2022-05-07 159 瀏覽
隱藏在屯門工業區中的休閒cafe,原本在搵路其間一度以為自己迷路了,冇諗過喺工業區中會有一間如此靜雅的咖啡店。 少少200零300呎的店面中,廚房已有4~5個員工在默默地工作,接待我們的小姐姐非常有善!指引我們到店內坐下之後,更過來枱邊用心介紹每一個menu items最後我哋叫咗兩杯咖啡同埋2件酥皮,一個係蘋果酥,一個係菠菜酥,配上精品咖啡,個feel好正~啲座位打卡一流,但就唔係十分好坐,不過成個氣氛係舒服嘅,系會同朋友再去

Oo日本木系以禪為主題⛩超治癒的小店Cafe‼️oO💗店內設計非常特別,隨便拍照📷都必定拍到滿意照片。打卡推介🎊‼️店內的簡約榻榻米‼️坐位及環境令人有被治癒的感覺。店內識員親切友善😊很用心跟客人溝通非常喜歡。Orange Cold Brew Tonic $60店主推介,飲品一放下我已經非常喜歡💕整杯飲品presentation顏色都好吸引。味道出奇的match👍🏻不過如果飲開espresso tonic 既可能會覺得佢啡味淡,但係佢cold brew 所以一定無espresso 濃。 以一杯特飲去欣賞,佢係非常好飲👍🏻Chicken Caesar Wrap $72沙律汁👉🏻係用yogurt 做☺️好細心, 店主跟我們傾計話比我知我先留意到👀👅雞肉係慢煮既配芝士幾好,係d 菜味可能未最夾,整體都好好🤗Smoked Salmon with egg salad sourdough $80煙三文魚配酸種麵包正常, 有side dish 沙律係幾好。
Oo日本木系以禪為主題⛩超治癒的小店Cafe‼️oO

店內的簡約榻榻米‼️坐位及環境令人有被治癒的感覺。
店內識員親切友善😊很用心跟客人溝通非常喜歡。

Orange Cold Brew Tonic $60

Chicken Caesar Wrap $72

2022-04-21 157 瀏覽
坐立於係工廠區🏗去到一望就會知道佢嘅出現係眾多嘅工廠大廈出現一間cafe 好突出下日式禪風裝修 cafe成個都圍繞住木系概念用嘅裝修同概念都係木系🪵野食種類唔多 都係小食 輕食為主🥯🍰佢地每一個QR code都可以睇到店主日本旅行照📱可以用呢一輯相回味一下大家去日本旅行嘅一點一滴🇯🇵🎎暫時仲未有得去返旅行 睇住相頂住先📸俾大家小提示 位真係好少 大家真係要耐心等候*❣️FlatWhite $40❣️Hojicah Latte HOT$48 ICE$52❣️PlainBagel $38
坐立於係工廠區🏗
❣️FlatWhite $40
❣️Hojicah Latte HOT$48 ICE$52
❣️PlainBagel $38
2022-04-03 238 瀏覽
於YouTube 上睇到介紹、就同太太去試下店鋪於屯門工業區裏頭,一啲都唔起眼,就喺英皇大廈停車場隔離,門面設計似日本的喫茶店,入到去店鋪細細,大約10個位左右我同太太分別點選了Smoke salmon with egg salad sourdough, Honey Ham Cheese Bagel咖啡: Dirty & Americano 個人喜歡Nutty 的咖啡豆,此店就啱我口味兩款包我覺得都好食💛特別欣賞由店舖設計,用具,連餐牌設計都感受到店主的要求。有想食輕食,飲杯靚咖啡,又要舒適環境,呢間一定滿足到👍🏻
於YouTube 上睇到介紹、就同太太去試下

咖啡: Dirty & Americano

個人喜歡Nutty 的咖啡豆,此店就啱我口味

兩款包我覺得都好食💛

特別欣賞由店舖設計,用具,連餐牌設計都感受到店主的要求。

有想食輕食,飲杯靚咖啡,又要舒適環境,呢間一定滿足到👍🏻
2022-03-06
2022-03-31 158 瀏覽
12月之後,就未有時間再到訪Kaffee Jen Zita成日都話我唔帶佢嚟食今日做完包裝義工👩‍🏭終於有時間享受一下一入到去,Zita就係咁影相,好鍾意呢度嘅裝修同日本風格❤️老闆娘一眼就認到我,真係好有人情味😍我同佢講我終於帶咗朋友嚟食啦🥳日本黑茶拉花靚靚朱古力酥皮菠菜酥脆皮蘑菇蛋撻雞卷沙律實在太好味啦,沒有商業味,只有住家嘅溫情,完全係食得出乜嘢叫做手工。Zita即刻買佢嘅掛耳咖啡送俾老公,Gift Set 的手工袋,連條繩都靚過人,而且仲要做慈善活動,好有良心,超有意義。我哋兩個喺入邊好安靜舒服,屯門的一片淨土。
12月之後,就未有時間再到訪Kaffee Jen
Zita成日都話我唔帶佢嚟食
今日做完包裝義工👩‍🏭終於有時間享受一下

老闆娘一眼就認到我,真係好有人情味😍
我同佢講我終於帶咗朋友嚟食啦🥳

日本黑茶

拉花靚靚朱古力

酥皮菠菜酥

脆皮蘑菇蛋撻

雞卷沙律

我哋兩個喺入邊好安靜舒服,屯門的一片淨土。
2022-03-31
屯門嘅hidden gem! 木系禪風裝修🎋寬闊空間感🍃同埋最重要嘅榻榻米(唔洗除鞋😆) 一入去就好relaxed慢活🥰好耐無試過cafe hopping有被治癒嘅感覺😭店面無話特別大😬但店主都堅持只設幾張枱 等客人可以有一片寧靜舒適嘅空間😚🌟🥪Smoked Salmon with Egg Salad Sourdough ($80)超多蛋沙律! 煙三文魚屬有質素嘅貨色🍣幾厚 食落唔會過鹹~🥗side dish salad落左藜麥要加分😳麵包就正常易切 ☕️Flat White ($42)有好多手沖咖啡選擇☕️試左奶啡 味道balanced 咖啡味幾濃😚快消泡
Flat White
☕️Flat White ($42)
2022-03-22
Flat White
2022-03-19 113 瀏覽
係1000%高度推介無論你係咪屯門人都應該去食用心經營嘅一間Cafe同成個屯門嘅工廠區相映成趣佢別說一格嘅安靜成為咗大家放下塵囂治愈心靈嘅好地方老闆同老闆娘係極具正能量嘅人用心經營一間小店無懼疫情繼續開業入邊嘅咖啡師亦都係非常專業有型善良環境一流打卡一流價格適中之餘仲要好好味最緊要佢哋係一間良心商家,做好多善事依家間鋪有好多貼地嘅故仔等你去發掘我係義不容辭帶我嘅學生喺呢度學嘢希望佢哋明白乜嘢叫做堅毅我做得到,美感靠努力即可得活在當下活好當下熱愛這片土地絕佳💯💯💯💯💯
係1000%高度推介
入邊嘅咖啡師亦都係非常專業
有型善良
環境一流打卡一流
價格適中之餘仲要好好味
最緊要佢哋係一間良心商家,做好多善事
依家間鋪有好多貼地嘅故仔等你去發掘
我係義不容辭
帶我嘅學生喺呢度學嘢
希望佢哋明白乜嘢叫做堅毅
我做得到,美感靠努力即可得
活在當下活好當下
熱愛這片土地
絕佳💯💯💯💯💯
2021-12-17
2022-03-12 164 瀏覽
📜”Kaffee Jen (屯門)📌 地址:屯門建發里4號建發里4號大廈地下3號舖🍽分店地區: 屯門🌟🌟評價🌟🌟Smoked Salmon with Egg salad Sourdough $80Earl grey cheese cake $38Cocoa & Hazelnut Filling Croissant $30Latte $45Mocha $48超有日系feel既cafe😍雖然位於工廠區但係都近西鐵站都好方便大家😉入面嘅位置唔算太多但係都好多人特登過去😌😌 入面環境好舒服 同朋友傾計細細好似去左日本一轉 設計都好有特色好靚😍😍 一離開就好似返去現實既香港咁🤭 食物質素幾好 食材新鮮 飲品味道突出👍🏻😋🌟KS評分 🌟🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩#美食推介 #foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfoodlover #食評 #foodieksk屯門 #foodiehk #foodieshk #hkfoodies #foodp
📜”Kaffee Jen (屯門)
📌 地址:屯門建發里4號建發里4號大廈地下3號舖

🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️

歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩

#美食推介 #foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfoodlover #食評 #foodieksk屯門 #foodiehk #foodieshk #hkfoodies #foodpics #852food #相機食先 #香港美食指南#hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #屯門美食 #foodiekskcafe #foodieksk日本菜 #cafe #hkcafe #cafeinhk
2022-01-28 222 瀏覽
我第一次寫食評!這小店的牛角飽好脆、好新鮮、好鬆軟!真心好食!食完一個想要多一個咖啡香濃,好滑!今早來的時候只有我一個人,所以感覺好清靜。整間店的裝修都好舒服,雖然地方不大但都有空間感!正呀喂
我第一次寫食評!

咖啡香濃,好滑!
今早來的時候只有我一個人,所以感覺好清靜。
整間店的裝修都好舒服,雖然地方不大但都有空間感!正呀喂

2022-01-19 156 瀏覽
屯門有著這樣的一個空間,以黑色主調配上明亮的木系設計,帶著淡雅的日式禪意美學,而這種意念亦能在店主以及其出品中體現。從投影到牆上的日本風景照,到店主的開店理念,都像是身處在日本郊區的一間小咖啡店裡,那種人情味、那種悠閒,的確能讓人一解未能旅遊之愁。
禪系cafe的意念,根據網上資料所得,應該是起源自日本。傢俬陳設以木材為主,簡約的佈置,還有講求空間感,位處工廠區內的「Kaffee Jen」就是了!不說不知,原來店主夫婦在日本生活多年,店內更放了投影機播放著店主在當地拍下的照片。當天適逢聖誕月,店內更放了一棵聖誕節來增添節日氣氛。自家製的檸檬芝士蛋糕,賣相口感大概與巴斯克芝士蛋糕差不多。每一口都棉密細滑,充滿清新的檸檬香味,甜而不膩。外表美美的一杯冰朱古力飲品,還用了朱古力醬作裝飾。柔滑的質感,入口有著濃厚的黑朱古力味,先是香甜,再來帶一點苦澀。喝罷還想再encore多一杯。
禪系cafe的意念,根據網上資料所得,應該是起源自日本

。當天適逢聖誕月,店內更放了一棵聖誕節來增添節日氣氛。
Lemon Cheesecake

Iced Chocolate

,先是香甜,再來帶一點苦澀。喝罷還想再encore多一杯
2021-12-18
下午茶
Lemon Cheesecake
Iced Chocolate
@kaffeejen 估唔到呢到全部工業中心,入面有間咁靚門面既日系cafe shop😳😳有日3:15肚餓,就過黎試下唔多飲咖啡既我就少d選擇,叫咗杯凍朱古力,都$40-50(忘記了)未攪勻之前杯底積聚咗好多朱古力,想攪勻但冇工具🥺唯有不停搖個杯🤣🤣不過不失既朱古力奶另外我見佢有display一d bagel/包,就叫佢介紹一下😁最後揀咗個提子包🥐加埋大概$8x🥸🥸佢即刻焗咗一陣,所以暖暖地,加上有提子乾🍇都唔錯我見佢內部都好有feel,有幾枱客人坐喺到傾下計,Hea緊👍🏼👍🏼下次有機會坐低嘆下😂😂💛有日見到咁啱 @mm.millmilk 都有介紹☺️📍 Kaffee Jen (屯門)屯門建發里4號建發里4號大廈地下3號舖

@kaffeejen

💛有日見到咁啱 @mm.millmilk 都有介紹☺️

📍 Kaffee Jen (屯門)
屯門建發里4號建發里4號大廈地下3號舖
外賣自取
2022-01-08 76 瀏覽
估唔到屯門都有咁好feel嘅cafe連menu 都係日制日系裝修好適合打卡可惜我一條友去 無人幫我打卡位置都幾隱世 係工業區入面.Latte 奶泡綿密細緻飲到最尾拉花都未散啡底濃厚 飲到少少nutty.Cafe 都有輕食 有牛角包 Bagel等當日叫咗Ham and Cheese Croissant價錢就有啲貴 但味道都唔錯Bagel muffin 就平啲下次可以試下
估唔到屯門都有咁好feel嘅cafe

價錢就有啲貴 但味道都唔錯
Bagel muffin 就平啲
下次可以試下
2022-01-03 84 瀏覽
Followed youtube channel for this one. The owners spent a 7 digit to renovate the cafe to create a Japanese Zen ambience. There was a long queue when we went on a Sunday around 4. Ordered a skimmed cappuccino and an oat milk cappuccino as well as an earl grey cafe. The coffee was good with a balanced body and nice aroma. The cake was very small but otherwise tasted nice with a light hint of earl grey flavour. They added some tea leaves to enhance their texture and flavour. It was a small cafe so it was actually quite noisy if you have a bunch of noisy people trapping the noise in but otherwise a nice hidden gem.
這是一間我超級不想推薦的咖啡廳,因為我不想大家和我爭座位😂,據聞有時這餐廳會很多人,我去的當天剛好沒有什麼人。跟著google map也找了一陣子,附近都是工廠大廈,在維他奶廠附近,下次我識去了。一進餐廳就很開心,喜歡日本的我看到這麼和式的座桌,就算要側坐我都坐得很爽😆。(不用脫鞋不用翹腳)食物方面味道令人很驚喜,由於我們未吃午餐,餐廳只有三文治之類輕食,很怕吃不飽,還叫了蛋糕。但三文治份量剛剛好,夠飽,二款三文治都配不同的麵包和沙律,我點的是煙三文魚三文治,煙三文魚很多,還有一些蛋沙律,面包也有烘話過,很脆邊。朋友點的雞肉三文治很驚喜,爆餡有沙律菜芝士同慢煮雞胸,我試左少少,下次我要點一整份吃光光。最後來了一件老闆娘自家制的檸檬芝士蛋糕,水準很高,像有檸檬味的紐約芝士餅,軟硬度剛好,入口很滑,很大件二人分享剛剛好。價錢也很合理,老闆老闆娘長註店內,水準很有保証!

價錢也很合理,老闆老闆娘長註店內,水準很有保証!