招聘中
$18,000-$22,000
月薪
餐廳: Chicken Factory (置富第一城)
資訊:

2024-04-02 150 瀏覽
Chicken Factory (置富第一城) (沙田)一隻嫩雞餐可以平到58蚊一大隻🤣勁抵勁好食!想要油雞飯或者薯仔可以加12蚊都唔錯呀可樂就加6蚊🙈抵食之選🫢環境整到好工業風🙈嫩雞焗到岩岩好~肉量仲要好驚人連雞胸位置都好入味🙈配焗薯係首選呀表面雞皮仲唔洗講好好味🙈原來佢地都有汁可以點,但唔需要了😍地點:沙田銀城街1-2號置富第一城地下G37-G38, G38A號舖🔸味道:9/10🔸環境服務:9/10🔸推薦:9/10
Chicken Factory (置富第一城) (沙田)

環境整到好工業風🙈

嫩雞焗到岩岩好~肉量仲要好驚人
連雞胸位置都好入味🙈配焗薯係首選呀
表面雞皮仲唔洗講好好味🙈
原來佢地都有汁可以點,但唔需要了😍

地點:

🔸味道:9/10
🔸環境服務:9/10
🔸推薦:9/10
2024-02-26 217 瀏覽
第一次食呢間,對佢有少許失望,首先因為叫外賣關係,飯盒係痴實啲飯,令到飯同紙盒一齊食,飯比較硬身,所以我個人就唔喜愛,沙薑雞係好味道嘅,無骨唔錯,但紫菜豆腐雞湯我就覺得不過不失,樽裝烏龍茶👍🏻下次可以試下其他,話唔定會有驚喜
2024-02-19
外賣送餐
2023-11-09 617 瀏覽
Chicken Factory 是一間又平又大件又好吃的餐廳!半㕠雞的價錢$60有找,還附送2款小食,小食選擇雜菜和焗薯是不二之選。除了這2款外,建議可加購選擇磨菇飯。燒雞也可選擇醬汁,肝菌汁能中和燒雞的咸味,辛辣汁很惹味,咖哩也有一番風味,當然乜可以像我一樣點無汁,慢慢品嚐及享受雞的鮮嫩和辣口的味道。 配菜之選:焗薯及蔬菜。焗薯切成薯角形,合併起來也等於一隻小薯仔,配上炒雜菜的汁,非常之易入口。餐廳貼心地提供了手套,方便進食,亦有自助洗手地方,弄污了也不用怕。
Chicken Factory
是一間又平又大件又好吃的餐廳!

2023-11-02 381 瀏覽
I was craving the KFC mushroom rice so I decided trying this place would be a good idea. I should’ve gone to KFC (which I found out later is near by) but I guess I was feeling frisky and risky by trying out a new thing. I shouldn’t have. That’s the lesson I learn every time. I ordered the baked porcini(?) mushroom chicken rice and it wasn’t great. It was $49 which isn’t too expensive but this really wasn’t a satisfying meal. The flavor of the sauce was off. I’ll describe it as having a overly strong and heavy meaty gravy plastic flavor without any hint of mushroom. The chicken was also suspiciously tender. I learnt my lesson. I will avoid trying a new thing. Chicken Factory never sounded appetizing and I have a stomach ache now. What happened to the integrity of hong kong’s fast food places?? Why does everything taste so bad?? Why do we keep accepting things that are suboptimal for cheap?? And it’s not even worth it. I would have rather have spent more elsewhere but why am I the one being penalized for my decision?? Too bad right! I had a very depressing day before and this weird meal made me wake up. I guess that’s one thing. At least I’m not happy that I’m not happy.
Baked  mushroom  rice
2023-11-02
2023-07-22 846 瀏覽
八十幾蚊一隻燒雞的確係幾抵,但係返到屋企打開個外賣即刻扣一扣分黑椒汁呢? 唔通個蓋唔實?拎起個蓋一望,扁嘅? 唔知係Chicken Factory個蓋同一般餐廳唔同,定係隔左大半個鐘先打開,個蓋熱到溶咗手多試吓蓋返好,完全蓋唔到個盒😑唯一好彩嘅係,膠質紙袋防漏做得好好雖然無黑椒汁,隻雞夠哂味,而且份量十足,呢個價錢算比足功課😎
八十幾蚊一隻燒雞的確係幾抵,
但係返到屋企打開個外賣即刻扣一扣分

黑椒汁呢
? 唔通個蓋唔實?

手多試吓蓋返好,完全蓋唔到個盒😑

唯一好彩嘅係,膠質紙袋防漏做得好好

雖然無黑椒汁,隻雞夠哂味,而且份量十足,
呢個價錢算比足功課😎
2023-05-05 1960 瀏覽
【沙田區】【Chicken Factory】之前講過唔少次我係住沙田嘅,因為怕有啲讀者會 miss 咗嗰啲 post 所以都要不厭其煩咁提吓。確實我都真係唔似住沙田,成日都唔喺沙田食嘢。或者咁講,本區嘅人都會唔想食自己區嘅嘢而出外?我就係咁。我當然唔係想講每個人都係咁,例如本身住油尖旺區嘅朋友,可能區內選擇已經係全港最多,因此都冇咩好諗。而我呢啲唔算住市區嘅人,有時都要睇吓區內有冇咩平民美食,可能有驚喜,分分鐘遠在天邊近在眼前就揼春喇。今次講呢間同樣係沙田第一城商場賣咗畀置富之後嘅產品,我食咗第一次之後先知佢出面都有其他分店。都諗住有幾間啦,啱啱一睇,原來係足足 24 間,喂使唔使開到咁多啊。咁我寫佢,好似有違當初唔寫大集團嘅初衷。咁我不如趁機介紹吓 1am第一城 系列啦,其實就冇咩好介紹,就係 for 我個人用嚟爽吓嘅,咁又點?哈哈!不過第一城嗰時都被佢搞到有啲人龍,原來佢每到指定鐘數就會有燒雞限量發售,三五成群食燒雞,令我都幾好奇吓。所以第一次去我就叫咗「皇牌烤雞餐」半隻,配牛肝菌汁,可以揀兩個配菜,我揀咗「烤雜菜」同「焗薯」,唔差嘅,味道上對得住 $48 呢個價錢。尤其是當呢四十

所以第一次去我就叫咗「皇牌烤雞餐」半隻,配牛肝菌汁,可以揀兩個配菜,我揀咗「烤雜菜」同「焗薯」,唔差嘅,味道上對得住 $48 呢個價錢。尤其是當呢四十八蚊係包埋枝「冷泡洛神花茶」,就會覺得算啦係咁上下。

第二次去食個「迷你海南雞飯」下午茶,配「香茅雞油飯」同「鮮製豆漿」,我覺得以 $31 嘅價錢嚟講都係抵嘅,都有幾件雞,有個麻麻哋嘅油飯,有枝嘢飲吓咁。呢種平價食堂近年都幾受歡迎,全港有成廿幾間咁多。。。

(地址:沙田銀城街1號置富第一城地下G37,G38及G38A號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #第一城 #1am第一城 #chickenfactory #快餐 #皇牌烤雞餐 #烤雜菜 #焗薯 #迷你海南雞飯 #香茅雞油飯 #鮮製豆漿 #下午茶
2023-02-19 2100 瀏覽
今日同朋友喺第一城搵食,原本想喺隔離食天下茶屋,但係因為太多人要等位趕唔切,所以最後決定食呢一間平平哋❤️估唔到反而都幾有驚喜!今次食呢個係一人烤雞餐,佢有¼隻烤雞,另外兩個side dishes 可以揀雞油飯、雜菜、焗薯等等,自己揀咗雜菜同埋焗薯都唔錯,食落去唔會太油膩,而且份量都幾多💓佢個烤雞都算幾滑,就算係去到雞胸位置都唔會太鞋,同埋佢個雞皮有少少香草嘅味道,所以自己覺得都性價比算幾高🤤唯一係希望佢哋可以唔好提供膠餐具,因為真係好難用膠餐具去切雞😂

2022-09-24 3205 瀏覽
晏就食到好飽,夜晚又唔知食咩好,於是係chicken factory 🐓買個輕食下午茶,夜晚當晚餐食。迷你海南雞飯 ($29,另跟野飲)呢間係用油飯,食落去好香,但唔知點解,雞肉冇以前咁滑,雞皮有少少肥,但勝在啖啖肉,冇咩骨,仲有d乾蔥係面,食落都幾惹味。另外,我地驚唔夠飽,仲加配$12焗薯🥔同埋$18瑞士雞翼🐥。先講瑞士雞翼,$18共有三隻瑞士雞翼,味道正正常常,甜甜既瑞士汁,都幾開胃😋。另外一定要推介就係佢地家既焗薯🥔,必點👍,焗薯連埋皮一齊焗,所以食落去有兩種口感,外皮焗到焦香,再加少少鹽點綴,簡簡單單,十分好食,令你忍唔住一啖接著一啖食唔停,十分推介😍。

迷你海南雞飯 ($29,另跟野飲)

2022-09-24 1648 瀏覽
用openrice app落單,超時15分鐘都未有得攞,問佢才入去搵,竟然仍放响廚房入面?!想點😓最後仲要買半隻海南雞變咗海南雞飯(連醬汁都冇添)!返到屋企打開先至見到,唔通次次外賣都要打開嚟睇咩!😫碗仔翅好似水敢,下次唔會加喇!我都係第一次打食評,其實已經幫襯過佢好多次,只係今次輪到我哋變晒樣😢原來呢間店經常俾漏俾錯野人,今次真係唔寫唔得😠
碗仔翅好似水敢,下次唔會加喇!
原來呢間店經常俾漏俾錯野人,今次真係唔寫唔得😠
2022-09-24
30 分鐘 (外賣自取)
Chicken Factory第一城分店由八月起更改了餐牌,取消了原有的特價時段$48烤雞🐔(再沒有平雞買😢😢),只剩下$58原隻烤雞 (900g)🐔,以及新增多一款"增量版烤雞"$88 (1600g)🐔。下單後只需等候數幾分鐘就能取食物了,這次已是我第二次購買"增量版烤雞",兩次水準相約。(之前都多次幫襯購買原隻烤雞,水準平穩)拎到返屋企仲熱辣辣 (是辣手的程度,熱到難以徒手撕開😝),增量版烤雞的size真的很大 (跟標準版比較),撕出黎既雞肉真的有 好 多 !😱 (有沒有足料1600g我不知道,但就真係多肉過標準版好多)2人吃(當一味餸)是吃不完的,份量多得要留待下一餐再吃。面層的肉是醃得很入味,惹味非常。唯一要彈就係香料去唔到內層雞肉 ,導致有部分雞胸位會無味(就只有雞味),因為雞實在太大,肉太厚。(店家會另外俾一盒醬汁,無味就點下醬汁,所以都OK啦)盒醬汁味精有點重,我好少會點黎食,平時就咁食烤雞都好夠味。有d雞胸位肉質會鞋d ,但大部分位置肉質都得嫩滑。Overall 增量版烤雞都好滿意,要是價錢可以再平多少少,相信會吸引到更多人購買。以下圖片是比較標準版同增量版size,真

(有沒有足料1600g我不知道,但就真係多肉過標準版好多)

2人吃(當一味餸)是吃不完的,份量多得要留待下一餐再吃。
面層的肉是醃得很入味,惹味非常。
(店家會另外俾一盒醬汁,無味就點下醬汁,所以都OK啦)
盒醬汁味精有點重,我好少會點黎食,平時就咁食烤雞都好夠味。
有d雞胸位肉質會鞋d ,但大部分位置肉質都得嫩滑。

增量版1600g
以下圖片是比較標準版同增量版size,真係大好多架😂
2022-08-29
2 分鐘 (外賣自取)
增量版1600g
2022-08-02 1798 瀏覽
經過見到排長龍被吸引咗,原來係特價時段$48原隻烤雞,好多人買外賣返屋企加餸,於是就決定坐低試吓~我哋叫咗:✿無骨海南雞飯(跟例湯) $48估唔到呢個平價海南雞竟然有驚喜,真係雞有雞味,無骨啖啖肉最啱懶人🤗️加埋特製醬汁(炸蒜蔥油等)別有風味,鍾意傳統可以配返薑蓉,旁邊嘅醃青瓜&蘿蔔又能夠解膩。例湯都有誠意,唔係味精水,係紫菜蘿蔔粒雞湯,飲落清甜可口😌✿皇牌烤雞餐(半隻) $50烤雞餐都抵食,醬汁有 (牛肝菌汁 / 咖喱汁 / 麻辣汁)可選,仲可以選兩款配菜(雞油飯 / 烤雜菜 / 焗薯),今次試咗牛肝菌汁+烤雜菜+焗薯。烤雞半隻份量都多,但肉質偏淋🥲牛肝菌汁冇乜味,啲汁本身已經淋咗上面,令烤雞變得好濕,建議汁另上會好啲。最好食係啲配菜:焗薯一啖一舊,焗得好香口,有種韓國街頭小食嘅感覺~烤雜菜落咗啲類似孜然粉嘅調味料,食落又係好香,好快清晒😋✿檸檬洛神花冷泡茶 (跟餐)✿手工檸檬茶(加配$12)烤雞餐可以免費跟冷泡茶,正😋檸檬洛神花酸甜開胃。加錢配手工檸檬茶,飲得出有分別,好好飲好有檸味,兩款飲品都非常解渴👍價錢十分相宜,質素都唔算差,$50就搞掂晚餐又抵食又方便,啱晒快食/糧尾人士😆堂
我哋叫咗:

✿無骨海南雞飯(跟例湯) $48
無骨海南雞飯(跟例湯)

✿皇牌烤雞餐(半隻) $50
皇牌烤雞餐(半隻)

✿檸檬洛神花冷泡茶 (跟餐)
✿手工檸檬茶(加配$12)
檸檬洛神花冷泡茶&手工檸檬茶

堂食嘅人較少(多數外賣),所以環境較清靜闊落,唔洗等位,不過座位相對無咁舒適。
餐廳係自助形式,自助點餐、取餐、搵位,食完自己放回餐盤,不適合追求服務人士。
2022-07-14
無骨海南雞飯(跟例湯)
皇牌烤雞餐(半隻)
檸檬洛神花冷泡茶&手工檸檬茶
2022-06-11 1878 瀏覽
我都從來冇打過食評,但係今次太嬲,都唔想再有人中伏。本來叫左個海南雞湯米線外賣,送到得湯同米線,成個海南雞冇左!本身覺得可能一時比漏,諗住打個電話問下可唔可以送翻個雞比我就算。咁我係用落外賣嘅電話打去。點知打去通左但冇人講野,咁我就以為都可能係收得唔好,打多幾次去,佢又係通嘅,喂極都冇人應,收線再打唔通,好明顯係直情放起左個電話,之後打去已經冇人再聽。其實叫個咁簡單嘅外賣都漏都算啦,個處理方法同態度都差到咁,仲要岩岩睇食評見有位人兄都有類似經驗,我下次唔敢再幫襯。
我都從來冇打過食評,但係今次太嬲,都唔想再有人中伏。

外賣送餐
2021-12-31 3007 瀏覽
今日嚟到第一城搵食,見到新開嘅烤雞店(我唔知開咗幾耐😅)我揀咗烤雞+焗薯雜菜,買外賣。打開外賣盒,望落去唔錯😋烤雞味好香香草味,皮仍然脆,肉有汁溜出嚟😋雞半隻都唔算少,夠飽。雜菜味道好好,焗薯仲正,牛油味濃👍🏻CP價高,有回頭!
今日嚟到第一城搵食,見到新開嘅烤雞店(我唔知開咗幾耐😅)

我揀咗烤雞+焗薯雜菜,買外賣。

雜菜味道好好,焗薯仲正,牛油味濃👍🏻

CP價高,有回頭!
2021-12-18
2021-12-20 1655 瀏覽
$68隻,如果係3、4點或者五點買就$48,一模一樣嘅,會抵好多~~買返去嘅途中聞到好香好吸引返到去食都仲係熱辣辣!佢真係用爐燒嘅!雞皮燒到有少少趣,薄薄地、非常香口雖然食得出唔係新鮮雞(呢個價錢其實一定係啦),肉質林林地定但係都不失口感佢啲雞髀位都有好嫩滑嘅感覺!好好味😋就連仔空位都會覺得好鞋~同埋佢有黑椒粒喺面,有極輕微嘅辣辣地添加非常之香口吸引其實同斬料燒味舖頭相比,我會揀呢度嘅燒雞!因為非常抵食呀

買返去嘅途中聞到好香好吸引
返到去食都仲係熱辣辣!佢真係用爐燒嘅!
雞皮燒到有少少趣,薄薄地、非常香口

同埋佢有黑椒粒喺面,有極輕微嘅辣辣地
添加非常之香口吸引

其實同斬料燒味舖頭相比,我會揀呢度嘅燒雞!因為非常抵食呀

下午茶
2021-12-03 1076 瀏覽
之前叫咗個餐加配咗個小食 比咗小食但係盒雞唔見咗踪影 因為係外賣 返到屋企先發現 廢事追究但係今次又係咁 雞係比咗 但係小食冇咗各位真係要check清楚麻煩可唔可以執嘢食執齊啲 只係叫一個餐加樣嘢都可以執漏係想點
廢事追究
但係今次又係咁 雞係比咗 但係小食冇咗