City Dancer Grill & Live Music Bar📍灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓唔知大家對儀式感有幾大追求呢?會唔會記住某啲特別日子,藉此機會慶祝一番?我同朋友經常會係放工後見面食飯,之前都分享過好多快食之選。但今晚比較特別,我同佢都有着得比平時返工正式,為嘅就係慶祝一下兩年前我哋第一次去街嘅呢一日。雖然聽落好似有啲無厘頭,但因為我哋都唔太喜歡喺大時大節同人迫、硬食貴價,所以喺呢啲非假日嘅平日,隆重地慶祝一下對我哋兩個有特別意義嘅日子,反而更加開心。我揀咗呢間位於灣仔嘅bar,一心諗住book個空中花園同佢撐下檯腳,點知天公不造美,全日都落大雨,雖然到埗時已經停雨一段時間,天台嘅地下都乾咗,但雨後天氣潮濕翳焗,所以我哋選擇坐係室內,慶幸店員安排咗我哋坐喺對正跑馬地嘅窗邊,有得睇住靚景共進晚餐。雖然同預期唔同,但當晚夜景幾靚,背景播嘅港台音樂亦係我哋耳熟能詳嘅歌,店員亦好有禮貌,情調氣氛都令人滿意。介紹食物前,想特別highlight一下當晚最享受嘅moment。其實揀呢間餐廳嘅其中一個原因,係想同朋友感受下live band music嘅用餐氣氛,不過我哋都唔太肯
📍灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓

介紹食物前,想特別highlight一下當晚最享受嘅moment。其實揀呢間餐廳嘅其中一個原因,係想同朋友感受下live band music嘅用餐氣氛,不過我哋都唔太肯定係咪每一晚都會有駐場歌手表演,所以係食緊嘅過程中都有留意舞台嘅動向。食完一樣又一樣,連天台嘅夜景都睇埋,都遲遲未見有歌手樂手,我哋都打定輸數,諗緊一定係因為平日晚上嘅關係,所以無live performance。

正當有少少失落時,喺店員送上甜品嘅同時,燈光被調暗、有三位音樂人上台準備,我哋即刻有返心機。後來先知道,原來晚上九點鐘開始,先會有live music聽,所以衝住音樂而嚟嘅朋友要留意啦。

呢晚有齊琴手、結他手同主音,三人先輪流獨唱,然後再唱下duet同harmonies,首首歌曲都好經典,歌手樂手們仲好識搞氣氛,除咗有為場內慶生嘅客人唱生日歌,見到我哋坐埋一齊拍手打beat,主動話要唱返首情歌俾我哋聽,令我哋更加投入。

我想藉此機會多謝當晚嘅表演者,各位嘅演出非常有水準,歌藝了得,而且演繹經典金曲時有加入自己嘅風格,為我哋帶來一晚精彩表演,令呢個紀念日更加難忘。

💰$48
鴨油焗薯仔 🥔
Side Dish主要有各類菇菌、蔬菜同薯仔菜式供以選擇,由於我想食薯仔,但又唔想食得咁油膩,所以揀咗鴨油焗薯仔。望落細細兜嘅薯仔事實上有十多件,表面烤焗得金金黃黃,撲鼻而來陣陣鴨油香氣。薯仔口感軟糯不乾粉,烤焗過嘅表皮略帶脆口,食落啖啖鮮薯味,好食!

💰$238
慢煮西班牙豬架配蘋果醬 🐖
我揀咗慢煮pork rack做main,配上香甜幼滑嘅apple purée同醬汁,味道清新不膩。豬肉肉質紮實,自身帶有濃香豬肉鮮味。外層輕輕烤過後帶有焦香,內層肉色粉嫩多汁,口感味道均恰到好處。配菜車厘茄、露筍亦唔馬虎,前者一咬爆汁,後者幼嫩無渣,食材相當新鮮。

💰$288
日式醬燒煙燻白鱔 🎣
煙燻白鱔以木製長方盒呈上,廚師會將蘋果木碎望入抽屜內燒香,蓋上盒蓋以香煙燻製白鱔,造型吸晴,適合打卡。打開盒蓋一刻,白煙隨隨飄出,蘋果木香氣四散,滿足視覺嗅覺。

白鱔肥美肉厚,魚皮煙韌,塗滿特製日式醬汁後才燒,件件魚肉都帶有醬汁嘅濃香同木燻後嘅香氣,味道口感更勝一般炭燒鰻魚。 溫馨提示,鱔肉近中線位置有些少幼骨,食用時要注意呀。

💰$78
栗子合桃慕絲蛋糕 🌰
我哋一人點咗一份甜品,朋友揀嘅栗子合桃慕絲蛋糕,栗子mousse口感綿密細滑,同海綿蛋糕層層相間,配上脆脆堅果底層同合桃碎,層次豐富,味道清甜淡香。

💰$78
比利時脆朱古力慕絲蛋糕 🍫
我就揀咗用上比利時朱古力製作嘅蛋糕,mousse夾心有脆脆嘅朱古力碎,亦有混入榛子醬整餅底,增加口感。
  • 比利時脆朱古力慕絲蛋糕
2024-02-19 1221 瀏覽
今天朋友話想食好西, 於是我們便去了灣仔這間高級餐廳吃西餐.跟餐+$58經典蟹肉龍蝦湯:龍蝦湯真的好鮮味, 幾好飲, 而且蟹肉份量都多, 不錯.是日餐湯: 南瓜忌廉湯忌廉幾香滑, 南瓜幾香甜, 甜甜地幾好飲.跟餐的法包: 法包好香軟, 還吃到淡淡的麥香味, 不錯.炭燒紐西蘭肉眼配薯菜 ($198):肉眼扒煎得好香口,不會太熟, 不會太生, 真的是剛剛好.而且肉質鮮嫩, 不會太韌, 幾好食. 同埋炭燒真係特別有風味.烤西班牙黑毛豬架配烤野菜 ($178):擺盤同貌相都好靚, 好吸引. 黑毛豬煎得好香口, 好好食, 不會韌, 肉質鮮嫩多汁, 幾好食.跟餐點了杯洋甘菊茶, 吃西餐我最喜歡就是配花茶, 其中洋甘菊我覺得好清香, 法式龍蝦汁海鮮薯蓉批 ($168):薯蓉幾香口, 好香滑, 龍蝦汁亦都好香好鮮味. 海鮮都好足料, 幾好食, 真的不錯, 同埋龍蝦汁同薯蓉都幾夾.廚師精選甜品:一set 3件小口的, 非常精緻:最上的是比利時脆朱古力慕絲蛋糕, 我個人最喜歡吃這一款甜品, 因為本身自己都喜歡朱古力, 而這款朱古力又不會太過甜, 甜度剛剛好, 真的很好吃.中間一款是栗子合桃慕絲蛋糕: 栗子

跟餐+$58經典蟹肉龍蝦湯:
龍蝦湯真的好鮮味, 幾好飲, 而且蟹肉份量都多, 不錯.

是日餐湯: 南瓜忌廉湯
忌廉幾香滑, 南瓜幾香甜, 甜甜地幾好飲.

跟餐的法包: 法包好香軟, 還吃到淡淡的麥香味, 不錯.

炭燒紐西蘭肉眼配薯菜 ($198):
肉眼扒煎得好香口,不會太熟, 不會太生, 真的是剛剛好.

烤西班牙黑毛豬架配烤野菜 ($178):

法式龍蝦汁海鮮薯蓉批 ($168):

廚師精選甜品:
一set 3件小口的, 非常精緻:
中間一款是栗子合桃慕絲蛋糕: 栗子味都幾好食, 不錯.

最下一款是焦糖蘋果蛋糕: 食到淡淡的蘋果香味, 不錯.

2024-02-03
2024-01-19 1168 瀏覽
約左一個好耐冇見嘅朋友吹水,緊係要去啲氛圍感chill嘅餐廳😎今次就搵左間有得飽覽馬場&海景嘅bar👍🏻去到真係嘩左聲🤣天台景又chill又靚😍問waiter先知今日有live brand,咁靚景唯有留待下次睇😎三文魚子牛油果多士 & 西班牙火腿蕃茄莎莎多士 $128三文魚子牛油果多士: 牛油果蓉好creamy 🥑配上微鹹三文魚子好開胃🤤好食西班牙火腿蕃茄莎莎多士:蕃茄蓉+紅蔥頭碎食落比較濃味😉而生洋蔥嘅辣味,配埋火腿嘅鹹香又意外地夾😋香草燒三黃雞伴美式焗薯 $198三黃雞即叫即整,皮薄之餘又香又脆,而且雞肉肉質鮮嫩,食得出用香草醃製過,所以有淡淡香氣🤤推介必叫😋虎蝦仔煙肉蕃茄意大利麵 $188意粉軟硬適中,仲掛滿蕃茄醬汁juicy又惹味😋 虎蝦大大隻同爽口,份量都幾多👍🏻推介經典蟹肉龍蝦湯 $98好香龍蝦味🦞飲落好creamy,配麵包食又唔錯焦糖蘋果蛋糕 $78上面嘅焦糖慕絲配上酸甜嘅蘋果蓉,食落好有層次感,又中和焦糖嘅甜膩😎整體嘢食高質,天氣好可以去outdoor天台望住靚景食飯😎又可以選擇喺室內餐廳聽住live show吹水,絕對會再encore嘅一間餐廳🤟🏻

三文魚子牛油果多士 & 西班牙火腿蕃茄莎莎多士 $128

香草燒三黃雞伴美式焗薯 $198

虎蝦仔煙肉蕃茄意大利麵 $188

經典蟹肉龍蝦湯 $98
好香龍蝦味🦞飲落好creamy,配麵包食又唔錯

焦糖蘋果蛋糕 $78

2024-01-17
2023-12-21 77 瀏覽
上網見到呢一間有live Band好有氣氛, 而且仲有上層可以坐室外望住個海景食飯幾浪漫咁。 一於帶另一半嚟撐枱腳。❤️三文魚子牛油果多士 推介❤️呢個其實佢有兩個款式,一個係三文魚子再加牛油果蓉,另一個係蕃茄果蓉加少少紅蔥頭碎。 三文魚子鹹鹹地配合牛油果蓉嘅清淡嘅味道,魚子嘅鹹味解咗牛油果嘅膩! 仲要麵包係烘得啱啱好上盤熱辣辣好脆口! 蕃茄蓉加紅蔥頭碎加巴馬火腿,個味道就比較搶。 甜甜酸酸咬落去生洋蔥嘅味道辣辣地好有口感再加埋巴馬火腿嘅鹹香味,前菜嚟講我覺得非常開胃。蒸焗比目魚配山薯半龍蝦蟹肉牛油汁蒸焗嘅方式,令到冇平時蒸魚嗰種感覺。 有少少脆面,亦唔會好乾身。 醬汁調味得好好,而且魚冇乜骨!側邊嘅side dish 有一啲炸薯仔蔬菜同埋估唔到有龍蝦肉。 🤣😂虎蝦仔煙肉蕃茄意大利粉意粉軟硬適中,醬汁調味酸酸甜甜有少少煙肉嘅香味,仲有唔少虎蝦,都幾抵食!焦糖蘋果蛋糕味道非常特別,佢有一層嘅焦糖,有一層蘋果蓉,最後下面就係蛋糕。 食落去上面甜甜地,下面蘋果蓉偏酸。所以整體嚟講味道配合得幾好,幾有層次。

三文魚子牛油果多士 推介❤️

蒸焗比目魚配山薯半龍蝦蟹肉牛油汁

虎蝦仔煙肉蕃茄意大利粉

焦糖蘋果蛋糕
2023-12-19
  • 三文魚子牛油果多士
Salmon roe avocado & Spanish ham tomato toast 三文魚子牛油果多士 & 西班牙火腿蕃茄莎莎多士兩款多士一款重味D, 一款清新D好睇又好食, 飲下酒食少少TAPAS就是爽Spanish slow cooked pork rack 慢煮西班牙豬鞍紅酒香草汁豬鞍既肉汁好好咁保留到, 肉質依然嫩真係慢煮先做到呢個效果配菜多而且調味幾好, 反而紅酒香草汁味道唔夠突出如果配個蘋果醬應該更加正!Black truffle risotto個汁煮到好少少似薯泥feel松露味夠rich但唔漏risotto迎合左香港口味, 無生米既感覺帝女花之庵遇 Never say goodbye紅茶, 桂花,蜜糖, 龍眼vodka,紹興酒女士苜選, 味道係甜甜地既茶好易入口小心地滑 caution wet floorZacapa 冧酒做底再加一系列既香蕉味同苦朱古力味飲品伴隨香蕉乾片, 飲完一啖食一塊再飲會更加厚香蕉味除左室內, 餐廳有一陣空中花園可以飽覽跑馬地 & 灣仔景色可惜今晚落雨, 花園無人只有雨水LIVE BAND方面閒日9點鐘開始, 星期5,6就10點開始係灣仔有
兩款多士一款重味D, 一款清新D
好睇又好食, 飲下酒食少少TAPAS就是爽
豬鞍既肉汁好好咁保留到, 肉質依然嫩
真係慢煮先做到呢個效果
配菜多而且調味幾好, 反而紅酒香草汁味道唔夠突出
如果配個蘋果醬應該更加正!
Black truffle risotto
個汁煮到好少少似薯泥feel
松露味夠rich但唔漏
risotto迎合左香港口味, 無生米既感覺

帝女花之庵遇 Never say goodbye
紅茶, 桂花,蜜糖, 龍眼vodka,紹興酒
女士苜選, 味道係甜甜地既茶好易入口

小心地滑 caution wet floor
Zacapa 冧酒做底再加一系列既香蕉味同苦朱古力味
飲品伴隨香蕉乾片, 飲完一啖食一塊再飲會更加厚香蕉味
除左室內, 餐廳有一陣空中花園可以飽覽跑馬地 & 灣仔景色
可惜今晚落雨, 花園無人只有雨水
係灣仔有格調又有LIVE BAND既飲酒食飯好地方!

2023-12-14
4天前 0 瀏覽
寫天台西餐体驗,高空遠望銅鑼灣,視野廣闊,好岩放鬆一下。餐廳有好大嘅無台,放了drums set和大電視,晚上氣氛一定好好。我哋叫了3份午餐🍱,升級左龍蝦🦞湯,同加左蟹餅。煎魚魚片經過煎炸,外皮酥脆,內裡鮮嫩。搭配醬汁和香料,口感豐富和有獨特風味。牛柳經典的西餐食品,都做得不錯。保持牛柳嫩滑,搭配蘑菇、洋蔥等,讓整道菜更豐富多樣。煎蠔意大利🇮🇹飯最後是煎蠔意大利飯,煎蠔大隻肥美,煎至香脆。意大利飯偏淋身,和蠔的口感配合。

我哋叫了3份午餐🍱,升級左龍蝦🦞湯,同加左蟹餅。

煎魚

牛柳

煎蠔意大利🇮🇹飯
今日來到灣仔一間西餐廳,位於30樓,本身想坐露天花園,但由於天雨關係,改為室外,見到四周都大玻璃,讓我們可以俯瞰外面的環境,而且面對着有一個大電視播放着郊外的風景影片,再加上柔和的音樂,令到人在此更加舒服。可以人叫了兩個午市套餐,以及一款小食小食方面➡️凍肉拼盤$138有三款凍肉選擇,三款的濃味亦截然不同,但配上了多士一同食用,即使較濃味的凍肉,可減輕凍肉的油膩。午市套餐方面,包含了餐湯、餐包、主菜以及飲品➡️蟹肉龍蝦忌廉湯+$58🍴香草餐包和蕃茄餐包🍴烤西班牙黑毛豬架配薯菜$188🍴奶茶+$20🥣龍蝦湯方面,非常之濃郁,亦都配上不少蟹肉,再加上店員教導我們先食香草包搽上牛油,再以蕃茄餐包配上餐湯,此外有更多重富的味覺享受🥰🍝黑毛豬假方面,上菜真是覺得很誇張,非常之大塊,而且很厚,但切落去煎得啱啱好,唔會話太厚而覺得靭,而且滲透香香嘅豬油又唔會太漏,非常好味😋➡️ 法式鮮蠔湯+$48🍴香草餐包和蕃茄餐包🍴 炭燒澳洲和牛三角肉配黑松露薯蓉和西蘭花苗 $198🍴檸檬茶🥣蠔湯方面,亦是非常之濃郁,配上炸到香脆的麵包粒,雖然濃郁但不會太漏🍝牛扒方面,亦是煎得非常之好,不會太熟或太生,食落口亦有陣陣的

可以人叫了兩個午市套餐,以及一款小食
小食方面
➡️凍肉拼盤$138

午市套餐方面,包含了餐湯、餐包、主菜以及飲品

➡️蟹肉龍蝦忌廉湯+$58
🍴香草餐包和蕃茄餐包
🍴烤西班牙黑毛豬架配薯菜$188
🍴奶茶+$20

➡️ 法式鮮蠔湯+$48
🍴香草餐包和蕃茄餐包
🍴 炭燒澳洲和牛三角肉配黑松露薯蓉和西蘭花苗 $198
🍴檸檬茶

🍝牛扒方面,亦是煎得非常之好,不會太熟或太生,食落口亦有陣陣的牛香味道

整體來說,這間餐廳非常值得推介,不但有好舒服的環境,而且服務亦都很貼心,加上食物質素非常之高,價錢不昂貴,普通午市套餐若果不升級其他配菜或款式,只需百零蚊,就可以享受到這樣的服務以及環境,非常值得一去🥰🥰
2024-05-06 0 瀏覽
今日來到了灣仔City Dancer Grill & Live Music Bar西餐廳,環境很優美,四周都是大玻璃,可俯瞰外面的馬場環境,另外播放着郊外的風景以及柔和的音樂,真是很享受。今次二人嗌了兩個set lunch。~經典蟹肉龍蝦忌廉湯以及法式鮮蠔湯兩款湯味道都好濃郁而且很Creamy!龍蝦湯有不少龍蝦肉在湯裏。此外服務員介紹了兩款餐包,分別是香草包,可以在飲湯前搽牛油食,而蕃茄包就可以點濃湯食用~烤西班牙黑毛豬架配薯菜豬架烤得啱啱好,入口鬆軟,在滲出微微嘅豬油汁,味道更可口~炭燒澳洲和牛三角肉配黑松露薯蓉和西蘭花苗牛扒亦煎得剛好,牛味濃郁,再配上香滑的薯蓉,令到食物整體味道更有層次,食得更滋味。仲配有西蘭花苗😋好清嫩!~小食亦叫了凍肉拼盤有三款不同的香腸,而且味道亦大然不同,配上以烤過的麵包,食入口不會太鹹,而且增加質感。整體來說,依間西式餐廳不但環境優美,整個人都好放鬆,而且食物質素非常之高,價錢亦都不昂貴,指定時間亦有live music,真係非常值得一食。

~經典蟹肉龍蝦忌廉湯以及法式鮮蠔湯

~烤西班牙黑毛豬架配薯菜
豬架烤得啱啱好,入口鬆軟,在滲出微微嘅豬油汁,味道更可口

~炭燒澳洲和牛三角肉配黑松露薯蓉和西蘭花苗

~小食亦叫了凍肉拼盤

2024-04-27 0 瀏覽
無論坐喺室內 抑或 坐喺室外嘅空中花園,都可以睇到無敵馬場 同埋 灣仔 city view,仲有..室內~夜晚有 live band/music室外~氣氛滿滿羅曼蒂克🔹法式寶雲酥焗羊架🐑羊架肉質嫩滑,職員好細心話,可以點d 鹽或者芥末醬食。我就覺得就咁食 仲好味。🔹炸黑松露薯條🥔分量好多,薯條炸到金黃外脆也軟,食落有薯香味,再配上香濃嘅黑松露醬。朋友話好好味,我睇到都垂涎欲滴,一口接一口咁食左約10條。職員好細心,主動比多個番茄醬🍅👍🔸焦糖蘋果蛋糕🍰由上而下,第1層係焦糖,第2層係慕絲,第3層係蘋果蓉🍎,第4層就係海綿蛋糕,口感豐富。蘋果配焦糖,great!🔹Latte☕都算幾大杯,味道啱我,唔錯。晚飯時段後 有Live Music 🎼🎤🎼
室內~夜晚有 live band/music
室外~氣氛滿滿羅曼蒂克

🔹法式寶雲酥焗羊架🐑

🔹炸黑松露薯條🥔

🔸焦糖蘋果蛋糕🍰

🔹Latte☕
都算幾大杯,味道啱我,唔錯。

晚飯時段後 有Live Music 🎼🎤🎼

馬場景觀

法式寶雲酥焗羊架🐑

馬場景觀
法式寶雲酥焗羊架🐑
2024-04-24 11 瀏覽
一面欣賞住馬場景色一面享受美食呢間灣仔的樓上西餐廳絕對係你唯一的選擇晚上九點之後更加有live band, 非常之好格調.食物質素一流, 首先叫咗個黑松露湯黑松露非常之濃鬱.他他醬三文魚子西多, 西多看到脆卜卜,三文魚子大大粒,入口香甜鮮味。低溫慢煮西班牙豬,豬肉肉質鮮味,配上蘋果配搭得恰當好處。呢度可以俯瞰成個跑馬地馬場夜景, 每逢夜晚九點有live band, 亦都可以上天台 欣賞夜景, 絕對係加入relax首選.

一面欣賞住馬場景色一面享受美食
呢間灣仔的樓上西餐廳絕對係你唯一的選擇

晚上九點之後更加有live band, 非常之好格調.

食物質素一流, 首先叫咗個黑松露湯黑松露非常之濃鬱.

低溫慢煮西班牙豬,豬肉肉質鮮味,配上蘋果配搭得恰當好處。
Accidently discovered this amazing dinner place in Wanchai, it is hidden in a commercial building so it si not so easy to notice. There are 2 floors, indoors and rooftops unstairs. The indoors looks cozy and the decoration is so nice. While I sit at the rooftop to enjoy the night view of the Victoria harbor ❤️ The staff very nicely recommended the wine that could suit our dishes, what's more enjoying than having the night view of the Victoria harbor dinner with a very decent price! Awesome!
放工要揾個地方Chill下Relax下,同事介紹我去灣仔「City Dancer Grill & Live Music Bar」,餐廳位於商業大廈頂樓,居高臨下可以望晒周邊嘅靚景,夜晚9點後仲有Live Band坐陣,啱晒同朋友傾偈飲返杯,今晚仲有幾枱都係黎慶祝生日,歌手會送上生日歌而店員仲會送上生日蛋糕🎂頂層仲有個outdoor area,最適合一大班朋友上黎開party🎉另外,餐廳仲有間卡拉OK房,有得玩又有得食🉐香辣蜆意粉配白酒汁以大蜆圍邊砌成,中間放入炒意粉,一上枱已經非常吸精🤩蜆肉粒粒飽滿juicy味道鮮甜,意粉煙煙韌韌軟硬適中,加入咗蒜片、辣椒、蘑菇去翻炒,白酒嘅味道喺翻炒嘅過程中充分散發,入口特別香口惹味秘醬煙燻三黃雞必食推介👍🏻店員會送上用木盒承載嘅三黃雞,打開時煙燻嘅香味會撲鼻而出,啱晒打卡影相📸三黃雞肉質嫩滑肥美,皮下有一層薄薄嘅脂肪,入口油香十足,雞肉已預先醃製,醬汁味道香甜濃郁,外皮色澤光亮夠晒入味,超水準嘅菜式🉐慢煮西班牙豬架配蘋果醬另一推介菜式👍🏻西班牙豬架肉質較為結實,以慢煮形式去烹調以達致粉嫩柔軟嘅效果,豬架上帶有一層脂肪,脂肪位置經香煎過後迫出油份,入

香辣蜆意粉配白酒汁

秘醬煙燻三黃雞

慢煮西班牙豬架配蘋果醬
另一推介菜式👍🏻西班牙豬架肉質較為結實,以慢煮形式去烹調以達致粉嫩柔軟嘅效果,豬架上帶有一層脂肪,脂肪位置經香煎過後迫出油份,入口一點都唔會覺得油膩,配搭酸酸甜甜嘅蘋果醬亦能大大減低膩感,果醬嘅甜味與豬架互相融洽,味道大有驚喜😋
我地另外嗌咗side dish蒜香牛油烤野菌,包括有香菇、草菇同秀珍菇,菇類本身獨有嘅香味再配上蒜香牛油去烤焗,令味道更有層次😋

📍City Dancer Grill & Live Music Bar (灣仔)
灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓

人均消費:$300-400
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-04-09 37 瀏覽
夜晚6pm 到:窗外 綠油油嘅馬場好 eye catching🌟窗內 band stage 同樣地 eye catching🌟(一至四9pm,五六日9:30pm 有 live music)飯後上天台,入夜嘅灣仔真係好美🌟法式寶雲酥焗羊架羊肉嫩粉紅色,口感超級嫩滑,朋友唔多食生都覺得好好味。法式寶雲酥焗得好靚,見到都心心眼,而且增加羊肉味道嘅層次,職員好細心,主動告訴我哋,如果覺得太生,可以幫煮熟d。三文魚籽牛油果 x 西班牙火腿蕃茄莎莎多士三文魚籽同牛油果 都好鮮美,西班牙火腿蕃茄莎莎 另一番風味西班牙辣肉腸炒青口 配蒜蓉多士青口超級嫩滑,一粒粒嘅西班牙辣肉腸唔會搶咗個味,配搭得很好。蒜蓉多士,焗得香口,多滋味嘅蒜蓉焦糖蘋果蛋糕冇想像中咁甜,一層蘋果蓉 好有錦上添花嘅味道。比利時脆朱古力慕絲蛋糕好香濃嘅朱古力味,口感軟滑,其中一層係有少少脆,提昇整體口感。Hot Latte完美句號
夜晚6pm 到:
窗外 綠油油嘅馬場好 eye catching🌟
飯後上天台,入夜嘅灣仔真係好美🌟

法式寶雲酥焗羊架
三文魚籽牛油果 x 西班牙火腿蕃茄莎莎多士
三文魚籽同牛油果 都好鮮美,
西班牙火腿蕃茄莎莎 另一番風味
西班牙辣肉腸炒青口 配蒜蓉多士
蒜蓉多士,焗得香口,多滋味嘅蒜蓉
焦糖蘋果蛋糕
冇想像中咁甜,一層蘋果蓉 好有錦上添花嘅味道。
比利時脆朱古力慕絲蛋糕
Hot Latte
完美句號

• 法式寶雲酥焗羊架
2024-04-03 35 瀏覽
經朋友介紹無意間發現到呢間餐廳,餐廳環境闊落,聽說夜晚還會有live band坐鎮,好適合同朋友食下飯,飲杯嘢傾吓偈🍻餐湯今次係紫薯湯,每次都有機會有唔同嘅餐湯,如果加$58嘅話就可以轉龍蝦湯,龍蝦湯幾濃味,都有啲龍蝦肉粒,但又未算好驚豔,所以下次未必會加錢轉龍蝦湯,因為餐湯都唔差。小食方面就加咗一個泰式蟹餅,炸得幾香口,咬落去滿口蟹肉,幾滿足🦀慢煮雞胸牛油果藜麥沙律就好適合減肥唔想食圓形澱粉質嘅朋友,慢煮雞胸一啲都唔鞋,牛油果抗氧化之餘又充滿維他命C同E,健康得來又好味,加埋啲藜麥就夠晒飽🥗西京燒比目魚幾有驚喜,一整塊比目魚份量不少,肉質淋滑,配上醬汁撈飯一齊飯份外滋味,唔想太膩嘅話,呢個都係唔錯嘅選擇。▪️Set Lunch $128▫️ 經典蟹肉龍蝦忌廉湯 (+$58)▫️慢煮雞胸牛油果藜麥沙律▫️Ice Lemon Tea▫️泰式蟹餅 (+$38)▪️Set Lunch $138▫️精選餐湯▫️西京燒比目魚配白飯

▪️Set Lunch $128
▫️ 經典蟹肉龍蝦忌廉湯 (+$58)
▫️慢煮雞胸牛油果藜麥沙律
▫️Ice Lemon Tea
▫️泰式蟹餅 (+$38)

▪️Set Lunch $138
▫️精選餐湯
▫️西京燒比目魚配白飯
2024-03-29 43 瀏覽
🥃 City Dancer Grill & Live Music Bar (灣仔)📍之前見到有人問:「有冇有live band推介嘅餐廳?」,見下面有有答呢間,今次就走咗去試啦😍。我哋平日夜晚8點半去,趕喺轉做happy hours 前食夜晚🍽️,而佢live band 係9點先開始,咁就可以邊食飯邊聽歌仔🎶。🍴慢煮雞胸牛油果藜麥沙律 $128本身打算食多啲菜先叫沙律🥗,點知份量勁多😯,如果女仔自己一個食晒兜沙律,應該會好飽🫄🏻。個雞胸完全唔會乾或者柴,而且表面仲有煎過🍳。🍴慢煮澳洲和牛面肉、牛根忌廉闊條麵 $198牛肉嘅份量都唔少🐮,好重牛味而且好淋唔會靭,除咗牛之外,入面仲會有菇🍄,不過意粉係偏硬少少🍝。🍴秘醬煙燻三黃雞 $268見到個staff拎住嗰箱行過嚟📦,有少少呆咗😮,完全佢係連埋煙燻嗰舊嘢一齊上,亦都唔怪之得要等咁耐啦💡,原來係即叫即燻💨。個雞食落好滑🐥,而且好香煙燻味。🍴芝士焗炸薯條 $48見到個名以為係炸薯條🍟加芝士醬就算,嚟到發現原來真係有熱辣辣嘅芝士🧀,仲要keep到啲薯條仲脆。🍴焦糖蘋果蛋糕 $78呢個有4層,第一層係焦糖醬🍯;第二層係慕絲;第三層係蘋果

🍴慢煮雞胸牛油果藜麥沙律 $128

🍴慢煮澳洲和牛面肉、牛根忌廉闊條麵 $198

🍴秘醬煙燻三黃雞 $268

🍴芝士焗炸薯條 $48

🍴焦糖蘋果蛋糕 $78
呢個有4層,第一層係焦糖醬🍯;第二層係慕絲;第三層係蘋果蓉🍎,而第四層就係海綿蛋糕🍰。蘋果蓉帶有少少蘋果嘅酸味,配埋焦糖醬,就唔會太甜⚖️。

我哋嗰晚咁啱係經典歌曲之夜🎵,M先生聽到好開心,個歌手唱腔好有以前嘅味道💽,而現場嘅氣氛都好好,有人生日,仲會一齊唱生日歌,最後M先生坐到11點先肯走😂。

📍City Dancer Grill & Live Music Bar @citydancer_1998
灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓