2023-12-12 32 瀏覽
City Dancer (27/11/2023)今天和朋友在銅鑼灣時代廣場一帶行街和食晚餐。朋友喜歡吃西餐,話有附近有一間很有特色的高級西式食肆,名City Dancer! 於是去試。 它在灣仔灣仔道232號恆滙中心30樓。 這裏每晚都有Live music show, 由本地音樂人獻唱。 食物是主打西式料理。 酒類供應很多,生啤都有幾款,仲多極具創意的雞尾酒!景觀真的一流,位於30樓,居高臨下,面向跑馬地馬場的境色 ,真的心曠神怡! 樓上有一個天台,可以欣賞到夜晚五光十色的景色。 我們要了一個set dinner: 主菜、前菜、時令餐湯和廚師精選甜品。還有一客意粉。*蕃茄忌廉湯蕃茄味濃,湯煮很軟滑! 配搭酥脆的牛油香草多士,非常美味!*日本帶子三文魚蟹子他他全海鮮的配搭! 超新鮮的食材和吃到不同海鮮的鮮味。 很好吃的!*虎蝦仔煙肉蕃茄意大利麵份量十足,虎蝦仔有很多隻,爽口鮮甜!意大利麵煮得剛好,配上汁料,係水準之作!*香煎加拿大牛柳配和牛頰肉焗薯伴香草紅酒汁 (5成熟)剛上枱的賣相擺盤很靚和豪華!牛柳煎得嫩滑多汁,牛肉味濃! 牛頰肉入口即溶,配薯茸最適合。加上香草紅酒汁來吃,真的滿
City Dancer (27/11/2023)

*蕃茄忌廉湯
蕃茄味濃,湯煮很軟滑! 配搭酥脆的牛油香草多士,非常美味!

*日本帶子三文魚蟹子他他

*虎蝦仔煙肉蕃茄意大利麵

*香煎加拿大牛柳配和牛頰肉焗薯伴香草紅酒汁 (5成熟)
剛上枱的賣相擺盤很靚和豪華!牛柳煎得嫩滑多汁,牛肉味濃! 牛頰肉入口即溶,配薯茸最適合。加上香草紅酒汁來吃,真的滿分!

*精選甜品(3款)
3款都各有特色,有不同的口感! 最喜歡的是比利時脆朱古力的香濃味道!

這裏的食物真的好有水準,很用心去處理! 環境很加分,是一班朋友歡敘的好地方。 最難得有人唱 live,大家一定要去捧場!
2023-12-09 930 瀏覽
天氣有少少涼,非常乾爽,仲有溫暖嘅太陽添⋯⋯咁好嘅天氣梗係要出外午餐⋯⋯呢間西餐廳在銅鑼灣~灣仔交界🥰新商業大廈嘅頂樓🥰環境超正🥰晚上仲有live Band添!餐廳有個超大型嘅電視🎼🎼播住輕音樂🎧🎧超正⋯⋯下午時燦爛嘅陽光射入餐廳🍴真係好好feel 🥰🥰⋯⋯最重要佢嘅食物質素真係估唔到咁高!以為淨係環境靚🥰Set lunch沙律沙律非常豐富!有柚子、香橙🍊、仲有鬆脆嘅腰果!沙律菜非常爽脆,而且新鮮!配上蜜糖芥末汁,非常開胃!餐湯南瓜湯南瓜湯非常香甜!好creamy!口感綿蜜!最重要夠熱!😋主菜西班牙豬漢堡包🍔肉質鬆化多汁!麵包🥯非常香脆⋯⋯佢有少少微辣,超好味!配以蘋果沙律非常清新!呢個組合我都係第一次食超正!🥰⋯⋯薯條炸得⋯⋯非常香脆!美國牛扒鍵用炭燒烹調的牛扒鍵!外脆內嫩!牛味香濃!本來只是一般薯蓉,加上黑松露!😋超香滑又好味🥰⋯⋯仲有西蘭花苗添甘筍作點綴!畫面好靚!配以阿根廷青醬!😋比目魚比目魚焗得外皮非常香脆!魚肉嘅肉質估唔到咁鮮嫩,而且多汁!可能用蒸焗嘅方法👍做得非常出色!其實我喺屋企都買咗個蒸焗嘅焗爐!每次都唔成功😅⋯⋯ 龍蝦蟹肉牛油汁好香濃!醬汁都好好味⋯⋯但又唔會蓋過魚
天氣有少少涼,非常乾爽,仲有溫暖嘅太陽添⋯⋯
咁好嘅天氣梗係要出外午餐⋯⋯
呢間西餐廳
在銅鑼灣~灣仔交界🥰新商業大廈嘅頂樓🥰環境超正🥰
晚上仲有live Band添!
餐廳有個超大型嘅電視🎼🎼播住輕音樂🎧🎧超正⋯⋯
下午時燦爛嘅陽光射入餐廳🍴
真係好好feel 🥰🥰⋯⋯
最重要佢嘅食物質素真係估唔到咁高!以為淨係環境靚🥰

Set lunch

沙律

沙律非常豐富!
有柚子、香橙🍊、仲有鬆脆嘅腰果!
沙律菜非常爽脆,而且新鮮!
配上蜜糖芥末汁,非常開胃!

餐湯

南瓜湯
南瓜湯非常香甜!好creamy!
口感綿蜜!
最重要夠熱!😋

主菜

西班牙豬漢堡包🍔
肉質鬆化多汁!麵包🥯非常香脆⋯⋯佢
有少少微辣,超好味!
配以蘋果沙律非常清新!呢個組合我都係第一次食超正!🥰⋯⋯
薯條炸得⋯⋯非常香脆!

美國牛扒鍵

用炭燒烹調的牛扒鍵!外脆內嫩!
牛味香濃!
本來只是一般薯蓉,加上黑松露!😋超香滑又好味🥰⋯⋯
仲有西蘭花苗添甘筍作點綴!
畫面好靚!
配以阿根廷青醬!😋

比目魚

比目魚焗得外皮非常香脆!
魚肉嘅肉質估唔到咁鮮嫩,而且多汁!
可能用蒸焗嘅方法👍做得非常出色!
其實我喺屋企都買咗個蒸焗嘅焗爐!每次都唔成功😅⋯⋯
龍蝦蟹肉牛油汁好香濃!醬汁都好好味⋯⋯但又唔會蓋過魚肉嘅鮮味⋯⋯

甜品

比利時朱古力蛋糕

蛋糕朱古力味非常香濃,而且有好多個層次仲脆脆地添!

栗子合桃慕絲蛋糕

栗子加合桃這個組合好夾,而且非常香滑!

餐廳
整體食物超水準!
價錢
  • 美國牛扒鍵
  • 比目魚
  • 栗子合桃mouse蛋糕
2023-12-08 41 瀏覽
終於俾我搵到完美約會聚會地點‼️日頭可以坐係空中花園俯瞰270度港島景觀,夜晚九點後可以聽live music,仲可以即場點唱~駐場歌手及音響水準極高,勁chill✨而且食物擺盤有格調,質素都幾好,好適合幫朋友慶生或者週末小酌一杯輕鬆下。✦ 三文魚子牛油果 / 西班牙火腿蕃茄莎莎多士 (各2件) $128🆙大推!三文魚子與牛油果味道上非常夾,好清新。而西班牙火腿搭配蕃茄莎莎,微微辣好惹味。多士烤得外脆內軟,好讚👍🏻✦ BBQ Party Set C$298Set包括有小甜薯、粟米鬚、雞肉串、蒜蓉生蠔、蒜蓉茄子。有3款醬汁:蒜蓉辣椒、泰式青辣椒酸醬、同沙嗲汁。食物係全熟,但烤得剛剛好唔係乾柴,加埋沙嗲汁好開胃。✦ 虎蝦仔煙肉蕃茄意大利麵 $188虎蝦鮮甜有蝦味,意粉彈牙好入味,醬汁偏重蒜味,食落好香口。✦ 栗子合桃慕絲蛋糕 $78賣相好靚,栗子味甘香,一跟食一路聽住live band真係唔捨得走🥹

✦ BBQ Party Set C$298
Set包括有小甜薯、粟米鬚、雞肉串、

✦ 虎蝦仔煙肉蕃茄意大利麵 $188
虎蝦鮮甜有蝦味,意粉彈牙好入味,醬汁偏重蒜味,食落好香口。

✦ 栗子合桃慕絲蛋糕 $78

2023-12-08 26 瀏覽
放工同frd約咗食飯,就嚟bookmark咗好耐嘅city dancer grill and live music bar。喺會展站行過嚟大概10幾分鐘就到luu。一入到餐廳會見到bar枱,轉右去啲枱度就見到勁靚嘅view!!!! 我諗日頭定夜晚去會有唔同感覺,不過一樣嘅係佢個景😆。成間餐廳好有free,暗暗地又有歌。我哋叫咗一個dinner set,散嗌少少嘢。Appetiser我哋叫咗日本帶子三文魚蟹子他他。湯就叫咗嗰日嘅餐湯-南瓜湯,另外再叫咗個龍蝦湯。兩個湯都好夠味,而龍蝦湯就濃啲,入面仲有龍蝦肉添。加埋餐包點住嚟食好正!!! Main course方面,我哋叫咗個香煎加拿大牛柳配和牛頰肉焗薯伴香草紅酒汁。我哋叫咗7成熟,舊牛柳好夠淋,下面仲有啲薯蓉。而和牛頰肉就係切粒,擺喺舊薯餅上面。未試過和牛頰肉,食落去都好淋,同埋有牛味。我哋另外叫咗個西班牙豬漢堡包。塊漢堡扒好juicy💞。甜品方面係三塊蛋糕仔,我哋最鐘意中間舊brownie,好濃味。我哋叫咗杯cocktail menu上面嘅櫻花樹下。

我哋叫咗一個dinner set,散嗌少少嘢。

我哋叫咗杯cocktail menu上面嘅櫻花樹下。

2023-12-07 28 瀏覽
City Dancer 事隔17年餐廳在灣仔區捲士重來,依舊以提供專業音樂表演為重心,週末有 Live music show 有駐場樂隊駐場,包聽出耳油!平日的話也有音樂播放,非常chill~這裏的景觀也非常出色,在這棟大廈的頂層,上層也有天台outdoor嘅位置,遠眺維景海景。🍂黑松露野菌意大利飯意大利飯被濃濃嘅黑松露野菌忌廉汁包圍,味道非常香濃,好Creamy,面層再灑上黑松露更加濃味,伴上意大利飯一齊食,真係意想不到咁好食。🍂 日本帶子三文魚蟹子他他帶子的鮮甜和鮭魚的鮮嫩完美地融合在一起,加上蟹子和他他的綿密口感,香蔥的清新,薄皮的脆脆,好味!🍂蜆肉海鮮湯湯的口感非常滑嫩,感受到了大廚的用心。用料豐豐,蜆肉肥美大隻。另配以香脆的面包,很好的開始~🍂香煎加拿大牛柳配和牛頰肉焗薯伴香草红酒汁牛肉鲜嫩,7成熟也不會難消化,肉味濃厚。搭配的焗薯和香草红酒汁更是讓整道菜品味道更上一層次!而牛頰肉拼的是薯餅,有驚喜!整體氣氛真的好正,旁邊坐了不少family gathering 的座上客,老少咸宜~

🍂黑松露野菌意大利飯

🍂 日本帶子三文魚蟹子他他

🍂蜆肉海鮮湯

🍂香煎加拿大牛柳配和牛頰肉焗薯伴香草红酒汁

今日約左朋友食lunch, 佢係灣仔附近返工,話一定要介紹呢間餐廳俾我,真係勁好嘅介紹!原來灣仔有個咁正嘅地方!搭𨋢上到去,樓底好高,好舒服,仲要有270度嘅大玻璃,個境好開揚望住跑馬地馬場!未食嘢已經加哂分😍😍跟住仲要嘢食都好有質素!呢度食lunch真係一絕呀!個salad 前菜好新鮮,另外呢個三文魚子牛油果多士西班牙火腿蕃茄莎莎多士真係必食!超好味!牛油果同三文魚子好夾,tomato salsa個調味加哂分,個包烘到勁脆,真係好回味!我哋叫左一個set lunch,另一份叫a la carte, 所以有一個係是日餐湯南瓜湯,另外一個我哋揀左法式鮮蠔湯,朋友話係必試,😍😍真係好有驚喜!超鮮蠔味,好creamy!!我下次黎都一定會叫返呢個蠔湯架😍😍跟湯嘅餐包都俾足誠意!其中個蕃茄包真係超好味!Set lunch, 美國牛板健5成熟岩岩好,勁有牛味!配黑松露薯泥同西蘭花苗,配菜一啲都唔馬虎呀!另一個係比目魚配龍蝦蟹肉汁,皮脆肉嫩,讚呀!每一樣出品都睇得出間餐廳好比心機,呢餐飯真係真係食得好開心!Set lunch加左個蛋糕,都有驚喜呀!朱古力夠濃,配脆脆嘅蛋糕底,完美嘅飯後甜品😍諗住去埋

跟住仲要嘢食都好有質素!呢度食lunch真係一絕呀!

跟湯嘅餐包都俾足誠意!其中個蕃茄包真係超好味!

諗住去埋個toilet 走人,見到另一邊有間房,原來係可以包場玩開party架!跟住個waiter哥哥仲介紹我去天台望一望😍好正呀個天台😍下次真係要再黎happy hour chill下😍
2023-12-06 27 瀏覽
好驚喜的一間餐廳!優質食物➕浪漫環境!預約時冇留意場地佈置同環境,七點左右到左,座位唔係好多,不過都寬敞舒適,而且無敵夜景,還見到少少海景!食完上天台睇360度維多利亞夜景,是日微風,係天台坐左半小時都唔覺得凍!服務員都好nice!為左等9點的live band music,兩個人點左一個set加一個main course慢慢食慢慢傾慢慢等。日本帶子三文魚蟹子他他各種切細粒的刺身混合清新的檸檬微酸,放入盛有少許他他醬的脆餅裡一起吃,又脆又糯又鮮的感覺,好味!時令餐湯以為係普通蔬菜湯,原來係濃濃的花甲蘑菇蔬菜湯,味後而不膩!香煎加拿大牛柳配和牛頰肉焗薯伴香草紅酒汁牛柳要了五成熟,沒做過多的調味,保留了單純的牛味,新鮮嫩滑,心心的形狀,非常厚,以至於肉心有少少生,對於最低五成熟的我有少少壓力哈哈!牛頰肉就真係非常正,細細粒味香肉滑,焗薯非常香!超正!!黑松露野菌意大利飯意大利飯保留了傳統意式微硬芯飯,不會爛爛的,份量剛好,醬汁都唔會太膩。成個餐稍微遜色的就係甜品啦⋯⋯三款口味既細蛋糕,朱古力脆心香濃的,另外兩款稍甜。整體都算very good,推薦!會再去吃!

日本帶子三文魚蟹子他他

時令餐湯
以為係普通蔬菜湯,原來係濃濃的花甲蘑菇蔬菜湯,味後而不膩!

香煎加拿大牛柳配和牛頰肉焗薯伴香草紅酒汁

黑松露野菌意大利飯

🌸《City Dancer Grill & Live Music Bar · 西餐 /串燒· 灣仔》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍽️ BBQ Set 2 $488🌼 Grilled Scallop🌼 Grilled Oyster🌼 Grilled Capeline🌼 Grilled Baby Chinese Cabbage🌼 Grilled Japanesen Pork Belly🌼 Grilled Jade Melon🌼 Chicken Skewers🌼 Grilled Shilltake呢個set咩種類既食物都有😳 餐廳會先將食材煮至7成熟,然後我地就可以係天台度飲住酒望住風景慢慢燒,好嘆啊🫰🏻本身以為呢個set唔會食得飽,但係慢慢傾住計食最後都飽到食唔曬😂平日夜晚會有liveband,可以飲住酒聽住歌食野,推薦黎食❣️-📍 City Dancer Grill & Live Music Bar@citydancer_1998 灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓 -環境:🌸🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸🌸Revisit: ❤️‍🔥-#hkfood
🌸

服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸🌸

Revisit: ❤️‍🔥
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_wanchai #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #hkrestaurant #englishreview #luxuryfoodstyle #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #灣仔美食 #happyhour #灣仔好去處
2023-12-05 33 瀏覽
呢間餐廳係朋友介紹嘅,話環境好好,有live Band,又望到好靚嘅街景,嘢又好食。行到入去,感覺的確係幾好,好舒服。如果夜晚黎有歌聽,又有嘢食,一定好正。我今次係中午時間幫襯,客唔算多…我等咗個朋友好耐都未到,一個人坐喺度,侍應好細心咁拎咗杯暖水俾我,話可以慢慢等,唔使心急。其實,香港好多餐廳都計翻枱率,睇吓午市可以做到幾多枱客。係呢度就感受到好有人情味,唔會趕時間,亦都好貼心咁送上一杯暖水,由我慢慢坐,呢點已經好值得加分。朋友嚟咗,叫咗一個羊膝,一個牛板鍵,食物質素的確係非常之高,朋友冇介紹錯。而且蘑菇湯,蜆湯都非常之真材實料,係飲到濃濃嘅蘑菇味同海鮮味,。呢一餐,真係食得好舒服,食物質素高不在話下,最重要嘅係,有溫度,有人情味嘅餐廳喺香港已經買少見少…

我今次係中午時間幫襯,客唔算多…

2023-12-04 24 瀏覽
City Dancer Grill & Live Music Bar灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓高空眺望維港跑馬地景色 一覽無遺室外室外天台景色宜人 單單 環境氣氛已經非常吸引食物質素高 處理食材 認真烹調用心 晚上更有Live Band Show VIP房好靚😍Set lunchAPPETIZER
香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥末汁
精選餐湯MAIN COURSE
碳燒美國牛板健、黑松露薯泥、西蘭花苗、阿根庭青醬碳燒烹調方式帶來了獨特炭燒香氣 牛肉本身柔嫩多汁黑松露薯泥以香濃黑松露為調味土豆泥 增添了奢華感西蘭花苗鮮嫩口感和微苦風味為整道菜提供了平衡和清新感阿根庭青醬用香草、大蒜、橄欖油和檸檬汁製作而成醬汁一道極具精緻和高級感菜品虎蝦仔煙肉蕃茄意大利麵鮮嫩彈牙虎蝦仔和咸香煙肉,搭配蕃茄醬和意大利麵營造出豐富口味和層次蕃茄醬酸甜口感和豐富蕃茄風味Offer Special Price ($48) for Ordering Dessert During Lunch Time比利時脆朱古力慕絲蛋糕由多層巧克力蛋糕和濃郁的巧克力慕絲層組成,並配以酥脆朱古力脆片或餅乾碎層作為裝飾口感豐

高空眺望維港跑馬地景色 一覽無遺
室外室外天台景色宜人 單單 環境氣氛已經非常吸引

Set lunch
APPETIZER

香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥末汁
精選餐湯
MAIN COURSE

碳燒美國牛板健、黑松露薯泥、西蘭花苗、阿根庭青醬
碳燒烹調方式帶來了獨特炭燒香氣 牛肉本身柔嫩多汁
黑松露薯泥以香濃黑松露為調味土豆泥 增添了奢華感
西蘭花苗鮮嫩口感和微苦風味為整道菜提供了平衡和清新感
阿根庭青醬用香草、大蒜、橄欖油和檸檬汁製作而成醬汁
一道極具精緻和高級感菜品

虎蝦仔煙肉蕃茄意大利麵
鮮嫩彈牙虎蝦仔和咸香煙肉,搭配蕃茄醬和意大利麵
營造出豐富口味和層次
蕃茄醬酸甜口感和豐富蕃茄風味

比利時脆朱古力慕絲蛋糕
口感豐潤和滑順,巧克力香氣濃郁。比利時巧克力以其高品質和獨特的風味而聞名,它為這款蛋糕帶來了深厚的巧克力味道,令人愛不釋手。
脆片酥脆質地與慕絲的柔滑口感相映成趣
上面放兩粒藍莓及草莓點綴,同時帶來清新口感
2023-12-04 31 瀏覽
餐廳位於集成附近一棟商業大廈30/F一出電梯係bar area,眼球即刻俾右邊景色吸引住,當日天氣好好,萬里無雲,有種居高臨下嘅感覺。加上呢間餐廳樓底好高,覺得特別開揚。最特別嘅係佢仲有一個Live band舞台,如果夜晚嚟應該會仲chill。中午有lunch set 同a la crate menu,Lunch set 前菜係香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥末汁同蜆肉周打忌廉湯,沙律好新鮮份量好足,橙同柚子好甜。忌廉湯有好多蜆肉,仲有多士粒粒,都幾香口。主菜方面,我揀左香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯。原來除左鱸魚仲有魷魚同大蜆,舖滿成隻碟。辣肉腸鹹鹹香香好惹味。另外碳燒美國牛板腱賣相都好吸引,五成熟切開個顏色好靚。牛板腱有咬口得來唔會覺得靭,肉味好濃。阿根庭青醬好清新同牛好夾。
餐廳位於集成附近一棟商業大廈30/F

City Dancer喺rooftop酒吧餐廳,270度嘅港島夜景絕對係佢嘅賣點之一😍餐廳有兩層,天台空間都幾大,配埋杯紅酒同無敵夜景,都幾有feel。天台下層係室內空間,座位唔算好多,但勝在夠寬敞,每張枱都可以望到舞台。餐廳有大螢幕同live band舞台,夜晚9點更會有jazz表演,配埋餐廳嘅美食,喺昏暗嘅燈光之下零舍有情調,非常浪漫。🍝香煎三文魚配香滑薯蓉伴蟹肉忌廉汁賣相一流,三文魚肉質鮮嫩,魚皮煎到好香口,爽脆得嚟又唔會太熱氣。三文魚側邊嘅蟹肉汁係個精髓,好juicy,蟹肉同忌廉sauce溝埋非常軟滑。薯蓉都好creamy,有香草味,非常出色。🍝大蝦野菌蕃茄意大利麵蝦肉啖啖肉,好新鮮。意大利麵煮得啱啱好,好掛汁,配上特製蕃茄醬同蒜蓉,好開胃。🍟香脆薯條薯條即叫即炸,喺美式嘅粗薯條,熱辣辣好滋味,配上特製嘅cream sauce,食到停唔到口。🍰比利時脆朱古力慕絲蛋糕擺碟非常用心,好打卡able😍 蛋糕融合左綿滑嘅慕絲同脆餅夾心,好有口感。朱古力蛋糕配士多啤梨醬,又出奇地夾,非常推介!City Dancer Grill & Live Music Bar 📍灣仔灣仔道232號恆匯中

🍝香煎三文魚配香滑薯蓉伴蟹肉忌廉汁

🍝大蝦野菌蕃茄意大利麵

🍟香脆薯條

🍰比利時脆朱古力慕絲蛋糕

📍灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓
最近新發現一間位於灣仔頂樓音樂酒吧餐廳,第一次上去令我留下深深印象,昏暗環境擁有超大尺寸螢幕、全套Live Band、環迴整個跑馬地景觀,環境已經充滿我的期望值!City Dancer Grill & Live Music Bar灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓空中花園夜景BBQ Set 3 $298燒烤套餐擁有生蠔、雞肉、茄子和紫薯等美。生蠔鮮美,燒烤技巧恰到好處,肉質鮮嫩;雞肉入味;茄子和紫薯保留了天然的甜味,口感令人愉悅。另外再品嚐了Set Dinner,開胃菜是切片三文魚和帶子,三文魚鮮嫩多汁,帶子鮮美可口;南瓜奶油湯濃郁香甜,是很好的開胃菜;主菜的慢煮豬排則口感鬆軟多汁,配以美味的醬汁。最後的甜點是三款小蛋糕,精緻的外觀和豐富的口味讓人印象深刻。除此之外原來餐廳再上一層有天台戶外用餐區,圍繞整個美麗都市,為用餐增添浪漫和奢華的氛圍。

空中花園夜景BBQ Set 3 $298

• 空中花園夜景BBQSet
1K
2023-11-20 1288 瀏覽
City Dancer 從 1998 年已經在灣仔立足,有駐場樂隊和歌手表演,知名歌手都曾經來演出過,直到 2006 年餐廳結業,事隔 17年,餐廳在灣仔區捲士重來,依舊以提供專業音樂表演為重心,每晚都有Live music show 無論廣東歌、國語、英文流行曲或經典金曲都會獻唱,支持本地音樂人的不妨來邊聽歌,包嚟聽出耳油!音響出色,景觀更加出色,有天台outdoor嘅位置,遠眺維景海景,尤其是現在這個天氣非常舒服,食物方面主打西餐,用心炮製,由前 Grand Hyatt酒店廚師主理,雞尾酒亦非常有創意,酒名及創作靈感也源自歌曲,擺盤有創意,呼應live music house 主題,賣相又靚又好飲👍🏻🦞▪️Crab Meat Lobster Bisque $ 98
經典蟹肉龍蝦湯,質感濃厚,入口非常Creamy ,龍蝦味道滿溢,高水準👍🏻🧆▪️Black Truffle Wild Mushroom Risotto $ 188
黑松露野菌意大利飯,意大利飯被濃濃嘅黑松露野菌忌廉汁包圍,味道非常香濃,口Creamy ,面層再灑上黑松露更加濃味,伴上意大利飯一齊食,真係意想不到咁好食🐓▪️Ro

🐓▪️Roasted Three Yellow Chicken with Herbs and American Baked Potatoes $ 198
香草燒三黃雞伴美式焗薯,雞皮非常香脆,雞皮和雞肉中間有一層薄薄的雞油脂肪,雞肉意想不到咁嫩滑,入口鹹香,雞油香滿瀉,好味到不得了,伴菜也相當豐富,有脆薯、西蘭花、花椰菜、紅椒、粟米芯

🥔▪️Crispy French Fries $ 78
香脆薯條雖然係普通嘅小食,但這裏差不多每台必點,大大份炸得外脆內軟,薯香滿滿,最啱係一邊食一邊飲酒計時一邊欣賞live show 演出

🥃▪️Never Say Good Bye $128
帝艾花之庵遇,賣相靚到一個點,用寳盒載住兩隻古色古香嘅酒杯,Cocktail 有龍眼雪山伏特加、大吉嶺、紹興酒、桂花、蜂蜜,味道就是蜂蜜桂花酒的香味,入口甘香

🥃▪️Beneath The Cherry Blossom Tree $118
櫻花樹下,擺盤花足心思,用樱花長盤放上古代櫻花酒樽和酒杯,這杯酒味比較濃烈,鹽漬話梅Gin 酒、櫻花和酒、Suze、Vanilla Sparkling、梅子粉,味道是帶有濃香梅子味的烈酒,非常唔錯
  • 黑松露野菌意大利飯
  • 香草燒三黃雞伴美式焗薯
🌟Music Dance Grill & Live Music Bar🌟難得早放工,就約朋友食餐好嘅😆我哋兩個搵咗一間比較chill嘅餐廳,諗住慢慢傾偈,慢慢食嘢💛最後就搵咗呢一間餐廳~🏙️環境我要比一百分💯!!!!餐廳有270度嘅風景可以睇到,咁啱我哋去過1號天,可以望到講到嘅景色❤️❤️❤️我相信夜晚去會仲更加靚!我哋叫咗兩個set lunch每個set lunch到包沙律同餐湯🥗🍲香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥末汁💛沙律完全冇草青味,醬汁同菜都係撈勻晒先至上菜,令到你食嘅每一啖都有好平均嘅醬汁👍👍南瓜粟米忌廉湯🎃🌽南瓜磨到碎晒,飲落完全冇粒粒😆加埋忌廉去煮,口感非常creamy💕💕佢仲要加埋粟米粒,令成個湯嘅甜度再提升👍香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯 飯嘅份量雖然唔係好多,但係海鮮材料非常足料!鱸魚嘅肉質非常厚實,肉唔會散開,非常有口感👍蜆肉新鮮清甜🤤海鮮飯仲有辣肉腸同沙律醬可以撈勻,食落微微嘅辣味,同時間有沙律醬嘅甜味去中和翻🌟西班牙豬漢堡包、蘋果沙律、薯條漢堡包入邊嘅扒非常厚實!!每食一啖都有濃濃嘅豬肉味❤️除咗肉扒之外,佢仲加咗唔少嘅煙肉🥓,煙肉令個包嘅口感再提升🤤第一次食漢堡包入邊係有

🏙️環境我要比一百分💯!!!!

香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥末汁💛
南瓜粟米忌廉湯🎃🌽

香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯

西班牙豬漢堡包、蘋果沙律、薯條
第一次食漢堡包入邊係有蘋果沙律🍎非常特別,佢令到成個包嘅油膩感減低,增加清新嘅口感(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

香辣吉列蠔伴他他汁🦪
吉列蠔嘅外層薄脆,辣粉令到成個口感都好刺激,但係加埋他他汁,令蠔唔至係得辣嘅感覺😆

帝女花之庵遇🥃
Longan Belvedere Vodka, Dai Jeeling, Shao Xing Wine, Osmanthus flowers, Honey
呢款酒嘅擺設真係非常特色😍打卡一流!
一開始以為vodka應該係好難入口,不過佢加咗蜜糖,令成杯都好易入口😆自己一個都可以飲晒兩杯!

櫻花樹下🌸
Salted plum infused Tanquray Gin, Dover Sakura, Suze, vanilla sparkling, plum powder
呢款酒係鹹味,飲會有少少回甘嘅感覺🍹

比利時脆朱古力慕絲蛋糕🍫🍰(set+48)
朱古力慕絲非常幼滑,底層有脆脆,上面仲有新鮮水果🍓🫐
鍾意食甜品嘅你一定唔可以錯過!