2020-05-02 1039 瀏覽
位置位於如心南灣海景酒店P3層,開車前我以為真的在南灣,原來在黃竹坑😢,附近工商區,兩旁全是工商廈, 工廠區活化轉型下,首間鄰近海洋公園的酒店內,正門車場入口實用,但就唔算話豪華嗰種,不過四星級將就下。可能疫情關係,入座人數一半都沒有,不過可惜就是,招呼的服務員亦相對,全場只大約兩至三位見到,可能平時酒店通常會請很多炒散員工,現在就唯有自己full time員工頂上。所以罕有酒店食肆在枱面上,放了大量刀叉等你自己換,都唔使叫人,茶記咁😉可能人手唔係好夠關係, 我們要主動叫, 先有人幫忙落單。落完單很快就上麵包一個凍嘅另外一個微熱,但牛油未搽上去已經凍埋(一款牛油,一款margarine )海鮮盤-除了翡翠螺味淡但肉爽,雪蟹少了一隻腳但鮮味,蜆不值一提,熟凍蝦挺新鮮。當快食完海鮮盤的時候,服務員便送上兩款沙律。慢煮德國雞胸菠蘿沙律-呢個slow cook 雞胸好嫩滑, 菠蘿亦很甜多汁。鮮蝦柚子沙律-值得一提羽衣甘藍本來帶點甘苦味,但配上多汁的西柚做沙律不錯。花膠瑤柱螺頭燉菜湯- 清甜鮮美,瑤柱碎螺頭得薄片,但花膠勁多要贊,不過級數普通。(我兩個都有試過,覺得呢個中湯好好多。)海鮮龍蝦湯-

可能人手唔係好夠關係, 我們要主動叫, 先有人幫忙落單。

當快食完海鮮盤的時候,服務員便送上兩款沙律。

海鮮龍蝦湯- 冇龍蝦肉我明, 龍蝦味都冇, 可能加得太多Herbs, 有啲似Rosemary定係羅勒葉, 反正試咗幾啖試唔出, 唔可以講腥,就係唔好飲。 黑色嗰個係迷你青口仔個殼

Main course
8oz燒美國西冷配黑松露- 叫咗medium, 嚟咗medium well, 個黑松露汁淨係好似燒汁加黑椒咁嘅味,肉味都夠肉汁欠奉,中價級數。
燒澳洲羊架- 叫咗medium well,呢個熟多咗小小,並非一般小羊架,非常大件還有三件。
期間我們又要mustard又要 mint jelly都好快送上。

Dessert
蘋果金寶, 柚子脆蛋散, 雲呢拿雪糕
朋友說未食過冰凍的Apple Crumble
🤣 我話可能佢驚我們個雪糕溶
(因為main course未食完就到了)
但柚子脆蛋散,超級好味👍蛋散本來好易會好油,但呢個炸得鬆化鬆脆,加上柚子汁酸酸甜甜,食落完全沒有感覺油膩及漏的感覺,而且甜度適中,有點兒覺得不夠喉! 如果一餐dinner有咁多道菜,食到咁飽,最後呢度甜品其中一樣,都仲有呢個感覺,證明真係唔錯。如果唔係比雪凍咗嘅apple crumble拖低分, 應該甜品係全晚最高分。
Last, 飲埋杯飲品,埋單。
十分滿分
形 8