2022-05-23 101 瀏覽
以前喺旺角同朋友行街 最鍾意就係去呢間米芝蓮嘅甜品店食嘢🍮呢度嘅拿破崙每一次都必食!佢有三層咁多 好厚身 食落去勁酥脆 仲好香濃嘅牛油味🧈但食落完全唔會好漏 配埋清甜嘅芒果就一流🥭
以前喺旺角同朋友行街 最鍾意就係去呢間米芝蓮嘅甜品店食嘢🍮
在旺角晚飯後,朋友們提議到這家年輕人聚腳的人氣甜品店吃宵夜。店內燈光昏暗而效果帶點粉紅色,很適合女生光顧。甜品種類不算少,我們點了以下三款互相分享。沖繩黑糖Oreo芭菲($64)芭菲採用高身杯,份量極多。Oreo曲奇爽脆,表面有一大球雪糕,內裡有另一球,是雲呢拿味,甜美而濃郁。一層一層的忌廉及朱古力醬,夾雜了清新的黑糖味,同樣味道濃濃。朱古力香蕉窩夫($64)一客四件窩夫,質感鬆軟,我喜歡把那球雪糕塞進窩夫的格仔裡,伴著一起吃,濃濃的朱古力味很匹配。加上甜美的香蕉,再淋上天然健康的蜂蜜,把味道昇華。朱古力梳乎厘伴雪糕 ($54)剛剛焗好的梳乎厘,蒸氣不斷升起,亦香噴噴,而且鬆軟得搖搖擺擺的,彈力十足,相當趣緻。切開後,梳乎厘入口呈半溶狀態,再加上雪糕,冷熱交融,感覺特別。整體食物質素很有驚喜,但環境較擠迫,裝修不算新淨。

沖繩黑糖Oreo芭菲($64)

朱古力香蕉窩夫($64)

朱古力梳乎厘伴雪糕 ($54)

整體食物質素很有驚喜,但環境較擠迫,裝修不算新淨。
2022-05-14
$60 (宵夜)
2022-05-16 74 瀏覽
食飽飯想食甜品 第一下就諗到黎有米芝連推介嘅甜品舖Chocolate Banana Waffle 💰72窩夫朱古力味好濃好香 我覺得好好食😋再配香蕉🍌同朱古力味雪糕 不過如果有四件就更好Green Tea Lava Cake 💰72一切開抹茶流心就湧晒出黎 🍵抹茶味都係好濃 好正 不過如果無咁小就更加好 甜左小小咁多🤏🏼 因為我唔食紅豆 所以走左紅豆 配抹茶雪糕唔小心倒瀉水 店員即刻衝過黎幫手 仲怕我地整濕自己 枱同枱之間有距離 係食甜品慢慢傾計嘅好地方
食飽飯想食甜品 第一下就諗到黎有米芝連推介嘅甜品

Chocolate Banana Waffle 💰72

Green Tea Lava Cake 💰72

🍴雜果牛窩夫👉🏻用croffle黎做嘅甜品 做得都夠乾身帶香脆質感 上面淋左啲朱古力醬 唔會整淋左croffle本身 上檯仲係熱熱地嘅👉🏻自選雪糕有11款選擇 選左basic朱古力味 配埋croffle一起食嘅冰涼溫熱對比 同輕微嘅鹹甜對比 滿足👉🏻雜果有芒果 藍莓 士多啤梨同香蕉 雜果份量合理 而且都係鮮甜同健康的水果👉🏻仲有楓糖漿提供 但覺得已足夠甜就無落 嗜甜嘅朋友都唔怕唔夠甜*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*前幾日同朋友食完飯 唔係好飽又好想食甜品Google左一陣發現呢間評分都唔錯嘅良心小店甜點舖有幾多都未必係普通甜品店會出現嘅甜點又有啲特色嘅款式會想再回訪一試其他😋

🍴雜果牛窩夫

前幾日同朋友食完飯 唔係好飽又好想食甜品
Google左一陣發現呢間評分都唔錯嘅良心小店甜點舖
有幾多都未必係普通甜品店會出現嘅甜點
又有啲特色嘅款式
會想再回訪一試其他😋
2022-05-12 77 瀏覽
🍰Joyful Dessert House🍨身為南區友應該好明白呢邊真係無乜好食甜品店(當然除咗寶堡甜品)所以我真係超感激南區團購搞手們帶咁多好味外區外賣嚟南區Joyful就係其中一間我會不斷encore嘅小店( ♥︎ᴗ♥︎ )🥭招牌拿破崙🍌首推一定係佢嘅個超脆拿破崙我唔聽話放咗雪櫃3-4個鐘都仲係超脆切開亦唔會散哂吉士醬唔太甜揀多醬仲比咗成罐醬我好癲(♡︎ꉺ.̫ꉺ)🍎蘋果菠蘿雙併金寶🍍第一次食有菠蘿嘅金寶就算唔焗返熱都好好味但我食嗰陣時唔記得攞埋個雪糕出嚟唉(꒪⌓︎꒪)其實我仲買咗佢哋嘅Gelato雪糕個港式奶茶味同開心果味真係世一搞到我又再回購咗(σ・з・)σ港式奶茶係我食過最香滑同最似嘅開心果就有啖啖開心果肉聽講今轉團購勁多人買雪糕◦︎°˚\☺︎/˚°◦︎真係知佢咩料啦~
🍰Joyful Dessert House🍨

所以我真係超感激南區團購搞手們
帶咁多好味外區外賣嚟南區

🥭招牌拿破崙🍌
首推一定係佢嘅個超脆拿破崙
我唔聽話放咗雪櫃3-4個鐘都仲係超脆
切開亦唔會散哂
吉士醬唔太甜
揀多醬仲比咗成罐醬我好癲(♡︎ꉺ.̫ꉺ)

🍎蘋果菠蘿雙併金寶🍍

搞到我又再回購咗(σ・з・)σ
港式奶茶係我食過最香滑同最似嘅
開心果就有啖啖開心果肉
聽講今轉團購勁多人買雪糕◦︎°˚\☺︎/˚°◦︎
真係知佢咩料啦~
2022-05-05 104 瀏覽
是日同朋友一齊食甜品心太軟配左雲呢拿雪糕😍😍不錯的飯後甜品,朱古力不算太甜☺️My Favourite 芒果拿破崙配芒果雪糕,係我每次嘅必點之選香蕉船好多配料😬雪糕嘅不錯
是日同朋友一齊食甜品

心太軟配左雲呢拿雪糕😍😍不錯的飯後甜品,朱古力不算太甜☺️

香蕉船好多配料😬雪糕嘅不錯
  • 芒果拿破崙
2022-04-19 152 瀏覽
無論每次約埋一班朋友出去食飯睇戲之後,都總係覺得差緊D野,原來就係要滿足另一個胃的空虛感🤪相信大家都應該估到我今日要介紹的主題係咩嫁啦! 無錯! 就係小編最難捨難離既美食......甜品牙! 🍧呢間甜品鋪簡直令人覺得自己患上左選擇困難症🥲樣樣甜品都好精緻,望到Menu果陣樣樣都會想試,最近聽講拎埋「米芝蓮推介」,佢就係位於黑布街既👉🏻🍽Joyful Dessert House🍰🍨沖繩黑糖Oreo芭菲($69)大杯得黎又抵食,相信唔洗我多講大家都知道oreo雪糕味道同佢邪惡程度😈而芭菲方面,一層一層相當吸引,順滑的忌廉,碎碎的Oreo餅再加埋最底的黑糖啫喱,一次享受到唔同既口感以及三個味道,層次豐富感覺仲好Sweet🙂🙂🍫朱古力心太軟伴雪糕($72)即叫即整既心太軟熱辣辣,而半熟的流心朱古力蛋糕配上雪糕一齊食冰火交纏的感覺真係超開心 🥳朱古力味濃厚但偏甜,鐘意食甜既朋友唔好錯過牙,不過小編會比較喜愛偏苦口感多D🙈相比其他甜品黎講唔算有太大驚喜。🧐🍦菠蘿金寶拼菠蘿扒伴雪糕($72)多數大家聽得多既應該係Apple Crumble,但當蘋果金寶變成菠蘿金寶的時候驚喜就出現啦。😜酥而脆卜卜的牛

🍽Joyful Dessert House🍰

🍨沖繩黑糖Oreo芭菲($69)

🍫朱古力心太軟伴雪糕($72)

🍦菠蘿金寶拼菠蘿扒伴雪糕($72)
多數大家聽得多既應該係Apple Crumble,但當蘋果金寶變成菠蘿金寶的時候驚喜就出現啦。😜酥而脆卜卜的牛油餅碎配埋一粒粒的菠蘿酸甜比例的配搭做得剛剛好,旁邊仲有焦糖菠蘿及Vanilla雪糕,一啖金寶一啖雪糕真係停唔到口!!😋😋

💡小知識: crumble係源於英國的甜品,以生果做底層,再將奶酥即crumble碎粒放在表面再放入焗爐烤焗,經烤焗後酥脆香甜而且色澤金黃誘人。🤩

🥭芒果窩夫($72)
窩夫帶少許蛋香味而且又鬆又脆,飽肚感十足,配埋芒果及芒果雪糕一齊食酸酸甜甜真係開胃得黎又Fresh。

💡小知識: 芒果酸甜可口,可以起到促進身體代謝、提高免疫力、美容養顏等養生功效。但要留意芒果營養雖然多,但食太多都會引起消化不良、脹氣等。

🍽 @joyful_dessert_house
🏡 旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖

推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數: 🤤🤤🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先 #良心小店
2021-10-13
  • 菠蘿金寶拼菠蘿扒伴雪糕
  • 芒果窩夫
  • 沖繩黑糖Oreo牛乳芭菲
2022-04-18 297 瀏覽
最近好想試哂香港的街頭米芝蓮推介!✨今日去左試呢間的其中一款名物,芒果拿破崙🍰🥭2-7pm下午茶時間叫任何一款甜品,會送杯飲品!💖 Mango Napoleon芒果拿破崙($72)酥皮非常crispy ~~ 壓落去係層層十分薄身的酥皮吉士較厚身,甜度適中但嗰球雪糕嘅口味有啲奇怪,少少化學芒果🤏😂💖 Chocolate Banana Waffle朱古力香蕉窩夫 ($72)Waffle🧇朱古力味超級香濃!香口好食😚不過呢款就唔係米芝蓮推介的都做得OK,但天水圍有間食麻薯窩夫既,更加吸引😂
最近好想試哂香港的街頭米芝蓮推介!✨
今日去左試呢間的其中一款名物,芒果拿破崙🍰🥭
2-7pm下午茶時間叫任何一款甜品,會送杯飲品!

💖 Mango Napoleon芒果拿破崙($72)
酥皮非常crispy ~~ 壓落去係層層十分薄身的酥皮
吉士較厚身,甜度適中
但嗰球雪糕嘅口味有啲奇怪,少少化學芒果🤏😂
芒果拿破崙

($72)
Waffle🧇朱古力味超級香濃!香口好食😚
不過呢款就唔係米芝蓮推介的
都做得OK,但天水圍有間食麻薯窩夫既,更加吸引😂

芒果拿破崙
2022-04-14 121 瀏覽
今日同朋友去咗旺角搵食,佢話黑布街有間賣拿破崙嘅人氣小店,唔好講咁多,行喇!一打開餐牌,真係花多眼亂,望落款款甜品都咁吸引,叫人點揀?最後我揀咗朱古力香蕉🍌拿破崙($72)。Wow!心心眼😍,好有心思嘅擺盆,份量仲好大份㖭,一個女仔其實真係食唔晒!味道又好何呢?拿破崙好鬆脆,牛油味都算幾香,中間嘅吉士醬甜度啱啱好,配搭埋朱古力醬同香蕉,簡直令味道昇華🤤!朱古力雪糕味道都唔錯,朱古力味都幾濃,不過無乜特別。下次想試吓心太軟!

下次想試吓心太軟
2022-04-14
2022-04-10 116 瀏覽
又係一間想食好耐嘅良心小店💛,仲要連續幾年榮獲米芝蓮指南推介,專誠去食甜品做下午茶。雖然店內裝潢有少許日久失修,但見到其他食客食得津津有味😋,都無阻對食物嘅期待,特意叫咗兩款米芝蓮推薦嘅item~————————————————👅 芒果拿破崙($72)👍🏻 拿破崙一層層酥皮似紙咁薄,當然一咬就係脆卜卜嘅聲音,仿如療癒嘅ASMR,芒果唔當季都熟透同香甜🥭,雪糕同忌廉相對普通,要注意疊高咗嘅拿破崙好容易坍塌,影相要快手啲!👅燒菠蘿雪芭($65)👉🏻花邊形嘅新鮮菠蘿片,表示用砂糖燒成焦糖脆片,可惜焦糖略厚,有少少痴牙🦷,雪芭偏清甜淡味,稍微溶化已經大大減弱菠蘿味———————————————— 🚩總結:貼地嘅得獎甜品店🏆———————————————— 🌟注意:凡於下午二時至七時,惠顧任何甜品,即送$38飲品一杯,我哋試咗熱抹茶鮮奶同熱朱古力☕️,味道同濃度確實一般,不過送嘅就來者不拒啦,多謝多謝————————————————📍 Joyful Dessert House地址:旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖

————————————————
👅 芒果拿破崙($72)

👅燒菠蘿雪芭($65)

🚩總結:貼地嘅得獎甜品店🏆

📍 Joyful Dessert House
地址:旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖
2022-04-08 106 瀏覽
📌旺角♨️Joyful dessert house ❤️2016-2021榮獲米芝蓮推介,三款入圍甜品叫哂黎試;最大期望嘅拿破崙反而最普通,綠茶心太軟最正,綠茶味香濃, 蛋糕夠軟身唔硬, 個燒菠蘿不得了👍🏻👍🏻📍燒菠蘿雪芭📍芒果拿破崙📍綠茶心太軟伴雪糕食物:8/10抵食:8/10環境:7/10。。。#旺角美食 #食在旺角 #mongkokfood #michelin #michelinguide #米芝蓮 #米芝蓮推介 #dessert #甜品 #心太軟 #雪芭 #拿破崙蛋糕 #飯後甜點 #hkig #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkfoodporn #hkfoodieblogger #hkfoodpic #hkfoodblogger #foodie #foodiehk #foodphotography #foodblogger #foodlover #foodgram #相機食先 #美食推薦 #美食日記
📌旺角

食物:8/10
抵食:8/10
環境:7/10

2022-03-22 1430 瀏覽
Chocolate Banana Napoleon $72朱古力香蕉拿破崙既份量係視覺上已經令人震撼🤣 拿破崙食落好香牛油味夠哂鬆脆👍🏻 不過係切開或者移動既時候都要小心啲 唔係就會令佢倒塌🤭 香蕉加朱古力醬既組合提升咗整體味道💫 而且下午茶既時間仲會奉送$38或以下既飲品 非常抵食💛Generous portion was visually stunning🤩 Buttery Napoleon was crispy & flakey🧈, and be careful when you’re cutting it with a knife🔪 or just moving it to avoid the tall layers collapsed on the plate🥺 Banana paired with the chocolates sauce just levelled it up🍫🤎 Drinks under $38 or below were free for you during tea time🫖, such a great deal🥰評分: 8.5/10🌟 Green
Chocolate Banana Napoleon $72
評分: 8.5/10🌟

Green Tea Lava Cake with Ice-cream $72
難以忘記第一次食咁迷人既綠茶心太軟😭 超流心既抹茶醬食落好濃郁 配上凍冰冰既抹茶雪糕同甜蜜既紅豆🍵 一冷一熱既口感令成個甜品好食到以為自己係天堂👼🏻 一定會再返黎食🥳
Never forget how magical it is since I’ve tried it in my first visit😍 Ultra rich and thick lava filling inside was the heaven on earth🤤 It’s just perfect to go with the cold matcha ice-cream🍨 & sweet red beans🥳 Totally coming back for this!✨
評分: 9.5/10🌟
————————————————————————————
Joyful Dessert House (旺角)
旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖
Chocolate  /  peach  tea
Chocolate  /  peach  tea
  • 綠茶心太軟伴雪糕
2022-03-06 308 瀏覽
之前已經食過㗎啦~早排又再去食🤣生活很苦🥲唯有吃點甜品慰藉一下自己🥺➼ 士多啤梨窩夫窩夫個餅邊有少少脆👍🏻口感都好鬆軟💕不過士多啤梨味唔係太突出🥺一份窩夫有成3件咁多,食完真係好飽🤣
之前已經食過㗎啦~早排又再去食🤣
生活很苦🥲唯有吃點甜品慰藉一下自己🥺

➼ 士多啤梨窩夫

一份窩夫有成3件咁多,食完真係好飽🤣

士多啤梨窩夫
士多啤梨窩夫
旺角戰士💛 - 繼續Joyful落去~🎈芒果拿破崙 $72 🌝🌝🌝🌝🌚🎈朱古力香蕉窩夫 $72 🌝🌝🌗🌚🌚拿破崙真心幾好食🤤層次分明✨一切落去卡擦卡擦嘅脆片💥做得好酥一啲濕嘅感覺都冇🥰芒果唔酸夾埋吉士醬同雪糕一齊食💯🥭🍦窩夫就做得唔係太吔啱👷🏻‍♂頭盔情侶👷🏻‍♀️口味🤭切得去比較實 只係窩夫邊做得少少脆 整體食落係朱古力蛋糕嘅感覺🍫好飽肚🤣店鋪而家都做緊下午茶買一甜品送飲品嘅優惠❗️支持下啦☺️💛🚩 Joyful Dessert House旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖#頭盔戰士 #頭盔救黃 #旺角頭盔 #甜品頭盔 #5_pro_foodie▫️▫️▫️#joyful #cafe #甜品 #西式 #香港 #旺角美食 #旺角好去處 #hkiger #hkig #foodie #instafood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodie #hkeat #黃色經濟圈 #黃店 #旺角黃店 #💛
旺角戰士💛 - 繼續Joyful落去~

🎈芒果拿破崙 $72 🌝🌝🌝🌝🌚

🎈朱古力香蕉窩夫 $72 🌝🌝🌗🌚🌚

店鋪而家都做緊下午茶買一甜品送飲品嘅優惠❗️支持下啦☺️💛

🚩 Joyful Dessert House
旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖

2022-02-13 292 瀏覽
在疫情期間要和人保持社交距離,但face to face 溝通(當然要戴住口罩😷)同用WhatsApp 是兩回事。其實食甜品好多時係因為一個意猶未盡既感覺(心理同個胃)食完正歺又未想走,朋友推介呢間米芝蓮甜品店,試咗佢既雜果牛窩夫,有自選雪糕加飲品只係$78蚊,平民價但係品質同賣相都好驚喜朋友揀咗最多人食嘅芒果拿破倫併姜汁雪糕,兩種甜品都好好味,但最重要係又爭取到多啲時間再傾多陣,因為不知何時才可以再聚希望疫情快啲過去,我哋嘅生活可以回復正常⋯⋯
其實食甜品好多時係因為一個意猶未盡既感覺(心理同個胃)
希望疫情快啲過去,我哋嘅生活可以回復正常⋯⋯
雜果牛窩夫
芒果拿破倫