2022-08-15 80 瀏覽
困左係香港近三年,大部分不同派系、國家的菜式也嘗試了不少,唯獨最近家中姐姐再三推介我的印尼菜較少接觸的機會,於是特地去了姐姐推介位於銅鑼灣的餐廳。可能由於餐廳位於地底,所以面積較大,亦附有一些特色的裝修,例如車仔等等。等候餐點時,可用心欣賞一下。我點了份印尼村特色炒飯,正常以印尼醬油加炒蛋等簡單材料製成的炒飯,主要食鑊氣的香氣,味道以輕淡的甜味為主,再配上串燒及煎蛋等簡單的菜式,做出簡單的日常印尼菜式,簡單卻創造出不平凡。然後是較特別的十五夜飯團,飯團不是以大大份的飯團放於碗中,而是造成小小的飯團,可一淡一口,再配上獨特的印尼醬料,甜甜辣辣的十分有趣的味道,可以一試。

2022-08-12 73 瀏覽
東南亞菜之中,印尼菜算是比較小眾吧,因為它的口味較獨特,但我也偶爾想吃,感覺一下異國風情,今晚和朋友來銅鑼灣,吃這間平常較少留意的餐廳,入口蠻隱閉的。印尼炒飯$65聞到好有鑊氣,米飯炒到粒粒分明,調味適中,如果可以多點配料如洋蔥就更好。炸香蕉糕$35以為香蕉餡是軟腍的,原來是像蕃薯的質感,可能不是純香蕉而混合了其他東西,外層夠脆,感覺有趣。牛尾湯$73平常較少喝到印尼湯,這個湯不辣,蔬菜湯底下加了大大件牛尾去煲,感覺清新,牛尾也可吃。沙爹雞肉串$46 沙爹羊肉串$58欣賞它的沙爹醬汁,濃郁有花生香,雞肉和羊肉口感不錯,蠻爽口而雞頗滑,燒得很香,羊肉不羶。青檸梳打$35 凍咖啡$20最後叫了青檸梳打和咖啡,咖啡是印尼式的,青檸梳打透心涼。

印尼炒飯$65

炸香蕉糕$35

牛尾湯$73

沙爹雞肉串$46 沙爹羊肉串$58

青檸梳打$35 凍咖啡$20
最後叫了青檸梳打和咖啡,咖啡是印尼式的,青檸梳打透心涼。
2022-08-05 78 瀏覽
去銅鑼灣行街,又係搵野食既時間!成日食來食去都係日本野同西餐,今次就試下印尼野!好耐之前工作關係去過銅鑼灣商業大廈隔離個商場,知道果頭好多印尼人既舖頭,咁應該夠晒地道啦,所以就揀左呢間Kampoeng(唔識讀)餐廳位於地庫,樓梯沿路好多印尼特產賣,行到落去發現地方都幾大,環境都唔差啦D檯都夠闊落,員工姐姐應該都係印尼人,俾左張4人檯我地,睇睇個餐牌,D價錢都幾大眾化今次點左都幾多野食,小食都點左幾個!因為好多都未試過,點完先發覺好多炸野XD🔸涼粉冰行到熱辣辣,整杯涼粉冰爽下先🔸炸黃豆餅第一眼見到餐牌就想試呢個,好似幾新奇,第一啖食落去,真係未試過既味道!甜甜地,外脆內軟咁,份量都好大,但食下食下都差不多食晒🔸煎粟米餅其實都係炸,熱辣辣咁,本身都係粟米控既我,覺得幾好食啦,但如果加D糖應該會更加好食🔸炸香蕉糕炸皮包住香蕉既炸物,用真香蕉用去整,餡料夠熱夠濕潤,食完都唔覺太熱氣🔸巴東牛肉配黃薑飯醬汁夠晒惹味,甜甜辣辣要黎送飯一流,牛肉炆得夠淋夠入味,唔黐牙,夠晒風味🔸印尼炒米粉印尼炒飯就試得多,印尼炒米粉真係第一次試,所以唔知正宗味道係點樣既,食落就係炒米粉,有D蝦片拌碟咁,係OK好食🔸生
地道啦,所以就揀左呢間Kampoeng(唔識讀)

🔸涼粉冰
行到熱辣辣,整杯涼粉冰爽下先

🔸炸黃豆餅
內軟咁,份量都好大,但食下食下都差不多食晒

🔸煎粟米餅

🔸炸香蕉糕

🔸巴東牛肉配黃薑飯

🔸印尼炒米粉
食落就係炒米粉,有D蝦片拌碟咁,係OK好食

🔸生辣醬炸鴨
又係炸野,因為未食過炸既鴨,好自然叫想試下咩料.調味真係好夠辣,食到出晒
汗!但又好香好想食落去咁.自問食得辣既可以試下

今次做左大嘥鬼,食剩少少,已經好盡力食喇XD!埋單仲要唔貴喎,CP值幾高
2022-08-01 83 瀏覽
印尼醬燒鰂魚印尼醬係甜既醬,條魚外皮好脆,魚肉唔乾,加埋個醬就惹味d,唔沾醬都一樣好好食熟辣醬炸鴨其實唔知甜熟辣醬有咩分別🫢 鴨係炸過既,所以食落會比較乾身d,如果份量多d就好啦1/4邊印尼醬燒雞今次呢隻印尼醬燒雞係有辣度既,我覺得呢個醬好好味,雞都好食,早知嗌夠半隻,我同朋友都好中意,我地要爭🤣 佢仲有配埋沙律,都好好味沙嗲羊肉串個沙嗲醬好好食!!羊肉燒得幾好,仲keep到肉汁,羊羶味係舒服既,唔臭沙嗲牛肉串牛肉都唔錯,但比較上黎羊係吸引d!椰汁飯唔係泰國果d椰漿飯,印尼呢隻有陣鹹香味架地方好大好闊落,上菜速度好快,好鍾意大部份餸菜都會配青瓜😎
印尼醬燒鰂魚

1/4邊印尼醬燒雞

沙嗲羊肉串

沙嗲牛肉串
牛肉都唔錯,但比較上黎羊係吸引d!

椰汁飯
唔係泰國果d椰漿飯,印尼呢隻有陣鹹香味架

地方好大好闊落,上菜速度好快,好鍾意大部份餸菜都會配青瓜😎
  • 印尼醬燒魚
幾年無得去旅行,我諗好多香港人都已經就黎發癲,專員都係一樣所以專員同朋友真係忍唔住搵左間印尼餐廳當係出國食下異味風情特色嘅野然後意外發現呢到真係好似去左印尼咁,不論餐廳設計,食物,甚至店員都係印尼人。涼粉雜果冰$29。椰青$41天氣熱,叫左兩樣飲品解解渴先。涼粉雜果冰充滿住印尼特色,成杯飲品唔會偏甜,有啖啖嘅花奶味道,好解渴椰青夠新鮮,椰水唔少,仲有好多椰肉係入面可以食住黎飲。薯仔牛肉$45呢個非常特別,成粒薯仔蓉包住牛肉同埋蘿蔔絲一齊炸表面外脆入面好soft,薯仔味好香,另外牛肉混合香料好配合完全唔油膩之餘,會想不斷再繼續食。沙嗲串燒分別叫左串燒雞同串燒牛串燒燒得非常香口無燒濃,肉質夠實淨唔會太鹹沙嗲醬汁有少量辣,配埋一齊食可以增加一份香氣。印尼炒雜菜$68炒雜菜係椰菜,西蘭花,芽菜,紅蘿蔔嘅配搭,夠火喉夠穫氣面頂放一埋炸蒜炸乾蔥,陣陣蔥油氣味散發出黎。雜錦巴東牛飯$75餐盤上有幾片印尼蝦片,甜辣豆乾,雞蛋,巴辣牛肉,椰香汁充滿住異國風味嘅味道,椰香味非常濃厚,入面有幾舊豆卜吸收晒所有椰香汁嘅味道巴辣牛好有辣度,但牛肉質感軟身有新鮮肉嘅口感。印尼炒貴刁$68炒貴刁可以選擇辣或者唔辣,
幾年無得去旅行,我諗好多香港人都已經就黎發癲,專員都係一樣

。涼粉雜果冰$29
。椰青$41
天氣熱,叫左兩樣飲品解解渴先。

椰青夠新鮮,椰水唔少,仲有好多椰肉係入面可以食住黎飲
。薯仔牛肉$45
呢個非常特別,成粒薯仔蓉包住牛肉同埋蘿蔔絲一齊炸
表面外脆入面好soft,薯仔味好香,另外牛肉混合香料好配合
完全唔油膩之餘,會想不斷再繼續食
沙嗲串燒
。沙嗲串燒分別叫左串燒雞同串燒牛
串燒燒得非常香口無燒濃,肉質夠實淨唔會太鹹
沙嗲醬汁有少量辣,配埋一齊食可以增加一份香氣
印尼炒雜菜
。印尼炒雜菜$68
炒雜菜係椰菜,西蘭花,芽菜,紅蘿蔔嘅配搭,夠火喉夠穫氣
面頂放一埋炸蒜炸乾蔥,陣陣蔥油氣味散發出黎
。雜錦巴東牛飯$75
餐盤上有幾片印尼蝦片,甜辣豆乾,雞蛋,巴辣牛肉,椰香汁

巴辣牛好有辣度,但牛肉質感軟身有新鮮肉嘅口感
印尼炒貴刁

。印尼炒貴刁$68
炒貴刁可以選擇辣或者唔辣,專員比較想食辣,但原來真係好辣
發覺印尼食物都偏食得辣,貴刁入面連埋雞肉一齊炒
味肉既香氣連埋穫底既穫氣,加埋辣椒炒過嘅辣度滲晒出黎係個貴刁到
簡直係味覺嘅衝擊,好彩辣味唔太勁,都只係維持左一陣
穫氣小炒嘅菜式果然會一食上癮

總結:
價錢比較貴左少少,但可以食正正宗嘅印尼菜又唔錯
味道方面菜式部份偏辣,唔食得辣嘅朋友可以選擇返唔辣嘅菜式
店員方面識講廣東話,好有笑容

麻甩專員評分區: 店內環境: 8/10  店員服務: 10/10  食物外觀: 10/10  食物味道: 8/10  整體分數: 8/10  翻食指數: 8/10
2022-07-12
沙嗲串燒
印尼炒雜菜
印尼炒貴刁
2022-07-08 93 瀏覽
1. Nasi Campur Rendang 🥩⭐️ 2. Nasi Kuning Campur 🙌🏻✨ 📍: Kampoeng (Causeway Bay), B/F, Causeway Bay Commercial Building, 1-5 Sugar Street, Causeway Bay💰: 1. $75, 2. $78⭐️ : 8/10Review : Another Indonesian food on the feeds 🇮🇩🤩! Well, this time I had 2 rice sets that was actually quite pricey if you compared it to Indo. But hey! It is Hong Kong, so it is still reasonable I guess ~~😶‍🌫️. This time, the nasi kuning tasted more legit and flavorful compare to the first one (*scroll down to my other nasi
1. Nasi Campur Rendang 🥩⭐️
2. Nasi Kuning Campur 🙌🏻✨

💰: 1. $75, 2. $78

⭐️ : 8/10

Review : Another Indonesian food on the feeds 🇮🇩🤩! Well, this time I had 2 rice sets that was actually quite pricey if you compared it to Indo. But hey! It is Hong Kong, so it is still reasonable I guess ~~😶‍🌫️. This time, the nasi kuning tasted more legit and flavorful compare to the first one (*scroll down to my other nasi kuning post 😶), although the beef rendang is very petite… there are lots of other side dishes that is tasty as well ❤️🙌🏻. The nasi campur is paired with white rice, and overall it has similar side dishes with nasi kuning 🌞
Nasi  Campur  Rendang
Nasi  Kuning  Campur
Nasi  Campur  Rendang
Nasi  Kuning  Campur
  • Nasi  Campur  Rendanf
2022-07-06 90 瀏覽
經常食粵菜或西餐,間唔中轉下口味食印尼菜都係一個好選擇。今晚去咗好多印尼姐姐放假聚集嘅銅鑼灣食印尼菜。想當年讀書時代,學校附近有間印尼餐廳都經常有去食印尼炒麵,但已經好多年冇食過印尼菜了!今晚可以懷緬一番。沙嗲牛肉/沙嗲雞肉串燒食東南亞菜式必叫沙嗲串燒,喜愛佢嘅沙嗲醬汁濃郁兼有好香花生味,配上燒肉串,非常滋味。醬燒魚條魚燒得外皮香脆,魚肉又不失嫩滑嘅口感。蝦醬炒通菜碟菜一上枱就已經聞到惹味嘅蝦醬味,夠晒鑊氣,而且通菜仍保持翠綠。印尼炒麵油麵底,以雞肉、椰菜、雞蛋等材料來炒,伴以脆脆蝦片,幾有東南亞feel,味道亦同讀書時食嘅一模一樣。雖然簡簡單單的一道炒麵,但越食越想食,食到停吾到口。青檸梳打清新的一杯凍飲。涼粉雜果冰顏色繽紛嘅涼粉令杯凍飲好吸睛!

沙嗲牛肉/沙嗲雞肉串燒

醬燒魚
條魚燒得外皮香脆,魚肉又不失嫩滑嘅口感。

蝦醬炒通菜

印尼炒麵

青檸梳打
清新的一杯凍飲。

涼粉雜果冰
顏色繽紛嘅涼粉令杯凍飲好吸睛!
2022-07-06
2022-07-02 67 瀏覽
由於疫情關係,最近出街食飯都盡量找一些少人的餐廳,銅鑼灣 Kampoeng平日晚上比較少人。這間店舖坐落銅鑼灣商業大廈地庫,入口側邊賣印尼食品。蝦醬炒通菜非常大碟,蝦醬非常香,又惹味!食印尼菜就一定叫加多加多沙律,純粹個人喜歡食,覺得個汁加埋啲蔬菜好好食。另外叫了沙嗲雞肉串(3串),沙嗲夠香又入味,雞肉嫩滑。飲品都好多選擇,珍多冰、椰青、青檸梳打等,不過本來想叫利賓納紅毛丹,紅毛丹好少有得飲,不過可惜賣晒。

2022-06-21
2022-06-28 48 瀏覽
Kampoeng今日落雨,懶得行咁遠,就去公司旁邊呢間平時少去嘅印尼餐廳,食下辣嘢先!巴東牛肉雜錦:啲配菜好惹味,辣度夠剌激,淨係配菜都夠送飯,個巴東牛肉好軟冧入味,成個雜錦飯有幾種唔同辣味嘅衝擊。反而個喇沙做咗少少平衡同緩和。仲有我好喜歡既蝦片呀,一個飯滿足晒幾個願望!香辣烤雞:鍾意食辣嘅人一定會好鍾意,因為我唔係太食得辣,都覺得個味道好正,仲食到流晒汗同埋眼水添!好彩叫咗杯凍檸樂,真係要邊飲邊食!一個好剌激的午餐!
Kampoeng

好彩叫咗杯凍檸樂,真係要邊飲邊食!一個好剌激的午餐!
2022-06-24 59 瀏覽
同朋友一時興起諗住試下印尼野,就入咗呢間野試,結果發現唔少食緊嘅客都係印尼人,似乎幾正宗,啲野都幾抵,所以叫叫下有啲多😂啲野份量好足,幾抵食👍🏻.沙嗲雞肉串(3串) $46正常泰式串燒咁,兜醬好似有兩隻,唔辣,幾惹味.特色炸釀豆腐 $29一嚟到成舊好大舊,睇唔出係豆腐😂包咗啲菜同粉絲喺入面,口感豐富,幾特別印尼炸春卷 $45好抵食嘅春卷,入面居然包咗荀😂結果我食曬.椰汁飯 $17本身鍾意食芒果糯米飯,好似幾特別就叫咗嚟試,係好香椰汁味嘅白飯!印尼村特色炒麵 $68本身以為係營多咁,但唔係😂係粗身啲嘅麵,有啲雞肉粒同紅蘿蔔絲果啲一齊炒,有陣鑊氣,幾惹味印尼醬燒魚(甜醬)$65條魚燒到好乾身,啲魚皮燒到好香脆,食落甜甜地,配果款醬都幾辣蝦醬炒通菜 $65一上枱已經聞到好大陣蝦醬香味,幾好食😋
沙嗲雞肉串(3串) $46

正常泰式串燒咁,兜醬好似有兩隻,唔辣,幾惹味
特色炸釀豆腐 $29

印尼炸春卷 $45

好抵食嘅春卷,入面居然包咗荀😂結果我食曬

椰汁飯 $17

印尼村特色炒麵 $68

印尼醬燒魚(甜醬)$65

蝦醬炒通菜 $65

一上枱已經聞到好大陣蝦醬香味,幾好食😋
2022-06-18 73 瀏覽
疫情關係未能離港,下班後總想吃一些港式以外的食品。今晚我們選擇了一間位於銅鑼灣的印尼餐廳晚飯。這印尼餐廳可稱得上相當隱蔽,表面看來是一間雜貨店,再探深一層,才發現它內有乾坤。甫坐下,還顧四周並無食客,先生和我初時確實擔心會中伏。不理了!既然來到,便豁出去點菜。我們點了印尼炒介蘭、印尼酥炸豆腐、巴東牛肉、沙嗲羊肉串、印尼雜錦椰汁飯和青檸梳打水。先上菜的是印尼炒介蘭,簡單的一道微辣小炒已甚有驚喜!小辣得來又惹味,很不錯!巴東牛肉味道很有東南亞風味,又香又濃烈配上剛好的口感。羊肉串則是把肉燒得剛好,不會太乾,配合秘製沙嗲醬真的不錯!再來一個熱騰騰的印尼酥炸豆腐,外脆內軟的口感,吃下一口已令人難以抗拒。印尼雜錦椰汁飯亦很有特色,淡淡的椰汁飯配上印尼蝦片、炸花生碎、四季豆、炸薯仔粒和印尼燒雞,相當豐富。總的來說,Kampoeng 雖然其貌不揚,食物質素卻是非常好吃!性價比同樣是相當高。值得推介。

2022-06-09 108 瀏覽
屋企個姐姐生日,不能邀請他去出銅鑼灣食正宗印尼嘅。難得姐姐都稱讚,咁一定好食啦。我最鍾意食串燒,牛肉串燒有濃厚嘅沙嗲汁,沙嗲汁好有花生嘅味道。然後就係醬燒魚,酸酸辣辣,好特別。條魚烤得好香口。連埋飯一齊食, 口感十分豐富!仲有叫咗個小食粟米餅,入邊材料好豐富,有蘿蔔絲生菜絲同埋粟米,小朋友一定鍾意。最後嗌咗個特色炒麵同印尼炒飯,每粒飯都沾滿左印尼醬油,旁邊仲有幾塊蝦片同青瓜,好好食。特色炒麵,都唔錯。連埋隻蛋一齊食,口感豐富。特別要講,佢好抵食,平均每人$100以內,就算係海鮮例如魚,都係$68!
甜酸魚
粟米餅
甜酸魚
2022-06-05 84 瀏覽
最近好想食印尼菜,前幾日就同朋友去左銅鑼灣呢間印尼菜餐廳食lunch。沙嗲牛肉串燒我最鍾意就係呢個菜式,牛肉淋淋地,入口超好味。串燒有6串,兩個人share,分量足夠。如果自己一個人食可以叫3串。佢有啲沙嗲汁,撈埋甜豉油同個肉最夾,不過我覺得用黎餸飯好夾味,我食左好多。印尼咸魚炒飯 賣相同平時啲咸魚炒飯差唔多但食落好好味。炒飯唔會太油,軟硬適中。本來驚有咸魚會太咸但原來食落都唔會。加埋蝦片就啱晒為食嘅我啦。Hot ginger honey 想養生啲,所以我就揀左飲熱飲。本身已經好鐘意薑汁嘅味,佢仲要好足料,好夠薑。配甜甜地嘅蜜糖就啱啱好,唔會太辣。

沙嗲牛肉串燒

印尼咸魚炒飯

Hot ginger honey
2022-05-29 70 瀏覽
喺朋友嘅介紹吓 第一次喺香港食正宗嘅印尼菜餐廳內部都幾有格調 而且位置闊落適合同朋友傾偈餐廳嘅選擇好多 花多眼亂我哋最後就咩都叫咗啲嚟試吓首先叫咗個椰青嚟飲椰青味道濃郁 唔會太甜之後叫咗一個粟米煎餅煎餅煙煙韌韌好有口味我哋叫咗牛肉同埋雞肉串燒各三串牛肉一啲都唔靭 加上有花生醬嘅沙嗲醬 10分惹味之後我哋叫咗一個梳多雞湯聽講梳多雞湯係一個好傳統嘅印尼菜式由雞絲、芽菜、粉絲、青檸等煮成味道幾清新咖喱雞嘅辣到適中唔會太辣 適合香港人嘅口味而且雞肉都幾嫩滑所以我哋叫咗一個椰汁飯送咖喱雞食椰汁飯好香椰汁味一啲都唔會膩加上咖喱雞好夾!👍🏻👍🏻食完今次嘅印尼菜之後 我對印尼菜有更深嘅認識下次會再介紹其他朋友嚟食👍🏻
喺朋友嘅介紹吓 第一次喺香港食正宗嘅印尼菜

牛肉一啲都唔靭 加上有花生醬嘅沙嗲醬
10分惹味

之後我哋叫咗一個梳多雞湯
聽講梳多雞湯係一個好傳統嘅印尼菜式
由雞絲、芽菜、粉絲、青檸等煮成
味道幾清新

好夾!👍🏻👍🏻

食完今次嘅印尼菜之後 我對印尼菜有更深嘅認識
下次會再介紹其他朋友嚟食👍🏻

2022-05-23 1158 瀏覽
香港封關多時,未能外遊的情況下,最起碼舌尖亦要去旅行,今晚和朋友來到銅鑼灣糖街的這家Kampoeng,吃正宗的印尼菜。餐廳位於地庫,面積偌大,裝潢十分異國風,的確感覺置身海外,座位亦寬敞舒適,十分適合慢慢邊食邊傾。餐牌選擇多樣,當中更有不少地道印尼菜,更外因應香港人口味亦有其他常見的東南亞菜式,但今晚當然點一些地道正宗的印尼口味。炸印尼黃豆餅炸印尼黃豆餅亦叫天貝,是經發酵的黃豆,但完全沒有任何怪味,亦是營養值高的超級食物,外層香脆而內層有如芋頭糕般軟糯,十分香口。加多加多沙律之後來一份印尼名菜加多加多,是一道由的豆角、芽菜、豆卜、椰菜等做成的冷盤,烚熟過蔬菜加上椰香豐富的花生口味醬汁,口感爽脆軟嫩恰到好處,味道香甜層次豐富。熟辣醬炸鴨經酥炸後鴨皮的脂肪滲入鴨肉,口感份外酥軟香滑,香口和味滲透骨肉,吃來有齒頰留香之妙,而伴上的熟辣醬其實才是真正的主角,入口先是辣椒的香氣惹味,然後勁辣的味道隨即湧出,令人大呼過癮。椰汁飯跟炸鴨加配的椰汁飯,粒粒分明的飯粒還帶點椰香,與方才的辣醬滋味相配,同時亦能舒緩辣味,頗收相得而益彰之效。印尼雜錦黃薑飯黃薑飯貨真價實,色澤金黃、黃薑香味撲鼻、入口味道突出

熟辣醬
印尼雜錦黃薑飯
黃薑飯貨真價實,色澤金黃、黃薑香味撲鼻、入口味道突出,真正做到色香味俱全,非街外有形無實、有色無味的所謂「黃薑飯」,配上巴東牛肉、薯仔粒、蝦片等一大堆配菜,名副其實非常雜錦。

涼粉雜果冰/珍多冰
最後必需叫一杯特色東南亞特飲,口味有按香港人口味少甜,但仍有一定的甜度,涼粉雜果冰的配料十足,而珍多冰的珍多口感軟糯味道香甜。
2022-05-23
熟辣醬