1. 兩個人淨係要咗兩樣嘢,都可以漏咗一樣個waiter仲要有覆述過張單2. 想追一追第二個餐,舉極手都冇人。雖然我坐係入面沙發位,但成個區域都係開揚,明明望咗過黎都好似睇唔到咁。仲要啲人唔係serve緊其他客,餐廳都唔係好多人都係6-7成滿,望住佢地不斷行黎行去但就係見唔到我地咁最後長舉手10分鐘先有人見到3. 買單時候見係落單嘅waiter,講咗一句「有啲surprise點解兩樣野都可以漏一樣😅」。因為係黃店食物都好味,覺得改進吓會更好。結果佢只係啤我一眼講一句「唔好意思」就算。我覺得上至少可以頷一頷首?呢樣可能係我主觀,但當時感覺個態度就係「哦sorry囉」食物係真係無錯,價錢合理。真心希望可以改善服務質素。
1. 兩個人淨係要咗兩樣嘢,都可以漏咗一樣
waiter仲要有覆述過張單
最後長舉手10分鐘先有人見到

食物係真係無錯,價錢合理。真心希望可以改善服務質素。
Full  English
Full  English
2021-12-04 579 瀏覽
見到BRICK LANE這個字就知道是一間主打地道英倫佳餚美食的餐廳🇬🇧.Full English只看擺盤已經夠吸引,看似份量不多,但其實很飽肚的😆肉腸juicy,薯餅香脆,corned beef肉味香,當然少不了英國餐廳常見的煎蛋和black pudding血腸啦,非常豐富飽肚😋.Caffé Latte RoseLatte入口帶甜及略帶花香🌸👍🏻
Full English
Caffé Latte Rose
Latte入口帶甜及略帶花香🌸👍🏻
2021-11-05 2793 瀏覽
今次特特來到尖沙咀的BRICK LANE Gallery吃午飯。進去時見到甜品櫃有幾款蛋糕,賣相都幾吸引。室內燈光暗淡,頗有氣氛。室外也有少許座位。Lunch time 人不多,頗寧靜,感覺舒適。Set Lunch 很抵吃,包餐湯,沙律,主菜及餐飲。我在龍脷魚及意大利飯之間掙扎,最後點了意大利飯😊。 飲品要試這裡的Americano。先上沙律及Americano。嘩!前菜沙律竟然有煙三文魚😮!其寶我不太喜歡吃煙三文魚,但這煙三文魚已切碎,加上混合了酸酸甜甜的醋,不覺得腥,易入口,就不錯。沙律菜都新鮮。Americano 太熱,難入口,放涼些才喝。然後上餐湯。 份量不少,還跟一片多士。忘了問是什麼湯,味道幾好。吃了沙律及餐湯,幾乎飽了一半!南瓜茄子松子仁意大利飯,滿滿的,少少茄子,多多南瓜。南瓜的份量,我想都有一小個日本南瓜那麼多。南瓜連皮,較軟,易吃。啖啖南瓜肉,單吃南瓜已經很飽,還有飯呢😬!意大利飯軟硬適中,配上松子仁有口感。整體味道不錯,只是南瓜太多,較甜又易飽。雖然很飽,但都想試試這裡的cake。叫了Strawberry Opera cake。用木碟上。味道清新,不太甜,不錯。杯

進去時見到甜品櫃有幾款蛋糕,賣相都幾吸引

室內燈光暗淡,頗有氣氛。室外也有少許座位。
Lunch time 人不多,頗寧靜,感覺舒適。

Set Lunch 很抵吃,包餐湯,沙律,主菜及餐飲

我在龍脷魚及意大利飯之間掙扎,最後點了意大利飯😊。

飲品要試這裡的Americano。

先上沙律及Americano。
Salad

嘩!前菜沙律竟然有煙三文魚😮!
Salad

Americano 太熱,難入口,放涼些才喝。

然後上餐湯。 份量不少,還跟一片多士。
餐湯

忘了問是什麼湯,味道幾好。

吃了沙律及餐湯,幾乎飽了一半!

南瓜茄子松子仁意大利飯

意大利飯軟硬適中,配上松子仁有口感。

整體味道不錯,只是南瓜太多,較甜又易飽。

雖然很飽,但都想試試這裡的cake。

叫了Strawberry Opera cake。
Strawberry Opera cake

用木碟上

味道清新,不太甜,不錯

Americano

杯Americano 味道不錯,可能我沒有攪拌,喝到得返1/4時比較濃,不喜歡太濃的我,要自己加水沖淡些來喝😬。

見到鄰桌客人叫魚,賣相頗吸引,下次再來要試一下😊。

2021-11-05
Strawberry Opera cake
係咩事咁神心咁早出去食All Day Breakfast呀?係愛定係責任啊?係好想食呀😳😍😍Full English $168全部都炒到好香😍☺️一讚嘅係有芝士🧀🧀可以撈埋落蔬菜一齊食🥗幾特別Classic Egg Benedict $98等咗好耐先上菜😣😣蛋味好香,流心嘅蛋黃汁加埋火腿非常好食🥰🥰👍🏼男朋友即刻後悔點解唔嗌Benedict 食🤣🤣🤣唯一不足係溫度唔夠熱Strawberry tea latte $48泡泡上面有啲士多啤梨醬🍓攪勻左之後就會飲到淡淡的士多啤梨味再加有少少茶味👍🏼👍🏼唔甜得來又香☺️異想不到咁好味📍 BRICK LANE Gallery (尖沙咀)尖沙咀棉登徑17-23號地下

Full English $168

Classic Egg Benedict $98

Strawberry tea latte $48

📍 BRICK LANE Gallery (尖沙咀)
尖沙咀棉登徑17-23號地下
Coffee shop形西餐,裝修擺設有d英倫風,不過4人share 點餐有d難,食物好一般,特飲細細杯但$68杯覺得極貴。本地人服務員幾有禮貌,外籍女服務員冇耐性,為飲品大細冇禮貌「解釋」,仲將熱latte寫成凍latte,一句唔好意思都冇鮮蝦帶子沙律$138: 蝦&帶子都各三粒,沙律菜新鮮,份量唔太多炸魚薯條 $168: 賣相極吸引,超巨型,可惜虛有其表,大部分係勁硬既炸漿,粗薯條好味份量仲好多,話晒成$168巴馬火腿薄餅$89:四小件剛剛好芝士蕃茄粟米片$118: 醬汁比想像中淡同少,粟米片好快淋晒,而且份量唔多Peach ocean$68,友人話好fresh,不過好細杯玫瑰🌹latte$45,拉花幾溫柔,latte 但奶味不重香橙🍊latte$45,賣相好吸引,似橙味朱古力🍎焗蘋果酥$78,酥皮幾香,蘋果超級甜榛子朱古力蛋糕$58,朱古力唔太甜,香滑,幾好

巴馬火腿薄餅$89:四小件剛剛好
玫瑰🌹latte$45,拉花幾溫柔,latte 但奶味不重
香橙🍊latte$45,賣相好吸引,似橙味朱古力
🍎焗蘋果酥$78,酥皮幾香,蘋果超級甜
榛子朱古力蛋糕$58,朱古力唔太甜,香滑,幾好
2021-09-26 1255 瀏覽
為左慶祝周年紀念,我地返左黎Brick Lane Gallery 食。尖沙咀店嘅Brick Lane果然比較唔同,環境好有繁華都市入面有格調嘅餐廳嘅感覺。我地叫左兩個set dinner,主菜分別叫左Seafood Cioppino同埋 Beef Tenderloin。是日餐湯口感好濃厚。前菜我地揀焗蠔同蜜桃巴拿馬火腿沙律。焗蠔搭上芝士同菠菜後 味道同口感都好豐富。而巴拿馬火腿有炸過,口感好脆,而蜜桃嘅甜味幾夾火腿咸味。主菜Seafood Cioppino有好多海鮮,蟹嘅口感唔鬆散,而且味道鮮甜。麵包沾上海鮮湯嘅味道,令人好滿足。Beef Tenderloin更係不能不讚。我地叫左5成熟,就算唔係一上菜即刻食,牛依然唔鞋口,味道非常好。鵝肝更加係煎得非常好,實在太好食。最後一定要讚呢度嘅服務,因為員工知道今日我地慶祝周年紀念,仲幫我地係甜品紅絲絨蛋糕用朱古力醬寫上周年快樂,令我地十分驚喜!當然蛋糕都係十分好食!非常推薦Brick Lane Gallery!

是日餐湯口感好濃厚。

前菜我地揀焗蠔同蜜桃巴拿馬火腿沙律。

Seafood  Cioppino

Beef  Tenderloin

非常推薦Brick Lane Gallery!
2021-09-25
Seafood  Cioppino
Beef  Tenderloin
  • Red velvet cake
2021-08-31 1200 瀏覽
🏠 BRICK LANE Gallery (尖沙咀)尖沙咀棉登徑17-23號地下🥘Fish and chips因為見到它既外形好吸引,我地決定加單,但其實只是外型大,份量多,而味道一般。炸魚既粉團較厚,魚肉亦不太新鮮。🥘Baked baby pork ribs小編喜歡尤魚鬚做伴碟,豬肋有7條,份量好足夠,而且每條既肉都幾多,醬汁的味道好重,小編覺得偏咸,而總体算吾錯啦。🥘Rosemary roasted spring chicken 外型好吸引,有兩隻雞胸和兩隻雞髀,小編食雞胸肉,雞胸肉味淡,肉質乾,整體一般。🥘Carbonara 餡料好足夠,味道濃郁,小編喜歡這個carbonara,仲有兩片Parma ham,有誠意的菜式。🥘Chicken flatbread (pizza)只有四片,青醬配雞肉,仲有片herbs,薄餅質感脆口,可以當小吃,感覺清新。
🏠 BRICK LANE Gallery (尖沙咀)
尖沙咀棉登徑17-23號地下

🥘Fish and chips

🥘Baked baby pork ribs

🥘Carbonara

🥘Chicken flatbread (pizza)

2021-08-29 769 瀏覽
餐廳燈光昏暗,但地方寬敞舒服。❇️Green tea Latte🌀賣相吸引,綠茶味重,可惜奶味不夠,有點失色。❇️ Eggs Benedict with salmon🌀賣相非常精美,簡直是視覺和味覺的享受💕 當切開蛋時,蛋汁便流出來,流心效果真的很治癒喔!蛋汁和煙三文魚合併時,鹹味剛剛好。伴碟菜有西柚、橙、火箭菜,甜甜酸酸的,清爽可口。
餐廳燈光昏暗,但地方寬敞舒服。
❇️Green tea Latte
🌀賣相吸引,綠茶味重,可惜奶味不夠,有點失色。

❇️ Eggs Benedict with salmon
2021-08-24 856 瀏覽
book左8點食,睇完戲行陣街後時間剛剛好!呢度格調幾有feel,啱哂同三五知己一齊叫左野食之後就忘我地同友人傾計,一傾就傾左半個鐘,然後發現仲未有野食,舉手問時一個帶眼鏡嘅哥哥(我唔肯定係經理定老闆,下文姑且稱呼佢做經理)即時道歉,話留意到,應該係廚房jam左紙,所以咁耐,話會即刻整比我地truffle mushroom angel hair終於到!味道濃郁,好香口,值得等!之後叫左skirt steak (6安士)老實就麻麻地,無咩牛味,反而個醬超咸,搶哂d味,咁樣就$198唔係咁扺食正當想埋單時,經理哥哥竟然主動送左兩件甜品比我地,話多謝我地耐心等待!兩件cake都超水準呀!!!一件就berry清新,一件就勁rich,重點係免費食到,太開心了!!經理好識做,服務態度咁好,抵讚!
book左8點食,睇完戲行陣街後時間剛剛好!

呢度格調幾有feel,啱哂同三五知己一齊

之後叫左skirt steak (6安士)

經理好識做,服務態度咁好,抵讚!
同朋友吹水大會!無限時,慢慢食,慢慢坐~😌🔸Fish and chips 熱辣辣炸出黎,正!魚肉厚實鮮美👍🏻炸漿厚薄適中,配搭粗薯條,內軟外脆perfect ! 🔸Chicken and mushroom pancake pancake 底薄薄一層,忌廉白汁又帶有新鮮蘑菇香,令整個pancake 唔會變得好乾身!🔸Parma ham flatbread 一片軟薄面包,配上Parma ham同火箭菜。如果抱有期望諗住好似pizza咁就可能會有d失望~🔸Australian black Angus ribeye 12oz Medium rare 剛剛好!最怕問完要幾成熟但上枱就過生或過熟。肉質嫩,肉味香濃👍🏻配菜有烤蒜頭同薯仔,烤過嘅蒜頭特別香甜好味😋總括🔹人均消費大概$250左右,食物品質中上。環境好適合同朋友hea下吹水,唔怕要俾人趕走!
同朋友吹水大會!無限時,慢慢食,慢慢坐~😌

🔸Fish and chips

🔸Chicken and mushroom pancake

🔸Parma ham flatbread

配菜有烤蒜頭同薯仔,烤過嘅蒜頭特別香甜好味😋

2021-07-26 1309 瀏覽
預約好晚餐,這裏環境有一點熱鬧,如果想靜靜地傾偈的話,可能要大聲一點傾,我哋點咗egg benedict, salad, 甜品當然要點兩件蛋糕啦。這裏的waiter他很好客,會為你介紹membership program, 其實也不錯,朋友也 downloaded app 及已登記,下次可以再來尖沙咀店了👍🏻

2021-07-22 1222 瀏覽
今日專登過嚟尖沙咀食個靚brunch呢間餐廳有着有格調歐陸式嘅裝潢 枱同枱之間有充足嘅距離 環境都算舒服叫咗個早餐,個炒蛋真係冇得輸,炒蛋一定夠滑同埋有牛油香,呢兩點佢都做到,薯餅揸到好香脆好好食,三文魚香腸同埋煙肉都係選用比較高質嘅食材。喜歡呢度嘅咖啡夠香濃
今日專登過嚟尖沙咀食個靚brunch

喜歡呢度嘅咖啡夠香濃
  • All Day Breakfast
  • Egg Benedict
2021-07-18 1027 瀏覽
其實間餐廳環境幾好,燈光暗暗地,都幾適合一班朋友慢慢坐同傾偈如果天氣唔熱,仲有戶外位可以俾你揀由於係即日用OpenRice訂位,只係得返梳化位可以座,張枱會比較矮,未必食得咁舒服。不過,有好嘢食搭救雖然佢每樣份量都唔算好多,但味道就無得輸店員又好細心,會瘋狂幫你加水😹flatbread都算係薄Pizza嘅一種,雖然好食,但係好細份!!!呢度應該實際上得半個圓😹唔夠飽又唔算抵Carbonara就真係好好食,個汁唔同你平時食到嘅白汁,有少少係龍蝦汁咁,食落好香又好味😋😋Pork Ribs 會跟埋啲炸魷魚鬚,雖然好邪惡但係好好食,肉質夠淋身呢個絕對係新鮮即炸,但係魚炸得黎又唔會太乾,推薦黑松露天使麵就真係好足料,成舊黑松露掉響面頭,好食呢個棉花糖就真係超邪惡,下面全部都係朱古力醬,面頭係熱辣辣嘅棉花糖其實唔用餅乾就真係食唔落咁甜,不過值得一試,幾個人share唔會太漏野飲方面有好多,坐部中規中矩,想飲酒都有😗😗
如果天氣唔熱,仲有戶外位可以俾你揀

雖然佢每樣份量都唔算好多,但味道就無得輸

店員又好細心,會瘋狂幫你加水😹
Parma  Ham  Flatbread

Carbonara

Pork  Ribs

Fish  &  Chips

呢個絕對係新鮮即炸,但係魚炸得黎又唔會太乾,推薦

Truffle  Mushroom  Angel  Hair

黑松露天使麵就真係好足料,成舊黑松露掉響面頭,好食

S’  More

野飲方面有好多,坐部中規中矩,想飲酒都有😗😗
Lemonade

Lemonade
Green  Tea  Latte
Passion  Fruit  Frappe
2021-07-11 807 瀏覽
之前食過金鐘分店,唔錯。今日同朋友嚟到尖沙咀分店🤣😍叫咗好多嘢食🤣開心🥰海鮮意粉好食!茄汁幾濃香👍🏻蝦勁爽口彈牙❤️魷魚都好鮮味,仲有三文魚肉🤤🤤夾埋口感好好食🥳之後個炸魚薯條超有誠意😍😍😍因為等位期間見到有人叫,我哋都要叫😂😂勁大塊魚柳!感覺係新鮮魚😍😍冇雪味,肉質又好👍🏻👍🏻好味!薯角唔駛講,都係好好食👍🏻🥰薯仔王嘅我,另外仲叫多咗兜松露醬薯條😍🤤😍🤤好好味!食第一條未點醬都食到有少少黑松露味😂😂好正👍🏻🤤小食仲嗌咗雞翼,同埋迷你Pizza😂(Chicken Flatbread)🤤🤤好味呀!炸雞翼係冇得輸!另外個Chicken Flatbread 細細塊,好香!幾脆,好食👍🏻👍🏻👍🏻🤤🤤飲品係芒果沙冰同埋我要隊杯可樂😂天氣熱,我最想飲都係可樂😆我哋又係黑洞胃,仲叫埋兩款甜品🤣🤣Red Velvet Cake同埋Strawberry Opera Cake😆😆Red Velvet都幾香玫瑰味👍🏻唔算好甜。反而Strawberry Opera有朱古力夾住,塊朱古力勁甜😅我麻麻哋😆不過真係飽到捧住個肚走呀😂

好多年無嚟Brick Lane食西餐,近年戀英熱潮直卷全城🇬🇧,一於尋回英倫風味。忌廉南瓜湯🥣南瓜湯味道香濃,忌廉唔會太多,南瓜打得幼細滑流。餐包就略嫌唔夠新鮮脆口。田園沙律🥗蔬果新鮮爽甜又脆口,酸甜嘅沙律汁好醒胃。香煎鯛魚🐟兩件魚扒加大量薯菜🥔🥒🥕,份量夠飽有餘。魚嘅味道偏淡,好適合我呢啲鍾意少鹽少油人士,嫌唔夠味嘅朋友可以添加黑胡椒。香烤美國肉眼🐂肉眼扒都算大件,五成熟,肉質鬆軟,牛味香濃😋😋,加上燒汁更添滋味。

忌廉南瓜湯🥣

田園沙律🥗
蔬果新鮮爽甜又脆口,酸甜嘅沙律汁好醒胃。

香煎鯛魚🐟

香烤美國肉眼🐂