2022-09-06 260 瀏覽
除咗賣相之外食物質素麻麻,。經過九龍灣,決定去商業區嘅呢間cafe食嘢🍴諗住佢環境都唔錯啦,食物應該唔會差得去邊掛🤨 結果同朋友嗌左個二人餐,麻麻😣二人餐 是日餐湯應該係紅蘿蔔🥕雜菜湯🍲 冇特別,講唔上好飲🥬二人餐包咗個小食🥢炸魷魚圈伴薯條🍟 薯條就應該啱啱炸起,幾脆👍🏻 但係個魷魚圈同想像中完全唔同😕 唔係嗰啲咬落去即刻食到魷魚🦑果種,而係食到成口都係炸果d粉/蓉狀😓完全食唔到魷魚😥主菜揀咗烤慢煮BBQ豬肋排煮飯係OK,有做到骨肉分離既效果,不過味道可以更進一步,我expect cafe既味道應該會比較好😟....份量唔算多 冇飯/意粉跟㗎~另一個主菜係法式燉煮羊膝比較’so’ ~本身menu係冇跟意粉🍝剩係得餸,不過廚師整錯所以有埋個意粉~ 整體冇乜特別,平平無奇,唔開胃囉甜品🍮: 窩夫同埋 Tiramisu 重點就嚟啦呢個甜品超難食,仲要見證住隔離枱唔食先至俾我哋枱😓 真係唔知講咩好。窩夫🧇係暖暖地嘅應該用咗微波爐整熱😬 但係tiramisu好奇怪... 底部係融左咁...小編怕繼續食落去肚痛,食一兩啖就冇再食😖😖野飲:果皮冰糖檸檬🍋冷泡茶 + 玫瑰普洱冷泡茶勁難飲,冇味,飲到一

二人餐

是日餐湯
應該係紅蘿蔔🥕雜菜湯🍲 冇特別,講唔上好飲🥬

主菜揀咗烤慢煮BBQ豬肋排
另一個主菜係法式燉煮羊膝

甜品🍮: 窩夫同埋 Tiramisu

野飲:果皮冰糖檸檬🍋冷泡茶 + 玫瑰普洱冷泡茶
勁難飲,冇味,飲到一半都冇就冇飲到

餐廳環境唔錯,有卡位坐
但服務欠奉,想叫店員裝水都見唔到人😅
建議大家冇咩都唔好黎試,九龍灣同樣價錢有更多選擇🧐
2022-08-14 219 瀏覽
星期六約咗個friend去九展睇show,諗住睇前食一食飯,但九展入邊啲餐廳真係唔多吸引😂所以寧願去遠少少,決定去MegaBox嗰邊搵吓睇吓有咩嘢食。開Apps嘅時候搵睇吓有咩餐廳想食,見到呢間餐廳好似都OK,環境幾好幾Chill,同埋個價錢都算合理,所以就過咗嚟食。餐廳本身有set餐但係覺得唔係好吸引決定散叫算。一人嗌咗一個主食: 雜菌黑松露燉飯,法式燉羊膝配薯蓉。之後再嗌咗個青口share,仲叫咗杯特飲:果皮冰糖檸檬冷泡茶。個飯覺得稍為有啲過鹹同埋過硬,最後個飯係食唔晒因為太硬了。反而個羊膝都幾有驚喜,好冧同埋嗰調味啱啱好。青口都OK正正常常。反而係杯嘢飲就麻麻,30幾蚊但係好細杯同埋個味唔係個個接受到。結論係可以飲但係唔會再叫😂可能因為星期六日所以餐廳冇乜人,又有少少背景音樂,同朋友吹吓水食下飯都幾好唔錯。啲 staff 都幾好,上菜速度都快。

雜菌黑松露燉飯
法式燉煮羊膝配薯蓉
白酒忌廉青口
法式燉煮羊膝配薯蓉
  • 法式燉煮羊膝
2022-08-13 180 瀏覽
平時都有來食午餐,食物水準同環境都Ok,今次叫咗個泰式大蝦沙律,大約有6隻大蝦,蝦的肉質又淋又軟身,完全係唔新鮮嘅蝦,有同待應反映蝦嘅問題,希望餐廳廚師會多加注意食品的質素。

2022-08-12
2022-07-19 369 瀏覽
星期日係企業廣場附近整嘢,攪掂就求其入咗間餐廳食lunch,全場得3枱客同一位木口木面男侍應,諗住快食冇所謂。叫咗3個lunch set (包沙律/餐湯) 另加$18配(指定)餐飲食完就叫餐飲👩🏼:邊啲係指定餐飲?🪵:咖啡茶👩🏼:蜜挑茶係咪?🪵:係👩🏼:ok👩🏼:Americano 係咪?🪵:係,冷熱同價👩🏼:熱吖唔該👩🏼:凍long black🪵:ok埋單時發現👩🏼:E……long black 收$34?唔係指定飲品?🪵:唔係,公司policy long black 唔係👩🏼:Er……你頭先唔講?加水先就正價,後加水就指定飲品?咩邏輯?🪵:公司policy 👩🏼:你知唔知咩係Americano同Long black? 你可以問我收正價係咪照叫?呢個係乜鬼垃圾policy,你公司想呃錢都唔係咁呃法!🪵:公司policy 心諗…算,遇著個癈無謂嘥氣,埋單走人,出門口經過cashier 見到掛係牆上價錢表👩🏼:long black唔係$32咩?🪵:機出$34👩🏼:唔係喎,全場menu都係印住$32🪵:機出$34👩🏼:費事再講
食完就叫餐飲
👩🏼:邊啲係指定餐飲?
🪵:咖啡茶
👩🏼:蜜挑茶係咪?
🪵:係
👩🏼:ok
👩🏼:Americano 係咪?
🪵:係,冷熱同價
👩🏼:熱吖唔該
👩🏼:凍long black
🪵:ok

埋單時發現

👩🏼:E……long black 收$34?唔係指定飲品?
🪵:唔係,公司policy long black 唔係
🪵:公司policy
🪵:公司policy

👩🏼:long black唔係$32咩?
🪵:機出$34
👩🏼:唔係喎,全場menu都係印住$32

🪵:機出$34
👩🏼:費事再講

2022-07-17
2022-07-16 225 瀏覽
幾十蚊食到西餐有湯/沙律 包埋野飲仲可以揀latte 唔洗加錢 咖啡仲有拉花 算係好抵食款式又多 試左好多款都好好味 不過咖建議叫牛排 牛排搞唔掂其餘野食都好唔錯 都坐得舒服不過有陣時遲咗出門口去食飯就要等位啦
幾十蚊食到西餐
款式又多 試左好多款都好好味 不過咖建議叫牛排 牛排搞唔掂
其餘野食都好唔錯
都坐得舒服不過有陣時遲咗出門口去食飯就要等位啦
Book 左晚上8點晚上6:30 收到職員電話 諗住佢係confirm個booking點知佢話因為8pm係last order問我可唔可以早啲去我話最早都要7:40pm 跟住職員就好求其咁回應ok就收線過咗5分鐘覺得唔對路自己再打返去問佢哋先話原來佢哋收8:30pm但係之前職員完全冇講我仲諗住直接過去….請問比30分鐘我可以食到啲咩…如果8:30pm清場 應該唔好俾人book 8pm la….同埋打電話過嚟嘅時候可以直接講埋…如果唔係特登去到先知就好麻煩始終嗰度都係工廠區 要特登行過去又唔方便真係好彩有自己打返去問清楚希望餐廳可以organize d同埋職員可以改善下佢地嘅態度
Book 左晚上8點

過咗5分鐘覺得唔對路
自己再打返去問
佢哋先話原來佢哋收8:30pm
但係之前職員完全冇講
我仲諗住直接過去….

請問比30分鐘我可以食到啲咩…

同埋打電話過嚟嘅時候可以直接講埋…

如果唔係特登去到先知就好麻煩
始終嗰度都係工廠區
要特登行過去又唔方便
真係好彩有自己打返去問清楚

希望餐廳可以organize d
同埋職員可以改善下佢地嘅態度

2022-07-15
2022-07-14 167 瀏覽
食都未食就嬲到走人,從未試過!經openrice 訂台,去到員工叫自己搵台坐,因為一個客都無。想坐低見到張椅污糟,就轉前面張台,點知一鬼樣,阿仔就用 tissue 想清走椅上件食物。有個男性員工全程企響我地隔離,只顧懶懶閑咁睇手提電話,完全不聞不問!攪好耐張椅重係污糟,我哋清咁耐果個員工翹埋雙手睇電話咁耐!我忍唔住開口,你哋張椅好污糟,佢唔出聲繼續睇電話!嬲爆我話點解你可以剩係睇電話見到咁可以完全唔幫手?!佢只望住我,好吋咁繼續唔出聲!嬲爆我同屋企人講唔響到食,去第度食!個職員一句道歉都無就咁行開!希望呢間食店既老闆可以睇到呢個post, 正視下幫手趕客既員工既態度!唔係因為openrice 有人讚食物,呢個地段點會專登來食?!食物幾好都無用!出來玩飲飲食食都係想開心,無理由要谷住氣咁委屈!
食都未食就嬲到走人,從未試過!

2022-07-14
2022-07-04 187 瀏覽
平時好少去九龍灣呢邊朋友係附近番工 決定等佢收工食個early dinner佢就帶咗我嚟呢間隱世嘅西餐廳因為係星期六日 所以係weekend menu朋友話平時weekday menu更加抵食!法式燉煮羊膝 可配飯/意粉羊膝燉得好入味好腍身 鍾意食羊膻味嘅人一定會覺得好正雖然個意粉冇汁 但本身燉煮羊膝個汁都好多 可以撈埋一齊食!煎慢煮西冷配薯條及沙律個西冷好大塊 啖啖肉 建議食medium rare/medium 會冇咁鞋奶醬啡覺得佢地嘅嘢飲都幾特別揀咗好耐最後揀咗奶醬啡 飲落去真係飲得出好香花生醬味 咸咸地咁飲到底仲有花生碎Tiramisu 窩夫個窩夫其實應該叫croffle 係牛角包整成的 就咁食已經好好食配埋個濕潤嘅tiramisu 苦苦地咖啡 再加埋甜甜地嘅cream 口感同味道更豐富
平時好少去九龍灣呢邊
朋友係附近番工 決定等佢收工食個early dinner
佢就帶咗我嚟呢間隱世嘅西餐廳

因為係星期六日 所以係weekend menu
朋友話平時weekday menu更加抵食!
法式燉煮羊膝 可配飯/意粉
羊膝燉得好入味好腍身
鍾意食羊膻味嘅人一定會覺得好正
雖然個意粉冇汁 但本身燉煮羊膝個汁都好多 可以撈埋一齊食!

煎慢煮西冷配薯條及沙律

Tiramisu 窩夫
個窩夫其實應該叫croffle 係牛角包整成的
就咁食已經好好食
2022-06-24 134 瀏覽
公司位於工廈區,附近有間企理舒適既cafe。上菜快、靚、正。🍴煎慢煮西冷及沙律:西冷煎到大約6成熟,keep 到juicy,又有牛味。🍴烤牛肉芝士墨西哥餅:墨西哥餅好似薄餅咁脆,中間夾著薄薄的芝士、雜菜同牛肉碎,好充實而唔油膩👍🏻🍴焦糖香蕉窩夫:香蕉🍌表面是脆焦糖,配埋脆croffle ,味道好夾。🍴芝士蛋糕:正常發揮。🍵抹茶鮮奶:抹茶濃中帶少少澀。☕️鮮忌廉朱古力🍫:冇想像中咁甜,是濃郁朱古力味!味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅

🍴芝士蛋糕:正常發揮。

🍵抹茶鮮奶:抹茶濃中帶少少澀。

☕️鮮忌廉朱古力🍫:冇想像中咁甜,是濃郁朱古力味!

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
2022-06-18 141 瀏覽
上星期日約左朋友敍舊,朋友帶我去企業廣場既Coti the Bistro 食weekend lunch,餐廳座位舒適闊落,環境舒適,播放住舒和既輕音樂,絕對係一個可以慢慢享受星期日下午既好地方。🥂✨煎慢煮西冷配薯條及沙律七乘熟既西冷牛扒最合我口味,不過太生又不會過熟,牛扒肉質嫩滑得離有咬口,份量大塊過我成隻手掌✋🏻,而薯條香脆好味,但一d都唔油膩😋,再配合新鮮沙律菜,多重口感,十分推介。👍🏻烤慢煮BBQ豬筋排慢煮豬筋排肉質細膩,BBQ醬汁唔會蓋過肉香,而配意大利粉相當合適,非常好味。🐷🍝芝士蛋糕我最喜的蛋糕🍰New York Cheesecake 芝士味濃郁,口感軟硬適中,而且份量剛剛好,配合少量cream更好味。🫶🏻提拉米蘇咖啡可以一次過食到提拉米蘇甜品,又可以飲到咖啡,將提拉米蘇同咖啡攪勻後就令甜味和咖啡好平衡敢就更好味。🧋🍺綿花糖朱古力香濃好味既凍朱古力,加上綿花糖及cream,口感好味。😋

煎慢煮西冷配薯條及沙律

烤慢煮BBQ豬筋排

芝士蛋糕

提拉米蘇咖啡

綿花糖朱古力
香濃好味既凍朱古力,加上綿花糖及cream,口感好味。😋
2022-06-17 106 瀏覽
今日黎到位於九龍灣既Coti the bistro食飯,餐廳既裝修走西式路線,以木材為主要材料,簡單得黎又新潮。慢煮西冷配薯條及沙律西冷好大塊,又多肉汁,牛肉味道都幾特出。薯條炸得好香脆,新鮮炸起仲熱辣辣,好味。法式燉煮羊膝配意粉羊肉煮得好入味,肉又冧,仲好多肉汁添。焦糖香蕉窩夫窩夫牛油味好特出,入口香脆,製作好認真。最後要左兩杯飲品,份量都唔少,朱古力凍冰冰,好滿足。整體黎講,餐廳既食物質素唔錯,價錢亦都好合理。

慢煮西冷配薯條及沙律

法式燉煮羊膝配意粉
羊肉煮得好入味,肉又冧,仲好多肉汁添。

焦糖香蕉窩夫
窩夫牛油味好特出,入口香脆,製作好認真。

最後要左兩杯飲品,份量都唔少,朱古力凍冰冰,好滿足。

整體黎講,餐廳既食物質素唔錯,價錢亦都好合理。
2022-06-17 100 瀏覽
“豪華週末早餐"有酵母麵包,雞扒,煙肉,煙三文魚,松露炒蛋,沙律菜和矜貴的蜜瓜。酵母麵包面上有牛油果粒同蕃茄粒,三文魚有兩大片,炒蛋嫩滑有好香嘅松露味,幾滿足下。"烤慢煮BBQ豬肋排"由於係慢煮再烤過,所以啲肋排好腍,我諗就算老人家小朋友都可以容易入口。啲薯條又好鬆脆亦都好大條,即係用啲大嘅薯仔做嘅,幾好吖。飲品多樣化,嚴格啲嚟講係啲咖啡產品多樣化,我就揀咗"棉花糖泡泡咖啡",只有凍嘅選擇,夏天的絕配飲品,又有棉花糖喺面同埋有啲cream,喜歡喜歡。朋友叫咗"抹茶鮮奶",有香濃抹茶味仲有拉花,圖案係隻貓,我諗如果係貓迷未必捨得飲落肚。是日精選蛋糕係"布甸蛋糕",也是靚靚的。

• 抹茶鮮奶
約朋友去九龍灣見下面,除左去大商場,平時喜歡去工商區搵食。網上搵到有間西餐加咖啡 好多介紹,係企業廣場,即係megabox對面,食物同咖啡都好吸引 一於去食個brunch。食物選擇多,除了有幾款咖啡,仲有扒類、all day、窩夫、蛋糕等等。而且座位夠多,裝修以英倫古典風格,深色木系設計,加上掛畫十分精緻,最後我地叫了幾款share食,大滿足 😋=煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188=身為牛扒控的我地,見到有西冷就必叫,原來今次餐廳用慢煮方式,外表以為會平平無奇,但食落十分有驚喜。首先是牛扒的肉味濃郁,比平時的西冷發揮到牛本身的原汁原味;其次是肉質嫩口,唔會太韌,5成熟的生熟程度控制得好,同時慢煮不怕因高溫流失營養,配菜有香脆的薯條和醋伴沙律菜,令人滿足。=豪華週末早餐 $ 118=食物擺放用心,十分吸引。先有砌成玫瑰花形的煙肉和煙三文魚,大大片又夠香口。牛油果蓉配上多士,滋味又健康。而炒蛋有黑松露調味,炒得滑身又不會油膩,另外有煎雞扒和沙律菜,能夠令營養均衡又夠飽,差點兒食唔晒。=鮮奶咖啡 ( 熱 ) $38=熱latte的杯子和拉花很有誠意,拉花有更鵝圖案,奶泡不算太穩,但食落的確很香

=煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188=

=豪華週末早餐 $ 118=

=鮮奶咖啡 ( 熱 ) $38=
熱latte的杯子和拉花很有誠意,拉花有更鵝圖案,奶泡不算太穩,但食落的確很香滑和濃郁豆香,以nutty風味為主,唔會太酸。

=冷壓蘋果汁 $ 28=
以為是普通牌子蘋果汁的樣子,飲落有濃郁蘋果香味,原來是用冷壓處理過,所以更可以保留到水果味道和營養,甜度不高,健康好飲。

=焦糖香蕉窩夫 $78=
除了慢煮牛扒,另一個驚喜就是窩夫,真心入口香脆,內裏軟滑,濃郁的蛋香味,配上燒過的焦糖香蕉片,一起放入口,滿足的口感。

=是日精選蛋糕(芝士蛋糕) $ 32=
今日芝士蛋糕用new york cheese cake種類,食落硬度剛好,芝士味濃郁,唔會太甜。
  • 煎慢煮西冷配薯條及沙律
2022-06-10 114 瀏覽
主菜:烤慢煮BBQ豬肋骨 $128法式燉煮羊膝 配意粉 $138 今日第一次週末嚟,試試呢個假日menu。兩個主菜都好高質~慢煮BBQ豬肋骨煮得好淋,而且好大份!燉煮羊膝同樣軟淋入味,份量感人,而且羊膝旁的醬汁俾得夠多,撈意粉好正!甜品:是日精選蛋糕 $32今日嘅精選蛋糕係芝士蛋糕,係紐約芝士style,芝士味濃郁,而且唔會太甜個人好滿意。飲品:提拉米蘇咖啡 $48 紅豆鮮奶咖啡 $48 提拉米蘇咖啡喺凍咖啡,上面有手指餅,同埋cream,成件事幾新奇。個人比較推薦紅豆鮮奶咖啡,雖然味道偏甜,但係紅豆同咖啡好夾~賣相仲好fancy 小總結整體嚟講,餐廳環境、擺盤都唔錯,食物價錢都抵,尤其我平日嚟食lunch先$68一個set,推薦大家食平日lunch嘅滑蛋雞扒飯!一定會encore~

主菜:

提拉米蘇咖啡 $48
紅豆鮮奶咖啡 $48

小總結
2022-06-10 2053 瀏覽
九龍灣翻工都3年,難得放假都經開,就去試吓長期有人龍嘅西餐先 (平時趕頭趕命都冇機會試到) 睇睇menu (ง ˆ̑ ‵̮ˆ̑)ว゛決定試試牛+ 豬 慢煮西冷(5成熟)🐮值得一讚真係5成熟剛好,一切啲肉汁好似等咗好耐準備湧出黎咁,價錢係偏貴188$ ,但份量同質量佢對得住個價錢慢煮BBQ豬肋骨 🐷肉質軟腍唔靭而且骨肉分離,Juicy多汁,豬味十足推薦P.s太大份,食唔哂啲薯條☕️☕️☕️☕️☕️☕️☕️☕️☕️🍶🍶🍶兩個咖啡愛好者,當然要coffee time🤎兩杯嘢飲靚到⋯好似去咗打卡啲cafe⋯仲要價錢算中下 ⋯咁係幾啖飲哂個隻份量㗎⋯Tiramisu Coffee($48)集甜品+飲品於一身,一次過滿足哂兩次願意,味道則好唔算太甜,充滿咖啡濃甘香,好彩有試。奶醬啡($48)花生愛好者必飲,濃濃花生味加埋奶香,完美句號

睇睇menu (ง ˆ̑ ‵̮ˆ̑)ว゛決定試試牛+ 豬

慢煮西冷(5成熟)🐮

慢煮BBQ豬肋骨 🐷
肉質軟腍唔靭而且骨肉分離,Juicy多汁,豬味十足
推薦

P.s太大份,食唔哂啲薯條

☕️☕️☕️☕️☕️☕️☕️☕️☕️🍶🍶🍶
兩個咖啡愛好者,當然要coffee time🤎

Tiramisu Coffee($48)

奶醬啡($48)
花生愛好者必飲,濃濃花生味加埋奶香,完美句號

2022-06-04
團年飯