2024-01-29 116 瀏覽
今日嗰陣大肚餓,就諗住行入去土瓜灣嗰間我長期光顧嘅店,每次去我都會叫成串嘅蒜心。咩叫「脆身」?啱啦,就係游水之後爽口到爆,而且個香蒜味,真係令人一再回味。緊係要拎碟沙律丸嚟湊對啦,唔知點解啲沙律爆漿嘅感覺就係咁令我痛快!想像下啖啖嘅酸甜爆發,啱哂解膩。千祈唔好錯過佢地嘅五花肉,咬落去個「滑溜溜」嘅口感,仲有醬汁嘅「醇厚」好味道,噢嘩,真係得意過癮!虎蝦又點少得,蝦膏呀,嗰個鮮呀,簡直就係海鮮嘅王者風範!另外,燒茄子同燒娃娃菜,一樣都令我拍手叫好,蒜香、青脆,無人能擋!岩燒雞全翼就真係畀個「香脆」兩字形容啦,雞翼外脆內嫩,想叫第二份都未算過分。最後甜品炸饅頭配煉奶,啲饅頭香得嚟,煉奶甜得嚟,真係食到「甜蜜蜜」。總之呢間店,食物水準一流,口感層次豐富,而且溫馨得嚟,就算身處市中心都有種鄉下嘅溫暖。絕對係我「打卡」嘅秘密基地!👅💥🎉

2023-07-07 422 瀏覽
【九龍城區】【Chiller】大家有睇過我之前嘅酒店 post 都知我有一晚意外地住咗土瓜灣嘅酒店,預備咗做好多嘢但係最後乜都做唔到,反而孑然一身咁去搵宵夜食。喺酒店對面有間串燒檔,一場嚟到就去會一會佢,估唔到話畀間冷氣房我坐咁好喎。食嘢喇,首先叫咗隻 $48 嘅「蒜蓉聖子王」,店家推介嘅咁我就留一隻啦。都幾新鮮嘅,一條過味道可以。之後 $32 嘅三片「脆皮三文魚腩」唔知點解冇咗張相,但我記得係三條好細嘅燒三文魚肉,唔係幾認同咁整會好食。跟住講 $15 嘅「雞腎」、$12 一串嘅「雞皮」、$24 嘅「牛脷」同 $58 嘅「法式羊架」,點解將呢四樣嘢集中嚟講因為佢哋加埋都舊零水,但係我覺得冇乜亮點,尤其係牛脷令我幾失望,個羊架都係非常普通,唔知食咗乜咁。咁成餐嚟講都有驚喜嘅,$30 嘅「雞皮雞肉卷」就係台灣嘅雞腿卷,永恒嘅愛,好食。另外 $12 嘅「流心芝士雞肉腸」都估唔到幾好食,全部嘢落 BB 辣係可接受範圍。嘢飲我飲 $12 嘅「無糖可樂」,加埋就 $243 埋單咁囉。。。(地址:土瓜灣馬頭角道50號迎豐地下18號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #tha

(地址:土瓜灣馬頭角道50號迎豐地下18號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龍城區 #土瓜灣 #Chiller #串燒店 #蒜蓉聖子王 #脆皮三文魚腩 #雞腎 #雞皮 #雞皮雞肉卷 #牛脷 #流心芝士雞肉腸 #無糖可樂 #法式羊架 #1am1075 #1ambackup
2023-04-22 409 瀏覽
今日黎到呢間燒烤店試下,之前行過幾次以為係酒吧無食過,今次見到有其他客食先知係燒烤店。。。點知俾我撞岩有特式海鮮食已經夠驚喜,點知味道更喜出望外,北寄貝二食真係出色,高湯煮肉夠鮮味,裙邊另外串起燒又夠惹味。。。肉類又係另一驚喜,幾款每一款嘅醃製或調味方式都唔一樣,無千編一律嘅感覺,連雞中翼同雞全翼都唔同醃法,完全食得出誠意同心思羊架嘅火喉同生熟度岩岩好,正佢食物種類都幾多,除左一般常見嘅款式外,仲有川式冷牛脷(冷盤),脆炸白蝦仔呢啲佐酒小食又講下環境先,有露天坐位,衛生環境唔算最好,但感覺反而好貼地,有些少大排檔feel,但見唔會坐得好迫或好嘈吵,氣氛其實唔錯,佢地另外都有房間,唔鐘意坐露天位,佢地都歡迎walk in客入坐,只要無人book都ok咁話老闆同員工都好吹得,食得好開心,又有生啤飲,以呢個服務同食物質素黎講價錢算唔貴,會多啲幫襯或介紹朋友

羊架嘅火喉同生熟度岩岩好,正

2023-04-08
  • 牛脷
  • 脆炸白蝦仔
  • 北寄貝二食
  • 羊架
  • 四川雞全翼
2023-03-22 339 瀏覽
同男朋友係屋企附近搵野食,巧遇士瓜灣串燒舖,見價錢又唔係貴,仲有海鮮食,就走入去試下。意想不到,無論味道、質素,都竟然比周邊的串燒舖好,無諗過係土瓜灣區呢啲小區都搵到呢種高質素的舖頭。廚師話今日有新鮮海鮮,估唔到呢啲小店都會肯預備成本甘高既身材!既然係甘,都本住比下面試下既心態叫啦!望住個menu,心諗咩料呀,串燒舖竟然有北寄貝,仲要係兩食?不過因為太心急食,唔記得咗影埋另一個食法😖😖(佢食法食1. 浸北寄貝,同時會附上2.燒裙邊),簡直係1次過滿足2個願望!平時去到潮州舖食烏頭,我都覺得有陣泥味,但男朋友話試下,咪叫囉,點知廚師整既烏頭,我又食唔到泥味喎!另外,廚師極力推介off menu 既吊貝,佢話同平時食既扇貝唔同,佢厚肉好多,而且仲要係再鮮甜啲,以我甘中意食甲殼類海鮮,一定要食啦!(廚師話隻吊貝係仲活生生,佢仲拎出黎比我睇,個殼仲識自己開合)食物好食,老闆好客,會抽時間同客人傾談,了解食客既意見,聽聞佢地間唔中仲會做off menu 既野食,而且廚師都好好,話如果提前訂座,想食咩特別野食都可以問下佢,隨時有機會食物仲可以係為你而設添嫁,令我都忍唔住book 左枱order 海

北寄貝2食

燒烏頭

燒吊貝

食物好食,老闆好客,會抽時間同客人傾談,了解食客既意見,聽聞佢地間唔中仲會做off menu 既野食,而且廚師都好好,話如果提前訂座,想食咩特別野食都可以問下佢,隨時有機會食物仲可以係為你而設添嫁,令我都忍唔住book 左枱order 海鮮(長腳蟹,鮑魚,瀨尿蝦)好期待呀…

另外提一提,呢到會直播英超球賽,可以一大班人一齊睇波飲酒食串燒,簡直係一流服務。

聽老闆講,平時舖頭收2點,如果有球賽/特別日子有可能會收晏d。
2023-03-22
北寄貝2食
燒烏頭
燒吊貝
2020-09-29 2901 瀏覽
一日係土瓜灣街頭嘅轉角位,見到呢間本地燒烤店,好好奇,所以就諗住搵日去試。今次星期日晚市時間去到,發現餐廳竟然只有一枱可以坐,又好好采咁岩俾我坐到。 老闆話生意差係咁,唯有做下外賣生意,外賣串燒又點夠新鮮好食呢,所以梗係要坐底慢慢試。海鮮、燒肉、蔬菜都試左,係度就淨係Highlight幾樣。「珍寶紐西蘭肉眼扒」好大塊,店員都會問你要幾成熟,我地嗌左5成熟。嚟到會切好俾你,食落好夠肉汁。「蒜蓉燒蠔」嘅蒜蓉似係自家製,好香濃,但稍嫌蓋過蠔本身嘅味。蔬菜類嘅串燒都好足料,串到滿一滿,孜然茄子更係大份夾抵食,必食之選。

今次星期日晚市時間去到,發現餐廳竟然只有一枱可以坐,
又好好采咁岩俾我坐到。

老闆話生意差係咁,唯有做下外賣生意,
外賣串燒又點夠新鮮好食呢,所以梗係要坐底慢慢試。

海鮮、燒肉、蔬菜都試左,係度就淨係Highlight幾樣。
「珍寶紐西蘭肉眼扒」好大塊,店員都會問你要幾成熟,
我地嗌左5成熟。嚟到會切好俾你,食落好夠肉汁。
2020-09-13
2020-05-16 2268 瀏覽
😉土瓜灣雖然未有港鐵站卻隱藏好多性價比高嘅 #香港小店@hkchiller 以休閒為主題嘅餐廳希望帶出「Chill Out」嘅感覺。堂食係半outdoor型式一邊食住串燒、飲住啤酒🍺睇下波⚽吹下水,非常chill😎。老闆係本土香港人👍🏻貼地又貼心會聆聽食客意見不斷創作新菜式❤️[推介美食💞]燒紐西蘭肉眼扒四川雞全翼King size燒茄子燒鵝肝生啤🍺(😎有外賣專用袋)。😍而家外賣自取仲有8折#支持香港小店 #外賣自取。外賣真心都1樣好好食!😋💪🏻。我唔係住土瓜灣,搭車來回都有一段路程不過 #搭車方唔方便都要支持 😏😌如果怕串燒凍咗番去用焗爐/氣炸鍋reheat就無問題💓#香港人靠自己 #加油#黃店 #有心串燒店 #小店 #串燒
😉土瓜灣雖然未有港鐵站
卻隱藏好多性價比高嘅 #香港小店
@hkchiller 以休閒為主題嘅餐廳
希望帶出「Chill Out」嘅感覺

堂食係半outdoor型式
一邊食住串燒、飲住啤酒🍺
睇下波⚽吹下水,非常chill😎

老闆係本土香港人👍🏻貼地又貼心
會聆聽食客意見不斷創作新菜式❤️
[推介美食💞]
燒紐西蘭肉眼扒
King size燒茄子
燒鵝肝
生啤🍺(😎有外賣專用袋)

😍而家外賣自取仲有8折
#支持香港小店 #外賣自取

外賣真心都1樣好好食!😋💪🏻

我唔係住土瓜灣,搭車來回都有一段路程
不過 #搭車方唔方便都要支持 😏
😌如果怕串燒凍咗番去用焗爐/氣炸鍋reheat就無問題💓
#香港人靠自己 #加油
#黃店 #有心串燒店 #小店 #串燒

2020-04-27 1630 瀏覽
【#宅在家 🏠 安坐家中食串燒】防疫期間, 我都盡量避免外出用餐🍴, 想食好嘢都要搵一啲有外送服務嘅餐廳。正呀正呀! 串燒都有外送服務🚚 , 喺屋企食都仲好好味! 起初都會擔心啲串燒黎到既時候會變得乾身, 但今次既外送體驗有驚喜! 串燒直送到家仲係暖暖的, 而且唔乾身。食物調味得不錯, 燒得剛剛好, 食串燒可以配埋生啤🍻, 爽!!✦ 豬頸肉 - 很好吃, 有油香✦ 雞腎 - 爽口, 有口感✦ 紐西蘭肉眼扒 - 牛肉肉質軟嫩, 油脂分布平均, 仲會附上鹽同芥末以調味✦ 羊架 - 有肉汁, 幾juicy, 不會太油膩✦ 牛舌 - 牛舌串燒充滿孜然味, 好惹味, 肉質爽口彈牙
【#宅在家 🏠 安坐家中食串燒】

✦ 豬頸肉 - 很好吃, 有油香
✦ 雞腎 - 爽口, 有口感

✦ 羊架 - 有肉汁, 幾juicy, 不會太油膩
✦ 牛舌 - 牛舌串燒充滿孜然味, 好惹味, 肉質爽口彈牙
2020-04-26
10 分鐘 (外賣送餐)
  • 紐西蘭肉眼扒
2020-02-19 1411 瀏覽
其實經過呢間店很多次,早2晚行過去想一試,點知啲員工在店內唯一張枱上排排坐傾計,店外無開枱,行過去都無人理,無所謂啦,咁咪唔食囉。今晚再行過,見到有一枱客,所以再行過去問有冇位,店員很快就幫我開多一張枱坐底,比點菜紙我下單,分別有(本人有些懶惰,沒有分開一串串咁影🤪😝😛😬😂😅😅)燒牛舌($18 /2粒)食左2串,其中一串過火韌晒,雞中亦($18/2隻)滑牛肉($18/3件),翠肉瓜($12/2塊),娃娃菜($12/3片)食串燒當然唔少得就係配啤酒啦藍妹生啤($68/ half pint)嘢食本身味度尚算ok, 都係果句~孜然粉太多,都唔係一件好事。另啤酒呢個必須品,$68half pint,本人覺得有點兒貴(黃埔區呢常呢個價錢係 1 pint),點菜紙上無寫明size,所以黎到先知係細柸。🙄🙄🙄價錢方面,從點菜紙上睇到,的而且確唔係貴,但出到黎有份量就......顯貴啦(本人覺得),不過,無問題,要試過先知。價錢呢家嘢,平定貴,見仁見智啦!🤑🤑🤑P.S. 服務方面樓面店員有禮,但燒串燒果位就間唔中聽到佢大聲講粗口,堅 無拘無束, 放蕩自我, 不被服務業嘅枷鎖 所牽制 🤪🤪🤣🤣
其實經過呢間店很多次,

食串燒當然唔少得就係配啤酒啦
藍妹生啤($68/ half pint)

• 燒牛舌
2020-01-18 937 瀏覽
呢間位於土瓜灣的串燒店吾算大但仍吸引好多客人幫襯💛. 所有食物都即叫即燒🔥但吾知點解食落只係微熱既感覺😅本人覺得食物味道偏淡少左份串燒應有的惹味. 值得一提 舖頭2位員工要同時兼顧廚房及招待工作但對客人態度仍係非常好❤️👍👍👍👍👍
2019-12-27 470 瀏覽
真係伏到忍唔住寫食評等候時間勁耐 45分鐘先食到第一串 個半鐘先食到娃娃菜坦白講食物唔算勁差 但同樣地唔係特別出色 , 海鮮扇貝同蠔都好細粒 完全唔值35蚊/25蚊一粒 牛扒好鞋 -環境, 室外位置只係係後巷開張枱 店內位置空間混亂-服務, 0服務, 因為忙到不可開交, 主要係每桌都需要等好耐, 大家都等到好無奈- 食物,唔值,食左個半鐘,最後都要去食多餐呢到比較適合食飽去飲野 再叫兩串串燒作小食, 不可能會再食既餐廳......
真係伏到忍唔住寫食評
等候時間勁耐 45分鐘先食到第一串
個半鐘先食到娃娃菜

-環境, 室外位置只係係後巷開張枱 店內位置空間混亂
- 食物,唔值,食左個半鐘,最後都要去食多餐

2019-12-26
2019-12-27 304 瀏覽
Book左630pm, 625pm去到,台都未開,不過店員都即時開番俾我。一坐低就話冇雞中翼/雞全翼,個心已經不滿,串燒鋪點可以冇雞翼ga,仲要岩岩開門。算,點雞脾肉,點知落單後又話冇,隔離台點湯丸又話冇. 問佢係未未準備好,一陣會有定點,冇反應,店員溝通唔到, 明顯地佢地都唔知自己做緊咩.點左5串加條茄子算,結果都搞到成730pm先黎齊,浪費時間.同埋食物份量以坐街邊黎講偏貴偏少,加上係橫巷,上面係無數冷氣機,其實都幾危險,上面有機會掟野落黎,唔會再幫襯.

2019-12-26 251 瀏覽
諗住食餐生日飯,未試過去咁差既餐廳。去到企係門口完全無人理我地,要去問佢係咪要等位先開張枱俾我地坐,落左10樣野,佢同我講炸湯圓無,ok, 取消左,即叫即燒我都知等得耐,我張枱係未試過同時有2樣野食,食完一樣要等好耐先有第二樣,份量又少,上左7樣到,我等左一陣去問佢係咪已經上哂,佢話係,我話仲有炸燒賣同雞脾肉,佢話雞脾肉無,燒賣你係咪要一串,我話無你唔會講無既咩,態度差到!我成餐好似食風咁,完全唔飽!
我成餐好似食風咁,完全唔飽!
生日
2019年10月23日星期三,在OpenRice訂座了一位,以及九龍城區議會的土瓜灣出現了新舊交替😓,在唐樓群里出現了一些全新的樓宇。這里非常接近香港足球總會,香港五人乙組聯賽的聖地海心公園。串燒店師傅原來是香港超級聯賽球會理文FC💛🖤🐝的青年軍教練和理文二隊,香港丙組聯賽球會駿達國強💙🖤👊的球員兼教練。😊當天葛士寶朋友🧡💙☝🙌對瑞豐體育會❤💙,比賽前當然來到聊天,當天一邊看2019/2020香港菁英盃A組第二輪,傑志SC💙💗🕊 vs 理文💛🖤🐝的直播。小食種類齊全。沙律丸,$15一份,而且夠彈牙,里面的蟹子不會太燙口,慢慢吃會覺得很滋味。😊😊燒菠蘿,一份$18,而且菠蘿非常多汁,燒烤的菠蘿保持了菠蘿原本的菠蘿汁。👍👍左邊那個是雞軟骨,一份$15,雞軟骨非常爽脆,而且製作過程保持平均。👍👍💪四川雞翼,一份$22,而且是全翼,雞肉非常夠雞味,而且肉質保持均等。😊😊紫薯仔,一份$18,而且是日本紫薯,即是蕃薯的其中一種,配上蜜糖非常鮮甜。

小食種類齊全。

沙律丸
燒菠蘿
紫薯仔
  • 四川雞翼
chiller鋪面雖小,但五臟俱全,見住店員一個人默默係廚房團團轉,因為所有野食都係即叫即整,佢呢邊切完餸,就即刻拎過去另一邊燒,非常用心。紐西蘭肉眼扒:自選七成熟,旁邊配有芥末及海鹽,肉汁好多,趁熱食好滿足四川風味全雞翼:增添咗各種辣椒做調味,非常惹味原味全雞翼:試到少少酒香味,估計係用咗酒黎醃,味道唔會太寡牛舌、牛肉:兩串都好厚肉,肉質都算嫩蒜蓉燒蠔、剁椒蒜蓉燒蠔:熟度剛剛好,保留住蠔的鮮甜,剁椒款好適合嗜辣人士烤茄子:睇住廚師將一整條大大的茄子放係爐上,慢慢燒熟,切開後刷上調味醬汁、灑上蒜蓉,熱辣辣咁上碟,就知非常好味。軟軟的茄子肉,混合濃郁的醬料,一啖一啖,好快就清碟。烤饅頭:第一次食,都幾得意,好似叮咗個饅頭咁,脆卜卜座位唔係太多,兩三人一齊黎,可以坐室外,一邊食串燒,一邊睇電視,一邊傾下計。

紐西蘭肉眼扒

四川風味全雞翼:增添咗各種辣椒做調味,非常惹味
原味全雞翼:試到少少酒香味,估計係用咗酒黎醃,味道唔會太寡
四川風味全雞翼、原味全雞翼

牛舌、牛肉:兩串都好厚肉,肉質都算嫩
牛舌、牛肉

蒜蓉燒蠔、剁椒蒜蓉燒蠔

烤茄子

烤饅頭:第一次食,都幾得意,好似叮咗個饅頭咁,脆卜卜
烤饅頭

2019-09-19
四川風味全雞翼、原味全雞翼
牛舌、牛肉
蒜蓉燒蠔、剁椒蒜蓉燒蠔
烤茄子
位於土瓜灣的隱世小店,夜晚好多街坊黎食嘢睇波吹水,我地亦驚喜地食到高質既串燒啊🤩燒蒜心 $12在一般燒烤店中頗少見的蒜心,味道是比較溫和的蒜味,亦有點韭菜的影子。烤過後仍保留水份而且烤得很香,配上調味粉十分惹味。沙律丸 $15這亦是店家推薦,一般不常見的沙律丸,是爆漿丸來的。雖說會爆漿,但餡料不會燒得太熱,容易入口👍🏼餡料是沙律醬,味道酸酸甜甜,頗為特別😋五花肉 $15店家用了特別的醃料醃制,味道頗香濃而且複雜。肉烤得剛好,口感柔軟,很好吃😊原隻虎蝦 $58虎蝦一分為二,用料新鮮。燒過後的蝦肉仍保持鮮嫩多汁,不會乾身。加上那蝦頭膏的香味令層次昇華。茄子 $35原條燒茄子賣相一流,用了大量蒜頭、蔥、辣椒粉等調味,令味道十分有層次。牛油蒜香娃娃菜 $30用錫紙盤燒的娃娃菜蒜香十足 ,而且保留了菜汁,用上簡單調味就已足夠好吃。泰式鳳爪 (不在菜單上)在串燒店中有一味不是燒烤的其實挺好,有興趣可向店家問一下這隱藏料理哦😉據說這是正宗的泰式鳳爪,入口首先是辣味,然後魚露味開始出,底味充足。而且鳳爪已去骨,吃起來十分方便。岩燒雞全翼 $20雞全翼燒得不錯,外皮香脆,內裏卻仍保留肉汁,不怕辣的朋友更

燒蒜心 $12

沙律丸 $15

五花肉 $15

原隻虎蝦 $58

茄子 $35

牛油蒜香娃娃菜 $30

泰式鳳爪 (不在菜單上)

岩燒雞全翼 $20
雞全翼燒得不錯,外皮香脆,內裏卻仍保留肉汁,不怕辣的朋友更可以選擇四川雞全翼。

紐西蘭肉眼扒 $98
點了五成熟軟硬度剛剛好,肉味香濃,油脂分布平均,份量兩人剛剛好。隨肉眼扒附送手切薯條,薯條雖有點油但仍食得出薯味香濃。

炸饅頭 $15
這像在酒樓能夠吃到的炸饅頭配煉奶,店家炸得頗透,饅頭比酒樓吃到的更香脆👍🏼如能加多點煉奶會更好味😌

高質的食物全是老闆親手製作,而且今時今日人情味呢樣嘢,喺出面好難食到喇,要繼續撐小店呀👍🏼