餐廳: Bugis@叻沙・海南雞飯
資訊:

2023-12-31 404 瀏覽
今日出到南昌做嘢,lunch揀咗依間海南雞試試,店內以藍色為主調,午市套餐選擇多,多達16款選擇,款式都頗多。今日試咗lunch set A9冬陰公叻沙讚岐烏冬配慢煮新加坡無骨海南雞 $92跟餐+$3 凍檸檬茶海南雞無骨真係好爽,慢煮海南雞特別嫩滑,香滑雞肉蘸上秘製辣醬,味道濃郁。傳統海南雞飯食膩咗,唔想食飯朋友,仲可以揀湯河,米線,油麵同其他摻摻款式,個人鐘意烏冬,加上味道較濃嘅冬陰公湯底,好醒胃又好味,食完非常滿足。

今日試咗lunch set A9
冬陰公叻沙讚岐烏冬配慢煮新加坡無骨海南雞 $92

跟餐+$3 凍檸檬茶

2023-12-20
2023-09-15 651 瀏覽
原來南昌V Walk有唔少優惠比住喺附近嘅街坊,見到食下午茶好著數,於是去試一試。喺南昌V Walk間Bugis,下午茶食夠$100,就送迷你海鮮叻沙。2個人剛好啦!大滿足迷你海南雞飯拼叁峇肉燥烏冬配蝦頭抽銀芽 $62一個餐滿足哂3個願望,有齊雞,菜,飯,烏冬,無骨海南雞髀好嫩滑,而油飯好香薑,葱同香茅味,烏冬好惹味,芽菜就好開胃。鮮牛油咖央吐司 $38吐司烤得好香脆,咖央醬好地道,而且夾住好邪惡嘅厚口油,好啱下午茶時間食。迷你海鮮叻沙 $0 (原價$60)因為有住址證明,所以以免費,就算係迷你,都非常足料,有蝦,魚蛋,魷魚,蛋、豆卜等,湯底香濃,有椰奶香,辣度剛好,麵底摻摻,份量剛好,食完好滿足,埋單唔駛加一,只係$106,CP值真心高,又抵食又好食!

大滿足迷你海南雞飯拼叁峇肉燥烏冬配蝦頭抽銀芽 $62
迷你海南雞飯
叁峇肉燥湯烏冬

鮮牛油咖央吐司 $38
鮮牛油咖央吐司

迷你海鮮叻沙 $0 (原價$60)
迷你海鮮叻沙

埋單唔駛加一,只係$106,CP值真心高,又抵食又好食!
2023-09-14
迷你海南雞飯
叁峇肉燥湯烏冬
鮮牛油咖央吐司
2023-06-08 714 瀏覽
V Walk有一間BUGIS@叻沙、海南雞雞,見到店舖座位都舒服,唔需要等位即刻入座,坐咗近門口卡位。慢煮海南雞飯🐥海南雞無骨容易食,雞肉嫰滑,雞皮下面有層薄薄嘅啫喱,油飯香夠乾爽,雞湯一般,有三個醬汁,黑醬油、甜酸醬同薑蓉。海鮮叻沙掺掺叻沙湯底香甜濃郁,有蝦🍤帶子、魷魚🦑魚蛋、豆卜同雞蛋🥚,掺摻即係麵底油麵同米粉,大大碗好豐富。冬蔭公叻沙配慢煮海南雞呢個餐可以食到叻沙同海南雞,係一個好好選擇嘅餐

慢煮海南雞飯🐥
海南雞無骨容易食,雞肉嫰滑,雞皮下面有層薄薄嘅啫喱

海鮮叻沙掺掺

冬蔭公叻沙配慢煮海南雞
呢個餐可以食到叻沙同海南雞
,係一個好好選擇嘅餐

2023-06-02
2023-05-22 448 瀏覽
通常嚟南昌V·Walk商場,間中都會嚟呢間餐廳食飯。基本上每次過嚟都會食喇沙!因為呢間嘅喇沙夠惹味又香而且湯底仲會有花生醬嘅味道!今日突發奇想,試吓個海南雞飯海南雞係去咗骨的,食落去啖啖肉雞嚟講算滑溜,亦都唔係10分肥整體嚟講海南雞係中上水平如果套餐配嘅係油飯,咁就更加Perfect 始終少昨雞油嘅香味帶動,飯係爭啲嘅而且飯嘅咬口偏硬,個人覺得唔太滿意!除餐附送嘅湯,反而有啲驚喜,飲落去味精唔多,所以都唔會口渴午市仲會送一杯凍嘅嘢飲。整體嚟講唔使$100 ,算係唔錯嘅選擇不過下次再嚟,應該都係會揀返喇沙!
通常嚟南昌V·Walk商場,
間中都會嚟呢間餐廳食飯。
基本上每次過嚟都會食喇沙!
因為呢間嘅喇沙夠惹味又香
而且湯底仲會有花生醬嘅味道!

今日突發奇想,試吓個海南雞飯

海南雞係去咗骨的,食落去啖啖肉
雞嚟講算滑溜,亦都唔係10分肥
整體嚟講海南雞係中上水平

如果套餐配嘅係油飯,咁就更加Perfect
始終少昨雞油嘅香味帶動,飯係爭啲嘅
而且飯嘅咬口偏硬,個人覺得唔太滿意!

除餐附送嘅湯,反而有啲驚喜,
飲落去味精唔多,所以都唔會口渴
午市仲會送一杯凍嘅嘢飲。

整體嚟講唔使$100 ,算係唔錯嘅選擇
不過下次再嚟,應該都係會揀返喇沙!
2023-05-09 436 瀏覽
去到南昌站個商場好肚餓,一上電梯就見到呢間,裝修亮麗清潔,新加坡菜喎!試吓先,菜單都唔多睇,點個推介無死喇!🥢慢煮新加波無骨海南雞飯配私房老火湯$80:湯夠熱味濃,唔錯;雞,有雞味但唔夠滑,而且肥羔幾多,不過都叫食得;碟旁有啲酸菜俾你解吓油膩又否送吓飯,想法體貼;全個餐敗點係碗飯,細碗都算,但一啲雞油香味都無,而且仲有一陣「行」味,應該係好舊嘅米,老實講唔我要求泰國米,但都唔好貪平用啲品質咁差嘅米,粒粒散開,唔信自己試吓,失敗!

🥢慢煮新加波無骨海南雞飯配私房老火湯$80:

2023-05-05 246 瀏覽
間舖頭行過覺得應該貴得來會好食,今次試咗個雞飯,雞肉真係幾有雞味,睇到有雞汁凍,系落咗功夫嘅,好食!但係啲飯就唔夠其他海南雞飯香啦!米粒唔香且無雞油味。配㗎例湯,哎喲真係水咁樣冇味道!真係襯唔起嘀雞肉囉!配餐自點既榴連波波就好正!香!上桌時熱辣辣咬落去好享受。馬來月光河相當好食,料多,兩只蝦好新鮮,系今次驚喜發現,值得再點!環境可以,如果坐最內邊,可以望到去邊平台。服務幾好,就係食物素質不一,如果再去就只會點過得去嘅啦!
  • 馬來月光河
2023-04-11 221 瀏覽
今次去咗深水埗嘅 Bugis@叻沙,佢喺深旺道28號。我試咗佢哋嘅海南雞飯同海鮮叻沙摻摻,真係好好味㗎!首先嚟講,呢間餐廳環境好乾淨同舒適,啲位都好寬敞,唔會擠迫。而且,佢哋嘅服務好好,服務員好有禮貌,令我地食嘢嘅體驗更加愉快。我哋先試咗佢哋嘅招牌菜海南雞飯。啲雞肉好滑嫩,配埋啲醬汁同啲米飯,好夠味。而且啲雞肉仲係整隻雞煮嘅,個味道更加鮮美。之後,我哋試咗海鮮叻沙摻摻,呢個叻沙真係好正啊!叻沙湯底香濃,加埋啲新鮮海鮮同啲米粉,味道超好!特別係啲蝦仁,鮮甜彈牙,真係好正啊!
2023-04-02
2023-04-07 176 瀏覽
回到香港已經7點,就在附近就餐,一上扶手電梯,看到海南雞飯,就選擇他家,不用等位選擇沙發位置坐下,老大經常在這裏外賣,就叫服務員下單。上菜非常快,5分鐘就已經上齊菜1人套餐126~咖喱牛腩+小食,咖喱香,牛腩好味有嚼勁我點了海南雞飯~賣相不錯~雞好滑嫩~但真的不夠內地雞好味,但這家海南雞算不錯了~米飯好香,一大碗我一個人搞掂~超滿足老爹叫的沙河粉~賣相也不錯,味道也好香~魚柳及花生炸的好脆~老爹説份量有點少總體來說用餐愉快~滿足~時日消費323元,有服務費的

1人套餐126~咖喱牛腩+小食,咖喱香,牛腩好味有嚼勁

~米飯好香,一大碗我一個人搞掂~超滿足

總體來說用餐愉快~滿足~時日消費323元,有服務費的
2023-04-06
2023-04-04 192 瀏覽
V walk “BUGIS”下午茶消費滿 $100即場送迷你海鮮“叻沙”下午茶餐:海南雞飯有肉噪烏冬/芽菜/飲品煎蛋餅配咖哩汁送飲品雖然話“送” 迷你海鮮叻沙”高質素超足料湯濃加米粉和油麵還有魚蛋/尤魚/豆卜/蝦/雞蛋全張單免加一 $106太離譜平到咁一次過滿足食到叻沙和海南雞飯座近窗邊欣賞環境享受一個微微細雨悠閒下午
V walk
“BUGIS”
下午茶消費滿 $100
即場送
迷你海鮮“叻沙”
下午茶餐:
海南雞飯有肉噪烏冬/芽菜/飲品
煎蛋餅配咖哩汁送飲品
雖然話“送” 迷你海鮮叻沙”
高質素超足料

煎蛋餅配咖哩汁
海南雞飯
煎蛋餅配咖哩汁
2023-01-20 304 瀏覽
今晚係附近買野,順便食埋晚餐先返屋企男友話想食海南雞飯記得好耐之前食過呢間午餐味道ok未夠七點嚟到門口,等咗陣就有枱入得睇過餐牌就揀咗一人餐加小食等咗陣就開始上菜慢煮新加坡無骨海南雞飯賣相都幾ok ~ 老火湯味道較淡海南雞食落肉質較柴且不新鮮,只能靠醬汁搭救油飯正常仲有少量炸蒜,食落幾香跟餐小食:新加坡香煎魚餅魚餅較薄身,外皮煎得香脆,食落軟韌帶蔥香追加南洋肉骨茶藥材關係湯頭飲落偏苦內裡有一塊肉骨,豐厚鮮美,食落潤滑咬勁豆腐卜吸收哂精華好美味整體食物水準比印象中下跌咗可能連其他連鎖餐廳的海南雞會比呢度好味
今晚係附近買野,順便食埋晚餐先返屋企
男友話想食海南雞飯
記得好耐之前食過呢間午餐味道ok
未夠七點嚟到門口,等咗陣就有枱入得
睇過餐牌就揀咗一人餐加小食

等咗陣就開始上菜
慢煮新加坡無骨海南雞飯
賣相都幾ok ~ 老火湯味道較淡
海南雞食落肉質較柴且不新鮮,只能靠醬汁搭救
油飯正常仲有少量炸蒜,食落幾香

跟餐小食:新加坡香煎魚餅
魚餅較薄身,外皮煎得香脆,食落軟韌帶蔥香

追加南洋肉骨茶
藥材關係湯頭飲落偏苦
內裡有一塊肉骨,豐厚鮮美,食落潤滑咬勁
豆腐卜吸收哂精華好美味

整體食物水準比印象中下跌咗
可能連其他連鎖餐廳的海南雞會比呢度好味
2022-10-07 445 瀏覽
已經係BUGIS常客每個月都會幫襯Vwalk BUGIS大型商場裡面價錢適中、食物有質素環境又舒服,每次去到都會揀落地大玻璃旁邊坐可以欣賞Vwalk既平台風景以往黎親都會叫海南雞飯之前食親BUGIS 既米線黎到總會跟叻沙湯底今次黎到食下午茶叫左甜酸菜鱈魚米線到個湯底又係叻沙湯食落去發現都幾多料有魚腐、魚蛋、酸菜、鱈魚、花生、生菜同芽菜跟左杯凍豆漿,環境坐得幾舒服,落地大玻璃望住室外陽光嘆住碗好味既米線平靚正下午茶
已經係BUGIS常客
每個月都會幫襯Vwalk BUGIS
以往黎親都會叫海南雞飯

之前食親BUGIS 既米線黎到總會跟叻沙湯底
今次黎到食下午茶叫左甜酸菜鱈魚米線
到個湯底又係叻沙湯
食落去發現都幾多料
有魚腐、魚蛋、酸菜、鱈魚、花生、生菜同芽菜

平靚正下午茶
  • 海南雞飯
咖央多士粒粒 配 雲呢拿雪糕味道🌟🌟🌟 3/5分量🌟🌟🌟 3/5價格🌟🌟🌟 3/5 衛生🌟🌟🌟🌟3.5非常普通既一粒粒牛油多士 另外再比好少一碟仔咖央醬你,自己係屋企都可以煮到既水準,加多杯Cocoberry雪糕🍦下午茶版變左一粒粒,變相仲可以比少d分類你!你話正唔正香蕉花生醬飛碟🍌味道🌟🌟🌟 3/5分量🌟🌟🌟🌟4/5價格🌟🌟🌟 3/5 衛生🌟🌟🌟🌟3.5非常普通既家用飛碟機製作既飛碟包,花生醬極少,但都叫有四舊,比多一粒星你
咖央多士粒粒 配 雲呢拿雪糕

分量🌟🌟🌟🌟4/5
價格🌟🌟🌟 3/5
衛生🌟🌟🌟🌟3.5

2022-09-29 267 瀏覽
免加一連鎖新加坡餐廳這間餐廳的分店隨處可見,方便大家「覓食」。曾光顧2次,地點都是V Walk 這間,大商場來說價錢尚算合理, 是少有免加一的餐廳,都不失為吃Lunch 的選擇。★Bugis 大碗麵 $58這個面的配料也頗為豐富,有鮑汁滷水炆雞腳、滷水豬肚、魚蛋、酸菜、通菜、豆卜和雞蛋。此外,亦有三款醬汁可供選擇(椰香咖喱汁、惹味沙嗲汁、秘製滷水汁)。而我這次選擇了惹味沙嗲汁,配搭起油面和各種配料亦很合適。此外,亦可在餐單選擇免費飲品,這次選擇了限定升級桔仔特飲,平平無奇,沒有太多桔味。但是以$58的價錢來說,實在是十分划算了。★冬陰功海鮮叻沙配米粉 $78湯底濃郁,椰香味十足,配料有一隻頗足料的原隻帶子、兩隻大蝦、魚蛋及雞蛋。亦配有一杯免費飲品,只是價錢略貴。
免加一連鎖新加坡餐廳

這間餐廳的分店隨處可見,方便大家「覓食」。

★Bugis 大碗麵 $58

★冬陰功海鮮叻沙配米粉 $78
2022-09-29
2022-09-25 207 瀏覽
I came here for lunch as I had a craving for Laksa.I ordered a Singapore Style Boneless Hainanese Chicken Laksa ($92). The meal comes with a free drink which I selected a cold soy milk as I was expecting the laksa to be spicy 🌶 When the set came it was massive! I didn’t realize I’d get a separate plate of chicken and expected it to be within the Laksa bowl 😂The Laksa broth was spicy and very rich and creamy. It contained fish cake, deep fried tofu, half an boiled egg, thick rice noodles and

The Laksa broth was spicy and very rich and creamy. It contained fish cake, deep fried tofu, half an boiled egg, thick rice noodles and bean spouts. Nothing was overcooked and all ingredients still had texture whilst eating it. The Hainanese Chicken was tender and smooth and most importantly to me had no blood 🩸

The set is very filling, and I cant really compare this to other places as I haven’t had a laksa for a long time. However, I can say it is normal, tasty and can’t fault it.

Chicken  Laksa
Cold  Soy  Milk
2022-09-16
Chicken  Laksa
2022-06-30 409 瀏覽
🍜 無骨海南雞叻沙摻摻 $88呢間嘅海南雞好滑嫩 份量足夠 賣相都好好值得稱讚嘅係佢個叻沙湯底好濃郁佢係屬於較甜有椰香味嘅叻沙湯底摻摻係油麵加米粉 口感好特別值得一試👧🏻去食嘅時候係中午 見到好多人叫Lunch Menu嘅無骨海南雞飯原來個分別係 叫飯會跟碗湯🍚感覺好似都唔錯😋有個小驚喜要提及嘅係 佢地杯熱奶茶好好飲 有茶香🤣
🍜 無骨海南雞叻沙摻摻 $88
呢間嘅海南雞好滑嫩 份量足夠 賣相都好好