2023-09-24 65 瀏覽
今晚在灣仔吃飯,這家餐廳以前經常光顧,倒有一段時間沒有來了。景觀不錯點了一份晚市套餐,包括多士、餐飲、沙律、飲品和主菜。⭐️芝士松露醬薄多士多士的外層酥脆,內裡柔軟,搭配上芝士和松露醬,是一個令人愉悅的開胃菜。⭐️巴馬風乾火腿季節沙律西班牙火腿為整道菜增添了豐富的風味,火腿不死鹹,好吃。⭐️南瓜湯南瓜湯濃郁滑順,帶有南瓜的天然甜味和香氣。⭐️西班牙式脆皮豬腩卷配蘆筍這道西班牙式脆皮豬腩卷配蘆筍。豬腩卷稍硬了一些,反而配菜不俗。⭐️黑松露薯條黑松露薯條是招牌小食,薯條炸得酥脆金黃,搭配上黑松露的香氣,帶來了一種獨特的味道體驗。

景觀不錯

點了一份晚市套餐,包括多士、餐飲、沙律、飲品和主菜。

⭐️芝士松露醬薄多士

⭐️巴馬風乾火腿季節沙律

西班牙火腿為整道菜增添了豐富的風味,火腿不死鹹,好吃。

⭐️南瓜湯

南瓜湯濃郁滑順,帶有南瓜的天然甜味和香氣。

⭐️西班牙式脆皮豬腩卷配蘆筍

⭐️黑松露薯條

2023-09-01 78 瀏覽
這家是比較港式的西班牙餐廳,勝在選擇很多。我們點了晚餐,很豐富。首先,我們吃了芝士松露醬薄多士。薄多士烤得酥脆,淡淡芝士和松露醬味道。接著,我們吃了巴馬風乾火腿季節沙律。新鮮的蔬菜搭配上精選的巴馬風乾火腿,給人一種清新又豐富的口感。緊接著是南瓜湯,南瓜湯濃稠滑順,口感柔滑細膩。接下來是香烤澳洲西冷牛扒伴忌廉薯蓉及炒迷你波椒。這道牛扒以優質的澳洲西冷牛肉為主角,肉質鮮嫩多汁。最後是我最喜歡的西班牙炸油條。炸油條外脆內軟,口感十分香脆可口。搭配上特製的醬汁或是自己喜愛的沾醬,增添了一份濃厚的美味。最後,我們品嚐了開心果意式奶凍,這是一道精緻的甜點。奶凍口感滑順,香氣撲鼻,並且帶有開心果的香甜味道。每一口都讓人感受到甜品的細膩和奶香的濃郁。
這家是比較港式的西班牙餐廳,勝在選擇很多。

我們點了晚餐,很豐富。

首先,我們吃了芝士松露醬薄多士。

薄多士烤得酥脆,淡淡芝士和松露醬味道。

緊接著是南瓜湯,南瓜湯濃稠滑順,口感柔滑細膩。

2023-08-29 51 瀏覽
囍帖街未重建之前已經在灣仔居住,見證了很多不同年代的灣仔歷史,囍帖街更加成為豪宅,而藍屋、和昌大押都已經重新裝修,變成歷史建築物,從回這裏帶起了兒時回憶。現在的灣仔集合了新舊交替的歷史痕跡,極據參觀價值。參觀完之後,當然順道要到附近吃一道美食。龍蝦汁西班牙海鮮燉飯$338,龍蝦味道濃郁的醬汁,已經被飯粒吸收了,雖然看不到,不過放入口中,便可享用美味的龍蝦味道。海鮮全部都很新鮮,非常配合龍蝦汁的香味,如果加點檸檬汁在其中,便很快可以將這個西班牙飯清空。西班牙果酒$28,平時都有喝過西班牙果酒,不過這裏的西班牙果酒,紅酒味道濃郁和生果味道非常配合,值得推薦。👍👍👍👍👍是日餐湯,蘑菇味道香濃,忌廉不會過膩,熱騰騰的餐湯是個人最愛。巴馬風乾火腿季節沙律,鹹香味道十足的巴馬火腿,作為前菜非常配合。芝士松露醬薄多士,香脆的多士,配合是日餐湯的味道,天衣無縫。

參觀完之後,當然順道要到附近吃一道美食。

2023-08-29 45 瀏覽
這間位於灣仔QRE樓上的人氣西餐廳,主打新派西班牙菜,餐廳裝修充滿氣氛,天花滿佈美美的花海💐,加上吊燈有滿天星✨的浪漫氣氛,加上座位舒適,充滿空間感,是不錯和朋友聚會、情侶約會的好地方👍🏻 .🍽️晚市套餐 .🔸前菜和餐湯:.🥪芝士松露薄多士 多士烤得外脆內軟,配上香濃的芝士松露,十分惹味。 .🥗巴馬風乾火腿季節沙律 沙律菜好新鮮,配上咸香的巴馬風乾火腿,是不錯的清新前菜。 .🥣是日餐湯 羅宋湯好足料,入面有不少蔬菜粒,充滿口感,味道酸甜開胃。 .🔸主菜:.🦐龍蝦汁西班牙海鮮燉飯 $338 西班牙燉飯加入龍蝦汁,每粒米飯都沾滿香濃醬汁。而且還有不少海鮮,包括:大蝦、青口、蜆、魷魚,味道鮮美。再加入咸香的西班牙臘腸,令飯的味道口咸更富層次。 .🐷西班牙式脆皮豬腩卷配蘆筍 $308 豬腩卷烤得剛剛好,豬皮很香脆可口,入面肉質嫩滑,肥瘦相間,充滿肉汁,配上特調醬汁有助解膩。 .🧅洋蔥圈 跟餐+$58 洋蔥圈新鮮炸起好香脆,味道香甜可口。 .🧇重口味朱古力窩夫(半份) 跟餐+$68 朱古力控必點,窩夫外脆內軟,上面還放了OREO餅碎、朱古力慕絲和朱古力醬,配上冰凍的朱古力雪糕,朱古力味好香濃。

🍽️晚市套餐
🔸前菜和餐湯:
🥪芝士松露薄多士
多士烤得外脆內軟,配上香濃的芝士松露,十分惹味。
🥗巴馬風乾火腿季節沙律
沙律菜好新鮮,配上咸香的巴馬風乾火腿,是不錯的清新前菜。
🥣是日餐湯
羅宋湯好足料,入面有不少蔬菜粒,充滿口感,味道酸甜開胃。

🔸主菜:
🦐龍蝦汁西班牙海鮮燉飯 $338

🐷西班牙式脆皮豬腩卷配蘆筍 $308

🧅洋蔥圈 跟餐+$58
洋蔥圈新鮮炸起好香脆,味道香甜可口。

🧇重口味朱古力窩夫(半份) 跟餐+$68

🫖招牌水果茶 跟餐+$15轉特飲
🌹玫瑰烏龍茶 跟餐+$15轉特飲
招牌水果茶甜度適中,入面還有不少新鮮水果,感覺清新。 玫瑰烏龍茶茶味甘香,帶淡淡玫瑰花香。

🦀辣味蟹肉撻 $85
撻皮酥脆,上面放滿鮮甜的蟹肉絲,加上花椒、青檸、芝士,精緻又美味。
2023-08-29 63 瀏覽
這間人氣咖啡店於灣仔及中環均有分店,主打融會亞洲和新派西班牙及歐洲料理,灣仔店的環境寬敞舒適,窗邊能欣賞到高樓美景,適合約會或多人聚會。晚市時段設有五款套餐,包前菜、餐湯、主菜及飲品。芝士松露薄多士外脆內軟的薄多士毫不油膩,夾著半溶化的芝士,帶陣陣松露飄香。巴馬風乾火腿季節沙律新鮮翠綠的沙律伴以酸甜的果醋很清新,更有一片柔軟的巴馬風乾火腿甘甜芳香。是日餐湯紅通通的羅宋湯有大量蔬菜粒,酸酸甜甜好開胃。龍蝦汁西班牙海鮮燉飯 - $338必叫傳統西班牙燉飯,粒粒圓潤分明的米飯吸飽鮮甜的龍蝦汁,入口潤滑,底部有少少焦香的鍋巴;大大隻去腸的海鮮爽滑彈牙,還有青口、蜆和魷魚等豐富海鮮,加上油脂芬芳的西班牙臘腸,帶煙薰香氣。西班牙式脆皮豬腩卷配蘆筍 - $308同樣必點的傳統西班牙菜,兩件豬腩卷有著薄脆且煙韌的豬皮,肥瘦相間的五花腩肉,特別柔軟嫩滑,散發著香料味道,佐以莎莎醬解膩,還有十多條爽脆的蘆筍。洋蔥圈 +$58金黃酥脆的洋蔥圈即叫即炸毫不油膩,咬開香甜的洋蔥好多汁。辣味蟹肉撻 - $85酥脆曲奇撻包裹著甘甜多汁的蟹肉絲之餘,更有花椒、青檸及mozzarella芝士。重口味朱古力窩夫(半份)

晚市時段設有五款套餐,包前菜、餐湯、主菜及飲品。
巴馬風乾火腿季節沙律 & 芝士松露薄多士

芝士松露薄多士
巴馬風乾火腿季節沙律

是日餐湯

是日餐湯
紅通通的羅宋湯有大量蔬菜粒,酸酸甜甜好開胃。
龍蝦汁西班牙海鮮燉飯
龍蝦汁西班牙海鮮燉飯

龍蝦汁西班牙海鮮燉飯 - $338

西班牙式脆皮豬腩卷配蘆筍 - $308
洋蔥圈
洋蔥圈

洋蔥圈 +$58
金黃酥脆的洋蔥圈即叫即炸毫不油膩,咬開香甜的洋蔥好多汁。
辣味蟹肉撻

辣味蟹肉撻 - $85
重口味朱古力窩夫(半份)

重口味朱古力窩夫(半份) +$68
香酥的心型窩夫外酥內軟,撒滿OREO餅乾及餅乾碎,更有幼滑的朱古力慕絲,再淋上特濃的朱古力醬,配搭冰凍的朱古力雪糕球,四重朱古力享受。

升級特色飲品 +$15/杯
招牌水果茶

招牌水果茶
熱飲以燭光保持溫度,採用當季的新鮮水果製成,不死甜也不酸澀,鮮甜好喝。
玫瑰烏龍茶

玫瑰烏龍茶
清爽的烏龍茶底配搭淡雅的玫瑰,有玫瑰糖漿、玫瑰花瓣及玫瑰等,花香十足,更有數粒藍莓添清新感。
2023-08-28
2023-08-29 675 瀏覽
唔知大家去開灣仔區,又知唔知道有好多歷史建築古蹟呢?例如藍屋、囍帖街、和昌大押等地方都值得去打卡拍照輕鬆本地遊之後一定要品嘗返世界級既美食,就係景店鄰近既商場就有一間高質人氣西班牙菜餐廳位於大廈高層,可以眺望到合和中心及寶雲道景色店內裝修走休閒風格,設有大量窗邊卡位,天花板仲掛滿花花,打卡滿分食物方面 :晚市套餐包括前菜及餐湯、主菜及飲品前菜及餐湯 : 有芝士松露醬配多士、巴馬風乾火腿季節沙律同是日餐湯,餐湯係濃郁酸酸甜甜既羅宋湯,新鮮既沙律菜加左陳醋及巴馬風乾火腿夠曬清新,多士細細件焗得香脆,芝士松露醬味道濃郁,高質的前菜組合龍蝦汁西班牙海鮮燉飯 : 海鮮燉飯放滿海鮮賣相吸睛,有虎蝦、藍青口、帆立貝、帶子、魷魚、魚肉粒材料充足,每粒飯都吸收曬龍蝦汁相當美味香烤澳洲西冷牛扒伴忌廉薯蓉及炒迷你波椒 (12oz) : 點選了五成熟,西冷扒厚身,外層烤到微焦,肉味濃郁,再配上新鮮時蔬、軟綿薯蓉及爽口迷你波椒,配菜都特別豐富飲品 : 跟餐仲有咖啡或茶,如果想特別 D ,仲可以加錢轉特飲或者酒類飲品
唔知大家去開灣仔區,又知唔知道有好多歷史建築古蹟呢?

例如藍屋、囍帖街、和昌大押等地方都值得去打卡拍照

餐廳位於大廈高層,可以眺望到合和中心及寶雲道景色

食物方面 :

晚市套餐包括前菜及餐湯、主菜及飲品

2023-08-28
  • 龍蝦汁西班牙海鮮燉飯
2023-08-27 39 瀏覽
星期六嘅日頭去咗灣仔既歷史建築,例如藍屋、囍帖街、和昌大押等;文化遊後,就去咗附近展開「世界級」用餐之旅😃唔駛搭飛機,香港都一樣可以好好玩呢到係西班牙嘅餐廳,西班牙嘅建築物好有藝術特色,所以呢到既格局都係好雅緻,同愛人共渡就最好不過~Dinner Set 先係一個菜沙律同湯,擺盤好華麗,唔需要選擇,一次過要晒三款真係好!- 芝士松露醬薄多士,有兩舊脆卜卜既多士,中間啲芝士令人好滿足,而且松露味突出,整個味蕾都充滿松露味。 - 巴馬風乾火腿季節沙律Parma Ham 好大塊,有濃烈咸香味,配搭季節沙律好開胃- 蘑菇湯有啲crème 好順滑🦞龍蝦汁西班牙海鮮燉飯,係用煎pan熱辣辣咁樣上,有虎蝦、貽貝、北蛤、巨型扇貝、魷魚、雞肉和伊比利亞香腸; 龍蝦汁濃味,令到每一粒意大利飯都好有味道,好有咬口🥩香烤澳洲西冷牛扒伴忌廉薯蓉及炒迷你波椒牛扒呢一個生熟度剛剛好,中間呈現少少粉紅色,食落口好多肉汁。另外醬汁係紅酒汁,呢個配搭都幾好!半碟嘅蔬菜好多,紅椒黃椒綠椒翠玉瓜,兩個人share就係最好之後再叫咗個甜品西班牙炸油條,因為係即叫即炸嘅關係,所以都等咗少少時間,送到嚟嘅時候Churros 外酥內
星期六嘅日頭去咗灣仔既歷史建築,

- 蘑菇湯有啲crème 好順滑

🥩香烤澳洲西冷牛扒伴忌廉薯蓉及炒迷你波椒

牛扒呢一個生熟度剛剛好,中間

之後再叫咗個甜品西班牙炸油條,因為係即叫即炸嘅關係,所以都等咗少少時間,送到嚟嘅時候Churros 外酥內軟,有大量肉桂粉,再加埋啲朱古力醬,好味呀

再叫左餐飲
+$28 Sangria😳呢度有紅酒同白酒嘅選擇,我都係經典揀咗紅酒
+$15 Speciality Drink 🍹 水果茶,有好多唔同種類嘅生果甜甜地凍冰冰適合夏日飲用!
2023-08-27 24 瀏覽
灣仔很多舊樓已經重建,豪宅穿插於橫街窄巷之中,不過又保存了很多歷史遺跡,非常有香港現代特色。囍帖街、藍屋、和昌大押、灣仔郵局等等的歷史建築,都收藏在灣仔之中,如果要看歷史,這些建築物都非常有價值。參觀完這些歷史建築物之後,今晚便到附近的西班牙餐廳享用晚餐。芝士松露醬薄多士,香脆的多士,配上松露和芝士,雖然不可以飽腹,不過作為前菜非常合適。巴馬風乾火腿季節沙律,火腿帶點鹹香味道,加上酸酸甜甜的陳醋,令到沙律口感豐富。是日餐湯,忌廉蘑菇湯,蘑菇粒非常豐富,忌廉味道十足。焗比目魚伴炒迷你波椒薯蓉配西柚檸檬牛油汁$308,比目魚的外皮香脆可口,內裏的魚肉鮮嫩美味,迷你波椒顏色鮮艷,帶點甜味。薯蓉沒有太多牛油味,平淡中顯出不平凡。將比目魚的魚肉放在西柚檸檬汁牛油內,可以增加層次感。升級至西班牙果酒$28,紅酒味到濃郁,帶點生果的香甜味道,非常容易入口。XO醬煮活青口配白酒忌廉汁$198 (250g),青口屬於新鮮的,味道鮮甜,可能因為季節不適合,所以尺寸比較少,應該是10月之後才是豐收期。 #Espuma香港 #香港美食 #香港拍照 #香港旅游攻略 #香港探店 #下午茶香港 #下午茶探店 #es

是日餐湯,忌廉蘑菇湯,蘑菇粒非常豐富,忌廉味道十足。

#Espuma香港 #香港美食 #香港拍照 #香港旅游攻略 #香港探店 #下午茶香港 #下午茶探店 #espuma
2023-08-27 120 瀏覽
西班牙風味餐廳,環境都特別雅致,好適合兩個人撐枱腳💕叫咗兩個dinner set + dessert,好滿足先係一個pre-set 既combo,漂亮嘅擺盤好有情調 - 🍞芝士松露醬薄多士Truffle Cheesy Bikini :好驚喜,脆卜卜既多士中間軟綿綿夾著芝士和松露醬,多重口感🥗巴馬風乾火腿季節沙律Parma Ham Seasonal Salad:薄薄既巴馬風乾火腿肉質軟嫩,啖啖咸香,配合新鮮嘅蔬菜,好有層次感🥣再飲碗蘑菇湯暖暖胃主菜一個係🍝🦞龍蝦汁西班牙海鮮燉飯Seafood Paella in Lobster Broth配料好豐富,有🦐🐟🐙🦑Tiger Prawns, mussels, surf clams, jumbo scallops, squid, chicken and iberico chorizo而且新鮮有海水味,龍蝦汁真材實料,好惹味,意大利粉粒粒分明,有咬口另一個叫左🥩香烤澳洲西冷牛扒伴忌廉薯蓉及炒迷你波椒Grilled AUS Sirloin Steak我地要左medium rare, 火候控制得唔錯, 西冷牛扒外表烤得呈褐色, 有美麗既網紋, 切開裏
西班牙風味餐廳,環境都特別雅致,好適合兩個人撐枱腳💕

叫咗兩個dinner set + dessert,好滿足

🥣再飲碗蘑菇湯暖暖胃

主菜一個係🍝🦞龍蝦汁西班牙海鮮燉飯

另一個叫左🥩香烤澳洲西冷牛扒伴忌廉薯蓉及炒迷你波椒
Grilled AUS Sirloin Steak
我地要左medium rare, 火候控制得唔錯, 西冷牛扒外表烤得呈褐色, 有美麗既網紋, 切開裏面,中間呈鮮紅色, 肉質軟嫩多汁,香醇濃郁,肉香十足!叫大size 兩個人share 食岩岩好~

🍫西班牙炸油條,Churros 外酥內軟,有大量肉桂粉,再沾巧克力醬~ 好有外國掃街嘅感覺啊!

再叫左餐飲
+$28 Sangria😳
+$15 Speciality Drink 🍹 水果茶
  • 招牌水果茶
  • 西班牙海鮮飯
2023-08-26 41 瀏覽
我係一個吃野無咩要求的人,大家樂,大家活,最平凡的餐廳,啲野我都吃得落.但呢間既黑毛豬飯鹹到死,吃左20%,完全吞唔落,近300元一碟,質素只值30元.湯無味,啲魚好細舊,反而薯泥變左主角,多到吃唔晒好省成本!雞肉蔥油餅又係極淡!我同朋友的結論是「一係淡而無味,一係鹹到入唔到口」.吃左760元,但只值260元的水準,無下次
我係一個吃野無咩要求的人,
大家樂,大家活,最平凡的餐廳,啲野我都吃得落.

湯無味,啲魚好細舊,反而薯泥變左主角,多到吃唔晒好省成本!

雞肉蔥油餅又係極淡!

我同朋友的結論是「一係淡而無味,一係鹹到入唔到口」.

吃左760元,但只值260元的水準,無下次
2023-08-22 31 瀏覽
放假帶媽咪去食Tea ,上網見到灣仔Espuma個tea 又平又靚,一個tea set $338 去到吾多人,可以坐窗邊,好光猛假日靜靜地食個Tea 好relax Tea set 以地圖做主題,咁岩我又收到阿妹英國寄黎明信片,真係好match Total 8 款,四款咸點四款甜店青檸七味蝦撻蝦烤得好香,蝦肉好扎實彈牙炸墨汁卷墨魚好Q彈椰絲照燒雞鎚雞鎚多肉牛肉焦糖洋蔥薄脆多士多士好香脆抹茶芝士餅質地綿滑冰糖提拉米蘇好軟好creamy 焗脆芝麻英式鬆餅芝麻好香鮮果蛋白卷蛋白卷好鬆軟另外加抹茶鮮奶,夠滑,淡淡抹茶香熱情果烏龍茶,好大杯,微微果酸夏日好消暑開胃媽咪好鐘意食奶凍,另名加多一份腰果奶凍好香腰果味,奶凍夠滑

去到吾多人,可以坐窗邊,好光猛
假日靜靜地食個Tea 好relax

Total 8 款,四款咸點四款甜店
青檸七味蝦撻
蝦烤得好香,蝦肉好扎實彈牙

炸墨汁卷

焗脆芝麻英式鬆餅
芝麻好香

鮮果蛋白卷
蛋白卷好鬆軟

另外加抹茶鮮奶,夠滑,淡淡抹茶香
熱情果烏龍茶,好大杯,微微果酸夏日好消暑開胃

媽咪好鐘意食奶凍,
另名加多一份腰果奶凍
好香腰果味,奶凍夠滑
近排發現灣仔QRE都幾多野食,放假去睇吓啲舊色建築同街道,去完藍屋或者利東街打卡,轉角就會見到QRE。搵到呢間叫ESPUMA嘅西班牙菜,西班牙文解作泡沫或者慕絲。坐底先叫咗兩杯飲品-Sangria同水果茶,內裡都有新鮮水果,而Sangria 係經典飲品,加入少量紅酒🍷令人有微醺感。Set Dinner前菜有芝士松露醬配多士,巴馬風乾火腿季節沙律及是日餐湯羅宋湯。推薦試龍蝦汁西班牙海鮮燉飯,飲粒有龍蝦味道,濃郁得嚟唔會太咸,海鮮有青口,帶子,大蝦等等,十分豐富。西班牙式脆豬腩卷配露荀亦相當特別,三件份量剛好,既精緻又美觀。加配甜品🍮腰果意式奶凍,有中西fushion感,平時中式糖水腰果露就見得多,而變咗做奶涷又無違和感,好滑溜,好好食!🧸評分:🧸🧸🧸🧸4/5

🧸評分:🧸🧸🧸🧸4/5
2023-08-21 22 瀏覽
週末嚟到灣仔區,一來可以參觀吓歷史古蹟,例如藍屋、利東街、和昌大押,嚟一趟洗滴心靈嘅文化深度本地遊之外,仲可以品嘗到世界級嘅美食!今日介紹呢間Espuma,主打歐式西班牙菜,Set Dinner菜式好多選擇。前菜有芝士松露醬配多士、巴馬風乾火腿季節沙律同是日餐湯,今日嘅餐湯係羅宋湯。主菜揀咗西班牙式脆豬腩卷配露荀,少見細細條嘅露荀,唔會食到有起渣嘅感覺。豬腩卷嘅擺盤好精美,可沾上沙律醬或醬油。另外試咗龍蝦汁西班牙海鮮燉飯,有唔同嘅海鮮,帶子大大粒,蜆肉亦非常新鮮。最估唔到最後叫嘅甜品咁有驚喜!跟餐可以配嘅腰果意式奶凍好滑,甜而不膩。另外夏日推介嘅開心果奶凍口感更加濃厚,非常特別,襯住夏日仲有呢款special甜品,快啲嚟試吓喇。🛎️必試指數:9/10🔆

🛎️必試指數:9/10🔆
2023-08-21
  • 西班牙海鮮飯
2023-08-17 30 瀏覽
今次帶女朋友去位於灣仔Espuma 西餐廳食嘢,兩人晚餐套餐幾抵食!我哋先飲咗碗蘑菇湯,足料蘑菇配上奶油香味道又好濃郁,又好滑口,調味尾都唔會話太濃。前菜有芝士松露醬薄多士同巴馬風乾火腿季節沙律。薄脆多士上面嘅陣陣芝士味配松露醬配搭都好夾👍🏻。而巴馬風乾火腿季節沙律就有風朝火腿咸香味同清新嘅沙律葉子,味道好均衡。仲額外叫左一款小食係黑松露醬芝士薯條,🍟作為黑松露狂熱者,呢款小食一定要叫,薯條炸得好酥脆,加埋芝士同黑松露醬,真係無得頂!最後主菜有焗比目魚伴炒迷你波椒薯蓉配西柚檸檬牛油汁,同埋香烤澳洲西冷牛扒伴忌廉薯蓉同炒迷你波椒。焗比目魚好嫩皮脆,同炒迷你波椒薯蓉同西柚檸檬牛油汁一齊食,層次馬上提升。而香烤澳洲西冷牛扒成熟出現少許偏差,好彩肉質質素都唔錯,再加上忌廉薯蓉同炒迷你波椒,值得一試!🍗

high tea 唔一定次次都要同閨蜜一齊嘅,情侶同行別有一番體驗!Espuma 推出以情侣為主題的下午茶set,配合「有你相伴,世界便是我們的寶藏庫」以及「環遊世界」的概念,浪漫得來也不乏探險的感覺!灣仔這家的假花天花佈置也很是浪漫💕餐廳附上一張尋寶地圖。由於小食有不同國家的風味,客人用餐廳提供咗放大鏡,就可以看到地圖上不同小食item !有創意!灣仔店鄰近灣仔歷史建築, 包括藍屋、囍帖街、和昌大押等,遊覽結束之後,可以來這裡用餐呢!△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ ▽Afternoon Tea Set $388 甜點🍮:·脆爆芝麻英式鬆餅配鮮忌廉及果醬·冰糖提拉米蘇·鮮果蛋白卷·薑汁忌廉抹茶芝士餅鮮果蛋白卷蛋糕體柔軟至極;薑汁忌廉抹茶芝士餅組合新奇無違和感!不錯!鹹點:·椰絲照燒雞鎚·炸墨魚卷伴泰式辣醬·牛肉焦糖洋蔥薄脆多士·青檸七味蝦撻鹹點比甜點更出色,墨魚卷口感彈牙,外皮酥脆;椰絲照燒雞鎚乾而不柴;青檸七味蝦撻好清新有泰國風情!特色飲品有招牌水果茶、養生紅棗茶、果汁、可樂或雪碧等等!洋甘菊薑茶+$15洋甘菊具花香和柔和的草本味道,薑則帶微辛,喝下

Afternoon Tea Set $388

·椰絲照燒雞鎚
·炸墨魚卷伴泰式辣醬
·牛肉焦糖洋蔥薄脆多士
·青檸七味蝦撻

特色飲品有招牌水果茶、養生紅棗茶、果汁、可樂或雪碧等等!

洋甘菊薑茶+$15
洋甘菊具花香和柔和的草本味道,薑則帶微辛,喝下去很是舒暢!

薄荷朱古力瑪奇朵+$15
杯面有朱古力粉裝飾!望落很吸引。層次豐富,最上層有薄荷奶泡、中間有瑪奇朵、底層則有濃郁朱古力,加上薄荷夠曬清涼!