2020-05-04 2789 瀏覽
又一個放工的夜,住香港仔的朋友約我晚飯,但又想避開人潮,所以去了Lis Café。他說他之前去過,中環過去不遠且環境不錯。當晚我們到達,人真的不多,以往的自助餐現已變了set dinner,這樣更好。   我們點了二人餐,前菜、沙律、餐湯、主菜、甜品都包括,正在做7折優惠,所以每人加埋一,$300有找,比去西餐廳更抵食!!   刺身拼盤有三文魚,吞拿魚、牡丹蝦,份量不多但鮮味。沙律選了慢煮雞胸菠蘿沙律和鮮蝦柚子沙律。我偏愛菠蘿沙律,因為入口酸酸咪咪,好開胃。      湯則選了花膠瑤柱螺頭燉菜和海鮮龍蝦湯。中湯好足料,大大塊花膠,飲落清甜。而龍蝦湯則龍蝦味道濃郁!    主菜選擇都不少、鮑魚、雞、牛、斑、蝦,最後還是選了西冷和羊扒!意想不到的是份量很巨型,牛扒是大大塊的,大過塊面,而且網燒紋理亦好突出。羊架如是,3大件,件件厚肉。燒烤程度拿捏得十分不錯。    蘸上薄荷醬,那微微羊羶,完全是我的胃口。肉質嫩而不乾,好食!兩個主菜都配薯條和伴菜,所以上枱顏色豐富也有堆頭。     最後的甜品是梳乎厘,有幾款味可以揀,雲呢嗱、薑汁、朱古力,但最後揀左香橙甜酒,

最後的甜品是梳乎厘,有幾款味可以揀,雲呢嗱、薑汁、朱古力,但最後揀左香橙甜酒,因為出面比較少食到。

意外地梳乎厘成個足球咁大,十分輕盈有彈性,挖開入面有好濃的甜酒香,重點係完全新鮮即焗,香噴噴。加埋一旁奶白的忌廉,甜品控的最愛。但因為太大個,
我地兩個人都食唔晒。

最後飲埋杯熱檸水,去下甜味,感覺十分舒服。簡單的晚飯突然變得咁豐富,呢個set dinner都算抵食。

2020-04-14
2020-05-02 1039 瀏覽
位置位於如心南灣海景酒店P3層,開車前我以為真的在南灣,原來在黃竹坑😢,附近工商區,兩旁全是工商廈, 工廠區活化轉型下,首間鄰近海洋公園的酒店內,正門車場入口實用,但就唔算話豪華嗰種,不過四星級將就下。可能疫情關係,入座人數一半都沒有,不過可惜就是,招呼的服務員亦相對,全場只大約兩至三位見到,可能平時酒店通常會請很多炒散員工,現在就唯有自己full time員工頂上。所以罕有酒店食肆在枱面上,放了大量刀叉等你自己換,都唔使叫人,茶記咁😉可能人手唔係好夠關係, 我們要主動叫, 先有人幫忙落單。落完單很快就上麵包一個凍嘅另外一個微熱,但牛油未搽上去已經凍埋(一款牛油,一款margarine )海鮮盤-除了翡翠螺味淡但肉爽,雪蟹少了一隻腳但鮮味,蜆不值一提,熟凍蝦挺新鮮。當快食完海鮮盤的時候,服務員便送上兩款沙律。慢煮德國雞胸菠蘿沙律-呢個slow cook 雞胸好嫩滑, 菠蘿亦很甜多汁。鮮蝦柚子沙律-值得一提羽衣甘藍本來帶點甘苦味,但配上多汁的西柚做沙律不錯。花膠瑤柱螺頭燉菜湯- 清甜鮮美,瑤柱碎螺頭得薄片,但花膠勁多要贊,不過級數普通。(我兩個都有試過,覺得呢個中湯好好多。)海鮮龍蝦湯-

可能人手唔係好夠關係, 我們要主動叫, 先有人幫忙落單。

當快食完海鮮盤的時候,服務員便送上兩款沙律。

海鮮龍蝦湯- 冇龍蝦肉我明, 龍蝦味都冇, 可能加得太多Herbs, 有啲似Rosemary定係羅勒葉, 反正試咗幾啖試唔出, 唔可以講腥,就係唔好飲。 黑色嗰個係迷你青口仔個殼

Main course
8oz燒美國西冷配黑松露- 叫咗medium, 嚟咗medium well, 個黑松露汁淨係好似燒汁加黑椒咁嘅味,肉味都夠肉汁欠奉,中價級數。
燒澳洲羊架- 叫咗medium well,呢個熟多咗小小,並非一般小羊架,非常大件還有三件。
期間我們又要mustard又要 mint jelly都好快送上。

Dessert
蘋果金寶, 柚子脆蛋散, 雲呢拿雪糕
朋友說未食過冰凍的Apple Crumble
🤣 我話可能佢驚我們個雪糕溶
(因為main course未食完就到了)
但柚子脆蛋散,超級好味👍蛋散本來好易會好油,但呢個炸得鬆化鬆脆,加上柚子汁酸酸甜甜,食落完全沒有感覺油膩及漏的感覺,而且甜度適中,有點兒覺得不夠喉! 如果一餐dinner有咁多道菜,食到咁飽,最後呢度甜品其中一樣,都仲有呢個感覺,證明真係唔錯。如果唔係比雪凍咗嘅apple crumble拖低分, 應該甜品係全晚最高分。
Last, 飲埋杯飲品,埋單。
十分滿分
Total:75分
2020-05-01
  • 甜品
2020-04-20 1086 瀏覽
因為疫情關係,很多酒店的所謂自助餐已經同以前不一樣了!沒有了自己出去拿食物的樂趣,取而代之的系好似點心紙那樣,給食客 tick 要食的野,然後服務員拿給你。這家酒店餐廳的 Brunch 我在一年前食過,埋單兩百多元,很不錯,是消磨時間的好去處。可惜,今次去返依度食 Brunch ,完全變了樣。一走進餐廳,感覺就系去左一間已經關鋪的地方。入面空空如也,感覺真的超級奇怪。一座下,服務員遞來一張點餐紙,可以點的食物普通到無法形容。你們自己睇個張餐紙就明白我說什麼。雖然埋單都係$233,但我建議大家真係唔係去食,寧願去一間泰國餐廳,散叫泰國野來食仲好。我很少會為餐廳寫負評,但這次真的想給其他食客知道真相。
我很少會為餐廳寫負評,但這次真的想給其他食客知道真相。
2020-04-19
2020-04-17 885 瀏覽
去了黃竹坑如心酒店Lis cafe, 一般會有buffet提供,但疫情關係,酒店都做到好細心地暫時取消了 buffet, 現做緊有海鮮大匯演2人晚市套餐,都幾抵食!頭盤要咗豪華海鮮拼盤,包括有加拿大雪花蟹腳,翡翠螺,蜆,熟蝦! 賣相幾豐富 蟹腳新鮮又大隻! 蟹腳嘅肉充滿住海水嘅味道,都幾鮮甜! 翡翠螺肉質爽彈, 熟蝦都非常鮮味!柚子蝦沙律, 櫻花蝦做topping, 更增加咸鮮香嘅感覺! 柚子嘅清甜配上蝦,美味既沙津!龍蝦湯賣相非常豐富有帶子,蝦,青口,魚柳!比一般龍蝦湯更為足料!湯頭非常濃郁入味, 味道香濃。主菜西冷牛扒, 七成熟! 知道完全係我嘅心意,肉質夠哂嫩!牛味亦幾重。香煎羊架,3大塊!一啖入口後! 估唔到咁好食!非常香又夠滑, 羊騷味唔會太濃,係我食過3甲既羊架!堅係值得一讚。甜品朱古力梳乎厘焗到好香,柔軟熟!唔會死甜!正呀。

甜品朱古力梳乎厘焗到好香,柔軟熟!唔會死甜!正呀。
2020-04-15 3586 瀏覽
今日係黃竹坑見完客,同事提議喺一齊附近晚餐,揀咗去如心酒店lis cafe,佢哋見到啱啱推出左個二人餐平均$300一位左右,之前喺度食過自助餐都唔錯,一於上去試吓啦!這裏的二人餐包括海鮮或刺身拼盤、沙律、餐湯、主菜和甜品。我們點了海鮮拼盤,份量大得驚人,二人份量竟然用上兩隻松葉蟹, 松葉蟹肉實重海水味,海蝦和海螺亦非常爽口👍柚子大蝦沙律,泰式風味十足,非常開胃!餐湯亦絕不馬虎,中式燉湯用料十足,用上花膠、乾瑤柱、瘦肉、金華火腿、菜乾等,非常夠味,龍蝦湯亦用料豐富,每啖湯都有龍蝦肉,加上鱸魚大蝦青口和帆立貝,鮮味十足!主菜燒春雞,雞肉嫩滑,雞皮烤得十分香脆!香煎大虎蝦,手臂般長的大虎蝦,蝦肉爽實,再配上特製香草牛油和薯泥,非常滿足!甜品點了疏乎厘,即叫即整,份量十足的疏乎厘,有少許橙和冧酒味,加上鮮忌廉和蔬果,酒店級水準!人均消費$300左右,能吃到酒店級水準的西餐,而且每樣食品的份量都大得驚人,實在非常難得!

這裏的二人餐包括海鮮或刺身拼盤、沙律、餐湯、主菜和甜品

柚子大蝦沙律,泰式風味十足,非常開胃!

主菜燒春雞,雞肉嫩滑,雞皮烤得十分香脆!

2020-04-12 1879 瀏覽
如心集團旗下有好多酒店,因為工作關係,今日嚟到黃竹坑,呢度附近有一間如心海灣酒店,就決定試一試佢嘅自助餐先。因為係肺炎嘅關係,所以餐廳有自助取餐嘅形式改咗做自助點單,即係自己好似食放題咁,劃紙侍應遞菜。其實呢一個安排都好,感覺比較衛生又安全啲。食自助餐一定唔少得叫佢嘅冷盤,通常冷盤呢個位就睇吓自助餐夠唔夠值回票價啦,呢度嘅冷盤選擇都算係咁。有長腳蟹,凍蝦、藍青口同埋峴,呢一個海鮮拼盤擺得整齊精緻,望到都覺得新鮮。長腳蟹係令人最深刻,啲肉夠晒鮮甜嫩滑,而且食落去夠晒凍,好新鮮。而藍青口同埋蜆都好甜!!除咗海鮮類呢度都有刺身有三文魚、吞拿魚。而我今次就只係點左三文魚,三文魚刺身比想像中出色,厚度適中而且食落新鮮肥美,比一般放題自助餐高質,幾驚喜。呢度凍盤仲有各款沙律、火腿煙肉冷盤、各款芝士配餅、蕎麥麵。我點左一份芝士,有齊三款芝士,味道都可以,不過一份份量都好多呢~另外仲有風乾巴馬火腿配哈蜜瓜,賣相精緻,巴馬火腿有鹹香配甜甜嘅哈密瓜好開胃~熟食方面都有好多選擇。單係蠔都三款;有芝士焗蠔、炸蠔、同埋薑蔥炒蠔!!最正係薑蔥炒號,即叫即炒,上碟嘅時候係食到有鑊氣,而且蠔都幾大隻,一啲都唔重腥味。

除咗海鮮類呢度都有刺身

熟食方面都有好多選擇。單係蠔都三款;有芝士焗蠔、炸蠔、同埋薑蔥炒蠔!!最正係薑蔥炒號,即叫即炒,上碟嘅時候係食到有鑊氣,而且蠔都幾大隻,一啲都唔重腥味。芝士焗蠔都唔錯!除咗號,仲有蒜香炒大蝦,外皮炸得脆脆!

肉類方面,有炸蜜糖雞翼、牛扒、豬扒、羊扒、龍脷柳... 真係應有盡有。而且雖然係自助點單,但係酒店比嘅份量一啲都唔吝嗇!

最後一個幾吸引嘅就係潮式蠔餅,我想講呢個蠔餅真係好出色!因為基本上你係食到好大隻蠔,仲要係每一啖都有!

最後呢度都有唔少少嘅甜品糕點選擇,雪糕方面就係Häagen-Dazs任食!

雖然受到肺炎影響,餐廳人流唔多,但係食物嘅質素比想像中好!
2020-03-24 701 瀏覽
今日屋企唔想煮飯,去咗附近呢間酒店食自助餐。本身都冇太大期望,始終唔係五星級酒店,價錢亦都唔算太貴,估唔到食物質素都幾好,服務態度更加好。講下熱食,有燒羊柳、牛仔骨,西冷牛扒等等,仲要有芝士焗蠔, 清炒時蔬、長洲大魚蛋等等。燒羊柳幾好食 ,醃得入味,少少羊蘇味,encore左兩碟!芝士焗蠔超正,一個人食左半打,有沙律醬同芝士一齊焗。仲有老火湯,好熱咁出爐,好多料係入面,真材實料雞湯冇咩味精! 海鮮冷盤有青口、 長腳蟹、蜆、 蝦。 蜆都好鮮甜無咩沙,長腳蟹好大隻,拆到好多蟹肉, 好新鮮 好實既肉,食左好多回哂本,真係全晚重點推介,蟹肉入面有少少海水咸味,勁正! Ham拼盤都好食,配埋新鮮哈蜜瓜好襯。飲品有橙汁蘋果汁,甜品有哈根大師,都對得起個價錢。仲送左兩條蒸魚, 魚肉好滑好鮮味,長輩勁鍾意。用料都幾新鮮, 唔多人黎食,環境好大,同其他食客都有好多位隔開, 所以都食得安心!
2020-03-21 1804 瀏覽
今晚同朋友慶祝生日 想食自助餐但又驚多人唔安全🤦‍♀️ 搵到如心既buffet轉左all you can eat既形式 又有減價 好似幾好喎😯座位都好寬闊我哋仲好好彩 有得坐入VIP房☺️☺️ 獨立空間比較靜 又唔使出去同人迫😝當晚用紙仔填完就可以交俾職員食物好快就送上 職員服務態度非常好👍海鮮味嘅擺盤都好豐富好靚一啲都唔馬虎😍蜆完全無沙 都幾鮮甜 一定要食阿拉斯加蟹腳 清甜美味並且肉嫩 蟹腳內既蟹肉都好豐滿 啖啖肉完全唔需要點任何醬料😋😋 蟹肉仲係一絲絲嘅 可見好新鮮刺身方面雖然比平時嘅選擇少但主打三文魚吞拿魚都有 三文魚仲好肥美 encore左好多次😝食完啲冷盤 飲番個熱湯暖暖胃先😛中湯:花生眉豆煲雞腳西湯:海鮮忌廉湯兩款湯都好好飲喎尤其係中湯 雖然材料唔名貴但足料煲得好甜又唔油膩😋熱食仲有芝士忌廉汁焗蠔、薑蔥焗蠔、黑椒牛仔骨、香草牛油煎大蝦等等,每款試一試都好飽😂西班牙豬肩肉同烤羊柳都唔錯 烤得幾香😛 羊羶味 較輕 加上肉質嫩滑軟腍 同燒羊架嘅感覺完全唔同😋甜品梗係要食haagen dazs雪糕啦 牛奶布丁都超滑溜 又重奶味 食幾杯都無問題😋😋雖然食物嘅款式少左 但起碼唔使同人迫 可以

海鮮味嘅擺盤都好豐富好靚一啲都唔馬虎😍

三文魚

食完啲冷盤 飲番個熱湯暖暖胃先😛
中湯

中湯:花生眉豆煲雞腳
西湯:海鮮忌廉湯

薑蔥焗蠔
芝士忌廉汁焗蠔

雖然食物嘅款式少左 但起碼唔使同人迫 可以靜靜地食餐飯都唔錯☺️
2020-03-12
三文魚
中湯
  • 阿拉斯加蟹腳
今時今日食自助餐,要食得放心又安心,一定要揀由侍應專人送上,唔使人多聚集,咁會安全好多👍🏻呢間如心南灣酒店嘅Liz Café ,就改為比你坐定定,剔紙仔,之後服務員就會全程為你送上,真係特別爽😬第一Round點左長腳蟹、青口、大蜆等等,好快就送上,會按照人數多少份量,而且擺得好靚,一見到心情特別興奮🥰陸陸續續送上多款刺身,巴馬火腿配生果,好豐富,賣相精美,咁樣食自助餐又真係幾爽喎😬特別係刺身類,新鮮味美,吞拿魚腩、甜蝦都係我至愛,馬上再Order多幾輪先😂熟食種類當然唔少,豬、牛、羊唔少得,特別係長洲特大魚蛋,超大粒,爽口彈牙,必試👍🏻惹味雞翼、炸蠔🦪,仲有燴魚柳,全部都又脆又好味😋魚柳啖啖肉,非常嫩滑👍🏻我特別欣賞凍蝦🦐,冰鎮保持新鮮,漲卜卜,又係爽口彈牙夠鮮味,賣相亦夠晒靚😍每枱送上全條海班,嘩!夠哂驚喜,呢條海斑起碼都值三舊水以上啦,唔知仲以為上咗酒樓添,淨係呢條魚都已經值回票價啦,正👍🏻👍🏻👍🏻多款甜品生果任你挑選,無限量追加,而且呢度仲有優惠,小童及長者只需二百多元,真係平到你唔信,正所謂有佢咁平,冇佢咁正,我個人覺得,就真係食一次賺一次,真心值得推薦大家👍🏻👍🏻👍🏻
2020-03-20 388 瀏覽
今日約埋親戚嚟到黃竹坑呢間酒店食自助餐,地鐵站行過嚟都係大約5分鐘鬆啲。呢排疫症其實都驚驚地食自助餐,始終出去夾野,你唔知啲客人有冇對住食物咳,或者講嘢都會彈到啲口水。打電話問過呢間餐廳,原來佢哋自助餐轉咗做放題形式,都係落單然後就會送上枱,仲慳咗自己啲腳骨力!有房仔,可以要求自我隔離,幾憂靜自己一班人傾住計咁食一坐低張枱已經同送咗一支全新嘅消毒洗手液,幾貼心。飲品方面,有橙汁同埋蘋果汁🍹好岩小朋友。一開頭當然每人叫住一兩舊試吓水準先,好食先再叫多啲。首先我哋叫咗啲芝士焗蠔,有大隻有細隻,焗得幾好食,好香口,個芝士沙律千島醬調得唔錯,啲蠔係連殼既!之後叫咗燒羊柳牛仔骨同埋西冷牛扒燒羊柳值得推介,肉質幾淋,有適中羊既蘇味, 唔會太重!好正另外刺身 亦都試左吞拿魚,三文魚同埋甜蝦,各自叫左30件,都上得好足,仲排得好靚。三文魚薄切,所以叫多d都唔會食唔哂,好新鮮! 甜蝦都係重頭戲一定係海鮮盤,叫左阿拉斯加蟹,海蝦同蜆,檸檬角另外寫,落埋就更鮮味。阿拉斯加蟹肉都好實,一絲絲咁,勁多肉,一人食半隻蟹。如果中意食既朋友食蟹都回到本。連芝士拼盤都叫埋,試左好多款式既野食!甜品bar係出面,有雪糕,
有房仔,可以要求自我隔離,幾憂靜自己一班人傾住計咁食

一坐低張枱已經同送咗一支全新嘅消毒洗手液,幾貼心。

飲品方面,有橙汁同埋蘋果汁🍹好岩小朋友。

之後叫咗燒羊柳
牛仔骨同埋西冷牛扒
燒羊柳值得推介,肉質幾淋,有適中羊既蘇味, 唔會太重!好正

連芝士拼盤都叫埋,試左好多款式既野食!
甜品bar係出面,有雪糕,牛奶布甸果d, 都唔錯。

仲有個驚喜,無啦啦上左兩條斑, 以為係人地叫餸食飯送錯比我地,點知原來每2位客送一條斑, 有興趣既飯友都,可以book台時候再問清楚有冇呢個promotion。魚質好滑好似酒樓食果d!蒸得岩岩好唔會過老!

仲有老火湯飲,熱辣辣
除左芝士拼盤,又叫左火腿拼盤

總結黎講今晚都好抵食,又成日做promotion。
2020-03-16 329 瀏覽
環境:👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍😍影相:📸📸📸📸Encore:90%📝落完餐,侍應即時refill 餐紙📝有自助飲品Bar➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖自從流感爆發後大家都減少食自助餐,放題等最大原因,都係驚食物嘅衛生問題而呢間位於香港仔嘅「Lis Cafe」針對問題,亦作出相應嘅措施令客人食得安心又放心👍.一改以往嘅方式,以餐單紙落單精挑細選左超過六十款嘅美食💕雖然比起以往,款式的確係少左但係相地更偏重質素除左Keep住高質,仲係即叫即製添😎以呢種全新方式,我地吾洗周圍行坐定定係到,自然就有美食送上🙆‍♀️.🔸冰鎮阿拉斯加蟹腳,大蝦同蜆平時食Buffet ,蟹腳一係比人搶哂剩低嘅亦吾多新鮮🤦‍♀️而呢到,一上枱就係三大隻蟹腳真係食一轉都值回票價😍每隻蟹腳碩大肥美,肉質鮮嫩爽彈蟹肉雪白細膩冰碎仲鎖住原始嘅鮮甜海味,超正😎大蝦亦吾可以睇少色澤呈鮮橙色,蝦殼薄脆,可見新鮮度頗高入口鮮甜之餘,肉質敦厚又彈牙蜆肉肉厚而無沙,配上乾蔥洋醋,酸甜開胃.🔸香煎西冷牛扒。蜜糖雞翼。香草牛肉煎大蝦呢個西冷真係好高質,肥🐽Encore 左三次😂由於係即叫即做,上枱時仲見到煙架😎牛扒肉味濃郁,嫩滑多汁

環境:👍👍👍👍
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:😍😍😍😍😍
影相:📸📸📸📸
Encore:90%
📝落完餐,侍應即時refill 餐紙
📝有自助飲品Bar

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
自從流感爆發後
大家都減少食自助餐放題
最大原因,都係驚食物嘅衛生問題
而呢間位於香港仔嘅「Lis Cafe」
針對問題,亦作出相應嘅措施
令客人食得安心又放心👍

一改以往嘅方式,以餐單紙落單
精挑細選左超過六十款嘅美食💕
雖然比起以往,款式的確係少左
但係相地更偏重質素
除左Keep住高質,仲係即叫即製添😎
以呢種全新方式,我地吾洗周圍行
坐定定係到,自然就有美食送上🙆‍♀️

🔸冰鎮阿拉斯加蟹腳,大蝦同蜆
平時食Buffet ,蟹腳一係比人搶哂
剩低嘅亦吾多新鮮🤦‍♀️
而呢到,一上枱就係三大隻蟹腳
真係食一轉都值回票價😍
每隻蟹腳碩大肥美,肉質鮮嫩
爽彈蟹肉雪白細膩
冰碎仲鎖住原始嘅鮮甜海味,超正😎
大蝦亦吾可以睇少
色澤呈鮮橙色,蝦殼薄脆,可見新鮮度頗高
入口鮮甜之餘,肉質敦厚又彈牙
蜆肉肉厚而無沙,配上乾蔥洋醋,酸甜開胃

🔸香煎西冷牛扒。蜜糖雞翼。香草牛肉煎大蝦
呢個西冷真係好高質,肥🐽Encore 左三次😂
由於係即叫即做,上枱時仲見到煙架😎
牛扒肉味濃郁,嫩滑多汁,肉汁豐盈又鮮香~
雞皮極之薄脆,熱辣辣入口,外脆內嫩
大蝦色澤呈粉橙色,外殼脆身
入口啖啖肉,肉厚又彈牙😋

🔸三文魚。甜蝦
三文魚紅白紋清晰
口感軟綿清甜,魚鮮味突出
甜蝦以蝦身甜香味作首
咬落粘粘嘅口感,一流👍

🔸水果。甜品
件件Cake都係一口size
吾會感到膩感之餘,仲可以食多幾件冇負擔添
2020-03-13
2020-03-15 233 瀏覽
位於如心南灣酒店3樓嘅Lis Cafe,喺黃竹坑站附近,揸車黎仲抵,食滿$500就有4個鐘Free Parking,兩個人黎食已經夠數!門口有消毒機,消毒後才進場,倍感安心!只疫情的關係,自助餐改成剔紙仔,衛生做好,食客健康第一,抵讚!飲品區保留了自助,但全部上晒蓋,而且地方Keep得好乾淨!必點的阿拉斯加蟹腳,枱面早已為客人準備好較剪和濕紙巾,明顯是Lis Cafe的主打!蟹腳極鮮味,食極都唔厭,兩個人食咗四隻蟹!Ham & Melon,呢度有兩種火腿同埋兩種蜜瓜,點配都一樣咁開胃!食完Ham又點會少得Cheese?雜錦芝士拼盆仲會跟埋Crackers,夠晒享受!刺身嘅質素都唔錯,尤其係三文魚,又肥又滑,極得一再Encore!熱盤有齊豬牛羊,蠔仲有兩款Style揀,焗又得,炸又得,當然要試齊晒啦!當中羊肉唔羶有驚喜,仲好軟腍入味!食自助餐當然唔少得瘋狂嗌甜品!雪糕係名廠Haagen-Dazs,食多幾杯好易返本!

門口有消毒機,消毒後才進場,倍感安心!

飲品區保留了自助,但全部上晒蓋,而且地方Keep得好乾淨!

2020-03-15 208 瀏覽
今日去開香港仔探個朋友,順便同佢慶祝生日,佢就揀左係黃竹坑如心南灣酒店既LIS Café Buffet。不過因為逆症關係,都改為劃紙仔落單,唔洗提心吊膽咁出去拎野食,又要擔心其他人會唔會唔小心噴左口水落去,即使改左形式,感覺上選擇都無比平時buffet既選擇少。食buffet 一開始點左海鮮同刺身先啦,海鮮有長腳蟹、蝦、蜆同青口。依到大大隻既長腳蟹真係不得了,新鮮蟹腳啖啖肉,蟹腳好厚肉帶重海水味,蟹水又唔會流失,肉質又夠晒鮮甜,蟹身本身既鮮味再加上每一口都係蟹肉,我地都忍唔住encore呀! 刺身方面,首選係三文魚,夠晒肥美厚肉,仲要砌到靚一靚成朵花咁,平時係其他地方食buffet 師傅都唔會咁用心,good!依到parma ham配蜜瓜擺盤都好靚,D ham 肉質柔軟,D Ham既鹹香同哈密瓜既甜味中和到,仲有個磨菇湯夠晒creamy同rich,口感順滑又重菇味。仲有好多唔同中式西式既冷熱盤,好小可係酒店食buffet會食到煎蠔仔餅,蠔餅粉漿唔算落得太多,夠晒脆口又唔會食到成口粉。而烤羊柳都使得唔錯,食落質感唔會韌,羶味都唔會太重,仲有外層既皮都烤得好香脆。甜品方面,個人最鍾意用料十

甜品方面,個人最鍾意用料十足既Apple crumble,咬落啖啖果肉,個餅底同上面D脆脆好食又香口,仲有芝麻糊都夠晒香口,好用芝麻味,好食又健康​。

2020-03-14 1100 瀏覽
最近的疫情,好多人都不想跨區。我自己本身就是南區居民,第一次來到如心食自助餐,不用出銅鑼灣都一樣食到美食。食盡南區鮮味美食。當然疫情之下,出入酒店都必須量體溫,令大家都食得安心。而且自助餐都轉一轉形式,變成用紙下單。這樣,更加衛生,食得放心。而且每桌之間有距離,就不會坐到太近,不用擔心。其實轉一轉形式,款式一樣齊全,海鮮!熱食!甜品!刺身一樣應有盡有。首先,一定要大力大力推介冰鎮海鮮。1)     大蝦,大隻,鮮味,而且肉爽。沒有調味直接食出海鮮鮮味。2)     阿拉斯加蟹腳,蟹腳好大好大隻,可以食到啖啖肉,而且一咬開,蟹味好濃,一邊拿著蟹腳,一邊食,十分享受。3)     蜆,肉實淨,沒有沙,最簡單就最食到海鮮原味道。 刺身方面,有甜蝦、吞拿魚、三文魚等等。全部色澤鮮明,質素上乘。熱食方面,款式很多。單是蠔已經好多選擇。芝士忌廉焗美國蠔 美國蠔大大隻,本是與芝士就是絕配。加上即叫即焗,等了一陣,新鮮焗蠔就送到。第二款是薑蔥蠔西式後。另一款食法。薑蔥爆炒之後,蠔又是另一個味道,中式煮法的小炒。集色香味都集於一身。蠔仔餅蠔仔餅是炸起的,但輕輕一炸,外面脆,但蠔仍然是軟心,並沒有炸過火,

首先,一定要大力大力推介冰鎮海鮮。
大蝦,大隻,鮮味,而且肉爽。沒有調味直接食出海鮮鮮味。
蜆,肉實淨,沒有沙,最簡單就最食到海鮮原味道。

冰鎮海鮮
刺身方面,有甜蝦、吞拿魚、三文魚等等。
全部色澤鮮明,質素上乘。
熱食方面,款式很多。單是蠔已經好多選擇。
第二款是薑蔥蠔
薑蔥蠔
蠔仔餅
蠔仔餅是炸起的,但輕輕一炸,外面脆,但蠔仍然是軟心,並沒有炸過火,香滑又食到外面的脆。
潮式蠔仔餅
另外數款熱食。
香草牛油煎大蝦
大蝦在香草牛油煎香後又是另一番風味,帶點點咸香香草等等。
黑椒牛仔骨
牛仔骨超級鮮正,先以黑椒帶出香味,再加上牛仔骨本身就薄薄一片。香口得來又不會搶走牛味。
黑椒牛仔骨
湯方面,是日中湯是卓靈芝,在最近抗疫之時,可以飲一個又熱,又沒有油的靚湯就是最正,這個湯沒有油,又補。中湯有驚喜,是平日找不到的湯。
其實還有十多款的甜品,雪糕任你食。每次店員上菜都有禮,而且份量不會比少。
薑蔥蠔
潮式蠔仔餅
2020-03-10 441 瀏覽
經濟唔好公司都叫我地得閒放下假,閒日最好就緊係去下啲閒日會平啲既地方,自助餐就係其中一個。我食完都急不及待同朋友share真係好抵食呀!原價$438,平日六五折,星期五六日同假期都有七折,再加原價加一,我平日去食埋單一人$330都唔使!咁話說朋友就問我疫情下點解咁勇去食buffet,我緊係醒目一早問左啦,呢度為保衛生,疫情期間不設自助,食環球美食用放題形式好嘆呀!好就好在佢幫你擺埋盤好靚,影相打卡一流,但唔好就係份量有機會多過自己想食既,所以大家最好拎少少試下份量先haha另外呢間Lis Cafe位置好多,我地有間private room岩晒傾密計!好,講下食物先。中式老火湯今日係蟲草花雞湯:冇味精 材料足 唔油膩 可按口味自行加鹽 冰鎮海鮮大蝦: 爽口 大隻 鮮甜阿拉斯加蟹腳: 有海水味 厚肉 沙律美國番茄水牛芝士陳年黑醋: 有我最愛既火箭菜墊底,好新鮮好夾,同落左少少岩鹽吊味Palma ham配密瓜: 比較乾身唔油,應是前腿部份,襯起多汁哈密瓜又ok,味道甘香。雜錦芝士拼盤: 芝士我冇咩研究,菜單寫雜錦芝士都冇特別講明。但個人好鐘意有香草鋪面果隻酸酸地既芝士,好開胃!風味小食香脆雞

中式老火湯今日係
蟲草花雞湯:冇味精 材料足 唔油膩 可按口味自行加鹽

大蝦: 爽口 大隻 鮮甜
阿拉斯加蟹腳: 有海水味 厚肉

風味小食
香脆雞柳: 炸得香脆得黎又juicy,鎖住晒啲肉汁係入面。

熱盤
點左羊柳,豬肩肉,西冷牛,想特別講下個羊柳好軟熟,唔羶唔太濃味,岩大眾口味。

甜品
芝士蛋糕: 好鬆化,唔會實的的食到飽飽濟,好香芝士味
蛋散: 用左酸酸地既柚子醬,食完正餐,為甜品既胃開一開
牛奶布甸: 唔太甜,香奶味,震騰騰,好正
中式老火湯
刺身