2024-01-27 25 瀏覽
🚩City Dancer Grill & Live Music Bar 30層高空食嘆Brunch究竟係咩體驗‼️ 餐廳景觀好開揚,不過可惜個日唔係藍天白雲,所以拍唔到美照🥹佢地仲有Live演出,中意睇show嘅大家唔好錯過😎〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Set Lunch Menu✨香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥末汁橙同柚子已經去曬細皮,超嫩多汁清甜沙律汁亦都均勻拌好,唔洗自己撈到周圍都係✨椰菜花湯夠曬大碗,岩曬我依個西湯胃✨香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯 $188上台巨香‼️而且好多海鮮🐠鱸魚煎至皮脆肉嫩,份量作為Brunch就岩岩好✨炭燒美國牛板腱·黑松露薯泥·西蘭花苗·阿根廷青醬 $218先講個薯泥,好香松露味口感相對實淨啲,所以都幾飽肚牛板腱好厚身,keep到肉汁不過有少少廢牙,要切細少少進食依度嘅青醬係用蔥同其他配料整成的,好濃蔥味如果有唔食蔥嘅要注意啦🥹✨栗子合桃慕絲蛋糕 $48✨焦糖蘋果蛋糕 $48兩款蛋糕都好出色不過個人推薦蘋果多啲,完全中左我味蕾🌈三文魚子牛油果多士·西班牙火腿蕃茄莎莎多士 $128每款兩件😎 三文魚子同牛油果就一定夾架啦不過略厭火腿色澤唔夠新鮮,prese

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈Set Lunch Menu
✨香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥末汁
橙同柚子已經去曬細皮,超嫩多汁清甜
沙律汁亦都均勻拌好,唔洗自己撈到周圍都係

✨椰菜花湯
夠曬大碗,岩曬我依個西湯胃

✨香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯 $188
上台巨香‼️而且好多海鮮🐠
鱸魚煎至皮脆肉嫩,份量作為Brunch就岩岩好

先講個薯泥,好香松露味
口感相對實淨啲,所以都幾飽肚
牛板腱好厚身,keep到肉汁
不過有少少廢牙,要切細少少進食
依度嘅青醬係用蔥同其他配料整成的,好濃蔥味
如果有唔食蔥嘅要注意啦🥹

✨栗子合桃慕絲蛋糕 $48
✨焦糖蘋果蛋糕 $48
兩款蛋糕都好出色
不過個人推薦蘋果多啲,完全中左我味蕾

🌈三文魚子牛油果多士·西班牙火腿蕃茄莎莎多士 $128
每款兩件😎 三文魚子同牛油果就一定夾架啦
不過略厭火腿色澤唔夠新鮮,presentation 都好重要嫁嘛~
180度迷人景色🌅👩🏻‍🤝‍👨🏼情侶必去空中Bar & Restaurant 🌹City Dancer Grill & Live Music Bar 今次同豬仔嚟到灣仔一間出名180度全靚景既空中Bar慶祝紀念日🌹餐廳性價比極高‼️午餐既價錢唔貴,食物水準肉中好出色,我地係餐廳度過咗一個愉快既下午💖餐廳既靚景仲可以睇到海🌅睇埋日落同夜景簡直一流🥰情侶、朋友聚會,都非常適合,坐得好舒服,鍾意坐Bar枱既可以睇埋bartender 調酒🍸夜晚仲有live band🎸餐廳服務好好,服務員好細心🥰我地叫咗兩個Set lunch,同埋一個burger,每個set都包埋沙律前菜、餐湯、飲品,加少少錢仲可以食埋個甜品🍧😋APPETIZER✨香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥未汁沙律好大碗,份量好多,啱曬平時番工少食菜既人🥰橙同柚子配上沙律菜,特別清新,好新鮮既食材,醬汁好足夠,酸酸甜甜好開胃,腰果脆卜卜,增加口感😋餐包✨自家製香草包、蕃茄包店只建議我地先食香草包,配上牛油,再將蕃茄包配餐湯進食,果然一流👍🏻香草包超香!獨有既香草味好香,配上酥脆既麵包,加上牛油,更帶出咸香既味道😋蕃茄包配上餐湯,充分吸
180度迷人景色🌅
👩🏻‍🤝‍👨🏼情侶必去空中Bar & Restaurant

香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥未汁

APPETIZER
✨香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥未汁
自家製香草包、蕃茄包

餐包
✨自家製香草包、蕃茄包
店只建議我地先食香草包,配上牛油,再將蕃茄包配餐湯進食,果然一流👍🏻香草包超香!獨有既香草味好香,配上酥脆既麵包,加上牛油,更帶出咸香既味道😋蕃茄包配上餐湯,充分吸附曬湯汁,蕃茄味濃郁,一流😝
大蒜忌廉薯蓉湯

SOUP
✨大蒜忌廉薯蓉湯🧄
今日既餐湯充滿大蒜既風味,好香牛油味,薯蓉打得好細膩,好幼滑,奶香味好足🥰

MAIN COURSE
✨香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯 $188
鱸魚煎得好香,一啲骨都冇,海鮮飯用西班牙醬汁同蕃茄一齊煮,蕃茄味好香濃,加上辣肉腸帶微微辣,更能增加鮮味,仲有八爪魚、蜆肉,好鮮甜🤗伴上酸酸既沙律醬,特別開胃,配搭好合適🤭

碳燒美國牛板健、黑松露薯泥、西蘭花苗、阿根庭青醬

✨碳燒美國牛板健、黑松露薯泥、西蘭花苗、阿根庭青醬 $218
牛板健肉質好嫩,好易切開,顏色粉嫩,充滿肉汁,牛味香濃😋 青醬同香料味好濃郁,突顯牛既鮮味🤗薯蓉好滑,黑松露味好香,分量十足😆
西班牙豬漢堡包、蘋果沙律、薯條

✨西班牙豬漢堡包、蘋果沙律、薯條 $158
漢堡扒超厚,肉味超香濃,肉汁超多,外皮煎得好香脆,西班牙豬肉充滿好香嘅油脂味,搬上酸酸甜甜嘅沙律醬同洋蔥🧅蘋果粒🍎特別開胃😋薯條即炸,好香脆,好新鮮!分量十足😍

DESSERT
✨焦糖蘋果蛋糕🍎 +$48
每個set lunch只要加$48就有甜品一款,焦糖蘋果蛋糕上層有一層焦糖,芝士蛋糕好滑,中間係有焦糖煮過嘅蘋果粒粒,酸酸甜甜好開胃,整個蛋糕都好厚實🥰
比利時脆朱古力慕絲蛋糕

✨比利時脆朱古力慕絲蛋糕🍫 +$48
好香濃既朱古力味,好幼滑,口感濕潤,中間仲有朱古力粒粒,同埋朱古力脆脆,增加口感😋

✨櫻花樹下$118
Salted Plum Infused Tanquray Gin, Dover Sarkura, Suze, Vanilla Sparkling, Plum Power
這是一款以梅子為基底的雞尾酒,梅子甜酒、苦艾酒和香草氣泡水的味道,口感豐富,梅子既清香、香甜甜美、配上琴酒的芳香和香草氣泡水的清爽,充滿不同風味🥰

飲品
飲品包咖啡或者茶,果汁都有🤗
✨紅莓汁、蘋果汁

碳燒美國牛板健、黑松露薯泥、西蘭花苗、阿根庭青醬
西班牙豬漢堡包、蘋果沙律、薯條
比利時脆朱古力慕絲蛋糕
櫻花樹下
收左工想搵個地方chill下,飲下野, 記得佢d cocktail 幾好打卡,幾特別,就嚟到灣仔呢間bar 😗 叫左4款cocktail , 幾款小食,邊食邊飲邊聽歌😚😚😚1. 帝女花之庵遇 味道甜甜地,有好香桂花味,中西合併,都幾得意,仲有大吉嶺茶味, 女仔必點,有個胭脂盒,打卡able😚😚😋😋推介👍🏻2. 櫻花樹下呢款都好靚,好岩女士🥰🥰又係好好打卡😂呢杯櫻花味好重😚又略帶梅味,如果本身鍾意飲梅酒,應該都會好鍾意,酸酸甜甜,又清清地🤤 但又層次豐富,飲到gin 既香味,真係想飲多幾杯😉3. 壞女孩杯酒名副其實,味道強烈,好重whisky 味,但杯酒上面,好有心機咁放咗一片朱古力中和返濃烈嘅酒味,如果想飲strong d 味道既朋友就可以揀呢款!☺️☺️☺️4. 矛盾一生呢款似係改良版既bloody Mary 😳 好似將Tabasco 改左做 wasabi, 但wasabi 味就刺激好多, 個感覺都幾特別,想試新鮮嘢都可以試吓😝😝小食😙😙如下我哋食咗鐵板燒羊假、生蠔、扇貝、蜆。羊架都幾大件,兩個人食都夠分,都夠香,啲肉,質夠冧,加咗個有花生醬味既燒烤汁,都幾好食😋生蠔同扇貝,海鮮都算新鮮,

1. 帝女花之庵遇
帝女花之奄遇

2. 櫻花樹下

櫻花樹下

呢款都好靚,好岩女士🥰🥰又係好好打卡😂

3. 壞女孩
壞女孩

4. 矛盾一生
矛盾一生

小食😙😙如下
我哋食咗鐵板燒羊假、生蠔、扇貝、蜆。
生蠔同扇貝,海鮮都算新鮮,生蠔同扇貝都算大隻,味道都好食👍🏻👍🏻
個蜆,上到嚟用錫紙包住,都幾有期待感,一打開,出晒煙,熱辣辣,流晒口水🤤🤤隻隻蜆都大大隻,鮮鮮甜甜,隻隻都有肉,配搭左啲菇,啲菇都好好食,用嚟送酒一流👍🏻🤤🤤

鐵板燒羊架、 扇貝、生蠔

最後講下個vibe , 當晚有駐場live band 都幾好氣氛,幾有feel haha, 當晚仲有人慶祝生日,氣氛都好高漲,啲歌又耳熟能詳😂😂😂食得開心🥳🥳🥳

蒜味炒魷魚
鐵板燒蜆
2024-01-13
$550 (宵夜)
帝女花之奄遇
鐵板燒羊架、 扇貝、生蠔
鐵板燒蜆
2024-01-12 62 瀏覽
去鵝頸橋附近買嘢兼搵食,估唔到依家商業大廈裏面竟然醞釀咁多美味嘅餐廳,而且價錢非常公道。餐廳環境雖然不是很大,但簡約得來仲有舞台可以睇band show, 落地玻璃可以清澈看到外面的高樓大廈,樓底超高,感覺好舒服,係一個令人可以好好地享受個人me time的好地方!今日set lunch食咗一個美國牛板腱餐,呢個餐二百零蚊,但係包括咗一個餐前沙律菜,香橙柚子腰果沙律菜,好大碗及新鮮,醬汁係蜜糖芥末醬,酸酸甜甜好開胃。仲有餐湯同麵包,麵包質感係我個人好鍾意食的那種,個湯都好creamy,好好飲!美國牛板腱扒起碼有3cm厚,刻意地揀了全熟,看看廚師的手藝及牛扒是否優質,果然沒有令我失望,雖然係全熟,但係入口好嫩口,沒有半點硬的感覺,肉汁依然能夠保存得很好。薯蓉配上黑松露,好香好滑,呢件扒值得加分!加咗$48食埋甜品,焦糖蘋果蛋糕,原來係三小塊好精緻的蛋糕,蛋糕的底層夾咗一些碎粒的蘋果蓉,食落好清新,一啲都唔會太甜或者太「漏」嘅感覺,非常好食,所以便再叫多兩款甜品,分別係比利時脆朱古力,(入口有脆感),同栗子合桃蛋糕(同樣有合桃碎粒),三款蛋糕擺設同囗感類同,但味道不一,同樣好食!因為唔係太

加咗$48食埋甜品,焦糖蘋果蛋糕,原來係三小塊好精緻的蛋糕,蛋糕的底層夾咗一些碎粒的蘋果蓉,食落好清新,一啲都唔會太甜或者太「漏」嘅感覺,非常好食,所以便再叫多兩款甜品,分別係比利時脆朱古力,(入口有脆感),同栗子合桃蛋糕(同樣有合桃碎粒),三款蛋糕擺設同囗感類同,但味道不一,同樣好食!因為唔係太大件,所以可以完全KO它們,這個lunch實在太滿足了!
2024-01-12
2024-01-11 33 瀏覽
店名: City Dancer Grill & Live Music Bar地址: 灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓銅鑼灣站B出口,行7分鐘環境: 5/5價錢: 4.5/5味道: 4/5聽人推介灣仔呢間西餐,有天台可以睇無敵海景,仲可以遠眺跑馬地馬場,今次同朋友生日,就揀左呢間咁有feel嘅西餐,佢哋9點後仲有live music可以聽添,飲住酒🥃聽住歌🎶好chill😚Set dinner$458日本帶子三文魚蟹子他他❤️❤️❤️❤️❤️整體十分新鮮有口感,帶子鮮甜🤩大蒜薯仔湯❤️❤️❤️❤️口感豐富🧄🥔味道濃郁西班牙黑毛豬鞍紅菜頭泥辣芒果沙沙❤️❤️❤️❤️❤️豬鞍肉質嫩滑,經過慢煮,令肉汁鎖死,點上辣芒果沙沙,整體味道提升一個層次😍必點😚廚師精選甜品栗子合桃慕絲蛋糕❤️❤️❤️❤️栗子🌰味濃郁,口感順滑焦糖蘋果蛋糕❤️❤️❤️❤️加上蘋果為蛋糕增添口感😙比利時脆朱古力慕絲蛋糕❤️❤️❤️❤️朱古力味🍫十分濃郁,脆脆令食落更有口感,唔會過甜香辣蜆意粉伴白酒汁❤️❤️❤️❤️❤️$168蜆肉每隻都飽滿冇沙,好鮮甜😋帶有白酒香,配上香辣味嘅意粉,十分惹味😆粉紅毒液❤️❤️❤️❤️$138由Hendricks Gin, Red Dragon Fruit, E

地址: 灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓
銅鑼灣站B出口,行7分鐘

環境: 5/5
價錢: 4.5/5
味道: 4/5

Set dinner
日本帶子三文魚蟹子他他❤️❤️❤️❤️❤️
整體十分新鮮有口感,帶子鮮甜🤩

大蒜薯仔湯❤️❤️❤️❤️
口感豐富🧄🥔味道濃郁

西班牙黑毛豬鞍紅菜頭泥辣芒果沙沙❤️❤️❤️❤️❤️

廚師精選甜品
栗子合桃慕絲蛋糕❤️❤️❤️❤️
栗子🌰味濃郁,口感順滑

焦糖蘋果蛋糕❤️❤️❤️❤️
加上蘋果為蛋糕增添口感😙

比利時脆朱古力慕絲蛋糕❤️❤️❤️❤️
朱古力味🍫十分濃郁,脆脆令食落更有口感,唔會過甜

香辣蜆意粉伴白酒汁❤️❤️❤️❤️❤️

粉紅毒液❤️❤️❤️❤️
由Hendricks Gin, Red Dragon Fruit, Earl Grey, Elderflower組成,有果香亦有茶味
面頭有奶蓋,味道甜甜地,女仔👧🏻飲都ok
2024-01-10 29 瀏覽
今日男朋友帶我嚟到銅鑼灣一間西餐廳,氣氛好浪漫,餐廳中央仲有一個舞台,上面有啲樂器,我諗星期六日夜晚應該會有表演,窗口望出去居高臨下,可以見到銅鑼灣鬧市嘅景色。🎇🌠首先登場的是經典螃蟹龍蝦奶油湯,湯汁濃郁而順滑,螃蟹和龍蝦的鮮味充滿係口腔入面,同時帶有淡淡的奶油香氣,非常開胃。🦞🍲緊接著是慢煮西班牙豬胺,配上紅酒香草醬,搭配上焗薯仔粒、西蘭花和椰菜花等等嘅配菜。豬胺經慢煮後,肉質細嫩多汁,融合了紅酒和香草的獨特風味。🍖🥔🥦最後登場的是美國安格斯肉眼牛排,搭配蘑菇和薯蓉。牛排經過精心烹調,外層烤得香脆,內裡保持著肉質的鮮嫩,切開顏色微微粉紅,蘑菇的香氣和薯蓉的綿密口感都好吸引,呈現出豐富的層次感。🥩🍄🥔

2024-01-07 33 瀏覽
呢間餐廳好有情調set lunch 碳燒美國牛板腱搭配黑松露薯泥、西蘭花苗和阿根庭青醬碳燒美國牛板腱肉質鮮嫩多汁!搭配上黑松露薯泥真係好濃味!薯蓉絕對係高級西餐水準!香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯香煎的鱸魚魚皮香脆,魚肉鮮嫩多汁西班牙海鮮飯則是以多種新鮮的海鮮烹製而成,每一口都讓人品嚐到海洋的鮮味。仲有啲忌廉汁撈埋一齊食好有風味!魷魚唔算好硬,好容易就咬開。香草燒三黃雞伴美式焗薯三黃雞肉質鮮嫩多汁,經過香草的燒烤,散發出誘人的香氣。肉質嫩滑,每一口都充滿了美味。搭配上美式焗薯!呢間餐廳整薯仔類嘅食品有一手,焗薯好甜,而且好軟腍腍!其他地方食唔到!栗子合桃慕絲蛋糕蛋糕的底部由栗子和合桃組成,帶來了濃郁的堅果香氣和口感。而且有啲蛋白脆片好有口感!焦糖蘋果蛋糕它的外觀金黃誘人,散發著焦糖的香甜氣息。蛋糕體鬆軟濕潤,充滿了蘋果的天然甜味!
呢間餐廳好有情調
set lunch

碳燒美國牛板腱搭配黑松露薯泥、西蘭花苗和阿根庭青醬

碳燒美國牛板腱肉質鮮嫩多汁!搭配上黑松露薯泥真係好濃味!
薯蓉絕對係高級西餐水準!

香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯

香煎的鱸魚魚皮香脆,魚肉鮮嫩多汁
魷魚唔算好硬,好容易就咬開。

香草燒三黃雞伴美式焗薯

栗子合桃慕絲蛋糕

焦糖蘋果蛋糕

很值得推介的是這𥚃的人員服務態度很好,很親切👍🏻👍🏻樓底高環境舒適,可望馬場的大幕玻璃,頂層有270度可望香港夜景的空中花園. 簡單的House wine 也很出色和有格調👍🏻👍🏻👍🏻跟朋友由黃昏Happy Hr到晚餐,不同的氣氛實在令人陶醉🥰-個很好的聚會地方
2024-01-05
  • House  Wine
⭐️評分:8.5/10-隱世開揚景觀,靚裝修高樓底,整體很舒適!!-✳️西班牙豬漢堡包+ 蘋果沙津 、薯條 👍👍超厚豬肉漢堡!肉質有彈性有肉汁滿滿的芝士🤤漢堡包加🧈烘更香脆加上煎得香口但仍柔軟的煙肉好特別❗️配搭蘋果沙津解油膩不過沙津醬略為過多😵‍💫整體配搭平衡,很滿足加上薯味重香口薯條!不錯-✳️炭燒美國牛板腱、黑松露薯泥、西蘭花苗、阿根庭青醬 👍👍份量相對少一點牛板腱很軟熟偏柔嫩🤤-✳️香橙柚子腰果田園沙津伴蜜糖芥末醬 👍👍柚子好甜!清爽開胃-✳️香料多士 👍超特別,每人配兩塊多士其中一塊是用香料調製超濃郁,應該是 rosemary(?)配搭濃湯更誘人!-✳️餐湯 👍👍濃郁香口--⭐味道 8/10⭐️特色 8.5/10⭐️環境 9/10⭐️性價比 9/10 ⭐️賣相 8.5/10
⭐️評分:8.5/10
隱世開揚景觀,靚裝修高樓底,整體很舒適!!
✳️西班牙豬漢堡包+ 蘋果沙津 、薯條 👍👍
超厚豬肉漢堡!肉質有彈性有肉汁
滿滿的芝士🤤漢堡包加🧈烘更香脆
加上煎得香口但仍柔軟的煙肉
好特別❗️配搭蘋果沙津解油膩
不過沙津醬略為過多😵‍💫
整體配搭平衡,很滿足
加上薯味重香口薯條!不錯

✳️炭燒美國牛板腱、黑松露薯泥、西蘭花苗、阿根庭青醬 👍👍
份量相對少一點
牛板腱很軟熟偏柔嫩🤤

✳️香橙柚子腰果田園沙津伴蜜糖芥末醬 👍👍
柚子好甜!清爽開胃

✳️香料多士 👍
超特別,每人配兩塊多士
其中一塊是用香料調製
超濃郁,應該是 rosemary(?)
配搭濃湯更誘人!
✳️餐湯 👍👍
濃郁香口

⭐味道 8/10
⭐️特色 8.5/10
⭐️環境 9/10
⭐️性價比 9/10
⭐️賣相 8.5/10
  • 西班牙豬漢堡包
慢煮西班牙豬鞍紅酒香草汁($198) + 美國安格斯牛肉眼伴炒野菌薯蓉($428) + 香辣蜆意粉伴白酒汁($168) (A la Carte/另加一) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​唔係朋友講起都唔知灣仔道上樓有呢間live house!1998年開業,2006年結業,事隔 17 年最近再捲土重來🤟🏻今日中午去,環境幾好喎,30樓望晒灣仔跑馬地;餐廳闊落,有酒吧有天台花園,有巨型LED大屏幕有專業音響舞台,每晚有Live Band表演🎶地方咁大平日包場搞公司event明星歌手演唱會speed dating都幾好🤝🏻餐廳職員服務專業,主動,有禮👍🏼是日單點慢煮西班牙豬鞍配紅酒香草汁,一向覺得豬鞍要慢煮先好食,可以keep到有肉汁滴漏,又唔會嚡口;美國安格斯牛肉眼,成品七成熟,墊底薯蓉索埋啲牛肉汁🉐️香辣蜆意粉🍝蜆肉每隻都飽滿冇沙,白酒香👌🏼下次夜晚嚟,支持本地音樂人👨‍🎤🎤有酒order聽下歌

美國安格斯牛肉眼伴炒野菌薯蓉
2023-12-21 35 瀏覽
Dinner set 頭盤- 日本帶子三文魚蟹子他他頭盤入邊除咗有帶子同埋三文魚刺身之外仲加咗少少生嘅紅蔥頭。食材新鮮再加埋紅蔥頭嘅辛辣味好Refreshing。調味方面用咗日本柚子汁,食落去更加清新。餐湯- 南瓜粟米湯 又南瓜蓉打出嚟嘅湯好幼滑,飲落去亦都冇渣。濃郁嘅南瓜味配埋原粒粟米,好暖胃。主食-香煎加拿大牛柳配和牛頰肉焗薯伴香草紅酒汁$538牛柳外層煎至金黃酥脆,內部保持嫩嫩嘅口感。牛柳嘅肉質細嫩多汁,帶有獨特嘅牛肉香氣。薯仔除左增添濃郁嘅脆皮口感之外,內部鬆軟、爽口,同肉類嘅口感形成對比。甜品- 蘋果金寶、朱古力布朗尼、栗子慕絲蛋糕蘋果金寶有買糖漬蘋果粒食落去好有口感。朱古力布朗尼朱古力香味濃郁亦都唔會太甜。栗子慕絲蛋糕有埋栗子粒喺中間,所以食嘅時候慕絲同埋栗子粒口感上好分明。
Dinner set
頭盤- 日本帶子三文魚蟹子他他

餐湯- 南瓜粟米湯

主食-香煎加拿大牛柳配和牛頰肉焗薯伴香草紅酒汁$538

甜品- 蘋果金寶、朱古力布朗尼、栗子慕絲蛋糕
I was around the area that day and decided to have an early lunch with my friend.  As soon as I stepped into the place, I immediately felt a sense of relaxation and casual elegance. The restaurant is bathed in warm, natural light, creating a bright and inviting atmosphere that sets the stage for a truly enjoyable dining experience. City Dancer Grill & Live Music Bar's lunchtime menu offers a carefully curated selection of mouthwatering dishes to suit various palates. 1. Salmon Roe Avocado and Sp

1. Salmon Roe Avocado and Spanish Ham Tomato Salsa Toast: Treat your taste buds to the delightful combination of creamy avocado, briny salmon roe, and crispy toast with the Salmon Roe Avocado Toast. Equally enticing is the Spanish Ham Tomato Salsa Toast, featuring juicy tomatoes, savoury ham, and a zesty salsa on crispy toast. Each bite bursts with flavours that will leave you wanting more.

2. Black Truffle and Wild Mushroom Cream Soup: Indulge in the velvety embrace of the Black Truffle and Wild Mushroom Cream Soup. Its rich and earthy flavours create a truly memorable culinary experience.

3. Crab Meat Lobster Bisque: Prepare for a seafood delight with the Crab Meat Lobster Bisque. The creamy broth, filled with succulent crab meat and tender lobster chunks, offers a taste of the ocean that is truly satisfying.
Crab Meat Lobster Bisque

4. Baby Tiger Tomato Spaghetti Onion, Bacon, Parmesan Cheese: Enjoy the simplicity and exquisite taste of the Baby Tiger Tomato Spaghetti. This well-prepared dish combines perfectly cooked spaghetti with a vibrant tomato sauce, sautéed onions, crispy bacon, and a generous sprinkle of Parmesan cheese. Each mouthful is a delightful blend of textures and flavours.

5. Baked Steamed Halibut with New Potatoes, Lobster and Crab Meat Butter Sauce: Prepare to be captivated by the Baked Steamed Halibut with New Potatoes, Lobster, and Crab Meat Butter Sauce. The expertly grilled halibut offers a tender and flaky texture that will melt in your mouth. Accompanied by fluffy and flavorful new potatoes, as well as a decadent lobster and crab meat butter sauce, this dish is a true indulgence.

6. Apple Caramel Cake: The flavours of warm spices mingled with the faint tartness of the apple chunks, creating a comforting and familiar taste that reminded me of home-baked goodness.
Apple Caramel Cake

The service at City Dancer Grill & Live Music Bar during lunchtime is exceptional. The staff is highly attentive and knowledgeable about the menu, ensuring that every diner feels valued and well taken care of. They genuinely strive to make your dining experience not only satisfying but also truly memorable. Whether you're seeking a quick and satisfying meal or a leisurely lunch with colleagues or friends, City Dancer Grill & Live Music Bar provides the perfect destination to indulge your taste buds and create lasting memories.
2023-12-15
Crab Meat Lobster Bisque
Apple Caramel Cake
2023-12-19 48 瀏覽
今次黎到灣仔一間頂樓既餐廳酒吧食野,一黎到已經好有格調🤩 頂層夜晚既景色都非常好,但礙於玻璃好反光,所以就影唔到出黎😗 我地一開始就叫左兩款cocktails:櫻花樹下一入口會覺得甜甜地,加上浸住一片乾柚子,就會有少少柚子密感覺然後Gin味好出,聞落有香香既櫻花味壞女孩呢款whiskey 味比較重,餘韻會慢慢有d朱古力同橙既味道出現,味道偏苦,聞落有少少earl grey香味😆三文魚牛油果多士及西班牙火腿蕃茄莎莎多士呢款小食作為前菜,可以開一開我地個胃,兩種多士非常脆口,唔會太大舊,可以岩岩成舊放入口,亦唔會太重味道🥰慢煮西班牙豬鞍紅酒香草汁呢個豬鞍煮得好淋,好易切,而且我鐘意佢呢個厚度既豬鞍,口感好好,可以食到出面煎香既外皮,再將紅酒香草汁蘸落中間既連埋肉汁食,最帶出到豬鞍原本既鮮同香😍香辣蜆意粉伴白酒汁蜆肉量非常多,白酒汁都充足,食落唔算辣,但呢種辣係需要,用黎帶出意粉既香😇焦糖蘋果蛋糕呢個食落去好特別,蘋果味十足,中間係有d mousse質地,最底就係有層蛋糕,唔會太甜,層次分明,十分推薦😋唔小心坐坐下就去到有live band表演時間,開心!
今次黎到灣仔一間頂樓既餐廳酒吧食野,
一黎到已經好有格調🤩

我地一開始就叫左兩款cocktails:

壞女孩

三文魚牛油果多士及西班牙火腿蕃茄莎莎多士

焦糖蘋果蛋糕

唔小心坐坐下就去到有live band表演時間,開心!

2023-12-19 17 瀏覽
朋友收工後搵地方食嘢傾計,係openrice見倒哩度好似幾靚,就嚟左,果然冇揀錯,氣氛100分餐廳係30樓,有兩層,一層室內,一層露天,兩層都有絕美夜景,飽覽夜景之餘仲有live band演出。絕對係約會聚會必到之地!我地兩個人叫左個dinner set同白酒汁香辣蜆意粉,套餐包括salad,餐湯,main course加拿大牛柳配和牛頰肉焗薯同甜品,每一樣都好好食,擺盤相當精緻,同個夜景一樣十分適合打卡牛柳五成熟啱啱好,肉質軟腍,肉味香濃,牛頰肉同焗薯互相配搭,味道相當好蛋糕味道濃郁得嚟甜度啱啱好,食曬三件都唔會濟,好好食除左野食,叫得Bar就梗係有唔少野飲選擇,今次叫左兩杯Gin Tonic,配埋live band音樂,真係放鬆享受嘅好地方同朋友收工後搵地方食嘢傾計,係openrice見倒哩度好似幾靚,就嚟左,果然冇揀錯,氣氛100分

適合打卡

蛋糕味道濃郁得嚟甜度啱啱好,食曬三件都唔會濟,好好食

除左野食,叫得Bar就梗係有唔少野飲選擇,今次叫左兩杯
2023-11-29
Salmon roe avocado & Spanish ham tomato toast 三文魚子牛油果多士 & 西班牙火腿蕃茄莎莎多士兩款多士一款重味D, 一款清新D好睇又好食, 飲下酒食少少TAPAS就是爽Spanish slow cooked pork rack 慢煮西班牙豬鞍紅酒香草汁豬鞍既肉汁好好咁保留到, 肉質依然嫩真係慢煮先做到呢個效果配菜多而且調味幾好, 反而紅酒香草汁味道唔夠突出如果配個蘋果醬應該更加正!Black truffle risotto個汁煮到好少少似薯泥feel松露味夠rich但唔漏risotto迎合左香港口味, 無生米既感覺帝女花之庵遇 Never say goodbye紅茶, 桂花,蜜糖, 龍眼vodka,紹興酒女士苜選, 味道係甜甜地既茶好易入口小心地滑 caution wet floorZacapa 冧酒做底再加一系列既香蕉味同苦朱古力味飲品伴隨香蕉乾片, 飲完一啖食一塊再飲會更加厚香蕉味除左室內, 餐廳有一陣空中花園可以飽覽跑馬地 & 灣仔景色可惜今晚落雨, 花園無人只有雨水LIVE BAND方面閒日9點鐘開始, 星期5,6就10點開始係灣仔有
兩款多士一款重味D, 一款清新D
好睇又好食, 飲下酒食少少TAPAS就是爽
豬鞍既肉汁好好咁保留到, 肉質依然嫩
真係慢煮先做到呢個效果
配菜多而且調味幾好, 反而紅酒香草汁味道唔夠突出
如果配個蘋果醬應該更加正!
Black truffle risotto
個汁煮到好少少似薯泥feel
松露味夠rich但唔漏
risotto迎合左香港口味, 無生米既感覺

帝女花之庵遇 Never say goodbye
紅茶, 桂花,蜜糖, 龍眼vodka,紹興酒
女士苜選, 味道係甜甜地既茶好易入口

小心地滑 caution wet floor
Zacapa 冧酒做底再加一系列既香蕉味同苦朱古力味
飲品伴隨香蕉乾片, 飲完一啖食一塊再飲會更加厚香蕉味
除左室內, 餐廳有一陣空中花園可以飽覽跑馬地 & 灣仔景色
可惜今晚落雨, 花園無人只有雨水
係灣仔有格調又有LIVE BAND既飲酒食飯好地方!

2023-12-14