執輸咩都要食既我當然叫左兩Set 同屋企人分享。🏠前菜🥘:「滷雞胗」:非常地道台灣小食,用上美國🇺🇸雞腎,秘製醬汁,好有咬口帶有一陣鹹鮮香,滷汁有層次帶有花椒八角香氣。「涼拌燻啼」:調味偏酸帶點辣勁,燻啼充滿骨膠原,爽彈豬皮配以肉質軟糯豬肉,酸酸味味十分開胃。主菜🍜:「鮑汁海參拌麵」:在家也能吃出奢侈感,澳洲純天然野生禿參,不會太焾帶點彈爽,仲有大量香菇做伴碟,精粹在於其自家製濃厚回甘鮑汁,鮮味十足,彈滑手工拌麵做到掛汁效果,每一條拌麵蘸上濃稠回甜鮑汁,不得了,香蔥的點綴提升層次感。「子薑牛肉拌麵」:子薑獨有甜酸風味,清爽開胃,想起台灣薑母茶,薑仲可以行氣活血,牛肉經過輕微煎香,肉質鮮嫩,子薑中和牛肉油膩感,出奇地夾。飲品🧋:跟餐配送限定大

前菜🥘:

主菜🍜:

飲品🧋:

跟餐配送限定大熱茶飲「青蘋果🍏茉莉綠茶🍵」,用上台灣高山茉莉花,清新香氣,配上咬口招牌愛玉啫喱,仲有新鮮爽甜青蘋果片🍏,好清新。

重點買埋其自家出品「麻辣醬」,嗜辣朋感覺不能錯過,麻辣爽口,可以加落拌麵享用,平時食米粉又可以加,多用途。

總結:
滿足「春日滋味套餐」
在家吃出奢侈感

外賣自取
疫症越來越嚴重,不少人WFH,但仍然有好多人要承受每天急速的節奏。這間坐落在繁忙中環IFC的餐廳,環境佈置得很有台灣味道。播住柔和的歌曲,不知道會否令你暫時忘卻香港的壓抑,回味起當初去台灣時的慢活呢?我一直期待已久既蟹黃油拌麵今次終於可以一嘗,又真係無令人失望。蟹油,蟹粉,蟹醋分次序咁落。我覺得個醋係唔需要落曬已經夠鮮味。蟹粉份量都幾多又夠香濃,啲蟹殻都清得夠乾淨,以依個價錢都算性價比唔差。另外叫左個花膠鮑魚湯雞灌麵,啲花膠都幾大塊。但鮑魚就無辦法,都係用罐頭鮑魚。不過都唔算太細隻。仲有依個雞湯飲落都幾舒服,唔會好溜。小食大部分就不過不失,而且雞翼都炸得幾乾身,唔油膩,仲食到香茅同薑蓉香味。最後叫左杯紫薯雪絨黑糖薑母鮮奶,衰鬼又幾好飲喎!果個紫薯cream打得輕身又夠濃紫薯味,啲細細粒容易食既小芋圓食下食下都唔少。仲有杯飲品本身已經半糖左,唔需要特意減甜又幾貼心。

鮑魚花膠湯灌麵
蟹黃油拌麵
紫薯雪絨黑糖薑母鮮奶
  • 鮑魚花膠濃湯雞灌麵
2022-02-23 205 瀏覽
KiKi麵店最近推出❄️☃️ 有湯麵/拌麵揀😊 飲品係暖心朱古力配黑糖珍珠,夠曬窩心💓.套餐 $148🥓蒜片台式腸: 好掛住台灣嘅味道😙 台式腸肉汁豐富!!⭐️胡麻棒棒雞拌小醋麵: 之前試過小醋麵,味道酸酸地幾開胃😋 雞肉絲用麻醬調味好香芝麻味☺️🥛黑糖珍珠鮮奶: 凍飲好大杯,賣相好吸引🤩 黑糖珍珠煙韌😚 .套餐 $148-涼拌皮蛋豆腐🦀蟹黃油拌麵: 有蟹黃同蟹肉絲好滿足❤️可自行加蟹油、蟹黃同醋,鍾意蟹必食☺️ 蟹黃同蟹肉絲掛曬落麵條好正🤎🥛+$18 紫薯雪絨黑糖薑母鮮奶 (轉豆奶): 紫薯奶蓋好厚,味道天然 連紫薯蓉🍠,配黑糖薑母豆奶暖粒粒🤩
KiKi麵店最近推出❄️[冬日滋味套餐]☃️ 有湯麵/拌麵揀😊 飲品係暖心朱古力配黑糖珍珠,夠曬窩心💓
套餐 $148
🥓蒜片台式腸
: 好掛住台灣嘅味道😙 台式腸肉汁豐富!!

⭐️胡麻棒棒雞拌小醋麵

🥛黑糖珍珠鮮奶
: 凍飲好大杯,賣相好吸引🤩 黑糖珍珠煙韌😚

套餐 $148
-涼拌皮蛋豆腐

🦀蟹黃油拌麵

🥛+$18 紫薯雪絨黑糖薑母鮮奶 (轉豆奶)
2022-01-25 224 瀏覽
又嚟到中環揾晏艱難系列,間間餐廳都要排隊,唯有又係買外賣。今日想對自己好d, 唔想行咁遠,就係咁係公司樓下買外賣。好耐無食呢個胡麻棒棒雞伴小醋麵,好掛住❤️,又見到因疫情關係外賣有8折,就係咁叫咗呢間外賣。超級貴,折完都要九十幾蚊@@ 好肉痛,不過真係好好用味。如果叫set,就$148, 有小食有個飯或麵仲有杯野飲,咁樣折完都要差不多$120. 為咗個30蚊,所以都係就咁叫個麵,返公司沖茶飲。poor me😿 不過食貴麵都係唔好以成日食,窮!!!

胡麻棒棒雞伴小醋麵
2022-01-25
胡麻棒棒雞伴小醋麵
  • 胡麻棒棒雞拌小醋麵
2022-01-18 269 瀏覽
中環IFC Kiki 麪終於有機會去試下啦, 原來可以有得甘叫尼個set lunch (5⭐️最高)蒜片台式腸(4⭐️)將台腸切開, 需然可以share 食, 但就無左原來一咬落去爆油爆汁既口感。 辣子雞丁(5⭐️)跟一般的炸雞辣度不一樣, 這個會是少少微辣, 脆脆的外皮。 只可在另一套餐中😅豚肉帆立貝胡椒湯麪(4⭐️)豚肉相對比較肥, 咬口太油。而帆立貝則亦有2-3粒, size 有$2大小。湯底約有70度熱, 微辣胡椒,而面質爽滑。 鮑魚花膠濃湯雞灌麪(4⭐️)鮑魚有2粒, 咬落爽口。花膠雖然細細地, 但都彈牙。 但雞湯底相比較清淡, 唔算有好濃雞味

蒜片台式腸(4⭐️)
蒜香台式腸

辣子雞丁(5⭐️)
辣子雞丁

豚肉帆立貝胡椒湯麪(4⭐️)
豚肉帆立貝麪

鮑魚花膠濃湯雞灌麪(4⭐️)
鮑魚花腸濃湯雞灌麪

蒜香台式腸
辣子雞丁
豚肉帆立貝麪
鮑魚花腸濃湯雞灌麪
  • 鮑魚花膠濃湯雞灌麵
佢嘅面喺超市買過好多次嚟食,坐低食真係第一次。疫情期間唔使排隊即刻有位 😉 點左個148午餐,一個小食:幾條秋葵好細 😅 主食係呢個黑松露雞絲菇面。黑松露味好香,菇至好味,雞都好食。但係個面上桌已經黐埋咗一舊🥲
2021-12-13 342 瀏覽
養生kiki麵 $148有鮑魚同花膠 💁‍♀️跟餐仲可以揀埋小食同飲品 今次試ge皮蛋豆腐 同荔枝紅茶都唔錯😋不過有d飲品係ifc分店無供應🙊主食亦有其他更邪惡選擇 好似蟹黃油或海膽拌麵最後甜品珍珠伯爵戚風蛋糕都好正🍮蛋糕好鬆軟 上面個伯爵cream 豐富左個口感 而且黑糖珍珠亦唔會太甜 唔會遮左伯爵味
養生kiki麵 $148
有鮑魚同花膠 💁‍♀️
跟餐仲可以揀埋小食同飲品
今次試ge皮蛋豆腐 同荔枝紅茶都唔錯😋

不過有d飲品係ifc分店無供應🙊

主食亦有其他更邪惡選擇 好似蟹黃油或海膽拌麵

2021-12-03 324 瀏覽
I don’t write reviews usually but it really threw me off how they dare to charge you $68 for a few pieces of super dry chicken bits.Ordered for a pickup and the order was ready on time, the tub was small already but I still expected to see a few more pieces of chicken in it.The chicken was hard and not crispy, tasted like someone just grabbed a handful of spices and sprinkled it onto the chicken.

2021-12-03
2021-11-25 274 瀏覽
鮑魚、冬菇味道正常麵質也彈牙蒜片好辣,香腸也是正常,無乜特別川味珍珠係薑味,有輕微辣味,芋圓好食😋Kiki烤茶係茶包,個人認為欠誠意整體而言正常發揮,無失望也無驚喜,$偏貴!
鮑蔘冬菇撈麵

鮑魚、冬菇味道正常
麵質也彈牙

蒜皮香腸

蒜片好辣,香腸也是正常,無乜特別

川味珍珠熱茶

川味珍珠係薑味,有輕微辣味,芋圓好食😋
Kiki烤茶係茶包,個人認為欠誠意
整體而言正常發揮,無失望也無驚喜,$偏貴!

外賣送餐
鮑蔘冬菇撈麵
蒜皮香腸
川味珍珠熱茶
2021-10-14 471 瀏覽
▪️蟹黃二油拌麵 ($148 lunch set)▪️蒜片台灣腸 (附送)▪️白桃烏龍茶 (附送)心血來潮想食台灣麵,一早到gulu拿票,甫到達幾分鐘便可入座。見到單點麵都要成$88-138,午市套餐變相對優惠,$148有主菜、小食、飲品🤩🤩主菜就嗌左最貴嘅蟹黃二油拌麵,蟹黃同麵分開上,另配淅江醋。配搭得宜,香得來唔會太膩,亦很掛汁👍🏻👍🏻台灣腸就中規中矩,不過烤得幾香,不過蒜片係生蒜嘅,如果怕口臭就回避下😆😆📍 KiKi麵店 @ 中環中環港景街1號國際金融中心2樓2017號舖💰💰👅👅👅
▪️蟹黃二油拌麵 ($148 lunch set)
▪️蒜片台灣腸 (附送)
▪️白桃烏龍茶 (附送)

📍 KiKi麵店 @ 中環

中環港景街1號國際金融中心2樓2017號舖

💰💰
👅👅👅
1K
暑熱未消,秋燥又臨,正是進補的好時機,台灣人氣KiKi麵店由即日起至2021年11月30日推出全新期間限定「滋養初秋套餐」,匠心打造接軌台南的秋季麵食。店面面積不大,裝修走木系簡約文青風,枱上更有USB叉電位,方便又貼心。「滋養初秋套餐」定價每位$158,包羅清新前菜丶台式主食及秋日茶飲,並可供堂食及外賣。秉持KiKi手工日曬乾拌麵的原則,菜單中的兩款主食以體現台式美食精髓為本,打造全天然、無添加任何化學添加劑,更不含味精或防腐劑的古早麵食。芝麻魚露汁花膠章魚作為套餐前菜冷盤,嚴選章魚中段最優質的部分入饌,鮮味肉厚,爽口彈牙,搭配富含豐富膠原蛋白的養顏聖品花膠,並佐以自家製芝麻魚露,及另配香辣汁,喚醒沉睡的味蕾。黑蒜豬軟骨拌麵以搜羅自台灣的養生黑蒜混合五款不同的花椒,麻辣香氣撲鼻而來,層層疊疊的椒麻韻味麻而爽口。近年甚為流行黑蒜養生,其實黑蒜是以新鮮的生蒜,經長時間讓其自然發酵,發酵後的大蒜由原本乳白色變成黑褐色,減輕了蒜蓉本身濃烈的味道,反而增添了微微甘甜味。豬軟骨經慢煮後口感軟腍,炆得極之入味,肉質鬆軟卻仍帶有嚼勁。黑麻油雞拌麵黑麻油以黑芝麻為原料,色澤深褐,香味醇厚,屬性溫熱,補

滋養初秋套餐

芝麻魚露汁花膠章魚
芝麻魚露汁花膠章魚

黑麻油雞拌麵
黑麻油以黑芝麻為原料,色澤深褐,香味醇厚,屬性溫熱,補而不燥,最適合於秋意漸濃的時候享用。
黑麻油雞拌麵

麻油雞是台灣人經典的補身美食,具有益氣活血的功效。
黑麻油雞拌麵

精挑龍崗雞入饌,以低溫浸煮至肉質鮮嫩,溫補身體之餘更可補充蛋白質。
黑麻油雞拌麵

麵條口感純樸,保持Q彈有勁,搭配來自台灣百年老店的醬油,香濃惹味不膩口。
黑麻油雞拌麵

隨套餐附送秋日茶飲「青蘋果茉莉綠茶」,以台灣高山茉莉花茶為基調,加入酸酸甜甜的新鮮青蘋果及檸檬切片,搭配招牌彈嫩愛玉,茶色清澈,甜度較低,帶出清幽含蓄的茶香,加錢就可額外加料,變成黑糖珍珠或芋圓特飲。
2021-10-11
2021-10-05 309 瀏覽
胡麻棒棒雞拌小醋麵•夏天做涼拌係幾清新開胃。☘️•但老老實實,個面煮得太糊太諗,冇乜咬口。覺得自己係屋企整仲好食。。。•個凍豆腐正常發揮冇乜特別•個香芋粉團特飲,都係普普通通,同埋飲管吸唔到啲粉團上嚟。。。
胡麻棒棒雞拌小醋麵
•夏天做涼拌係幾清新開胃。☘️
•個凍豆腐正常發揮冇乜特別