2023-06-10 246 瀏覽
位於顯徑站附近Four X Four文青咖啡店,以灰色水泥牆身搭配簡約木系餐桌,帶岀簡約休閒風。牆上貼著鼓勵說話既祝賀卡和明信片,感覺溫馨。蒸籠上的All Day Breakfast ADB食得多,但以中式點心蒸籠上菜的,的確第一次吃!賣相非常ig-able,加上芝麻醬蟲草花,帶點中式元素,還有煙三文魚、Parma Ham、炸魚柳、薯餅、雞肉腸、太陽蛋、沙律菜、同我最愛既窩夫!窩夫鬆軟帶蛋香,質感不會帶死實,分量多,一人吃是非常飽肚。意大利煙肉芝士忌廉扁意粉芝士控必食!扁意粉芝士味濃,意粉口感彈性帶點煙韌,散發蛋香,配上香口煙肉粒,滋味萬分,非常邪惡!玫瑰咖啡咖啡上灑上少女風玫瑰花瓣,幼滑咖啡伴隨著淡淡玫瑰清香,甜度適中,感覺清新提神Matcha Latte抹茶味甘醇香濃,入口幼滑,可惜甜度偏甜Four X Four📍大圍上徑口村143號地下

蒸籠上的All Day Breakfast

意大利煙肉芝士忌廉扁意粉

玫瑰咖啡

Matcha Latte
抹茶味甘醇香濃,入口幼滑,可惜甜度偏甜

Four X Four
📍大圍上徑口村143號地下
2023-06-07 138 瀏覽
自從港鐵開通咗屯馬線之後,去顯徑同九龍城區域就方便好多啦~ 今次我地去到顯徑附近搵到間cafe- Four x Four~ 佢係一間好舒適嘅cafe,最啱就係同朋友一邊傾計一邊飲咖啡~😍我地一共order 咗兩個two dinner set,再額外加咗一個沙律同餐湯~ 沙律入面有煙三文魚同幾粒蕃茄仔,成個感覺既清新又開胃~ 餐湯係忌廉粟米湯,入口creamy 而且有好香濃嘅粟米味~😜我地主食order 咗✅特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌,呢個意粉係佢地其中一個好受歡迎嘅item~ 雞樅菌睇落好似成枝鉛筆咁勁可愛,而且口感都幾chewy~ 意粉醬汁用咗黑松露醬,味道香濃美味,配埋佢地嘅al dente 扁意粉就好夾啦~😆我地本身order 紅蝦意粉但係當日冇曬啲紅蝦,所以✅大蜆意粉黎代替~ 蜆肉好新鮮彈牙,而意粉醬汁係帶有香濃蕃茄味,感覺都幾開胃~🥰

大圍同顯徑呢邊平時都比較少嚟,但都知道近年呢區的村屋開多咗好多特色CAFÉ。今日約朋友食lunch,朋友話呢間FOUR X FOUR都唔錯,於是就嚟試下。呢日唔算好多人,好快可以入座。我地分別揀咗兩個lunch sets:1.     北海道魷魚肝汁意大利飯配照燒穴子 $108個飯好入味,燒穴子好淋亦唔會燒得好乾2.     黑醋忌廉蒜蓉蛋黃醬大雞扒,燒菠蘿片配菠蘿包及薯條 $108呢碟一上枱感覺已經好邪惡,因為份量非常大!雞扒好厚身,切落去好淋,食落口肉質好滑好juicy,配埋菠蘿片甜甜地好醒胃。菠蘿包外皮脆脆而且亦好大個,加埋薯條,一個女仔實在食唔哂!3. 其中一個跟餐升級Rose Cappuccino玫瑰泡沫咖啡香滑又有淡淡玫瑰花香,唔錯!Café裝修簡約舒適,同朋友食下傾下不知不覺得坐咗兩個鐘,整體食物質素唔錯,值得繼續支持!
1.     北海道魷魚肝汁意大利飯配照燒穴子 $108
個飯好入味,燒穴子好淋亦唔會燒得好乾

香滑又有淡淡玫瑰花香,唔錯!
2023-05-27
下午茶
2023-05-25 168 瀏覽
有機南非國寶茶🤍🤍🤍🤍朝早飲南非國寶茶有種restart嘅感覺,茶底比較清新,有好淡嘅肉桂味全日早餐🤍🤍🤍🤍第一次見會落番紅花做配菜嘅all day breakfast,幾有趣嘅配搭!而最欣賞嘅係雖然 all day係 4X4 嘅長青menu,但係佢不時都會轉唔同嘅配搭,比較有新鮮感!班尼迪蛋配法包(煙三文魚)🤍🤍🤍🤍法包本人好食,有嗰啲好食麵包嘅煙韌感覺;而班尼迪蛋上嘅sauce有畫龍點睛嘅效果,上面加咗啲paprika,令到成個調味有多一層層次,亦無咁容易覺得膩!
有機南非國寶茶🤍🤍🤍🤍

全日早餐🤍🤍🤍🤍

班尼迪蛋配法包(煙三文魚)🤍🤍🤍🤍
有機南非國寶茶
全日早餐
班尼迪蛋配法包(煙三文魚)
有機南非國寶茶
全日早餐
班尼迪蛋配法包(煙三文魚)
2023-05-15 100 瀏覽
同朋友黎顯徑呢間cafe食晚飯,裝修同佈置都靚靚又舒適,好適合同朋友黎食野傾計~🌼主菜可以加配餐湯同沙律,附送茶飲亦可以加錢轉其他特色飲品~🍹 呢晚嘅餐湯係南瓜湯,南瓜肉煮成嘅湯飲落好creamy~😋 沙律菜都好新鮮,仲有一大塊煙三文魚好正!兩份pasta賣相都好靚,紅蝦龍蝦汁扁意粉有三隻煎得好香大蝦,意粉硬度適中有咬口,醬味好濃蝦味,幾好食~😋 味噌咸蛋黄蟹膏扁意粉配蟹肉黄金蟹籽都好足料~ 上面加咗好多蟹肉同黄金蟹籽,蟹膏煮成嘅醬汁好香,食落成個口都係蟹味!🤩熱紫薯鮮奶🍠 拉花幾靚,紫薯味都幾夠,飲落亦唔太甜~ 菠蘿熱情果茶入口好清新,夏天飲解渴一流,入口仲有新鮮果肉同菠蘿乾添~✨💕

熱紫薯鮮奶🍠 拉花幾靚,紫薯味都幾夠,飲落亦唔太甜~
2023-05-15 99 瀏覽
🌟Four x Four🌟係大圍嘅💛良心小店,位於上徑口村嘅Cafe☕,裝修簡約舒適!晚市餐單百零蚊就有交易喇!🦐紅蝦龍蝦汁扁意粉 $128紅蝦🦐大大隻,蝦肉🦐爽彈甜美,而且去晒殼同埋腸,方便食用!扁意粉🍝嘅口感係屬於🇪🇺歐洲嗰種al dente,好容易就可以卷滿醬汁!🦀味噌咸蛋黃蟹膏扁意粉配蟹肉.黃金蟹籽 $158蟹肉🦀、蟹膏🦀、黃金蟹籽🦀,三種蟹🦀嘅鮮甜,再加埋味噌咸蛋黃,風味有啲似甲羅燒🦀,一樣都係帶有濃厚嘅🦀蟹鮮咸香味!🥗餐湯及沙律 +$40主食加配餐湯及沙律只需$40,是日餐湯係🌽粟米忌廉湯,都幾香甜!而沙律就有加埋🍊鮮果!🍹芒果青檸乳酸梳打 $45靚靚嘅🚦三色漸層乳酸梳打,充滿🏝️熱帶風味!🍋青檸梳打 $45以新鮮嘅青檸同🍋西檸製作,酸爽怡人!

🦐紅蝦龍蝦汁扁意粉 $128

🦀味噌咸蛋黃蟹膏扁意粉配蟹肉.黃金蟹籽 $158

🥗餐湯及沙律 +$40

🍹芒果青檸乳酸梳打 $45
靚靚嘅🚦三色漸層乳酸梳打,充滿🏝️熱帶風味!

🍋青檸梳打 $45
以新鮮嘅青檸同🍋西檸製作,酸爽怡人!
最近到訪了依間文青咖啡店,灰色水泥牆身搭配木系傢俬,簡約休閒格調。咖啡店牆上有掛上幾幅搞鬼又簡潔掛畫🖼️,另一邊牆壁貼滿明信片📝,上面全是給Four X Four打氣字句,滿滿正能量💪。晚餐有幾款意粉🍝、意大利飯🍛和肉類🍖可選擇。主食加$28可跟配餐湯🥣;加$40可跟配餐湯🥣和沙律🥗。是日餐湯是粟米忌廉湯,口感creamy,有甜甜的粟米粒🌽。沙律是水果煙三文魚沙律🥗,裏面有香橙🍊、車厘茄🍒和加了黑醋的沙律菜🥗。🍽️ 特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌意粉捲得精緻,意粉和雞樅菌🍄的份量都非常多,雞樅菌刨成鉛筆狀,賣相可愛😍,肥美爽脆。意粉有嚼勁,配上香濃的牛肝菌醬汁,裏面有切碎的菇菌,帶濃烈黑椒味😋。🍽️ 味噌咸蛋黃蟹膏扁意粉配蟹肉.黃金蟹籽蟹籽就食得多,但金黃色蟹籽比較罕見。意粉真材實料,有份量超多的蟹肉🦀,啖啖肉,蟹肉有經輕微炙燒過,更顯香味。味噌醬汁加入了鹹蛋黃碎🥚,不過唔會好鹹,鹹中帶甜,帶有淡淡豆香,伴上蟹肉和蟹籽,吃得滿足👍🏽!飲品方面,選擇非常多,咖啡☕款式多達20款,有薑汁咖啡、玫瑰咖啡、咖啡可樂、香橙咖啡等特別口味的咖啡,亦有供應啤酒🥂和雞尾酒🍸。

🍽️ 特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌

🍽️ 味噌咸蛋黃蟹膏扁意粉配蟹肉.黃金蟹籽
蟹籽就食得多,但金黃色蟹籽比較罕見。

今日返工前想悠悠閒閒食個brunch先返工 多左屯馬線之後方便左好多今日去顯徑行一轉 搵左間幾靚既cafe 食個brunch先 我地叫左兩樣野食 一個all day breakfast用左中式既點心籠裝住啲野食 好得意 有魚柳、薯餅、煙三文魚、窩夫等等4.5♥️/5另一個係三杯雞意粉 完全係中西合璧 都係貪得意叫下估唔到有驚喜喎好好味😋😋😋5♥️/5 叫左杯mocha4♥️/5 野飲好多選擇叫左杯特別野飲海鹽latte 咸咸地幾特別 同咖啡都幾夾😋👍🏻5♥️/5
今日返工前想悠悠閒閒食個brunch先返工

我地叫左兩樣野食
一個all day breakfast
用左中式既點心籠裝住啲野食
好得意
有魚柳、薯餅、煙三文魚、窩夫等等
4.5♥️/5

三杯雞意粉
Mocha
海鹽Latte
2023-05-08 56 瀏覽
話說,屋企附近開左間幾靚嘅文青cafe:Four x Four一直未幫襯過~今晚去幫襯下先~~.今次嗌左兩份晚餐,跟餐嘅粟米湯幾足料,沙律嘅蔬菜夠新鮮~主菜擺搬又靚又大份,最重要係堅。好。味。🥳🥳🥳.。特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌:第一次見 + 第一次食雞樅菌,大大粒夠juicy,有驚喜👏🏻而牛肝菌黑松露都好足料,成份扁意份都好香、好juicy、好好味👏🏻👏🏻.。味噌咸蛋黄蟹膏扁意粉配蟹肉黄金蟹籽:黃金蟹籽比較少見,咬落去卜卜聲夠新鮮👍🏻成份扁意份都充滿住咸蛋黃 + 蟹膏嘅味道,加埋一絲絲嘅鮮味蟹肉,真係好足料,好好味,無得彈👍🏻.。海鹽鮮奶咖啡:咖啡都幾香濃,面層有少少海鹽~幾過癮👍🏻.。西柚伯爵茶:大大舊西柚慢慢篤,夠晒fresh
一直未幫襯過~今晚去幫襯下先~~
。海鹽鮮奶咖啡:咖啡都幾香濃,面層有少少海鹽~幾過癮👍🏻
。西柚伯爵茶:大大舊西柚慢慢篤,夠晒fresh
2023-05-04
2023-05-04 72 瀏覽
📍Four X Four (大圍)大圍上徑口村143號地下好耐冇喺顯徑出現,我經過見到有間幾靚cafe shop, 餐牌都幾吸引,一於試試佢先。🍳Four X Four All day Breakfast $128窩夫,香草腸,巴馬火腿,煙三文魚,太陽蛋,芝麻蟲草,薯餅,炸魚柳,乳酪沙律食物都幾豐富,依間all-day breakfast 係用一個點心籠裝住食物,好特別,打卡一流,小編真係第一次見,果然做到中西合璧第一次食All day 有蟲草,都真係幾特別個巴馬火腿好香果味,唔錯唔錯☕️套餐飲品叫左杯熱 AMERICANO, 我估佢地係用好果香味較重嘅豆,因為未飲就已經好重果香味🛎️總結: 地點方唔方便就好睇大家啦。食物同環境方面都唔錯。仲帶一點驚喜比小編。員工好friendly。P.s Lunch hour 都幾多人地點⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)
📍Four X Four (大圍)
大圍上徑口村143號地下

第一次食All day 有蟲草,都真係幾特別
個巴馬火腿好香果味,唔錯唔錯

P.s Lunch hour 都幾多人

地點⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)
2023-05-02 59 瀏覽
想搵個地方食完野再靜靜地做下野,大圍呢間cafe係唔差既選擇,食物質素唔差,又夠安靜🥰🔸餐湯及沙律粟米湯好濃,仲食到碎左既粟米粒,幾好飲;沙律幾新鮮,有三文魚同果肉~🔸 特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌賣相唔錯,牛肝菌味好濃,食到最後都仲有好多牛肝菌汁,但食完唔會覺得好鹹好頸渴,不錯🤓🔸 味噌咸蛋黃蟹肉扁意粉配蟹肉,黃金蟹籽有好多蟹肉,咸蛋味唔會太濃,味道食落又幾夾🔸Dirty想提提神,唔單只提到神,仲幾好飲🙈🔸 牛油果乳酪奶昔第一次飲牛油果味既奶昔,原本好鍾意食牛油果,牛油果味幾濃,鍾意牛油果既朋友唔可以錯過!

🔸餐湯及沙律

🔸 特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌

🔸 味噌咸蛋黃蟹肉扁意粉配蟹肉,黃金蟹籽
有好多蟹肉,咸蛋味唔會太濃,味道食落又幾夾

🔸Dirty
想提提神,唔單只提到神,仲幾好飲🙈

🔸 牛油果乳酪奶昔
大圍越來越多村屋改建成餐廳,聽說這間村屋咖啡店係由4位年青老闆一同經營,取名為Four X Four,我都好支持小店,專登去到顯徑到訪黑醋忌廉蒜蓉蛋黃醬大雞扒 •燒菠蘿配菠蘿包及薯條雞扒煎得唔夠香,好彩有個黑醋忌廉蒜蓉蛋黃醬令到味道無咁單調,燒菠蘿同菠蘿包既配搭係一個幾特別既配搭,仲有埋薯條,夠晒飽北海道魷魚肝汁意大利飯配照燒穴子成個飯好濕,d米仲有d生,口感好硬,照燒穴子都係好濕,完全係欠缺火喉,成個意大利飯同穴子比我感覺都係唔夠時間去煮,最接受唔到係成個飯都好咸,我真係堅持食左一半放棄了薑汁泡沫咖啡奶泡打得綿滑,口感順滑,帶微微既薑汁味,不過如果用上新鮮薑汁會無咁甜,更好飲食物係相當失望,個意大利飯又硬又咸,我食完個胃痛左成個下午,同勁口渴,要不停灌水,無下一次😵‍💫

黑醋忌廉蒜蓉蛋黃醬大雞扒 •燒菠蘿配菠蘿包及薯條

北海道魷魚肝汁意大利飯配照燒穴子
北海道魷魚肝汁意大利飯配照燒穴子

薑汁泡沫咖啡

2023-04-30 35 瀏覽
上次帶小毛孩係下徑口村散步個時,見到有間餐廳個環境好像不錯,於是上網睇下佢d菜式,意粉相當吸引,早兩日嘅晚餐都靠佢。食主菜之前,當然食返個前菜,當日係煙三文魚沙律和粟米忌廉湯,湯頭非常濃郁。我地揀左特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅茵 ($138$)和味噌咸蛋黄蟹膏扁意粉配蟹肉• 黄金蟹籽($158),佢地對意粉擺盤相當有要求,而佢地當然唔係得個睇字,食物質素同樣出色,意粉軟硬適中,配料十足。近期除左飲咖啡,重愛上左飲梳打,所以我地一人揀左一杯香橙咖啡和芒果青檸乳酪梳打,解渴涼入心。

2023-04-26 28 瀏覽
呢幾排成日落雨,心情都麻麻,好想搵一間舒服嘅cafe chill 吓,呢間隱世cafe係大圍附近,裝修走型格路線,木系餐枱配水泥牆,好適合打卡…….紅蝦龍蝦汁扁意粉 $128紅蝦蝦味香濃,肉質彈牙,扁意粉滲透龍蝦汁,仲用咗食用花做裝飾,好靚呀。藏紅花意大利飯配蟲草花及軟殼蟹 $168軟殼蟹外脆鬆化,意大利飯配搭蟲草花原來可以咁夾,好好味。主菜 加$ 40 餐湯及沙律 餐湯粟米湯,湯底厚,每一口都食到香濃粟米味。沙律菜新鮮配上煙三文魚特別好味總括而言:我哋仲加咗兩杯咖啡,焦糖鮮奶咖啡$20 、玫瑰鮮奶咖啡$19,優惠價加配非常抵。食物質素高,賣相美觀……

紅蝦龍蝦汁扁意粉 $128

藏紅花意大利飯配蟲草花及軟殼蟹 $168
軟殼蟹外脆鬆化,意大利飯配搭蟲草花原來可以咁夾,好好味。

主菜 加$ 40 餐湯及沙律

餐湯
粟米湯,湯底厚,每一口都食到香濃粟米味。

沙律菜
新鮮配上煙三文魚特別好味

2023-04-23 32 瀏覽
《大圍隱世文青cafe💛》最近去左大圍探朋友,順便試左呢間隱世cafe~~裝飾好靚,坐得好舒服😌野食仲一流添,絕對有驚喜啊紅蝦龍蝦🦞汁扁意粉🍝Cafe野食來講算大份,紅蝦爽口彈牙🦞意粉硬度適中,同埋食落會掛汁,有香濃嘅龍蝦味北海道魷魚肝汁意大利飯配香煎刺身級小貝柱同樣有驚喜!賣相好靚,risotto唔會太硬食落係索曬魷魚🦑肝汁嘅精華~小具柱有淡淡海水味薑汁鮮奶咖啡薑味濃,飲完會好暖身,咖啡味香,個拉花仲好靚添🥰.📌 Four X Four (#大圍)#大圍美食 上徑口村143號地下-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집
《大圍隱世文青cafe💛》

紅蝦龍蝦🦞汁扁意粉🍝

北海道魷魚肝汁意大利飯配香煎刺身級小貝柱

薑汁鮮奶咖啡
薑味濃,飲完會好暖身,咖啡味香,個拉花仲好靚添🥰

📌 Four X Four (#大圍)
#大圍美食 上徑口村143號地下