依間Cafe有啲難搵,而且咖啡舖裏面得4個位。因為天氣開始熱,我哋被安排坐隔籬糖水舖嘅位,但係估唔到糖水舖咁大油煙味😓諗住都係好快食個brunch 就走,所以就無同餐廳反映。我同男友都叫咗煙三文魚all day Breakfast,都真係幾難食😓😓首先個牛油果完全未熟,連外面都很硬,但都上碟比我地食😓😓另外啲菜都唔係沙律菜嚟,似係普通街市要煮嗰啲生菜😓😓個炒蛋又炒到老晒,煙肉又炸到勁硬,印象中得茄汁豆好食。超伏😓😓😓咖啡方面,我叫咗一杯熱嘅Cappuccino,雖然餐廳用嘅豆都算幾香,偏nutty, 但係沖到好似latte😅另外當日鋪頭裏面有另外一台客,落左單嘅item 似乎有出入,店員隨即走過來同嗰台客人對單,但係語氣麻麻,有怪責客人冇正確講清楚要order 嘅item,感覺唔係太有禮貌。而且食物價錢偏貴,食完仲要全身都係有煙味,依間餐廳性價比真係麻麻地😅

諗住都係好快食個brunch 就走,所以就無同餐廳反映。

另外啲菜都唔係沙律菜嚟,似係普通街市要煮嗰啲生菜😓😓

個炒蛋又炒到老晒,煙肉又炸到勁硬,印象中得茄汁豆好食。

超伏😓😓😓

2024-01-02 445 瀏覽
入天水圍hea下,search openrice有咩靚啡。就同朋友試咗cold brew, 同埋americano。咖啡好香,唔會偏酸。小店有驚喜!飲完,真係好滿足。再叫咗件blueberry cheesecake, 哇!芝士裡面有砂糖wor!糖都未發完!朋友仔聽完覺得不可思議,大家都食多2啖試味。真係唔ok,再試多2啖,都仲係食到砂糖粒。咁既質素,收53蚊,真係唔值,蛋糕無下次。下次都會去,不過淨係飲咖啡only!
入天水圍hea下,search openrice有咩靚啡。

下次都會去,不過淨係飲咖啡only!
放假特登去遠啲嚟到呢間天水圍嘅咖啡店~環境十分寧靜,裝修都好舒服。而且仲係pet friendly!慢慢嘆杯咖啡食件蛋糕真係唔錯嘅選擇▪️辣海鮮天使醬意粉($118)🍝原隻軟殼蟹放左喺面😍用上韓國芝士醬、魷魚、蝦仁同蟹籽。醬汁十分香濃creamy,又唔會好咸而且佢啲辣油好辣,但愈食愈惹味!▪車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條($112)🍔蝦肉新鮮鮮甜亦好多!用上自家製蛋黃醬,芥末味好出又唔攻鼻😋加上芝士同薯餅,成個漢堡口感十分豐富!而配上粗身番薯條就會健康啲。▪Cake of the day-自家製抹茶巴斯克($48)🍵濃郁抹茶味加上軟滑口感!中意抹茶嘅必叫✨▪OREA鮮奶咖啡($58)🍪一黎到就知道點解冇熱飲選擇🤣因為佢有一球雪糕喺杯入面。整杯鮮奶味十分濃郁,用上nutty嘅豆,賣相都好靚。推薦呢杯!因為平時好少見有呢隻味嘅咖啡▪薑餅Latte($48)☕️期間限定嘅冬日飲品✨薑味好出又唔會好辣,咖啡用上nutty嘅豆,薑味同咖啡做得好平均!份量都好大杯。而呢杯只提供熱飲~

▪️辣海鮮天使醬意粉($118)🍝

▪車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條($112)🍔

濃郁抹茶味加上軟滑口感!中意抹茶嘅必叫✨

▪OREA鮮奶咖啡($58)🍪

▪薑餅Latte($48)☕️
2023-12-28 186 瀏覽
小編比較少去Cafe,覺得無咩食物可以揀,而大部分食物都離唔開芝士,不過前幾日去食一糖就比隔離間cafe吸引住,裝修環境食物各方面都唔錯,最重要係附近嘅環境好寧靜坐係到嘆杯啡食個下午餐都好舒服😎•1️⃣辣海鮮天使醬意粉 - HKD:$118好多海鮮配料分別有蝦,軟殼蟹,蟹籽及魷魚用左韓式芝士醬汁略帶少少辣

1️⃣辣海鮮天使醬意粉 - HKD:$118
好多海鮮配料
分別有蝦,軟殼蟹,蟹籽及魷魚
用左韓式芝士醬汁略帶少少辣
屏山文物徑隔離有間隱藏的咖啡店☕️,鄰近天水圍地鐵站🚇。隔離有相連既糖水店(一糖甜品)~都係同一個老闆打理,亦都有自家焙焙咖啡豆可以買返屋企自己沖門口有垂直藍紫色相間既花花💙🩵💜🤍打卡牆店鋪以白色為主調,設計清新簡約、配以青綠色點綴同仙人掌🌵,裝飾睇到店主對環境既精心設計同用心🫶🏽,好啱同打卡影相📸店舖有室外同室內,歎住冷氣坐係bar枱望窗外境都幾寫意,人多既話可以去隔離糖水店坐,天氣涼啲/鍾意戶外環境,或者帶住毛孩🐶🐱的大家就可以坐室外四人枱,有大風機吹住都唔會好熱,有啲涼風順便曬太陽☀️~是次餐點:🤎lced Long Black $40咖啡易入口,唔會苦澀🤎車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥未蛋黃醬伴蕃薯條 $112|🍠蕃薯條|好粗好脆,新鮮熱辣辣即製,份量好足,唔會好油膩,飽肚感滿滿|🍤蝦|混合左芥末醬,同薯餅夾住食幾夾👍🏽

是次餐點:
🤎lced Long Black $40
咖啡易入口,唔會苦澀
lced Long Black

🤎車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥未蛋黃醬伴蕃薯條 $112
|🍤蝦|混合左芥末醬,同薯餅夾住食幾夾👍🏽

2023-05-20
lced Long Black
  • 車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條
2023-10-30 237 瀏覽
狗狗喺隔離沖涼,等緊既時候就叫左杯茶同cheesecake,食左兩啖cheesecake見到底部有條黑色鐵線,叫店員換過。店員話唔係佢地舖叫我自己攞過隔離換(當時坐一糖)。嗰下已經覺得有冇搞錯,menu放喺一糖,明明係同一間舖要分得甘清?最後自己去隔離揾店員要求換過件。等左半個鐘都仲未到,問店員同一答覆叫我自己過隔離問(明明個個都無野做吹緊水,幫手問下都唔肯)唯有又過隔離Flat mountain問店員,店員話就快ok,等多幾分鐘件cake終於到,點知叉都叉唔入,仲未溶雪!甘都仲攞出黎serve人……無言。
下午茶
沒想到天水圍也會有𝐜𝐚𝐟𝐞!地點位於天水圍站對出𝐄𝟐出口,步行𝟐分鐘就到超級方便~餐廳𝐨𝐮𝐭𝐝𝐨𝐨𝐫有超級適合打卡的藍白花牆💙🤍食物質素不錯,適宜嘆杯咖啡☕️——— ✤ 煙燻三文魚全日早餐|$𝟗𝟖份量超大的𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭包括了煙三文魚、牛油果🥑、煙肉🥓、炒蛋、蘑菇🍄、牛角包🥐。滑蛋嫩滑蛋汁半凝固很是出色;牛角包牛油味香濃酥脆;牛油果是澳洲牛油果,絲滑醇香,果肉金黃🥑✤ 經典安格斯芝士漢堡伴蕃薯條|$𝟗𝟖𝐌𝐞𝐠𝐚 𝐬𝐢𝐳𝐞的漢堡扒肉汁四濺𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲爆燈💡配料還有蕃茄、生菜、𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞搭配千島醬~𝐒𝐢𝐝𝐞的粗大蕃薯條做到外脆內軟,味道香甜🍠✤ 泡沫咖啡|$𝟑𝟖老實說要在天水圍喝到一杯咖啡簡直是難!好咖啡更是難上加難~沒想到這杯𝐜𝐚𝐩不但咖啡味濃郁,拉花和相當精緻☕️✤ 咖啡雪糕|$𝟓𝟐𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡時間最適合叫上一杯𝐀𝐟𝐟𝐨𝐠𝐚𝐭𝐨!把一小杯熱燙的𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨倒入雲尼拿雪糕內,冰火冷熱相容!✤ 蜂蜜柚子梳打|$𝟒𝟎✤ 冰茶|$𝟓𝟖✤ 芒果芝士蛋糕|$𝟒𝟖
———

✤ 芒果芝士蛋糕|$𝟒𝟖
  • 煙燻三文魚全日早餐
  • 經典安格斯芝士漢堡伴蕃薯條
2023-07-31 422 瀏覽
今日收工後黎到呢間cafe,算係天水圍少有既餐廳。由於係平日黎,餐廳會用隔離一糖舖位作堂食。今日叫左個all day breakfast,由於冇哂牛油果,所以叫多左一份炒蛋。食物擺盤幾好,質素屬中上。呢到特別有Long Black而不是americano,咖啡香味突出d。
2023-07-31
2023-06-01 609 瀏覽
平時去開天水圍一糖食甜品,唔openrice搵 ,都唔知天水圍一糖隔離開咗間咁正嘅cafe😍三文魚牛油果all day breakfast 好足料,原隻軟殼蟹漢堡包配粗薯條好yummy,點咗杯好重朱古力味嘅mocha,重有好特別嘅香橙味咖啡,估唔到橙味同咖啡可以咁match👍🏻,cappuccino 咖啡味就略酸同淡口啲。另外cafe對面花牆重可以打埋卡,夠晒chill,食夠指定金額重有獎抽,意外驚喜!
平時去開天水圍一糖食甜品,唔openrice搵
,都唔知天水圍一糖隔離開咗間咁正嘅cafe😍

2023-04-26 494 瀏覽
比cafe外觀吸引,以為可以坐係窗口打卡,原來星期一至五唔開店,佢會叫你坐係隔離店一糖食,打唔到卡。叫左杯凍抹茶拿鐵,係熱水加冰黎沖,變左暖抹茶拿鐵,抹茶粉都未溶,食物冇咩特別,普普通通。
2023-04-25
2023-02-24 563 瀏覽
去呢一間Cafe 最主要應該係佢嘅環境,但係佢嘅室內位置只有兩個其他都係室外位置😝所以想坐室內嘅話建議可以book位!Cafe 主要係藍綠色為主同埋好多花花❣️食 物叫咗一個burger,蝦餅有好多蝦同埋炸得幾脆下!但冇話特別好食~
2023-01-30 562 瀏覽
完咗節目之後 當然係搵一間開得早嘅餐廳飲杯咖啡 食個早餐邊一間位於天水圍站旁邊 有啲隱蔽嘅咖啡室這個停車場之後 原來就在裏面我就叫咗個三文魚,牛油果bagel 朋友就叫咗個我哋All Day breakfast 一杯 Americao 食物雖然唔係好大份 不過都夠晒飽服務幾好
完咗節目之後 當然係搵一間開得早嘅餐廳
飲杯咖啡 食個早餐
邊一間位於天水圍站旁邊 有啲隱蔽嘅咖啡室
這個停車場之後 原來就在裏面

我就叫咗個三文魚,牛油果bagel
朋友就叫咗個我哋All Day breakfast
一杯 Americao

食物雖然唔係好大份
不過都夠晒飽
服務幾好
2023-01-06 491 瀏覽
呢間餐廳門口有幅用藍色同白色花組合成既打卡花牆,超靚💙🤍 寵物可以坐户外位置。隔離甜品店都係同一個老闆,所以可以食兩邊食物。👧🏻點左最愛嘅blueberry cheese cake 同cappuccino。Cheese cake 味道正常,不過比較硬身同藍莓醬唔係新鮮藍莓,👧🏻表示失望。咖啡就係👦🏻最愛嘅nutty 口味,所以佢一口氣就飲晒😖食物質素:🧸🧸🧸環境:🧸🧸🧸🧸性價比:🧸🧸🧸室外/室內寵物友善:室外泊車:門口有車位📍 Flat Mountain Cafe (天水圍)天水圍屏山上璋圍249號地下2號舖

食物質素:🧸🧸🧸
環境:🧸🧸🧸🧸
性價比:🧸🧸🧸
室外/室內寵物友善:室外

泊車:門口有車位

📍 Flat Mountain Cafe (天水圍)
天水圍屏山上璋圍249號地下2號舖
blueberry cheese cake
cappuccino
2022-11-05
cappuccino
2022-11-08 542 瀏覽
我咁大個女第二次去天水圍😆 第一次係去南生圍影相📸️ 第二次就係黎依間花花牆Cafe度食嘢打卡🥰 同埋其實餐廳好方便西鐵站一出行幾分鐘就到👍🏻牛油果大啡菇全日早餐🥐 ($118)個全日早餐好豐富🥰 有牛油果🥑 大啡菇、煙肉🥓 薯餅🥔 沙律菜🥗 茄汁焗豆🍅 牛角包🥐同埋個炒蛋🥚 佢哋個薯餅好脆好好食😋 大啡菇夠Juicy❤️酥炸軟殼蟹煙肉漢堡伴番薯薯條🍔($128)漢堡包中間夾住原隻軟殼蟹🦀 夠晒酥脆🥰 配埋甜甜嘅番薯條🍟 好厚身😍Brownie 配雪糕🍦($52)依個係一定要叫👍🏻 brownie 上枱熱辣辣, 外皮夠乾同脆身😋 入邊夠軟熟😍 配埋Cookie and cream嘅雪糕🍦 冷熱交融🥰 好好食❤️冰茶🍹($58)/青瓜梳打🥒($40)冰茶係芒果🥭熱情果冷泡茶🥰 兩杯都清清地唔錯☺️

牛油果大啡菇全日早餐🥐 ($118)

酥炸軟殼蟹煙肉漢堡伴番薯薯條🍔($128)

Brownie 配雪糕🍦($52)

冰茶🍹($58)/青瓜梳打🥒($40)
冰茶係芒果🥭熱情果冷泡茶🥰 兩杯都清清地唔錯☺️
2022-11-06
2022-10-19 460 瀏覽
上次去過好近天水圍西鐵站嘅 一糖甜品店旁邊仲有一間餐廳🍴叫做𝐹𝑙𝑎𝑡 𝑀𝑜𝑢𝑛𝑡𝑎𝑖𝑛有All Day Breakfast食有花牆打卡😍睇落好吸引上次其實都想試不過上次去有啲晏所以揀咗呢一日放假再去😋出面有戶外地方可以坐有個帳篷遮陰 又有兩個大風扇最近天氣涼咗就啱晒喇好有野餐feel 正呀!!!食物好高質❤️煙燻三文魚全日早餐$98呢個餐有煙三文魚、牛油果、煙肉、炒蛋、蘑菇 、沙律菜、茄汁豆、牛角包🥐 好fresh 啲野全部都好夾一啖鹹一啖甜 全部野都整得好好食😋賣相又好❤️自選蓋飯$88主食 任選一款煙三文魚+$8 /蝦仁 /韓式牛肉 /日式牛肉 /照燒雞扒配菜 任選三款枝仁豆 / 青紫椰菜絲/牛油果+$5 /中華沙律 /甜粟米 /韓式銀芽/日式本菇沙律 /車厘茄/櫻桃蘿蔔醬料 任選一款芥末蛋黃醬 /紫菜芝麻醋汁 /日式胡麻醬•伴菜 任選蟹籽/紫菜絲/芝麻我揀咗煙三文魚壽司飯牛油果🥑/中華沙律/椰菜絲好fresh,三文魚醃得好好食😋❤️骯髒咖啡$42牛奶同咖啡分層明顯,牛奶嘅冰同 coffee嘅熱加埋一齊好正以傾斜角度飲可以最大程度飲到分層層次第一口可以先嚐到熱咖啡豆子香氣,之後又有冰牛奶

上次去過好近天水圍西鐵站嘅 一糖甜品

所以揀咗呢一日放假再去😋

出面有戶外地方可以坐
有個帳篷遮陰 又有兩個大風扇
最近天氣涼咗就啱晒喇
好有野餐feel 正呀!!!

食物好高質

•伴菜 任選
蟹籽/紫菜絲/芝麻

我揀咗煙三文魚壽司
牛油果🥑/中華沙律/椰菜絲

好fresh,三文魚醃得好好食😋

❤️骯髒咖啡$42

牛奶同咖啡分層明顯,
牛奶嘅冰同 coffee嘅熱加埋一齊好正
以傾斜角度飲可以最大程度飲到分層層次
第一口可以先嚐到熱咖啡豆子香氣,
之後又有冰牛奶來將咖啡豆的酸氣中和,
豐富多層次☕️

又熱又凍 咖啡酸味又比雲呢拿雪糕中和返
好特別 整得好好食😋

❤️Tiramisu$48
好味😋唔會太甜

好鍾意呢間餐廳,而家呢啲天氣去更加啱晒
好舒服,可以坐室外。帶寵物來都好啱。
見到有人帶狗仔喺花牆前影相打卡📸️