2024-04-16 321 瀏覽
【#🦊🐰30秒食皮:Teleport咗🐰🦊去肉肉世界嘅燒肉店😋 CP值爆分嘅燒肉店‼️🥩食到超級飽但人均$500有找😋慶生一流(唔收切餅費🫶🏻)係每日都食想食到嘅頂級味道🤤】 #foodtalkpia講夜晚食what好🍚 #foodtalkpia講慶祝食what🎂 ✨一年容易又到🦊生日🎂 🐰決定帶呢隻肉食系🦊再去發掘高質燒肉店🤭 🐰已經喺一年前bookmark定㗎啦😎扑錘揀佢嘅原因係:1️⃣定價合理!唔係嗰啲$298一碟但得4-5片嘅燒肉店🥺 牛肉價錢range大多落喺 $148-158 左右🐰👍🏻 2️⃣唔收切餅費👍🏻🎂 3️⃣好想試佢個大得人驚牛小排😍🥇🌟本日MVP:大得人驚牛小排 $198呢個要預約嘅單品真係無。令。我。哋。失。望!!😭 上檯後要 20mins 解凍所以🦊🐰望住佢真係流晒口水~等到佢解完動之後,店員就會自動自覺行埋嚟同我哋講叫我哋一陣燒嘅時候要一齊大嗌「Yo-i-sho~」😂跟住成間舖嘅店員都會一齊拍手好有氣氛🤣好玩!而且佢個名真係冇改錯!真係好味到得人驚!!!!佢係A5 鹿兒島和牛~佢有加少少醬料去醃,所以係甜嘅、一放入口啲油脂勁香🤧 而且超級柔軟,口感好似食緊嚿雲咁🤤同埋份

🥇🌟本日MVP:大得人驚牛小排 $198

大得人驚牛小排

而且佢個名真係冇改錯!真係好味到得人驚!!!!佢係A5 鹿兒島和牛~佢有加少少醬料去醃,所以係甜嘅、一放入口啲油脂勁香🤧 而且超級柔軟,口感好似食緊嚿雲咁🤤同埋份量真係好夠,我哋本身未飽食完即刻飽咗😂
Keyword: 油花爆發、香甜、柔軟

🌟厚切牛柳扒 $198
厚切牛柳扒

呢道係第一道菜!店員都好好人會主動埋嚟幫我哋燒😛佢極厚身,四邊都燒完之後店員會剪成六嚿,放返上碟俾我哋品嚐~咬落去第一啖感覺到嘅係焦香嘅味道,跟住係肉汁爆發嘅感覺!!🌪️因為佢係厚切嘅關係,好有口感嚼勁但又一啲都唔會韌✨

重點:🐰🦊都覺得加咗個汁係成件事昇華咗!🪄個汁會同埋啲肉一齊放上個爐度燒熱,係洋蔥、橄欖油、蒜蓉撈埋燒肉汁,甜甜地,但係帶出咗成件事嘅香味,超級正!!大推😭
Keyword: 厚切肉感、焦香、肉汁爆發

🌟天使牛肋肉 $158

店員話佢同魔鬼牛肋肉嘅分別就係佢嘅油脂冇魔鬼咁多,但佢只係貴魔鬼$10又係🦊生日梗係食好啲啦🤭數量限定嘅稀有部位!一咬係即溶即刻解體,啲油脂係一咬落去就爆曬出嚟!!完全唔難咬好柔軟,我哋好鍾意🤤👍🏻
Keyword: 油花爆發、柔軟

🌟蔥花肉眼芯 $168

一入口又係驚艷到我哋!!呢款,並唔係佢肉嘅口感令我哋好鍾意,係佢嘅味道!記得要加埋啲香蔥一齊食!!一入口就俾鹽、同埋胡椒+香蔥嗰種清新感衝擊咗味蕾,好難揀佢同天使邊個好食啲😭我哋覺得肉眼芯嘅味道>天使牛肋肉;而天使牛肋肉嘅肉質>肉眼芯
Keyword: 濃味、味覺衝擊

🌟海膽黑松露玉子飯 $98

每一粒飯都沾滿咗蛋漿,入口軟綿濕潤,撈埋海膽同埋黑松露個味真係好香!!🤧推薦大家叫呢個澱粉質🤤
海膽黑松露玉子飯

⭐️鹽燒黑豚腩肉 $58

豚肉冇臊味,燒起上嚟都好脆口!只不過同其他牛肉相比,其他牛肉實在太出色🤣所以印象唔太深刻🤣
塩燒豚腩肉

⭐️一口冷麵 $38

真係一口😂份量有啲細!不過佢個麵係非常煙靭好好食!味道都OK,少少酸辣,如果推出大嘅版本就好啦🥹
一口冷麵

💬 要留意嘅係,只有晚餐時段可以預約!預約時段分為兩段,一係1800-2000/2000-2200!

📍Futago HK大阪燒肉 (銅鑼灣)
銅鑼灣恩平道28號利園二期地下LG01號舖
大得人驚牛小排
海膽黑松露玉子飯
塩燒豚腩肉
一口冷麵
  • 蔥花和牛肉眼芯
  • 特上天使牛肋肉
2024-03-24 325 瀏覽
朋友食過唔錯跟住推介我地黎 真係冇介紹錯👍🏻👍🏻✨大得驚人牛小排 $198好大塊 😍 望落油脂分布都均勻😍側邊嗰啲就脂肪比例多啲 食落真係入口即融😋😋😋超香油脂味 好正👍🏻👍🏻 佢有配左啲wasabi 醬 點左嘅話食落就冇咁油膩👍🏻 開頭仲會有職員幫手燒 唔怕自己燒得唔好🙈燒前一齊叫口號 好搞笑🤣😆如果要食呢個記得預先book 定呀😉✨極上Futago 盛 $238有厚切牛舌 厚切牛胸腹肉 厚切牛肋肉 厚切牛柳 🤩🤩🤩 啲肉睇落都好靚 食落牛味香濃 又有油脂感 真係有喺日本食嘅感覺咁呀🥰🥰 ✨蒜蓉牛油雜菇 $48啲菇索晒啲蒜蓉同牛油味 超級惹味 好食👍🏻👍🏻✨Futago 紫菜飯 $48略嫌乾左少少 我要自己加啲佢比嘅調味料落去先好啲🙈✨香蔥玉子飯 $48呢個飯多汁啲 因為佢有個玉子 再加上佢好似有加左啲麻油👍🏻 我哋覺得個味好似有少少似出前一丁啲調味料咁 🍺荔枝汽酒 $48幾好飲 有淡淡嘅荔枝味 唔會好甜 又唔會好重酒味🍺檸檬威士忌梳打 $48酸酸地幾清爽 酒味都唔算勁總括食物好有質素👍🏻👍🏻 服務都唔錯 會幫手燒 🥰 坐位舒服 最後仲有杯乳酪送 好飲👍🏻味道❤️❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️❤️服
朋友食過唔錯跟住推介我地黎 真係冇介紹錯👍🏻👍🏻

味道❤️❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️❤️

💰晚餐人均~$420(包括+1)

2024-03-05 410 瀏覽
位於銅鑼灣鬧中取靜既燒肉店,每次去食都要預先網上訂位,星期五既晚市坐無虛席!餐廳供應牛豬雞同海鮮,迎合唔同人既口味同需要。🐄牛舌盛呢份分別有厚切牛舌,上等牛舌,香葱牛舌同鑽石牛舌,四款口感都相當出色🫶🏻全部都食得出牛味,職員會幫手燒烤,控制火喉同生熟度。厚切牛舌好彈牙又多汁,肉質煙韌,個人比較鍾意鑽石牛舌,係肉表面𠝹花紋,再燒至五成熟,中間呈嫩粉紅色,加少少檸檬汁,再將肉品昇華至另一個層次!🐄香蔥和牛肉眼芯肉眼芯表現就比較平庸~雖則話係和牛,牛肉既紋理唔突出,淨係食得出肉質軟,肉味同油脂味都得明顯。燒完後配上餐廳特製既香蔥,為單調既牛肉增添左少少風味,一般般啦🫣🐄厚切特上牛胸腹肉胸腹肉肉質偏軟腍,厚身但又唔會過韌,配上蒜片🧅同山葵,好惹味香口。加左山葵微辣既口感,更加刺激味蕾,消去油脂既膩口!🐄上等牛肋肉好深刻記得呢碟索價唔過百,無論質素,份量同價錢都拋贏牛角好多條街!肉質以定價黎講好高水準,油脂同肉味分佈得好好,微微既厚度令口感提升唔少。🥢海膽牛肉呢款都會有職員幫手處理,先輕輕炙燒肉片,再依次序係碟上放紫菜,紫蘇葉,海膽同牛肉,入口好有驚喜,冰火雙重奏係口腔跳舞咁🥰鮮甜既海膽,清爽既

🐄牛舌盛

🐄香蔥和牛肉眼芯

🐄厚切特上牛胸腹肉

🐄上等牛肋肉

🥢海膽牛肉
呢款都會有職員幫手處理,先輕輕炙燒肉片,再依次序係碟上放紫菜,紫蘇葉,海膽同牛肉,入口好有驚喜,冰火雙重奏係口腔跳舞咁🥰鮮甜既海膽,清爽既紫蘇葉中和返肉既脂香,配合得好完美!

🐥芝士雞肉
食得太多牛想食返其他肉類平衡下,就嗌左芝士雞肉。將芝士燒至半融,達至拉絲既效果,再用雞脾肉沾滿芝士,味道就不過不失~

🥢名物!一口冷麵
冷麵一人一碗就最適合不過😍麵條好有嚼勁,再配上酸酸甜甜既泡菜同醃青瓜,清涼既組合幫助中和食左太多肉既油膩感。

🥢海膽黑松露玉子飯
碗面鋪上海膽同一少撮黑松露醬,米飯被蛋漿同魚籽包裹住,飯粒好濕潤同好creamy,再加入少許麻油,建議多啲人分享呢個飯,感覺食食下就會好滯😹

🍨燒甜芋雪糕

📍Futago HK大阪燒肉
銅鑼灣恩平道28號利園二期地下LG01號舖
呢間日式燒肉店我去過兩次 都係去銅鑼灣個間~第一次係同朋友下午去 叫左和牛豪華二人前🥩第二次同男朋友夜晚去 散叫為主🫶🏻呢間餐廳嘅服務態度同抽風系統都幾好食完唔會成身燒肉味👍🏻如果想知道午市定晚市抵食啲 睇埋就知!😎★ 午市 ★⚠️ 我食個時午市只可以𝐰𝐚𝐥𝐤 𝐢𝐧 無得𝐛𝐨𝐨𝐤位 唔知而家有無得𝐛𝐨𝐨𝐤🫣如果都係無 而你又想週末食 記得早啲去攞位~~❶ 和牛豪華二人前💰𝟓𝟑𝟖 留意呢個餐係午市先有😂晚市係無的呢個餐包左𝟐碗白飯🍚、𝟐碗湯🥣、𝟏碟沙律🥗、𝟏小碟泡菜🌶️、𝟐小碟有蛋黃嘅醬料🥚同肉類🥩個泡菜好好食!唔會好辣 係偏甜個種😋可惜只得一小碟🤣但可以加錢追加沙律有蟹柳絲🦀、生菜🥬同埋蟹籽 做前菜唔錯👍🏻而肉類包括和牛肉眼、薄切和牛肩肉、牛胸腹肉、牛肋肉、上等牛肋肉同埋黑豚腩肉🥩🐷個人最喜歡和牛肉眼同埋薄切和牛肩肉🐮和牛肉眼油脂分佈平均 入口即溶😋薄切和牛肩肉個醬汁幾惹味 另外幾款肉質素都唔差👍🏻呢個餐可以以優惠價加配𝟐杯飲品🍹我地叫左𝟐杯凍柚子蜜🍊同𝟏杯凍薑蜜🫚其中𝟐杯係各加$𝟓 另外𝟏杯就收正價$𝟐𝟐 正常味道我地𝟑個女仔 叫左呢個𝟐人餐已經夠食~我𝟐個朋友食完之後都分別同屋企人再嚟
呢間日式燒肉店我去過兩次 都係去銅鑼灣個間~
第一次係同朋友下午去 叫左和牛豪華二人前🥩

❶ 和牛豪華二人前💰𝟓𝟑𝟖
留意呢個餐係午市先有😂晚市係無的

個泡菜好好食!唔會好辣 係偏甜個種😋
可惜只得一小碟🤣但可以加錢追加
沙律有蟹柳絲🦀、生菜🥬同埋蟹籽 做前菜唔錯👍🏻

個人最喜歡和牛肉眼同埋薄切和牛肩肉🐮
和牛肉眼油脂分佈平均 入口即溶😋
薄切和牛肩肉個醬汁幾惹味 另外幾款肉質素都唔差👍🏻

呢個餐可以以優惠價加配𝟐杯飲品🍹
我地叫左𝟐杯凍柚子蜜🍊同𝟏杯凍薑蜜🫚
其中𝟐杯係各加$𝟓 另外𝟏杯就收正價$𝟐𝟐 正常味道

我地𝟑個女仔 叫左呢個𝟐人餐已經夠食~
我𝟐個朋友食完之後都分別同屋企人再嚟食過🤣🤣所以推薦大家午市嚟試下!

★ 晚市 ★
晚市店員會幫手燒 午市就自己燒~
但唔知點解店員燒完1轉又走左😂😂

❶ 薄切汁燒和牛肩肉 💰𝟏𝟓𝟖
呢個𝐬𝐞𝐭包左兩碗迷你玉子飯🥚肉大概有𝟔-𝟖片
和牛肩肉個醬汁惹味 蘸上蛋漿連埋飯一齊食好好食~

❷ 牛胸腹肉🐮、芝士雞肉🧀🐤 💰𝟔𝟖+𝟔𝟖
呢𝟐款都係單點 呢個價錢嚟講份量都幾少🥲
牛胸腹肉得𝟒塊 食落仲有啲韌🫠
𝟏次正常熟度 𝟏次燒得生少少 都係韌😂
質素差過午市食個次🥹

芝士雞肉無記錯嘅話有𝟓件 雞肉無乜味😮‍💨
店員話將錫紙兜放上爐上面將芝士燒溶🔥🧀
但係芝士同啲雞肉係黏唔埋😂燒燒下又會黐底。。真係唔推薦大家叫呢個🥵

❸ 石鍋泡菜拌飯🌶️ 💰𝟕𝟖
店員會問你想唔想要飯焦 我地揀左唔要
佢就幫我地攪匀個飯 但味道偏淡 唔辣 無乜特別 如果泡菜多啲 再剪碎啲會好啲😂

整體嚟講無論食物質素😋定係性價比💰
都係午市好啲✨~~~

味道😋(午市|晚市):𝟒.𝟓/𝟓 |𝟑/𝟓
性價比🤩(午市|晚市):𝟒.𝟓/𝟓 |𝟐/𝟓
回頭率🔙🥳(午市|晚市):𝟒.𝟓/𝟓|𝟏/𝟓

• ────── 🏬店鋪資訊 ──────•
🏷 Futago HK大阪燒肉|@yakiniku.futago_cwb
📍 銅鑼灣恩平道28號利園二期地下LG01號舖
🚇 銅鑼灣站𝐅𝟏出口 步行約𝟒分鐘
🕰 星期一至日𝟏𝟐:𝟎𝟎-𝟏𝟓:𝟎𝟎|𝟏𝟖:𝟎𝟎-𝟐𝟐:𝟏𝟓
☎ 𝟐𝟖𝟗𝟖𝟕𝟕𝟎𝟕

其他分店:
📍尖沙咀棉登徑8號地下14-16號舖

• ─── @𝓱𝓮𝓲.𝓵𝓮𝓽𝓼.𝓯𝓮𝓪𝓼𝓽 ─── •
👧🏻|香港𝟎𝟎後𝐅𝐨𝐨𝐝𝐢𝐞🤤🇭🇰
❤️‍🔥|美食情報💥|真實食評🫦
💰|尋覓𝐂𝐏值高嘅美食👅
🍳|不定時煮食分享👩🏻‍🍳🍽
𝓝𝓸𝓽𝓱𝓲𝓷𝓰 𝓫𝓻𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓹𝓮𝓸𝓹𝓵𝓮 𝓽𝓸𝓰𝓮𝓽𝓱𝓮𝓻 𝓵𝓲𝓴𝓮 𝓰𝓸𝓸𝓭 𝓯𝓸𝓸𝓭👩🏻‍🤝‍👩🏼🍩
𝓗𝓮𝓲 𝓛𝓮𝓽’𝓼 𝓕𝓮𝓪𝓼𝓽, 𝓪𝓵𝔀𝓪𝔂𝓼 𝔂𝓸𝓾𝓻 𝓹𝓵𝓪𝓬𝓮💗

★ 🥰如果喜歡我嘅分享✨
➜ 記得𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰🫶🏻 @hei.lets.feast❤️‍🔥
咁就唔會錯過我嘅最新帖文啦🥳

★ 😋如果睇完想去試✨
➜記得𝐛𝐨𝐨𝐤𝐦𝐚𝐫𝐤🏷 / 𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞比朋友仔一齊睇👩🏻‍🤝‍👩🏼
推介指數 Recommendation Level : 🔥🔥🔥🔥銅鑼灣鬧市的日式燒肉店,店舖的面積不算太大,由於位於旺中帶靜的街道,人流不會過份多,是朋友食飯聊天的好去處,店舖提供多種不同款式的肉類,迎合不同人士的需要,而且食物亦非常新鮮,絕對是性價比高的餐廳之一。Located in the bustling district of Causeway Bay, this Japanese BBQ restaurant offers a relatively intimate setting suitable for dining and conversation among friends. With its convenient location on a lively yet moderately crowded street, it provides a diverse selection of fresh meats to cater to varied preferences. The establishment is known for its high value fo

Located in the bustling district of Causeway Bay, this Japanese BBQ restaurant offers a relatively intimate setting suitable for dining and conversation among friends. With its convenient location on a lively yet moderately crowded street, it provides a diverse selection of fresh meats to cater to varied preferences. The establishment is known for its high value for money.
大得驚人牛小排 ($198)
Hamideru Karubi

這塊比面更大的極大牛小排,需要在訂座時一拼預訂才可以享用,一看便知油香滿溢,不過亦不算太過油膩,而且會有專人協助確保是最合適的生熟程度

One of its signature dishes, the colossal beef short rib, requires advanced reservation at the time of booking. The generous cuts exude a rich aroma without being overly greasy, and the staff ensures optimal cooking according to individual preferences.

冰香蜜桃茶($22)
Peach Oolong Tea

冰香蜜桃茶不會太甜,給人非常清新的感覺,剛好抵消了肉類的油膩及飽肚感

The refreshing honey peach tea offers a mild sweetness, complementing the richness of the meats and offsetting any sense of heaviness.

黑毛和牛肋肉 ($138)
 Karubi

和牛肋肉肥瘦適中,而且厚薄亦十分合適,燒好後仍留有肉汁,而且牛味

Additionally, the marbled wagyu beef ribeye, grilled to perfection while retaining succulent juices, delivers a distinct beef flavor.

鹽燒黑豚豬腩肉 ($58)
Pork Belly (Salt)

雖說是豬腩肉但亦不會有過多的肥肉,不過不太像是鹽燒,感覺比較普通

Despite being pork belly, it contains a balanced amount of fat without overwhelming richness, albeit lacking the distinct saltiness found in traditional salt-grilled preparation.
(左上, Top Left) 大得驚人牛小排 Hamideru Karubi , 冰香蜜桃茶Peach Oolong Tea
厚切特上牛舌 ($148)
Thick Prime Beef Tongue

每件牛舌都份量十分足,雖然每塊都很厚,但不會過份堅靭,而且也很容易燒熟

The ample portions of beef tongue, while thick, do not compromise tenderness and are easily grilled to desired doneness.
厚切特上牛舌 - Thick Prime Beef Tongue
Futago 紫菜飯 ($48)
Rice with Seaweed

紫菜飯的賣相雖然平平無奇,但配以肉類一同吃的話,不論肉類或飯的味道都得以提昇

Although the appearance of the seaweed rice may seem unassuming, when paired with the meats, it enhances the flavors of both the meats and the rice.

一口冷麵 ($38)
Cold Noodle

這個冷麵其實份量不算太少,而且配料十足,麵亦很彈牙,而清淡的湯底,中和了吃太多肉的油膩感覺

The cold noodles, generously portioned with ample toppings, provide a satisfyingly chewy texture, while the light broth counteracts the richness of the meats.
一口冷麵 Cold Noodle
巨峰提子活乳酸汽酒 ($38)
Grape Calpis Sour

活乳酸加上提子的酸甜,令人有開胃的感覺,雖然說是汽酒,但酒精味不太濃,所以不小心便很易喝醉

The house-made yoghurt with grapes offers a pleasantly appetizing tanginess, balanced with a subtle alcohol content.

😎 評價 - Epicurean Explorer's comments:

🍽️食物Food: 🔥🔥🔥🔥

✅款式選擇多元化,而且每款亦十分新鮮
 Extensive and fresh meat selection

❌以肉類為主,素食者或注重健康的人士只有很少選擇
The restaurant's options are limited for vegetarians and health-conscious diners

🏡環境Environment: 🔥🔥🔥🔥

✅十分寬敞,而且抽風設施足夠,不會有太大的油煙
The spacious and well-ventilated ambiance ensures minimal smoke

❌無NIL

💁服務Service:🔥🔥🔥

✅ 待應們會主動為客人烹調肉類,而且亦十分有禮貌
The courteous staff take an active role in assisting with meat preparation

❌由於人手不太多,有時候要待應幫助的話需要等待較長時間
Due to limited manpower, there may be extended wait times for service assistance

💰價格Price:🔥🔥🔥

✅肉類具高品質,所以相比其他燒肉店性價比算很高,而且備有套餐選擇
The high-quality meats and available set menu options contribute to the establishment's high value for money compared to other Japanese BBQ restaurants

❌無NIL
2023-10-30
一口冷麵 Cold Noodle
  • (左上
  • Top Left) 大得驚人牛小排 Hamideru Karubi
  • 冰香蜜桃茶Peach Oolong Tea
幫襯咗好多次嘅燒肉店,同咗好多唔同朋友嚟大家都一致好評😋尤其是鍾意喺午市嘅時候黎食,因為平均一個燒肉set都係100至到$150左右,而且一個套餐入邊都唔會敷衍大家,肉嘅份量唔算少,仲有飯湯同埋沙律,絕對夠大家食!如果覺得唔夠食,仲可以追加肉,追加嘅價錢都好合理化算,大概幾十蚊就有,好難唔推介!佢哋嘅地理位置都好方便,喺利苑附近,好近銅鑼灣中心地帶,食完嘢仲可以去行街~仲要講一講佢哋嘅抽風系統都做得唔錯👍🏻唔會食完之後成身燒肉味~大家可以放心~
2023-10-06 909 瀏覽
今日約咗朋友嚟銅鑼灣食lunch,朋友推介呢一間燒肉,或午市套餐十分抵食,就跟佢嚟試一試。入到嚟環境闊落,午市時段大概一半滿,座位下面都可以收埋衣物,唔使驚燒到啲衫成浸燒肉味。睇一睇個餐牌,入面大部份午市套餐都唔使$150,套餐有沙律,有湯,配菜,連飲品,主食就當然係牛同埋飯啦。牛肉相當有質素,份量適中。午市喺銅鑼灣,用呢個價錢,食到呢個質素,同呢個份量嘅燒肉,真係冇得挑剔。絕對推薦大家嚟食一食。

2023-09-14
2023-09-30 560 瀏覽
Futago大阪燒肉午市食左個燒肉御膳(肉大盛)😋咩都有啲滿足我好多個願望😋💛牛肋肉燒汁好惹味,肉質嫩又多汁💛牛舌厚身,咬落留左股牛味係口腔💛黑豚腩燒到有少少脆邊,唔會覺得油,好惹味💛雞肉嫩滑,適合小朋友食去到啲員工都好好,見到我地帶左小朋友,會主動提供碗仔、餐具、水杯、額外濕紙巾、仲有剪刀方便剪肉俾小朋友食小朋友都覺得好好味,一直係咁話要食,小朋友食得仲多過我.價錢:$128加一,飲品加$5
Futago大阪燒肉
午市食左個燒肉御膳(肉大盛)😋
咩都有啲滿足我好多個願望😋

💛牛肋肉
燒汁好惹味,肉質嫩又多汁
💛牛舌
厚身,咬落留左股牛味係口腔
💛黑豚腩
燒到有少少脆邊,唔會覺得油,好惹味
💛雞肉
嫩滑,適合小朋友食

小朋友都覺得好好味,一直係咁話要食,小朋友食得仲多過我
價錢:$128加一,飲品加$5
2023-09-09 530 瀏覽
Futago,到訪多次一直對他們的食物品質、價格和選擇非常滿意,這是一家高質高性價比的店。先談談他們的食材品質。這家店的燒肉使用了新鮮優質的牛肉(其實也有其他肉類,但每次只吃牛肉),每一片肉質都鮮嫩多汁。他們的肉部位很多,包括牛腩、牛舌、牛肉眼等等。無論你喜歡細嫩的肉質還是豐滿多汁的口感,這裡都有適合的選擇。而且,他們的肉片厚度適中,讓你能夠享受到完美的燒烤口感。這裡的價格相對合理,以提供高質的肉品而聞名。他們的肉質和服務品質與價格相匹配,讓你感受到物有所值。你可以依據自己的口味和喜好,點選不同的肉部位燒烤。他們還提供了一些特色的醬汁和配菜,這些可以提升食物的風味和豐富性。總的來說,這家日式燒肉店給人留下了美好的印象。他們的食材品質優良,價格合理,提供了多種選擇,這讓我非常滿意。

2023-06-03 2737 瀏覽
同朋友慶祝生日,book位時已經預訂大得驚人牛小排 ($198) 去到直接揀汁燒。真身真係好大塊,不過好薄,所以絕對唔怕食完試唔到其他部位既牛店員話燒呢塊牛小排之前叫口號,舖頭其他店員都會同我地一齊叫,氣氛超好😂👍🏼有店員幫手燒絕對唔怕燒燶,牛小排香得黎肉質又嫩滑,油脂味好香,仲有小小入口即溶既感覺🤤果然係A5黑毛和牛水準!本身想叫一本壼漬牛胸腹肉,點知叫錯左一本壼漬牛肋條 ($168)店員喺壼內夾出兩大條牛肋條好有心機咁燒完再剪成一細舊,加上醃製過既蔥,一口一啖配埋一齊又幾好食,而蔥味無掩蓋到牛肋條既味道,唔錯朋友好少食內臟但又想試下,所以叫左個Futago內臟盛 ($138),有大腸、小腸、牛頰肉,同埋本日之特選內臟 - 牛心頂。我係好中意食腸😋燒完既大腸小腸既都好彈牙,唔會勁腍,油脂味香,但又唔會覺得係好膩既肥膏,更加無羶味👍🏼 牛頰肉略硬,始終係牛經常活動既部位,不過肉味濃郁,有適量油脂。牛心頂喺打邊爐就食過,用黎燒都一樣好爽脆,油脂唔重。食完都係唔夠喉繼續追加厚切特上牛胸腹肉 ($148) 既肉質超腍,肉味非常濃郁,面頭加上少少wasabi 同蒜片,配埋醬汁好好食,店員燒到入

店員喺壼內夾出兩大條牛肋條

Futago內臟盛

食完都係唔夠喉繼續追加
厚切特上牛胸腹肉 ($148) 既肉質超腍,肉味非常濃郁,面頭加上少少wasabi 同蒜片,配埋醬汁好好食,店員燒到入面半生熟超
厚切特上牛胸腹肉

上等塩燒牛舌 ($78) 脆彈好食再加檸檬,完全唔韌,口感一流。
上等塩燒牛舌

貪心得滯仲叫左個Futago玉子飯 ($48),辣味好夠😂不過太飽食唔晒。
Futago玉子飯

食燒肉唔少得既飲品,分別叫左蜜桃🍑汽水 ($38) 同巨峰提子🍇活乳酸汽酒 ($48)
夠大杯,清清地幾好飲😗

最後店員送上就咁飲既乳酪,微酸得黎好消滯

呢度既肉類選擇都幾多,重點係有店員幫手燒😍 不過最好就先預訂,咁就可以食到大得驚人牛小排
2023-06-03
Futago內臟盛
厚切特上牛胸腹肉
上等塩燒牛舌
2023-04-17 1461 瀏覽
今次係第三次黎幫襯,真係會食過返尋味!點解?!😆因為除咗啲牛牛有質素,坐得舒服,仲有埋服務,勁讚呀!有一樣預咗會發生嘅一定係食完燒肉之後啲衫會有陣味,咁佢啲抽風算唔錯,走嘅時候啲味唔係太勁👍🏻講下食咗咩先😍大得驚人牛小排,睇返張相已經想再去食🤭真係大得驚人!呢個牛小排要book位嘅時候order定,啲哥哥係會有口號叫我哋一齊大聲嗌,之後就幫我哋燒,好好氣氛😆😆仲有極上和牛盛合,呢個都好推介,好有牛味又唔會油膩,仲有金箔,high class左!👍🏻👍🏻黑毛和牛肋肉,睇啲紋就知高質,好想再食🤭牛舌芯,都係好正,夠爽薄切燒汁和牛肩肉,配2個迷你玉子飯,呢個啲牛就肥左啲仲有最愛嘅水冷麵🤤🤤麵勁煙靭,加小小泡菜,未食完已經再oder多一碗🤭最後黎嘅係最濃味嘅一本壺漬牛肋條,原來有2條,即刻覺得好抵食🤭🤭埋單嘅時候送左幾杯乳酪,好fresh,好滿足嘅一餐,一定會再黎😍
講下食咗咩先😍

極上和牛盛合

黑毛和牛肋肉,睇啲紋就知高質,好想再食🤭
黑毛和牛肋肉

牛舌芯,都係好正,夠爽
牛舌芯

薄切燒汁和牛肩肉,配2個迷你玉子飯,呢個啲牛就肥左啲
薄切燒汁和牛肩肉(配2個迷你玉子飯)

水冷麵

極上和牛盛合
黑毛和牛肋肉
牛舌芯
水冷麵
2023-04-17 747 瀏覽
餐廳位置都幾多,熱鬧氣氛幾好,好彩我地有提前訂枱,我地6個人,所以可以叫多幾樣試唔同部位。我地叫佐秋季特選,壺漬牛胸腹肉,厚牛舌,雞腿肉,A5和牛牛小排,黑豚腩肉,豚肉蘆筍,和牛肉眼芯,特上魔鬼牛肋肉,冷麵。佢上塊A5牛小排時啲員工會有口號嗌,幾好玩。開頭我地自己燒,有啲唔知燒得好唔好,問個員工,佢話可以幫我地燒,之後佢就一路幫我地燒,本身啲肉好,佢又燒得岩岩好,所以好食又食得開心,仲會細心介紹點咩汁好,服務非常好,我地幾個就邊傾計邊食。

• 大得驚人牛小排
After having only one yakiniku meal in my Tokyo trip, I was still not satisfied 🥹 and looked for the affordable good quality one in HK. And found this place that offer high quality meat but their lunch sets are definitely a bargain!---▪️🥩𝑷𝒓𝒊𝒎𝒆 𝑲𝒂𝒓𝒖𝒃𝒊 & 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒆𝒏𝒅𝒐𝒏 𝑺𝒆𝒕上 等 牛 肋 肉 & 牛 筋 肉 御 膳 $118 👍🏽4 big slices of each type of meats are included. They are better than I expected with such price. Can't say they are the top qualitied meat, yet tender enough, juicy and tasted even better if you try to g
---
上 等 牛 肋 肉 & 牛 筋 肉 御 膳 $118 👍🏽
4 big slices of each type of meats are included. They are better than I expected with such price. Can't say they are the top qualitied meat, yet tender enough, juicy and tasted even better if you try to grill them until having a bit of charcoal aromatic crunchy edge😎👌🏻. Tbh, it's quality is better than 牛角 Gyukaku for similar priced set. And the lunch set is also served with salad, kimchi, and a side dish of Spiced Beef Shin, which tasted good as well, so normally you can pretty full from this set already.
▪👅𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒐𝒏𝒈𝒖𝒆 牛 舌 $48 / 4pcs
Can't forget the heavenly good beef tongue from Tokyo and just wanna give it a try here. Tho they are not bad, but lack the crispness and umami just make it way less impressive than the meat from the set. Better to stay with the Kurubi or Tendon.
---
Taste: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/ 5
Service: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/5
Re-visit ? ✔️
👅𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒐𝒏𝒈𝒖𝒆 牛 舌
Futago HK大阪燒肉:香港第一的燒肉體驗今天去了位於銅鑼灣恩平道利園二期的Futago HK大阪燒肉,是一個值得一試的日式燒肉店。價錢雖然不便宜,但是絕對值得每一分錢。這裡最令人印象深刻的是他們限定的大大塊牛扒,只要198元,但入口即溶且牛味香濃,像置身日本享用一樣。除此之外,海鮮亦都十分鮮味,建議食海鮮拼盤。服務方面也十分出色,十分舒適。店員會為你燒肉,而燒特別肉類時會全店員工為你叫口號,氣氛十足。每十五分鐘便自動換燒肉板。份量不多,建議食量大嘅可加蛋黃飯或冷麵。消費後還有免費泊車服務,不過必須用信用卡付款才能享用,駕駛人士注意。在我心目中,Futago HK大阪燒肉已成為香港第一的燒肉店。如果你想要享受一個豐盛的晚餐,不妨來這裡一試。
Futago HK大阪燒肉:香港第一的燒肉體驗

份量不多,建議食量大嘅可加蛋黃飯或冷麵。

2023-03-22 433 瀏覽
銅鑼灣區揀左幾間打算慶祝,最後見有得食大牛扒好吸引,帶埋仔仔去試,1家3口食得好開心,oppa,姐姐職員都主動幫手燒肉,同埋好新鮮好味,環境寬敞大部份係卡位,好愉快的1餐。
紀念日