1K
2024-04-05 10 瀏覽
Grill ขนทอง - 泰式串燒 今日介紹一間銅鑼灣的串燒專門店,主打泰式料理,除咗有地道嘅冬陰功湯、泰式鳳爪、海南雞飯之外仲有好多款唔同嘅特色串燒,配合多款醬汁。泰式海南雞飯配雜菜 $69這裏的海南雞是去骨的,啖啖肉,雞皮幼滑,配上泰式酸汁同埋甜醬油。青咖喱大魚蛋 $28熱辣辣香濃濃郁嘅青咖喱配上大大粒嘅彈牙魚蛋。泰式酸辣鳳爪 $65酸酸辣辣嘅泰式鳳爪非常開胃,辣度非常夠,食得夠晒過癮。冬陰功湯 $40香料味道足、椰奶香好出,辣得惹味嘅冬陰功湯。雞肉串燒 $18牛肉串燒 $22豬肉串燒 $20燒有機露荀$22呢度嘅另一招牌泰式串燒,燒烤嘅時間剛剛好,肉質唔會乾,肉汁保持住,個人推介雞肉。
Grill ขนทอง - 泰式串燒

泰式海南雞飯配雜菜 $69

青咖喱大魚蛋 $28
熱辣辣香濃濃郁嘅青咖喱配上大大粒嘅彈牙魚蛋。

泰式酸辣鳳爪 $65
酸酸辣辣嘅泰式鳳爪非常開胃,辣度非常夠,食得夠晒過癮。

冬陰功湯 $40
香料味道足、椰奶香好出,辣得惹味嘅冬陰功湯。

雞肉串燒 $18
牛肉串燒 $22
豬肉串燒 $20
燒有機露荀$22

去泰國玩,最鍾意食泰式串燒特別惹味,想回味泰式風味,銅鑼灣Grill ขนทอง主打泰式串燒,串燒即叫即燒,配香辣的燒烤醬汁,相當吸引人😍午餐lunch set好抵食免費包一杯冷熱飲品🤩泰式去骨海南雞飯 $69海南雞好滑,皮薄雞肉味道濃郁且已經去骨,方便享用😆+凍檸檬茶$0小食: 泰式酸辣鳳爪 (柸裝) $36無骨鳳爪,酸辣清新,好醒胃!😌泰式串燒:燒有機蘆筍$22燒菠蘿🍍 $22 燒魷魚 $25燒雞翼 $22燒牛肉 $22燒豬頸肉 $25每款串燒剛好燒到非常香口,帶有焦香味,非常惹味😋凍青檬梳打$22 喜歡清爽的飲品,必點一柸🤤

午餐lunch set好抵食免費包一杯冷熱飲品🤩

泰式去骨海南雞飯 $69

海南雞好滑,皮薄雞肉味道濃郁且已經去骨,方便享用😆

+凍檸檬茶$0

小食: 泰式酸辣鳳爪 (柸裝) $36

無骨鳳爪,酸辣清新,好醒胃!😌

泰式串燒:
燒有機蘆筍$22

燒菠蘿🍍 $22

燒魷魚 $25

燒雞翼 $22

燒牛肉 $22

燒豬頸肉 $25

每款串燒剛好燒到非常香口,帶有焦香味,非常惹味😋

凍青檬梳打$22 喜歡清爽的飲品,必點一柸🤤
2024-03-20
2024-03-21 20 瀏覽
心血來潮想食串燒銅鑼灣地鐵站一出就見到呢間火辣辣嘅店舖門面隔著玻璃見到店員燒製中Menu 有泰式套餐跟飲品免加一服務費.性價比高✨泰式去骨海南雞飯好耐無食過咁肥美嘅海南雞無骨啖啖肉.沾上兩款不同醬汁各有特色配上金黃嘅油飯.完美嘅配搭✨串燒一口氣揀咗多種款式即叫即燒.有辣有唔辣特別鍾情 ▫️牛仔骨每串都添加香濃嘅醬汁.份外惹味原來仲有唔同款式嘅啤酒配上泰式小食就最適合以後喺銅鑼灣行街口痕痕,又有多個選擇喇

心血來潮想食串燒

▫️牛仔骨
每串都添加香濃嘅醬汁.份外惹味

原來仲有唔同款式嘅啤酒
配上泰式小食就最適合

以後喺銅鑼灣行街口痕痕,又有多個選擇喇
2024-03-21
下午茶
2024-03-21 12 瀏覽
每次去開銅鑼灣,例牌會去買返幾串串燒過下口癮今次就直情入餐廳食埋晚餐餐廳唔算好多座位,上菜速度快,點餐後10分鐘就有得食今次叫咗杯裝酸辣鳳爪、泰式海南雞飯、串燒雞肉配香辣炒飯、兩串串燒。一如以往,每款食物都好好味😋杯裝酸辣鳳爪 $36全部都係無骨鳳爪,啱晒懶得選骨嘅我略嫌配菜太多,成杯只得三隻鳳爪鳳爪酸酸辣辣,好開胃去骨海南雞飯配雜菜 $69海南雞一啲都唔鞋口,肉質嫩滑配埋甜豉油同酸辣醬食,真係perfect match 油飯有香茅同南疆味,略嫌有點太凍不過呢個價錢食到有水準嘅海南雞飯,算不過不失了串燒雞肉配配香辣炒飯及雜菜 $66串燒有焦香味,一上枱已經急不及待食咗一串,先記得影相串燒雞肉肉質可口,配上甜甜的花生沙嗲醬,真係好正香辣炒飯用咗好多唔同香料去炒,少許辣,飯炒得粒粒分明,食得辣嘅朋友一定要試試魷魚鬚串燒 $25、豬頸肉串燒 $25每次都例牌掂呢兩款串燒,配上蒜頭及酸辣醬汁,我叫咗少辣豬頸肉邊邊燒得香脆可口,而且啖啖肉魷魚鬚燒得一啲都唔韌,加上陣陣焦香味,大推大推!
每次去開銅鑼灣,例牌會去買返幾串串燒過下口癮
今次就直情入餐廳食埋晚餐
餐廳唔算好多座位,上菜速度快,點餐後10分鐘就有得食

一如以往,每款食物都好好味😋

杯裝酸辣鳳爪 $36
全部都係無骨鳳爪,啱晒懶得選骨嘅我
略嫌配菜太多,成杯只得三隻鳳爪
鳳爪酸酸辣辣,好開胃

去骨海南雞飯配雜菜 $69
海南雞一啲都唔鞋口,肉質嫩滑
配埋甜豉油同酸辣醬食,真係perfect match
油飯有香茅同南疆味,略嫌有點太凍
不過呢個價錢食到有水準嘅海南雞飯,算不過不失了

串燒雞肉配配香辣炒飯及雜菜 $66
串燒有焦香味,一上枱已經急不及待食咗一串,先記得影相

串燒雞肉肉質可口,配上甜甜的花生沙嗲醬,真係好正

串燒雞肉配香辣炒飯及雜菜

魷魚鬚串燒 $25、豬頸肉串燒 $25
每次都例牌掂呢兩款串燒,配上蒜頭及酸辣醬汁,我叫咗少辣
豬頸肉邊邊燒得香脆可口,而且啖啖肉
魷魚鬚燒得一啲都唔韌,加上陣陣焦香味,大推大推!

2024-03-17
串燒雞肉配香辣炒飯及雜菜
  • 泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜
  • 泰式去骨海南雞飯
  • 串燒
  • 魷魚鬚
喺銅鑼灣剪完頭髮,見樓下有間泰式碳火串燒好似幾正,$20左右有一串,都大大串就絕對當做晚餐啤啤佢。叫咗杯生啤($42)同埋檸檬蜂蜜啤($45)配下串燒,個檸蜜蜂蜜啤都真喺蜂蜜味好強,每一啖都有啲蜜味回甘。前菜小食都叫咗個泰式酸辣鳳爪($36)同泰式酸辣豬頸肉沙律($75),喱兩度前菜嘅酸辣度真喺有啲辣,唔喺太食得辣嘅我,真喺覺得好刺激,不過鍾意食辣嘅話應該會覺得好興奮。另外同個frd叫咗個泰式串燒配炒飯雜菜($75),串燒分別有豬,雞,牛,三款裡面豬同牛真喺好出色,牛肉燒得嚟好香又嫩滑,豬都估唔到喺咁軟身,肥瘦均勻,額外仲配咗個沙嗲醬,喱個醬真喺畫龍點精,靈魂所在,超好味。加多咗幾串串燒,有燒魷魚、燒菠蘿同燒雞皮。魷魚都大大條,味道好足夠,雞皮亦都脆脆的,最值得一提嘅喺燒菠蘿,菠蘿真喺超好味同超甜。對於我嚟講食完辣真喺解辣一流。

泰式酸辣鳳爪
生啤、蜂蜜啤
燒魷魚、燒雞皮、燒菠蘿
泰式串燒配炒飯雜菜
2024-03-14 11 瀏覽
魷魚鬚(泰式紅雞醬) $26燒到有少少乾身,上枱有聞到魷魚香味嘅時候,點埋泰式紅雞醬,辣辣地帶出海鮮嘅香味。燒白鱔 (青辣椒醬) $68簡單用鹽同胡椒調味就已經好好味,大火燒快速鎖住油份肉汁,燒至外脆內嫩,爽口彈牙,加埋青辣椒醬味道層次更加多。柚子海鮮沙律 $75柚子海鮮沙律,最啱喺夏天食開胃頭盤,好大隻蝦、魷魚彈牙,柚子木瓜𢇁多汁,清新又開胃!泰式串燒炒飯 $75兩款肉串肉質燒得啱啱好,食落唔會好似落咗鬆肉粉咁好腍,但又唔會韌到好難咬。肉串淋上自家調配醬汁,更加惹味,炒飯炒得好乾身,份量亦唔少。焦糖燉蛋 $36甜度適中個,蛋味香濃。龍眼冰$25清甜易入口消暑一流。

魷魚鬚(泰式紅雞醬) $26

燒白鱔 (青辣椒醬) $68

柚子海鮮沙律 $75

泰式串燒炒飯 $75

焦糖燉蛋 $36

甜度適中個,蛋味香濃。

龍眼冰$25

清甜易入口消暑一流。
2024-02-21 34 瀏覽
今天午餐,同屋企人想嘗試一些不同的東西,於是我選擇了一家銅鑼灣泰國餐廳。一進門,就被濃郁的香料和烤肉的香氣吸引了。 第一道菜是香辣豬肉牛肉串燒,肉塊嫩滑多汁,醬汁辣中帶甜,非常下飯!而且串燒上適量嘅辣椒同埋香蒜,增加了層次。 第二道菜是青咖喱牛腩飯,牛腩燉得入口即化,咖喱醬汁濃郁香辣,配上白飯,一口接一口,停不下來。之後是海南雞飯,雞肉滑嫩,沾上特製的醬料,鹹香開胃。飯是用雞湯煮的,香氣四溢,吃起來很有飽足感。食到差唔多我哋決定幾多道海鮮柚子沙律,這是一道清新的開胃菜,裡面有蝦,魷魚,等海鮮,還有柚子,紅蘿蔔,青木瓜等蔬果,拌上一些酸甜的柚子醬,味道清爽鮮美,平衡味蕾。
一進門,就被濃郁的香料和烤肉的香氣吸引了。

2024-02-16 45 瀏覽
年三十諗住去維園"市花行"行個大運過年…點知去到條人龍長到呢。唯有折返銅鑼灣開飯…遊蕩緊見到呢間泰式串燒門口不停燒野幾吸引…又幾好生意…呢度以快餐形式…自己搵位…自己出去點餐。望下餐牌有串燒…有幾款飯…沙律同小食揀。而家價錢都算幾合理…見到好多人後面等緊就拿拿林係咁2點左雞肉串燒配炒飯…海南雞飯…無骨鳳爪…串燒有豬牛雞…雞翼…牛仔骨…栗米仔等等。加多支pellagrino血橙飲品野食黎到都算幾靚仔。海南雞都斬得幾大舊…點下辣汁同醬油都幾好味…飯都夠乾身雞肉串燒個炒飯有驚喜…乾身得黎又幾煙韌…兩個飯都跟左好多菜…唔錯無骨鳳爪就正常發揮串燒就一袋袋上…夠其實堂食可以唔使俾袋咁浪費…串燒熱辣辣同都淋左好多泰式醬汁…個汁帶微辣又甜甜酸酸幾惹味。個人最鍾意燒牛仔骨…唯一差d就係露筍。

呢度以快餐形式…自己搵位…自己出去點餐。

野食黎到都算幾靚仔。

海南雞都斬得幾大舊…點下辣汁同醬油都幾好味…飯都夠乾身

無骨鳳爪就正常發揮

• 泰式串燒配炒飯及雜菜
  • 泰式去骨海南雞飯
  • 牛仔骨
2024-02-14 33 瀏覽
銅鑼灣分店比中環店更多堂食位置6點前仲有LunchSet優惠連飲品!______________________________/ 泰式串燒配炒飯sᴇᴛ / ʜᴋᴅ72微辣炒飯炒得好惹味 隔雜住少少雜菜粒配上豬牛雞三款串燒各一超鐘意個雞肉串! 充滿炭燒香 帶BBQ醬甜香另外仲配埋個沙嗲醬可以點住食Jeng🔥/ 青木瓜手撕雞沙律sᴇᴛ / ʜᴋᴅ69手撕雞堆到成坐山咁高青木瓜好脆爽 加埋酸甜汁好開胃______________________________/串燒雞肉/ ʜᴋᴅ 18/️ 串燒豬肉/ ʜᴋᴅ 20/️ 有機蘆筍/ ʜᴋᴅ 22/️ 有機粟米/ ʜᴋᴅ 22/️ 串燒豬頸肉/ ʜᴋᴅ 25/️ 泰式魚餅/ ʜᴋᴅ 25/ 魷魚鬚 /️ ʜᴋᴅ 25 肉類串燒揀咗小辣 表面加左蒜同辣椒碎食落都真係幾辣 怕辣嘅人可以叫微辣就得佢哋嘅串燒燒得好焦香 而且肉類調味都好夠肉類串燒全部都好得 性價比好高 🫶🏻反而蔬菜類就還好 燒得乾身咗少少~______________________________銅鑼灣區嚟講 性價比真係極高重點係通宵營業 宵夜唔怕冇嘢食!

銅鑼灣分店比中環店更多堂食位置
6點前仲有LunchSet優惠連飲品!

/ 泰式串燒配炒飯sᴇᴛ / ʜᴋᴅ72

肉類串燒揀咗小辣 表面加左蒜同辣椒碎
食落都真係幾辣 怕辣嘅人可以叫微辣就得
佢哋嘅串燒燒得好焦香 而且肉類調味都好夠
肉類串燒全部都好得 性價比好高 🫶🏻
反而蔬菜類就還好 燒得乾身咗少少~

銅鑼灣區嚟講 性價比真係極高
重點係通宵營業 宵夜唔怕冇嘢食!
2024-02-13 30 瀏覽
一千碟海南雞的店子,吸引的泰式燒烤店,店員很友善。店子以泰式串燒作主角,滿滿味道!大玻璃設計,吸引之串燒,一去到也聞到香味,棒棒,喜歡熱辣辣食物,濃濃之燒烤香味,即燒泰式串燒和各款泰式美食~熱鬧的地方~吃熱辣辣之食物,非常棒的濃烈燒烤香燒菠蘿燒的甜甜~肉質帶點清新,口感很好海南雞飯受歡迎,大大件又夠嫩滑,帶點脂肪,自家調製泰式感滿,吃落惹味~海南雞必點之選!海南雞份量大~雞肉好吃又嫩身,肉質亦緊緻,朋友愛吃雞的,棒~雞油飯香料,夠香粒粒咬口,不油膩串燒飯串燒是店子的人氣熱賣,滿滿濃烈燒烤香氣,吸引住朋友,吃串燒雞肉,肉量夠多,即叫即燒熱辣辣!炭燒味香濃的,肉質也夠軟,搭配惹味醬汁~串燒泰式小吃,特色海南雞飯都是熱門選擇~有地道的泰國菜!作為人氣地道餐廳,看到很多外國人吃喔,食物新鮮, 惹味,棒!串燒熱辣辣,棒喔
一千碟海南雞的店子,吸引的泰式燒烤店,店員很友善。

熱辣辣食物,濃濃之燒烤香味,即燒泰式串燒和各款泰式美食~

熱鬧的地方~吃熱辣辣之食物,非常棒的濃烈燒烤香

燒菠蘿

燒的甜甜~肉質帶點清新,口感很好

海南雞飯

海南雞

串燒飯

炭燒味香濃的,肉質也夠軟,搭配惹味醬汁~

串燒泰式小吃,特色海南雞飯都是熱門選擇~

有地道的泰國菜!

平時經過老蘭(利申無去過)會見到呢間招牌咁 Signature 嘅泰式串燒店出面勁多人打蛇餅想買黎食而且價錢都好抵食但係中環食太多人啦! 想食串燒下次可以過黎銅鑼灣分店!‪ ·͜· 值得一讚嘅位係每樣嘢食都有獨立紙袋!咁就可以經過銅鑼灣嗰時買返一串一路行一路過下口癮 っ ̫ ‹ ᐝ‧˚₊ ៸៸𓏸 菠蘿 | 22串燒必點!食完唔夠喉 追加多一串!𓏸 豬頸肉 25 嗌咗少辣!食落好香口啊而家口感彈牙!好食𓏸 魷魚鬚 | 25食落唔會燒到好老!好食到即刻嗌多串!𓏸 牛肉 | 22𓏸 雞中翼 | 22外皮燒得微脆、肉質嫩滑𓏸 白鱔 | 68肉質爽口!𓏸 泰式青咖喱大魚蛋 | 28突然間好掛住長洲大魚蛋而追加嘅單品平時食開港式魚蛋嘅咖喱汁佢哋青咖喱個調味辣辣哋都好唔錯!
平時經過老蘭(利申無去過)
會見到呢間招牌咁 Signature 嘅泰式串燒店
出面勁多人打蛇餅想買黎食
而且價錢都好抵食
但係中環食太多人啦!
想食串燒下次可以過黎銅鑼灣分店!

‪ ·͜· 值得一讚嘅位係
每樣嘢食都有獨立紙袋!

‧˚₊ ៸៸

𓏸 菠蘿 | 22
串燒必點!
食完唔夠喉 追加多一串!

𓏸 豬頸肉 25
嗌咗少辣!食落好香口啊
而家口感彈牙!好食

𓏸 魷魚鬚 | 25
食落唔會燒到好老!
好食到即刻嗌多串!

𓏸 牛肉 | 22

𓏸 雞中翼 | 22
外皮燒得微脆、肉質嫩滑
雞中翼

𓏸 白鱔 | 68
肉質爽口!

𓏸 泰式青咖喱大魚蛋 | 28
突然間好掛住長洲大魚蛋而追加嘅單品
平時食開港式魚蛋嘅咖喱汁
佢哋青咖喱個調味辣辣哋都好唔錯!

2024-02-03
$150 (宵夜)
雞中翼
2024-01-31 30 瀏覽
行開銅鑼灣駱克道有間餐廳就走入去睇,原來係食泰國嘢,揀咗去骨海南雞飯。雞肉大大件多肉,好嫩滑,飯粒香口,仲有醬汁好開胃。另外,柚子海鮮沙律都好清新。柚子嘅酸味同海鮮嘅鮮甜完美配合,好多沙律菜,裡面腰果,大大隻蝦、紅蘿蔔絲蘿蔔絲每一口都好豐富。焦糖燉蛋係我鍾意嘅甜品。佢嘅糖味剛好,蛋液滑溜。好肚餓,就叫多幾款烤串燒。燒魷魚鬚同燒牛仔骨都係燒得恰到好處。魷魚鬚燒得焦脆,外脆內軟,鮮味十足。牛仔骨則係咬落去好多汁,肉質鮮嫩,好香口惹味,真係令人食指大動。燒豬頸肉醃得好味,肉質鮮美多汁。食完串燒就飲番杯冰冰涼爽口嘅龍眼冰最適合不過。

焦糖燉蛋係我鍾意嘅甜品。佢嘅糖味剛好,蛋液滑溜。

燒豬頸肉醃得好味,肉質鮮美多汁。

食完串燒就飲番杯冰冰涼爽口嘅龍眼冰最適合不過。
☞ 銅鑼灣 Grill ขุนทอง ☜ ———————————————平時喺中環都會外賣串燒食,堂食坐低慢慢食都唔錯😝———————————————◊ 泰式串燒配炒飯及雜菜 ($75) ◊串燒本身有牛豬雞各一串,每串都唔會燒得太乾,點上沙嗲醬好惹味。個飯都炒得好香,唔係配白飯呢一點好加分🤩美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5◊ 泰式酸辣豬頸肉沙律 ($75) ◊豬勁肉燒到有少少焦香,又有少少脆。點上酸辣汁好開胃😍美味程度: ㊣㊣㊣㊣㊣/5◊ 串燒-牛肉、雞中翼、露筍、菠蘿、魷魚鬚 ($22+22+22+22+25) ◊每樣都燒得好香。尤其係雞翼,外皮香脆,肉質嫩滑。菠蘿係串燒必食,每次到最後都要消下膩😚美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5———————————————📍:Grill ขนทอง銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖#為食豬在銅鑼灣 #銅鑼灣美食#foodblog #泰國菜 #串燒 #香港美食 #香港餐廳
☞ 銅鑼灣 Grill ขุนทอง ☜
———————————————
平時喺中環都會外賣串燒食,堂食坐低慢慢食都唔錯😝
◊ 泰式串燒配炒飯及雜菜 ($75) ◊
美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5

◊ 泰式酸辣豬頸肉沙律 ($75) ◊
豬勁肉燒到有少少焦香,又有少少脆。點上酸辣汁好開胃😍
美味程度: ㊣㊣㊣㊣㊣/5

#為食豬在銅鑼灣 #銅鑼灣美食
2024-01-18
  • 泰式串燒配炒飯及雜菜
  • 豬頸肉
作為燒菠蘿Lover我願意給這家100分平時吃到的燒菠蘿一向都是薄薄一片但這裡切成方塊粒🥹每口都爆汁了而且烤到糖份都散發焦糖香其次我第二推介的是焦糖燉蛋先不說心形的焗盤好可愛哈哈🤍表面的焦糖很脆但是燉蛋依然是冷凍口感超喜歡這種這種恰好的溫度因為外面有些餐廳在烤焦糖的時候用時過久熱溶了裡面燉蛋的口感而這家控制得剛剛好☺️這裡的串燒種類很多而且可以選不同醬汁是很罕有的泰國主題串燒店🔥🥵我們叫的那幾串都十分惹味當天光顧的時候看見大家都會點泰式炒飯這個已經加到下次的必叫名單中了不過燒菠蘿還是要先給我來十打😀📍Grill ขนทอง (駱克駅)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖港鐵銅鑼灣站 C 出口題外話🤔發現身邊好多人都沒吃過燒菠蘿你哋又喜歡嗎?
作為燒菠蘿Lover我願意給這家100分

我們叫的那幾串都十分惹味

當天光顧的時候看見大家都會點泰式炒飯
這個已經加到下次的必叫名單中了
不過燒菠蘿還是要先給我來十打😀

📍Grill ขนทอง (駱克駅)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖
港鐵銅鑼灣站 C 出口

題外話🤔發現身邊好多人都沒吃過燒菠蘿
你哋又喜歡嗎?

• 燒菠蘿
今日搵啊哥食飯,佢起銅鑼灣返工所以特別熟悉銅鑼灣美食佢推介呢間,話成日嚟堂食/買外賣 (食過十幾次😂)主食嘅選擇唔多,得四款,主要食串燒▶️ 泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜 ($66)差唔多個個都叫呢個,哥哥都話呢個最正我試完之後亦非常認同👍🏻首先個香辣炒飯好惹味,黑蚊蚊嘅醬油,配上咬落有質感嘅雜菜粒😍加上微微香辣,附泰式風味米飯似糯米飯,黏黏地有嚼口,好正!三條雞串完全冇皮冇骨冇肥膏,肉質扁實正本身充滿炭燒香,BBQ醬甜甜地,配合埋香濃花生味嘅沙嗲醬🥜美中不足係冇燒到焦脆,但勝在唔乾,已經好好食▶️ 泰式去骨海南雞飯($69)油飯好香呀😋有適當嘅雞油,附光質同時飯粒保持乾身,粒粒分明,除咗雞油之外應該加咗啲薑蓉海南雞比預期滑嫩多肉🐔又係冇骨,啱晒我呢啲懶人雞皮易起,好爽彈添可以點配甜酸醬同海南雞醬油,海南雞醬油較杰同濃味,可按個人喜好選擇,自己鍾意甜酸醬多啲另外有椰菜墊底,感覺健康🥬▶️ 串燒牛肉 ($22)揀咗辣,面頭唔少蒜同辣椒碎牛肉肉質似牛柳,好軟腍除咗辣之餘黑椒味好重,都幾好食🐂▶️ 串燒豬肉 ($20)同牛肉個樣好似😂咬落先分辨到比起其他串燒燒得燶,兩端脆口不過同時硬啲韌啲🐷比較鍾意雞同
今日搵啊哥食飯,佢起銅鑼灣返工所以特別熟悉銅鑼灣美食
佢推介呢間,話成日嚟堂食/買外賣 (食過十幾次😂)
主食嘅選擇唔多,得四款,主要食串燒

▶️ 泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜 ($66)
差唔多個個都叫呢個,哥哥都話呢個最正
我試完之後亦非常認同👍🏻
泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜

加上微微香辣,附泰式風味
米飯似糯米飯,黏黏地有嚼口,好正!

三條雞串完全冇皮冇骨冇肥膏,肉質扁實正
本身充滿炭燒香,BBQ醬甜甜地,配合埋香濃花生味嘅沙嗲醬🥜
美中不足係冇燒到焦脆,但勝在唔乾,已經好好食

▶️ 泰式去骨海南雞飯($69)
油飯好香呀😋有適當嘅雞油,附光質
同時飯粒保持乾身,粒粒分明,除咗雞油之外應該加咗啲薑蓉
海南雞比預期滑嫩多肉🐔又係冇骨,啱晒我呢啲懶人
雞皮易起,好爽彈添

另外有椰菜墊底,感覺健康🥬
泰式去骨海南雞飯

▶️ 串燒牛肉 ($22)
揀咗辣,面頭唔少蒜同辣椒碎
牛肉肉質似牛柳,好軟腍
除咗辣之餘黑椒味好重,都幾好食🐂

▶️ 串燒豬肉 ($20)
同牛肉個樣好似😂咬落先分辨到
比起其他串燒燒得燶,兩端脆口
不過同時硬啲韌啲🐷比較鍾意雞同牛

▶️ 菠蘿 ($22)
意外地好食🍍菠蘿好鮮甜又唔酸
一咬就爆汁,推介!
菠蘿

▶️ 有機蘆筍 ($22)
當蔬菜食,一條條蘆筍插起竹籤
落咗鹽去烤所以鹹鹹地

▶️ 串燒豬頸肉 ($25)
賣相幾吸晴,一片片薄切豬頸肉
烤到微微脆邊,而不失肉汁,加上泰式海鮮辣醬,夠惹味
串燒豬頸肉

▶️ 白豬肉腸 ($26)
相比其他肉類串燒較為普通,味道類似外國白色個種香草雞肉腸

▶️ 青咖喱大魚蛋 ($28)
好似長洲大魚蛋,一客兩粒
沾起青咖喱醬入面,仲有啲辣油浮面
青咖哩唔會太辣,夠開胃
青咖喱大魚蛋

▶️ 凍檸茶
跟餐飲品
凍飲多冰,但檸檬味夠重,唔會太淡
食完啲香辣串燒飲好解渴🧊

▶️ 凍奶茶
跟餐飲品
味道好港式🧋正常甜ok
凍檸茶|凍奶茶

最推介一定係佢個香辣炒飯🔥味道好上癮,雖然海南雞飯都出色!

串燒方面會推介菠蘿、雞肉同牛肉
服務幾好,落單姐姐同侍應都好友善,上菜又快,唔會一條條串燒咁上,而係一次過燒好俾你
舖頭唔大,座位唔多,lunch hour可能比較擠迫,不過都坐得舒服嘅
最重要係好抵食!起銅鑼灣區食到一個唔使$70包飲品而大份好食嘅飯真係唔容易😮
我哋叫咗咁多嘢都只係$150/人,真係唔怪得哥哥或咁多打工仔嚟幫襯買飯
泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜
泰式去骨海南雞飯