2024-05-16 25 瀏覽
假日唔使返工同家人入愉景灣走走散散心,見到除咗西餐,愉景北廣場多了一間韓國餐廳,裝修環境簡約舒適,一於決定係呢間食lunch.店員服務態度友善,一坐低就為我哋送上前菜3小碟,有泡菜、醃蘿蔔絲及中華沙律🥗,免費無限添加。另外,他們見到我們同行有小孩都會為小朋友準備兒童餐具🍴。韓式泡菜煎餅 Crispy Kimchi Pancake $98薄餅夠薄同脆,入口外脆但內裏軟棉,不算好辣,點埋隨小食提供的醬汁;酸酸甜甜,小朋友都食到。韓國雜菜伴飯 Korean Bibmbap $138上枱時碗底是暖暖的,由翠玉瓜、香菇、菠菜、蘿蔔絲、大豆芽、羽衣甘藍及軟豆腐,配合韓式辣醬混在一起,大滿足。韓式炸雞(甜酸醬味)KFC (Korean Fried Chicken) Spicy Sauce $168炸雞上碟時我比佢驚人的份量嚇親,放到成座山咁。入口外脆內軟,肉質嫩滑好容易咬開,小朋友食到停唔到口。整理而言,食物質素不錯,店員服務良好,唔會有怪怪的感覺,下次再去愉景灣可以encore試埋其他食物款式。

韓國雜菜伴飯 Korean Bibmbap $138

2024-05-13 31 瀏覽
週末襯住晴朗天氣,就嚟到愉景灣放個靚假,一向熱愛韓國美食嘅我發現新開咗一間韓國菜(太耐無嚟,所以對我嚟講係新開)!餐廳全部staff都好nice,又有禮貌!好主動介紹有咩好食!韓國部隊鍋 $298超級足料嘅部隊鍋,材料除咗有基本嘅茄汁豆,午餐肉、年糕、豆腐、椰菜絲、公仔麵之外,仲有豚肉片、火腿、茼蒿、洋蔥、魚糕、德國腸仔片!最最最緊要當然唔少得芝士片啦!而呢個部隊鍋嘅煮法有別於一般餐廳,佢地係無茄泡菜做湯底,而係直接將一大羹韓式辣醬放入清湯,呢個一煲熟嘅做法可以更加入味!令令種材料啲味道融合一齊!海鮮煎餅 $118即叫即整即煎,超級新鮮!香脆層次令我極之難忘!真係會因為呢個煎餅而再次長山水遠嚟愉景灣!海鮮煎餅材料唔但止有海量韮菜,仲有大大粒魷魚同蝦仁,啖啖都係海鮮!記得點埋特製酸甜醬汁,入口份外開胃!甜米汁 $38濟州柑橘汁 $38

韓國部隊鍋 $298

海鮮煎餅 $118

甜米汁 $38
濟州柑橘汁 $38
  • 海鮮煎餅
2024-05-09 38 瀏覽
☂️放假好想出去外邊呼吸下新鮮空氣🫧以前久唔久都會入去愉景灣行下飲杯咖啡☕️今次就即慶舊地重遊🚌重拾舊日回憶🍴🍹落車啱啱落大雨☔️就係附近揀咗呢間韓國餐廳🇰🇷揀個韓燒慢慢燒chill下🔥✨二人共享滋味套餐 $410✨👫呢個二人餐好抵食✅可以揀1個主菜+2共享盤同埋兩杯2飲品🍸🐖烤豬五花肉🌈好大份豬五花肉呀🐽仲好新鮮添🐷切到一口size好容易燒👍未試過係半露天吹住風食韓燒❤️靚境加埋美食😍真係好好feel呢🥳🥟韓國蒸餃子3件🌈好大隻蒸餃子🥟而且仲皮薄喊靚✅hubby超喜歡❤️一邊食一邊勁讚呀👍🐣 韓式炸雞 +$20🌈食韓國一定要食韓國炸雞🍗呢度嘅炸雞可以揀醬油味或者甜辣醬✅我哋呢就揀擇食甜辣醬😍啲雞炸完裏便嘅雞肉仲係滑到不得了個皮又脆卜卜🔥好惹味呀🥳🍹柚子梳打🌈唔會好甜✅味道清爽👅唔錯🥳🍹芒果梳打🌈喜歡呢杯芒果梳打🥭打卡又靚又好味呢🤤

✨二人共享滋味套餐 $410✨

🌈唔會好甜✅味道清爽👅唔錯🥳

🍹芒果梳打

🌈喜歡呢杯芒果梳打🥭打卡又靚又好味呢🤤
2024-05-04 34 瀏覽
🥩愉景灣必食燒肉🍖------------------------------💛烤豬五花肉-💵318肥瘦相間❤️燒岀嚟好靚🤭食落5會好韌🥰而係有嫩滑🥸調味亦都同五花肉好夾😚小編覺得好有驚喜😋💛水冷麵-💵128好正宗水冷麵🍜份量亦都相當多👻加埋Wasabi落去😍你要提升咗更多🤪💛韓式泡菜炒飯-💵168炒飯味道相當好😍大大塊嘅豬肉同泡菜🤩食落非常有口感😎亦都唔會太辣😳💛青檸薄荷梳打-💵48非常清新☺️食完油淋淋嘅燒肉同炒飯之後🤤飲落去非常解膩🫶🏻------------------------------🤤好味度:9.5/10🧚🏻回頭率:9/10JOO Korean Grill & Bar (愉景灣)🇭🇰愉景灣愉景北商場地下G29號舖#愉景灣 #足料 #多款 #香港餐廳推介 美食 #美食 #人氣美食 #情侶好去處 #香港 #美食 #香港美食 #吃貨 #愉景灣好去處 #食好西 #香港好去處 #香港美食指南 #hongkong #foodie #hkfoodie #hkig #hkfoodblogger #必食之選 #打卡 #網紅餐廳 #烤肉 #JOO
🥩愉景灣必食燒肉🍖
💛烤豬五花肉-💵318

💛水冷麵-💵128

💛韓式泡菜炒飯-💵168

💛青檸薄荷梳打-💵48
非常清新☺️食完油淋淋嘅燒肉同炒飯之後🤤飲落去非常解膩🫶🏻
🤤好味度:9.5/10
🧚🏻回頭率:9/10

JOO Korean Grill & Bar (愉景灣)
🇭🇰愉景灣愉景北商場地下G29號舖

2024-05-02 29 瀏覽
週末難得沒下雨 聽說愉景灣開了韓國餐廳 久違的外出去試試看
中午時間沒太多人 可安靜享受午餐之餘 餐廳剛好對著鐘樓的部分 在海邊觀看風景也不錯

跟朋友點了lunch set
套餐可自由配搭自己想吃的烤肉跟主吃

烤封門柳
封門柳分量超大 烤至半熟上桌 每一片都很厚身
輕輕烤一烤就可以吃 很方便 肉質嫩口 重牛味
包上生菜 點上韓式醬料 加上生蒜 青辣椒 泡菜等配料  口感豐富 很滿

辣泡菜豬肉湯
真材實料的泡菜湯 多片五花肉 大量泡菜 還有豆腐 年糕 大蔥等
湯帶微微辣香 很惹味 忍不住喝了兩大碗

海鮮煎餅
滿滿的魷魚跟蝦 口感彈牙 加上大蔥 甜辣 煎得香脆帶金黃色 不會太粉 脆脆的好吃

推介特飲

推介特飲
Yoghurt Soda
Pineapple Peach Soda

2024-04-22 32 瀏覽
今個周末難得去愉景灣放空,當然不會錯過尋覓特色餐廳的機會。愉景北商場一向餐廳林立,其中以這間新開的韓式酒吧餐廳🍻最吸引我,一於決定試試他們的午餐。我們最後點了一個Lunch Set for 2 ($410),包一個主食加兩個小菜,幾多選擇👍。🐷烤豬五花肉 Grilled Pork Belly這個是餐廳招牌菜之一,上碟時已經被它的賣相所吸引着。每一張桌擺放著迷你燒烤爐🔥,店員會主動詢問客人想自己動手燒還是由專人代燒,服務周到💯。豬五花肉油脂分佈均勻,肥瘦適中,吃起來口感不算太油膩,更沒有腥味。建議可以用生菜🥬包著豬肉一併吃,味道更佳。🥢醬油韓式炒年糕 Mild Korean Tteokbokki辣炒年糕是傳統韓國地道小吃🇰🇷,但是對於不吃得辣的我來說,醬油炒年糕絕對是另一個好選擇。年糕煙軔彈牙,份量很多,每一條年糕都平均沾滿濃濃的醬汁,幾有驚喜😋。🥣韓國牛肉大醬湯 Doenjang Stew (+$30)材料非常豐富,包括牛肉、豆腐、洋蔥🧅、金菇、翠玉瓜等。大醬湯鹹度適中,加上湯內的材料完全吸收精華,尤其是豆腐味道濃郁,如果可以配白飯就更好了🍚。🥗小食每次去韓國餐廳都會提供不少餐前小食,

🐷烤豬五花肉 Grilled Pork Belly

烤豬五花肉

醬油韓式炒年糕

🥣韓國牛肉大醬湯 Doenjang Stew (+$30)

韓國牛肉大醬湯

🥗小食
每次去韓國餐廳都會提供不少餐前小食,JOO也不例外。小食主要有泡菜、中華沙律和醃蘿蔔絲,最重要的是免費無限添加🤣!!!味道非常好,而每一次添加的份量都多。

小食

🌟總結:餐廳有露天茶座🌴和室內座位,裝修以木系簡約為主,環境非常舒適。至於食物質素方面,午市二人套餐性價比高,每一道菜都很有誠意🤩,下次會再光顧。
烤豬五花肉
醬油韓式炒年糕
韓國牛肉大醬湯
小食
2024-04-20 22 瀏覽
喺朋友推介吓,今次嚟到愉景灣呢一間環境好好嘅餐廳試下,佢有分室內同埋室外位,室外位望住個景食嘢都幾Chill,而室內嘅裝修都好舒服,感覺唔錯,而我哋就叫咗以下嘢食⭐️餐前小食餐廳送到三樣餐前小食,酸酸甜甜,食落好開胃⭐️海鹽蒜油枝豆枝豆份量唔少,鹹鹹地,作為小食係一個唔錯嘅選擇⭐️水冷麵咁多人面最推介嘅就係呢個水冷麵,首先送到上嚟侍應會幫你剪開,麵都好彈牙,味道清清甜甜,正⭐️韓式泡菜煎餅煎餅嘅擺盤十分靚,一睇就知廚師非常之有心機,熱辣辣嘅泡菜煎餅,脆得黎,味道都好掂⭐️泡菜炒五花肉配豆腐呢樣菜式嘅配搭非常特別,味道濃郁嘅泡菜炒五花肉配上嫩滑嘅豆腐,除左喺口感上已經提升咗一個層次之外,味道更上濃不膩,絕配⭐️乳酪梳打 ⭐️菠蘿蜜桃梳打兩杯嘢飲個樣好吸引眼球,都放咗個薄荷葉喺上面做裝飾,望落感覺好relax,乳酪梳打酸酸甜甜,菠蘿蜜桃梳打,蜜桃味重,配搭食個餐嚟食,好match

⭐️餐前小食
餐廳送到三樣餐前小食,酸酸甜甜,食落好開胃

⭐️海鹽蒜油枝豆
枝豆份量唔少,鹹鹹地,作為小食係一個唔錯嘅選擇

⭐️水冷麵

⭐️韓式泡菜煎餅

⭐️泡菜炒五花肉配豆腐

⭐️乳酪梳打 ⭐️菠蘿蜜桃梳打
2024-04-10 34 瀏覽
聽朋友介紹愉景灣有間韓式餐廳啲嘢好好食性價比好高嘅餐廳,於是趁假期帶埋小朋友入去愉景灣玩下再一齊去試試入到去裝潢簡潔感覺好舒服,因為事先已經訂咗枱去到即刻可以入座😌啱晒玩完超攰,小朋友好開心即刻坐低休息仲準備埋兒童餐具👍🏻嗌咗成枱野😂重點係真係要推薦哩個豬五花好Juicy好好食,燒完入口香脆完全肥瘦分明,包埋生菜食,一啲都唔會有油膩嘅感覺。其他嘢都好食😋仲有餐前嘅前菜都好好食。唯獨係上菜慢咗啲,等咗啲時間,後尾店員有解釋每一份都係即刻做。

2024-04-07
  • 泡菜
  • 燒豬五花肉
2024-04-08 28 瀏覽
假期入左愉景灣玩,經過見到依間新既燒肉店就俾佢吸引左入去食見佢假期都幾full booking,我地都等左一陣先有位員工好friendly, 食物質素都幾好,CP值幾高,下次黎玩or staycation 要再黎食過先得.
假期入左愉景灣玩,經過見到依間新既燒肉店就俾佢吸引左入去食
見佢假期都幾full booking,我地都等左一陣先有位
2024-04-01 56 瀏覽
本身諗住入愉景灣,食貴少少唔緊要,揀咗呢間餐廳,網上大推韓國人主理韓國菜,點知原來中晒伏。先講服務態度,侍應好似全部新請返嚟,極度唔專業,全部人繁忙,落單都唔肯。完全冇韓國人,想攞個碗飲湯,但係等咗15分鐘都冇嚟到。食物質素非常差,叫咗盤燒豬腩肉,有豬腩,冇肉,全肥膏,食完好似冇食過嘢咁。叫多咗個牛肉湯,好似味噌湯咁鹹,牛肉係打邊爐肥牛,完全超級難食。要多咗杯嘢飲,盛為$500,中環都唔使咁貴。總括而言,請勿嘗試。

總括而言,請勿嘗試。
  • 沒有
2024-03-26 64 瀏覽
食物全部都好大份好足料,材料好新鮮。店員好友善。前菜3小碟,樣樣都好食,有辣泡菜,不辣有芽菜。我地叫牛肉烏冬,個湯底清甜,烏冬爽滑。好多肥牛海鮮餅,香口唔油,啖啖海鮮餡,大小朋友都讚主角:韓燒牛肋條 牛質好鮮,醃料不會太重口味,個爐幾平均烤好耐也不會overcooked,追加五花腩,呢個正正常常,不過不失。包生菜食一d同唔油膩,再加左蒜頭同椒片好正好正宗!另外芝士粟米同蒸餃都唔錯,叫俾小朋友食。掛住食忘了影相。
食物全部都好大份好足料,材料好新鮮。
店員好友善。前菜3小碟,樣樣都好食,有辣泡菜,不辣有芽菜。
我地叫牛肉烏冬,個湯底清甜,烏冬爽滑。好多肥牛
牛肉烏冬

海鮮餅,香口唔油,啖啖海鮮餡,大小朋友都讚
海鮮餅

牛肋條肉及五花腩

包生菜食一d同唔油膩,再加左蒜頭同椒片好正好正宗!

另外芝士粟米同蒸餃都唔錯,叫俾小朋友食。掛住食忘了影相。
2024-03-26
牛肉烏冬
海鮮餅
牛肋條肉及五花腩
  • 燒牛肋條
2024-01-10 195 瀏覽
食物質數好高 。以後唔洗去尖嘴韓國街 。黎呢度就得呢個牛煎岩岩好 。肥瘦平衡得好好 。肉味亦到位呢個韓國炒豬腩肉 。個汁好好餸飯 。肉量都非常充足 。 如果要講唔好既話 。唯一就係如果個豆腐可改做板豆腐會更好 。呢個豆腐質地太水 。 店家如果見到可以考慮一下 。不過呢個只係個人意見 。除左食物質數好 。員工都好nice好helpful. 環境又唔錯 。我諗呢間可能會係我會再去愉景灣既原因 。 見到啲相又開始肚餓 。哈哈 。推介推介推介推介
食物質數好高 。以後唔洗去尖嘴韓國街 。黎呢度就得
呢個牛煎岩岩好 。肥瘦平衡得好好 。肉味亦到位

2023-12-26 167 瀏覽
開業半年,睇黎一直進步有誠意🙌🏻服務好好,fully booked都好細心唔洗request 都係噤refill 前菜小食,男老細好好客,係噤同我地飲番杯😂野食入味,份量對得住價錢,環境舒服,如果入黎玩,實會再黎食豬手軟硬適中,配無限新鮮生菜同好味醬料再加番個大大樽米酒,坐室外好chill!Staycation 過黎都好方便,不過我諗要book 位萬無一失d~!牛肉湯入味,好濃啊😍配番大碗白飯,爽期待下次再試鐵板燒!
開業半年,睇黎一直進步有誠意🙌🏻

野食入味,份量對得住價錢,環境舒服,如果入黎玩,實會再黎食

豬手軟硬適中,配無限新鮮生菜同好味醬料

再加番個大大樽米酒,坐室外好chill!

牛肉湯入味,好濃啊😍配番大碗白飯,爽

期待下次再試鐵板燒!

2023-12-26
聖誕節
#開餐好去處 🎈愉景灣簡約精緻地道韓國菜 JOO Korean Grill & Bar🎈早前我哋一家喺愉景灣過萬聖節🎃其中最重要嘅環節!一定係開餐啦😝我哋去咗我哋至愛嘅韓國菜🇰🇷 JOO Korean Grill & Bar🌟餐廳設計以白木灰主色調混搭工業風🥰門面簡約舒適👍🏻同愉景灣遠離繁囂嘅感覺不謀而合🙌🏻我哋坐低之後,店員就即刻送上前菜😝全部都係自家醃製🌟非常有韓國地道風味🇰🇷有泡菜、蘿蔔絲、中華沙律😝油甘魚沙律🥗食燒肉一定要食返少少沙律醒吓個胃😆油甘魚非常肥美👍🏻鮮甜厚肉!沙律菜新鮮爽脆🥬配搭埋秘製醬汁!酸酸甜甜非常開胃😍香蔥海鮮煎餅🍕一上到枱已經非常驚喜🙌🏻滿滿嘅海鮮🦐🐙勁足料!最重要係熱辣辣🔥外層金黃酥脆🌟做到外脆內軟!非常滋味🤤燒豬五花肉🐖已預先切好同埋烤至半熟🔥油脂做到五五比例啱啱好👍🏻肉質鮮嫩彈牙!用生菜蒜片包住嚟食🤤非常惹味😍重點推介👍🏻必食烤牛肋骨🌟坊間嘅同佢呢度絕對冇得俾!佢哋嘅牛肋骨係連骨起肉原條上枱!燒起嚟非常方便😍而且預先醃過!就算唔點醬汁都已經好好味!最重要係肉質非常嫩滑!真係入口即化😝而家諗起都流晒口水😋當然唔少得小兄妹最鍾意食嘅韓式甜品雪糕沙冰啦🍨材料

自家醃製韓國前菜

香蔥海鮮煎餅🍕

雪糕沙冰🍨

當然唔少得小兄妹最鍾意食嘅韓式甜品雪糕沙冰啦🍨材料非常豐富😍成座山嘅刨冰上面仲堆滿黃豆粉、杏仁片、蕨餅、紅豆🫘多重口感😋最重要係沙冰超級棉密!入口即溶😝
南瓜雪糕🎃

南瓜雪糕🎃適逢萬聖節,見到呢度有個南瓜雪糕,梗係試吓啦🍨雪糕偏厚身👍🏻唔會放一陣就變水😝香濃南瓜味🎃入口順滑,真係一試難忘😍

除咗環境舒適😎食物高質之外😋服務態度真係我見過最有韓國地道嘅感覺👍🏻店員親切有禮,笑面迎人😍我哋坐低左揀右揀諗唔到👉🏻👈🏻 之後就會主動介紹菜式😆見到我哋有三個小朋友亦即刻換小朋友餐具俾三兄妹💟服務真的非常貼心🥰下次再黎愉景灣一定會品嚐埋其他菜式😋
2023-10-29
自家醃製韓國前菜
香蔥海鮮煎餅🍕
雪糕沙冰🍨
南瓜雪糕🎃
  • 烤牛肋骨
这家店开了有一段时间了装修的时候就有关注~今天带着神兽们前来觅食🥳周末,除了邻居们,还有不少的游客,生意很不错。.🍃环境方面:室内室外都有座位这个天气坐室外超舒服的呀~室外面对钟楼,还能吹着海风,一秒穿越到欧洲。.💁服务方面:‼️冲着服务,神兽们说还要来这家…这➕1⃣️的服务费,很是值得。🫶服务员看我带着老三,立马拿了BB椅和餐具🍴。🫶绿色的那个海带超好吃,服务员热情的帮我续了好几次~眼明手快。🫶周末虽然挺忙碌的,服务员还会逗BB玩,很sweet~后来他把碗打碎了,服务员立马过来清理🧹,还提醒小朋友要小心不要受伤,因为他们逗穿着洞洞鞋~🫶临走还拿了棒棒糖🍭给我的三头神兽吃。.🍖出品方面:🐷 烤猪五花 💰2982-3忍的量,分量很足端上来之前,这个五花肉就已经稍微炙烤、入味过了。五花肉的厚度适中,搭配酱料和生菜,清爽不油腻。🍢 韩式炒年糕 💰88女儿竟然强烈要求要辣的🥵其实,还能选不辣的年糕很入味,分量也ok,好吃😋.总体ok,这次老大吃饱了来的,点的不多~这次再去尝试一下其他出品
这家店开了有一段时间了
装修的时候就有关注~
今天带着神兽们前来觅食🥳
周末,除了邻居们,还有不少的游客,生意很不错。

🍃环境方面:
室内室外都有座位
这个天气坐室外超舒服的呀~
室外面对钟楼,还能吹着海风,一秒穿越到欧洲。
💁服务方面:
🫶服务员看我带着老三,立马拿了BB椅和餐具🍴。

🫶临走还拿了棒棒糖🍭给我的三头神兽吃。
🍖出品方面:
🐷 烤猪五花 💰298
2-3忍的量,分量很足
端上来之前,这个五花肉就已经稍微炙烤、入味过了。
五花肉的厚度适中,搭配酱料和生菜,清爽不油腻。

🍢 韩式炒年糕 💰88
女儿竟然强烈要求要辣的🥵
其实,还能选不辣的
年糕很入味,分量也ok,好吃😋

总体ok,这次老大吃饱了来的,点的不多~
这次再去尝试一下其他出品[OK]
烤五花肉