一家人去左L'hotel 如心南灣海景酒店既LIS Cafe食「泰」滋味假日自助早午餐,食物有好多唔同種類🤗仲好有質素tim!今次主題係泰國🇹🇭食品當然唔少得泰國既地道美食啦😋有 #鮮蝦柚子沙律、#泰式蝦餅、#泰式椰汁雞湯、#泰式燒豬頸肉 等等 個人最愛食 #黃咖喱軟殼蟹 好香口又唔會油膩🤤配埋咖喱汁食好好味 而#椰汁芒果糯米飯 既糯米超軟熟既口感好滋味🥭🍚!石頭爸就最愛飲 #泰式奶茶🍹仲有佢地既 #自家製蛋散 都一定要試啊!好鬆脆配上柚子汁超好味😙 都係必吃之選!同小朋友出街食飯最怕人多會危險或太嘈,但呢度最好既就係會有幾間獨立房間☺️👍可以一家人靜靜地一起享用食物,又有個人空間,真係好貼心同kids friendly既設計🥰訂座時記得講低理想訂房既人數請餐廳安排就得架喇!下次要帶埋妹妹來再encore!!😋

沒想到才相隔一個月多點就再來到這間餐廳吃自助餐。不過上次來是吃午餐的半自助餐~今次來吃晚餐,食物種類當然會比較多囉好像海鮮,午餐的話只有蝦~但晚餐的話會有青口、蟹腳和蜆整體都很新鮮,蜆那些也沒吃到有沙。前菜冷盤那些和午餐時是一樣的,也是有自助沙律吧之類。然後亦有提供芝士,但竟然旁邊還有蜜糖~聽職員說是如果覺得芝士太濃味可以用來緩和這樣的吃法倒是第一次嘗試呢~某些芝士會幾夾,有興趣可以試一下喔日本料理方面,冷麵和小食跟午餐一樣。不過晚餐的話則會有刺身飯、壽司和即切刺身~新鮮度一般。熱食方面普普通通,不算太特別~吃過咖喱倒是不錯。湯品如果飲完一款有可能會轉成其他 ... 所以如果有看到想喝的湯就要早點拿囉如果以熱食來說,其實最吸引是鐵板燒!不論是海蝦、雞翼、牛扒、羊柳也很惹味~羊柳雖然有點羶,但可以接受。其他廚師即場整的熱食還有湯粉類和天婦羅。甜品的話是芝麻糊、甜品櫃類的蛋糕、麵包布丁、柚子蜜蛋散、老婆餅等雪糕則是 Häagen-Dazs~只有朱古力和雲尼拿兩款口味。最後,沒想到竟然是在吃甜品時~送來這牛肉 .... 時間點完全不對 Orz ...
沒想到才相隔一個月多點就再來到這間餐廳吃自助餐
好像海鮮,午餐的話只有蝦~但晚餐的話會有青口、蟹腳和蜆
整體都很新鮮,蜆那些也沒吃到有沙。

前菜冷盤那些和午餐時是一樣的,也是有自助沙律吧之類。
日本料理方面,冷麵和小食跟午餐一樣。
不過晚餐的話則會有刺身飯、壽司和即切刺身~新鮮度一般。
熱食方面普普通通,不算太特別~吃過咖喱倒是不錯。
如果以熱食來說,其實最吸引是鐵板燒!
其他廚師即場整的熱食還有湯粉類和天婦羅。

最後,沒想到竟然是在吃甜品時~送來這牛肉 ....
時間點完全不對 Orz ...
2020-01-17
$366.4 (晚餐)
2020-02-28 165 瀏覽
朋友請食飯,兩個人去了食buffet,而家出去食buffet閒閒地都$6-700落樓,今次我地就揀左間比較抵食的酒店,當然地點亦會遠少少,不過都係MTR隔離,非常方便。去到先知原來疫情關係,變左即叫即煮,酒店有幾張點菜紙,食幾多叫幾多,比較衛生👍🏻👍🏻飲品就有茶、橙汁及蘋果汁,全部就自己去添。三幾百蚊就預左一定係無生蠔,不過長腳蟹都有,蟹腳大件又厚肉,有蟹肉鮮甜味,海蝦大隻爽口。刺身就剩係食左三文魚,壽司就無興趣,三文魚肥美,油脂比例適中,入口甘甜。芝士拼盤有cheddar,parmesan,金不文,芝士各有特色,parmesan就較香,cheddar咸味較重。Parma ham配蜜瓜真係完美組合,如果蜜瓜再甜d更好,ham既鹹味適中。奶油煮椰菜仔好香,椰菜仔煮得好腍。炸蠔同蠔餅都唔錯,不過蠔餅粉漿就略多。芝士焗蠔新鮮熱辣,蠔肉就細細隻。牛仔骨味道調較得幾好,洋蔥加黑椒香味都入左肉裏面。羊柳及牛肉煎至表面焦香,但牛肉略有咬口,反而羊柳肉嫩。牛油炒蝦新鮮度反而不及冷盤。甜品就試了apple crumble,麵包布丁等,前者有肉桂香又唔會過甜,後者就略欠蛋香。整體性價比都高,下次可以再食過
飲品就有茶、橙汁及蘋果汁,全部就自己去添。

奶油煮椰菜仔好香,椰菜仔煮得好腍。

炸蠔同蠔餅都唔錯,不過蠔餅粉漿就略多。

芝士焗蠔新鮮熱辣,蠔肉就細細隻。

牛仔骨味道調較得幾好,洋蔥加黑椒香味都入左肉裏面。

羊柳及牛肉煎至表面焦香,但牛肉略有咬口,反而羊柳肉嫩。

牛油炒蝦新鮮度反而不及冷盤。

整體性價比都高,下次可以再食過。
2020-02-26 171 瀏覽
今晚同屋企兩老去了食自助晚餐,但鑑於肺炎肆虐,很多酒店都改變了模式,就好似這間如心南灣酒店,由自助模式改為下單入紙的任飲任食,款式可以同平時略減少,但大部份的食物都很齊全。海鮮方面有長腳蟹、蝦、蜆等等,長腳蟹叫幾多都比足,蟹肉有海水咸味且鮮甜,最重要係唔會結了冰,其他海鮮都不俗,唯獨蜆肉略欠鮮味。沙律及頭盤都有數款,巴士火腿配蜜瓜當然是首選,蜜瓜的甜味剛好中和火腿的咸味,兩者得以平衡;羅馬生菜及其他蔬菜新鮮爽脆,配黑醋汁開胃清新。中湯是茶樹菇煲豬𦟌,味道略淡,茶樹菇味道較微,反而忌廉湯很濃郁又creamy。刺身就試了三文魚及吞拿魚,三文魚是腩邊部份,肥美甘香。熱盤的款式較多,焗蠔、炸蠔、薑蔥蠔都有,不過焗蠔味道較鮮。烤羊柳竟然有驚喜,羊肉嫩腍又唔會太騷;西冷就似普通煎牛扒,煎得太熟。最後甜品細細件,正好一口一件,芝士蛋糕是我至愛,奶凍又滑又有牛乳香,當然唔少得Häagen-Dazs。

刺身就試了三文魚及吞拿魚,三文魚是腩邊部份,肥美甘香。

熱盤的款式較多,焗蠔、炸蠔、薑蔥蠔都有,不過焗蠔味道較鮮。

2020-02-19 159 瀏覽
慶祝情人節梗係要食自助餐啦,不過受到疫情影響,要避開人多聚集嘅日子,所以就早一日去,今日去嘅係如心南灣海景酒店嘅Li’s Cafe。最近食肆都非常講求衞生,令食客食得放心。喺酒店門口就先有staff幫我哋測體溫。食物方面就唔駛出去拎,係用點菜紙落單,咁就唔怕食物長期暴露於空氣中減低受到病毒污染,又可以盡量減少同其他食客不必要嘅接觸。【冰鎮海鮮】食自助餐不可或缺嘅海鮮。 阿拉斯加蟹腳夠大條鮮味;大蝦大隻爽脆;而藍青口味道都幾濃。【刺身】三文魚有啲唔知係咪腩位,油脂豐富。吞拿魚就幾粉嫩;甜蝦爽甜帶少少膠質,口感不錯。【巴馬火腿、風乾火腿配蜜瓜】超juicy甜美蜜瓜拼咸香火腿。一咸一甜但又幾夾。食完冷盤就到熱盤。【是日西式湯】係蘑菇忌廉湯,入面好多蘑菇蓉,但唔好飲嘅。【芝士菠菜忌廉汁美國蠔】同【薑蔥焗蠔】都係蠔但中西煮法各有特色,芝士菠菜忌廉汁夠Creamy;薑蔥就夠惹味。 【香草牛油煎大蝦】香草牛油夠香味,再加爽口蝦肉。【香煎西冷牛肉】同【西班牙豬肩肉】都肉質軟腍。【蜜糖雞翼】少少甜唔會太膩。【合時生果碟】有火龍果、西瓜、藍莓、士多啤梨、菠蘿⋯ 甜品選擇夠多,不過食得太飽所以試咗部份咋。【

食完冷盤就到熱盤。

【是日西式湯】係蘑菇忌廉湯,入面好多蘑菇蓉,但唔好飲嘅。
【香草牛油煎大蝦】香草牛油夠香味,再加爽口蝦肉。

【香煎西冷牛肉】同【西班牙豬肩肉】都肉質軟腍。

【蜜糖雞翼】少少甜唔會太膩。
【合時生果碟】有火龍果、西瓜、藍莓、士多啤梨、菠蘿⋯
甜品選擇夠多,不過食得太飽所以試咗部份咋。【香蕉蛋糕】香蕉味濃郁;【黑森林蛋糕】朱古力蛋糕加鮮提子粒。【麵包布甸】軟滑又唔會過甜。

【北海道牛奶布甸】就奶味香濃。最後點少得【Häagen-Dazs雪糕杯】朱古力味要勁Encore呀!
任食長腳蟹、刺身、Haagen Dazs雪糕仲有大大個甜品櫃呀餓底們仲唔岀動? Buffet入面最吸睛就緊係大大盤長腳蟹 鮮橙色躺在自助餐盤上緊係第一時間拎番碟番去慢慢嘆啦 長腳蟹除左蟹腳仲有蟹鉗架識食緊係食蟹鉗部分啦蟹肉海水味濃郁肉質爽口而不會過鞋仲要任食!正呀! 海鮮角落仲有青口、硯、大蝦全部冰凍住等你去品嚐啱晒一眾海鮮迷啦 自助餐緊係唔少得sashimi啦一於食哂三文魚、吞拿魚、甜蝦先三文魚肥美而甜蝦新鮮! 最有驚喜就係竟然有長洲大魚蛋!長洲大魚蛋浸在微辣咖哩汁中咬開熱辣辣具嚼勁啱哂俾遊客品嚐香港風味呀! 作為甜品控既我緊係會留肚食甜品啦其實一入門口已經見到好大個甜品櫃! Cakes呀、糕點全部都有齊哂呀Panna cotta奶味相當濃郁口感綿滑入口即化 仲有好特別的黑糖紅豆麻薯質感Q彈而又煙韌!
任食長腳蟹、刺身、Haagen Dazs雪糕
仲有大大個甜品櫃呀
餓底們仲唔岀動?

Buffet入面最吸睛就緊係大大盤長腳蟹
鮮橙色躺在自助餐盤上
緊係第一時間拎番碟番去慢慢嘆啦

長腳蟹除左蟹腳仲有蟹鉗架
識食緊係食蟹鉗部分啦
蟹肉海水味濃郁
肉質爽口而不會過鞋
仲要任食!正呀!

海鮮角落仲有青口、硯、大蝦
全部冰凍住等你去品嚐
啱晒一眾海鮮迷啦

自助餐緊係唔少得sashimi啦
一於食哂三文魚、吞拿魚、甜蝦先
三文魚肥美而甜蝦新鮮!

最有驚喜就係竟然有長洲大魚蛋!
長洲大魚蛋浸在微辣咖哩汁中
咬開熱辣辣具嚼勁
啱哂俾遊客品嚐香港風味呀!

作為甜品控既我緊係會留肚食甜品
其實一入門口已經見到好大個甜品櫃!

Cakes呀、糕點全部都有齊哂呀
Panna cotta奶味相當濃郁
口感綿滑入口即化

仲有好特別的黑糖紅豆麻薯
質感Q彈而又煙韌!

2020-01-15
2020-02-09 99 瀏覽
男朋友生日,上網search睇下邊度啲buffet好食,見到呢間評價都幾高,亦都夠曬方便就腳!就嚟咗黃竹坑如心酒店嗰度食buffet啦。環境都幾舒服!食物擺放得井井有條!員工嘅服務態度都幾好。海鮮選擇都有四款,青口,蜆,蟹腳,凍蝦, 大蝦爽但多汁都好新鮮鮮甜味! 蟹腳嘅蟹肉亦都無線未一啲都唔輸蝕!刺身部分有三文魚甜蝦都係我最愛, 酒店質素嚟講感覺都幾好!其中一個非常好嘅就係蠔豉花菇扣鵝掌! 非常有驚喜"非常濃郁入味,我連續食咗差唔多有十隻。沙律吧部分亦都有好多唔同嘅款式選擇當然有時令嘅羽衣甘藍啦!甜品section亦都有好多唔同選擇有haagen dazs嘅雪糕! 其中最特別就係一個香芋布甸嘅香芋味入口即溶!整體性價比非常高下次唔貴都有好多唔同嘅選擇可以食到!

環境都幾舒服!食物擺放得井井有條!員工嘅服務態度都幾好。

刺身部分有三文魚甜蝦都係我最愛, 酒店質素嚟講感覺都幾好!

沙律吧部分亦都有好多唔同嘅款式選擇當然有時令嘅羽衣甘藍啦!

整體性價比非常高下次唔貴都有好多唔同嘅選擇可以食到!
2020-01-24 190 瀏覽
#獨立房間自助餐 #性價比高最「蠔」海鮮自助晚餐🦀🦐 我地一家經常都會食buffet,因為一次過可以滿足哂我地3個既慾望😋今次我地去左L’hotel 如心南灣海景酒店,呢間餐廳好特別,有幾間獨立房,適合家庭聚會,大班人Gathering,閂埋房門,可以一家人靜靜地食飯,又有私人空間👍🏻今次嘅主題係最「蠔」海鮮自助晚餐,岩哂鐘意海鮮既朋友盡情地「蠔」吃一番! 主廚推介的特色滋味蠔饌,包括特色焗蠔、即製香煎蠔餅、蠔仔粥、薑蔥美國蠔煲及砵酒焗蠔等;凍鎮海鮮有長腳蟹、青口、蝦🦐⋯⋯日式刺身、多國精選熱盤、大粒長洲咖哩魚旦、即煮麵檔、印度美食,最後當然唔少得甜品啦。爸爸最需要吸收蛋白質,蠔、刺身同牛扒係爸爸既最愛,媽媽就當然主攻海鮮🦀,而Ronnie就不停食粟米🌽蒸魚同粉麵檔。媽媽最欣賞係佢嘅自家製蛋散,加埋柚子蜜,唔會太甜又脆卜卜😋😋😋農曆新年期間更有應節菜式如甜酸炒蝦球、南乳炆豬手、清蒸石斑、賀年糖果及年糕源源供應,就算今個新年唔去旅行,都可以去完海洋公園就過黎食豐盛既然新年大餐啦。 #自助餐 #buffet #如心南灣海景酒店 #如心酒店 #黃竹坑
#獨立房間自助餐 #性價比高

凍鎮海鮮有長腳蟹、青口、蝦🦐⋯⋯
日式刺身、多國精選熱盤、
大粒長洲咖哩魚旦、即煮麵檔、印度美食,
最後當然唔少得甜品啦。

2020-01-19
  • 各式刺身
  • 自家製蛋散
昨天是第二次和友人前往,第一次服务还算好一点,食物也算过的去,但昨天的体验实在太糟糕!!!首先,接待区没有服务生接应,我们迷茫的在外面等了很久,后一工作人员帮忙叫接应生出来,被告知没有位置,而实际上也有空位!再三请求下,她告诉我们在酒吧台的小圆桌有位置(为什么不早说?),我们坐下后完全没有餐具和服务,只能自己在吧台取,但最周到的服务是,我们取餐后10分钟就收到账单(此时换了一个人),我们给了信用卡后,3分钟又换了一个人送回卡(请注意!他把我们的卡送去了隔壁桌!excuse me?!)他们收钱速度是我们这次用餐中最高效率的!自助餐食物质量实在不想点评,这么多食物,我一个不挑的人,完全找不到亮点,昨天8折两人花了800多,也不算便宜,但这种水平,不会再去第二次!!!

他们收钱速度是我们这次用餐中最高效率的!

2020-01-08 206 瀏覽
就快到聖誕🎄通常就會好想食個聖誕大餐或者自助餐今次提早去食自助餐,估唔到性價比幾高,食物種類非常多。入到去門口已經有聖誕氣氛☃️ 🎅🏻 睇睇有咩食先🤤.. .▫️凍盤有煙三文魚雜錦凍肉、火腿、沙律bar🥗等;海鮮有凍蝦、蟹腳、青口、蜆等🦀 ... ▫️當然唔少得有刺身、壽司🍣冷麵熟食種類亦都好多:有吉列豬扒、吉列蠔、天婦羅蝦🍤及多款天婦羅、咖喱、菜、粟米魚塊、粉麵、鐵板燒等等,應有盡有,多到數唔晒 ...▫️湯類亦都有中湯及西湯🥣麵包🥖🍞 ..▫️最期待嘅甜品:有好多唔同嘅蛋糕🍰果凍、啫喱、雪糕🍦、雪耳桃膠等😋..自助餐食物種類真係算好多,而且食物質素都唔錯,價錢又唔貴,抵食🙂
就快到聖誕🎄通常就會好想食個聖誕大餐或者自助餐[色]今次提早去食自助餐,估唔到性價比幾高,食物種類非常多。

入到去門口已經有聖誕氣氛☃️ 🎅🏻 睇睇有咩食先🤤
. .

. ▫️當然唔少得有刺身壽司🍣冷麵
熟食種類亦都好多:有吉列豬扒、吉列蠔、天婦羅蝦🍤及多款天婦羅、咖喱、菜、粟米魚塊、粉麵、鐵板燒等等,應有盡有,多到數唔晒[得意] .

▫️湯類亦都有中湯及西湯🥣麵包🥖🍞 .

来吃的午饭。取餐区挺大,但是衬得上这个价位自助餐的菜色很少,馒头啊沙拉啊这种铺的面积倒是很大。看了其他点评特意来找的菜也没找到,没有想吃的菜,感觉认栽心想多吃点三文鱼吧。然后管三文鱼的小姑娘脸色那个臭,就好像大家都欠她100万似的,让她多给点还一副不伺候的样子。不值这个价,游客慎入。
来吃的午饭。

不值这个价,游客慎入。
2019-12-26 231 瀏覽
I spent Christmas at LIS Cafe. Holiday dining is always memorable here & if you get the package that includes a 1 night stay, it would be like a holiday in the South side of HK. Ocean Park is only a walk or 1 MTR stop away! The food here is fresh. The sushi is great. You have to try the Wagyu beef, cooked when ordered but there is always a line for that at the buffet because it’s just great.Service is fantastic & this Christmas they had festive activities for kids - Santa, balloon tying & just e

Service is fantastic & this Christmas they had festive activities for kids - Santa, balloon tying & just everyone was happy all around!
2019-12-25
聖誕節
2019-12-25 3460 瀏覽
自從搬了來黃竹坑後,要整個公司部門一起吃午飯實在困難得多了。因為能選擇的食肆並不太多,之前有去過茶樓~這次預祝聖誕的午飯就選擇了如心南灣海景酒店的半自助餐自選主菜由$198 - $248 ~就可享用自助沙律、湯及甜品,咖啡或茶。不過其實除了沙律外,也有其他的冷盤。芝士和火腿之類的還不錯。海鮮就只有蝦~頗大隻,但新鮮度一般還有一些熱食,不過就是炸物類~像春卷 ... 但一點也不脆,已經稔了 Orz其後有薯條~因為是新鮮現炸再拿出來,所以較為香脆。不過很快就被人夾光光 ...日式冷麵亦算不錯,但就不能選胡麻醬。配冷麵汁的味道會比較正常。其他的熱食有中式包點、豆腐等。主食選的是 - 醬油漬火炙三文魚魚籽親子飯 ($238)上到桌時實在沒辦法接受這樣的飯收這個價錢和是酒店的出品 Orz飯量很多卻不是日本的那種醋飯 ... 三文魚籽亦很少 ... 而且咬下去並沒有爆汁~就是那種很鮮咬下去會"卜"的感覺。幸好醬油漬三文魚倒是能吃到香濃的醬油味道囉 ... 飲品是自助的~有熱咖啡,但沖出來的咖啡味道怪怪的。或者選凍茶會比較安全 ... 熱的甜品有紫米椰奶露 - 稍微有點太甜了 但件裝蛋糕那些是可以的
因為能選擇的食肆並不太多,之前有去過茶樓~
這次預祝聖誕的午飯就選擇了如心南灣海景酒店的半自助餐
不過其實除了沙律外,也有其他的冷盤。
芝士和火腿之類的還不錯。海鮮就只有蝦~頗大隻,但新鮮度一般
其他的熱食有中式包點、豆腐等。
主食選的是 - 醬油漬火炙三文魚魚籽親子飯 ($238)
飯量很多卻不是日本的那種醋飯 ...
幸好醬油漬三文魚倒是能吃到香濃的醬油味道囉 ...
醬油漬火炙三文魚魚籽親子飯

飲品是自助的~有熱咖啡,但沖出來的咖啡味道怪怪的。
或者選凍茶會比較安全 ...

熱的甜品紫米椰奶露 - 稍微有點太甜了
但件裝蛋糕那些是可以的。怕吃膩的可選 - 柚子蘆薈啫喱
帶酸的味道吃起來很開胃!另外抹茶布甸的抹茶味也頗濃的!
最後吃一杯紅豆味的雀巢雪糕 (其實是想吃朱古力味 ... 但太遲去拿就又被其他人拿光了 ...)
2019-12-04
2019-12-14 428 瀏覽
繼續buffet 分享,今次記的是如心南灣海景酒店 的 brunch buffet + 親子曲奇班。 凡於12月14、21及26日惠顧日韓假日自助早午餐,加錢就可參加【聖誕帽牛油曲奇親子廚藝班】,小朋友更可獲聖誕版小廚師圍裙及證書,一家人渡過又食又玩的開心週末~先來看看 LIS Cafe 的日韓假日自助早午餐(收費成人$288/小童或長者$188,OpenRice 有低至8折優惠),內容雖然不似晚市豐盛,但也有兩款海鮮,包括妹妹愛吃的海蝦。長達4小時的假日自助早午餐由上午11:30供應至下午3:30,我這天沒吃早餐就來了,所以特別看重新鮮水果、芝士等;而場內也有穀物、沙律、凍肉、日式冷麵,加上果汁任飲,都幾符合健康 brunch 的要求。打好了底後,想來一點刺身嗎?場內供應玉子、甜蝦、三文魚及鯛魚等四款即點即切刺身,除了最後一款,其他都是妹妹至愛,這天 encore 了超多碟呢!另一邊則有天婦羅,即點即煮的粉麵檔,還有坊間較少見的粥檔,而且兩邊的配料選擇(如咖哩豬皮、滑雞、皮蛋等)都幾吸引的~熱盤從來都是這裡的強項,一味鎮江骨是每次來到必食的美食!同場也有美味炆伊麵、炒四季豆、燒豬腩等

熱盤從來都是這裡的強項,一味鎮江骨是每次來到必食的美食!同場也有美味炆伊麵、炒四季豆、燒豬腩等美食,在這個寒冬忍不住吃完一輪後又再添食~~~
另一邊還有更多的日韓美食如傳統韓式牛肋骨湯、木魚大阪燒、日本關東煮、韓式炒五花肉、香辣韓式炸雞,再加上小孩愛吃的薯條、吉列豬扒、蒸點心及更多湯水等。
最後入口位有繽紛琳琅的甜品櫃,中間又有小孩大愛的糖果吧、曲奇、雪糕櫃,加上適合冬日享用的熱甜品如即焗窩夫、麵包布丁、脆蛋散等,一定吃得飽足。
啊,差點忘了場內還有港式風味奶茶,令甜魔媽媽對這頓 brunch 加了不少分!大家都餓了要開餐,不過首先來張開心合照,畢竟一家四口同擦自助餐的場合,日後必定大減了....

其實甜魔家初步計劃是媽媽及 Matthew 先過去,Chloe 及爸爸則押後再過去,一家人很可能會暫別一年;雖然口頭上說不捨,但總覺得爸爸對於能夠獨霸甜心妹妹一整年,心中是有份竊喜的,大家覺得呢?

吃飽吃暖後,也是時間準備投入【聖誕帽牛油曲奇親子廚藝班】。在班中小朋友除了要搓皮、界出聖誕帽形狀,之後也要為曲奇畫上聖誕帽裝飾,挺考驗小朋友的小手肌的~

導師及酒店職員會在旁協助,所以父母們可以挺輕鬆地欣賞小朋友落力演出,為他們拍照又或是回到特長時段的 buffet 中,慢慢再吃再嘆。

而在等待曲奇出爐的過程中,小朋友也可以再回 buffet 吃點水果及甜品加力!當曲奇焗好並加上裝飾後,就算是大功告成,除了可以享用成品,還可以得到證書一張,恭喜恭喜~
希望兩兄妹都能緊記曲奇製作的過程,於日後無所事事時再來自行實踐!最後,也謝謝酒店的邀請,將來有緣再會吧~
2019-11-30
用餐優惠
試食活動
週末, 是時候放下工作, 好好享受一下. 再忙, 也要吃, 小朋友, 也要玩. 來如心南灣海景酒店的LIS Cafe吃日韓假日自助早午餐, 再參加聖誕帽牛油曲奇親子廚藝班, 一次過兩種享受, 真好.日韓假日自助早午餐: 8分, 先喝杯港式奶茶, 醒醒, 盡快清醒吧, 這裡的奶茶, 是名物, 自是挺有茶味的. 吃brunch, 沒有理由不喝果汁, 橙汁跟蘋果汁, 我的心水還是橙汁吧. 連喝兩杯橙汁, 這樣已經叫我很高興. 小朋友就來杯鮮奶吧, 喜歡的話, 可以添加雜錦果麥, 全麥條, 以及脆脆米等等.沙律, 是我必吃的項目, 有羽衣甘藍, 紅椰菜, 以及菠菜等等, 再加上自助凱撒沙律吧, 實在是健康的選擇. 芝士有三款: 埃文達芝士, 車打芝士, 埃德姆芝士, 再加上凍肉以及日式冷麵, 頭盤部份就此打住.不如吃冰鎮海鮮吧, 來自冰島的大蝦, 爽口鮮甜, 另外還有新鮮海蜆, 吃海鮮, 始終是大家的習慣吧. 刺身加壽司, 也是不能不吃的項目, 看看陣容, 紅鯛魚, 甜蝦, 三文魚, 加上玉子刺身, 我就跳過了三文魚, 而其餘三款也令人滿意的.冷風到, 喝碗淮山杞子煲北芪黨參, 暖暖胃吧, 相
不如吃冰鎮海鮮吧, 來自冰島的大蝦, 爽口鮮甜, 另外還有新鮮海蜆, 吃海鮮, 始終是大家的習慣吧. 刺身壽司, 也是不能不吃的項目, 看看陣容, 紅鯛魚, 甜蝦, 三文魚, 加上玉子刺身, 我就跳過了三文魚, 而其餘三款也令人滿意的.
冷風到, 喝碗淮山杞子煲北芪黨參, 暖暖胃吧, 相比之下, 我就對野菌忌廉湯的興趣一般.
熱盤走精兵制, 天婦羅, 香辣炒年糕, 以及蘿蔔關東煮等等日韓菜式, 還是香辣炒年糕最惹味. 而燒豬腩以及鎮江骨就是中式的推介之選. 小朋友的主食, 不如就在麵檔那邊辦理吧.
吃飽了沒有? 這是吃甜品的時候. 小朋友愛的是夾糖, 我就喜歡熱暖的紫米椰奶露, 以及永恆喜歡的焗麵包布甸. 當然, 柚子蜜脆蛋散以及窩夫也不賴.
餅櫃的選擇包括有雲石芝士餅, 開心果杏仁蛋糕, 荔枝布甸, 香芋布甸, 白明月冰卷, 特色忌廉筒, 蛋白栗子杯, 朱古力布甸, 綠茶意式奶凍, 芒果椰絲慕絲蛋糕, 以及歌劇院蛋糕等等, 來到這裡, 還是揀幾款心頭好為上吧. 我愛的, 當然是雪糕.
在12月7, 14, 21以及26日惠顧日韓假日自助早午餐, 再加指定價錢就能夠參加聖誕帽牛油曲奇親子廚藝班.
幫助小晴晴去製作牛油曲奇, 當然是文迪出手, 我做的, 還是拍下照片, 將她們倆的這一刻紀錄下來. 弄好聖誕帽的餅皮, 焗過之後, 最後就加紅色及白色的糖霜, 造型挺神似呢.
一次過吃日韓假日自助早午餐, 再參加聖誕帽牛油曲奇親子廚藝班, 如心南灣海景酒店LIS Cafe這個週末節目, 很豐富.