2022-07-08 122 瀏覽
夏天熱辣辣冇咩胃口,就想食下smoothie bowl之類嘅嘢Green waffle 有幾款smoothie bowl, 仲有得揀配soy milk/skimmed milk等等,啱哂我😍我最鍾意食green cleanse味,有香蕉、牛油果、螺旋藻等等喺個smoothie度,topping有士多啤梨、藍莓、芒果、杏仁片、奇亞籽等等,好味又健康~另外有時仲會加蒜香蜜糖雞翼,脆卜卜嘅雞翼加埋微甜嘅蜜糖,惹味得嚟又好食!仲有佢嘅鑊仔煙肉薯仔粒都係超好食!熱辣辣香噴噴!不過食得多會膩,同朋友分享就啱啱好喇~飲品就飲americano, 正正常常,普普通通,冇咩特別~

2022-07-07 531 瀏覽
依排夜晚食多左煮家飯,間唔中都想出去食下一於去附近餐廳食不嬲知道Green Waffle 窩夫出名估唔到仲推廣埋健康選擇 有低卡路里餐/生酮餐pancake 都有得揀無麵粉種類材料新鮮又自製,真係食得健康又放心知道happy hour 叫ribs 送啤酒 ,梗係要份黎試下再加個dinner set沙律菜夠新鮮,又有蜜瓜配搭,甜甜酸酸薯條勁粉粉粉粉粉粉!! 又夠薯味好好食!!軟殼蟹下面係個南瓜 連埋d 椰菜花無飯架🤭🤭南瓜本身夠哂甜 再配d 椰菜花,真係食到停唔到火箭菜伴碟,撈埋d 汁食又夠健康軟殼蟹新鮮炸起甘,熱辣辣又夠脆先讚蕃薯條,夠味又甜甜地ribs 夠入味而且勁淋,一切就離骨岩哂我食仲有少少沙律伴碟 真係夠心思又健康窩夫真係好出色,好脆口,外脆內軟,沾埋雪糕食,一凍一熱,好夾送既啤酒有兩款,我地揀左白威,入口偏淡,都易入口
依排夜晚食多左煮家飯,間唔中都想出去食下

一於去附近餐廳食

不嬲知道Green Waffle 窩夫出名

估唔到仲推廣埋健康選擇 有低卡路里餐/生酮餐
pancake 都有得揀無麵粉種類

材料新鮮又自製,真係食得健康又放心

再加個dinner set

精選沙律

沙律菜夠新鮮,又有蜜瓜配搭,甜甜酸酸

有皮薯條

薯條勁粉粉粉粉粉粉!! 又夠薯味
好好食!!

椰菜花飯釀南瓜配軟殼蟹

軟殼蟹下面係個南瓜 連埋d 椰菜花

無飯架🤭🤭

南瓜本身夠哂甜 再配d 椰菜花,真係食到停唔到

火箭菜伴碟,撈埋d 汁食又夠健康

軟殼蟹新鮮炸起甘,熱辣辣又夠脆

燒烤汁豬肋骨配番薯條

先讚蕃薯條,夠味又甜甜地
ribs 夠入味而且勁淋,一切就離骨
岩哂我食

仲有少少沙律伴碟 真係夠心思又健康

士多啤梨大黃醬窩夫配自選雪糕

送既啤酒有兩款,我地揀左白威,入口偏淡,都易入口

2022-07-05
2022-07-07 93 瀏覽
評分:🌕🌕🌕總評:餐廳環境幾開揚唔會感覺好迫夾不過份量偏少 唔太夠飽味道上都無乜驚喜同心機可言無乜必要翻兜😕大西北想食窩夫仲有其他選擇之後會再介紹 stay tune!==================叫左一個主食、兩個窩夫薯粒有少少似將薯條切成粒再炸覺得可以多少少醬汁有啲位食落會乾呢個已經係大size😂近百蚊一個窩夫我會expect佢大份+有心機啲😓窩夫一個叫左原味另一個係朱古力味 都唔算好特別唔會話有好濃厚既朱古力味湧出嚟香蕉只係切好擺係側邊如果用啲焦糖煮下會好啲青蘋果個個都無乜特別啲焦糖仲好痴牙🫣
評分:🌕🌕🌕
總評:餐廳環境幾開揚
唔會感覺好迫夾
不過份量偏少 唔太夠飽
味道上都無乜驚喜同心機可言
無乜必要翻兜😕

大西北想食窩夫仲有其他選擇
之後會再介紹 stay tune!
==================
叫左一個主食、兩個窩夫
薯粒有少少似將薯條切成粒再炸

香蕉只係切好擺係側邊
如果用啲焦糖煮下會好啲
青蘋果個個都無乜特別
啲焦糖仲好痴牙🫣
落雨濕濕 那就簡單吃吃( ´ ▽ ` )ノ通常諗唔到去邊度食飯 我都會揀Green Waffle 🤭 環境好 食物質素又唔差~最緊要服務態度都+1 +1 確實係個好選擇😌三文魚扒早餐 💰$148 🐟# 6安士三文魚扒 + 兩隻蛋跟多士 + 沙律 ✨軟殼蟹紫蘇忌廉意大利飯 💰$148 🦀# 採用新鮮洋蔥 + 野菌 + 巴馬臣芝士 + 紫蘇忌廉汁,伴香脆軟殼蟹✨ 個人覺得用紫蘇忌廉汁 味道好特別,個飯好creamy但一啲都唔滯🍴推薦:香辣蕃茄香腸薯粒鑊仔 💰$112 (Big) 🍅呢間嘅”薯粒鑊仔” items 好特別,每次去我都會揀一款嚟食,因為真係好好味😍 薯仔外脆內軟,當主食真係好正😜今次揀咗香辣口味 越惹味越開胃~讚哦😙😙

落雨濕濕 那就簡單吃吃( ´ ▽ ` )ノ

三文魚扒早餐 💰$148 🐟
# 6安士三文魚扒 + 兩隻蛋跟多士 + 沙律 ✨

軟殼蟹紫蘇忌廉意大利飯 💰$148 🦀

🍴推薦:香辣蕃茄香腸薯粒鑊仔 💰$112 (Big) 🍅

2022-06-30 115 瀏覽
第一次試Green Waffle 見評語不錯,於是揀咗平日中午時間嚟食嗰Brunch!叫咗一個Baby Size嘅 Mac & Cheese 同埋一杯 Flat White,唔算好驚喜,但係好食👍🏻🥰Mac & Cheese 🧀️通粉十分煙韌,完全冇因為焗過而過軟芝士味十足,醬汁Creamy!身為芝士控,超級滿足!鐵pan上枱,除咗特別啲,都可以減低芝士凝固嘅時間,非常聰明嘅做法👍🏻📌不足之處:煙肉粒冇咩煙燻味,同埋個醬有少少寡,如果有返少少炒香咗嘅garlic 或者 onion,味道應該會再提升多啲但係整體而言,多人嘅話,值得一試!一人一兩啖已經好滿足!✨因為一個人食,Baby size都只係食到半兜建議2-3人都可以叫Baby sizeFlat White ☕️拉花好靚,但係咖啡唔夠熱豆味香醇,唔苦!奶都好滑!好飲!服務方面:我接近坐咗2小時,Waiter都唔會好理你由你坐(唔清楚非繁忙時間係點)但係個人覺得有少少失望,因為成個服務態度有少少似茶餐廳,除咗Manager態度好少少,其他waiter都好似睇你唔到咁,態度有待改善整體而言:會有下次,亦都推薦大家去環境不俗,係音樂大聲咗啲,
第一次試Green Waffle
見評語不錯,於是揀咗平日中午時間嚟食嗰Brunch!

Mac & Cheese 🧀️
通粉十分煙韌,完全冇因為焗過而過軟
芝士味十足,醬汁Creamy!
身為芝士控,超級滿足!

但係整體而言,多人嘅話,值得一試!
一人一兩啖已經好滿足!

✨因為一個人食,
Baby size都只係食到半兜
建議2-3人都可以叫Baby size

Flat White ☕️
拉花好靚,但係咖啡唔夠熱
豆味香醇,唔苦!奶都好滑!好飲!

服務方面:
我接近坐咗2小時,Waiter都唔會好理你
由你坐(唔清楚非繁忙時間係點)

但係個人覺得有少少失望,
因為成個服務態度有少少似茶餐廳,

整體而言:會有下次,亦都推薦大家去
環境不俗,係音樂大聲咗啲,
但係整體好chill,好舒服、自在
Mac & Cheese
Flat  White
2022-06-30
Mac & Cheese
Flat  White
  • 美式勁厚車打芝士鑊仔通心粉
2022-06-07 249 瀏覽
The Green Waffle offersexcellent casual dining in comfortable surroundings. The diner is very much open plan and offers pavement style dining where one can eat and watch the world go by. Service was very attentive but never intrusive. Topping up water and clearing empty plates was always prompt. I had their fish and chips which was excellent - succulent fish deep fried in a crispy batter which was perfect and not oily at all. The chips were equally good and obviously freshly prepared. The meal c
The Green Waffle offers
excellent casual dining in comfortable surroundings. The diner is very much open plan and offers pavement style dining where one can eat and watch the world go by. Service was very attentive but never intrusive. Topping up water and clearing empty plates was always prompt. I had their fish and chips which was excellent - succulent fish deep fried in a crispy batter which was perfect and not oily at all. The chips were equally good and obviously freshly prepared. The meal came with what tasted like a homemade tartare sauce and also vinegar. I had a glass of the house red with my meal which was a good accompaniment - fruity with hints of raisins and figs. Service was prompt but I was not made to feel rushed in any way. It was a very positive dining experience and I wouldn’t hesitate to highly recommend it - I’ll certainly be going again.

2022-06-06 177 瀏覽
平時行過呢間餐廳,都見到會有狗狗Menu,見幾得意假日就帶咗我家小狗同朋友一齊過嚟食午餐,去到原來狗狗只可以坐最出嘅枱,桌面偏小,但都幾Chill 既。我自己就嗌咗個手撕豬肋骨肉漢堡包配炸番薯條,朋友就嗌咗個炸雞窩夫,我另外嗌咗個蔬菜雞肉條比小狗。講返食物質素先~手撕豬肋骨肉漢堡包啲肉好入味,漢堡包質感正常,但最好食嘅竟然係炸番薯條!而炸雞窩夫口感偏乾,無論雞肉同窩夫都係有點乾,要用飲品送。同埋差唔多食到最後先知,啲糖漿喺梳化後邊,竟然望唔到,侍應又冇提我地。而狗仔menu 要叫人先攞俾我,有點被動呢,我都已經帶左小狗黎,唔通唔嗌野食俾佢咩🥲不過我家小狗都唔太食佢地既蔬菜雞肉餅😅

不過我家小狗都唔太食佢地既蔬菜雞肉餅😅
2022-05-10 454 瀏覽
今天佛誕專程去元朗形點打下卡,经常網上都見到好多人寫食評話呢間餐廳好好食。一場嚟到當然要試下呢間打卡店啦😜去到店門前,等咗一陣就安排到我哋入座,於是叫左炸鸡窩夫早餐、紐西蘭草飼牛肉粒薯粒鑊仔鑊仔、勁量早餐。上枱時見到個份量都頗大喎,炸雞腿好食,一D都唔鞋,而窩夫好鬆軟、有濃濃蛋香味👍上枱時見到兩個流心蛋,外型漂亮,將啲蛋汁同牛肉粒薯粒混合一齐食,味道好夾,超級好食😍勁量早餐包含咗三隻流心蛋、兩條香腸、三塊煙肉、一塊窩夫、仲有最正嘅煙三文魚,超豐富🤤三文魚食落去好新鮮、味道超正、窩夫當然唔駛講啦👍👍👍最後講講餐廳內環境、佈置好有田園風味、若三兩知己嚟聚首一堂、不愧為一處聚脚好地方、唔怪之得一直人氣咁高啦!👀
一場嚟到當然要試下呢間打卡店啦😜

2022-05-09
  • 勁量早餐
  • Waffle
2022-04-30 398 瀏覽
有朋友星期五入嚟元朗玩,佢哋揀咗呢間餐廳,原來已停止網上book位,唯有打電話去,好好彩book到即日嘅午餐時段。而且仲可以安排到卡位。今年第一次同朋友相聚,朋友都覺得呢間餐廳嘅set lunch好抵食,同埋選擇多,而且味道用料都唔錯。
2022-04-29
2022-04-20 345 瀏覽
美式勁厚車打芝士鑊仔通心粉通心粉絕對係配角芝士先至係主角超濃厚嘅芝士做到好誇張嘅拉絲效果每一啖都係除咗芝士都係芝士不過真係要多少少人先可以食到因為真係會好易飽😂牛柳粒薯粒鑊仔薯粒超香脆份量好多好惹味又係有好多芝士可以加埋一齊食面頭仲有隻流心蛋添賣相相當唔錯至於青口就有啲失望青口唔算大隻同肥美食落唔係好鮮甜個汁亦都唔夠濃厚反而配搭嘅蒜蓉包就更有驚喜好香濃嘅蒜蓉味而且烘到好香脆勁快俾我食哂😂😂😂
美式勁厚車打芝士鑊仔通心粉

好香濃嘅蒜蓉味
而且烘到好香脆
勁快俾我食哂😂😂😂

2022-04-19 214 瀏覽
#emily出街食👅👅 #emilysbelly元朗 #emilysbelly銅鑼灣 #emilysbelly中環 竟然仲未向大家介紹過我最鍾意嘅lunch place!!!!就係Green waffle Diner😛每次黎親呢度我只係食一樣嘢就係 smoothie bowl🥣 Total有4款smoothie bowl圖一係dragon mood booster Smoothie 主要由紅火龍果同白火龍果加入香蕉打成~圖二係butterfly pea Smoothie 主要由火龍果香蕉🍌芒果🥭加入碟豆花打成~基本上每款我都好鍾意食 視乎我嗰日想食邊款 我通常都會揀toppings有椰子片強烈推薦呢間店比所有鍾意smoothie/yogurt嘅朋友!!圖三係我男朋友每次都會點嘅carbonara risottoRisotto 醬汁濃郁 充滿芝士煙肉香味 而且有我最鍾意食嘅菇菌 我成日偷食🤣呢款係carbonara 愛好者必食之選!😋
就係Green waffle Diner😛
Total有4款smoothie bowl
圖一係dragon mood booster
Smoothie 主要由紅火龍果同白火龍果加入香蕉打成~
Dragon  mood  booster

圖二係butterfly pea
Smoothie 主要由火龍果香蕉🍌芒果🥭加入碟豆花打成~

Carbonara  risotto

Dragon  mood  booster
Carbonara  risotto
  • Butterfly  pea  bowl
2022-04-12 255 瀏覽
今日去到元朗形點嘅呢間Green waffle度食個下午茶叫咗個招牌嘅鮮雜果窩夫 餐廳一啲都唔馬虎連糖漿都係加拿大空運到港嘅楓糖漿窩夫鬆軟而且豐富牛油香氣 配埋酸酸甜甜嘅鮮雜果一啲都唔漏
今日去到元朗形點嘅呢間Green waffle度食個下午茶
窩夫鬆軟而且豐富牛油香氣 配埋酸酸甜甜嘅鮮雜果一啲都唔漏

2022-04-05 290 瀏覽
早上11:30 到達,大約有一半人。不過二人限聚令,只能二人一枱。假期有假期餐食,連餐飲不過100多元。份量也很大,都好抵食。超級早餐$138-兩塊多士三隻蛋一啲煙肉兩條手指長嘅腸仔,兩塊三文魚呀兩粒欖,加1大嘅窩夫可以揀配沙律/薯粒/蜜瓜三片。蜜瓜切得薄過1cm。,窩夫最好食不過有啲硬。份量可以一大一小一起吃。鮮果pancake,有三大塊厚約1cm,生果有藍妹士多啤梨青蘋果同蜜瓜都幾豐富,不過有啲酸。芝士通粉有兩種唔同芝士上枱時仲滾緊,有兩隻size,途中係大嘅$158,份量夠一個人,如果細食就要叫baby size.芝士味夠重口味,喜歡芝士會覺得好好食。青口扁意粉,分量大概一碗度。午餐已經夠食.😝
青口扁意粉,分量大概一碗度。午餐已經夠食.😝
青口扁意粉
青口扁意粉
2022-03-02 328 瀏覽
牛肉粒薯粒鑊仔薯粒炸到外脆內軟牛柳粒炒得好香又唔靭加上大量芝士同流心蛋Keep住熱辣辣咁食做到拉絲效果啱晒我呢個芝士愛好者食到好滋味窩夫好鬆化唔會過甜同樣好出色
牛肉粒薯粒鑊仔

窩夫好鬆化
唔會過甜
同樣好出色
2022-02-21 262 瀏覽
#emily出街食👅👅 基本上每次出去食早餐/lunch都會去green waffle 因為嗰度有我最鍾意食嘅yogurt 今次嗌嘅係butterfly pea底層Smoothie 係由bananas mango red dragon fruit butterfly pea powder 打成🥭🍌 食落酸酸甜甜~topping有唔同嘅生果加椰子片🥥 每次來都一定會食 真係覺得好好味😋另外男朋友唔食yogurt 所以佢每次黎都會嗌carbonara risotto 🧀佢好creamy雖然真係好邪惡但係好好食😋另外因為而家做緊飲品半價所以我哋每人叫咗一杯咖啡 hazelnut coffee就正正常常butter coconut coffee 飲落都幾特別 但係明顯見到有層油 我就麻麻地啦😣😣
#emily出街食👅👅
今次嗌嘅係butterfly pea