2024-01-29 116 瀏覽
今日嗰陣大肚餓,就諗住行入去土瓜灣嗰間我長期光顧嘅店,每次去我都會叫成串嘅蒜心。咩叫「脆身」?啱啦,就係游水之後爽口到爆,而且個香蒜味,真係令人一再回味。緊係要拎碟沙律丸嚟湊對啦,唔知點解啲沙律爆漿嘅感覺就係咁令我痛快!想像下啖啖嘅酸甜爆發,啱哂解膩。千祈唔好錯過佢地嘅五花肉,咬落去個「滑溜溜」嘅口感,仲有醬汁嘅「醇厚」好味道,噢嘩,真係得意過癮!虎蝦又點少得,蝦膏呀,嗰個鮮呀,簡直就係海鮮嘅王者風範!另外,燒茄子同燒娃娃菜,一樣都令我拍手叫好,蒜香、青脆,無人能擋!岩燒雞全翼就真係畀個「香脆」兩字形容啦,雞翼外脆內嫩,想叫第二份都未算過分。最後甜品炸饅頭配煉奶,啲饅頭香得嚟,煉奶甜得嚟,真係食到「甜蜜蜜」。總之呢間店,食物水準一流,口感層次豐富,而且溫馨得嚟,就算身處市中心都有種鄉下嘅溫暖。絕對係我「打卡」嘅秘密基地!👅💥🎉