2022-04-19 152 瀏覽
無論每次約埋一班朋友出去食飯睇戲之後,都總係覺得差緊D野,原來就係要滿足另一個胃的空虛感🤪相信大家都應該估到我今日要介紹的主題係咩嫁啦! 無錯! 就係小編最難捨難離既美食......甜品牙! 🍧呢間甜品鋪簡直令人覺得自己患上左選擇困難症🥲樣樣甜品都好精緻,望到Menu果陣樣樣都會想試,最近聽講拎埋「米芝蓮推介」,佢就係位於黑布街既👉🏻🍽Joyful Dessert House🍰🍨沖繩黑糖Oreo芭菲($69)大杯得黎又抵食,相信唔洗我多講大家都知道oreo雪糕味道同佢邪惡程度😈而芭菲方面,一層一層相當吸引,順滑的忌廉,碎碎的Oreo餅再加埋最底的黑糖啫喱,一次享受到唔同既口感以及三個味道,層次豐富感覺仲好Sweet🙂🙂🍫朱古力心太軟伴雪糕($72)即叫即整既心太軟熱辣辣,而半熟的流心朱古力蛋糕配上雪糕一齊食冰火交纏的感覺真係超開心 🥳朱古力味濃厚但偏甜,鐘意食甜既朋友唔好錯過牙,不過小編會比較喜愛偏苦口感多D🙈相比其他甜品黎講唔算有太大驚喜。🧐🍦菠蘿金寶拼菠蘿扒伴雪糕($72)多數大家聽得多既應該係Apple Crumble,但當蘋果金寶變成菠蘿金寶的時候驚喜就出現啦。😜酥而脆卜卜的牛

🍽Joyful Dessert House🍰

🍨沖繩黑糖Oreo芭菲($69)

🍫朱古力心太軟伴雪糕($72)

🍦菠蘿金寶拼菠蘿扒伴雪糕($72)
多數大家聽得多既應該係Apple Crumble,但當蘋果金寶變成菠蘿金寶的時候驚喜就出現啦。😜酥而脆卜卜的牛油餅碎配埋一粒粒的菠蘿酸甜比例的配搭做得剛剛好,旁邊仲有焦糖菠蘿及Vanilla雪糕,一啖金寶一啖雪糕真係停唔到口!!😋😋

💡小知識: crumble係源於英國的甜品,以生果做底層,再將奶酥即crumble碎粒放在表面再放入焗爐烤焗,經烤焗後酥脆香甜而且色澤金黃誘人。🤩

🥭芒果窩夫($72)
窩夫帶少許蛋香味而且又鬆又脆,飽肚感十足,配埋芒果及芒果雪糕一齊食酸酸甜甜真係開胃得黎又Fresh。

💡小知識: 芒果酸甜可口,可以起到促進身體代謝、提高免疫力、美容養顏等養生功效。但要留意芒果營養雖然多,但食太多都會引起消化不良、脹氣等。

🍽 @joyful_dessert_house
🏡 旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖

推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數: 🤤🤤🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先 #良心小店
2021-10-13
  • 菠蘿金寶拼菠蘿扒伴雪糕