2023-12-21 247 瀏覽
話說今日嘅味蕾就好似去咗一趟日本嘅旅行咁,心情超激動!嚟到呢間cafe嘅時候已經係對住一陣阵香濃咖啡味🤤。首先,個煙三文魚碎蛋軟包簡直係美味炸彈💣!我揀嘅軟包外皮烤得微微香脆,一咬落去蛋香噴出嚟,啖啖都係幼滑碎蛋,包裹住嗰兩大片滋味滿分嘅煙三文魚!個沙律清新解膩,乳酪醬同嗰啲脆口青瓜、車厘茄撞正夠味。接著嗌嘅係涼朱古力🍫,飲落去初始微微嘅苦甜在舌尖爭峰,後來隨住時間逐漸釋出更濃嘅朱古力香味,而且唔算太甜膩,啱晒我呢啲嚮往清新滋味嘅人。茶味蛋糕就真係小巧精緻,舉起fork嘅一刻,我心諗:「呢件小蛋糕得唔得喎?」但一入口,嗰股淡淡伯爵茶香夾杂著茶葉嘅韌性,即刻就明白小小一件蛋糕點可以有咁足嘅味道。今次嘅食評就嚟到尾聲啦,無論係想慢慢享受食物嘅滋味,定係純粹想放松下,呢間cafe都非常啱哂嚟個充滿日系氛圍嘅下午茶🍵!落次見喇!