有一次機緣巧合下去銅鑼灣發現原來成條糖街都係印尼舖頭,仲要都係由印尼人主理,當中亦到包括今日到訪嘅印尼餐廳🍴呢間餐廳門面就擺賣唔同印尼糕點同地道小食,用餐區域就係地底,當日係平日夜晚都8成滿座,睇嚟都小有人氣🫡巴東牛肉雜錦飯 ($78) 絕對係今餐嘅MVP,巴東牛肉好軟腍又入味,配菜仲好豐富,旁邊嘅豆卜索晒咖喱嘅精華,椰奶味幾香,仲有炒香咗嘅銀魚氣同花生,入口軟綿嘅薯仔沙律、雜菜同埋香口嘅印尼蝦片,加埋椰漿飯真係冇得輸👍🏻 自己覺得都幾豐富抵食🤪除咗巴東牛肉,呢到都出名食燒魚,今次要咗一份印尼醬燒魚 ($70),魚肉燒得幾香,唔會好乾,而且幾入味,配甜醬都幾得意🤙🏻呢到仲有Bakso beranak ($75),其實係一粒巨型牛丸包住啲迷你牛丸同辣醬,呢個辣都唔惹小,唔食得辣嘅要留意🤣 牛丸食落質地比較結實,除咗牛丸仲有啲粉絲、印尼麵同釀咗牛肉漿嘅豆卜~呢到仲有好多唔同印尼小食,沙嗲雞肉串 ($48/3)都幾出色,沙嗲醬嘅花生味幾香,雞肉火喉掌握得好好,唔會燒到乾柴~煎粟米餅 ($32)都幾有驚喜,既保留咗粟米微微爽脆嘅口感,外面炸到好香脆,入面仲有啲其他蔬菜同埋粟米餅嘅軟糯,值得一讚

煎粟米餅 ($32)都幾有驚喜,既保留咗粟米微微爽脆嘅口感,外面炸到好香脆,入面仲有啲其他蔬菜同埋粟米餅嘅軟糯,值得一讚啲粟米都幾甜💛

總括嚟講,呢一間印尼菜定價都幾平,而且食物質素整體都唔錯,同埋店員之間都係用印尼話溝通,應該都係真·印尼人🤑 環境都幾闊落,無論係一家大細,定係同三五知己到訪都幾合適,推介大家一試🤪
  • 印尼醬燒魚
  • 巴東牛肉
  • 沙爹雞肉串
2023-12-08 591 瀏覽
銅鑼灣糖街,  自從 SugarK  開業後, 這條街又熱鬧起來.   今日唱完 K,  朋友和我去了 Kampoeng   食印尼菜.  Kampoeng 餐廳地面入口有小賣部, 有很多傳統印尼食品, 方便印尼 fans 買外賣.   餐廳設在地庫, 有獨立電梯及樓梯.餐廳內也有小賣部,  食完餐還可以買些手信回家.   餐廳面積大,  座位多, 排列整齊, 有寬闊大型卡座, 裝飾帶點印尼風味,也有特式座位, 可以自乘一角.我倆坐方桌,  桌面上有齊餐具, 抹手紙, 膠手套, 看來好衛生. 餐牌有多頁, 食品種類多,  主要印尼菜及東南亞菜.  價錢大眾化, 好吸引.   我叫了蘋果汁, 味道清新, 少甜, 天然飲品.   朋友叫了熱薑蜜, 冬天飲可滋潤保暖. 先送上  加多加多沙律, 有青豆, 椰菜, 芽菜,  雞蛋, 豆腐乾, 面上鋪滿了花生醬和沙爹醬汁, 並伴有彩色印尼炸蝦片, 炸得鬆脆.  這個沙律食材多,  惹味, 更開胃. 印尼出名小食,  煎粟米餅.   一碟三塊,  炸得非常鬆脆,  沒有油膩感.  戴上膠手套食, 真是衛生又有風味.沙嗲牛肉串燒,   串燒上檯熱辣辣
餐廳內也有小賣部,  食完餐還可以買些手信回家.
餐廳面積大,  座位多, 排列整齊,
有寬闊大型卡座, 裝飾帶點印尼風味,
也有特式座位, 可以自乘一角.
餐牌有多頁, 食品種類多,  主要印尼菜及東南亞菜.
價錢大眾化, 好吸引.
我叫了蘋果汁, 味道清新, 少甜, 天然飲品.
朋友叫了熱薑蜜, 冬天飲可滋潤保暖.
煎粟米餅
沙嗲牛肉串燒,   串燒上檯熱辣辣, 烤得微微焦香.   牛肉嫩,  沙嗲汁好香濃,  沾些非常好吃 .
沙嗲牛肉串燒
印尼燒魚,  (原條)   配有生菜, 青瓜, 及濃郁醬汁.
魚外皮燒得香脆,  夠大條, 魚肉厚又嫩滑, 少骨, 沾上濃郁醬汁, 好惹味.
印尼燒魚, (原條)
印尼醬燒雞  1/4 隻,   伴有有青豆, 青瓜, 芽菜, 紅蘿蔔絲, 生菜.
炸雞外脆內嫩,  配濃郁辣椒醬汁, 正宗印尼燒烤法, 辣椒味香料味都好突出, 伴碟還有印尼沙律,  吃得健康.
印尼醬燒雞 1/4 隻
 在繁忙的銅鑼灣區,  Kampoeng  是間價錢老實而闊落的餐廳,  抵食又好坐.
沙嗲牛肉串燒
印尼燒魚, (原條)
印尼醬燒雞 1/4 隻
2024-05-07 0 瀏覽
香港要食到正宗印尼菜一定係銅鑼灣呢間門外擺放不同種類的地道小食走進地庫嘅餐廳,原來坐位充足好寬敞有唔少印尼人都來幫襯✨印尼醬燒魚呢度嘅燒魚應該係招牌菜式因為旁邊幾枱客人都食緊外層燒得香脆.沾上醬汁更美味✨巴東牛肉雜錦飯惹味嘅巴東牛肉配上黃薑飯.仲有不同配菜係必點嘅廚師推介菜式✨沙嗲雞串雞串沾上沙嗲醬汁味道香濃.啖啖肉✨炸扇形香蕉糕真材實料嘅香蕉糕炸得金黃香脆.唔會太油膩✨芒果珍多冰珍多冰加入新鮮芒果肉冰凍透心涼✨鮮果雜果冰炎炎夏日.刨冰上舖滿芒果.火龍果.蘋果既健康.又冰涼
香港要食到正宗印尼菜
一定係銅鑼灣呢間

門外擺放不同種類的地道小食

走進地庫嘅餐廳,原來坐位充足好寬敞
有唔少印尼人都來幫襯

炎炎夏日.刨冰上舖滿芒果.火龍果.蘋果
既健康.又冰涼
2024-05-07
2024-03-09 109 瀏覽
性價比超級高!我哋四個人食咁多野 仲要每人叫左一杯飲品 每人除翻開都係$150~重點係食物好食 份量都適中 合理🚀外面仲有好多印尼特色小食賣 不妨可以試試😋沙爹雞肉串 (6串)雞肉絕對唔乾 好嫩滑 配埋沙爹醬真係100分✨沙爹醬超級香 仲有埋粒粒花生🥜炸讓豆腐 (3件)豆腐幾脆 仲間仲夾住一塊魚肉 但係我覺得 有少少酸 豆腐可能唔係超級新鮮🥸炸印尼雲吞 呢個幾有驚喜 唔係好似中餐個種炸雲吞 佢裡面幾餡有少少似魚蛋 超級彈牙爽口 外皮少少脆脆得 上面仲有超級香甜的沙爹醬🩷煎薯餅 炸得好香 炸粉夠薄 而且裡面有少少肉碎 好juicy✌🏻 香料都好啱我哋平時食開既口味🫔蝦醬炒通菜 通菜超級爽口 蝦醬少少辣 但係同埋d蒜蓉一齊炒好香🦐印尼醬燒魚 配椰汁飯 椰汁飯真係世一 飯超級香甜 有濃郁既椰汁味 配埋少少炸蒜🧄🥥 絕對無得輸 🐟個魚都燒得好好 外皮脆脆哋 巴東牛肉 配斑斕飯 巴東牛肉大概有3塊左右 唔係超級多 但係隔離都有好多唔同種類既小菜 又有laksa豆腐卜 醃豆角🫛 同埋薯仔🥔 味道:👅👅👅👅/5

重點係食物好食 份量都適中 合理🚀
外面仲有好多印尼特色小食賣 不妨可以試試😋

沙爹雞肉串 (6串)
雞肉絕對唔乾 好嫩滑 配埋沙爹醬真係100分✨
沙爹醬超級香 仲有埋粒粒花生🥜

炸讓豆腐 (3件)

炸印尼雲吞

• 巴東牛肉
  • 特色炸釀豆腐
  • 印尼雜錦椰汁飯
2024-02-28 110 瀏覽
午膳時間來到銅鑼灣找位置比較困難,朋友就介紹了這家餐廳!餐廳位置位於地庫人流唔算好多而且座位寬敞舒適。我叫了印尼村特色炒飯,小辣,炒飯加了秘製醬油食落甜甜地,食到一半再混合半熟雞蛋一起食,又是另一風味!雞肉串燒3串,由於當天沒有牛肉串燒我就改了雞肉串燒,雞肉是較瘦的,沾了醬汁後味道不錯!炸扇形香蕉糕,上枱時是熱辣辣的,待一陣子後吃不會燙口!第一次試吃炸的香蕉糕,口感不錯!像是甜品類!青檸梳打,來一杯飲品減去幾分油膩感!總結:食物上枱速度快,店員態度友善!人均消費:$60-$80

青檸梳打,來一杯飲品減去幾分油膩感!

2024-02-23 79 瀏覽
雞肉沙嗲(6串) $80沙嗲燒得好有炭火嘅香味,雞肉好嫩滑,用大量嘅醃料醃成,沙嗲醬係偏甜嘅一種,同雞肉好夾,雖然相比起個飯係貴dd,但都值得叫呀。Nasi Campur Rendang $75 巴東牛肉雜錦飯呢款雜錦巴東牛肉飯,滿足晒我各種配料都想試吓嘅慾望,巴東牛肉煮得好入味,又唔會太鹹,正宗嘅味道,真係好正!加多加多 $68呢款沙律係印尼菜入邊常見嘅一款,將各種蔬菜、豆卜、黃豆餅撈埋特製嘅沙嗲醬,真係越食越開胃,次次都會叫🥳
雞肉沙嗲(6串) $80

Nasi Campur Rendang $75
巴東牛肉雜錦飯

加多加多 $68

2024-01-25
  • 加多加多沙律
2024-02-02 83 瀏覽
晚上去了銅鑼灣的 Kampoeng 吃晚餐。😚Kampoeng 餐廳的環境非常舒適和溫馨。室內裝潢簡潔而充滿著傳統印尼風情,讓人感到放鬆和舒適。菜單提供了多種印尼美食選擇。熱白咖啡我朋友說咖啡口感濃厚而順滑。粟米餅外層非常酥脆,而且每咬一口都是滿滿口感脆脆的粟米。 燒乳鴿的皮燒得剛剛好,肉質鮮嫩多汁。配上特製的醬料,口感更加豐富。咸魚炒飯的味道濃郁,咸魚的鮮味完美融入飯中,每一口都讓人回味無窮。炒貴刁裡面加入了新鮮的蔬菜和適量的肉類,口感豐富多樣,每一口都能感受到不同的滋味。涼粉冰
晚上去了銅鑼灣的 Kampoeng 吃晚餐。😚

菜單提供了多種印尼美食選擇。

熱白咖啡
我朋友說咖啡口感濃厚而順滑。

粟米餅外層非常酥脆,而且每咬一口都是滿滿口感脆脆的粟米。

燒乳鴿的皮燒得剛剛好,肉質鮮嫩多汁。
配上特製的醬料,口感更加豐富。

炒貴刁

涼粉冰

2024-02-01
$173.5 (晚餐)
  • 燒乳鴿
  • 煎粟米餅
  • 印尼炒貴刁
2024-01-24 81 瀏覽
成日經過都見到呢間餐廳,擺滿好多印尼食品,從來都冇留意過原來樓下係餐廳,今日第一次試海南雞配金邊粉 ($50)係set lunch其中一款菜式,第一次食海南雞但係唔配係配飯,仲可以揀金邊粉或河粉。上菜時都嚇咗一跳,金邊粉係非常大碗,而且海南雞份量都好多,仲有雞髀添。包飲品,+$3就有凍飲了炸釀豆腐 ($29)有3大塊,入面原來全部都係粉絲及雜菜,有驚喜,外脆內軟之後再有不同嘅口感,熱辣辣非常有驚喜炸雞肉球 ($35)個樣好似香腸,但原來係雞肉,食落嘅口感又似魚蛋,好得意!非常抵食,店員服務又非常好,份量勁大,值得再嚟食!

海南雞配金邊粉 ($50)
海南雞配金邊粉

炸釀豆腐 ($29)
炸釀豆腐

炸雞肉球 ($35)
個樣好似香腸,但原來係雞肉,食落嘅口感又似魚蛋,好得意!
炸雞肉球

非常抵食,店員服務又非常好,份量勁大,值得再嚟食!
海南雞配金邊粉
炸雞肉球
2024-01-18 89 瀏覽
好耐沒食過印尼菜,而且印尼餐廳買少見少,專登去呢間試試,餐廳喺地牢,去到已經近夜晚七點,無乜客,直入,侍應係印尼人,唔識廣東話,點好菜後,先上加多加多,普普通通,因為都係嗰隻醬汁關係,好難唔好食,除非佢比爛菜你啫🤣,只不過收你$68,又銅鑼灣區,d料會少d囉,再上沙爹串燒雞,佢呢個掂,早知叫半打,唔知佢燒得咁好食,再上印尼醬燒魚,直頭係掂,喺魚身搽上辣辣地甜甜地既醬汁去燒,好惹味,好食又抵食,散叫個椰汁飯都好0k,滿滿椰汁香料味,不過雜錦黃薑飯&雜菜餅要扣分,首先雜錦黃薑飯嚿薯餅咬落口全部都係油,亦都似擺左一段時間再翻熱比客食,有陣怪味,呢d配料仲敢收人$78有d貴,如果係咁,我不如散叫黃薑飯都係$18仲好,雜菜餅都有上述問題,無醬汁點仲顯得佢少少寡&太油膩,珍多冰正常發揮,不過唔值呢個價囉😅
,散叫個椰汁飯都好0k,滿滿椰汁香料味
,亦都似擺左一段時間再翻熱比客食,有陣怪味
加多加多
沙爹雞(3串)
印尼醬燒魚
  • 沙爹雞肉串
2023-12-19 94 瀏覽
一直以為係間賣印尼零食既雜貨舖,原來地牢有間餐廳,仲要勁抵食😋重點大推咖哩羊,超好食‼️非常之”林”既連皮羊🤤可揀小辣、中辣或者大辣,食唔到辣既話個人覺得小辣就好,因為佢辣味有後徑🥵可以揀白飯、黃薑飯或者椰汁飯,我揀左椰汁飯,中和翻d辣味,呢個配搭好好😋炒貴刁好足料,大大碟,唔知有無得叫少d粉,我食唔晒,太多,然後2杯飲品都好好飲,我第一次飲利賓納加紅毛丹😂一杯好多粒真係好抵飲,青檸梳打例牌,非常nice既一餐

2023-10-31 169 瀏覽
想食好而且地道的印尼餐除咗去印尼, 有什麼好得過跟著好多印尼人 都幫襯的印尼餐廳嘗試, 這間正正是「跟蹤」印尼人而發掘到的印尼餐廳。餐牌有好多印尼菜式 選擇,有的比較陌生,有比較熟悉, 每邊試下啦。 雞肉串燒 真佩服印尼的串燒為什麼燒完後還是這麼 飽滿多汁, 雞肉鬆軟, 香料醃製後帶少少難更加惹味香口。Bakso Urat Besar看上去一大篇的印尼肉丸選擇, 店員亦都好細心解釋每款的特色, 最後選擇了這款特大牛肉丸, 味道有少少似潮式牛丸加大版, 牛香十足而且非常彈牙,配上背微甜的湯頭,食得舒服。 煎粟米餅 非常鬆脆香口, 粟米嘅甜味帶起食慾, 有像日本蔬菜餅天婦羅。 好似是一點都不油膩, 罪惡感也較少。椰汁飯 看似平平無奇, 吃下去就知道厲害,非常甘香,而且慢慢滲出椰汁香氣, 帶點黏口的米飯, 配搭味道濃的印尼菜式一流

雞肉串燒

Bakso Urat Besar

2023-10-25
2023-10-30 123 瀏覽
在香港好少吃印尼菜,今晚就嘗試一下。不僅有濃郁的香料和椰奶的風味,還有多樣的肉類和海鮮,以及各種獨特的小吃和甜點。雜錦巴東牛肉飯: 這是一道經典的印尼菜,它由白米飯、咖喱牛肉、蝦餅、小魚乾、咖喱豆腐卜、豆角、切條黃豆糕、炸薯仔等多種配料組成。每一種配料都有自己的特色,有的香辣,有的酥脆,有的軟糯,有的清爽。它們搭配在一起,形成了一種複雜而又和諧的口感。咖喱牛肉鮮嫩多汁,咖喱濃郁香甜。蝦餅和小魚乾則增加了海洋的風味,一道很美味的主食。十五夜:聽到這個菜式名字,令人充滿想像力,所以很好奇這是一個什麼樣的菜式。它由飯團、牛肉、雞肉、半個蒸雞蛋等材料組成。飯團口感軟糯香甜。牛肉和雞肉肉質細嫩入味。蒸雞蛋,口感滑嫩香濃。這些食材放在一起,形成了一碗溫暖而又滋補的主菜。炸雞卷:這是一種印尼式的小吃,它由蔬菜和雞肉裹粉,炸至金黃色,外脆內軟。一種很適合下午茶或者聚會時吃的小吃,它既能解饞又能飽腹。

2023-10-03 95 瀏覽
❤️‍🔥中日意韓等熱門菜式大家就食得多,有冇諗過試下冷門少少既東南亞菜?.糖街開既呢間餐廳,雖然開係地鋪,但人客密密入場,細睇原來係印尼菜,最近都想試下新菜式,入去一探究竟~👻🔹 印尼醬燒雞 + 黃薑飯睇相好吸引,因此點上半隻醬燒雞配黃薑飯 🌝 上碟發現份量唔細,只見醬汁鋪滿燒雞,一入口,醬汁既濃濃辛辣鹹香滋味就席捲口腔,味道極其濃味刺激,雞肉大件而肉質嫩滑,配搭香氣十足既黃薑飯,令人食欲大振‼️🔸 雜錦巴東牛肉飯額外買多兩份外賣比屋企人食~巴東牛肉飯包含炸蝦片及印尼咖哩沙律,巴東牛肉軟腍易咬,味道微辣帶鹹意,送飯絕佳 😇🔹 雜錦雞肉斑蘭飯雜錦雞肉飯同樣包含炸蝦片及印尼咖哩沙律,雞肉切成幼絲,味道香辣之極 😛 斑蘭飯帶有若隱若現既香氣,味道清淡不甜~🔸 芒果珍多冰同係泰菜館飲到既珍多冰唔同,溝勻呢杯特飲會發現除左椰汁甜香外,更有一陣明顯既印尼糖水味,飲落津甜~另外除左綠色珍多,杯中更有不少芒果粒粒,酸甜可口 💕🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸 Kampoeng (銅鑼灣)📍銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地庫⏰ 星期一至五: 11:00-22:00星期六至日: 10:00-22:00💸 全單 $
❤️‍🔥

🔹 印尼醬燒雞 + 黃薑飯

🔸 雜錦巴東牛肉飯
額外買多兩份外賣比屋企人食~

🔹 雜錦雞肉斑蘭飯
斑蘭飯帶有若隱若現既香氣,味道清淡不甜~

🔸 芒果珍多冰

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

Kampoeng (銅鑼灣)
📍銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地庫

⏰ 星期一至五: 11:00-22:00
星期六至日: 10:00-22:00

💸 全單 $ 400 / 3 人
2023-09-28
  • 黃薑飯
2023-09-24 77 瀏覽
我比較少食印尼菜,但係有朋友推介左呢間餐廳比我,推介係一間好傳統嘅印尼菜,好多印尼本土人都會嚟食。我地order左:⭐加多加多沙律 $68⭐咖哩羊肉$70 +黃薑飯$18(主菜可配白飯+15. 椰汁飯$18, 班蘭飯$18)⭐印尼醬燒魚(甜醬)$69⭐特色炒雜菜$68🍹蜜瓜絲冰$38🍹涼粉珍多冰$45整體餐廳食物吾錯,印尼醬燒魚(配甜醬)好有驚喜,魚煎得好脆口,點甜醬好好味👍加多加多沙律係好傳統嘅味道,吾錯!餐廳環境光猛,好有印尼特色,仲有好多傳統印尼小食可以出售,感覺好得意😃

我地order左:
⭐加多加多沙律 $68
⭐咖哩羊肉$70 +黃薑飯$18
(主菜可配白飯+15. 椰汁飯$18, 班蘭飯$18)
⭐印尼醬燒魚(甜醬)$69
⭐特色炒雜菜$68
🍹蜜瓜絲冰$38
🍹涼粉珍多冰$45

加多加多沙律係好傳統嘅味道,吾錯!
2023-09-19
2023-08-24 79 瀏覽
好掛住印尼菜,早前就帶阿媽去回味一下。銅鑼灣糖街一向都係姐姐集中地,特別多印尼商店及餐廳。kampoeng 係一間餐廳+商店於一身,地面層賣印尼小食,地下層就係餐廳,當日去到都有不少姐姐喺度幫襯,應該都好夠正宗。🔸印尼特色醬燒雞飯69非常鍾意佢哋嘅辣椒醬汁,香料味辣椒味都好出!炒得乾身好香!雞外皮夠脆,唔會太肥。伴碟仲有印尼沙律,沙嗲醬濃郁,仲有蝦片,好正。🔸印尼燒魚飯$72魚好大條,長過隻碟!外皮燒得好香魚肉保持嫩滑,加埋印尼辣椒醬好惹味好食!同樣有印尼沙律伴碟,加分!🔸沙嗲羊肉串三串$58燒得有炭火香,沙嗲醬微微辣甜甜地,好有地道風味。🔸熱咖啡🔸熱檸茶

🔸印尼特色醬燒雞飯69

🔸印尼燒魚飯$72

🔸沙嗲羊肉串三串$58
燒得有炭火香,沙嗲醬微微辣甜甜地,好有地道風味。

🔸熱咖啡
🔸熱檸茶