和好友去完申子居酒屋吃午餐後, 隨即轉往隔鄰的 Joyful 吃甜品.  吃西式甜品, 我每每向朋友建議 / 推介 Joyful; 正如吃麵包布甸, 我會推介文華酒店🙋‍♀️.   Joyful 的兩款甜品, 包括芒果拿破崙和雜果窩夫是我的至愛和真❤️推介, 非常出色.  坦白說, 每間餐廳, 包括米芝蓮推介的, 並非所有食品都好食😅.記得第一次在 Joyful 見左右隔鄰檯叫了芒果拿破崙, 上檯時非常吸引,  心想如此 heavy,  乃用牛油和麵粉製成的,  正餐只可食七成, 肚子才可裝得下呢! 當試了第一次後, 發覺原來 "不"! 原來拿破崙除了一點也不 heavy, 連 Cream 也不太 heavy,  甜度剛剛好, 吃時和吃後一點罪疚感也沒有.  再加上 Gelato 雪糕, , 非常滿足😍🥰! 雪糕款式很多, 尤其包括連坊間也沒能買到的款式, 如清羌 (乃我的至愛), 黑芝麻, 開心果, 菠蘿🍍 (朋友說菠蘿雪糕雖然味不太濃, 但當中有菠蘿蓉, 能提升菠蘿的味道) 等. 試過此店的窩夫後, 總覺得其他西餐店的窩夫未夠班😅! 應要好好向 Joyful 學習🙋‍♀️. Joyful
🙋‍♀️.

試過此店的窩夫後, 總覺得其他西餐店的窩夫未夠班😅! 應要好好向 Joyful 學習🙋‍♀️. Joyful 的窩夫外脆內軟, 有質感, 朋友均讚!

下午茶超抵, 贈送飲品 (若貴的飲品, 則補差價).  熱柑桔檸檬永遠是我的最愛, 少少酸甜的清甜味道配甜品一流👍!

至於雲呢拿梳乎里則正常, 為怕太飽而叫的😅, 把空氣食落肚而已.  拍照漂亮, 證明製作時蛋白打得好.
雜果窩夫配菠蘿Gelato
雲呢拿梳乎厘
Cappaino
柑桔檸檬
題外話/補充資料: (一) 小店生存不易, 請多多支持🙏🙏🙏🙏🙏. (二) 吃拿破崙的技巧是橫切, 否則會碎掉. (三) Gelato 雪糕可外賣, 店員會加冰在包裝袋內呀!
2024-04-13
雜果窩夫配菠蘿Gelato
雲呢拿梳乎厘
柑桔檸檬
2024-04-09 40 瀏覽
星期日心血來潮,想喺返工之前食返餐甜品就揀咗喺旺角呢間聽講係米芝蓮推介甜品店。叫咗個芒果拿破崙酥,原來都好大碟😂仲要岩岩先食完飯唔知食唔食得曬😂😂個拿破崙充滿牛油香味,而且好鬆脆,甘大份係因為中間有好多空氣,撐大左😂 不過好彩係因為甘我將佢清曬😋👍👍而佢每層中間有啲吉士醬,唔係好甜但係好滑,襯埋個拿破崙一流😋👍 佢仲要有唔少既芒果同埋一球雪糕,配埋一齊食無甘單調。一定會再黎試埋佢其他甜品,雖然幾貴,但係都值得一試👍👍👍

一定會再黎試埋佢其他甜品,雖然幾貴,但係都值得一試👍👍👍
2024-03-25 106 瀏覽
呢晚黎食呢間旺角都幾出名嘅米芝蓮推介甜品店😍 星期五9點幾黎食都幾多人,等左一陣就有位,店員服務態度都好好👍🏻芒果拿破崙酥皮口感好鬆脆,每層都有吉士醬🤤 不過芒果略嫌唔夠甜燒菠蘿雪葩都係佢哋推薦甜品之一,好鍾意佢個片燒左焦糖面嘅菠蘿,配埋下面綿密嘅菠蘿雪葩,食落酸酸甜甜,唔會覺得膩👍🏻

🍨 I recently had the opportunity to visit Joyful Dessert Shop, a highly recommended establishment by Michelin. The lava cakes, whether in matcha or chocolate flavor, were absolutely outstanding. The perfect blend of sweetness and coldness, coupled with the accompanying ice cream, made each bite a heavenly treat. Additionally, the mango Napoleon was a delightful surprise with its crispy texture, sweet taste, and overall yumminess. For those unfamiliar with this dessert, I recommend savoring it layer by layer to fully appreciate its flavors.
Mango Napoleon
Green Tea Lava Cake
Mango Napoleon
Green Tea Lava Cake
2024-01-23 255 瀏覽
🧑‍🏫評分:🟢🟢🟢🟢⚫🧭美食體驗:米芝連推介小食店。甜品高水準,飲品差左D🪑環境座位:有少少逼同埋暗。如果係單純想食甜品係幾好。但對於打咭影相黎講就無咁方便🍗必食:芒果拿破崙💰人頭費:50
🧑‍🏫評分:🟢🟢🟢🟢⚫
🧭美食體驗:米芝連推介小食店。甜品高水準,飲品差左D
🍗必食:芒果拿破崙
💰人頭費:50
  • 芒果拿破崙
係旺角食完飯想食甜品,就嚟咗呢間,聽講之前得到米之連推介🤩!選擇都幾多,熱食嘅甜品都唔錯,芭菲就麻麻。不過低銷每人至少叫一款食品,做飯後甜品就會太飽。⭐️芒果拿破崙 $72⭐️朱古力拿破崙 $72拿破崙充滿牛油香,而且係空氣感嘅鬆脆!⭐️綠茶心太軟配雪糕 $72做到外面微脆,入面超流心🫶🏻,綠茶朱古力漿味道又濃郁,個人覺得比拿破崙更加好食!⭐️法式焦糖燉蛋伴雪糕 $52雖然係凍食,仍然充滿蛋香creamy!⭐️沖繩黑糖Oreo 芭菲 $62芭菲無咩特別,只係雪糕加一些朱古力/焦糖脆脆,可以唔使叫👋🏻🥲

⭐️芒果拿破崙 $72
⭐️朱古力拿破崙 $72
拿破崙充滿牛油香,而且係空氣感嘅鬆脆!
⭐️綠茶心太軟配雪糕 $72
⭐️法式焦糖燉蛋伴雪糕 $52
雖然係凍食,仍然充滿蛋香creamy!
⭐️沖繩黑糖Oreo 芭菲 $62
2023-11-29 328 瀏覽
個日一行十人去,佢地另外開間鋪比我地食,得我地一枱,個邊環境一般,似大排檔,但勝在冷氣夠同得我地一枱,好似自己開party 咁。工作嘅人都好細個,好玩得。突然仲送多個心太軟比我地,又有朋友生日,幫我地特製左個甜品寫左名好靚。
紫薯心太軟配開心果雪糕
紫薯心太軟配開心果雪糕
  • 紫薯心太軟伴雪糕
  • 燒菠蘿雪葩
  • 朱古力心太軟伴雪糕
  • 紫薯心太軟
2023-11-22 239 瀏覽
🍴 Joyful Dessert House 📍 旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖🗺️ 港鐵旺角站E2出口 步行約6分鐘📱+852 2856 1886💰 ~$90 per head 行完街見時間尚早,又有啲口痕想食吓甜嘢,咁就行去呢一間拎咗米芝蓮五六年嘅甜品舖試吓,平時夜晚食完飯,都見到門口排晒長龍,我哋去嘅時候係傍晚,所以就唔需要等位就有得入去啦。香蕉奶🍌香蕉奶係新鮮打出嚟,飲落好滑,有淡淡香蕉味。一啲都唔甜,證明係新鮮製造🤣🤣凍水蜜桃紅茶🍑水蜜桃紅茶用咗蜜糖調味,相對有少少甜,當中嘅蜜桃味都好出。芒果拿破崙🥭芒果拿破崙係餐廳招牌,呢隻拿破崙有別於平時食開嘅拿破崙,酥皮焗到好脆,一切即刻碎開晒。拿破崙入面嘅吉士醬都好食,唔會好膩,可能依家唔係芒果當做嘅季節,有啲芒果粒偏酸。紫薯窩夫🍠窩夫整得好脆,配紫薯蓉一流。食落口唔會太膩,再配埋開心果雪糕,個雪糕食得出有一粒粒嘅開心果碎。呢個係加分位😆😆😆好食指數 🌕🌕🌕🌖🌑推薦指數🌕🌕🌕🌕🌑抵食指數🌕🌕🌕🌕🌗
🍴 Joyful Dessert House
📍 旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖
🗺️ 港鐵旺角站E2出口 步行約6分鐘
📱+852 2856 1886
💰 ~$90 per head

香蕉奶🍌

凍水蜜桃紅茶🍑
水蜜桃紅茶用咗蜜糖調味,相對有少少甜,當中嘅蜜桃味都好出。

芒果拿破崙🥭

紫薯窩夫🍠

好食指數 🌕🌕🌕🌖🌑
推薦指數🌕🌕🌕🌕🌑
抵食指數🌕🌕🌕🌕🌗
2023-10-11 246 瀏覽
呢間甜品店間唔中都會特登走黎食下😄成日黎到都有好多人排緊隊等入去,平均都要等半小時到就可以入場食野,等既時候都可以睇定餐牌想選擇要咩甜品入到去就可以即刻決定要咩😁間店最主要招牌甜品係拿破崙,今次我選擇左芒果拿破崙同埋朱古力香蕉雪糕窩夫芒果拿破崙:淨係個賣相都滿分💯有三層高咬落去好鬆脆,好好食😋鐘意拿破崙嘅你點可以錯過?😁朱古力香蕉雪糕窩夫:個人比較鍾意食窩夫,呢間既窩夫🧇都好軟屬,唔會好似出邊啲鋪咁好硬好難咬,配合香蕉同雪糕真係冇得頂值得推薦
2023-09-10 282 瀏覽
星期日食完晚飯仲想同班friend hea多陣,但又帶住個小朋友,最好就係去食糖水,我哋女人街附近食飯,本身諗住近近地去廣華街後面有兩間甜品店,點知去到見到門口有成十幾人等,我哋就再慢慢行去黑布街。見到呢間唔洗等位就即刻入去。我哋四個大人一個小朋友,本身我哋都諗住坐逼啲坐張四人枱算,費事阻住人哋做生意。點知個哥哥超好人,主動拍多張枱比我哋,等我哋坐得舒服啲。我哋叫左四款甜品🍮❤️朱古力疏乎厘疏乎厘漲卜卜超有空氣感,外型滿分🫶🏻朱古力味香濃但唔會太甜,口感好fluffy,配埋雪糕食超match 👍🏻紫薯心太軟伴雪糕初初都擔心紫薯個味會奇怪,係因為小朋友先嗌,食完先覺得係四個之中最好食,最有特色,上枱熱辣辣,外脆內軟一切開就有濃濃嘅紫薯流心,紫薯味香濃又唔會過甜,大家都爭住食勁快清碟🍌香蕉船雪糕似係以前細個雀巢嗰啲三色雪糕,可能有人會覺得唔鍾意,但我自己覺得真正嘅香蕉船係要呢隻味先有童年回憶😂😂🍧益力多綿綿冰綿綿冰好多配料,賣相唔差,但味道就一般般,益力多味好淡,唔認真嗒都食唔出個味,但未至於難食嘅🤭

我哋叫左四款甜品🍮

朱古力疏乎厘
2023-09-03
紫薯心太軟伴雪糕
朱古力疏乎厘
旺角必食甜品\(^o^)/ 經常大排長龍等位✨招牌芒果拿破崙,香甜脆口,加上吉士醬後恰到好處,酥皮香脆得來入口鬆化,滿滿幸福感抹茶心太軟都值得推介,啖啖濃厚抹茶醬👍🏻👍🏻甜品真係趁熱先好食❤️
旺角必食甜品\(^o^)/ 經常大排長龍等位

芒果拿破崙
抹茶心太軟都值得推介,啖啖濃厚抹茶醬👍🏻👍🏻
甜品真係趁熱先好食❤️
2023-08-02
2023-08-01 198 瀏覽
特盛寒天波波蜜瓜雪芭$138每日限量10個,夜啲黎未必有得食日本細紋蜜瓜清甜又多汁搭配蜜瓜雪芭消暑解渴仲有跟一球蜜糖乳酪雪糕 酸酸甜甜嘅味道食完成個甜品超透心涼朱古力香蕉窩夫$72窩夫有三大塊 係鬆軟嘅嗰種 但就唔脆嘅搭配一球朱古力雪糕 好濃朱古力味 但唔會好甜整體不過不失

特盛寒天波波蜜瓜雪芭

搭配一球朱古力雪糕
好濃朱古力味 但唔會好甜
整體不過不失
2023-07-23 234 瀏覽
6位相識左30幾40年的老朋友又聚餐吹水啦!食完大牌檔,轉去隔兩條街食Joyful Dessert House,屬新派甜品屋。當然要試下米芝蓮推介的杧果拿破崙和燒菠蘿雪芭啦!個人覺得拿破崙較為出色,打咭一流,價錢$78都值嘅!。咁啱隔離舖空置比佢租埋,我地6條友獨佔一房,簡直就係VIP,清靜享受甜品時間,食左400蚊。

2023-07-22
2023-07-16 159 瀏覽
🐻旺角糧食🐻🥭芒果拿破崙 $78米芝蓮推介,揀左曲奇味雪糕。拿破崙好鬆脆,芒果熟透好甜,配埋吉士醬一齊食,好味😋私心覺得,如果個雪糕大球啲,多啲吉士醬,再配埋忌廉,會超加分!😆🍈特盛寒天波波蜜瓜雪芭 $138店員話每日限量10個。蜜瓜好甜,配左一球乳酪雪糕。每一啖都係蜜瓜肉,蜜瓜球下面係寒天同蜜瓜冰,夏天食真係透心涼!一致認為冇揀錯🤤🐻小評語:旺角甜品店💛甜品款式超級多!拿破崙、疏乎厘、窩夫、心太軟、芭菲等等。📍 Joyful Dessert House (旺角)旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖味道😋:🌕🌕🌕🌕🌑性價比💰:💵💵💵回訪度🤤:😍😍😍😍

🐻旺角糧食🐻

🥭芒果拿破崙 $78

🍈特盛寒天波波蜜瓜雪芭 $138

🐻小評語:

📍 Joyful Dessert House (旺角)
旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖

味道😋:🌕🌕🌕🌕🌑
性價比💰:💵💵💵
回訪度🤤:😍😍😍😍

2023-07-05 137 瀏覽
今日同朋友嚟到黑布街食晚飯聚舊食完之後佢話想搵甜品再食😂就經過呢間甜品店,睇過門口餐牌見到米芝蓮推薦大家都有興趣就入去試下~🥭芒果拿破崙 $78賣相好靚好吸睛,仲估唔到咁大件😆三層烤得金黃的千層酥皮鬆化香脆配埋軟滑香甜的忌廉及甜美多汁的呂宋芒,滋味無窮仲有芒果雪糕襯返哂~🍵綠茶心太軟 $78擺盤都幾有心思~心太軟外脆內軟,切開滿滿的綠茶漿流心而出綠茶味濃厚配埋雪糕冰火感覺十分美味而紅豆蓉又不會過甜,真係啱哂綠茶控 🤩整體甜品味道相當不錯,性價比高,值得再來~
今日同朋友嚟到黑布街食晚飯聚舊
食完之後佢話想搵甜品再食😂
就經過呢間甜品店,睇過門口餐牌見到米芝蓮推薦
大家都有興趣就入去試下~

🥭芒果拿破崙 $78
賣相好靚好吸睛,仲估唔到咁大件😆
三層烤得金黃的千層酥皮鬆化香脆
配埋軟滑香甜的忌廉及甜美多汁的呂宋芒,滋味無窮
仲有芒果雪糕襯返哂~

🍵綠茶心太軟 $78
擺盤都幾有心思~
心太軟外脆內軟,切開滿滿的綠茶漿流心而出
綠茶味濃厚配埋雪糕冰火感覺十分美味
而紅豆蓉又不會過甜,真係啱哂綠茶控 🤩

整體甜品味道相當不錯,性價比高,值得再來~