今日同之前嘅同事喺港島放工就一齊去咗灣仔船街嘅隱細小角度食飯😎😎 佢分為室內同埋室內嘅地方室外嘅feel比較好😎😎 但因為下雨我哋選擇咗室內🤣🤣 環境環境歐陸加古典風格,同朋友傾偈一齊講返去旅行嘅事情都格外別有一番風味🤭🤭 由於兩個都係女生,所以我哋只點選了三個項目麻唔辣四川蜆—😋😋😋$168 蜆肉粒粒都十分之大隻同有肉地,麵包在點下啲湯汁味道有十分之不錯😋21天熟成厚切豬扒—😋😋😋$338 呢一個豬扒極度推薦,本身以為豬扒煮熟咗會好韌,但係十分之軟,而且口感非常之好入邊仲鎖住啲肉汁🤩🤩大閘蟹膏繪飯-😋😋😋$368 粒粒飯都係黃金色包滿大閘蟹膏,真係非常之好食,而且繪飯唔會話好硬身😍😍 每一粒飯都有蟹味😙😙一流人均:$400地址:Flagship (灣仔)灣仔船街35號地舖

由於兩個都係女生,所以我哋只點選了三個項目

麻唔辣四川蜆—😋😋😋$168

21天熟成厚切豬扒—😋😋😋$338

大閘蟹膏繪飯-😋😋😋$368

人均:$400
地址:Flagship (灣仔)
灣仔船街35號地舖
2024-02-01 43 瀏覽
𝕎𝕒𝕟 ℂ𝕙𝕒𝕚 • 𝔽𝕝𝕒𝕘𝕤𝕙𝕚𝕡 ⛴️📍 灣仔船街𝟛𝟝號地舖📌 #penguin_wanchai::::::::::::::::::::::::::::::@flagship.hk 主打中西合壁特色fusion菜,裝潢帶點英倫風。🦪 麻唔辣四川蜆 $168蜆肉肥美飽滿,醬汁糅合四川麻辣風味,麻多過辣,十分過癮。🦀 大閘蟹膏燴飯 $368以中式煲仔瓦煲作器皿,將蟹膏蟹肉與意大利米一同烹調,risotto吸盡大閘蟹的精華,軟硬適中有咬口,濃濃的蟹膏齒頰留香。🦆千層脆窩夫油封鴨髀 $298鴨髀先經腌製及油封,慢煮而成的鴨肉肉質嫩滑,鴨皮燒得脆口,配上荷包蛋、外酥內軟的牛角包窩夫及洛神花蘋果混合的醬汁,酸甜開胃。
𝕎𝕒𝕟 ℂ𝕙𝕒𝕚 • 𝔽𝕝𝕒𝕘𝕤𝕙𝕚𝕡 ⛴️
📍 灣仔船街𝟛𝟝號地舖
📌 #penguin_wanchai

🦪 麻唔辣四川蜆 $168
蜆肉肥美飽滿,醬汁糅合四川麻辣風味,麻多過辣,十分過癮。

🦀 大閘蟹膏燴飯 $368

🦆千層脆窩夫油封鴨髀 $298
餐廳門面低調,但網上好評眾多,難得去開附近,就同朋友試一試。麻唔辣四川蜆 $168超有驚喜既菜式🧡店員建議法包浸汁更好食,果然冇介紹錯,醬汁中花椒麻香突出,真係一啲都唔辣,其後牛油同洋蔥味道慢慢滲出,配埋隻隻飽滿嫩滑既蜆肉一齊食更鮮甜,而且蜆肉煮得火喉岩岩好又冇沙,下次再黎幫襯一定Encore 👍🏻大閘蟹膏燴飯 $368鍾意大閘蟹既朋友要注意🦀蟹膏超足料,所有飯粒都充滿住金黃蟹膏,入口濃而不膩,加上飯表面曾炙燒,帶微微焦香味道十分突別千層脆窩夫油封鴨髀 $298太陽蛋、千層窩夫同油封鴨髀三者貌似互不相干,但組合起黎又可以擦出火花🦆鴨髀烹調得嫩滑juicy,外皮香脆,切開一絲絲既鴨肉夾埋窩夫一齊食,可以沾上太陽蛋既蛋黃汁或者酸酸甜甜既洛神花醬亦得,多重味覺享受📌Flagship (灣仔)地址:灣仔船街35號地舖評語食物賣相精美,有特色環境有格調🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

麻唔辣四川蜆 $168
大閘蟹膏燴飯 $368
千層脆窩夫油封鴨髀 $298
📌Flagship (灣仔)
地址:灣仔船街35號地舖

評語
食物賣相精美,有特色
環境有格調

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)
用餐優惠
試食活動
2024-01-30 44 瀏覽
F小小的灣仔酒館,充滿著中西文化交流的fusion菜,道道菜都有小驚喜服務水平不俗出品Clams in Sichuan Style 168.00口味夠麻,花椒豐盛,蜆肉無過熟非常嫩!Apple Purée Tomahawk Pork 338.00大塊戰斧豬排意外地juicy!僅熟的厚豬排不算油膩,帶少許肥美的骨邊肉非常鬆軟,出色Hairy Crab Risotto368.00大閘蟹膏以意大利飯型態出現,蟹🦀️膏惹味又creamy,配飯吃意外地好吃Tom Yum Goong Prawns Pasta 198.00酸味重辣味輕,正是我想要泰菜fusion,意大利粉他們不只煮得煙靭,而且非常開胃Homemade Lemon Tart 68.00最後以一個爽脆又夠開胃的檸檬🍋撻作結,口嘋完全不會膩FlagshipG/F, 35 Ship Street, Wan Chai, Hong Kong
F

服務水平不俗

出品

Clams in Sichuan Style 168.00
口味夠麻,花椒豐盛,蜆肉無過熟非常嫩!

Hairy Crab Risotto368.00

Homemade Lemon Tart 68.00
最後以一個爽脆又夠開胃的檸檬🍋撻作結,口嘋完全不會膩

Flagship
2024-01-26 48 瀏覽
路過見到一幻執咗開咗新餐廳,再望入啲被隱世Fushion 餐廳嘅露天用餐區吸引咗入去。小店充滿復古情懷,每個細節都感受到英倫品味。🩵Clams in Sichuan Style HKD168.00呢款菜式結合咗中式同西式烹調方法,完全唔辣但有適量香麻味。大蜆新鮮飽滿冇沙,味道鮮甜多汁。麻湯配上法包享用,中西融合嘅味道特別出色。💙Apple Purée Tomahawk Pork HKD388.00呢款西班牙特色美食經過21日精心熟成同醃製,風味更濃郁。有淡淡嘅風乾火腿味,肉質比鮮肉更嫩滑。沾上特色蘋果醋醬,帶啲酸味,突顯油脂嘅香氣。啲油脂適中,整體口感滑順同軟熟。💜Carbonara Chinese Style HKD238.00卡邦尼意粉竟然加入金華火腿同臘肉,增添肉香味,令味道更豐富。其中嘅微微煙燻香氣,層次更加突出。

• 麻唔辣四川蜆
  • 特色卡邦尼意粉
  • 蘋果蓉斧頭豬扒
灣仔有好多好有特色嘅餐廳,最近發現咗呢間食fusion嘅小店,有中西合璧嘅感覺🤭 嘢食整得好有特色,佢可以用中式嘅材料融入到喺平時常見嘅西式嘅食物,原來都好夾㗎🤗 另外佢嘅店員都好有友善,上菜嘅時候都會介紹食物嘅特色👍🦪 𝙲𝚕𝚊𝚖𝚜 𝚒𝚗 𝙵𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗 𝚂𝚒𝚌𝚑𝚞𝚊𝚗 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎麻唔辣四川蜆 蜆平時見都係用白酒調味,佢呢個就融入咗四川嘅麻辣汁,佢會比較偏麻啲,唔會太辣,一定要加埋啲汁一齊食啲蜆先會突出到蜆嘅味道,都幾特別㗎🙌🐷 𝟸𝟷 𝙳𝚊𝚢𝚜 𝙳𝚛𝚢 𝙰𝚐𝚎𝚍 𝙿𝚘𝚛𝚔 21天熟成厚切豬扒 平時成日都會聽聞dry aged beef,今次第一次試dry aged pork👏 超級好食!佢係用咗tomahawk嘅整法,肉味超濃同埋好淋,醬汁方面佢就配咗apple purée,甜甜地更加好食,呢個一定要試😋😋🍝 𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊 𝙲𝚑𝚒𝚗𝚎𝚜𝚎 𝚂𝚝𝚢𝚕𝚎 特色卡邦尼意粉 卡邦尼意粉都係西式一個比較傳統嘅意粉,佢呢個fusion嘅整法就係用咗金華火腿同埋臘肉去代替煙肉,真係諗都冇諗過可以用呢個中式材料😛 不過原來都好夾㗎,反而覺得冇煙肉咁鹹添🤩

Clams in Fusion Sichuan  Sauce

21 Days Dry Aged Pork

Carbonara  Chinese  Style
21 Days Dry Aged Pork
Carbonara  Chinese  Style
  • 麻唔辣四川蜆
  • 21天熟成厚切豬扒
  • 特色卡邦尼意粉
近日發現有一間餐廳「Flagship」停泊在灣仔最隱世既船街,呢個地點旺中帶靜,如果係樓盤一定係sell風水靚地。餐廳裝潢以白色、木系元素,英式style幾有特色,而主要以西式fusion為賣點,加上特色主菜淨係賣相都夠吸晴,一定支持一波先啦。👇🏻📌SIGNATURE -  ▪️ Clams · Fusion Sichuan Sauce - $168▫️ 一黎就試試佢地招牌「麻唔辣·四川蜆」,蜆肉份量好多,肉質食落脹卜卜,夠哂誠意,而重點係佢地個自家製辣汁,入口係麻香好濃,但完全無果種好強既四川辣味,反而我鍾意呢種麻香多過辣,所以有名你叫,麻唔辣就係咁解!▪️ Tom Yum Kung · Prawn Pasta - $198▫️ 佢呢個「冬陰功·大蝦意粉」絕對係色香味俱全,冬陰功入口唔會太辣,但食到果種香味,意粉沾滿哂個sauce,食落煙韌彈牙得黎又夠惹味;而且賣相精緻,打卡絕對係一流!▪️ Dry Aged Pork Marinated · Slow Cooked For 12 hours - $338▫️ 最後試埋呢個「21天熟成·厚切豬扒」,就咁睇賣相睇落非常厚身,外層食落帶少少焦香,而裡
呢個地點旺中帶靜,如果係樓盤一定係sell風水靚地。
餐廳裝潢以白色、木系元素,英式style幾有特色,
一定支持一波先啦。👇🏻
📌SIGNATURE -
麻唔辣四川蜆
▫️ 一黎就試試佢地招牌「麻唔辣·四川蜆」,蜆肉份量好多,
肉質食落脹卜卜,夠哂誠意,而重點係佢地個自家製辣汁
麻唔辣四川蜆
入口係麻香好濃,但完全無果種好強既四川辣味
反而我鍾意呢種麻香多過辣,所以有名你叫,麻唔辣就係咁解!
冬陰功大蝦意粉
▫️ 佢呢個「冬陰功·大蝦意粉」絕對係色香味俱全,
冬陰功大蝦意粉
食落煙韌彈牙得黎又夠惹味;而且賣相精緻,打卡絕對係一流!
21天熟成厚切豬扒
外層食落帶少少焦香,而裡面完全唔鞋口,非常嫩滑juicy;
21天熟成厚切豬扒
經過dry aged,肉香更加濃香到位,side dish仲有d青豆
水瓜野菌雞脾菇,整體唔錯,值得一試。
2024-01-22
2024-01-23 34 瀏覽
#灣仔船街隱蔽Fusion菜今次嚟到船街一間比較隱世嘅Fusion西餐餐廳 比佢哋嘅菜式驚艷到😆🍴麻不辣四川蜆小妹唔係一個食辣嘅人 但係侍應好細心咁推介呢個菜式嘅時候有特別提及呢個前菜唔係以辣為主 而係用麻香帶出蜆肉嘅鮮甜 蜆肉非常新鮮 配搭埋佢哋嘅汁 真係好有驚喜 帶有麻香又唔會掩蓋海鮮嘅鮮味😋🍴21天Dry-aged豬扒因為有做過熟成嘅關係 豬扒食落去好有肉汁 煎得啱啱好 唔會過老 最欣賞就係佢哋配搭埋嘅蔬菜 配菜都有精心醃製過 食得出餐廳嘅細心👍🏻🍴冬陰功大蝦意粉之前食過其他cafe嘅fusion意粉都唔覺得特別出色 但係呢間餐廳真係帶到驚喜😆佢哋嘅意粉口味創新之餘 又唔會偏離意粉本身醬汁應有嘅口感 冬陰功醬汁調配得啱啱好 剛好嘅酸辣味再配上大蝦一同品嚐真係好正😍小妹朋友食完簡直覺得舔舔脷😋餐廳位於船街嘅最篤篤 有機會好想試埋佢哋其他Fusion嘅菜式✨見到佢哋有紹興酒雞髀同埋大閘蟹燉飯 喺其他餐廳好少有呢啲配搭嘅菜式🔥鍾意食Fusion西餐嘅朋友千祈唔好錯過~🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌗🥂 飲品:NA👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌕🌑💯CP值:🌕🌕🌕🌗🌑✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑💰人均 $300-4
#灣仔船街隱蔽Fusion菜

🍴麻不辣四川蜆

🍴21天Dry-aged豬扒

🍴冬陰功大蝦意粉

鍾意食Fusion西餐嘅朋友千祈唔好錯過~

🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌗
🥂 飲品:NA
👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌕🌑
💯CP值:🌕🌕🌕🌗🌑
✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

💰
人均 $300-400

Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

📍Flagship
地址:灣仔船街35號地舖
@flagship.hk

Hashtags🔎
#eatgoodwestsin_wanchai
#eatgoodwestsin_fusion
#eatgoodwestsin_western
#eatgoodwestsin_hongkongisland
#eatgoodwestsin_couple
#eatgoodwestsin_pasta
2024-01-22 31 瀏覽
#20240117 📝📍 Flagship @flagship.hk 灣仔船街35號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#麻唔辣四川蜆 $168💭 見到呢間野個menu好多都幾玩野,就好似佢地個招牌咁,中西合璧😂見到面頭好多花椒,聞落就有啲麻辣香氣搞到驚驚地,點知食落真係名符其實既麻唔辣,食到有花椒味但一啲都唔辣,亦唔會食到個嘴痺晒,第一次食咁既感覺好新奇👅蜆無比花椒蓋過到陣味,依然鮮甜大粒,加$28可以有6塊包,有橄欖油既香味,就咁食會比較dry,不過點埋啲汁食就岩岩好☺️.#21天熟成厚切豬扒 $338💭 大大塊既斧頭扒🪓見佢咁厚切落去又全白無粉紅色,心諗實好鞋口啦😣原來係慢煮關係,食落唔鞋之餘仲帶少少爽爽地,邊邊位有少少肥膏煎完滲啲油香出尼所以豬味再重啲🐽特別在個佢地自家製既洛神花醬,甜甜酸酸咁幾解膩🌷配菜都好吸引,有啲焗香左既豆角同紅蘿蔔條🥕仲有成舊蒜頭可以逐粒剔出尼食,鐘意食蒜頭既朋友實好開心🧄.#冬陰功大蝦Pasta $198💭 上面有兩隻大蝦煎香左好入味🦐冬陰功醬唔會好咸,淡淡地好易入口,最正係個意粉煮得好靚,彈牙唔淋身,係al dente既口感,好耐冇食過咁想翻兜既意粉喇
#20240117 📝
📍 Flagship @flagship.hk
灣仔船街35號地舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#麻唔辣四川蜆 $168

#21天熟成厚切豬扒 $338

#冬陰功大蝦Pasta $198
💭 上面有兩隻大蝦煎香左好入味🦐冬陰功醬唔會好咸,淡淡地好易入口,最正係個意粉煮得好靚,彈牙唔淋身,係al dente既口感,好耐冇食過咁想翻兜既意粉喇🍝

#灣仔美食 #🐷在灣仔 #🐷_食
麻唔辣四川蜆 $168蜆好新鮮飽滿,仲有粒粒花椒,帶少少麻,好濃嘅花椒味同牛油味,但完全唔辣嘅,都幾夾又幾惹味,推薦😋大啡芝士蘑菇 $78濃濃芝士味,配埋黑醋蜜糖醬汁,好開胃,好味😋21天熟成厚切豬扒 $338豬肉味濃,應該係西班牙豬扒,豬扒好厚身,脂肪油脂冇乜但又好腍好滑,醬汁係酸酸甜甜嘅,好,好味,推薦👍🏻冬陰功大蝦意粉 $1982大隻蝦煎得好香,蝦夠新鮮夠爽,冬陰功醬汁好濃好creamy,但又唔係好辣,勁惹味,扁意粉有咬口,配搭好🉐Sex on the SHIP $88Special Fruite Tea $68飲品選擇多,晏晝3-7仲有8折,抵👍🏻👍🏻
麻唔辣四川蜆 $168

大啡芝士蘑菇 $78
濃濃芝士味,配埋黑醋蜜糖醬汁,好開胃,好味😋
大啡芝士蘑菇

21天熟成厚切豬扒 $338

冬陰功大蝦意粉 $198

Sex on the SHIP $88
Special Fruite Tea $68
飲品選擇多,晏晝3-7仲有8折,抵👍🏻👍🏻
大啡芝士蘑菇
2024-01-19 25 瀏覽
【船街後花園】 位置隱蔽 坐立於一棟獨立兩層嘅唐樓 保留中式裝修 估唔到舖位細細 但幾有驚喜!⛵麻唔辣四川蜆 168每隻蜆肉都新鮮飽滿 唔太辣但保持麻香 好過癮😳😳 ⛵21天屬性厚切豬扒 338產地西班牙 帶有淡淡 parma ham嘅味道 pinkeu pinkeu 的。肉質嫩滑juicy 配上特色蘋果醋醬 更能帶出油脂香~ ⛵冬陰功大蝦扁意粉 198大蝦非常新鮮爽口彈牙 蝦膏蝦油好惹味 冬陰功味濃鬱椰香味重 略帶微酸 非常開胃🤤🤤🤤
【船街後花園】

⛵麻唔辣四川蜆 168
每隻蜆肉都新鮮飽滿 唔太辣但保持麻香 好過癮😳😳

⛵21天屬性厚切豬扒 338

⛵冬陰功大蝦扁意粉 198
2024-01-16 26 瀏覽
麻唔辣四川蜆 168HKD呢道餐如其名,真係唔辣,有小小麻,大蜆新鮮飽滿,無沙,中式煮法配搭西式食法,可以用法包🥖點湯黎食,中西融合好出色,特別推介!紐西蘭脆皮三文魚 288HKD首先要講三文魚肉質好新鮮,魚皮焦脆,料理到總體八成熟,肉質中間有小小粉紅,口感滑嫩,淋上新鮮檸檬汁,整體感覺更加清新,唔會油膩🍝冬陰功大蝦意粉198HKD第一次嘗試冬陰功意粉,好新奇既食法,意粉口感較韌,掛上酸酸辣辣的冬陰功湯汁,好夾。topping有兩只虎蝦,爽口彈牙。

麻唔辣四川蜆 168HKD

紐西蘭脆皮三文魚 288HKD

🍝冬陰功大蝦意粉198HKD
位於灣仔船街的餐館,坐落在巷子里的一座復式洋樓,地方不大,只能容納十幾人。·菜品主打西餐🍴,但也有幾道很有創意的中式融合菜·🌶️麻唔辣四川蜆一上桌就聞到好濃的花椒味。蜆肉飽滿多汁,入口先是是麻香味,後面又隱約有些酒味🍶,像日式➕川式的結合。·🐟紐西蘭脆皮三文魚三文魚外皮香脆,魚肉份量很足,厚實滑嫩。搭配🍋檸檬醬汁清爽不膩。·🦐冬陰功大蝦意粉香煎蝦肉新鮮彈牙,入口惹。冬陰功醬汁奶香味濃,微微的酸辣味好開胃。每一條意面都裹滿湯汁,順滑入味!超推薦🌟
菜品主打西餐🍴,但也有幾道很有創意的中式融合菜
🌶️麻唔辣四川蜆
🐟紐西蘭脆皮三文魚
🦐冬陰功大蝦意粉
終於完成會展project,book定呢間喺灣仔船街既隱世小店 @flagship.hk 慢慢食個dinner🤭 點解話佢隱世呢?佢喺船街最尾,附近仲有幾間酒吧/西餐廳,成個vibe 勁chill🍸一入座,覺得呢間餐廳好似歐洲🌍小屋!細細間但D deco 好有taste,最有taste係播住Taylor Swift🎤另外,佢仲有outdoor位同樓上,位置唔算多,建議提早book定😏坐好之後,店員會好主動介紹佢地餐廳既特式同招牌,仲會問你有無咩食物敏感。全程好貼心會換碟、加水,又會問你冷氣有無吹住個頭,呢點真係大大力加分👍🏻👍🏻今餐唔小心又係全海鮮餐😆 叫咗店員推薦既「麻唔辣🌶️四川蜆」。店員話係用新鮮蜆,所以每日少量供應架咋!就如店員所講,有麻香又唔辣,個湯又充滿蜆既鮮味,點埋塊包一齊食真係世一!😋 最正既係,佢隻隻蜆都超大隻,肉質厚身,推薦👍🏻👍🏻之後叫咗「紐西蘭脆皮三文魚🐟」同Special of The Day 嘅「冬蔭功大蝦🍤pasta」,前者係老公最愛,而後者係我既最愛😆😆店員介紹話係特別用刺身級別三文魚,做到8-9成熟,個皮真係煎到超!香!脆!🤩🤩入面魚肉仲要好嫩滑,老公食

店員介紹話係特別用刺身級別三文魚,做到8-9成熟,個皮真係煎到超!香!脆!🤩🤩入面魚肉仲要好嫩滑,老公食唔停😆 我就超欣賞佢個pasta,佢既冬蔭功做得好balance,既食到刺激感又食到佢既creaminess,重點係佢揀既扁身意粉🍝超!掛!汁!整體惹味得嚟唔會太膩👍🏻👍🏻

我同老公都好滿意呢一餐,都好surprised呢邊多咗幾間咁有feel既餐廳!好有旅行feel😎
2024-01-05 52 瀏覽
放工後與太太到灣仔街角,入了一間頗有特色的餐廳。餐廳經理向我們推介八爪魚小吃和慢煮豬扒,兩道菜式都非常好味。八爪魚小吃有著鮮美的味道,軟嫩的口感,配上蔬菜及醋,讓人食指大動。慢煮豬扒則是讓人垂涎欲滴,肉質鮮嫩多汁。無論是八爪魚小吃還是慢煮豬扒,都帶給我們極致的味覺享受。果然冇介紹錯。
果然冇介紹錯。