2024-01-22 13 瀏覽
Grill嚟咗銅鑼灣已經一段時間,之前喺中環食過已經好鍾意,因為佢哋真係好方便,路過整返幾串就最啱!之前食過中環勁方便,成日都食😀雞肉香滑嫩,我最鍾意食😍😊正。白鱔 皮少少脆,肉質彈牙,價錢合理性價比高。牛仔骨都幾大件好香牛味。正餐推介泰式去骨海南雞飯,啖啖肉份量都幾多😋價錢好合理,香滑雞肉帶雞皮有少少脂肪,有酸酸辣辣醬汁,好好味。柚子海鮮沙律,蝦幾爽口,份量好多可以幾個人食酸酸甜甜幾開胃😀!

雞肉香滑嫩,我最鍾意食😍😊正。
正餐推介泰式去骨海南雞飯,啖啖肉份量都幾多😋價錢好合理,
香滑雞肉帶雞皮有少少脂肪,有酸酸辣辣醬汁,好好味。
Grill ขนทอง 行開銅鑼灣見未食野,諗返起上年食過嘅泰國菜餐廳好好味,一於再回訪食返佢哋,呢間餐廳裝修時門口已經加埋斜路,好方便輪椅人士入去食,我一入到去有位男店員同我打招呼,仲話記得我上年大約6月食過,我查返記錄其實係4月,傾傾下仲話一直有Follow我社交平台,哈哈!🤣🤣🤣1.泰式串燒配炒飯及雜菜 配凍奶茶$72(8.5/10)呢碟泰式串燒配炒飯份量超多,首先有三串牛肉串,每串有5舊牛肉,牛肉唔韌,燒得啱啱好,而炒飯似糯米質感,炒飯入面有九層塔、豆角粒等。凍奶茶:比較多奶,茶味少咗,都夠滑!2.去骨泰國海南雞飯$69+Mojito cocktail$65(9/10)呢碟去骨泰國海南雞飯份量都唔少,有6舊好嫩滑嘅無骨海南雞,飯嘅質素仲好味咗,記得上年嘅飯 無咁有飯香,一問店員原來轉咗金象牌嘅米,飯幾乎好味咗好多,抵我喺門口排咁耐隊!Mojito cocktail:飲落好清爽,易入口,仲有淡淡青檸味!3.冬陰功湯$40(10/10)呢個冬陰功湯係用紙杯裝住,初初以為好細杯,飲下飲下份量都唔少,酸酸辣辣好暖胃,入面配料仲有2舊好彈牙嘅蝦仁同2舊蘑菇!4.魷魚鬚$25(10/10)
Grill ขนทอง

1.泰式串燒配炒飯及雜菜 配凍奶茶$72(8.5/10)
凍奶茶:比較多奶,茶味少咗,都夠滑!

3.冬陰功湯$40(10/10)

4.魷魚鬚$25(10/10)
呢個即燒魷魚鬚非常彈牙,夠辣!

5.泰國魚餅$25(10/10)
呢個即燒魚餅夠彈牙,辣度好足夠!

2人總共價錢$296

個人口味總評分:9.5/10

地址:銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖

#Grillขนทอง #泰國菜 #銅鑼灣 #駱克道 #駱克駅#銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 泰式去骨海南雞飯
  • 冬陰功湯
  • 泰式魚餅
2024-01-18 11 瀏覽
今晚和同事去銅鑼灣幫公司買嘢,之後一同去食晚飯,同事提議去駱克道Grill食泰菜菜同串燒,話好味又抵食。餐廳門口設計得好靚。尤其是🔥做型嘅燈,做到好似真係火燒一樣。玻璃廚窗見到廚師正在燒串燒,非常吸晴。落單買票後可以入座,有專人為客人送餐。泰式去骨海南雞半隻,有雞味的, 肉質很鮮很嫩滑, 去咗骨的啖啖肉,超正!泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜,串燒雞肉即叫即燒熱辣辣,雞肉香口,點些沙嗲醬汁好惹味,炒飯食落辣辣地,好味道!燒雞中翼,味道有辣有唔辣,當然有少少辣會比較好味,皮脆肉嫩又有肉汁,雞翼燒得啱啱好,而且好入味!燒白豬肉腸,肉味濃重,啖啖都散發出陣陣肉香味。串燒配啤酒,最佳拍檔!

落單買票後可以入座,有專人為客人送餐。

燒白豬肉腸,肉味濃重,啖啖都散發出陣陣肉香味。

串燒配啤酒,最佳拍檔!
2024-01-18 10 瀏覽
呢間泰式料理已經開咗好多年啦,一直都冇好好品嚐過,今次同朋友經開行入去想試吓佢哋嘅串燒,入邊嘅裝潢真係好有街頭噴畫嘅感覺,音樂亦都唔會太大聲,令人可以好放鬆心情咁一邊享受美食一邊同朋友傾偈。青木瓜手撕雞沙律估唔到呢份青木瓜手撕雞咁大份,真係對得住呢個價錢,底層嘅青木瓜份量都幾多,手撕雞鋪滿咗頂層,一夾都幾驚會多到跌落嚟,而且手撕雞嘅感覺都幾香滑軟熟,啱晒作為前菜享用。龍眼冰呢個龍眼冰偏甜,但係龍眼肉都幾多,對於食泰式料理嘅朋友,如果唔係好識得辣真係可以點返一杯嚟解吓辣,龍眼冰都夠晒冰凍!冬陰功湯估唔到係用個杯裝出嚟嘅冬陰功湯入口非常香辣,細細杯入邊有齊晒唔同嘅海鮮份量,剛剛好係一人嘅份量,飲完個口真係會辣到有少少嘴唇都脹咗😹對於唔係太食辣嘅朋友都覺得呢個真係有啲辣。串燒雞牛豬款式選擇都多,仲可以選擇唔同嘅醬料味道,估唔到串燒咁辣口,但係真係好有泰式嘅風味,每一串唔同嘅肉都非常濃郁。

青木瓜手撕雞沙律

龍眼冰

串燒
2023-12-07
  • 龍眼冰
2024-01-18 7 瀏覽
銅鑼灣正宗泰式串燒Grill ขนทอง (駱克駅) (銅鑼灣)~~~~~~~~~~~~~~~~~~銅鑼灣駱克道Grill ,即叫即燒熱辣辣奉上勁有誠意。串燒配泰式炒飯(餐)-有齊雞牛豬串燒配埋佢嘅特色泰式炒飯。冬蔭功湯杯裝入面有大蝦同草菇,冬陰功味香辣酸甜,又濃郁。魷魚鬚爽口的魷魚鬚,配上泰式辣雞醬。焦糖燉蛋非常之香滑,食落去入面仲見到雲呢拿籽。
銅鑼灣正宗泰式串燒
Grill ขนทอง (駱克駅) (銅鑼灣)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
銅鑼灣駱克道Grill ,即叫即燒熱辣辣奉上勁有誠意。

串燒配泰式炒飯(餐)-有齊雞牛豬串燒配埋佢嘅特色泰式炒飯。

冬蔭功湯
杯裝入面有大蝦同草菇,冬陰功味香辣酸甜,又濃郁。

魷魚鬚
爽口的魷魚鬚,配上泰式辣雞醬。

焦糖燉蛋
非常之香滑,食落去入面仲見到雲呢拿籽。
2024-01-16 7 瀏覽
最近返工比較忙,又要OT晚餐變咗食宵夜,宵夜時段喺銅鑼灣就搵到間聽講好好味嘅串燒店,所以試吓!未行入舖頭已經聞到好正嘅燒烤味,我同男朋友立即叫咗一個雞肉串燒配炒飯,串燒熱辣辣仲好Juice,配埋炒飯有少少辣,食一啖再配埋嘢飲好過癮!之後我哋散叫咗唔同嘅串燒試吓,叫咗一個雞皮串燒,食落唔肥膩少少煙煙韌韌,嗰邊有少少脆口牛肉串燒好亂好香口不過記得一上海就即刻食凍咗就會冇咁嫩滑另外雞中翼都好有驚喜,先用香茅醃過,有自己BBQ嘅感覺因為我哋驚燒烤好dry,所以叫咗個燒菠蘿,菠蘿好厚身又唔會燒到好乾,建議大家一串菠蘿一串燒肉咁食!講起串燒點可以冇飲品?我男朋友叫咗一個茶啤,喺出邊都比較少試到,呢隻手工啤茶味同麥味都好平均口感比較新鮮,未試過嘅朋友可一叫。我自己就選擇龍眼冰,飲完唔會怕油膩最估唔到嘅竟然呢度有焦糖燉蛋,算係為今晚OT小小嘅安慰!面部焦糖好明顯有用火槍燒過焦糖脆口燉蛋嫩滑,形成好大嘅層次感。我男朋友話熱辣辣要即刻食!掛住食完全冇理過我,呢度食物好有質素!相信我哋一定會再encore!
牛肉串燒好亂好香口不過記得一上海就即刻食凍咗就會冇咁嫩滑
另外雞中翼都好有驚喜,先用香茅醃過,有自己BBQ嘅感覺
2024-01-14 8 瀏覽
朋友介紹呢間銅鑼灣泰式燒烤同食物都唔錯,特地到此一遊~————————————————————-🥗 泰式酸辣豬頸肉沙律 $75豬頸肉鮮嫩柔軟,加上泰式酸甜汁,味道辣辣地好食!🥣 冬蔭功湯 $40杯裝入面有大蝦同草菇,冬陰功味香辣酸甜,又濃郁!🐔 泰式去骨海南雞飯 $69(餐)+ 凍檸檬茶海南雞細嫩滑溜,份量十足!配上香噴噴的飯連醬汁一齊食,好滿足~🍢 串燒: 雞中冀 $22: 燒烤火候啱啱好,外面炭燒味香,肉質嫩魷魚鬚 $25: 嚼口彈牙,好惹味菠蘿 $22: 波羅微微焦糖,又甜又多汁有機露荀 $22: 加上青咖喱汁,爽口🍮 焦糖燉蛋 $36燉蛋入面有好多雲呢拿籽,口感幾滑,味道真心唔錯~
朋友介紹呢間銅鑼灣泰式燒烤同食物都唔錯,特地到此一遊~
————————————————————-
🥗 泰式酸辣豬頸肉沙律 $75
豬頸肉鮮嫩柔軟,加上泰式酸甜汁,味道辣辣地好食!

🥣 冬蔭功湯 $40
杯裝入面有大蝦同草菇,冬陰功味香辣酸甜,又濃郁!

🐔 泰式去骨海南雞飯 $69(餐)+ 凍檸檬茶

🍢 串燒:
雞中冀 $22: 燒烤火候啱啱好,外面炭燒味香,肉質嫩
魷魚鬚 $25: 嚼口彈牙,好惹味
菠蘿 $22: 波羅微微焦糖,又甜又多汁
有機露荀 $22: 加上青咖喱汁,爽口

🍮 焦糖燉蛋 $36
燉蛋入面有好多雲呢拿籽,口感幾滑,味道真心唔錯~
2024-01-10 168 瀏覽
平安夜的晚上,我們選擇了在銅鑼灣的串燒店Grill ขุนทอง吃聖誕晚餐。選擇這店絕對不是因為價錢經濟、沒有收節日費用、不用訂位、無加一服務費…而是因為我曾經到這店買串燒外賣給小絲吃。小絲非常喜歡,所以就在今晚平安夜的大好日子,帶她來試試。我再重申一次,我不是貪這裡收費便宜。我們點了二人份量的食物,只需$212。即是不到1/3自助餐價錢。又慳了不少。泰式串燒配炒飯及雜菜串燒已包含雞牛豬,一次過可以試三款串燒。串燒肉厚,不孤寒,啖啖肉。雖然不是用炭爐燒烤,但不缺焦香。三款肉的醃味都非常唔錯,再加上吃串燒必配嘅花生沙嗲醬,又再將串燒升華到另一個層次。炒飯是用泰式醬油加菜粒炒成。質感黏糯,味道同口感出奇地與中式酒樓點心糯米飯相似。冬陰功湯很夠酸味,相反只有BB辣度,湯裡的配料只有菇片和蝦。性價比不高,但小絲很喜歡。串燒豬頸肉豬頸肉肉質爽彈,同樣燒到邊位焦香,醬汁有别於雞牛豬串燒,豬頸肉搽上泰式酸辣醬,辣味非常硬派,辣味直接衝突味蕾,而酸味有助減低辣味,很想一口接一口不停吃完它。魷魚鬚焦香部分比肉類更加多,更香口,更惹味。用上與豬頸肉相同的泰式酸辣醬。不同的是魷魚鬚比豬頸肉更黏醬汁。每一啖都充

我再重申一次,我不是貪這裡收費便宜。

串燒豬頸肉

而酸味有助減低辣味,很想一口接一口不停吃完它。

魷魚鬚

不同的是魷魚鬚比豬頸肉更黏醬汁。每一啖都充滿醬汁。

有機露筍

有機露筍

露筍唔可大火燒,呢串露筍燒得剛剛好,無任何調味,外表香脆,內裡有奶油質感。

阿偉評價:

鬧市中的經濟串燒

整體食物質素比同類更好

推介指數:7.5/10

2023-12-24
2024-01-08 8 瀏覽
想當年intern既時候同事介紹呢間餐廳,味道上真係幾好食,係偏濃味小小但又幾惹味,重口味人士之選🤓《串燒配泰式炒飯 $72》串燒有雞牛豬,款款都幾惹味,燒得啱啱好,肉質一啲都唔乾身,炒飯加左豆角,食落幾有口感,我配埋青咖哩汁食好好食!《泰式酸辣豬頸肉沙律 $75》份量都真係幾多,沙律係以蔥同韮菜為主,味道酸酸辣辣幾開胃,豬頸肉都好好食👍🏻《青咖喱大魚蛋 $28》係長洲個啲大魚蛋😂青咖喱都幾辣,好適合送飯,忍唔住食晒啲飯👍🏻《白鱔 $68》好推薦叫呢樣,白鱔肉質彈牙好嫩身,燒得剛剛好!《牛仔骨 $48》牛仔骨都燒得好惹味,燒完好Juicy,滴晒啲肉汁岀黎🤤Grill ขนทอง (駱克駅)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️

《串燒配泰式炒飯 $72》

《泰式酸辣豬頸肉沙律 $75》

《青咖喱大魚蛋 $28》

《白鱔 $68》
好推薦叫呢樣,白鱔肉質彈牙好嫩身,燒得剛剛好!

《牛仔骨 $48》
牛仔骨都燒得好惹味,燒完好Juicy,滴晒啲肉汁岀黎🤤

Grill ขนทอง (駱克駅)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖

• 泰式串燒配炒飯及雜菜
  • 白鱔
  • 泰式青咖哩大魚蛋
2024-01-07 12 瀏覽
聽朋友介紹,銅鑼灣有間好食嘅泰式串燒店,所以放工特意約埋朋友一齊去食吓😋😋🌟#串燒雞肉配炒飯單睇外表已經流晒口水,雞肉外脆內嫩,配上微微辣的炒飯,食落去味道非常好味😘🌟#去骨海南雞飯細嫩滑溜嘅去骨海南雞,配上香噴噴的味飯,而且份量十足,非常之飽肚👍🌟#牛肉、魷魚鬚、豬頸肉串燒叫咗三串串燒,每串都燒得好平均,牛肉嫩滑多汁,魷魚鬚嚼口彈牙,豬頸肉鮮嫩柔軟,而且味道辣辣地,真係好惹味😋🌟#柚子海鮮沙律飯後享用一碟由新鮮大蝦、魷魚、蜆肉,和新鮮柚子肉、紅蘿蔔絲、腰果等製作而成的沙律,十分之解胃😉🌟#焦糖燉蛋非常有創意,用心形的杯裝着香甜的焦糖燉蛋,食落去暖暖地,口感也好嫩滑,真係充滿幸福感🥰位置非常近銅鑼灣地鐵站,食物味道很好,而且服務態度友善,整體價錢相宜,抵食👍

🌟#串燒雞肉配炒飯

🌟#去骨海南雞飯

🌟#牛肉、魷魚鬚、豬頸肉串燒

🌟#柚子海鮮沙律

🌟#焦糖燉蛋

• 泰式去骨海南雞飯
  • 泰式串燒雞、豬、牛配炒飯
  • 青木瓜手撕雞沙律
  • 泰式串燒
今日好想去泰式串燒,諗起呢間之前都食過嘅Grill,趁佢啱啱午市開始嚟幫襯,好彩早咗嚟,因為原來好多上班族過嚟食飯,非常旺場!坐低好快就拍板叫咗以下食品:🥢柚子海鮮沙律-叫咗呢個做前菜,入邊有好多唔同種類海鮮,包括魷魚,大蝦,蜆肉,蘿蔔,木瓜,酸酸甜甜,係一個好好嘅開胃菜🥢魷魚鬚- 燒到一啲都唔韌,好配合佢嘅泰式酸辣汁🥢有機粟米🥢有機露荀-清新之選,吸收多啲纖維,感覺清新🥢串燒配泰式炒飯(餐)- 呢個有齊雞牛豬,配埋佢嘅好有特色泰式炒飯,非常香口👍🏻雞牛豬燒得啱啱好,唔知沙嗲汁都好夠味🥢凍檸檬茶- 跟餐送嘅檸檬茶大大杯,啱晒食串燒香口嘢🥢杯裝酸辣鳳爪- 呢個店員推介,果然無雪味,夠爽口🥢泰式魚餅- 嗜辣好友必選!!辣味好出,冬陰功嘅味道👅🥢焦糖燉蛋-呢個真係要必試,非常之香滑唔好太甜,食落去入面仲見到雲呢拿籽,呢個係喜出望外嘅超水準之作❤️❤️食完同朋友都大讚,唔怪得呢間餐廳咁出名,估唔到喺銅鑼灣鬧市竟然食到咁地道嘅泰式菜!

坐低好快就拍板叫咗以下食品:

🥢魷魚鬚- 燒到一啲都唔韌,好配合佢嘅泰式酸辣汁

🥢有機粟米🥢有機露荀-清新之選,吸收多啲纖維,感覺清新

🥢凍檸檬茶- 跟餐送嘅檸檬茶大大杯,啱晒食串燒香口嘢

🥢杯裝酸辣鳳爪- 呢個店員推介,果然無雪味,夠爽口

🥢泰式魚餅- 嗜辣好友必選!!辣味好出,冬陰功嘅味道👅

• 柚子海鮮沙律
  • 魷魚鬚
  • 泰式串燒雞、豬、牛配炒飯
🌟銅鑼灣駱克道開咗呢間泰式串燒店,Grill, 一路都冇機會食吓,今次終於嚟探吓店🌟餐廳Menu圖文並茂,簡單易明,分別有幾款沙律,小食,飯,同埋重點嘅串燒🌟每款都around $70內,串燒都係20幾蚊串,價錢超值🌟店裏面都闊落,平日嘅午餐時段基本上爆滿,好受歡迎🥬柚子海鮮沙律-份量一啲都唔細-有泰式木瓜絲,紅蘿蔔絲,加埋柚子,清爽脆-涼拌嘅海鮮有魷魚蝦同埋蜆,用料好豐富🍲冬陰功湯 ($40)-必點!!!-超有泰式風味,超香濃嘅冬陰功湯,唔會太酸太辣-熱辣辣,啱晒冬天飲🦴杯装酸辣鳳爪 ($36)-正常發揮,不過不失🍗青咖喱牛腩飯 ($69)-跟餐加配凍檸茶,唔使額外俾錢-青咖喱椰汁味香濃-牛腩炆到好腍,有配埋泰式茄子豆角,做法正宗🍗串燒-所有串燒都係20至$40一串,CP值好高-叫咗牛仔骨,牛肉串,雞肉串,豬肉串,豬頸肉串,魷魚串,有機蘆筍,有機粟米仔,白鱔同菠蘿-可以揀好多個醬汁,推薦芫荽酸辣醬,烤牛肉醬-推薦牛仔骨,燒嘅火候啱啱好,牛仔骨完全唔韌,又有炭火香,加埋泰式辣汁,超惹味-豬頸肉串都係另一個最愛,烤到好香脆,邪惡之選👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🌟店裏面都闊落,平日嘅午餐時段基本上爆滿,好受歡迎

🥬柚子海鮮沙律

-份量一啲都唔細

-有泰式木瓜絲,紅蘿蔔絲,加埋柚子,清爽脆

-涼拌嘅海鮮有魷魚蝦同埋蜆,用料好豐富

🍲冬陰功湯 ($40)

-必點!!!

-超有泰式風味,超香濃嘅冬陰功湯,唔會太酸太辣

-熱辣辣,啱晒冬天飲

🦴杯装酸辣鳳爪 ($36)

-正常發揮,不過不失

🍗青咖喱牛腩飯 ($69)

-跟餐加配凍檸茶,唔使額外俾錢

-青咖喱椰汁味香濃

-牛腩炆到好腍,有配埋泰式茄子豆角,做法正宗

🍗串燒

-所有串燒都係20至$40一串,CP值好高

-可以揀好多個醬汁,推薦芫荽酸辣醬,烤牛肉醬

🌟港鐵銅鑼灣站C出口🌟#泰式串燒 #駱克駅 #泰菜 今日去咗銅鑼灣做嘢 到咗中午時間 就去咗附近搵食 去到駱克駅附近 見到好大個舖面 keep住好多人order野食 心諗應該幾好食 所以就揀咗呢度食午飯見到有lunch set 包飲品 $70内 銅鑼灣區應該算抵食🤔🤔同朋友一齊食 叫咗好多唔同嘢🧡#柚子海鮮沙律 - 用料豐富 大蝦 魷魚 蜆肉 腰果 青木瓜絲 柚子- 鐘意佢唔會太辣 但係好夠味👍🏻🧡#冬蔭功湯- 杯裝上碟 有大蝦草菇 - 冬陰功味好濃 但係唔會太酸🧡#杯裝酸辣鳳爪- 份量都幾多🧡#青咖哩牛腩飯 配 凍檸茶- 椰汁味好濃 甜甜地- 除咗牛腩 仲有唔少配菜 好似翠玉瓜 茄子 豆類🧡#龍眼冰- 好多龍眼 甜甜地! 仲叫咗一堆泰式串燒 有得揀辣/唔辣🧡#雞肉🧡#牛肉🧡#豬肉🧡#豬頸肉🧡#有機露蔔🧡#有機粟米🧡#菠蘿🧡#魷魚鬚🧡#白鱔🧡#牛仔骨呢度串燒 好大驚喜 每一樣燒得好好味唔知點解拮住燒 但個串燒都可以燒得好均勻 有金黃脆邊🤪🤪🤩🤩
🌟港鐵銅鑼灣站C出口

🧡#青咖哩牛腩飯 配 凍檸茶
- 椰汁味好濃 甜甜地
- 除咗牛腩 仲有唔少配菜 好似翠玉瓜 茄子 豆類
🧡#龍眼冰
- 好多龍眼 甜甜地!

仲叫咗一堆泰式串燒 有得揀辣/唔辣
  • 串燒
  • 青木瓜手撕雞沙律
  • 泰式串燒
2024-01-02 72 瀏覽
這間餐廳我喺網上面見到好多人推介,我一直都想嘗試,今天我終於去咗。lunch time嘅時候去都有好多人,不過都好彩我嚟得早唔使排隊。我同我朋友兩個人叫咗:🥤 S. Pellegrino Aranciate Rossa ($22): 這杯橙味氣泡飲品很特別,味道甜甜的很清新。🍇 龍眼冰 ($25): 龍眼冰有很多的龍眼,每一啖都充滿了鮮甜的口感,讓人心曠神怡。🍛 串燒雞肉配炒飯 ($66):雞肉串燒得很惹味,份量十足。🐟 白鱔 ($68): 鱔魚的鮮嫩口感搭配著獨特的烤製方式,帶來了豐富的風味和滿足感。🍗 雞中翼 ($22): 雞中翼外皮烤至香脆,配埋香草同燒烤醬特別好食。🐖 豬頸肉 ($25): 豬頸肉的烤製恰到好處,肉質嫩滑多汁。🐮 牛肉 ($22): 牛肉口感嫩滑,入口即化,散發著濃郁的肉味。🦑 魷魚鬚 ($25): 烤魷魚鬚外脆內嫩,口感獨特,有驚喜。🍮 焦糖燉蛋($36): 這個甜品必點!甜甜的焦糖加埋嫩滑嘅蛋好match。心形兜也好可愛,啱晒攞嚟打卡。💰 埋單總共$311,沒有服務費。Grill ขนทอง 有幾間分店,下次一定會再返兜!

我同我朋友兩個人叫咗:

💰 埋單總共$311,沒有服務費。

Grill ขนทอง 有幾間分店,下次一定會再返兜!
2024-01-02
係銅鑼灣夜咗想搵野食,原來呢間係開得夜嘅,印象中係中環都有一間,門口有個窗口位睇到廚師整串燒😆😆 主打做泰式風味嘅串燒,但係原來都有啲泰式飯餐可以揀,整體食物都係好食又惹味,推薦!✿ 豬頸肉 ($25/串)燒豬頸肉都算切得大片同厚,配酸辣汁好好食!✿ 白鱔 ($68/串)鍾意食燒白鱔嘅一定要試!厚切食落好滿足,食落白鱔有鮮味同幾爽彈。呢款要咗青辣椒醬,夾埋啲蒜蓉好香口~✿ 牛仔骨($48/串)牛仔骨都係大推😚 大大塊而且冇筋,調味好好好惹味!✿ 有機露筍($22/串)食番串蔬菜類嘅中和下😂 露筍用咗幼身個種,好嫩完全冇渣。👍🏻✿ 泰式去骨海南雞飯 ($72)海南雞肉質好嫩滑,份量比得幾多,雞脾滑溜好食,而雞胸肉質都唔乾唔鞋👍🏻 油飯整得唔錯,帶陣薑味食落唔會太油~

✿ 豬頸肉 ($25/串)
燒豬頸肉都算切得大片同厚,配酸辣汁好好食!

✿ 白鱔 ($68/串)

✿ 牛仔骨($48/串)
牛仔骨都係大推😚 大大塊而且冇筋,調味好好好惹味!

✿ 有機露筍($22/串)

✿ 泰式去骨海南雞飯 ($72)