2024-04-16 119 瀏覽
📍屯門工廠區以前都仲有一兩間cafe,到宜家細數好似真係得返Kaffee Jen。由佢地開業到宜家都再訪好多次,因為鍾意佢靜靜地、簡潔嘅感覺。店舖位置唔太多,平日下午時間黎到會比較小人,星期六日去就要等下位喇。🥯Honey Ham n Cheese with Honey Mustard /Bagel $88Bagel 都係由佢地親自製造,所以每次去可能有唔同口味嘅bagel ,你都可以選擇牛角包。同埋有配上新鮮嘅沙律菜、有青瓜片、番茄仔,食落好清爽。

呢間𝐜𝐚𝐟𝐞嘅位置系真·隱世,邊有諗到零零舍舍會有間𝐜𝐚𝐟𝐞系屯門工業區😄同時裡面裝潢系充滿禪意⛩️環境寧靜舒適💆🏻‍♀️老闆娘好友善👩🏻❤️✿ 𝐊𝐚𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 $48網上見到有抹茶黑芝麻味,我戈日就系雲呢拿味,即系原味咁,芝士味系甜得黎完全吾漏👍🏼味道細膩,牛奶味亦濃厚☺️✿ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $48太中意抹茶鮮奶嘅拉花,獅子仔🦁(好似系🤣)好霸氣🤭抹茶回甘強烈🍵抹茶粉同鮮奶均勻,吾會好快起泡同埋感覺未攪勻💚

✿ 𝐊𝐚𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 $48

✿ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $48
2023-12-11
2024-01-14 289 瀏覽
食物種類極少,大概只有4、5 款選擇。一係啲wrap/ sandwich,一係批。唔即使味道唔差,但男友個個禮拜都話要去一次真係悶到暈!飲品選擇就多啲,試咗幾款非咖啡類都唔差的最敗筆係坐位設計,有人可能覺得設計靚可以打卡,但係極度唔好坐。如果唔好彩正常檯坐滿人,就要佔過半舖面坐位嘅側身位,完全違反人體工學,睇得出係想你唔好坐咁耐喺度chill,非常差!依家求其搵啲嘢食都唔會俾男友再話去呢間食,翻啅3 次已經係max
飲品選擇就多啲,試咗幾款非咖啡類都唔差的

2023-12-21 247 瀏覽
話說今日嘅味蕾就好似去咗一趟日本嘅旅行咁,心情超激動!嚟到呢間cafe嘅時候已經係對住一陣阵香濃咖啡味🤤。首先,個煙三文魚碎蛋軟包簡直係美味炸彈💣!我揀嘅軟包外皮烤得微微香脆,一咬落去蛋香噴出嚟,啖啖都係幼滑碎蛋,包裹住嗰兩大片滋味滿分嘅煙三文魚!個沙律清新解膩,乳酪醬同嗰啲脆口青瓜、車厘茄撞正夠味。接著嗌嘅係涼朱古力🍫,飲落去初始微微嘅苦甜在舌尖爭峰,後來隨住時間逐漸釋出更濃嘅朱古力香味,而且唔算太甜膩,啱晒我呢啲嚮往清新滋味嘅人。茶味蛋糕就真係小巧精緻,舉起fork嘅一刻,我心諗:「呢件小蛋糕得唔得喎?」但一入口,嗰股淡淡伯爵茶香夾杂著茶葉嘅韌性,即刻就明白小小一件蛋糕點可以有咁足嘅味道。今次嘅食評就嚟到尾聲啦,無論係想慢慢享受食物嘅滋味,定係純粹想放松下,呢間cafe都非常啱哂嚟個充滿日系氛圍嘅下午茶🍵!落次見喇!

2023-10-18 329 瀏覽
同朋友做完瑜伽,佢帶我去呢間隱藏喺工廠區入邊的cafe。環境舒適唔再講,店員超Nice,會慢慢介紹咖啡,食物質素性價比高(我哋食早餐,每人唔使$50)雖然入邊只有幾張枱,但係可以慢慢坐,好舒服。我哋傾偈傾到lunch time,見佢開始多人,所以讓出張枱比其他人,如果唔係真係好想喺度Hea一日 特別私心推介佢嘅 hand drip, 朋友次次都飲,佢請我飲少少,原來真係會一試愛上!我平時只係識飲有奶咖啡,真係好小學雞
同朋友做完瑜伽,佢帶我去呢間隱藏喺工廠區入邊的cafe。

環境舒適唔再講,店員超Nice,

我平時只係識飲有奶咖啡,真係好小學雞

$50 (早餐)
2023-08-15 336 瀏覽
今日臨時記得同事生日想起公司樓下的coffee shop感謝天父 lunch time去還有最後一件cheese cake(溫提:大家下次最好早d訂)我厚面皮問會唔會有蠟燭老闆娘超窩心二話不說 送了我一支靚蠟燭同生日牌 (佢咁啱有,大家唔好老馮要佢送)我話俾返錢佢 佢話唔駛 超好人同事好surprised 開心cheese cake也好靚*網上HolidaySmart相片一入去先知原來除左外賣咖啡入面堂食環境都好chill 下次試下先
今日臨時記得同事生日

原來除左外賣咖啡
入面堂食環境都好chill

下次試下先
2023-07-03 367 瀏覽
同朋友去屯門工廠區party room玩見未夠鐘 又肚餓 嗱嗱臨搵間餐廳醫下肚發現工廠區入邊有一間咁有質感嘅cafe無論環境裝修定個menu都一樣行木系簡單得黎 有種日式屋企嘅感覺因為係tea 我地只點左兩杯dirty(天氣太熱一定要飲凍野( ・᷄ὢ・᷅ ))同bagel+cheesecake 🍂dirty -兩杯咖啡都好香濃好滑 但有啲奇怪嘅係沖出黎嘅感覺有輕微嘅分別-一杯無咁似dirty 嚟到espresso同奶已經融為一體 有啲可惜🍂homemade bagel with creamcheese- bagel煙靭 但價錢略貴🍂rich chocolate basque burnt cheesecake - 朱古力味同原味cheesecake分左上下兩層-朱古力味好香濃 唔會太甜-蛋糕整體黎講好滑好軟 🌼cafe坐得好舒服 但食物價錢方面個人覺得少少貴
同朋友去屯門工廠區party room玩
見未夠鐘 又肚餓 嗱嗱臨搵間餐廳醫下肚

發現工廠區入邊有一間咁有質感嘅cafe
無論環境裝修定個menu都一樣行木系
簡單得黎 有種日式屋企嘅感覺

因為係tea 我地只點左兩杯dirty
(天氣太熱一定要飲凍野( ・᷄ὢ・᷅ ))
同bagel+cheesecake

-蛋糕整體黎講好滑好軟

🌼cafe坐得好舒服 但食物價錢方面個人覺得少少貴
2023-06-30
2023-07-01 256 瀏覽
知道有這家cafe一段時間,以為在工廠大廈區內好難搵,原來在嗚琴輕鐵站下車,行過天橋後過對面馬路1分鐘就到,都幾方便易搵。室內設計得好舒服,老闆娘好nice。今日同埋阿爸阿媽來chill 吓,點了三個brunch items,croissant with salmon and egg, 咸牛肉三文治 及紅酒牛肉批。再加上甜品Signature Cheese Cake, Americano 及Cold brew coffee。好有驚喜,尤其紅酒牛肉批,阿爸阿媽都話好好食。同老闆娘傾開原來係出自其中一位係日本藍帶廚藝學校畢業的Mike,出品的確有水準。😋😋😋另外,每一個Brunch item都伴有好清新同fresh的salad,salad sauce 的酸味剛剛好,唔會好酸,令人胃口大開,好好味。下次要再嚟試吓老闆娘做的Bagel。老闆娘好好客,仲請我哋飲新入手的培茶,好飲,暖胃。

室內設計得好舒服,老闆娘好nice。

下次要再嚟試吓老闆娘做的Bagel。

老闆娘好好客,仲請我哋飲新入手的培茶,好飲,暖胃。
  • 紅酒汁牛肉批
2023-06-05 311 瀏覽
位於屯門工業區內有如此日系的ᴄᴀғᴇ 真的很有驚喜:)店內環境不大 但看得出裝修設計有心思氛圍舒服❣︎❥ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ᴘɪᴇ $𝟿𝟻🝮 紅酒燉牛肉這個是我們來這店首選想吃的賣相很美! 批十分香脆 熱辣辣的牛肉餡很足料 嫩滑ᴊᴜɪᴄʏ 好味♥︎♡︎沙律賣相也很得體 感覺新鮮值得一讚🫶🏻🝮 白汁雞肉批後來追加了這個口味批依舊的好餡料相對牛肉就沒那麼驚艷了如要二選一 必大推牛肉 ‘٩꒰。•◡•。꒱۶’ .❥ ᴋᴀғғᴇᴇᴊᴇɴ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ $𝟺𝟻當天是芝麻口味的蛋糕口感比較厚實芝麻味濃 但不至是香濃的程度❥ ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ $𝟻𝟶❥ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $𝟺𝟸❥ sʜᴀᴋᴇʀᴀᴛᴏ ᴋᴀғғᴇᴇ $𝟼𝟶咖啡整體也是很合心意的味道!🜚 環境小小 但也做得很細緻木牌ᴍᴇɴᴜ 〃榻榻米位 〃質感牆身跟地板 〃 投影機播放日本照片 〃全都令人留下深刻印象✧
位於屯門工業區內
有如此日系的ᴄᴀғᴇ 真的很有驚喜:)
店內環境不大 但看得出裝修設計有心思

芝麻味濃 但不至是香濃的程度

❥ ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ $𝟻𝟶
❥ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $𝟺𝟸
❥ sʜᴀᴋᴇʀᴀᴛᴏ ᴋᴀғғᴇᴇ $𝟼𝟶
咖啡整體也是很合心意的味道!

🜚 環境小小 但也做得很細緻
木牌ᴍᴇɴᴜ 〃
榻榻米位 〃
質感牆身跟地板 〃
投影機播放日本照片 〃
全都令人留下深刻印象✧
2023-05-28 172 瀏覽
🤩工廠區內竟然有間咁嘅Cafe 由於住喺附近發現到呢間Cafe 所以專登去試吓👅👅👅小店嘅裝修係簡約風 店舖位置雖然唔多但係內裏嘅環境簡潔乾淨👍🏻👍🏻👍🏻木製嘅餐牌好特別😹😹😹雖然食物選擇唔多 但係食物嘅質素好好上菜快 而且味道好好😋咖啡都好飲
2023-05-22 104 瀏覽
Cafe以木系為主,係好有日式嘅裝修!仲要有好多位係好適合打卡影相📸️Cafe嘅食物並不多選擇都係麵包類🥯叫咗一個煙三文魚碎蛋沙律牛角包🥐都係正常而料都有好多😚幾好食!
2023-05-02 853 瀏覽
很喜歡這裏的環境,日式禪意的設計,令人感到可以在繁忙的都市,享受一刻寧靜。很欣賞這裏咖啡和食物非常高質素,咖啡方面非常多元。就如最近很喜歡橙汁cold brew,非常適合夏天。也有Irish coffee、椰子cold brew、檸檬咖啡特飲等等,當然少不了手沖咖啡,咖啡豆選擇很多,質素相當高!另外還有非咖啡類的特飲,就如Matcha Latte, Hojicha Latte,茶香味濃,入口餘韻很長🙂另外這裏還有咖啡和酒,甚至cocktail 可供選擇👍🏻最近新出的抹茶Gin十分推薦,還有橙冰Margarita🍊,espresso martini🍸 等等。每次必吃的還有老闆娘的cheese cake,不同款式的味道,如抹茶黑芝麻芝士蛋糕、特濃朱古力芝士蛋糕、原味芝士蛋糕會配上cream,增加口感之餘,每款蛋糕的味道香濃之餘,蛋糕能保持芝士的軟滑,口感很滑,非常推薦!最後推薦的便是鹹點,不得不提各款的批,有牛肉批、雞肉批和Quiche,批的酥皮厚薄做得恰到好處,餡料到時店家自己親手做的,相當高質!這裏已成為我常常到訪的coffee shop❤️

手沖咖啡

Quiche
煙三文魚碎蛋soft  bread
Chicken  wrap
2023-03-31 309 瀏覽
估唔到喺屯門工業區竟然會有間咁京都風的咖啡店。入到裡面,感覺好似去咗第二個空間,沒有了街上的車聲,只有食客的輕鬆聊天和背景音樂的聲音。店員給我一塊木餐牌,之後就帶我去一張空枱坐。我直望見到投影機在播放日本不同景色的相片,令我回想上一次去日本的旅行。🥃 Espresso Tonic (HK$50).咖啡偏nutty,正是我喜歡的口味,配搭有氣的tonic梳打水,清爽呀😋🥧 Mikichen Pie (HK$95).是這裡的自家製牛肉批,上枱巳聞到香噴噴🤤.飽滿的批皮,切開裡面冒住煙,食到有碎牛肉、芝士、番茄,好豐富美味,飽到我食唔落甜品.伴有蔬菜沙律,呢個有驚喜因為沙律中有烤大啡菇切條,好好味😋食批中,店員會同的熟客聊天,感覺好親切友善。
估唔到喺屯門工業區竟然會有間咁京都風的咖啡店。

🥃 Espresso Tonic (HK$50)
Espresso  Tonic

🥧 Mikichen Pie (HK$95)
.是這裡的自家製牛肉批,上枱巳聞到香噴噴🤤

Mikichen  Pie

食批中,店員會同的熟客聊天,感覺好親切友善。
2023-02-11
Espresso  Tonic
Mikichen  Pie
2023-02-09 432 瀏覽
Kaffee Jen位於公司附近,平時早上經過聞到好香咖啡味餐廳入面地方唔大, 但有齊曬打卡嘅榻榻米坐位,有棵好大嘅櫻花,好岩打卡!仲有啲設計嘅書,設計文青感滿滿啊~Brunch 餐牌經常有更新,不變嘅係一樣大大份,食材用心,勁多沙律菜~所有食物都係即叫即整,所以要少少等候時間。兩次都係食鹹牛肉餡,鐘意佢夠厚同好大塊~ 今次食牛角包, 個包超鬆脆,仲熱熱地,好好味成個餐都好夠飽,想食個健康午餐嘅你超級推薦好𡃁好啱打卡~

仲有啲設計嘅書,設計文青感滿滿啊~

所有食物都係即叫即整,所以要少少等候時間。
兩次都係食鹹牛肉餡,鐘意佢夠厚同好大塊~
今次食牛角包, 個包超鬆脆,仲熱熱地,好好味

Horseradish Sauce with Corn Beef

成個餐都好夠飽,想食個健康午餐嘅你超級推薦

好𡃁好啱打卡~
2023-02-03
#pb食在屯門 無限回訪的屯門溫馨小店☕️Happy New Year💕 2023年第一個post 我想介紹一間我間唔中都去嘅屯門cafe😍 佢位於屯門工廠區內 位置唔太方便 但係基本上次次去到都滿哂座(無論幾點去都好)可見佢嘅受歡迎程度🥰 店內只有6-7張枱 裝修好舒服 次次去到都坐到唔願走🤪 重點係熱情嘅老闆娘 次次去到都好nice 見親佢都好開心 真係好中意成間舖嘅氛圍❤️.輕食有muffin、牛角包等 我最中意食佢嘅banana bread😋 價錢$30-$42等😍 而佢都有唔同嘅brunch set 款式仲會定期換👍🏻 咖啡有手沖咖啡 亦有比較特別嘅椰子cold brew、Irish coffee、coffee cocktail等🥰🔹慢煮雞胸三文治🥪推介❤️ 個包係菠菜包 食落好軟熟😋 老闆娘希望大家可以食得健康d 又多d款式嘅包食 所以加入左幾款蔬菜包😍 慢煮雞胸好滑 而且份量都好多🥰 除左雞胸 仲有Parma ham、蕃茄、沙律菜等 全部都好新鮮👍🏻🔹紅酒燉牛肉批🥧推介❤️ 想試好耐😍 超級好食嘅批😋 燉牛肉好淋 而且用紅酒煮過好入味👍🏻 個批唔會過厚 而且好脆🥰🔹Earl Gr
#pb食在屯門
無限回訪的屯門溫馨小店☕️

🔹慢煮雞胸三文治🥪

🔹紅酒燉牛肉批🥧

🔹Earl Grey Latte☕️
Hidden Menu之一🤪 上次老闆娘俾我試完之後就愛上了😍 Earl Grey味好香濃 口感好滑👍🏻
🔹Flat White☕️
正常發揮🤪
整體✨ 無論環境、食物、服務都絕對會令人無限回訪嘅一間cafe😍 欣賞老闆、老闆娘嘅用心製作 次次出新品都好有驚喜🥰 你地要繼續加油呀❤️

Kaffee Jen (屯門)
屯門建發里4號建發里4號大廈地下3號舖