2023-12-06 85 瀏覽
餐廳位於船街最盡頭,餐廳有兩層,唔算闊落🙈建議大家預先預約,容易滿座😆食物水準唔錯,店員服務態度好,還會主動諮詢客人對食物嘅喜好,再推介相應主食或前菜比客人💖咸蛋黃醬凱撒沙律 $158好有驚喜😍本身想叫香煎章魚鬚但好快就售罄,所以轉咗叫沙律🥗入口味道有濃濃嘅咸蛋黃醬😛配搭煙肉乾和脆脆麵包粒,蔬菜新鮮又爽脆,絕❗️千層脆窩夫油封鴨脾 $298菜式擺盤精美🍽️ 鴨脾肉質鮮美,煎得啱啱好,味道濃郁👍🏻加上醬汁和搭配荷包蛋、紅蘿蔔和其他蔬菜做配料,提升口感層次,令整道菜更完美和豐富😌兩件脆窩夫外面酥脆,而內口感鬆軟,點上甜甜嘅紅莓醬汁好好食大閘蟹糕燴飯 $368好特別嘅擺盤🫣用個煲仔飯上菜,一打開蓋有濃濃嘅蟹味,口感濃郁,一絲絲蟹肉如果更多會再好🤭配搭黑胡椒和蔥花調味,值得一試🫶🏻📍Flagship灣仔船街35號地舖

咸蛋黃醬凱撒沙律 $158

千層脆窩夫油封鴨脾 $298

大閘蟹糕燴飯 $368

📍Flagship
2023-12-05 82 瀏覽
平時好少可去灣仔船街一帶,而家先知個度有間好正的中西fusion菜。餐廳睇落唔大,但原來有兩層,可以上樓上,樓上環境都唔錯,氣氛好好,有好多船的元素,吊燈、擺件同掛畫都與船有關🤩麻唔辣四川蜆 $168果然完全唔辣,少少麻,好有鹹香,好惹味,蜆隻隻都好大隻好飽滿,好難得食到咁正的蜆。麵包烘得好香脆,蘸湯食好正,吸收d精華。大閘蟹糕燴飯 $368呢款寫明“must try!”咁就點嚟試試😆燴飯用煲仔飯個煲上,造型都幾有趣👍🏻食落好有蟹的鹹香味,味道好濃郁,感覺有勁多真大閘蟹糕。飯的口感軟硬適中,最面最中心位似用火炙過,有d燶燶哋的飯焦口感,仲有細碎的蔥粒,口感好豐富。千層脆窩夫油封鴨脾 $298鴨髀好juicy,皮好有油香味,配藍莓醬酸酸哋,味道好正。大陽蛋煎得好靚,蛋漿蘸鴨髀都唔錯。牛角窩夫好酥脆,咬開有聲,蘸藍莓醬或蛋醬都好食,唔錯😋Flagship (灣仔)灣仔船街35號地舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

麻唔辣四川蜆 $168

大閘蟹糕燴飯 $368
呢款寫明“must try!”咁就點嚟試試😆

千層脆窩夫油封鴨脾 $298
牛角窩夫好酥脆,咬開有聲,蘸藍莓醬或蛋醬都好食,唔錯😋

Flagship (灣仔)

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-12-04 64 瀏覽
今日嚟到灣仔船街呢一邊,食肆林立,經朋友嘅推薦底下,嚟試咗呢一間中西合璧叫Flagship嘅fusion菜餐廳,就喺船街最入,餐廳環境一流,有樓上雅座,啱晒同啲朋友食住嘢傾吓偈😋🐚法國香草脆田螺 $98 田螺嘅外殼係曲奇皮黎,食嘅時候可以成粒咁食,外殼脆卜卜,包住法式香草田螺,每到口感好特別,而且香草味好濃郁,係一道幾有特色嘅前菜🦆千層脆窩夫油封鴨髀 $298 油封鴨髀嘅調味恰到好處,肉質嫩滑多汁,而且在將鴨皮煎到好脆,食落特別香口,再配上太陽蛋同埋新鮮整起又香又脆又鬆軟嘅窩夫,食得好滿足🍝特色卡邦尼意粉 $238 中式金華火腿加臘肉配合西式忌廉整成既卡邦尼意粉,同平時食開嘅傳統卡邦尼意粉好唔同,金華火腿為意粉帶黎鹹香嘅味道,估唔到都幾夾,味道好好,成個菜式好創新📍灣仔船街35號地舖 - Flagship

📍灣仔船街35號地舖 - Flagship
📍 Flagship (灣仔)呢間鋪頭有啲偏遠但睇住地圖都好容易揾到雖然難揾,但店鋪外貌已經好驚喜中西合璧既概念做成餐廳🍴又有西餐之餘,又有時令當造既大閘蟹真係佩服~要辣有辣,唔辣有唔辣,仼君選擇~🔸麻唔辣四川蜆中式煮法,但西式食法,真係好有驚喜😍麻而不辣,麻香味入哂蜆肉入面每一啖肉都好有新鮮感😍🔸千層脆窩夫油鴨脾好適合冬天食嘅油鴨髀,肉質嫩口連埋鴨皮食,果然係一流~一切既肉汁已經湧出來鴨油香味好濃郁🙋🏻‍♀️再配埋流心半熟雞蛋🍳蛋汁流落鴨肉,係另一種食法估唔到仲有窩夫,窩夫不是甜品但一啖鴨肉一啖窩夫,剛好中和油膩感絕配😋🔸大閘蟹糕燴飯以煲仔飯形式上枱,大嗌一聲{曄}一打開大閘蟹🦀️既味道已經聞到係大閘蟹粉撈飯飯質唔會太硬太濕,柔軟度適中而且好入味!係西式意大利飯嘅做法加入時令當造大閘蟹🦀好有創意😋

📍 Flagship (灣仔)

呢間鋪頭有啲偏遠
但睇住地圖都好容易揾到
雖然難揾,但店鋪外貌已經好驚喜
中西合璧既概念做成餐廳🍴
又有西餐之餘,又有時令當造既大閘蟹
真係佩服~要辣有辣,唔辣有唔辣,仼君選擇~

🔸麻唔辣四川蜆
中式煮法,但西式食法,真係好有驚喜😍
麻而不辣,麻香味入哂蜆肉入面
每一啖肉都好有新鮮感😍

🔸千層脆窩夫油鴨脾
好適合冬天食嘅油鴨髀,肉質嫩口
連埋鴨皮食,果然係一流~
一切既肉汁已經湧出來
鴨油香味好濃郁🙋🏻‍♀️

再配埋流心半熟雞蛋🍳
蛋汁流落鴨肉,係另一種食法

估唔到仲有窩夫,窩夫不是甜品
但一啖鴨肉一啖窩夫,剛好中和油膩感
絕配😋

🔸大閘蟹糕燴飯
以煲仔飯形式上枱,大嗌一聲{曄}
一打開大閘蟹🦀️既味道已經聞到
係大閘蟹粉撈飯
飯質唔會太硬太濕,柔軟度適中
而且好入味!
係西式意大利飯嘅做法
加入時令當造大閘蟹🦀
好有創意😋

2023-11-29 67 瀏覽
餐廳係後街角落,裝修格調好有外國小店嘅感覺~菜色名幾特別,都係中西合璧嘅配搭,唔好睇佢賣相普通,味道絕對有驚喜!店員會細心講解菜式,揀咗其中3款推介嘅:🔹麻唔辣四川蜆($168):無論食唔食到辣嘅人都會鍾意,好香嘅花椒麻味,並無搶走蜆嘅鮮甜!🔹大閘蟹膏燴飯($368):必食!淨係聽個名都流口水,淡淡蟹肉超級正,味道非常濃,但又唔會好漏,非常特別!🔹千層脆窩夫油封鴨脾($298):窩夫好脆,鴨髀外皮好酥脆,肉質非常嫩滑,而且配菜都唔馬虎,烹調得鮮甜多汁!📝餐牌參考:⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 9/10服務: 8/10環境: 8/10推介值:8/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

📝餐牌參考:

• 麻唔辣四川蜆
  • 大閘蟹糕燴飯
  • 千層脆窩夫油封鴨脾
2023-11-27 58 瀏覽
最喜歡吃西餐的我,今天和老公到灣仔Flagship吃晚餐。餐廳裝修得很雅緻。啡色古舊的門窗配上白色的牆,光滑的雲石枱配白色的椅子,牆上一幅幅獨特的畫作及一些充滿玩味的擺設,還有一幅黑白配置的圖案牆和黑板字,每一樣擺設都非常講究別緻。再加上柔和的燈光,給人一種很寫意舒適的感覺。看一看餐牌,亦覺得非常特別,例如特色卡邦尼意粉是金華火腿配臘腸、麻唔辣四川蜆、紹興酒法國黃油雞髀,還有冬陰功大蝦意粉。單看菜名已覺得玩味十足,非常fusion。我們點了:Appetizer:法國香草脆田螺田螺用了曲奇皮扮田螺殼包住,賣相已值100分。入口外層酥脆,內部鮮嫩。法國香草的香氣和田螺結合,入口時香氣瀰漫在每口中,令人食到不停口。Main :千層窩夫油封鴨髀鴨髀經過油封慢煮處理,外皮煎炸至金黃酥脆,內部肉質鮮嫩多汁。還有那隻半熟的荷包蛋和窩夫,實在不禁要「相機食先」。窩夫的千層酥皮很酥脆,與鴨髀完美結合,放進口內,有豐富的口感。每一口都能感受到窩夫的酥脆和鴨肉的柔嫩。還有那精彩的醬汁,再伴以翠玉瓜、黃椒等時令蔬菜,整體味道非常平衡,令人回味無窮。Pasta:冬陰功大蝦pasta看見黑板上寫上Special
最喜歡吃西餐的我,今天和老公到灣仔Flagship吃晚餐。
我們點了:
Appetizer:法國香草脆田螺
Main :千層窩夫油封鴨髀
Pasta:冬陰功大蝦pasta
看見黑板上寫上Special of the day,只睇個名都覺得係fusion菜,非常特別,所以我們點了這個意粉。大蝦經過烹煮後保持了彈牙的口感,與意粉搭配得天衣無縫。冬陰功醬汁充滿了檸檬草、薑、香茅和其他香料的香氣,不是太辣,每條扁意粉都掛上香濃的醬汁,十分惹味。
總括而言,這是一間精彩的餐廳,回頭率超高。
2023-11-21 70 瀏覽
📍 Flagship (灣仔)灣仔船街35號地舖 位於船街的flagship是一間中西fusion雅緻餐廳融合了中國和西方烹飪技巧,展現出獨特的美食風格。菜單上的菜餚融合了中西元素,創新而精緻,口味豐富多樣。用餐環境典雅時尚,營造出舒適的氛圍☺️🍾👉 麻唔辣四川蜆💰$168😋😋😋😋.9/5餐廳的招牌菜麻唔辣四川蜆,這道菜以其獨特的麻味而聞名。蜆肉鮮嫩多汁,口感極佳。配以四川特色的辣椒和花椒,每一口都讓人嘴巴發麻,回味無窮。我特別喜歡麻唔辣的味道,它獨特的香氣和麻度完美地融合在一起,為這道菜增添了豐富的風味。如果你喜歡吃海鮮,我強烈推薦你來試試麻唔辣四川蜆!👉 21天熟成厚切豬扒💰$338😋😋😋😋.7/521天熟成厚切豬扒,這是一道令人驚艷的美食!豬扒經過長時間的熟成,肉質變得非常嫩滑,每一口都充滿了豐富的肉汁和口感。它的外表煎香得金黃酥脆,入口後卻散發著濃郁的肉香。這道豬扒還搭配了一些新鮮的時蔬和香草,增添了額外的層次和清新感。整體而言,這道21天熟成厚切豬扒絕對是一道令人回味無窮的美食,值得一試!👉 千層脆窩夫油封鴨脾💰$298😋😋😋😋.8/5脆窩夫的層層疊疊,形成金黃酥脆的外殼,讓人
📍 Flagship (灣仔)

👉 麻唔辣四川蜆

😋😋😋😋.7/5

👉 千層脆窩夫油封鴨脾
💰$298
😋😋😋😋.8/5
脆窩夫的層層疊疊,形成金黃酥脆的外殼,讓人垂涎欲滴。而油封鴨脾則精心調理,色澤誘人,散發著誘人的香氣。當我咬下第一口時,立刻感受到了美食的饗宴。脆窩夫的外殼酥脆,內部卻保持著鬆軟的口感,與油封鴨脾的鮮嫩肉質形成絕妙的對比。鴨脾肉質鮮美,入口即化,且帶有微妙的香氣,讓人回味無窮。這道菜還伴隨著一些精心搭配的配料和醬汁,這些配料提供了額外的口感層次和風味層次,使整道菜更加豐富多樣。

回頭: yesyesyes,服務專業周到,為客人提供優質的用餐體驗,能夠提供個性化的建議和意見,讓客人享受到優質的用餐體驗。無論是享受中國傳統美食的獨特演繹,還是品嚐西方烹飪的創意結合,中西fusion雅緻餐廳將帶給您一場難忘的美食之旅💞🫶🏼😍🥳
之前也吃過不少隱世餐廳,但這次這間是真的隱,因為它隱藏在船街最裡面,不細心看真的找不到🥹~這次我是隨便在OpenRice上面搜查西餐廳,看到這家就去吃看看,你別看它門面簡單,但裏面有很多美味的fusion 菜,每一道菜都很好吃,完全是驚喜到我😍!🌕 香煎章魚鬚這道菜的羽衣甘藍沙拉是用了本地八珍甜醋調製,第一次吃這種甜甜的口味,它非常神奇地中和了羽衣甘藍的苦澀,超好吃!而上面的西班牙章魚鬚也很肥美爽彈,配上三文魚籽一超吃口感很豐富!👍🏻🌕 千層脆窩夫油封鴨腿有別於外面普通窩夫乾乾的麵粉感,這個千層窩夫超酥鬆!配來的洛神花蘋果蓉醬可以點窩夫或鴨腿吃,很不錯!太陽蛋戳穿後也可以當醬汁,跟香嫩的鴨腿一起吃完全是大滿足🤤👍🏻🌖 冬陰功意大利面也是第一次吃這個口味,香濃的冬陰功醬汁包裹着每一條面,吃起來卻沒有奇怪的違和感,還有兩隻大虎蝦,好棒!📍 Flagship灣仔船街35號地舖🧧人均消費$350

🌕 香煎章魚鬚

🌕 千層脆窩夫油封鴨腿

🌖 冬陰功意大利面

📍 Flagship
🧧人均消費$350

2023-11-17 64 瀏覽
無失望🤩創新得黎好食😋大閘蟹膏燴飯🌟🌟好好味🥹🥹🥹risotto 煮得啱啱好al dante汁帶少少龍蝦湯嘅感覺🙈🤣夠鮮甜仲有絲絲蟹肉21天熟食厚切豬扒都好食但無咁wow豬扒好嫩好有肉汁調味少少咸蒜頭😋😋八珍甜醋香煎章魚鬚🌟喜歡😋煎到微焦(不過章魚鬚肉質唔算特別靚🙈)Kale 都新鮮無草青味但八珍甜醋真係畫龍點睛!🤩無估到會令佢出色咁多😋Thai tea creme brulee正常🙈unremarkable(但係服務有進步空間😢好似唔想理人趕住走咁,尤其坐上層的話)
無失望🤩創新得黎好食😋

大閘蟹膏燴飯🌟🌟
好好味🥹🥹🥹risotto 煮得啱啱好al dante
汁帶少少龍蝦湯嘅感覺🙈🤣夠鮮甜
仲有絲絲蟹肉

21天熟食厚切豬扒
都好食但無咁wow
豬扒好嫩好有肉汁
調味少少咸
蒜頭😋😋

八珍甜醋香煎章魚鬚🌟
喜歡😋煎到微焦(不過章魚鬚肉質唔算特別靚🙈)
Kale 都新鮮無草青味
但八珍甜醋真係畫龍點睛!🤩無估到會令佢出色咁多😋

Thai tea creme brulee
正常🙈unremarkable

• 香煎章魚鬚
  • 大閘蟹糕燴飯
2023-11-14 66 瀏覽
假如想試試中西crossover創意菜式,Flagship會是一個不錯選擇。單看餐牌,已被這裡看似“九唔搭八”的菜式配搭吸引,像八珍甜醋羽衣甘藍沙律及羊架配腐乳薯蓉等。今晚首先試了以下三款:🦑香煎章魚鬚~章魚鬚夠大條,煎得香脆可口,一點也不靱,墊底的羽衣甘藍用了八珍甜醋作salad dressing,味道甜甜的,令本來帶草青味的羽衣甘藍更易入口。🧇🍗千層脆窩夫油封鴨脾~這道菜單看賣相已經先聲奪人。半熟的荷包蛋蓋住大大隻鴨脾,配上兩件窩夫作伴碟,令人不禁要“相機食先”呢!不止外表,這菜式味道亦非常高分。鴨脾夠juicy,吃得出是用慢火煎出來,不會像坊間一般餐廳炸到像柴枝一般乾身。荷包蛋和鴨脾肉夾於窩夫上吃,口感特別,味道出奇地夾。🍝冬蔭功大蝦Pasta~這道菜是黑板上的Special of the day,當然要一試吧。Pasta富有冬蔭功味道但卻竟然出乎意外的一點也不辣,每條意粉都掛滿冬蔭功醬汁,香而不辣,令人食不停口。

2023-11-14 72 瀏覽
餐廳地點靠近知名的利東街,位於船街掘頭巷的盡處。一家食物水準不錯的特色西餐廳。香煎章魚鬚煎得外脆內嫩,加上魚子的鹹香令味道和色彩更豐富。冬蔭功大蝦意粉不過不失,較少見以冬蔭功配意粉,創意加分。千層脆窩夫油封鴨脾,窩夫足夠香卻未夠脆,而油封鴨脾則有驚喜,的確保持到肉質的柔嫩鮮美。食物賣相整體不錯,原來透過openrice訂座可附送飲品。室內環境有兩層,佈置見心思,衛生狀況及服務皆不錯。平日亦相當多顧客,可用絡繹不絕來形容,因此建議先在網上訂枱較穩妥。
餐廳地點靠近知名的利東街,位於船街掘頭巷的盡處。

一家食物水準不錯的特色西餐廳。

香煎章魚鬚煎得外脆內嫩,加上魚子的鹹香令味道和色彩更豐富。

冬蔭功大蝦意粉不過不失,較少見以冬蔭功配意粉,創意加分。

食物賣相整體不錯,原來透過openrice訂座可附送飲品。

2023-11-12 71 瀏覽
《Flagship》▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次到訪灣仔一間位於後街既高質隱世中西fusion菜-Flagship 🫣 食物同服務水準都好好但係位置真係有D偏🫣😂▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️🔸 法式香草脆田螺($98)用曲奇皮包住既法式香草田螺,入口除左食到香草既調味之外,亦加添香脆口感,整體而言是一份頗有特色的菜式🤓🔸 特色卡邦尼意粉($238)Flagship 其中一個招牌菜!用中式火腿配合西式忌廉蛋黃整成既卡邦尼意粉,味道濃郁之餘又遠比傳統做法獨特~😳🔸 21日熟成厚豬扒($338)以21日熟成過既豬扒肉色粉嫩,入口juicy😝 口感完全唔似豬扒~ 搭配上紅莓醬,食落幾乎冇肥膩感🫰🔸 千層脆窩夫油封鴨髀($298)油封鴨髀調味鹹度適中,入口柔嫩~另外煎過的鴨皮則油香滿滿,水準一流🥳 再配上太陽蛋與窩夫,好快就食曬🫣🫣▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️設加一收費▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次幫襯📍Flagship灣仔船街35號地舖#波比出沒灣仔 #Wanchai #Wanchaifood #灣仔美食 #fusion #hkfoodie #hkblogger #foodie #hkfoodblogger #
《Flagship》
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
🔸 法式香草脆田螺($98)

🔸 特色卡邦尼意粉($238)

🔸 21日熟成厚豬扒($338)

🔸 千層脆窩夫油封鴨髀($298)

設加一收費

今次幫襯📍
Flagship
灣仔船街35號地舖

#波比出沒灣仔 #Wanchai #Wanchaifood #灣仔美食 #fusion #hkfoodie #hkblogger #foodie #hkfoodblogger #hkinfluencer #hkkol #hkfood #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkigfood #igfood #food #hkeat #hkrestaurants #食好西 #香港美食 #餐廳推介 #香港好去處
餐廳位於灣仔船街尾,店面大門的格仔大窗,帶點懷舊港小店風味,低調又有特色餐廳共有兩層,以藍白色及木色為主題,配上治癒的帆船畫同擺設,加上同昏暗嘅燈光,充滿復古英倫風,環境氣氛有格調,座位亦坐得舒服菜色方面,餐廳主打中西合壁的Fusion菜,有創意,夠特別,味道也很不錯店員服務態度友善有禮貌,很詳細地介紹每個菜式(溫馨提示:當日平日座位滿了三分之二,建議先訂座)香煎魷魚鬚$148魷魚鬚煎得剛好,外皮焦脆,內裡嫩滑,口感韌性彈牙面頭放上大大粒鮮味爽脆的三文魚籽,口感豐富有層次拼碟的羽衣甘藍微甜爽脆,用的沙律醬加入了八珍甜醋醬汁(超級好食!),酸酸甜甜很開胃,很有創意千層脆窩夫油封鴨脾$298油封的煮法令鴨脾外皮微脆但不乾身,鴨肉輕易切開,質地嫩滑,肉味鹹香濃郁,帶點油香但不會有油膩感窩夫有兩片,口感如牛角酥,外層酥脆,內裡十分鬆軟鴨脾可以連窩夫加太陽蛋一口吃,令口感更昇華,更有層次感配菜有蘆筍、翠肉瓜、菇等,清爽口中的肉膩感整體賣相吸睛,味道好食,推薦!冬陰功大蝦意粉$198冬陰功配上辣椒、檸檬葉及其他香料而成的醬汁,味道濃郁,酸味較重,帶點小辣,酸香開胃,非常惹味意粉是彈牙扁意粉,十分掛

店員服務態度友善有禮貌,很詳細地介紹每個菜式
(溫馨提示:當日平日座位滿了三分之二,建議先訂座)

香煎魷魚鬚$148
魷魚鬚煎得剛好,外皮焦脆,內裡嫩滑,口感韌性彈牙
面頭放上大大粒鮮味爽脆的三文魚籽,口感豐富有層次

千層脆窩夫油封鴨脾$298
窩夫有兩片,口感如牛角酥,外層酥脆,內裡十分鬆軟
鴨脾可以連窩夫加太陽蛋一口吃,令口感更昇華,更有層次感
配菜有蘆筍、翠肉瓜、菇等,清爽口中的肉膩感
整體賣相吸睛,味道好食,推薦!

冬陰功大蝦意粉$198
意粉是彈牙扁意粉,十分掛汁,每一條都沾滿濃味的冬陰功醬汁
大蝦有兩隻,肉質紮實;配菜有蕃茄仔及菜苗

-總體評分-
環境:8/10
食物:8.5/10
服務:8.5/10
抵食:8/10

Flagship
📍灣仔船街35號地舖
2023-11-08 3457 瀏覽
上年聖誕節🎄我已經係呢間餐廳食過LUNCH☺️,覺得食物質素好高👍🏻,所以今次我同細妹再黎多次試下DINNER😈餐廳位於灣仔船街⛴,成條街都有好多又Chill又外國風味嘅餐廳🥰,行到最盡頭就會見到今次要食既西餐廳,餐廳裝修別緻優雅🌹,主打中西合璧特色Fusion菜😼- 香煎章魚鬚🦑 $148兩條很大的章魚鬚賣相很吸睛😍,表面還有三文魚籽點綴🐟,外皮煎得焦香的章魚鬚🐙輕易切開,肉質爽口嫩滑以不韌🤤,配上三文魚籽更可增加爽脆口感😛,八珍甜醋羽衣甘藍味道酸酸甜甜,與濃味章魚鬚相配很夾😎- 千層脆窩夫油封鴨脾🐥 $298油封鴨脾好大隻 🦆,外皮微脆得來鴨肉香嫩,輕輕用刀戒開已經骨肉分離😈, 千層脆窩夫外酥內軟🧇,鴨脾、窩夫配上蛋汁與八珍甜醋的碰撞,層次很豐富😽,相當有驚喜,配菜蘆筍、甘荀🥕、翠肉瓜經牛油🧈輕微煎香後,也變得很惹味🤩- 冬陰公大蝦扁意粉🍝 $198煎香過的大蝦🦐鮮香爽口,入口惹味,扁意粉🍝掛汁能力強,口感不錯,但更令我印象深刻是濃郁冬陰公醬汁👍🏻,椰香味重🥥,味道不會過份辛辣,反而略帶微酸,醬汁滲透每條意粉當中🤤,食落去十分惹味開胃🤩,推薦大家必試✨餐廳整體食物質素很好😗,而且氛圍

- 香煎章魚鬚🦑 $148

- 千層脆窩夫油封鴨脾🐥 $298

- 冬陰公大蝦扁意粉🍝 $198

餐廳整體食物質素很好😗,而且氛圍感重,裝潢又有格調❤️,不枉我二訪呢間餐廳😏,都幾推薦情侶sss黎呢到食飯Chill下🥂😍

📍 Flagship - 灣仔
@flagship.hk

#justlingggxd_西餐
#justlingggxd_灣仔
2023-11-07 50 瀏覽
位於灣仔船街盡頭嘅Flagship,裝潢好有特色,以古舊作為主要風格,好似入咗另一個時空咁。餐廳主推fusion菜,好有唔同國家混合嘅風味。 法國香草脆田螺好特別嘅開胃菜,因為「田螺殼」係用好似雪糕筒口感嘅脆餅造成嘅仿殼,所以成粒田螺都係可食用。冬蔭功大蝦扁意粉好香冬蔭功味,酸酸辣辣食到停唔到。酸味比較重,增加味道層次;唔算太辣,冇咁食得辣嘅都唔怕。 千層脆窩夫油封鴨髀用咗太陽蛋,蛋汁令鴨髀多咗層蛋黃香味。鴨髀煮得非常腍甜,唔太鹹,調味剛剛好。加咗窩夫,呢個配搭都幾新穎,幾特別。

2023-10-31