呢一日去咗大圍拎嘢,諗住順便 #Cafehopping ☺️ 本身係去近大圍港鐵站嗰邊,但因為難泊車,最尾去咗顯徑嗰頭,因為上次嚟過搵嘢食,見到呢間cafe唔錯,附近又有 #咪錶位 泊車!去到嘅時候已經四點幾,見有少少肚餓本身諗住輕食食個薯條😂 點知見到隔離嗰碟好似好好食,而且散叫個薯條都$5x,加埋咖啡同叫個餐差唔多~ 於是跟機叫咗😆😆#花雕沙茶忌廉汁大雞扒 #法式炒蛋 #菠蘿包及薯條 $98 & 熱 #Latte +$10呢個有驚喜! 個沙茶醬雞扒幾好食😳濃味人一食落去嗰下有叮一聲嘅感覺仲超大塊!跟咗個菠蘿包都幾得意,個薯條都OK~#白桃菠蘿 $48菠蘿味好重,白桃味相對比下去~ 不過味道都OK~如果有輕食下午茶更好~落單嗰度見有cake同小食,但得散叫~環境唔錯,泊車方便,佢啲意粉賣相好似都唔錯,有機會試吓~

Latte

呢個有驚喜! 個沙茶醬雞扒幾好食😳
濃味人一食落去嗰下有叮一聲嘅感覺
仲超大塊!
跟咗個菠蘿包都幾得意,個薯條都OK~
白桃菠蘿

#白桃菠蘿 $48
菠蘿味好重,白桃味相對比下去~
不過味道都OK~

如果有輕食下午茶更好~
落單嗰度見有cake同小食,但得散叫~
環境唔錯,泊車方便,
佢啲意粉賣相好似都唔錯,有機會試吓~
2024-03-28
Latte
白桃菠蘿
2024-04-02 315 瀏覽
其實前前後後都嚟過食幾次,不過次次都唔記得寫食評 將兩次影嘅相一次過upload上嚟啦 🫡佢地個份量嚟講比一般Cafe多少少,以我咁大食嚟講真係覺得好開心😀 好少Cafe會有菠蘿包,所以都覺得好驚喜連佢個沙律都特別抵讚,佢落咗嘅汁加埋舊橙,好有refresh嘅感覺 🫶🏻意粉嚟講,我覺得係好好味嘅💛質地啱啱好,而且個汁真係次次都冇揸流攤 #第二次去食就係最近,印象比較深,因為佢門口加咗啲枱,但係就要以外賣嘅形式去食平時次次都要等一陣枱,加咗位之後冇等咁耐,同埋以露營凳同露營枱嘅設計令人都覺得好chill 好舒服 我繼續都係叫咗菠蘿包呢個set,加埋雞扒,勁大❤️又Juicy 👍🏻男人食都夠食其實影漏咗個湯,佢每次個湯都整得好濃🫶🏻呢個係辣椒炒豬頸肉意粉,但係唔算太辣又好惹味,佢整到啲豬頸肉嘅煙靭程度啱啱好之餘又唔會太油👍🏻加$10要多隻溫泉蛋,正😚咖啡嚟講都好出色,其實我最鍾意飲Americano 👍🏻之前嚟飲嘅酒比較酸啲係我杯茶,但係後來可能轉左,就冇以前咁岩飲👍🏻順帶一提,佢哋亦都有生酮飲食嘅選項😆眼見住良心小店越嚟越少,我哋又點可以唔繼續支持呢?💛見到幾個後生仔一齊喺廚房好努力咁做一

好少Cafe會有菠蘿包,所以都覺得好驚喜

#

其實影漏咗個湯,佢每次個湯都整得好濃🫶🏻

加$10要多隻溫泉蛋,正😚

順帶一提,佢哋亦都有生酮飲食嘅選項😆

眼見住良心小店越嚟越少,我哋又點可以唔繼續支持呢?💛
見到幾個後生仔一齊喺廚房好努力咁做一件事做得咁好,真係好抵讚🫡

2024-03-21 245 瀏覽
早幾天就在平台預約了,所以準時到達就不用等候。當天點了一個三人晚餐,湯不會太膩,也不會太甜。兩個意粉硬度算適中,不會過度吸水。分量比起其的店是偏多,啱晒大胃王。兩個意粉味道都適中,唯獨有豬肉片那碟意粉,豬肉的調味就相對偏鹹了主菜牛肉本來想選三成熟,但怕家人食不慣,還是選了5成。出來成品還是可以的,不會太韌。而用來點牛肉用的汁就調得幾好,不會過鹹。飲品方面其中兩杯分別點了熱的抹茶和紫薯鮮奶。一時忘了在手機點餐時選小甜,幸好製作出來的飲品甜度適中,不會太甜。
早幾天就在平台預約了,所以準時到達就不用等候。

當天點了一個三人晚餐,

湯不會太膩,也不會太甜。
兩個意粉硬度算適中,不會過度吸水。
分量比起其的店是偏多,啱晒大胃王。

2024-03-16
2024-02-20 459 瀏覽
叫咗蟹膏蟹肉意粉同墨魚汁意粉。正正常常,唔係難食都冇話特別好食,唔明點解會有咁多好評。杯白咖啡就真係麻麻哋,完全冇咖啡味…環境幾好,傾偈舒服。不過食物冇驚喜,唔會想再幫襯。
2024-02-20
2024-01-24 579 瀏覽
餐廳位處住宅的小區,環境優美,價錢合理,而食物質素就是上等的。番茄濃湯,不是一般的做法,而是把番茄 blend 出來的,香濃的,充滿番茄的鮮味。墨魚汁墨魚意大利粉,墨魚汁是淡淡的海鮮味道,而墨魚也是新鮮彈牙的。也加點了溫泉蛋,因為蛋味很濃,而加了點點調味,更加提升了味道。Sea Salt Latte, 一向也大愛這兒的咖啡,味道好之餘,拉花也很有心思。環境方面,落地大玻璃,室內空間感十足,簡約的木製餐桌和餐椅,望著外面暖和的陽光,加上對面不太壓迫的環境,慢慢嘆一餐,確是一件賞心樂事。

番茄濃湯

墨魚汁墨魚意大利粉

Sea  Salt  Latte

2024-01-04
番茄濃湯
墨魚汁墨魚意大利粉
Sea  Salt  Latte
2024-01-21 434 瀏覽
星期六,十二點半到,等咗大約30分鐘, 兩個大人一個小朋友,被安排坐梳化嘅位置, 用QR點餐,我哋嗌咗三個lunch: 味噌蟹肉扁意粉 配凍嘅咖啡, 燒雞扒&薯條 配可樂, 同埋燒靖魚生酮餐 配凍柚子蜜。我哋第二次嚟,水準大致上都keep到,個雞扒真係超級抵食,CP值好高! 燒靖魚有驚喜,D魚肉十分嫩滑 配合個流心溫泉蛋,perfect! 但係個扁意粉賣相就欠佳,好似嘔吐物一般, 亦食唔出啲蟹味,味噌味有少少, 強差人 意咁。 樓面就得一個侍應, 收銀、傳菜、落order、帶位、入座登記、handle外賣…, 全部一腳踢,佢十分之忙,未必顧及到咁多嘢,樣樣嘢都要等,小店人手不足,冇辦法。

2023-12-15 596 瀏覽
特濃牛肝菌黑松露扁意少配牛樅菌扁意粉硬度完全恰到好處,既不會腍,亦不會硬,好出色!日式火灸慢煮西班牙豬肩胛叉燒朋友和我都好奇黃色物體是否薯蓉。嚐了後,原來是微酸,應該是蘸上豬肩胛叉燒,不然叉燒會好單調。
特濃牛肝菌黑松露扁意少配牛樅菌
特濃牛肝菌黑松露扁意少配牛樅菌
扁意粉硬度完全恰到好處,既不會腍,亦不會硬,好出色!
日式火灸慢煮西班牙豬肩胛叉燒

日式火灸慢煮西班牙豬肩胛叉燒
2023-04-09
2023-11-03 902 瀏覽
今日叫左二人晚餐,包括乳酪汁羽衣甘藍沙律配溫泉蛋,一舨,同埋份量較少,一份牛油冬陰公青口配法包,好味,兩碗甘筍忌廉餐湯,好味,一碟特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌,一碟香煎安格斯封門牛柳(10安士)配烤雜菜及薯蓉,5成熟,超級好味,兩杯蜂蜜生薑茶,可以
2023-10-05 965 瀏覽
難得國慶假期,當然要去食好啲;聽說大圍這間食店幾好,由顯徑站行過來也只是幾分鐘路程,就一於去試吓!🤔當日中午到達已接近全滿,好在還有張吧枱;店舖面積不是太大,大概只有20多個座位!食物選擇了「灸燒雙重芝士青芥末醬大雞扒、太陽蛋、菠蘿包、薯條」及「生酮午餐(日式烤鯖魚、醬油慢煮雞胸、羽衣甘藍溫泉蛋沙律、牛油果莎莎)」,飲品則叫了生薑蜜及南非國寶茶。😋雞扒煮得生熟度剛剛好,嫩滑多汁,非常好吃;薯條鬆脆可口,加少許鹽已很好味;反而菠蘿包就麻麻哋,被醬汁浸腍了。烤魚與雞胸也不錯,羽衣甘藍在酸酸甜甜的醬汁襯托下,也很出色。食物水準比想像中好,有空到大圍不妨可考慮行遠少少來這裏試試!🤗Four X Four地址: 大圍上徑口村143號地舖電話: 69964394

Four X Four
地址: 大圍上徑口村143號地舖
電話: 69964394
2023-10-01
難得放假想同圍行吓,咁啱顯徑依個地方又未嚟過🙈上網搵有咩好食時,見到呢間小店Cafe嘢食同價錢都唔錯,一於試試👀✴️蟹膏蟹肉扁意粉✴️唔好睇佢好似好細碟,一撩開份量絕對唔少!好欣賞佢嘅意粉煮得好有咬口,放耐咗食都唔會淋👍🏻加上蟹膏汁好濃郁,仲有大量蟹肉,每一啖都好有鮮味✨✴️香煎大雞扒、煎蛋、芝士菠蘿包配薯條✴️聽到名就知豐富🙉雞扒有兩隻手掌咁大,非常嫩滑!雞扒上面鋪咗一層炙燒芝士,仲有一隻煎蛋,超多料🍔不過美中不足係菠蘿包有啲淋,無脆皮嘅感覺,而且食材令到個包過濕,食落有啲膩🙈✴️焦糖鮮奶咖啡、提子乳酸梳打✴️

✴️蟹膏蟹肉扁意粉✴️

香煎大雞扒、煎蛋、芝士菠蘿包配薯條

✴️香煎大雞扒、煎蛋、芝士菠蘿包配薯條✴️

焦糖鮮奶咖啡、提子乳酸梳打

✴️焦糖鮮奶咖啡、提子乳酸梳打✴️

焦糖鮮奶咖啡、提子乳酸梳打
2023-09-04 550 瀏覽
第三次同朋友食呢間餐廳,啲嘢依然咁好食,保持到水準今日同朋友玩完攀石,其中一個未食過four x four,就帶佢食下今次都係揀2人餐(佢個2人餐份量都好多,唔太大食嘅其實都夠3個人食),再加個炸魷魚圈同甜品落單前,餐廳個姐姐好有禮貌咁話俾我哋知今日個menu冇左芥末八爪魚轉左青口配法包,我梗係冇所謂,上次食過芥末八爪魚,係幾特別同埋都好食,不過如果唔食得辣或者唔鍾意陣味嘅朋友就未必食到,咁啱今日個兩個朋友都唔食得辣基本上今餐除咗個魷魚圈同杯cocktails 唔係好啱口味之外,所有野都好好食要提嘅係個甜品好食得黎都大份,想試嘅朋友就唔好嗌太多野食以免浪費食物仲有不得不讚佢哋嘅服務態度真係幾好,我想加水,廚房個哥哥有留意到,都提返同事幫我哋加水
第三次同朋友食呢間餐廳,啲嘢依然咁好食,保持到水準

2023-09-03
  • 特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌
2023-08-23 349 瀏覽
放假同朋友食個EARLY LUNCH11點零仲係早餐MENU但店員話可以照俾LUNCH MENU 我地揀佢人手幫我地落單 呢點加分CAFÉ有少少僻 平時真係唔會特登黎呢頭裝修工業風 有空間感 環境整潔乾淨非繁忙時段係到坐下吹水幾好繁忙時段就限時75分鐘LUNCH有SET選擇唔算好多 價錢中上 包野飲叫左個三杯雞排 X 菠蘿包X薯條個雞排好大塊 煎得皮脆肉嫩菠蘿包切開左一半 可能係想俾人夾住食?薯條幾出色 岩岩炸好 好脆好香口野飲叫左杯茶 佢其實有咖啡 應該會幾出色埋單好似唔駛加一添Overall質素中上 可再來
放假同朋友食個EARLY LUNCH

繁忙時段就限時75分鐘
LUNCH有SET選擇唔算好多 價錢中上 包野飲
叫左個三杯雞排 X 菠蘿包X薯條
個雞排好大塊 煎得皮脆肉嫩
菠蘿包切開左一半 可能係想俾人夾住食?
薯條幾出色 岩岩炸好 好脆好香口
野飲叫左杯茶 佢其實有咖啡 應該會幾出色
埋單好似唔駛加一添

Overall質素中上 可再來
2023-08-11 350 瀏覽
第二次幫襯先寫食評,食物質素有維持到今次係大概6:30pm去,無乜人直接可以入去坐門口有位可以泊電單車,職員主動提醒(服務態度)店入面有打卡位,裝修都有心思,野食睇得又好味,晚餐價錢都偏貴,2人set $500up,但早午餐都ok 2人around $200,上菜速度都快,職員好細心同有禮貌值得得閒chill 下嘅cafe
第二次幫襯先寫食評,食物質素有維持到

今次係大概6:30pm去,無乜人直接可以入去坐
門口有位可以泊電單車,職員主動提醒(服務態度
值得得閒chill 下嘅cafe
2023-08-09
  • 紅蝦龍蝦汁扁意粉
2023-08-11 224 瀏覽
環境走工業風,整潔乾淨,坐得舒服。中午時分,限時75分鐘。 下雨天兩點到嚟,不需要等位,用QR code落單,方便。服務生也很有禮貌,叫左個set lunch 煎鴨胸沙律,菜新鮮,但煙鴨胸比較肥膩,有層油喺碟底,加$24配咗餐湯和沙律 , lunch set有好幾款餐飲也不需加錢, 我就配咗凍㗎啡( 不需另加錢), 㗎啡質素above average, 埋單 總共102蚊。 其實配特飲(印象中有幾款乳酸飲品揀),只需加20蚊, 早知唔加配餐湯和沙律,叫特飲好D😂。 👍overall質素算中上,性價比高。 環境+食物也IG -able。 有機會會再嚟食 !🤎💜💙💚💛🧡❤️💯
煎鴨胸沙律
2023-08-10
煎鴨胸沙律
2023-07-24 199 瀏覽
早餐時段黎食加份細碗仔沙律都要12蚊,本身以為有煙三文魚原來係冇嘅,早餐黎講價錢小小貴🤏水牛芝士蕃茄濃湯扁意粉配天婦羅軟殼蟹棒軟殼蟹棒新鮮炸起 好夠脆蕃茄湯酸酸甜甜好濃好開胃
早餐時段黎食
水牛芝士蕃茄濃湯扁意粉配天婦羅軟殼蟹棒