2022-04-12 75 瀏覽
今日兩個人去咗呢度食,環境唔錯。雖然曬,但係有少少風。可惜戶外環境好多昆蟲咬,變咗坐唔得耐。坐室內會比較好啲。食物質素一般啦!環境可以彌補返嘅!店舖環境唔大,室外地方只得四張枱。價錢都比較貴,兩個人下午茶,食咗超過300蚊。
價錢都比較貴,兩個人下午茶,食咗超過300蚊。
🌴 𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕄𝕠𝕦𝕟𝕥𝕒𝕚𝕟 ℂ𝕒𝕗𝕖 (𝕋𝕚𝕟 𝕊𝕙𝕦𝕚 𝕎𝕒𝕚)元朗多咖啡飲同美食大家都知,估唔到天水圍都有間可以飲下咖啡既地方,仲要係正西鐵站隔離。 已經三訪🤣因為實在太方便了!主食有All Day Breakfast、Burger 同自選蓋飯,輕食得一款bagel 同少量cake.-🍔 推薦安格斯芝士漢堡,份量大到可以兩個人share,再配上炸到香脆既蕃薯條,大滿足!蝦肉薯餅漢堡味道都唔錯,唔係蝦餅式既蝦堡😂係直接一粒粒蝦仁。但個薯餅加芝士食落會油左小小,芥末醬都中和唔到🫣之前朋友試過All Day Breakfast ,該有既野都有但可能個牛角包🥐太細,望落去唔夠豐富同特別,不過不失,唔特別推薦。-🍹 Iced Cappuccino好香,酸味比較突出而且夠凍。Hot Latte 偏nutty 而且幾香,拉花唔求祈☺️ 不過就唔多推薦Dirty ,之前飲過麻麻地🫠-Cafe 多數係戶外坐位、有3-4 個高枱既位置係室內。夏天大家最好帶定蚊怕水🐞又或者好似我咁坐一糖入面(隔離佢地間糖水舖),有冷氣唔怕俾野咬😬 🐕 順帶一提Cafe Pet Friendly ,出面仲有個flowe
Cafe 多數係戶外坐位、有3-4 個高枱既位置係室內。
🐕 順帶一提Cafe Pet Friendly ,出面仲有個flower wall 俾大家帶埋寵物影相。🌸
估唔到天水圍開左間隱世打卡café 🧸🧸🧸,仲要開左幾個月。趁今日心情比天氣好,就黎打下卡。Café 外面有花牆,少量仙人掌🌵,一啲壁畫,都可以打下卡。出面嘅位比較寬敞,有四張二人枱,入面就一字排開四人高枱,我覺得入面高枱影相好似有feel啲。但唔suppose坐得舒服。入面設計偏藍色,唔知點解會覺涼爽啲,幾有格調。Poked 蓋飯 💲8️⃣8️⃣揀底:沙律菜+💲5️⃣主食:韓式牛肉選三款配菜:牛油果🥑+💲5️⃣、車厘茄、日式本菇沙律揀醬:芥末蛋黃醬小菜:蟹籽、紫菜絲、芝麻對於選擇困難症嘅我黎講,揀喱碗飯,揀左好耐,太多野揀。底可揀飯或沙律,沙律都幾新鮮,大概兩三款菜,但都幾大塊,少狼狽。韓式牛肉純粹炒牛肉,表面加左啲辣粉咁,但食唔到啲粉味。之後我揀嘅三款配菜都新鮮,最緊要牛油果熟得岩岩好,都幾勁,牛油果配個醬好搭。個醬芥末味都幾重,唔鐘認咁刺激唔好揀。白桃咖啡梳打💲4️⃣6️⃣望落普通,第一啖覺好鬼甜,係之後咖啡嘅甘苦黎再衝返味蕾先好啲。題外話:我唔太鐘意喱個杯,杯身咁矮,但個吸管咁高😅😅😅。外觀睇影都唔會好睇。

Poked 蓋飯 💲8️⃣8️⃣
揀底:沙律菜+💲5️⃣
主食:韓式牛肉
選三款配菜:牛油果🥑+💲5️⃣、車厘茄、日式本菇沙律
揀醬:芥末蛋黃醬
小菜:蟹籽、紫菜絲、芝麻
白桃咖啡梳打

白桃咖啡梳打💲4️⃣6️⃣
2022-02-19 90 瀏覽
#pb食在天水圍天水圍隱世咖啡店☕New Cafe Alert 🚨✨今次難得介紹下天水圍嘅Cafe 因為呢區實在唔多Cafe🥲 佢位於天水圍站附近 要行條小路先去到 位置有少少偏僻🤪 其實佢係隔離嘅一糖甜品店開嘅Cafe 裝修以綠、白色為主 打卡一流😍 店內座位唔多 只有4-5張枱👍🏻 如果好似我咁坐到窗口位 再加埋靚靚嘅陽光 真係一百分❤️.食物選擇都算多 有三款All-day Breakfast、三款Burger 價錢$80-$128不等😋 另外最特別係佢有Poke Bowl食 價錢$88👍🏻 同埋佢有幾款Keto蛋糕食 不過個日冇試到🤪🔹自選蓋飯 🥣(煙三文魚 +$8、韓式銀芽、日式本菇沙律、櫻桃蘿蔔 配紫菜芝麻醋汁)推介❤️ $88可以揀一款主食、三款配菜 仲有蟹籽、紫菜絲、芝麻跟 幾抵食😋 唔想食壽司飯都可以 +$5轉沙律菜😋 望落好似唔大碗 但係食下食下都幾飽😍 佢每款配菜都好足料👍🏻 今次揀左紫菜芝麻醋汁 酸酸地 幾開胃🥰🔹酥炸軟殼蟹煙肉漢堡伴蕃薯條🍔個包用左普通漢堡包 但係搽左牛油焗 幾香脆👍🏻 軟殼蟹唔算大隻 不過勝在炸到外脆內軟 唔會成隻都好乾身😋 特別要讚蕃薯條 幾
#pb食在天水圍
天水圍隱世咖啡店☕
New Cafe Alert 🚨✨

🔹自選蓋飯 🥣

🔹酥炸軟殼蟹煙肉漢堡伴蕃薯條🍔
個包用左普通漢堡包 但係搽左牛油焗 幾香脆👍🏻 軟殼蟹唔算大隻 不過勝在炸到外脆內軟 唔會成隻都好乾身😋 特別要讚蕃薯條 幾香蕃薯味 食落唔會好油膩同好濟👍🏻

🔹Honey Earl Grey Latte☕
推介❤️ 好舒服嘅一杯😍 飲落口好滑 好滋潤 唔會好甜👍🏻 會先飲到蜜糖嘅甜味 再飲到淡淡伯爵茶香🥰
🔹Latte ☕
拉花靚靚❤️ 個日得番Fruity豆 佢用左Ethiopia同雲南混合嘅曬豆 所以酸度比較高🤪 希望下次可以飲到Nutty豆😍

🔹Dirty ☕
整體✨ 有驚喜嘅一間Cafe☕ 本身諗住佢純粹打卡靚 點知食物、咖啡質素都幾高😍 位置可能偏僻左少少 不過去開天水圍值得去下🥰 難得係天水圍有間咁高質嘅Cafe👍🏻

Flat Mountain Cafe • 🤝🏻🤪
天水圍屏山上璋圍249號地下2號舖
2022-02-03 50 瀏覽
天水圍一糖遠近馳名但有時夾唔岩時間會摸門釘最近發現一糖隔離開左間姐妹店Flat mountain cafe營業時間更長更方便得閒想離開城市chill下無論揸車或者搭西鐵都好方便餐廳設計走簡約路線周圍種滿了仙人掌🌵久陽斜照下氛圍感極高點了份煙燻三文魚全日早餐同Iced mocha遠離煩囂的享用著.All day breakfast 食材用料非常新鮮而且搭配了沙律菜、牛油果、炒蘑菇感覺更freshIced mocha非常對口味咖啡味沒有被朱古力味蓋過只是剛好中和了咖啡那股強烈的苦澀味依然能嚐到香濃既咖啡香味同時亦能保持朱古力香醇濃郁的絲滑感
天水圍一糖遠近馳名
久陽斜照下氛圍感極高
點了份煙燻三文魚全日早餐同Iced mocha
遠離煩囂的享用著

All day breakfast 食材用料非常新鮮
而且搭配了沙律菜、牛油果、炒蘑菇
感覺更fresh
Iced mocha非常對口味
咖啡味沒有被朱古力味蓋過
只是剛好中和了咖啡那股強烈的苦澀味
依然能嚐到香濃既咖啡香味
同時亦能保持朱古力香醇濃郁的絲滑感

2022-02-01 81 瀏覽
超難得入到天水圍,因為帶bb到濕地公園。回程時候,找了家在西鐵站附近的café,吃個早晚餐就回家。*牛油果大啡菇全日早餐($118)全日早餐通常都超豐富,除了有大啡菇和牛油果,還有薯餅、炒蛋、焗豆和煙肉。大啡菇配上洋蔥芝士,又香又juicy;炒蛋夠滑;;薯餅外脆入軟,新鮮炸起夠熱;煙肉煎得香口又不會太乾。*經典安格斯芝士漢堡伴蕃薯條($98)安格斯漢堡大份肉味濃,又juicy;麵包塗上牛油很香;還有最特別的是配蕃薯條,高纖又健康。*自選蓋飯($88)因為就bb食所以點了照燒雞扒配牛油果、日式本菇沙律;看似普通的雞扒燒得皮脆肉嫩,有驚喜;而且飯底用上壽司飯,特別開胃好食。*薑汁咖啡梳打($46)老公點的,顏值高;而且有汽又辣辣地帶點咖啡的甘香,頗特別。*蜂蜜伯爵牛奶($38)蜜糖甜味配上伯爵的香和幼滑的奶,讚呀。

*牛油果大啡菇全日早餐($118)
大啡菇配上洋蔥芝士,又香又juicy;
炒蛋夠滑;;
薯餅外脆入軟,新鮮炸起夠熱;
煙肉煎得香口又不會太乾。

*經典安格斯芝士漢堡伴蕃薯條($98)
安格斯漢堡大份肉味濃,又juicy;
麵包塗上牛油很香;
還有最特別的是配蕃薯條,高纖又健康。

*自選蓋飯($88)
因為就bb食所以點了照燒雞扒配牛油果、日式本菇沙律;
看似普通的雞扒燒得皮脆肉嫩,有驚喜;
而且飯底用上壽司飯,特別開胃好食。

*薑汁咖啡梳打($46)
老公點的,顏值高;
而且有汽又辣辣地帶點咖啡的甘香,頗特別。

*蜂蜜伯爵牛奶($38)
蜜糖甜味配上伯爵的香和幼滑的奶,讚呀。
2021-12-01
下午茶
坐落於天水圍西鐵站旁的一家隱世cafe,位置頗為隱蔽,但其實從西鐵站走過去也不過是五分鐘的路程,店家很有心,有興趣的話不妨去試試☺️1. 車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴番薯薯條($112)賣相非常吸睛,滿滿的蝦仁包裹著醬汁,蝦仁味道鮮香,口感爽脆~麵包烘到外脆內軟,牛油香氣十足🥰整體口感很豐富,如果醬汁和芝士味道再濃郁些就更好了~評分🌕🌕🌕🌕🌗2. 自選蓋飯(煙三文魚[另+$8]+中華沙律+甜粟米+韓式銀芽)($88+$8)小編另外+$5轉沙律菜,沙律很新鮮,沒有苦澀味。配料的份量都很多,煙三文魚超大塊超滿足🤩其他配料都很不錯,配上紫菜芝麻醋汁整體感覺很輕盈,減肥都可以食cafe~評分🌕🌕🌕🌕🌕3. 抹茶拿鐵($38)熱騰騰的拿鐵奶香味撲面而來😋拉花很美,正常水準~Ps: 店家選用的抹茶粉本身含糖,若選擇少甜抹茶的濃度也會減淡,所以建議大家選擇正常甜度🙈正常也不會太甜👍🏻評分🌕🌕🌕🌕🌗4. 水果烏龍茶($58)包含多種水果:百香果、西柚、檸檬、橙。蜂蜜是另上的,可以根據個人喜好調整甜度,非常貼心😀附上兩個小杯子,和友人一起share也沒有問題~評分🌕🌕🌕🌕🌗

評分🌕🌕🌕🌕🌕

3. 抹茶拿鐵($38)
熱騰騰的拿鐵奶香味撲面而來😋拉花很美,正常水準~
評分🌕🌕🌕🌕🌗

4. 水果烏龍茶($58)
  • 自選蓋飯
  • 車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條
2022-01-18 71 瀏覽
最近聽到車友推介,天水圍有間cafe好隱蔽,又有大大個停車場,而我當然去一探究竟。去到門口真係好鬼大個停車場,隔離仲有間糖水舖,入去坐低好彩無咩人,叫左個牛油果全日早餐,蝦肉漢堡,一杯蜂蜜伯爵牛奶加latte.個全日早餐都幾大,牛角包酥脆又香口,最正係個牛油果,生熟剛剛好,蝦肉漢堡有d失色,個蝦都係雪藏蝦無咩口感,係個芝士同醬汁搭救左。蜂蜜牛奶好清甜飲落口其實好舒服,淡淡茶香聞著入口之後感覺微微甜。

2022-01-16 48 瀏覽
踩單車到flat mountain试一试早餐, 叫了三文魚牛油果環形包, 麵包鬆軟度不足 ,而且是使用微波爐翻熱, 沒有什么特色, 飲品需要另外購置,價錢比酒店還要貴, 而且只是遞送服, 結帳時居然加收加一 服務費, 不值一試
2022-01-16
$125 (早餐)
2022-01-16 41 瀏覽
食物即叫即做,質素可以,一般的all day breakfast ,輕食則有三文魚牛油果沙律,薯條是即炸番薯薯條,少有餐廳提供但係坐露天坐位,連洗手間洗手亦冇提供,卻要收加一服務費,實在搶錢!
Mocha
天水圍居然也有咖啡店了!自選蓋飯壽司飯 $𝟼𝟾(牛油果+$𝟻 /中華沙律/ 三文魚+$𝟾)牛油果嘅份量都幾多而且好新鮮~當日本身想試蟹肉沙律 不過咁啱賣晒就轉左中華沙律~三文魚都肥美而且鮮味十足!飯嘅份量都幾多超級飽😂車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴番薯薯條 $𝟿𝟾蝦肉嘅份量超級多 而且爽口!疊起左好多層🦐滿到瀉咁滯!特別喜歡佢哋嘅芥末蛋黃醬~食落去唔會話好漏 但夠惹味🤪.𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄 𝗵𝗸.𝗳𝗼𝗼𝗱𝗺𝗮𝗽 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗿𝗲 𝗳𝗼𝗼𝗱🤙🏻.𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟹𝟾入口濃滑 帶回甘 抹茶味濃郁!𝙲𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚌𝚒𝚗𝚘 泡沫咖啡 $𝟺𝟸打卡感滿滿的泡沫咖啡☕️層次很充足 面頭的奶泡很堅強✨環境簡潔得來又可以拍拍照!
天水圍居然也有咖啡店了!

自選蓋飯壽司飯 $𝟼𝟾
(牛油果+$𝟻 /中華沙律/ 三文魚+$𝟾)
牛油果嘅份量都幾多而且好新鮮~
當日本身想試蟹肉沙律 不過咁啱賣晒就轉左中華沙律~
三文魚都肥美而且鮮味十足!
飯嘅份量都幾多超級飽😂
自選蓋飯壽司飯

車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴番薯薯條 $𝟿𝟾
蝦肉嘅份量超級多 而且爽口!
疊起左好多層🦐
滿到瀉咁滯!
特別喜歡佢哋嘅芥末蛋黃醬~
食落去唔會話好漏 但夠惹味🤪
車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴番薯薯條

𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟹𝟾
入口濃滑 帶回甘 抹茶味濃郁!
Matcha  latte

𝙲𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚌𝚒𝚗𝚘 泡沫咖啡 $𝟺𝟸
打卡感滿滿的泡沫咖啡☕️
層次很充足 面頭的奶泡很堅強✨
Cappuccino

環境簡潔得來又可以拍拍照!
自選蓋飯壽司飯
車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴番薯薯條
Matcha  latte
Cappuccino
  • 車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條
  • 自選蓋飯
2022-01-04 80 瀏覽
一年一度去到元朗睇紅葉喇今日首先就去咗天水圍西鐵站下面嘅新開Flat mountain cafe度食個午餐餐廳裝修非常文青打卡一流 仲有戶外位置啱曬帶寵物嚟嘅朋友煙燻三文魚全日早餐 入面已經有煙燻三文魚 牛油果 茄汁豆 煙肉 炒蛋 蘑菇 牛角包 超級豐富呀 煙燻三文魚好似朵花咁靚 魚油味香濃帶點鹹香味道 炒蛋非常滑溜 同時富有蛋香 牛油果生熟度啱啱好口感creamy車打芝士薯餅蝦肉漢堡配 芥末蛋黃醬拌蕃薯薯條 漢堡都幾大個 同一般嘅牛肉漢堡比味道較為清新 女士啱曬 入面有薯餅同蝦仁口感特別 仲有我最愛嘅脆炸番薯條外脆內軟 入面非常清甜餐廳竟然仲有生酮甜品 味道偏向少甜 口感同一般正常甜品一樣 啱曬一眾減肥人士

餐廳裝修非常文青打卡一流 仲有戶外位置啱曬帶寵物嚟嘅朋友

2022-01-01 44 瀏覽
Flat Mountain Cafe @ 天水圍📍天水圍屏山上璋圍249號地下2號舖因為成日都會入天水圍既關係,知道開左間新cafe就決定去試一試,位置其實好方便,就係西鐵站後面既一條村,我諗由西鐵站行去最多都係十分鐘之內既路程,而如果揸車既朋友就仲正,門口有幾個車位可以泊當日去到雖然得我一位客人,但我見咖啡師係不斷努力練習拉花沖咖啡,完全感受到個熱情👍🏻希望年輕人可以keep住對工作既熱情👍🏻呢度已經變左我每星期入天水圍既一個中途站,停一停買杯咖啡☕️
Flat Mountain Cafe @ 天水圍
📍天水圍屏山上璋圍249號地下2號舖

2021-12-21 210 瀏覽
好喜歡喺假日搵啲遠離市區嘅cafe好好放鬆一下以藍白色為主調 室內座位唔多主力都係坐室外嘅餐牌唔多 只有兩頁貪心地每個類別都揀咗款嚟試下✨白桃咖啡梳打 $46好有趣嘅配搭 整體不錯但筆者略嫌白桃味不足✨朱古力咖啡 $42筆者唔係好識飲咖啡 唔識點評淨係覺得飲落係順口嘅好飲嘅✨牛油果大啡菇全日早餐 $88份量好足 牛油果唔係薄薄幾片 直頭有半個牛角包好鬆脆 芝士大啡菇好juicy好好味其他配料就正常水平✨自選蓋飯 $68筆者揀咗壽司飯/三文魚(+$8)/中華沙律/蟹肉沙律(+$5)/日式本菇沙律配紫菜芝麻醋汁份量同樣地好大 壽司飯同佢哋自家調製嘅醋汁好夾撈埋所有野一齊食感覺豐富 味道都好好✨車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條 $98呢個漢堡真心大推 呢個配搭唔係常見嘅配搭但原來係咁夾咁好食脆身嘅薯餅加埋滑溜嘅蝦肉 配埋調味剛好嘅蛋黃質真係一流食晒成個都唔覺得漏蕃薯薯條就比較粗身 都係好食嘅總結嚟講 環境夠chill食物質素好 店員都好友善真心推薦大家放假過嚟鬆一鬆佢仲要有埋泊車位 勁方便嘅
好喜歡喺假日搵啲遠離市區嘅cafe好好放鬆一下

牛油果大啡菇全日早餐
自選蓋飯
車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條
2021-12-13 39 瀏覽
Flat Mountain雖然好似偏僻,但其實座落係西鐵站隔離,糖水舖隔離,幾分鐘落程! 揸車既人都方便,大把車位!天水圍終於有一間chill d而又係正常價既cafe啦!好感動!!平時夜晚黎得多,日頭黎都第一次,少少清幽,有鳥語同假花! 文青環境got!講返野食,有all day breakfast, burger 同poked,仲有輕食!今次叫左牛油果大啡菇all day同軟殼蟹burger,飲品有本人之愛之Dirty!!!!!擺盤靚係必需,而食物味道都重要!首先要夠熱,即叫即整,無得輸,但要等一陣°蕃薯條好似多左地方有得食,都炸得夠脆個burger雖然好大份,但可以一口咬,可能我口大。一啖食落好多層次,麵包既外脆內軟,蕃茄同菜既清新,煙肉既香口,仲有主角軟殼蟹既脆而不油。大滿足最神奇既地方係我對面唔食洋蔥既朋友,竟然話有洋蔥既大啡菇好食,太難以置信。Dirty有夠凍,咖啡夠熱,飲得出既誠意。2人份,絕對大大份。店員話遲d會有生酮cake,好期待好期待。感恩天水圍從此多個飲食選擇。

擺盤靚係必需,而食物味道都重要!
首先要夠熱,即叫即整,無得輸,但要等一陣°
蕃薯條好似多左地方有得食,都炸得夠脆
Dirty有夠凍,咖啡夠熱,飲得出既誠意。
2人份,絕對大大份。
店員話遲d會有生酮cake,好期待好期待。
感恩天水圍從此多個飲食選擇。